Capsule Deprecalmin – menține sănătatea sistemului nervos și a induce o stare generală de bine.
Capsulele DepreCalmin sunt un produs atent formulat pentru a menține sănătatea sistemului nervos și a induce o stare generală de bine.
Capsule Deprecalmin
Capsule Deprecalmin – produs atent formulat pentru a menține sănătatea sistemului nervos și a induce o stare generală de bine.
Ingrediente:
GABA (Acid gamma-aminobutiric) – 102 mg, Hipromeloză (capsulă vegetală) – 100 mg, L-Arginină – 51 mg, ALCAR (Acetil L-Carnitină) – 34 mg, Colostru – 34 mg, ALA (Acid alfa-lipoic) – 23,8 mg, L-Carnozină – 23,8 mg, L-Tirozină – 23,8 mg, L-Teanină – 23,8 mg, Drojdie seleniată – 22,1 mg, Acid folic (Vitamina B9) – 0,68 mg, Piridoxină (Vitamina B6) – 0,68 mg, Cobalamină (Vitamina B12) – 0,34 mg.
Informații nutriționale | Per porție
(2 cps) |
VNR* (%)
Per porție (2 cps) |
L-Arginină | 102 mg | ** |
Acetil L-Carnitină (ALCAR) | 68 mg | ** |
Colostru | 68 mg | ** |
Acid gamma-aminobutiric (GABA) | 68 mg | ** |
Acid alfa-lipoic (ALA) | 47,6 mg | ** |
L-Carnozină | 47,6 mg | ** |
L-Tirozină | 47,6 mg | ** |
L-Teanină | 47,6 mg | ** |
Drojdie seleniată | 44,2 mg | ** |
Acid folic (Vitamina B9) | 1,36 mg | 680% |
Piridoxină (Vitamina B6) | 1,36 mg | 97% |
Cobalamină (Vitamina B12) | 0,68 mg | 27.200% |
*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011
**Nu a fost stabilită VNR
Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!
Suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, materiile prime folosite sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice. Extractul natural are forma unei mase de particule sferice, care au o curgere mai bună, forma sferică a particulelor reducând posibilitatea înglobării de aer printre ele, astfel încât dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară.
Caracteristici generale ale produsului:
Capsulele DepreCalmin sunt un produs atent formulat pentru a menține sănătatea sistemului nervos și a induce o stare generală de bine. Astfel, formula de față are proprietăți antidepresive și anxiolitice, ameliorând starea de spirit și contribuind la echilibrarea pe plan psihic și emoțional. Protejarea sistemului nervos și menținerea unui echilibru psiho-emoțional sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, tranzitului intestinal, a răspunsului imun și – foarte important – asupra sănătății psiho-emoționale.
Inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură metabolică, renală, hepatică, cardiovasculară, autoimună, neuronală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pe perioade îndelungate de timp are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. O astfel de perturbare la nivel hormonal, senzația de epuizare cauzată de ritmul prea lent de regenerare a organismului, prezența unei infecții sau a unei infestări în corp, grijile și factorii psihologici de stres, sau procesele ineficiente de detoxifiere pot afecta serios sănătatea sistemului nervos central și, mai departe, echilibrul psiho-emoțional. Toți acești factori endogeni sunt agravați și de factori exogeni precum cei menționați mai sus, cele mai predispuse la „uzura nervoasă” fiind persoanele care au un somn și o alimentație de slabă calitate, cele care sunt sedentare sau hiper-active/suprasolicitate, cele care întâmpină dificultăți de natură socio-economică, cele care urmează anumite tratamente agresive sau diete restrictive, și cele care trăiesc în medii foarte stresante și poluate (luminos, fonic ș.a.).
Vedem, astfel, că sub presiunea surselor de stres tot mai numeroase din zilele noastre, îngrijirea bunăstării psiho-emoționale este din ce în ce mai importantă, iar menținerea unui echilibru între sănătatea fizică, cea psihică și cea emoțională este abordarea holistă, corectă. Pentru a minimiza cât mai mult afectarea echilibrului psiho-emoțional, putem apela la soluții naturale bazate pe plante cu o acțiune calmantă, relaxantă și neurosedativă. O astfel de soluție este suplimentul DepreCalmin ce combină armonios ingrediente active cu efect calmant și reechilibrant GABA, sau L-Teanina cu diverse ingrediente active cu proprietăți trofice la nivel cerebral, fortifiante și regenerante precum Colostrul, Drojdia seleniată, L-Tirozina, L-Carnozina, L-Arginina și complexul vitaminic B. Împreună, ingredientele din formula deosebit de complexă a DepreCalmin ajută la calmarea tensiunii nervoase, obținerea unei stări de relaxare, inducerea unui somn liniștitor, îmbunătățirea stării de spirit, reducerea agitației, nervozității sau tristeții excesive, inducerea clarității mentale, protecția și refacerea neuronală, combaterea acțiunii radicalilor liberi și menținerea bunei funcționări a întregului sistem nervos.
