Capsule Antianxietate

Suplimentul alimentar Capsule Anti anxietate este un produs atent formulat pentru inducerea unei stări de calm, relaxare profundă și liniștirea stărilor anxioase.

Adauga comentariul tau
Adauga la favoriteAdăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 6

Capsule Antianxietate

Capsule AntianxietateSupliment alimentar cu rol liniștitor, de ameliorare a stărilor de anxietate

Caracteristici generale Capsule Antianxietate:

Suplimentul alimentar Antianxietate este un produs atent formulat pentru inducerea unei stări de calm, relaxare profundă și liniștirea stărilor anxioase. Datorită extractelor de Tei și Valeriană conținute, produsul reduce timpul necesar pentru a adormi și îmbunătățește calitatea somnului, contribuind la reglarea programului de somn care poate fi, de cele mai multe ori, perturbat la persoanele care traversează episoade stresante. De asemenea, Teiul, Valeriana și Talpa-gâștei contribuie și la normalizarea pulsului accelerat, ajută la detensionarea mentală și la normalizarea tensiunii arteriale. Calmarea agitației mentale, a grijilor copleșitoare, detensionarea corpului și asigurarea unui somn de calitate sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, tranzitului intestinal, a stării psiho-emoționale și a răspunsului imun.

Acest lucru are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. O astfel de perturbare la nivel hormonal, senzația de epuizare cauzată de ritmul prea lent de regenerare a organismului, prezența unei infecții sau a unei infestări în corp, grijile și factorii psihologici de stres, sau procesele ineficiente de detoxifiere pot afecta serios echilibrul psiho-emoțional și, în paralel, calitatea somnului. Toți acești factori endogeni sunt agravați și de factori exogeni precum cei menționați mai sus, cele mai predispuse la stări anxioase și tulburările de somn fiind persoanele suprasolicitate, cele care lucrează în ture de noapte, cele care călătoresc mult și schimbă des fusul orar („jet lag”), cele care suferă de depresie sau alte probleme de sănătate (în special autoimune), cele care urmează anumite tratamente, cele cu probleme digestive și cele care trăiesc în medii foarte stresante și poluate.

În plus, obiceiuri aparent nevinovate precum expunerea la lumina artificială (în deosebi din spectrul albastru) a ecranelor TV, monitoarelor de calculator, telefoanelor, tabletelor și a altor dispozitive, nerespectarea unor ore fixe de culcare și trezire, consumul unor alimente grele la mai puțin de o oră înainte de culcare, abuzul de cafea și alte substanțe stimulatoare sau crearea unor condiții suboptimale de somn (temperatură nepotrivită, pat inconfortabil, luminozitate și sau zgomot crescute ș.a.), toate pot compromite calitatea somnului, subminându-ne sănătatea. Aceasta deoarece somnul este principalul mod prin care organismul se detoxifică, se regenerează, își reglează procesele interne conform ritmului circadian și își structurează informația acumulată peste zi. Prin perturbarea sa, pierdem cel mai de preț aliat al sănătății trupului și minții noastre. De aceea, obținerea cu regularitate a unei odihne de calitate este, poate, demersul cel mai important pe care îl putem avea în menținerea sănătății și longevității, alături de sport și de o alimentație corectă.

Nu în ultimul rând, expunerea prelungită la episoade stresante (de natură atât psiho-emoțională, cât și fizică) poate duce la afectarea sănătății cardiovasculare prin perturbarea ritmului și pulsului cardiac, inducerea vasoconstricției, sau a altor dezechilibre mai complexe. Vedem, astfel, că sub presiunea surselor de stres tot mai numeroase din zilele noastre, îngrijirea bunăstării psiho-emoționale este din ce în ce mai importantă, iar menținerea unui echilibru între sănătatea fizică, cea psihică și cea emoțională este abordarea holistă, corectă.

Pentru a minimiza cât mai mult afectarea echilibrului psiho-emoțional și a reduce riscul apariției tulburărilor de somn putem apela la soluții naturale bazate pe plante cu o acțiune calmantă, neurosedativă, relaxantă și cardioprotectoare. O astfel de soluție o reprezintă produsele pe bază de plante medicinale, special alese pentru a reduce stările anxioase, a destresa organismul și a îmbunătății calitatea somnului, precum suplimentul Antianxietate de la Hypericum. Astfel, utilizarea suplimentelor pe bază de Hamei, Sunătoare și Valeriană ajută la calmarea stărilor de îngrijorare, reducerea tensiunii nervoase, inducerea relaxării, obținerea unui somn liniștitor, reglarea tensiunii arteriale și regularizarea ritmului cardiac. În plus, adaosul de magneziu are un rol protector la nivel cerebral și muscular.

