Capsule Fier Organic
Capsulele Fier organic sunt un supliment alimentar cu rol de completare a necesarului de fier din organism.
Fier Organic
Supliment alimentar cu rol de completare a necesarului de fier din organism
Ingrediente (305 mg/capsulă): Vitovo Fe (extract atomizat din ou de găină, îmbogățit cu fier) – 126 mg; capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză); Vitacan (extract atomizat din fructe de Măceș – Rosa canina, din care: Acid L-ascorbic – 12%, maltodextrină – 10%) – 21 mg; extract fermentat și atomizat (10% maltodextrină) din fructe de Coacăz-negru (Ribes nigrum) – 21 mg; complex vitaminic atomizat din Drojdie de bere (Saccharomyces cerevisiae) (din care: Drojdie de bere atomizată și plasmolizată – 80%, complex vitaminic Quali®-blend Essential – 20%) – 21 mg; Liver Fe (extract atomizat din ficat de pui, îmbogățit cu fier) – 10,5 mg; extract fermentat și atomizat (10% maltodextrină) din părți aeriene de Urzică (Urtica dioica) – 10,5 mg.
Informații nutriționale | Per porție
(2 cps) |
VNR* (%)
Per capsulă |
VNR* (%)
Per porție (2 cps) |
Vitovo Fe® | 252 mg | ** | ** |
Vitacan (extract din fructe de Măceș), din care:
· Vitamina C (echivalent Acid L-ascorbic |
42 mg
5,04 mg |
**
3,15% |
**
6,3% |
Extract din fructe de Coacăz-negru | 42 mg | ** | ** |
Complex vitaminic, din care:
· Drojdie de bere · Complex Quali®-blend Essential: o Vitamina C o Vitamina E o Vitamina B1 (Tiamină) o Vitamina B2 (Riboflavină) o Vitamina B3 (Niacină) o Vitamina B5 (Acid pantotenic) o Vitamina B6 (Piridoxină) o Vitamina B7 (Biotină) o Vitamina B9 (Acid folic) o Vitamina B12 (Cobalamină) |
42 mg
33,6 mg 8,4 mg 3,36 mg 0,5 mg 0,046 mg 0,059 mg 0,672 mg 0,42 mg 0,059 mg 2,1 μg 8,4 μg 0,105 μg |
**
** ** 2,1% 2,1% 2,1% 2,1% 2,1% 2,1% 2,1% 2,1% 2,1% 2,1% |
**
** ** 4,2% 4,2% 4,2% 4,2% 4,2% 4,2% 4,2% 4,2% 4,2% 4,2% |
Liver Fe® | 21 mg | ** | ** |
Extract din părți aeriene de Urzică | 21 mg | ** | ** |
TOTAL Vitamina C | 8,4 mg | 5,25% | 10,5% |
TOTAL Fier ionic | 16 mg | 57,14% | 114,29% |
*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011
**Nu a fost stabilită VNR
Fierul:
- Contribuie la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei.
- Contribuie la transportul normal al oxigenului în corp.
- Contribuie la reducerea oboselii și a extenuării.
- Contribuie la funcția cognitivă normală.
- Contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!
Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.
Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.
De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.
Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.
Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.
Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.
Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.
Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din fructe de Măceș și Coacăz-negru și părți aeriene de Urzică-mare ce au fost supuse fermentației lactice și presate la rece în prealabil. Ulterior, extractelor fermentate și atomizate din plante li se adaugă și complexul vitaminic atomizat din Drojdie de bere, Vitovo Fe® și Liver Fe®. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.
În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.
De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.