Proprietățile benefice ale ingredientelor:
L-Arginina este un aminoacid neesențial, dar care este necesar producției de proteine și sintezei de acid nitric (NO). În mod normal, la persoanele sănătoase, cu o dietă echilibrată, sinteza endogenă și aportul alimentar de arginină (din carne de curcan și alte produse de origine animală, nuci, cereale, leguminoase) sunt suficiente pentru a acoperi necesarul organismului față de acest nutrient. Cu toate acestea, atunci când traversăm episoade stresante, solicitante, care ne dezechilibrează obiceiurile alimentare și stilul de viață, sau atunci când suferim de anumite probleme de sănătate sau ținem diete drastice, aportul de Arginină din alimente și sinteza endogenă ar putea deveni insuficiente. De exemplu, persoanele cu probleme ale intestinului subțire sau de natură renală, pot avea nevoie de un aport suplimentar de Arginină deoarece sinteza endogenă tinde să scadă în aceste situații. În astfel de situații, studiile științifice au arătat că suplimentarea cu Arginină s-a dovedit a fi deosebit de utilă. În plus, aceasta poate preîntâmpina apariția toleranței la nitrat, sporind eficiența nitroglicerinei.
Deoarece Arginina este un precursor direct al oxidului nitric (NO) și al creatininei, aceasta are o acțiune vasodilatatoare, cu efecte benefice asupra persoanelor cu circulație periferică slabă. Mai mult, efectul vasodilatator al Argininei are ca efect și stimularea microcirculației pelviene, favorizând creșterea calității actului sexual atât la bărbați cât și la femei. Tot datorită proprietăților vasodilatatoare, Arginina poate avea un efect benefic asupra persoanelor care au un aport sanguin insuficient în zona cerebrală, mărind cantitatea de sânge care ajunge la creier și, implicit, aportul de oxigen și nutrienți. Acesta este motivul pentru care Arginina este un ingredient important în produsul de față.
Nu în ultimul rând, Arginina contribuie la procesul de formare a celulelor roșii, la eliminarea amoniacului din organism, la eliberarea de insulină și la susținerea funcțiilor sistemului imunitar. Fiind un aminoacid structural al mușchilor, aceasta susține și îmbunătățirea performanțelor fizice prin favorizarea creșterii masei musculare și a procesului de regenerare a mușchilor și țesuturilor după efort sau intervenții chirurgicale. De asemenea, a fost observată și creșterea toleranței la efort pentru anumite grupe de persoane.
Acetil-L-Carnitina (ALCAR) este unul dintre elementele esențiale ale metabolismului energetic. Aceasta este un aminoacid sintetizat din lizină și metionină în rinichi și ficat și depozitat în mușchii scheletici și inimă. Rolul său este acela de a transporta acizii grași cu lanț lung pentru a fi arși (oxidați) în mitocondrii (supranumite “uzinele energetice” ale celulei). Astfel, prin acest proces este produsă energia (ATP) necesară bunei funcționări a organismului. Forma acetilată a L-Carnitinei este cea mai răspândită în natură, acesta fiind un indicator al biodisponibilității sale crescute atunci când se regăsește în suplimentele alimentare. Pentru bebelușii născuți prematur și cei cu anumite defecte genetice, producția endogenă de L-Carnitină este insuficientă, transformând acest compus într-un aminoacid condiționat esențial. Similar, datorită prezenței sale aproape exclusiv în carnea roșie și lactate, acest compus poate avea nivele mai scăzute la persoanele vegane sau vegetariene. Expuși aceluiași risc sunt și cei care urmează anumite tratamente medicale (de ex., anticonvulsive, hemodializă). În astfel de cazuri, se recomandă suplimentarea cu acest aminoacid. Respectivul demers este util și în dietele ketogenice sau cele bogate în grăsimi, eficientizând metabolizarea lipidelor.
Deoarece pentru producerea de energie, L-Carnitina favorizează arderea lipidelor, aceasta este deseori regăsită în suplimentele pentru managementul greutății corporale. Acest efect este intensificat atunci când este însoțit de o activitate fizică susținută. De asemenea, L-Carnitina are și un efect benefic asupra ratei de utilizare a oxigenului la nivelul mușchilor, diminuând acumularea acidului lactic și îmbunătățind performanțele fizice (rezistența la efort, tonusul muscular). Nu în ultimul rând, beneficiile unui metabolism energetic mai eficient sunt resimțite și la nivel cerebral, creierul primind de un plus de energie care poate permite o claritate mentală mai crescută, un timp de reacție mai rapid, o memorie mai bună, sau chiar un control emoțional mai eficient.