Ingrediente Capsule Antianxietate (mg/cps):

Capsulă vegetală (hipromeloză), extract atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din: Conuri de Hamei (Humulus lupulus) – 56 mg, părți aeriene de Sunătoare (Hypericum perforatum) – 56 mg, părți aeriene de Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca) – 56 mg, flori de Tei (Tilia cordata) – 56 mg și rizomi cu rădăcini de Valeriană (Valeriana officinalis) – 28 mg; Acetat de magneziu – 28 mg.

Informații nutriționale Per porție

(6 cps)

VNR* (%)

Per capsulă

VNR* (%)

Per porție (6 cps)

Conuri de Hamei 336 mg ** **
Părți aeriene de Sunătoare 336 mg ** **
Părți aeriene de Talpa-gâștei 336 mg ** **
Flori de Tei 336 mg ** **
Rădăcină de Valeriană 168 mg ** **
Acetat de Magneziu 168 mg 7,5% 44,8%

*VNR = Valoare Nutrițională de Referință

**Nu a fost stabilită VNR

Detalii Capsule Antianxietate:

Suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, materiile prime folosite sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat pe care îl conțin. Acesta asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice. Pentru realizarea suplimentului, au fost folosite ingrediente 100% naturale precum: extractul din flori de Tei sau din rădăcini de Valeriană, provenind din plante nemodificate genetic, neiradiate și necontaminate cu metale grele sau alt fel de poluanți. Datorită procesării minimale, prin tehnici menajante (atomizare), aceste ingrediente naturale au o matrice informațională apropiată de forma sa naturală. Acest lucru le permite substanțelor active să acționeze sinergic, completându-se și potențându-se reciproc. Datorită formulei concentrate, produsul de față asigură o cantitate optimă de principii active, fiind totodată ușor de utilizat.

Așa cum s-a menționat deja, extractele din produsul de față sunt obținute prin atomizare, un proces menajant, net superior pulberilor măcinate din plante uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii), în cazul produsului de față, extractul proaspăt obținut din numeroasele plante medicinale ce au fost presate la rece în prealabil. Suspensia este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Când picăturile de lichid ajung în contact cu aerul cald, acestea ating repede o temperatură ce accelerează procesul de evaporație. Astfel, lichidul de la suprafață trece rapid în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a venirii în contact cu gazul purtător. Datorită pierderi de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină. Particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină prin atomizarea extractului în care s-a adăugat aceasta. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea substanței active și se asigură o acoperire enterică a acesteia, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele instabile în mediul acid din stomac.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale și alți compuși valoroși din materia primă, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, în procesul de uscare clasic. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție prin atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională este aproape intactă. Se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete sau congelate

În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 5 plante medicinale cu magneziul, suplimentul Antianxietate contribuie la calmarea stărilor de agitație, îngrijorare și neliniște, ajutând, de asemenea, la inducerea unei stări de relaxare și obținerea unui somn profund, odihnitor, fără a crea dependență. În plus, compușii activi (de ex.: mucilagii – hexoză, acid poliuronic, metilpentozane; flavonoide – cvercetrină, izocvercetrină, rutozid, tilirozidă, campferol, apigenină, luteolină, diosmetină; zaharoză, lipide – acid palmitic, stearic, oleic, linoleic, arahic; gume, taninuri galice și catechice – acid protocatechic, acid elagic; acid cafeic, clorogenic, valerenic, hidroxivalerenic, acetoxivalerenic, colină, acetilcolină, fraxozidă, esculozidă, zaharuri, ulei esențial – farnesol, pinen, camfen, terpinen, dipenten, citren, limonen, cimen; taninuri, rezine, minerale – Ca, Mg, K, Mn ș.a.) din plantele conținute contribuie și la: relaxarea sistemului nervos central, calmarea migrenelor, stimularea colecistului, reglarea ritmului cardiac, normalizarea tensiunii arteriale, eliminarea toxinelor din organism, susținerea proceselor de diviziune celulară normală, reducerea spasmelor musculare și a durerilor menstruale, combaterea agenților patogeni și reglarea ciclului menstrual. Astfel, printre proprietățile suplimentului Antianxietate se numără acțiunile: anxiolitică, neurosedativă, relaxantă, antispastică, hipotensoare, colecistokinetică, sudorifică, antioxidantă, antiinflamatoare, antialgică, fitoestrogenică, anafrodiziacă, diuretică, vasodilatatoare și cardioprotectoare.

