Descriere şi răspândire:
Coriandru (Coriandrum sativum) este o plantă erbacee, anuală, exclusiv de cultură, înaltă de 30-100 cm. Rădăcina – pivotantă este subţire şi slab ramificată.
Tulpina este cilindrică, ramificată numai în partea superioară, fin brăzdată, glabră. Frunzele glabre, verzi-deschise, sunt foarte diferenţiate: cele bazale formeată o rozetă şi sunt lung peţiolate, întregi, cu marginile crenate, trilobate până la trifoliate; se observă în stadiul de plantulă pentru că se usucă repede. Frunzele mijlocii – alterne, o dată sau de 2 ori penat-sectate, cu lacinii late, inegal penat-lobate. Frunzele superioare sunt sesile, de 3 ori penat-sectate cu lacinii rare, înguste, filiforme. Florile sunt grupate în umbele compuse, cu 3-7 radii, lipsite de involucru şi lung pedunculate; pe tipul 5, cu petale albe sau roz-violaceu, inegale la florile de la marginea inflorescenţei. Fructele-diachene sferice, cu diametrul de 2-6 mm, galben-brune, pe fiecare mericarp cu 5 coaste ondulate intercalate cu 4 coaste mai pronunţate; păstrează în vârf caliciul şi cele 2 stigmate. Înfloreşte în lunile iunie-iulie.
Plantă mediteraneană dar adaptată şi la condiţiile ţării noastre. Necesită temperaturi mai ridicate în timpul înfloririi şi fructificării; în condiţii de ploaie scade conţinutul în ulei esenţial. Are nevoie de zile însorite, umiditate mare, în timpul răsăritului plantulelor. Este o plantă pretenţioasă faţă de sol fertil, cu textură uşoară şi bogat în calciu.
Părţile utilizate: Fructus Coriandri – fructele.
Recoltarea:
Se face când cca 50% din fructe au ajuns la maturitatea fiziologică, fructele de pe umbelele centrale au devenit galbene-aurii. Se face cu secerătoarea sau cositoarea. Dacă se întârzie recoltarea se sparg fructele, fiind depreciate din punct de vedere calitativ. Fructele la maturitate au culoare galbenă-maronie-deschis, miros şi gust aromat, caracteristic, plăcut.
Uscarea:
Fructele se condiţionează cu selectorul cu site. Se aşează în strat gros în încăperi încălzite şi aerate, întorcându-se în primele zile cu multă precauţie pentru a nu se sparge.
Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi: jumătăţi de fructe-max. 9%, fructe înnegrite-max. 3%, corpuri străine organice-max. 2%, minerale-max. 1%, umiditate-max. 12%.
Compoziţia chimică:
Ulei esenţial cca 1%, format din linalol sau coriandrol 60-70%, monoterpene 20%, anetol sau camfor, acizi graşi 26%, glicozi de flovonozide, acid clorogenic şi cafeic, taninuri, cumarine, mucilagii, amidon, săruri minerale (P, K, Zn, Ni, Co, Cr, Fe, Mg).
Acţiune biologică:
– Carminativă şi stomahică – reduce meteorismul intestinal;
– Bactericidă şi fungicidă;
– Antihelmintică;
– Galactogogă – de mărire a secreţiei de lapte la femeile care alăptează;
– Antireumatică.
Recomandări:
Preparatele din Coriandru sunt complementare în: anorexii, dispepsii digestive, flatulenţă şi meteorism, bronşite, gastrită hiperacidă şi ulcer gastric, combaterea viermilor paraziţi, reumatism.