„Colostru” este denumirea dată unei forme speciale de lapte produs de către mamifere, de obicei, înainte sau imediat după naștere. La om, Colostrul este laptele matern pe care sugarul îl va primi, de regulă, în primele 2 zile de la naștere. Acesta se deosebește de laptele matern normal prin faptul că are o culoare gălbuie, o concentrație mai mare de proteine, mai puține grăsimi, mai puțini carbohidrați și un conținut semnificativ de anticorpi (imunoglobuline) ce au rolul de a îi oferi copilului imunitate pasivă împotriva diverșilor agenți patogeni (bacterii, viruși). În plus, Colostrul este bogat în vitamine, minerale și oligozaharide. Deși fiecare specie are propria formă de Colostru, totuși, Colostrul bovin s-a dovedit a avea proprietăți similare cu cel uman. Astfel, nou-născuților care nu au primit Colostru de la mamă, cel mai adesea, li se recomandă administrarea de Colostru bovin.
Totuși, Colostrul bovin și derivatele sale (produse alimentare și suplimente) sunt foarte valoroase și pentru copii și adulți, nu doar pentru bebeluși. De fapt, în multe culturi, Colostrul bovin este băut ca atare sau utilizat pentru fabricarea unor brânzeturi datorită proprietăților nutritive și fortifiante pe care le posedă. Înainte de descoperirea antibioticelor și a vaccinurilor, Colostrul bovin era una dintre singurele opțiuni de întărire a sistemului imunitar împotriva infecților virale, fungice și bacteriene. Ulterior, primele forme de vaccin (cele orale) au fost obținute pe baza imunoglobulinelor din Colostrul bovin. Recent, suplimentele pe bază de Colostru au revenit în atenția cercetătorilor ca o consecință a apariției microorganismelor rezistente la antibiotice.
Astfel, Colostrul bovin este poate ce mai sigură, naturală și biodisponibilă sursă de anticorpi. Acesta are o acțiune imunomodulatoare, antiparazitară (previne reinfestarea și reduce simptomele asociate), antivirală, antifungică și antibacteriană, fiind deosebit de util în cazurile de diaree infecțioasă. În plus, anticorpii (IgG, IgA, IgD, IgE, IgM) și limfocitele conținute de către acesta pot ameliora simptomele asociate astmului și altor forme de alergie. De asemenea, imunoglobulinele E (IgE) conținute au capacitatea de a spori sensibilitatea receptorilor celulari insulinici, conferindu-i Colostrului proprietăți antidiabetice. Studii recente investighează un posibil efect benefic al Colostrului bovin și în afecțiunile autoimune precum scleroza multiplă, sindromul intestinului iritabil, boala Crohn și colitele ulcerative. O posibilă explicație ar fi aceea că multitudinea de compuși activi conținuți de către Colostru are un efect de modulare și de echilibrare a microbiotei intestinale, cu implicații clare asupra răspunsului imun, a sintezei unor nutrienți (vitamine, minerale) și a răspunsului glicemic. Suplimentarea cu nutraceutice pe bază de Colostru bovin este atât de sigură încât de ea pot beneficia și persoanele imunosupresate precum bolnavii de SIDA (HIV) și cei care tocmai au suferit un transplant de măduvă osoasă.
Imunoglobulinele nu sunt, însă, singurul compus valoros al Colostrului. Polipeptidele cu un conținut elevat de prolină și citokinele sunt și ele deosebit de utile pentru organismul uman. Aceste molecule au un rol de semnalizare la nivelul sistemului imunitar, modulând răspunsul imun astfel încât să devină mai agresiv în prezența factorilor agresori și mai puțin reactiv când pericolul nu mai este prezent. Datorită acestor polipeptide cu acțiune imunomodulatoare și antiinflamatoare pe care le conține, Colostrul este studiat în prezent și pentru posibilele sale efecte pozitive asupra stării bolnavilor de Alzheimer, precum și a celor care suferă de boli inflamatorii intestinale. De asemenea, Colostrul are o acțiune antibacteriană, antifungică, antivirală și antiparazitară și datorită lactoferinei conținute. Aceasta este o glicoproteină ce contribuie la echilibrarea metabolismului fierului, prin legarea sa. Astfel, împreună cu hemopexina, aceasta contribuie la îmbunătățirea metabolismului fierului în organism, conferindu-i Colostrului și proprietăți antianemice și antioxidante. Alături de lactoferină se regăsește și angiogenina, o proteină cu rol în angiogeneză (formarea de vase de sânge), fapt ce se reflectă în creșterea vascularizării și o mai bună alimentare cu sânge a țesuturilor și organelor (inclusiv a creierului).
Nu în ultimul rând, Colostrul este foarte bogat și în numeroși factori de creștere (de exemplu, IGF-1), vitamine (A, E), minerale (calciu, sulf organic) și proteine (de exemplu, lactalbumine, glicoproteine). Toate acestea pot contribui la regenerarea și hrănirea organismului (regenerarea tisulară și celulară), îmbunătățirea performanțelor sportive (susține dezvoltarea masei musculare) și sporirea rezistenței la diverși factori de stres (acțiune adaptogenă). Mai mult, conținutul semnificativ în IGF-1 este studiat ca fiind un motiv în plus (pe lângă polipeptidele cu un nivel elevat de prolină) pentru posibila acțiune benefică a Colostrului asupra suferinzilor de Alzheimer.