Prezentarea compușilor activi din Capsule Antianxietate:

Hameiul (Humulus lupulus), cunoscut și drept Amei, Cumlău sau Mălugă, este o specie erbacee aromatică, perenă, cățărătoare din familia Cannabaceae (din care face parte și Cânepa). Denumirea latinească de „Humulus” provine din cuvântul „Humlo”, denumire atribuită Sfintei Hildegard, în perioada medievală. Datorită aromei sale puternice, amărui, ce se aseamănă cu cea a Valerianei pe măsură ce conurile se maturează, această specie a fost folosită pentru aromatizarea berii. Pe lângă importanța avută în producția berii, Hameiul este și o plantă medicinală valoroasă. Proprietățile terapeutice ale acestei specii sunt cunoscute încă de pe vremea lui Plinius cel Bătrân, fiind folosită pentru acțiunea sa calmantă și sedativă. Astfel, în mod tradițional, florile erau culese toamna, uscate și folosite sub formă de cataplasmă sau puse sub pernă sau în saltea pentru a favoriza adormirea. Infuziile și extractele din conurile de Hamei sunt utile în inducerea unei stări de liniște, calmarea nervilor, a anxietății, reducerea tensiunii sexuale și diminuarea timpului necesar pentru a adormi (în special când se asociază cu Valeriana). Consumate înainte de masă, produsele din Hamei ajută la creșterea poftei de mâncare, iar după masă, acestea ajută digestia prin stimularea secrețiilor gastrice, acțiunea carminativă și cea coleretic-colagogă. De asemenea, Hameiul (în special sub formă de infuzie) are și o ușoară acțiune diuretică facilitând eliminarea acidului uric din organism și detoxifierea rinichilor. Folosite extern, derivatele din Hamei sunt astringente și dezinfectante. Tradițional, decoctul din tulpinile de Hamei este folosit pentru clătirea părului în vederea stimulării creșterii.

În fitoterapia modernă, Hameiul este folosit ca adjuvant în inducerea unei stări de relaxare, combaterea stărilor de oboseală nervoasă, agitație și nervozitate și la obținerea unui somn odihnitor. În plus, acesta ușurează digestia, calmând refluxul gastroesofagian și reducând balonarea. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă are proprietăți antimicrobiene (împotriva Escherichia coli, Bacillus subtilis, Helicobacter pylori, Trichophyton interdigitale, Staphylococcus aureus, Candida albicans). În plus, compușii activi (de ex.: fitoestrogeni, taninuri polifenolice, substanțe amare – humulone și lupulone, uleiuri esențiale: monoterpene, sesquiterpene – farnesen, humulen, cariofilen, calcone, flavonoide – campferol, quercetină, rutină, aminoacizi, acizi fenolici, săruri minerale ș.a.) din Hamei contribuie și la optimizarea digestiei, drenarea bilei, protejarea stomacului, reducerea tensiunii sexuale, reducerea durerilor reumatice și de natură menstruală, menținerea sănătății renale și la calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile Hameiului se numără acțiunea: tonic-amară, digestivă, sedativă, anxiolitică, colecistokinetică, fitoestrogenică, antiinflamatoare, antimicrobiană, analgezică, cicatrizantă, antidiareică, anafrodiziacă, capilaro-protectoare, hipotensoare, depurativă, antihemoroidală și diuretică.