În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 3 plante medicinale cu cei generați în urma procesului de fermentație și cu cei din extractele atomizate (Drojdie de bere, Vitovo Fe®, Liver Fe®), suplimentul Fier Organic de la Hypericum contribuie la completarea necesarului zilnic de fier din alimentație și favorizează absorbția și utilizarea sa corectă în organism. În plus, compușii activi (de ex., polifenoli, flavonoide, betacaroteni, antociani, glucani, rutozide, fitosteroli, proteine, lipide, lecitină, taninuri, acizi organici – malic, citric, tartric; vitamine – A, C, complex B, E; minerale – fier hemic și non-hemic, K, Mg, Se ș.a.) din plantele și extractele atomizate conținute contribuie și la: tonifierea și fortifierea organismului, susținerea imunității, menținerea funcției cognitive normale, completarea necesarului zilnic de vitamine și minerale, combaterea proceselor inflamatorii și a stresului oxidativ din organism, susținerea organismului în perioadele solicitante și grăbirea refacerii celor aflați în convalescență. Astfel, printre proprietățile suplimentului Fier Organic se numără acțiunile: antianemică, remineralizantă, vitaminizantă, energizantă, tonifiantă, imunofortifiantă, neurotonică, antioxidantă, antiinflamatoare, trofică, detoxifiantă, pro-, pre- și postbiotică.
Caracteristici generale ale produsului:
Suplimentul alimentar Fier Organic este un produs atent formulat pentru completarea necesarului de fier al organismului. Prin asocierea diferitelor extracte naturale vitaminizante, mineralizante și antioxidante, produsul asigură un grad superior de absorbție și utilizare a fierului, conținând atât surse de fier hemic (animal), cât surse de fier non-hemic (vegetal). Pe lângă aportul de fier, extractele atomizate pe bază de ouă de țară, ficat de pui, drojdie de bere, fructe și plante medicinale conțin și alți compuși cu proprietăți valoroase (de ex., flavonoide și alți antioxidanți, glucani, proteine, vitamine, minerale, fitosteroli ș.a.). Formula complexă a suplimentului asigură un plus de energie, întărește imunitatea și crește vigoarea în special în cazul persoanelor anemiate, stresate, epuizate sau aflate în refacere. Nu în ultimul rând, formula holistică și metoda unică de obținere (fermentație lactică a materialului biologic urmată de atomizarea sa) a capsulelor Fier Organic le conferă acestora proprietăți calmante și regenerante asupra mucoasei intestinale, având o acțiune antiinflamatoare și de limitare a proliferării microorganismelor patogene la nivelul tractului intestinal, cu efecte benefice asupra capacității de absorbție a nutrienților în organism. Această acțiune este posibilă datorită procesului fermentativ, produsul căpătând prin intermediul său noi proprietăți pre-, pro- și postbiotice ce duc la modularea microbiotei intestinale și la amplificarea efectului: antianemiant, remineralizant, vitaminizant, imunofortifiant, energizant, antiinflamator, antioxidant, detoxifiant și tonic general al plantelor medicinale conținute.
Asigurarea aportului corespunzător de fier, precum și a altor minerale, vitamine sau oligoelemente este un demers cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Astfel, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, a tranzitului intestinal, a răspunsului imun și, bineînțeles, a capacității absorbției și utilizării nutrienților din alimentele ingerate.
Cu alte cuvinte, acest lucru are o influență negativă asupra întregului corp, reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. În astfel de situații, ne putem simți slăbiți, lipsiți de putere și/sau putem experimenta dificultăți de concentrare. De exemplu, ca urmare a unui stil alimentar dezechilibrat, sau a unor diete foarte restrictive adoptate pe perioade îndelungate de timp, absorbția nutrienților este scăzută iar corpul poate deveni carențat în minerale esențiale sănătății, precum fierul. Similar, cei cu infecții sau inflamație cronică pot suferi o scădere semnificativă a rezervelor de fier din organism fără ca acest lucru să fie neapărat evident. Mult mai evident este, însă, cazul copiilor aflați în perioadele de creștere, femeile gravide sau cele cu menoragie (flux abundent al menstruației) care se află în topul persoanelor cu risc de anemiere. De aceea, este indicat să încercăm să păstrăm un stil de viață activ și să avem o dietă cât mai diversificată și echilibrată pentru a ne asigura că primim necesarul de nutrienți și alți compuși sanogeni. Atunci când acest deziderat este dificil de realizat, putem face apel la suplimentele alimentare de calitate, care conțin dozele corecte de substanțe active, în formule cât mai naturale și ușor de asimilat.