Acidul gamma-aminobutiric (GABA) este principalul neurotransmițător cu acțiune inhibitorie asupra sistemului nervos central (SNC) matur al mamiferelor, acesta reducând excitabilitatea nervoasă în tot sistemul nervos. În mod interesant, în sistemul nervos care nu a ajuns încă la maturitate, GABA are funcția opusă, de excitabilitate. GABA este produs de către neuroni GABAergici și este implicat în transportul transmembranar al ionilor de clor. De asemenea, este produs și în celulele β din pancreas, alături de insulină, acesta având rolul de a susține replicarea și supraviețuirea acestui tip de celulă, cu posibile implicații în dezvoltarea de noi tratamente antidiabetice. Ca fapt divers, cantități mult mai mici de GABA pot fi regăsite și la nivelul: intestinelor, stomacului, gonadelor, uterului, rinichilor, vezicii urinare, ficatului sau al plămânilor. Acesta este biosintetizat din glutamat cu ajutorul enzimei GAD (glutamat carboxilază) și al formei biologic-active a vitaminei B6 (piridoxal fosfat). Cercetările științifice au observat că administrarea de suplimente cu GABA are ca efect inducerea unei stări de relaxare, ameliorarea anxietății și calmarea convulsiilor. Acest aminoacid crește catabolizarea serotoninei în N-acetilserotonină, un precursor al melatoninei, bănuindu-se, astfel, că este implicat în sinteza melatoninei și în reglarea somnului și a funcțiilor reproducătoare. Mai mult, cercetătorii au observat că administrarea de GABA combate efectele negative ale intoxicației cu fluor (de ex. hipotiroidismul) la șoareci, acest efect fiind cel mai probabil valabil și în cazul oamenilor. Poate mai important – deoarece receptorii GABA sunt exprimați și de către celulele imunitare, s-a observat (în numeroase studii pe animale) că suplimentarea cu GABA a avut un efect benefic în afecțiunile autoimune, modulând și calmând reacțiile imunitare exacerbate . Studii recente au observat o corelație pozitivă între exercițiile de antrenare a minții, precum matematica, și nivelul de GABA din creier, indicând un rol important al neurotransmițătorului în acest tip de procese mentale. În produsul de față GABA este un ingredient cheie, acesta având rolul de a ajuta la echilibrarea stării emoționale, de a modula răspunsul imun, de a susține activitatea electrică a celulelor nervoase de la nivel cerebral, de a limita mișcările necontrolate asociate nivelelor insuficiente de dopamină, de a îmbunătății performanțele intelectuale și de a ameliora problemele cardiovasculare cu substrat neurovegetativ.
Acidul Alfa-lipoic (ALA, cunoscut și drept acid tioctic) este un compus organo-sulfurat derivat din acidul octanoic (caprilic), cu funcție esențială în metabolismul aerob. Astfel, în ciclul Krebs acesta are rol de cofactor pentru diferite complexe enzimatice implicate în numeroase reacții biochimice. Acesta este un compus activ propriu organismului uman, dar poate fi regăsit și la alte specii atât din regnul animal, cât și din cel vegetal. Similar coenzimei Q10 (un alt antioxidant deosebit de important), ALA este stocat cu predilecție în organe precum inima, ficatul, rinichii și intestinele. Din punct de vedere al surselor vegetale de ALA, cele mai notabile sunt: broccoli, spanac, mazăre, cartofi, roșii și tărâțe de orez. El este considerat antioxidantul ideal, având rolul de epurare a radicalilor liberi dar și de protejare a celulelor și țesuturilor împotriva atacului oxidativ generat de către aceștia.
Compușii cu acțiune antioxidantă sunt atât de importanți pentru organism deoarece aceștia limitează efectele negative ale factorilor epigenetici nefavorabili (de ex: poluare, fumat, unele medicamente, alimentație și stil de viață dezechilibrate). Mai mult, atunci când organismul uman îmbătrânește, acesta înregistrează o scădere a sintezei, concentrației și a capacității de reciclare a antioxidanților naturali (de ex: vitaminele C și E, superoxid dismutaza, coenzima Q10 sau glutationul). Pierderea treptată a funcției antioxidante accelerează procesele de îmbătrânire prin scăderea controlului asupra radicalilor liberi care generează stres oxidativ. Stresul oxidativ cronic inhibă capacitatea organismului de a se reface și de a se proteja, induce îmbătrânirea celulară, atacă materialul genetic și accelerează procesele inflamatorii, de pigmentare și de pierdere a elasticității pielii. Prin aportul alimentar și suplimentarea orală cu produse antioxidante de calitate, această evoluție pro-oxidativă este ținută sub control, iar procesele de senescență celulară sunt mult încetinite. De aceea, majoritatea tratamentelor anti-îmbătrânire și de rejuvenare au la bază produse cu efect antioxidant.