Sunătoarea (Hypericum perforatum), cunoscută și drept Pojarniță, Drobișor, Fălcățea, Harnică sau Închegătoare, este o specie erbacee aromatică, perenă, din familia Hypericaceae. Menționată în nenumărate scrieri din antichitate, precum cele ale lui Plinius cel Bătrân, Dioscoride, Galen, Paracelsus sau Hipocrate, Sunătoarea este una dintre cele mai cunoscute și utilizate specii de plante medicinale. Aceasta ajută la menținerea echilibrului psiho-emoțional, inducerea unei stări de bine, combaterea stărilor de oboseală nervoasă, agitație, depresie și nervozitate și la obținerea unui somn odihnitor. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă are proprietăți antivirale (virusuri gripale A şi B, stomatite veziculare, virusuri herpetice) și antibiotice (germeni gram pozitivi și negativi – Escherichia coli, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans). În plus, compușii activi (de ex.: antrachinone – hipericină, pseudohipericină, hiperforină, adhiperforină; flavonoide – quercitrină, izoquercitrină, hiperozide, rutin; taninuri, catechine, bioflavonoide, derivați fluoroglucinici, acizi fenol-carboxilici – cafeic, clorogenic, ferulic; fitosteroli – beta-sitosteroli, triterpene, carotenoizi, vitamine – C, A; xantone, colină, săruri minerale ș.a.) din Sunătoare contribuie și la optimizarea digestiei, drenarea bilei, protejarea stomacului, reducerea tensiunii arteriale, reducerea durerilor reumatice și de natură menstruală, menținerea sănătății renale, creșterea adaptabilității organismului în situații extreme și stresante, echilibrarea emoțională și îmbunătățirea stării de spirit, și la calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile Sunătoarei se numără acțiunea: tonică la nivel nervos și digestiv, anxiolitică, antidepresivă, colecistokinetică, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, antivirală, antibacteriană, analgezică, cicatrizantă, calmantă la nivelul gurii, faringelor și al corzilor vocale, antidiareică, reepitelizantă, capilaro-protectoare, hipotensoare, antipruriginoasă, antihemoroidală și diuretică.

Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca), cunoscută și drept Somnișor, Cătușniță, Apucătoare, Cervană, Creasta-cocoșului, Buruiană-de-bleaznă, Iarbă-flocoasă, Gizdei, Iarba-cășunăturii, Talpa-lupului, Șanta sau Lingorică, este o plantă erbacee perenă, spontană ce face parte din familia Lamiaceae/Labiatae (din care fac parte Menta, Salvia, Oregano, Rozmarinul, Busuiocul, Lavanda, Măghiranul sau Cimbrul). Talpa-gâștei este recunoscută pentru proprietățile sale cardioprotectoare încă din Antichitate. Cu o acțiune similară cu cea a Valerianei, însă de 3 ori mai puternică, aceasta a fost folosită de către strămoșii noștri, sub formă de decoct, pentru calmarea durerilor de inimă, junghiurilor, durerilor de picioare și problemelor de respirație.

În fitoterapia modernă, Talpa-gâștei este folosită ca adjuvant în protejarea sistemelor nervos, cardiovascular și digestiv. În plus, compușii activi (de ex.: alcaloizi – leunucardină, stachidrina, leonurină, betonicină, turicină; heterozizi cardiotonici, glicozide amare, colină, fitosteroli, glicozide bufadienolidice, iridoizi, ulei volatil, tanoizi, rezine, saponozide, flavone – rutin, quercetină, campferol, glicozide ale apigeninei, acizi flavonici, acizi organici – ursolic, malic, citric, oleic; ceruri, vitamine – A, C, E și minerale ș.a.) din părțile aeriene de Talpa-gâștei contribuie și la: vasoconstricția periferică, relaxarea sistemului nervos central, inducerea și îmbunătățirea somnului, normalizarea tensiunii arteriale, reglarea ritmului cardiac, calmarea spasmelor gastrice, ușurarea digestiei, ameliorarea stărilor de anxietate, depresie sau nervozitate, eliminarea toxinelor din organism pe cale urinară, susținerea proceselor de diviziune celulară, relaxarea aparatului respirator, protejarea prostatei, stimularea uterului și reglarea tulburărilor asociate menopauzei. Pe scurt, printre virtuțile extractelor din Talpa-gâștei se numără acțiunea: sedativă la nivelul sistemului nervos, cordului și stomacului, spasmolitică, hipotensoare, vasoconstrictoare, antiinflamatoare, cicatrizantă, antiastmatică, uterotonică, antitumorală și diuretică. Extern, Talpa-gâștei are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și cicatrizante.