Un astfel de exemplu este suplimentul alimentar Fier Organic de la Hypericum care contribuie, așa cum a fost prezentat mai sus, la completarea necesarului zilnic de fier. În plus, amintim că acesta conține și compuși activi cu acțiune antioxidantă, energizantă, nutritivă sau detoxifiantă, precum: bioflavonoide, fitosteroli, glucani, proteine și aminoacizi esențiali, vitamine, minerale și oligoelemente. Nu în ultimul rând, extractele de Coacăz-negru și Urzică stimulează hematopoieza, iar împreună cu Vitacan, acestea ajută la fixarea fierului non-hemic din alimentație, susțin imunitatea (prin modularea răspunsului imun), stimulează detoxifierea organismului și protejează împotriva stresului oxidativ. În concluzie, prin alegerea acestei formule holistice, curate, fără excipienți nenecesari și cu o concentrație potrivită de nutrienți și substanțe active, vă puteți: completa necesarul de fier din organism, asigura transportul normal al oxigenului în corp, crește nivelul de energie, susține imunitatea, regenera și menține aspectul sănătos al părului și unghiilor, spori claritatea mentală și eficientiza procesele cognitive, completa necesarul zilnic de vitamine și minerale, și grăbi regenerarea corpului în perioadele stresante sau în convalescență.
În continuare, vom prezenta câteva informații despre compușii activi din compoziția capsulelor Fier Organic:
Vitovo Fe® este o formulă originală creată de către Laboratoarele Hypericum, similară cu Vitovo Iod® sau Vitovo P®. Acesta este un complex natural ce are la bază un extract atomizat integral din ouă de găină, îmbunătățit cu una dintre cele mai biodisponibile forme de fier (Ferrazone®, sodiu feric EDTA). Această formă de fier nu are gust metalic, nu produce disconfort gastric, nu pătează dinții și este de două, până la patru ori mai biodisponibil decât sursele de fier cel mai des folosite în suplimente sau pentru fortifierea alimentelor. În ceea ce privește ouăle folosite pentru obținerea complexului Vitovo, acestea provin de la găini crescute tradițional (la sol), având o alimentație naturală, diversă și bogată în nutrienți. Astfel, acestea conferă proprietăți nutritive formulei, contribuind și la creșterea biodisponibilității fierului adăugat. De asemenea, prin alăturarea extractului din ouă, care este bogat în lecitină, aminoacizi și vitamine, cu fierul Ferrazone®, complexul obținut contribuie la protejarea funcției cognitive și la funcționarea normală a sistemului nervos, combătând stările de oboseală nervoasă și epuizare. Nu în ultimul rând, formula susține imunitatea, combate anemia, crește gradul de oxigenare a organismului (și în special a creierului) și eficientizează metabolismul energetic al organismului. Datorită procedeului blând de procesare, reprezentat de atomizare, complexul este foarte concentrat, ușor de administrat și, cel mai important, compușii activi își păstrează proprietățile nealterate.
Fierul este unul dintre mineralele cu importanță crescută pentru organismul uman. Acesta este o componentă esențială a hemoglobinei, proteină regăsită în eritrocite (celulele roșii) ce face posibilă transportarea oxigenului de la plămâni la țesuturi. Mai exact, cea mai mare parte a fierului din organism se găsește în compușii hem, în principal, în hemoglobină (3-4 g Fe ionic) și mioglobină (din mușchi). O cantitate foarte mică este conținută și în enzimele care utilizează fierul în schimburile de electroni: peroxidaze, catalaze și ribonucleotid reductaze. Fierul regăsit în afara compușilor hem se numește „non-hemic” și este depozitat sub formă de feritină sau hemosiderină în celulele imunitare macrofage, splină, măduva osoasă și în hepatocite (celulele ficatului). Feritina se găsește în plasmă în cantități mici, concentrația sa corelându-se cu depozitele efective de fier din organism. De asemenea, acesta este tipul de fier pe care îl procurăm pe cale alimentară din sursele vegetale, cel din sursele animale fiind de natură hemică. Nu în ultimul rând, există și o fracțiune foarte mică (cca 0,1%) de fier Fe3+ care circulă în plasmă legat de o proteină de transport denumită „transferină”. Excreția de fier din organism are loc prin pierderile celulare de la nivel gastrointestinal, cutanat, urinar și prin pierderile menstruale în cazul femeilor. Cea mai mare parte a fierului funcțional din organism provine din reutilizarea fierului deja existent, provenit din eritrocitele senescente distruse la nivelul sistemului reticuloendotelial, în principal din splină.
