Coada calului (Equisetum arvense)

Alte denumiri:  Coada-calului (Euisetum arvense)

Caractere morfologice Plantă erbacee, perenă, înaltă de până la 60 cm. În pământ are un rizom orizontal lung, negricios, cu mici tuberculi. Tulpinile aeriene sunt de 2 feluri: sterile şi fertile. Tulpinile fertile apar primăvara în lunile martie–aprilie, de culoare brună, cu frunze solzoase unite la noduri în câte o teacă, cu marginea dinţată şi se termină cu un spic sporifer lung de cca 3 cm. După răspândirea sporilor aceste tulpini dispar şi apar în locul lor din acelaşi rizom tulpinile sterile, de culoare verde–deschis, cu ramuri subţiri, uninerve dispuse în verticil la noduri în câte o teacă dinţată. Ramificaţiile au 4 muchii iar tulpina 6-19 coaste pronunţate, aspre la pipăit datorită silicaţilor. Frunzele sunt reduse, la mici solzi deoarece tulpina are rol asimilator.

Răspândită din zona de câmpie până în cea montană, în locuri umede, mocirloase, pe marginea apelor, în lunci, ca buruiană în culturi, adesea creşte în masă, nepretenţioasă faţă de sol.

Părţile utilizate: Herba Equiseti – partea aeriană a plantei sterile.

Recoltarea:

În lunile iulie – septembrie se recoltează tulpinile sterile de la 5-6 cm faţă de sol, prin tăiere cu secerea sau cu cuţitul. Se înlătură plantele străine şi partea de jos brună. Sunt fără miros, fără gust, mestecată între dinţi scârţâie.

Uscarea:

Se face la umbră în strat subţire, în locuri bine aerisite şi întorcându-se zilnic. Artificial se usucă la temperatura de 40 grade C.

Randamentul la uscare: 3-5/1

Condiţiile tehnice de recepţie prevăd numai tulpini sterile, iar ca impurităţi se admit: plante decolorate sau brunificate–max. 3%, corpuri străine organice–max. 2%, minerale–max. 1%, umiditate–max. 13%. Nu se admit alte specii de Equisetum compoziție-chimică Compoziție chimică Coada-calului (Euisetum arvense) Compoziţia chimică:

            Acidul silicic 5-7%, din care 10-20% sub formă solubilă, equisetonina – 5% (o saponină care prin hidroliză dă arabinoză, fructoză şi equisetogenina) substanţe de natură flavonoidică, alcaloizi (nicotina), palustrină, palustridină, sitosterol, acid malic, oxalic, gliceride, vitamina C, ulei volatile, potasiu, aluminiu, mangan 

Ultilizare:

  • Diuretică – datorită conţinutului în potasiu, flavonoizi şi saponozide;
  • Hemostatică ;
  • Antianemică – prin creşterea numărului de hematii în anemiile secundare; 
  • Prevenirea şi încetinirea osteoporozei – printr-o asimilare mai bună a calciului dată de acidul silicic şi de silicaţi;
  • Cicatrizantă – pentru răni greu vindecabile;
  • Hipoacidifiantă gastric.

Recomandări:

Preparatele din Coada-calului sunt complementare în: afecţiuni de rinichi şi vezică urinară, litiază renală, hemoragii (metroragii, hemoroizi, epistaxis), anemie secundară, retenţie de apă de natură renală, cardiacă sau pulmonară, gută, gastrită hiperacidă, ulcer gastro–duodenal, neoplasm gastric, osteoporoză, cură de slăbire, tuberculoză pulmonară.

Mod de folosire:

Intern–infuzie din 2 linguriţe tulpini sterile la 200 ml apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi; decoct–din 1 lingură plantă la 250 ml apă, se fierbe 10 minute. Infuzia sau decoctul se beau călduţe pentru diureză şi rece, ca hemostatic. Extractul natural din plantă este foarte eficient întrucât substanţele active sunt în cantitate mai mare.

Extern–decoct pentru spălături locale în ulceraţii, gingivite, pentru comprese pe zonele dureroase.

Bibliografie, Material publicat cu acordul autorilor:

  • Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
  • Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare, Ed Semne 2016

Preparate din sau ce contin Coada calului (Equisetum arvense)

Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 0
– 18%
Bitter Taina Maramuresului 10 x 30ml – Supliment alimentar, obținut din 40 de plante medicinale, cu rol tonic și stimulent general al organismului

Bitter Taina Maramureșului 10 x 30ml

45,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 4
– 17%
Bitter Taina Maramuresului 500ml

Bitter Taina Maramuresului 500ml

64,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 4
– 17%
Bitter Taina Maramuresului 500ml

Bitter Taina Maramuresului 200ml

32,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 5
– 17%

Gel Hypericum Plant cu Ardei iute 500ml

19,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 2
– 17%
Bitter Cardiovascular + Capsule - Supliment alimentar, obținut din 30 de plante medicinale, cu rol tonic și protector la nivel cardiovascular

Bitter Cardiovascular + Capsule

34,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 3
– 18%
Ceai Flori de Fan vrac - supliment alimentar cu rol de tonifiere, detoxifiere și calmare asupra organismului.

Ceai Flori de Fan vrac

7,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 0
– 19%
Ceai Antireumatic doze - rol în calmarea durerilor articulare, redarea mobilității, menținerea sănătății sistemului osos.

Ceai Antireumatic doze

6,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 1
– 18%
Ceai Cardiotonic acțiune: cardiotonică, cardioprotectoare, coronarodilatatoare, de reducere a tensiunii arteriale și a colesterolului seric. Sistemul cardiovascular

Ceai Cardiotonic doze

7,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 6
– 17%
Bitter Taina plantelor fara alcool 200 ml: este un extract natural hidroglicerinic, obținut din peste 30 de plante medicinale, cu proprietăți deosebite.

Bitter Taina plantelor fara alcool 200ml

22,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 7
– 17%
Capsule Coada Calului - sustine procesele de regenerare ale organismului in probleme de natura renala, cardiaca, pulmonara si reumatismala.

Capsule Coada Calului

29,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 2
– 17%
Capsule Bitter Cardiovascular

Capsule Bitter Cardiovascular

29,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 6
– 17%
Capsule Hyper Uro Renal - Vitamine si Suplimente - Hypericum Impex

Capsule Hyper Uro Renal

32,50 lei
Hypericum Impex
Logo