Teiul-pucios (Tilia cordata), cunoscut și drept Tei-roșu, Tei-pădureț, Tei-căpresc, Tei-de-deal, Tei-de-pădure sau Tei-fluturesc, este un arbore foios, de dimensiuni medii, indigen ce poate ajunge la înălțimi medii de 20-30 m, are un sistem radicular bine dezvoltat și poate trăi până la 200 de ani. Datorită aromei plăcute a florilor sale și a proprietăților decorative, cosmetice și fitoterapeutice, Teiul este cultivat, fiind prezent deseori în grădini și parcuri. Acesta este deosebit de apreciat și pentru lemnul său care, deși nu este foarte dur, a fost folosit de-a lungul istoriei pentru sculptarea anumitor obiecte de uz casnic. Nu în ultimul rând, Teiul este apreciat și pentru mierea obținută din florile sale. Aceasta se remarcă prin proprietăți organoleptice, nutriționale și fitoterapeutice deosebite. Ca multe specii cu utilizare fitoterapeutică, Teiul este cunoscut încă din Antichitate. Specia a fost folosită atât la om, cât și în scop veterinar, pentru diverse probleme de natură respiratorie. Tradițional, datorită aromei plăcute, ceaiul din flori de Tei este folosit pentru calmarea stărilor de agitație și inducerea somnului la copiii mici. Acest fapt denotă buna tolerabilitate față de produsele pe bază de Tei și siguranța crescută de utilizare.

În fitoterapia modernă, florile de Tei sunt recomandate pentru un spectru larg de probleme. Acesta este deosebit de util în calmarea spasmelor și a excitației mentale. Efectul relaxant se datorează uleiului esențial din flori, ulei bogat în compusul activ denumit „farnesol”. Ca fapt divers, farnesolul este compusul responsabil pentru mirosul plăcut al florilor de Tei. Prin efectul relaxant al Teiului se poate obține și o îmbunătățire a calității somnului și, de asemenea, o ameliorare a problemelor de natură digestivă, produsele din florile acestei specii având capacitatea de mărire a cantității de bilă secretate de către ficat. Datorită conținutului în mucilagii al preparatelor din flori de Tei, acestea au acțiune emolientă și calmantă asupra tractului respirator. Astfel, florile de Tei sunt recomandate ca adjuvant în răceli, tuse, stomatite și inflamația căilor respiratorii, având un efect antiinflamator și decongestionant. Mai mult, acestea ușurează expectorarea, stopează dezvoltarea bacteriilor și a virusurilor și reduce febra.

Consumate cu regularitate, produsele pe bază de Tei ajută la detoxifierea organismului prin proprietățile sudorifice și diuretice datorată conținutului de flavone. De asemenea, acestea ajută și la menținerea sănătății cardiovasculare prin acțiunea vasodilatatoare și hipotensoare, fiind deosebit de utile pentru persoanele cu tensiune arterială crescută cu substrat neuro-vegetativ, ce manifestă o înrăutățire a simptomelor în stările de agitație și nervozitate. Având în componența lor și substanțe fitoestrogenice, florile de Tei au un efect benefic și asupra sănătății aparatului reproducător feminin. Acestea ajută la reglarea ciclului menstrual și la reducerea durerilor de cap și de burtă asociate perioadei menstruale. În plus, cercetările științifice moderne indică și o posibilă utilitate a derivatelor din Tei în combaterea problemelor de diviziune celulară. Această acțiune este pusă pe seama conținutului în substanțe active cu proprietăți antioxidante și antimutagenice precum fenolii.

Valeriana (Valeriana officinalis), cunoscută și drept Odolean, Iarba-mâțului, Iarba-pisicii, Năvalnic sau Gușa-porumbelului, este o plantă erbacee perenă, spontană sau cultivată ce face parte din familia Caprifoliaceae (din care fac parte și Caprifoiul, Mâna-Maicii-Domnului). În fitoterapie, sunt folosite rădăcinile, stolonii și rizomii speciei. După uscare, acestea sunt caracterizate de un miros specific, neplăcut ce devine mai pregnant în timp. Principalul compus responsabil de miros, dar și de proprietățile sedative ale plantei este acidul valerenic. Gustul rădăcinilor este unul dulceag la început, apoi devine amar, cu o aromă camforată. Cunoscută din Antichitate și menționată ca plantă medicinală în secolul al VI-lea e.n., Valeriana este complementară atât în medicina umană, cât și în cea veterinară. Strămoșii noștri dacii, denumeau această specie „Adila”, „Adilon” sau „Odilan” de unde avem în zilele noastre denumirea de „Odolean”. Aceștia foloseau planta pentru problemele de natură cardiovasculară. Ulterior, în secolul al XVIII-lea e.n., Valerianei i s-au recunoscut proprietățile sedative pentru care este deosebit de apreciată și în zilele noastre. În trecut, planta mai era folosită și pentru calmarea unor dureri sau amorțeli în membrele superioare și inferioare.