Fierul alimentar este absorbit din intestinul subțire (duoden) sub formă de fier hemic și fier feros (Fe2+), absorbția sa fiind influențată de aciditatea gastrică (crește atunci când pH-ul stomacului este scăzut și scade atunci când acesta nu produce suficient acid clorhidric – aclorhidrie). Un rol important în absorbția fierului îl au și factorii potențiatori sau inhibitori alimentari (de ex. tipul de fier luat din alimente, compuși care pot bloca absorbția – oxalați, calciu ș.a.). Absorbția fierului se realizează prin intermediul unor proteine transportoare și cu ajutorul unor enzime precum „ferireductaza” – care convertește Fe3+ din alimente în Fe2+ pentru a asigura transferul în celulele mucoasei intestinale și „hefestina” (ferioxidază) – care convertește Fe2+ înapoi în Fe3+ la nivelul membranei bazolaterale, pentru transferul plasmatic. Cele mai bogate surse alimentare de fier hemic sunt: carnea săracă în grăsime, organele animale (ficat de vită, pui, curcan ș.a.), fructele de mare (stridii, midii) și peștii (sardine, ton). Sursele vegetale, care conțin forme non-hemice sunt: leguminoasele (linte, spanac, năut, fasole albă/roșie), tofu, nuci caju, tomate sau cartofi. De asemenea, există și opțiunea produselor alimentare fortifiate cu fier, în special pentru cei care doresc o alimentație bazată exclusiv pe surse de natură vegetală.
În țara noastră, valoarea nutrițională de referință (VNR) în ceea ce privește aportul de fier este de 14 mg pe zi. Conform studiilor efectuate de către autoritățile din Uniunea Europeană, aportul zilnic recomandat de fier din surse alimentare este de cca: 6-8 mg pentru copiii de sub 1 an (pentru rată de absorbție de 10%), 4 mg pentru copiii de 1-3 ani (pentru rată de absorbție de 15%), 10 mg de fier pentru adulții de sex masculin, 15-20 mg de fier pentru adulții de sex feminin și 30 mg de fier pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Deși pentru o persoană sănătoasă cu o alimentație echilibrată aceste valori sunt destul de ușor de asigurat, de cele mai multe ori în cazul categoriilor cu risc crescut de anemiere feriprivă, aportul alimentar de fier necesită o atenție deosebită, fiind indicată chiar suplimentarea acestui element. Astfel, principalele categorii de risc pentru dezvoltarea carențelor de fier sunt: femeile însărcinate, cele cu flux menstrual abundent, donatorii frecvenți de sânge, copiii nou-născuți subponderali sau prematuri, bolnavii de cancer, pacienții cu hemoragii (în special obscure), cei cu probleme gastrointestinale (aclorhidrie, probleme de absorbție) și cei cu afecțiuni cauzate de tulburări ale metabolismului fierului (anemia feriprivă, hemocromatoza ereditară, încărcarea cu fier din eritropoieza ineficientă, anemia asociată cu infecții și inflamații, anemia din boli cronice precum insuficiența cardiacă ș.a.). Pentru depistarea timpurie a carenței de fier este bine de știut faptul că în deficitul de fier, feritina scade înaintea apariției anemiei sau a altor modificări hematologice.
