Dud alb, Dud negru (Morus alba L., Morus nigra L.)

fam. Moraceae

DUDUL-ALB, DUDUL-NEGRU

Descriere şi răspândire:

            Arbore înalt de până la 15 m, cu tulpina dreaptă şi ramificată de la mică înălţime, cu corola rară; scoarţa de culoare cenuşie-deschis la început se transformă în ritidom cenuşiu-brun, cu crăpături, mugurii-ovoizi, mici de 3 mm se formează pe ramurile subţiri. Frunzele-polimorfe (diferite), întregi, serate sau neregulat-lobate cu 3-5 lobi, inegal seraţi, netede şi lucioase pe partea superioară şi glabre pe cea inferioară sau slab pubescente şi moi. Florile – unisexuat-dioice, cele mascule sub formă de amenţi cilindrici de 1-2 cm, iar cele femele în inflorescenţe oblongi de 0,5-1 cm. Fructele-dude, un fruct compus din mai multe drupe false dispuse pe axul inflorescenţei care devine şi el cărnos, de culoare alb-gălbui la Dud-alb şi purpurii-închis la Dudul-negru; pedunculii de Dud-alb sunt de aceeaşi lungime cu fructul iar la Dudul-negru pedunculii sunt foarte scurţi, aproape sesili. Înfloreşte în luna mai.

Dudul-alb şi Dudul-negru sunt arbori de cultură, uneori se pot găsi şi subspontan în zonele joase de câmpie şi deal. Sunt plante iubitoare de căldură, suportă bine seceta, dar şi îngheţul, pretinde sol uşor.

            Părţile utilizate: Folium Mori – frunzele.

            Recoltarea:

            Se face în lunile mai-iunie când frunzele sunt tinere, prin ciupirea frunzelor fără peţiol sau prin strujire, eliminându-se apoi peţiolul. Frunzele sunt fără miros şi fără gust.

            Uscarea:

            Natural se usucă la umbră în strat subţire, în locuri acoperite şi bine aerisite. Artificial se usucă la temperatura de 50-60 grade C

            Randamentul la uscare: 3-4/1

            Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi: frunze decolorate-max. 3%, corpuri străine organice-max. 0,5%, minerale-max. 0,25%, umiditate-max. 13%.

Compoziţia chimică:

            Cele 2 specii au compoziţie asemănătoare: tanin, acid aspartic, acid folic şi folinic, arginină, compuşi volatili (butilamină, acid acetic, propionic, izobutiric, aldehide, cetone, beta-caroten, maleat şi carbonat de calciu). Fructele conţin: antociani, tanin, acizi organici, glucide, pectine, vitamina C, săruri minerale.

Acţiune biologică:           

  • Hipoglicemiantă
  • Trofică a miocardului;
  • Astringentă şi dezinfectantă ale mucoaselor;
  • Antialergică, inhibitoare a melanogenezeu prin suprimarea activităţii tirozinaiei;

Recomandări:

Preparatele din Dud sunt complementare pe cale internă în: hiperglicemie, diabet zaharat, distrofii ale miocardului, diaree, gastrite, ulcer gastric şi duodenal, afecţiuni inflamatorii ale căilor respiratorii (faringită, laringită, stomatită), tulburări metabolice, melanodermii, ten uscat hiperpigmentat. Coaja rădăcinilor de Dud-alb se foloseşteempiric în tratamentul unor forme de cancer.

Pe cale externă produsele sunt complementare în: întreţinerea tenului uscat hiperpigmentat.

Hypericum Impex
Logo
Cos