În fitoterapia modernă, produsele pe bază de Valeriană sunt recomandate pentru inducerea somnului și îmbunătățirea calității sale. Cel mai des folosită pentru prepararea infuziilor și decocturilor, Valeriana este deosebit de utilă în calmarea spasmelor și a excitației mentale. Astfel, aceasta este folositoare în combaterea disconfortului gastrointestinal și a tranzitului accelerat provocat de hiperexcitabilitatea nervoasă. Similar, derivatele din Valeriană pot reduce pulsul mărit și pot normaliza ritmul cardiac dereglat pe fond nervos. Mai mult, acesta ajută și la menținerea sănătății cardiovasculare prin acțiunea vasodilatatoare și hipotensoare, fiind deosebit de utilă pentru persoanele cu tensiune arterială crescută cu substrat neuro-vegetativ, ce manifestă o înrăutățire a simptomelor în stările de stres psiho-emoțional. Conform principiilor ayurvedice, Valeriana este recomandată în adresarea tulburărilor de tip Vata, eliminând Ama din intestinul gros, sânge, articulații și nervi.

Prin efectul sedativ-hipnotic al Odoleanului se poate obține și o îmbunătățire a calității odihnei prin inducerea somnului și permiterea intrării în fazele adânci ale acestuia, cu efecte detoxifiante și regeneratoare la nivelul creierului. Această acțiune este posibilă datorită sinergiei multitudinii de compuși activi din rădăcinile și rizomii acestei plante, precum acizii valerenici, care potențează activitatea acidului gama-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător cu rol inhibitor la nivelul sistemului nervos central (SNC). Foarte important de menționat este faptul că Valeriana nu este toxică, nu creează dependență și nu diminuează reflexele! De asemenea, extractul de Valeriană are un efect benefic și asupra sănătății aparatului reproducător feminin. Prin acțiunea miorelaxantă și antialgică, aceasta ajută la reducerea durerilor de cap și de burtă asociate perioadei menstruale. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că Valeriana poate avea și proprietăți anafrodiziace prin caracterul său relaxant. Extern, Odoleanul este util în probleme circulatorii.

Magneziul este un metal alcalin pământos cu o importanță deosebită pentru organismul uman. Acesta este esențial pentru buna funcționare a tuturor celulelor și participă la peste 300 de reacții enzimatice. Ionii acestui mineral pot interacționa cu polifosfații și derivații acestora precum ADN-ul, ARN-ul și ATP-ul (principala sursă de energie a organismului). Această interacțiune de datorează relației dintre ionii de Magneziu și cei de Fosfor. Mai mult, forma de acetat este una dintre cele mai biodisponibile și bioasimilabile de către organismul uman. Astfel, chiar și cantități mai mici din acest element ajung să contribuie la energizarea corectă a organismului, susținând metabolismul energetic și combătând stările de oboseală și epuizare atât la nivel fizic, cât și mental. De asemenea, acesta susține metabolismul energetic și prin participarea în procesul de oxidare a nutrienților pentru eliberarea de energie (fosforilarea oxidativă) sau prin rolul său de cofactor în metabolizarea glucidelor (glicoliză). În ceea ce privește relația Magneziului cu moleculele de ARN și ADN, acesta nu doar că poate interacționa cu ele, ci este esențial în sinteza acestora dar și în biosinteza proteinelor și în procesul de diviziune celulară. De asemenea, Magneziul are un rol fundamental și în funcționarea sistemului imunitar, el având chiar și un efect antihistaminic ce poate îmbunătății rezistența organismului la diverși factori alergeni. Nu în ultimul rând, Magneziul este esențial și în sinteza antioxidantului glutation. În produsul de față, Magneziul are un rol calmant și fortifiant asupra sistemului nervos, contribuind la reducerea stărilor de frică, nervozitate, agitație și tristețe. Mai mult, acesta are un efect benefic și la nivel fizic, contribuind la relaxarea și detensionarea musculară.

