Alte denumiri: Coada-calului (Euisetum arvense)
Caractere morfologice Plantă erbacee, perenă, înaltă de până la 60 cm. În pământ are un rizom orizontal lung, negricios, cu mici tuberculi. Tulpinile aeriene sunt de 2 feluri: sterile şi fertile. Tulpinile fertile apar primăvara în lunile martie–aprilie, de culoare brună, cu frunze solzoase unite la noduri în câte o teacă, cu marginea dinţată şi se termină cu un spic sporifer lung de cca 3 cm. După răspândirea sporilor aceste tulpini dispar şi apar în locul lor din acelaşi rizom tulpinile sterile, de culoare verde–deschis, cu ramuri subţiri, uninerve dispuse în verticil la noduri în câte o teacă dinţată. Ramificaţiile au 4 muchii iar tulpina 6-19 coaste pronunţate, aspre la pipăit datorită silicaţilor. Frunzele sunt reduse, la mici solzi deoarece tulpina are rol asimilator.
Răspândită din zona de câmpie până în cea montană, în locuri umede, mocirloase, pe marginea apelor, în lunci, ca buruiană în culturi, adesea creşte în masă, nepretenţioasă faţă de sol.
Părţile utilizate: Herba Equiseti – partea aeriană a plantei sterile.
Recoltarea:
În lunile iulie – septembrie se recoltează tulpinile sterile de la 5-6 cm faţă de sol, prin tăiere cu secerea sau cu cuţitul. Se înlătură plantele străine şi partea de jos brună. Sunt fără miros, fără gust, mestecată între dinţi scârţâie.
Uscarea:
Se face la umbră în strat subţire, în locuri bine aerisite şi întorcându-se zilnic. Artificial se usucă la temperatura de 40 grade C.
Randamentul la uscare: 3-5/1
Condiţiile tehnice de recepţie prevăd numai tulpini sterile, iar ca impurităţi se admit: plante decolorate sau brunificate–max. 3%, corpuri străine organice–max. 2%, minerale–max. 1%, umiditate–max. 13%. Nu se admit alte specii de Equisetum compoziție-chimică Compoziție chimică Coada-calului (Euisetum arvense) Compoziţia chimică:
Acidul silicic 5-7%, din care 10-20% sub formă solubilă, equisetonina – 5% (o saponină care prin hidroliză dă arabinoză, fructoză şi equisetogenina) substanţe de natură flavonoidică, alcaloizi (nicotina), palustrină, palustridină, sitosterol, acid malic, oxalic, gliceride, vitamina C, ulei volatile, potasiu, aluminiu, mangan
Ultilizare:
- Diuretică – datorită conţinutului în potasiu, flavonoizi şi saponozide;
- Hemostatică ;
- Antianemică – prin creşterea numărului de hematii în anemiile secundare;
- Prevenirea şi încetinirea osteoporozei – printr-o asimilare mai bună a calciului dată de acidul silicic şi de silicaţi;
- Cicatrizantă – pentru răni greu vindecabile;
- Hipoacidifiantă gastric.
Recomandări:
Preparatele din Coada-calului sunt complementare în: afecţiuni de rinichi şi vezică urinară, litiază renală, hemoragii (metroragii, hemoroizi, epistaxis), anemie secundară, retenţie de apă de natură renală, cardiacă sau pulmonară, gută, gastrită hiperacidă, ulcer gastro–duodenal, neoplasm gastric, osteoporoză, cură de slăbire, tuberculoză pulmonară.
Mod de folosire:
Intern–infuzie din 2 linguriţe tulpini sterile la 200 ml apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi; decoct–din 1 lingură plantă la 250 ml apă, se fierbe 10 minute. Infuzia sau decoctul se beau călduţe pentru diureză şi rece, ca hemostatic. Extractul natural din plantă este foarte eficient întrucât substanţele active sunt în cantitate mai mare.
Extern–decoct pentru spălături locale în ulceraţii, gingivite, pentru comprese pe zonele dureroase.
Bibliografie, Material publicat cu acordul autorilor:
- Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
- Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare, Ed Semne 2016