Vitacan®, sau extractul concentrat din Măceșe cu o înaltă biodisponibilitate, este un compus bogat în vitamina C și bioflavone ce sunt necesare combaterii radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Extractul uscat este obținut din sucul stors prin presare la rece din fructe proaspete sau congelate de Măceș (Rosa canina). Valorificarea compușilor activi existenți în materialul biologic, precum și generarea unora noi, se realizează cu ajutorul fermentației lactice cu tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum. Ultima etapă în obținerea extractului este atomizarea sa, demers ce asigură încapsularea particulelor fine de suc fermentat în maltodextrină. Acest ultim pas transformă extractul lichid într-unul uscat, ușor de dozat, încapsulat și administrat. De asemenea, prin atomizare, compușii activi rezultați din fermentația lactică a Măceșelor sunt mai bine protejați față de acțiunea factorilor ambientali (de ex., aer, lumină, temperatură, umiditate) și față de cei endogeni (sucul gastric). Astfel, stabilitatea în timp a extractului este îmbunătățită, iar efectele sale sanogene sunt sporite prin creșterea activității biologice și prin transportul unui procent mai mare din compușii activi la nivel intestinal.
Vitamina C (acidul ascorbic) este un micronutrient esențial vieții. Aceasta este necesară pentru sinteza colagenului din piele, oase, dinți, gingii sau cartilagii. De asemenea, ea stimulează absorbția fierului și, împreună cu vitaminele A și E, are o acțiune puternic antioxidantă luptând împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. În ceea ce privește vitamina E, Acidul ascorbic ajută la refacerea formelor reduse ale acesteia, redându-i acțiunea antioxidantă. Un alt rol important al acestei vitamine este acela de întărire a sistemului imunitar și de biosinteză a hormonilor de adaptare la stres. Un aport corespunzător (minim 260 mg/zi) de vitamina C în organism ajută la diminuarea perioadelor de convalescență echilibrând sistemul imunitar. Similar altor vitamine, aceasta este implicată în metabolismul energetic celular, conferind organismului un plus de energie în stările de surmenaj.
Din nefericire, această vitamină este eliminată foarte ușor din organismul uman, iar acesta nu este capabil să își sintetizeze cantitățile necesare de vitamina C. Expunerea la diverși factori de stres, cum ar fi fumatul (pasiv sau activ) sau stilul de viață dezechilibrat, precum și tratamentul cu diferite medicamente (de ex., aspirină, anticoncepționale) măresc viteza de eliminare a acestui nutrient sau reduc absorbția sa din sursele alimentare. În plus, vitamina C se distruge ușor prin oxidare și tratare termică (de ex., gătire), fapt ce duce la scăderea aportului său din alimentele ce nu sunt consumate proaspete, în stare crudă. Astfel, cel mai adesea, în dieta modernă bazată pe alimente înalt-procesate, organismul nostru poate să nu beneficieze de un aport corespunzător de vitamina C. Formula specială a produsului de față oferă organismului o sursă ușor asimilabilă de vitamina C, extractul de Măceșe, unele dintre fructele cele mai bogate în vitamina C, garantează biodisponibilitatea mare a acestei vitamine, acidul ascorbic regăsindu-se în acest supliment în matricea sa alimentară naturală.
Măceșul (Rosa canina), cunoscut și drept Ciucuri-de-mărăcine, Cocașder, Rug-de-măceș, Trandafir-sălbatic sau Mărăcine, este un arbust spinos, cu rădăcină pivotantă și cu o înălțime medie de 1-5 m, care face parte din familia Rosaceae. Acesta este considerat strămoșul multor varietăți de trandafir. Întâlnit pe lângă garduri, drumuri, pășuni, păduri acesta crește spontan în Europa, vestul Asiei și nod-vestul Africii. În Europa, Măceșul este îndrăgit pentru fructele sale aromate și ușor acrișoare. Alături de Coacăzele-negre, Mure și de Afine, Măceșele sunt o sursă naturală biodisponibilă de vitamine, antioxidanți și compuși cu acțiune antiinflamatoare. Cel mai adesea, Măceșele, frunzele, florile și scoarța acestei specii sunt folosite ca atare sau pentru obținerea de suplimente alimentare (de ex., tincturi, ceaiuri, siropuri, extracte uscate).
