Ghimpe (Xantium spinosum)

Alte denumiri

Ghimpe (Xantium spinosum)

Caractere morfologice

Descriere şi răspândire:

Plantă erbacee, spinoasă, înaltă de 20-80 cm. Rădăcina – pivotantă. Tulpina – bine ramificată, pubescentă, cu spini trifurcaţi puternici, silicioşi, alb-gălbui, la baza fiecărei frunze. Frunzele sunt ovat-lanceolate, trilobate, cu lobul mijlociu mai lung decât cei laterali, cu baza atenuată în peţiol, pe faţa supe­rioară cu peri rari, pe nervuri cu peri deşi, iar pe faţa inferioară păroase, alb-argintii. Florile – mici, verzui, unisexual-monoice, cele femele grupate în calatidii aşezate la subsuoara frunzelor, cu foliole involucrare concrescute şi prevăzute cu spini îndoiţi la vârf; cele mascule grupate în calatidii globuloase aşezate în vârful ramurilor. Fructele – achene mici închise în involucrul ghimpos, bilocular. Înfloreşte în lunile iulie-octombrie.

Răspândită din câmpie până în zona colinară prin şanţuri, tufărişuri, locuri rude­rale, ca buruiană de carantină, întrucât depreciază valoarea nutritivă a pajiştilor, uneori invadează chiar culturile furajere.

Părţile utilizate: Herba Xanthii spinosi – partea aeriană a plantei.

Recoltarea:

Se face în timpul înfloririi, cu mănuşi de protecţie prin tăierea plantei cu cuţitul, secera sau cu sapa, după care se frag­mentează, pe timp însorit. Nu are miros, gust caracteristic.

Uscarea:

Se face la umbră, în spaţii aerate.

Randamentul la uscare: 3-4/1.

Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi: părţi brunificate sau decolo­rate – max. 5%, fructificaţii – max. 1%, corpuri străine organice – max. 1%, mine­rale – max. 1%, umiditate – max. 13%.

Ghimpe (Xantium spinosum)

Compoziție chimică

Compoziţie chimică:

Saponine, fitosteroli, flavonoide, lactone (xantotina), xantotinina, beta-sitosteroli, acid cafeic, clorogenic, ulei esenţial. A fost studiată de către un colectiv al Facultăţii de Farmacie din Cluj-Napoca.

Ghimpe (Xantium spinosum)

Ultilizare

Acţiune biologică:

Antiinflamatoare;

Diuretică;

Diaforetică;

Dezinfectantă.

Recomandări:

Preparatele pe bază de Ghimpe sunt complementare pe cale internă în: poliurie, prostatită, cistopielită, reţinerea selectivă în serul sanguin a electroliţilor (K+ şi Mg2+), protecţia miocardului, adenom de prostată, litiază renală.

Mod de folosire:

Intern decoct din 1 linguriţă plantă la 250 ml apă, se fierbe 10 minute, se bea călduţ cu o jumătate de oră înaintea mesei; tratamentul durează 6- 18 luni, în primele 6 luni se beau 2 căni pe zi, iar în continuare câte 1 cană pe zi. Recomandăm evitarea: alcoolului, a tutunului, murăturilor, fructelor acre.

Extern decoct pentru spălături locale, zilnic, în cazul adenomului de prostată.

Contraindicaţii:

Nu se cunosc.

Ghimpe (Xantium spinosum)

Galerie Imagini

Ghimpe (Xantium spinosum)

Note Informatorii

Ghimpe (Xantium spinosum)

Bibliografie

Bibliografie

BIBLIOGRAFIE :

Material publicat cu acordul autorilor:

  • Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
  • Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare,Ed Semne 2016
Ghimpe (Xantium spinosum)

Legături interne

Ghimpe (Xantium spinosum)

Legaturi Externe

Legături externe

Produse Hypericum ce contin planta
Ghimpe (Xantium spinosum)
  • Ghimpe (Xantium spinosum)