Hamei (Humulus lupulus)

Hamei (Humulus lupulus), descriere şi răspândire:

Plantă erbacee, perenă, volu­bilă, de 3-5 m. În pământ are un rizom cărnos, lung, cu rădăcini care ajung la 2-4 m; de pe rizom pornesc tulpinile aeriene volubile cu peri în formă de cârlig. Frunzele – opuse, cu 3-5 lobi serat-dinţaţi pe margine, cu vârful mucronat, baza cordată, aspre la pipăit, lungi de până la 15 cm, cu stipele. Florile sunt unisexuate, dioice; pe tulpinile mascule florile sunt mici, verzui alcătuite din 5 se­pale şi 5 stamine mici aşezate în raceme compuse ca nişte ciorchini; pe tulpinile femele, florile sunt aşezate în conuri alcătuite din numeroase bractee la axila cărora sunt florile femeieşti cu periant slab dezvoltat, gineceu cu ovar şi stigmat filiform; lipseşte stilul. Conurile femeieşti sunt pedunculate şi grupate în raceme mari, compuse, pendente. Fructele – achene ovoide grupate în conuri. Înfloreşte în lunile iulie-august.

Răspândită sporadic, local abundent de la câmpie până în zona de deal, în locurile umede, zăvoaie, lunci, tufărişuri; preferă zone însorite sau semiumbrite şi soluri bogate în elemente nutritive, în special calciu. Se cultivă în special în Transilvania.

Părţile utilizate:

Strobuli Lupuli – conurile femele.

Recoltarea:

Se face în lunile august-septembrie când conurile femele sunt de culoare verde şi bracteele alipite. Când conurile devin galbene, iar bracteele sunt desfăcute, acestea şi-au pierdut mare parte din substanţele active. Recoltarea se face prin ciupire con cu con, cu codiţe care să nu depăşească 1 cm. Conurile femele au culoare verde-măsliniu, miros caracteristic şi gust amar.

Uscarea:

Se face pe cale naturală, la umbră, în strat subţire fără să se întoarcă în timpul uscării. Praful scuturat în timpul uscării, de culoare galben-verzuie, provine de la perii glandulari care se desprind de pe bractee şi conţine lupulină. Uscarea artificială se realizează la 40-50 grade C.

Randamentul la uscare: 3,5-4/1.

Condiţiile tehnice de recepţie prevăd ca impurităţi: conuri brunificate – max. 15%, resturi de plantă – max. 2%, corpuri străine organice – max. 1%, minerale – max. 0,5%.

Compoziţie chimică:

Substanţe amare rezinoase: humulone, lupulone – 10%, taninuri poli­fenolice, substanţe de natură flavonică, trimetilamină, colină, asparagină, uleiuri esenţiale (în special monoterpene şi sesquiterpene, mircen, farnesol, izo­valerianat de bornil, cariofilen, canaben), acizi fenolici, amino-acizi, săruri mine­rale, substanţe estrogene.

Ultilizare:

  • Stimulentă tonic-amară – datorită cantităţii de substanţe amare care, pe cale reflexă, stimulează glandele salivare;
  • Sedativă şi anafrodisiacă – prin acidul lupulinic;
  • Bacteriostatică asupra germenilor Gram-pozitivi prin humulonă şi lupulonă;
  • Antimicotică asupra Candidei albicans;
  • Hipnotică şi spasmolitică – prin lupulonă şi humulonă;
  • Antioxidantă prin conţinutul în seleniu şi în polifenoli, cât şi prin hormonii vegetali care împiedică îmbătrânirea ţesuturilor umane;
  • Reduce procesul de ateromatoză şi ateroscleroză prin neutralizarea excesului de homocisteină, un acid aminat care, dacă se află liber în sânge în cantitate mare, favorizează depunerile pe pereţii vaselor sanguine;
  • Galactogogă, prin conţinutul în prolactină, o substanţă biologică capabilă să stimuleze secreţia lactogenă;
  • Antiseboreică, antiseptică, astringentă şi calmantă pentru tenurile grase.

Recomandări:

Preparatele din Hamei sunt complementare pe cale internă în: anorexie, anxietate, insomnie, prevenirea bolilor cardiovasculare, prevenirea şi combaterea cataractei, tuberculoză, silicoză, lepră, dizenterie, nevroze, incontinenţă urinară la copii, alcoolism.

Pe cale externă, preparatele pe bază de Hamei sunt complementare în:acnee, seboree excesivă, trichomonază, dermatite, candidoză orală, tonifierea pielii îmbătrânite.

Mod de folosire:

Intern infuzie din 1 linguriţă conuri la 200 ml apă, se beau 2-3 căni pe zi. O infuzie dublu concentrată se bea seara, în caz de insomnie; tot în acest scop se poate folosi un săculeţ de tifon cu câteva conuri de Hamei care se aşază în dreptul nasului, inhalarea oleo-rezinelor care se volatilizează în exterior va duce la instalarea somnului. Pentru combaterea alcoolismului, Hameiul se va combina cu Ardei iute, Valeriană şi Talpa-gâştei, sub formă de tinctură.

Extern infuzie pentru băi locale şi comprese în caz de acnee, seboree, tricomonază.

Contraindicaţii:

Nu se cunosc.

BIBLIOGRAFIE :

Material publicat cu acordul autorilor:

  • Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
  • Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare,Ed Semne 2016

Preparate din sau ce contin Hamei (Humulus lupulus)

Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 1
– 17%
Capsule Hyper-Calm - contribuie la menținerea sănătății sistemului nervos, prin calmarea stărilor de nervozitate, anxietate și neliniște.

Capsule Hyper Calm

32,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 6
Recomandat
Capsule Hyper-Stres (antistres), Supliment alimentar cu rol de îmbunătățire a răspunsului organismului la stres, inducerea unei stări de calm, relaxare profundă

Capsule Hyper Stres

32,50 lei
Hypericum Impex
Logo