Conform lucrărilor de fitoterapie, Fructele de Măceș (Cynosbati fructus) sunt utile în restabilirea echilibrului microbiotei intestinale (reglând frecvența și consistența scaunelor) și în curățarea organismului de toxine pe cale gastrointestinală, renală și sudorifică. Acestea au o acțiune antiseptică la nivelul tractului digestiv și urinar limitând dezvoltarea unor specii cu potențial patogen precum E. coli sau Candida spp., precipitând proteinele și având o acțiune antilitiazică. Mai mult, Măceșele au și o acțiune astringentă, colagogă, coleretică, vermifugă și vasodilatatoare. Nu în ultimul rând, datorită conținutul mare de antioxidanți (polifenoli, bioflavonoizi, vitamina C – cca 2 g la 100 g fruct) fructele de Măceș contribuie la limitarea acțiunii negative a stresului oxidativ prin legarea de ADN-ul celular și limitarea proceselor de deteriorare a materialului genetic. Astfel, acestea au și o acțiune antiinflamatoare și anti-ageing, protejând celulele față de fenomenul de îmbătrânire precoce. Pe scurt, Măceșul contribuie la menținerea sănătății și a flexibilității articulațiilor și contribuie la buna funcționare a sistemelor: imunitar, respirator, cardiovascular, osteoarticular și digestiv.
Coacăzul-negru (Ribes nigrum) este un arbust nespinos, cu o înălțime medie de 1-2 m, care face parte din genul Ribes, familia Grossulariaceae. În Europa, Coacăzul-negru este cultivat încă din secolul al XV-lea, fiind îndrăgit pentru fructele sale ușor acrișoare. Alături de Afine și de Mure, Coacăzele-negre sunt o sursă naturală biodisponibilă de antociani, pigmenți ce le conferă acestor fructe de pădure culoarea caracteristică, negru-violetă, dar și proprietățile benefice antioxidante și antiinflamatoare. Cel mai adesea, Coacăzele-negre sunt folosite la prepararea de sucuri, cidru, jeleuri, marmelade, prăjituri sau pentru obținerea de suplimente alimentare (de ex., tincturi, ceaiuri, siropuri). Din punct de vedere nutrițional, aceste fructe sunt deosebit de valoroase, având în compoziția lor: apă (80%), carbohidrați (10 g%), proteine (0,9 g%), grăsimi (0,09 g%). În plus, proprietățile nutritive și sanogene ale acestor fructe se datorează unor compuși precum: vitamina C (200 mg%), vitamina B6 (78 mg%), vitamina B1 (52 mg%), vitamina B2 (27 mg%), vitamina A (23 mg%), vitamina PP / niacină (29 mg%), calciu (45 mg%), potasiu (300 mg%), fosfor (40 mg%), fier (0,8 mg%), zinc (0,15 mg%), magneziu (0,3 mg%). De asemenea, Coacăzele-negre mai conțin: taninuri, rutozid, antociani, polifenoli, betacaroteni, celuloză (5,6 mg%), acid tartric (3,2 mg%), acid citric (2,91 mg%), acid malic (0,38 mg%) și pectină.
Cu toate acestea, Coacăzul-negru nu este recunoscut doar pentru proprietățile sanogene ale fructelor sale, ci și pentru cele ale frunzelor, ambele având numeroase întrebuințări în fitoterapie. Conform analizelor de laborator, frunzele de Coacăz-negru conțin chiar mai multă vitamina C decât fructele (200 mg%) aceleași specii. În plus, frunzele acestui arbust mai conțin și alte vitamine, taninuri (epigalocatechină, galocatechină, prodelfinidină), pectine, glucide, aminoacizi (arginină, prolină, glicină, alcenină), uleiuri volatile (cardinen, cariafilen, sabinen, sesquiterpene, terpinol), fenoli, săruri de potasiu, sulf și fosfor. Proprietățile benefice ale produselor obținute din frunzele de Coacăz-negru se datorează și flavanidelor precum: mircetina, campferolul, quercetina, izoquercitina, ratina și sakuranetina cu proprietăți antimicotice.