Acidul α-lipoic este un antioxidant atât de util organismului uman deoarece contribuie la reciclarea vitaminelor C și E, redându-le funcția antioxidantă pe care acestea o pierd în procesul de distrugere a radicalilor liberi. Mai exact, ALA participă în mod direct la sinteza intracelulară a glutationului, un alt antioxidant puternic ce reciclează vitamina C care, la rândul ei, reciclează vitamina E. Conform cercetărilor de laborator, ALA are o acțiune antioxidantă de 400 de ori mai puternică decât cea a vitaminelor A, C și E. Când este administrat oral (de preferință în capsule gastrorezistente) ALA este folosit cu ușurință de către organism, fiind transformat, în interiorul celulelor, în acid dihidrolipoic (cea mai puternică formă antioxidantă a ALA). Nenumărate studii științifice au consemnat acțiunea anti-îmbătrânire a acidului dihidrolipoic.
Pe lângă activitatea antioxidantă, acest compus acționează și ca o coenzimă, fiind cofactor în numeroase sisteme enzimatice implicate în metabolismul energetic al lipidelor, carbohidraților și al proteinelor. Astfel, acidul Alfa-lipoic este implicat în procesul de conversie al glucidelor, grăsimilor și proteinelor în energie, crescând producția de ATP (adenozin trifosfat) a mitocondriilor, fapt ce poate contribui la: regularizarea glicemiei, creșterea sensibilității receptorilor la insulină, la menținerea unei greutăți corporale normale și la obținerea unui tonus general sporit. Creșterea producției de ATP contribuie și la energizarea celulelor, inclusiv a celor nervoase. În unele țări precum Germania, ALA este vândut ca medicament (în doze mari) recomandat celor cu nivelul crescut al glicemiei. Aceasta datorită acțiunii sale de stimulare a factorului de creștere neuronală, de protejare a nervilor periferici (scade acumulările de sorbitol din celule) și de optimizare a propagării impulsurilor nervoase (reducerea proceselor de degradare a acetilcolinei). Astfel, suplimentarea cu ALA poate contribui la îmbunătățirea activității mentale și a stării de claritate mentală, protejând simultan atât sistemul nervos central, cât și pe cel periferic. Nu în ultimul rând, acest compus poate favoriza eliminarea unor metale grele (mercur, arsenic, cadmiu) prin chelarea lor.
L-Carnozina (β-alanil-L-histidină) este o moleculă dipeptidică regăsită cu precădere în țesuturile musculare și cerebrale. Aceasta este formată din doi aminoacizi, fiind sintetizată la nivelul ficatului din β-alanină și histidină, prima fiind factorul limitativ al conversiei. Deși nu se bucură de aceeași popularitate în suplimentele alimentare ca cea a altor peptide, Carnozina nu este cu nimic mai puțin importantă și utilă organismului. De fapt, aceasta este un antioxidant formidabil, fiind capabilă să neutralizeze atât speciile reactive de oxigen (ROS), cât și aldehidele nesaturate α-β ce rezultă din peroxidarea acizilor grași din membranele celulare sub influența stresului oxidativ. Pe lângă proprietățile antioxidante, Carnozina este și un excelent reglator (tampon) al pH-ului la nivel intramuscular. Acesta reprezintă cca 10-20% din capacitatea de tamponare la nivelul fibrelor musculare de tip I și II. Poate cea mai spectaculoasă proprietate a Carnozinei este, însă, acțiunea geriatrică datorată abilității de a crește limita Hayflick în fibroblastele umane și de a încetini rata de scurtare a telomerilor. De asemenea, această moleculă are și o acțiune antiglicantă ce ajută la reducerea formării produșilor avansați de glicare (AGEs), compuși cu o influență negativă asupra organismului, ce grăbesc îmbătrânirea și sunt asociați cu numeroase afecțiuni degenerative și/sau autoimune precum: diabetul, arterioscleroza, boala Alzheimer, insuficiența renală ș.a. Mai mult, prin caracterul antiinflamator și antioxidant, aceasta contribuie la reducerea formării plăcilor ateromatoase, având o acțiune cardioprotectoare în special în cazul cardiomiopatiei induse de doxorubicină sau a leziunilor de ischemie-reperfuzie. O serie de studii au observat și o posibilă corelație între concentrația de Carnozină intramusculară și performanța sportivă. În produsul de față, Carnozina este un ingredient valoros cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și regenerante asupra sistemului nervos. Aceasta energizează celulele nervoase și protejează sistemul nervos central față de fenomenele de îmbătrânire.
