Descriere şi răspândire:
Arbust spinos, înalt de 2-3 m, cu ramuri arcuite în afară. Tulpina este ramificată, cu ramuri alungite, lucitoare, ghimpoase, cu ghimpi comprimaţi şi încovoiaţi ca o seceră, mai ales pe ramurile tinere, lungi de 3-10 (15) mm. Frunzele – alterne, imparipenat-compuse, cu 5-7 foliole eliptice, cu marginile serate, pe dos glabre, peţiolul are uneori dinţi mici, recurbaţi, iar la bază cu stipele mici. Florile – solitare sau grupate câte 2-3 în vârful ramurilor, de 4-5 cm, cu sepale răsfrânte, petale albe sau roz emarginate, lungi de 2-2,5 cm, stamine şi stile numeroase. Fructele – pseudofructe care provin din receptacul (partea cărnoasă) de culoare roşie-portocalie, lucioase, în interior cu numeroase achene (impropriu numite seminţe) cu peri aspri. Înfloreşte în luna iunie.
Răspândit începând de pe litoralul Mării Negre şi până la munte, în păşuni, fâneţe, poieni, coaste, margini de păduri. Nu suportă umbrirea. Are pretenţii foarte mici faţă de sol; nu trăieşte în turbării şi zone mlăştinoase. Rezistent faţă de secetă. Umiditatea atmosferică crescută scade cantitatea de vitamina C din fructe.
Părţile utilizate: Fructus Cynosbati – pseudofructele (măceşele).
Recoltarea:
Începe când măceşele capătă o culoare roşie-portocalie, fără pete verzi şi sunt tari, respectiv din a doua jumătate a lunii august şi până în noiembrie. Se adună cu mâna, în coşuri, apoi se selectează. Se recomandă ca timpul scurs de la recoltare până ajung la locul de uscare artificială să fie cât mai scurt, maxim 4-5 zile, timp în care se ţin într-un strat gros şi se amestecă zilnic cu lopeţi din lemn. Sunt fără miros şi cu gust plăcut acrişor.
Uscarea:
Se face numai pe cale artificială, la temperaturi de 85-100 grade C, câteva minute, pentru inactivarea enzimei – ascorbinază care, la temperaturi de 20- 35 grade C, este foarte activă şi oxidează vitamina C.
Randamentul la uscare: 2/1 pentru fructe, 6/1 pentru pericarp uscat.
Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi: resturi de codiţe şi frunze – max. 1%, corpuri străine organice şi minerale – max. 0,5%, umiditate – max. 11%.
Compoziţie chimică:
Acid ascorbic – de 0,30 g% minim admisă în Farmacopee; pectine, taninuri, zaharuri, acizi organici, precursori ai vitaminei A (în părţile colorate în roşu şi galben), vitaminele B1, B2, vitamina P, acid nicotinic, vitamina K, tocoferol (vitamina E), flavonoizi, antociani, catechine, ulei esenţial, ulei gras, săruri minerale de K, Ca, Fe şi Mg.
Acţiune biologică:
– Antioxidantă, regeneratoare a oxidoreductazelor prin conţinutul în acid ascorbic şi dehidroascorbic;
– Diuretică – prin stimularea eliminării toxinelor, a medicamentelor de sinteză din organism, a viermilor intestinali;
– Imunostimulentă – prin caracterul vitaminizant, antiviral, antibacterian;
– Coleretică-colagogă – fluidificarea bilei şi favorizarea eliminării ei în intestin;
– Vasodilatatoare arterial – prin dilatarea arterelor care favorizează un flux sanguin mai bun;
– Vitaminizantă, tonică, astringentă, antiinflamatoare;
– Acidul ascorbic este un component indispensabil în sinteza hormonilor cortico-suprarenali, în transformarea acidului folic, în sinteza noradrenalinei, colagenului, în sinteza matricei osoase dentare.
Recomandări:
Preparatele pe bază de Măceş sunt complementare pe cale internă în: procesele de respiraţie celulară, tulburări de circulaţie periferică, afecţiuni renale (calculoză renală), hepatice (dischinezii biliare), stări de stres, tabagism, alcoolism, cardiopatie ischemică, prevenirea cataractelor şi a fenomenelor de îmbătrânire prematură.
Pe cale externă în: fragilitate capilară, fotoprotectivă, calmarea tenurilor iritate, restabilirea hidratării pielii, prevenirea apariţiei ridurilor, acnee rosacee.
Mod de folosire:
Intern – infuzie din 1-2 linguriţe măceşe uscate la 200 ml apă, se beau 2-3 căni pe zi; siropuri din Măceş, dulceaţă, extracte liofilizate.
Extern – creme, loţiuni, măşti, demachiante cu extract de Măceş.
Contraindicaţii:
Nu prezintă.
Se recomandă folosirea fructelor de la specia de Măceş – Rosa pendulina care creşte la munte şi este mult mai bogat în vitamina C.BIBLIOGRAFIE :
Material publicat cu acordul autorilor:
- Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
- Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare,Ed Semne 2016