Conform fitoterapiei moderne, extractele obținute din fructele și frunzele acestei specii au un efect antiinflamator puternic datorită flavonoizilor conținuți. De asemenea, acestea contribuie la menținerea homeostaziei leucocitare și au o acțiune stabilizatoare asupra membranei celulare. Foarte importantă este și acțiunea antihistaminică datorată conținutului în polifenoli. În general, derivatele din Coacăz-negru (Ribes nigrum) au proprietăți fortifiante asupra sistemului imunitar, protejează împotriva efectelor negative ale stresului oxidativ și limitează procesele inflamatorii din organism datorită vitaminei C, a antocianilor și a polifenolilor conținuți. Altfel spus, Coacăzul-negru contribuie la buna funcționarea a sistemului imunitar, circulator, a mușchilor și articulațiilor, susține funcția excretoare a rinichilor, contribuie la controlul greutății și ajută la creșterea rezistenței organismului față de stres și alți factori de mediu. Folosit extern, acesta are și o acțiune calmantă asupra gâtului (faringe, corzi vocale).
În concluzie, produsele pe bază de Coacăz-negru contribuie la menținerea sănătății sistemului imunitar, prin modularea răspunsului inflamator, și a celui respirator prin ușurarea respirației și acțiunea calmantă la nivelul gâtului, faringelor și a corzilor vocale. În plus, compușii activi (de ex.: flavonoide, taninuri) din Coacăzul-negru contribuie și la detoxifierea organismului și favorizează eliminarea surplusului de apă (retenții) și acid uric. Astfel, printre virtuțile derivatelor din Coacăz-negru se numără acțiunea: antiinflamatoare, imunomodulatoare, tonică la nivel cardiovascular, adaptogenă, depurativă, calmantă la nivelul căilor respiratorii, astringentă și cea diuretică. Folosit extern, extractul de Coacăz-negru are o acțiune: cicatrizantă, astringentă, bacteriostatică, antivirală și antimicotică.
Complexul vitaminic atomizat din Drojdie de bere este obținut din Drojdie de bere (Saccharomyces cerevisiae) atomizată și plasmolizată, căreia i s-a adăugat complexul vitaminic Quali®-blend Essential. Această combinație asigură atât un aport însemnat de vitamine, cât și o biodisponibilitate crescută a acestora. Alături de complexul vitaminic cu care este îmbogățită, Drojdia atomizată este, în sine, o sursă naturală foarte asimilabilă de vitamine din complexul B ce sunt necesare funcționării optime a sistemului nervos, în special a creierului, și susține procesele de memorare și concentrare. În perioadele solicitante, cu un nivel ridicat de stres fizic și/sau emoțional (de ex., perioadele de creștere accelerată sau examenele), organismul are nevoie de cantități mai mari de vitamine din acest complex. Acest lucru se întâmplă atât datorită creșterii consumului energetic și accelerării activității metabolice, cât și asocierii frecvente a acestor stări de stres cu un comportament alimentar modificat, cu predilecție, spre un aport crescut de zaharuri simple (de ex. dulciuri). Din nefericire, această categorie de alimente este, aproape mereu, lipsită de vitaminele necesare chiar procesării lor de către organism. Mai exact, vitaminele complexului B sunt co-factori importanți în metabolismul glucidic; o creștere a consumului de dulciuri, spre exemplu, antrenând după ea o creștere a necesarului din aceste vitamine. De asemenea, doar asigurarea dozelor corespunzătoare de vitamine, minerale și alți compuși sanogeni este insuficientă, în ecuație intrând și biodisponibilitatea acestora, precum și capacitatea organismului de a le utiliza. Astfel, de aici reiese importanța Drojdiei de bere care, în formula de față, are rolul de a crește biodisponibilitatea vitaminelor cu care este îmbogățită și, în special, a complexului vitaminic B. În plus, Drojdia de bere este o sursă importantă de steroli și glucani, ingrediente ce au rol în menținerea bunei funcționări a sistemelor imunitar și cardiovascular. Nu în ultimul rând, invertaza (o enzimă produsă în mod natural de către Saccharomyces spp.) are o acțiune de scindare a zaharozei în glucoză și fructoză, micșorând travaliul metabolic al asimilării dizaharidelor.