L-Tirozina (4-hidroxifenilalanina) este un aminoacid aromatic neesențial, proteinogen care prezintă o grupă insolubilă în apă. Denumirea acestui aminoacid se datorează descoperirii sale în cazeina din brânză, „tyrós” însemnând „brânză” în limba greacă. Pe lângă funcția de formare a peptidelor și proteinelor, Tirozina are un rol aparte în procesele de transducție a semnalelor, fiind capabilă să primească grupările fosfat transferate cu ajutorul protein kinazelor. În corpul uman, acest aminoacid este sintetizat din aminoacidul esențial fenilalanină, însă poate fi luat și din alimente bogate în proteine precum carnea (pui, curcan, porc, vită, oaie, pește), lactate, ouă, leguminoase (soia, fasole), semințe și sâmburi (susan, arahide, migdale) sau chiar și unele fructe (avocado, banane). Consumul zilnic recomandat pentru cei doi aminoacizi este de 42 mg/kg corp (F+Y). Deosebit de importantă, Tirozina este un precursor pentru o serie de hormoni și neurotransmițători. Astfel, în celulele dopaminergice din creier, aceasta este transformată în levodopa (L-DOPA), precursorul dopaminei din care se sintetizează restul catecolaminelor (noradrenalina și adrenalina). Similar, la nivelul glandelor suprarenale, Tirozina este convertită în adrenalină (epinefrină). Iar la nivelul glandei tiroidiene, în prezența iodului, Tirozina este folosită la sintetizarea celor 2 hormoni T3 și T4. Alte mențiuni notabile sunt participarea acestui aminoacid la sinteza coenzimei Q10 și rolul său ca precursor al pigmentului melaninic (melanina). Din nefericire, în unele cazuri precum cele reprezentate de afecțiuni (autoimune – anticorpi antitirozin hidroxilază, lipsa fenilalanin-hidroxilazei/fenilcetonurie sau afecțiuni hepatice) sau diete alimentare extrem de restrictive, necesarul de Tirozină nu poate fi acoperit doar de către sinteza endogenă. Astfel, se impune suplimentarea cu acest aminoacid. În afara acestor cazuri speciale, suplimentarea cu Tirozină poate fi, totuși, recomandată, aceasta fiind deosebit de utilă în perioadele marcate de stres emoțional sau fizic.
Diverse studii efectuate pe oameni sau animale au demonstrat efectele adjuvante ale Tirozinei în situații precum: stresul emoțional, expunerea la frig, oboseala cronică, lipsa somnului și programul foarte încărcat de muncă. În aceste cazuri, suplimentarea cu Tirozină a ajutat la reducerea nivelelor hormonilor de stres, creșterea performanței cognitive și fizice și limitarea pierderii în greutate induse de stres. În condiții normale (fără stres), acest aminoacid nu a fost asociat cu efecte semnificative asupra performanțelor fizice, însă poate susține memoria de lucru în timpul efectuării mai multor sarcini simultane. În concluzie, Tirozina este utilă în: susținerea funcțiilor cerebrale, tiroidiene și suprarenale, reduce senzația de somnolență, oboseală și lipsa clarității mentale, îmbunătățește mobilitatea și reduce tremurăturile, și susține menținerea pigmentării naturale a pielii, ochilor și a părului (ca precursor al melaninei).
L-Teanina este un aminoacid neesențial ce își datorează numele arborelui de ceai (Camellia sinensis), în care se și găsește în mod natural, fiind unul dintre compușii deosebit de valoroși ai acestei specii. Mai exact, acesta este un analog al aminoacizilor proteinogeni L-glutamină și L-glutamat. În afara Arborelui de Ceai, L-Teanina se găsește cu precădere în plante și fungi cărora le conferă un gust aparte care corespunde aromei de umami. Ca fapt divers, s-a observat că, deși Teanina este prezentă în cantități semnificative în toate tipurile de infuzie din Camellia sinensis (Ceai verde, negru sau alb), totuși, sortimentele precum gyokuro (din care acest compus a fost izolat pentru prima dată) sau oricare alt tip de ceai care se obține prin umbrirea arbuștilor, conțin nivele mai mari ale acestui aminoacid. În corpul uman, Teanina este absorbită la nivelul intestinului subțire și se metabolizează atât la nivel intestinal, cât și hepatic, fiind hidrolizat în L-glutamat și etilamină. Astfel, acesta este considerat o sursă de glutamat pentru organism și este transformat în glutamină la nivelul astrocitelor. Mai departe, din acesta se poate obține (prin decarboxilare) GABA. Mai exact, ca urmare a suplimentării cu Teanină, a fost observată o creștere a nivelelor serotoninei, dopaminei, GABA și glicinei în diverse părți ale creierului, iar a factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF, abrineurin) și factorului de creștere a nervilor (NGF), doar în anumite regiuni. În mod interesant, s-a observat că Teanina poate traversa bariera hematoencefalică, având un efect direct la nivel cerebral. Doza maximă recomandată din acest compus este de 1,2 g pe zi, cea uzuală fiind de 200-250 mg. Teanina și cafeina au efecte sinergice, potențându-și efectele reciproc. Pe scurt, Teanina este utilă în: combaterea stresului (efect adaptogen) și anxietății (anxiolitic), susținerea capacităților (concentrare, memorare, atenție, timp de reacție) și a clarității mentale, modularea răspunsului imun (susținerea activității limfocitelor T, δ și γ), creșterea calității somnului (inducerea undelor alfa la nivel cerebral) fără a crea senzația de somnolență, și îmbunătățirea stării de spirit (reduce iritabilitatea, induce o stare de relaxare).
