Limba-cerbului (Asplenium scolopendrium)
Limba-cerbului (Asplenium scolopendrium, sin. Phyllitis scolopendrium), cunoscută și drept Năvalnic, Ferigă, Limar, Limba-boului, Limba-oii, Limba-vacii, Iarbă-de-urechi, Odolan, Spata-dracului sau Razele-soarelui este o plantă erbacee perenă, veșnic verde, care face parte din familia Aspleniaceae (din care fac parte peste 700 de specii de ferigi). Aceasta preferă solurile calcaroase, umbroase, crescând, cel mai adesea, pe coaste stâncoase din regiunea montană. Ca areal de răspândire, specia poate fi regăsită în Europa, America de Nord, Asia și Africa de Nord.
Caracterizată printr-un rizom drept, rădăcini adventive subțiri, și cu frunze lat-lanceolate dispuse în tufe, Limba-cerbului este folosită atât ca plantă medicinală, cât și ornamentală. Ca fapt divers, denumirea speciei (scolopendrium) este de etimologie greacă (skolopendra) și înseamnă miriapod sau centipod. Explicația pentru denumire este aceea că frunzele de Năvalnic s-ar asemăna cu respectivele artropode.
Ca plantă medicinală, Limba-cerbului este folosită din timpuri străvechi în medicina umană, primind numele de Phyllitis de la însuși Dioscoride. În ceea ce privește părțile utile ale plantei, acestea sunt reprezentate de frunze și rizomi care sunt utilizate în mod tradițional la prepararea infuziilor și decocturilor. Mai recent, planta a fost folosită și pentru obținerea tincturilor, iar în timpurile noastre, aceasta este regăsită și sub formă de extract uscat (capsule). Pentru o perioadă, rizomii de Năvalnic au fost folosiți și în scop alimentar, din ei obținându-se un magiun. Fitoterapia modernă recomandă Limba-cerbului pentru menținerea sănătății splinei, specia fiind utilă în cazurile în care acest organ este mărit. De asemenea, în trecut, această ferigă a fost folosită ca adjuvant în tuberculoză, răceli, tuse și temperatură.
Revenind la timpurile moderne, aceasta este utilă în protejarea digestiei prin precipitarea proteinelor la nivel intestinal și încetinirea tranzitului intestinal prea accelerat. Limba-cerbului ajută și la modularea răspunsului antiinflamator din organism, reducând inflamațiile și echilibrând balanța hormonală. La nivel renal, dar și hepatobiliar, preparatele din Limba-cerbului au rol antilitiazic, protejând împotriva formării de pietre și nisip și stimulând eliminarea acestora. De asemenea, Năvalnicul este hepatoprotector, sudorific și depurativ, când este administrat intern. Extern, frunzele pot fi folosite pentru oprirea sângerării, calmarea rănilor și refacerea țesutului lezat, în special datorită conținutului bogat în taninuri.
Ceaiul de Limba-cerbului ajută la protejarea funcțiilor renale, respiratorii și digestive. În plus, compușii activi (de ex.: mucilagii, flavonoide – quercetină, rutină, kaempferol, kaempferol-3-O-glicozidă, luteolină, taninuri, saponine, cumarine, polifenoli, alcaloizi, terpenoide – icarizidă B2, picrionozidă A, (6S,9S)-roseozidă, luteină, clorofilă, vitamine, săruri minerale ș.a.) din părțile aeriene de Limba-cerbului contribuie și la: tonifierea splinei, mărirea cantității de urină eliminată, favorizarea eliminării excesului de apă, acid uric și toxine din organism prin transpirație și urină, încetinirea tranzitului intestinal accelerat, calmarea episoadelor de tuse, reducerea febrei, protejarea ficatului, echilibrarea hormonală și favorizarea eliminării pietrelor și nisipului de la nivelul rinichilor și al colecistului.
Pe scurt, printre virtuțile ceaiului de Limba-cerbului se numără acțiunea: antilitiazică, antitusivă, astringentă, antidiareică, colecistokinetică, hepatoprotectoare, almantă, protectoare și tonifiantă la nivelul splinei, reglatoare la nivel hormonal, antiinflamatoare, depurativă și diuretică. Extern se poate folosi pentru acțiunea: astringentă, hemostatică, cicatrizantă, calmantă și reepitelizantă.