În medie, corpul unui adult conține cca 22-26 g de Magneziu, acesta fiind repartizat majoritar la nivelul oaselor (50-60%), apoi intracelular (39%) – din care 20% în mușchii striați, iar în cele din urmă, în cantități infime (1%), la nivel extracelular. În Uniunea Europeană, valoarea nutrițională de referință (VNR) pentru acest mineral este de 375 mg/zi. Nivelul de referință pentru Magneziul seric este de 0,7–1,0 mmol/L (1,8–2,4 mEq/L), homeostazia sa fiind asigurată de către rinichi care excretă zilnic în medie 120 mg din acest element. Deoarece plantele au nevoie de Magneziu pentru a sintetiza clorofila, de obicei, cu cât acestea sunt mai verzi, cu atât ele reprezintă o sursă mai bună pentru acest mineral. De exemplu, spanacul, edamame, avocadoul sau broccoli sunt bogate în Magneziu. Din nefericire, ca și în cazul Calciului, chiar dacă nivelurile serice se încadrează în intervalul normal, totuși nivelurile intracelulare se pot afla în deficit. Astfel, în ceea ce privește deficiența de Magneziu, aceasta poate fi asimptomatică, însă deseori se asociază cu simptome de natură metabolică și digestivă (vomă, constipație, pierderea apetitului, greață), neuromusculară (crampe musculare, senzație de amorțeală, oboseală, stări depresive, migrene, slăbiciune) sau cardiovasculară (aritmie, spasme coronariene). În categoriile de risc se află persoanele stresate, care nu se pot odihni corect, cele care urmează tratamente medicamentoase (antacide – inhibitorii de pompă de protoni, diuretice, laxative, antibiotice, bifosfonați), persoanele care fac abuz de alcool, fumătorii, cele care au probleme gastrointestinale și de absorbție, cei care suferă de diabet (DZ II), cancer, osteoporoză, afecțiuni renale, hepatice, pancreatice sau paratiroidiene, și vârstnicii.

Deficitul cronic de Magneziu este asociat cu un risc crescut de hipertensiune și afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat de tip II, osteoporoză, probleme renale (prin depunerea Calciului în rinichi), litiază biliară și migrene. În ceea ce privește supradozarea, aceasta este foarte improbabilă doar din consumul alimentar, totuși se poate aduce un aport prea însemnat prin administrarea iresponsabilă de suplimente alimentare. Cele mai întâlnite simptome ale supradozării sunt: greața, voma, aritmia, hipotensiunea, bradicardia, incapacitatea de concentrare, dezechilibrarea balanței electrolitice și inducerea deficitului celorlalte minerale. În cazurile grave, la supradozele foarte mari, pot apărea coma sau stopul cardiorespirator.

Mod de utilizare:

Adulți: 3-6 (maxim) capsule pe zi, câte 1-2 după mesele principale. Durata recomandată a unei cure este de 2 luni, cu 2 săptămâni pauză, după care se poate relua. Se poate folosi la nevoie, în caz de agitație, nervozitate, emoții sau înainte de culcare.

Copii (peste 6 ani): 1-2 capsule pe zi, timp de 1 lună, cu pauze de câte 2 săptămâni între cure.

Se recomandă evitarea expunerii la ecranele luminoase și la sursele de lumină albastră cu minimum 30 de minute înainte de culcare.

Este indicată adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, efort fizic moderat și o hidratare corespunzătoare. Se vor evita mesele grele sau copioase și consumul de alcool și substanțe energizante înainte de culcare.

Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Ceaiul Somn-ușor și cu B Complex Droji-mag (capsule) de la Hypericum!

Se poate asocia cu succes și cu: 5-HTP Stres (capsule), Ceaiul și Tinctura de Valeriană, Bitterul Ierburile-vieții și/sau cel Cardiovascular (capsule sau hidroalcoolic), Hyper-Calm (capsule), Ceaiul și Tinctura Antistres, Ceaiul de Tei, Ceaiul de Mușețel, Magneziu B-complex (Droji-Mag) (comprimate), Păducel (Ceai, tinctură, capsule, sirop), Hyper-Cardio (capsule), Sunătoare (Ceai, tinctură, capsule), Ceaiul de Talpa-gâștei, Ceaiul de Hamei, Uleiul esențial de Lavandă, Siropul de Vișine, Infostim (capsule), Mierea de albine din flori de Tei.

Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: Uleiurile esențiale de Lavandă, Rozmarin, Melisă, Ylang-ylang sau Sarea de baie Hyper Anti-stres.

  • Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.

Condiții de păstrare:

Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

Capsule Antianxietate
Capsule Antianxietate

32,50 lei

Hypericum Impex
Logo