Drojdia seleniată atomizată și plasmolizată completează aportul de vitamine din complexul B ce sunt necesare funcționării optime a sistemului nervos, în special a creierului, și susține procesele de memorare și concentrare. În perioadele solicitante, cu un nivel ridicat de stres, organismul are nevoie de cantități mai mari de vitamine din acest complex. Așa cum este sugerat și în denumire, Drojdia selenită este o sursă foarte bio-disponibilă de seleniu organic, element cu rol antioxidant ce este prezent în cantități insuficiente în solul țării noastre și în special în alimentația modernă de tip fast-food. Invertaza are o acțiune de scindare a zaharozei în glucoză și fructoză, micșorând travaliul metabolic al asimilării dizaharidelor. Acest nutrient este un cofactor al enzimelor antioxidante glutation peroxidază și tioredoxin reductază. De asemenea, seleniul contribuie la formarea lichidului seminal, la buna funcționare a prostatei și a glandei tiroide (de ex., cofactor al enzimelor deiodinaze care reglează hormonii tiroidieni). În plus, acest element are și proprietăți imunostimulatoare și facilitează creșterea normală a părului și a unghiilor. Nu în ultimul rând, drojdia seleniată este o sursă importantă de steroli și glucani, ingrediente ce au și ele rol în stimularea sistemului imunitar. Prezența atomizatului din Drojdie în suplimentul de față mai are ca rol și creșterea biodisponibilității vitaminelor adăugate, în special a celor din grupa B. În perioadele solicitante, cu un nivel ridicat de stres, organismul are nevoie de cantități mai mari de vitamine din acest complex.
Vitamina B9 (acidul folic) este un nutrient esențial ce face parte din complexul vitaminic B. Uneori, mai este denumită și vitamina M. Acesta este folosit, cel mai adesea, de către femeile însărcinate pentru prevenirea defectelor de tub neural la făt. Suplimentarea pe termen lung este asociată cu scăderea riscului de accidente vasculare și boli cardiovasculare. Folații sunt esențiali în sinteza ARN-ului și a ADN-ului. De asemenea, acesta este implicat în metabolismul aminoacizilor și în procesele de diviziune celulară. Deficiența de acid folic poate cauza o formă de anemie (celule roșii mărite și reduse ca număr). Carența în această vitamină este asociată cu oboseală cronică, palpitații, insuficiență respiratorie, depresie, ulcerații pe limbă și modificări în pigmentarea părului și a pielii. Uneori, suplimentarea cu acid folic poate masca deficiența de vitamina B12. La fel ca în cazul altor vitamine din complexul B, persoanele cu probleme digestive (boala Crohn, celiachie) și cele care fac abuz de alcool, necesită un aport crescut al acestui nutrient. Cele mai bune surse de acid folic sunt vegetalele de culoare verde închisă, fructele, nucile, leguminoasele, lactatele, ficatul, drojdia, sparanghelul și spanacul.
Vitamina B6 (piridoxina) este esențială pentru sănătatea pielii, a sistemului nervos, a sistemului imunitar (fiind anti-alergenică) și pentru procesul de hematopoieză. Piridoxina este esențială și pentru regenerarea celulelor mucoaselor, tractului digestiv și ale ficatului. Această vitamină contribuie și la îmbunătățirea memoriei și la sporirea performanțelor cognitive. De asemenea, ea contribuie la fluidizarea sângelui, scăzând riscul de formare a cheagurilor de sânge și protejând împotriva apariției aterosclerozei. În asociere cu seleniul, vitamina B6 menține o bună circulație a sângelui la nivelul structurilor oculare, iar împreună cu triptofanul, aceasta reglează ciclul menstrual, atenuează dificultățile sarcinii și întărește sistemul osos. Piridoxina acționează ca și coenzimă în numeroase procese enzimatice și participă în metabolismul glucozei, lipidelor și al aminoacizilor. Deficiența în acest nutrient se manifestă prin somnolență, confuzie, depresie, nervozitate, apatie, insomnie, pierderea memoriei, anemie sideroblastică, anorexie, emaciere, atrofierea epidermei, erupții cutanate similare cu cele ale dermatitei seboreice, ulcerații ale limbii (glosită atrofică), conjunctivită și crăparea colțurilor gurii. Persoanele vârstnice, alcoolicii, femeile cu diabet de tip 1, cei cu boli inflamatorii cronice (de ex., artrită reumatoidă, boli inflamatorii intestinale), cei cu afecțiuni hepatice, cei infectați cu HIV și cei care fac hemodializă au nevoie de un aport suplimentar de vitamina B6. De asemenea, tratamentul cu anumite medicamente (de ex., contraceptive orale, hidrocortizon, anticonvulsive) poate reduce nivelele acestei vitamine în organism. Cele mai bune surse de piridoxină sunt: carnea de porc, vită sau curcan, bananele, năutul, fisticul și cartofii.
Vitamina B12 (cobalamina) este cea mai mare și mai complicată din punct de vedere structural dintre toate vitaminele. Aceasta nu poate fi sintetizată decât de către bacterii și arhee care sunt singurele capabile de a produce enzimele necesare acestui proces. De aceea, obținerea industrială de cobalamină este realizată doar prin fermentație bacteriană. Cele mai bune surse alimentare pentru acest nutrient esențial sunt: scoicile, peștele, carnea, organele, ouăle și lactatele. Vitamina B12 are un rol esențial în buna funcționare a creierului și a sistemului nervos datorită implicării sale în sinteza de mielină și în metabolismul neurotransmițătorilor dar și în procesul de hematopoieză. Similar cu celelalte vitamine ale complexului B, cobalamina ia parte în metabolismul acizilor grași, glucidelor și al aminoacizilor. Aceasta afectează și sinteza ADN-ului. Carența majoră de cobalamină poate afecta în mod ireversibil sistemul nervos și creierul cauzând simptome psihotice sau manie. Deficitul ușor în acest nutrient se manifestă prin oboseală cronică, depresie, tulburări de memorie și atenție, dureri de cap și paloare. Cei mai predispuși acestor carențe sunt bătrânii și cei cu probleme de secreție a acidului gastric. O altă grupă de risc o reprezintă veganii și cei care consumă foarte rar produse de origine animală. Administrarea de medicamente poate interfera și ea cu nivelele de cobalamină din organism, astfel, cei care urmează un tratament de lungă durată cu metformină sunt sfătuiți să își suplimenteze dieta cu vitamina B12 și/sau cu suplimente de calciu. De asemenea, inhibitorii de pompă de protoni (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol) și substanțele antagonice ale receptorului H2 (ranitidina, famotidina, nizatidina, cimetidina), prin reducerea secreției de acid clorhidric în stomac, afectează în timp nivelul de cobalamină din organism.
Mod de utilizare – Capsule Deprecalmin:
Adulți: 1 capsulă pe zi, înainte de masă, cu o cantitate suficientă de lichid. Se recomandă cure de câte 30 de zile cu pauze de 10 zile între ele.
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu și cu Ceaiul, Tinctura și capsulele de Sunătoare de la Hypericum!
Capsule Deprecalmin se poate asocia cu succes și cu: 5-HTP Stres (capsule), Hyper-Calm (capsule), Somn liniștit (capsule), Hyper-Stres (capsule), Bitterul Ierburile-vieții (capsule sau hidroalcoolic), Antianxietate (capsule), Magneziu B-complex (Droji-Mag) (capsule), Ceaiul Somn-ușor, Infostim (capsule), Protonic (capsule), Ceaiul de Valeriană și Tinctura de Valeriană, Ceaiul de Tei, Ceaiul de Roiniță, Ceaiul de Mușețel, Ceaiul Antistres și Tinctura Antistres, Păducel (Ceai, tinctură, capsule, sirop), Ceaiul de Talpa-gâștei, și Ceaiul de Lavandă.
Extern, Capsule Deprecalmin se poate combina cu: Crema contra căderii părului, Hyper Șampon, Uleiul esențial de: Lavandă, Bergamotă, Portocală, Grapefruit, Melisă, Mandarine, Lămâie, Tămâie sauYlang-ylang și Sarea de baie Hyper Anti-stres.
Formă de prezentare:
Un flacon conține 60 capsule a câte 440 mg
Greutate netă:
℮ 26,4 g
Contraindicații – Capsule Deprecalmin:
- Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la drojdie (fungi) sau la oricare dintre ingredientele produsului.
- Se va evita suplimentarea cu L-Arginină la persoanele care au suferit recent un atac de cord sau un episod de gută. Suplimentarea excesivă cu Arginină poate înrăutăți simptomele infecțiilor herpetice.
Precauții – Capsule Deprecalmin:
- Femeile gravide sau cele care alăptează și persoanele care urmează tratamente medicamentoase (diuretice, anticoncepționale, anxiolitice, antidepresive, anticonvulsive) sau care se află sub supraveghere medicală (în special pentru depresie, insuficiență hepatică sau renală decompensată, bradicardie, tensiune arterială scăzută) sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei;
- A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic;
- A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor;
- Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă alimentară echilibrată și un stil de viață sănătos;
- A se citi prospectul înainte de utilizare;
- Produsul NU creează dependență sau somnolență!
Condiții de păstrare: bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
Prețul inițial a fost: 48,00 lei.40,00 leiPrețul curent este: 40,00 lei.