Liver Fe® este o formulă originală creată de către Laboratoarele Hypericum, similară cu Vitovo Fe®, Vitovo Iod® sau Vitovo P. Spre deosebire de extractele Vitovo, care au la bază ouăle de găină, Liver Fe este obținut prin atomizarea integrală a ficatului de pui de găină, fiind apoi îmbunătățit cu una dintre cele mai biodisponibile forme de fier (Ferrazone®, sodiu feric EDTA). Această formă de fier nu are gust metalic, nu produce disconfort gastric, nu pătează dinții și este de două, până la patru, ori mai biodisponibil decât sursele de fier cel mai des folosite în suplimente sau pentru fortifierea alimentelor. În ceea ce privește ficatul folosit pentru obținerea complexului Liver Fe, acesta provine de la pui de găină crescuți tradițional (la sol, în aer liber), având o alimentație naturală, diversă și bogată în nutrienți, fără antibiotice sau mâncare concentrată. Am ales ficatul deoarece acesta vine cu un aport propriu de fier (organic), el fiind una dintre cele mai bogate surse alimentare pentru acest element. Alăturând o sursă alimentară valoroasă de fier (precum ficatul de pui), extractului Ferrazone®, am crescut proprietățile nutritive ale formulei și am asigurat o mai bună absorbție și utilizare în organism a fierului adăugat. Pe lângă fierul organic conținut, ficatul vine și cu un aport însemnat de acizi grași esențiali, aminoacizi și proteine de înaltă calitate, colină, vitamine (B12, B2, B3, B9, A, E și C) și minerale (cupru, seleniul). De asemenea, în suplimentul de față, Liver Fe sinergizează cu celelalte extracte pentru a energiza și susține organismul în perioadele de stres și efort fizic intens, fiind foarte eficient în combaterea anemiei feriprive. Complexul contribuie la protejarea funcției cognitive și la funcționarea normală a sistemului nervos, combătând stările de oboseală nervoasă și epuizare. Nu în ultimul rând, formula susține imunitatea, crește gradul de oxigenare a corpului (în special a creierului) și eficientizează metabolismul energetic al organismului. Datorită procedeului blând de procesare, reprezentat de atomizare, complexul este foarte concentrat, ușor de administrat și, cel mai important, compușii activi din acesta nu sunt denaturați.
Urzica-mare (Urtica dioica) este o specie erbacee, perenă ce face parte din familia Urticacee. Aceasta este o plantă cu aplicații vaste și recunoscute în toate domeniile: medical, cosmetic și culinar, fiind utilizată și apreciată încă din antichitate pentru versatilitatea sa. Folosită tradițional pentru curele de primăvară ce presupun „curățarea sângelui”, Urzica este un excelent antianemiant datorită proprietăților sale hematopoietice (stimularea sintezei globulelor roșii), a aportului de fier, de vitamine din complexul B (acid folic, B2, B5) și de protoporfirine. Mai mult, preparatele din urzică au și un efect hemostatic (prin prezența vitaminei K și a taninurilor) ce poate limita hemoragiile interne ce duc la anemierea organismului în timp. Desigur, la „curățarea sângelui” contribuie și efectul său diuretic și depurativ ce o fac o alternativă naturală pentru detoxifierea organismului de substanțe chimice și metale grele, eliminarea acumulărilor de acid uric și a surplusului de apă din organism. Astfel, Urzica este utilă și în menținerea sănătății rinichilor și a căilor urinare, fiind un bun adjuvant în litiaza renală și în retențiile de apă asociate sindromului premenstrual. În plus, urzicile sunt considerate utile și în ameliorarea enurezisului nocturn (incontinență nocturnă).
Cura de primăvară cu produse pe bază de urzici este una binevenită și din punctul de vedere al proprietăților antialergice și antiastmatice ale plantei. Consumul regulat al acestor produse pe parcursul sezonului alergiilor, și asocierea lor cu extracte de Trei-frați-pătați sau din frunze de Mesteacăn, poate ameliora intensitatea reacțiilor sistemului imunitar la diverși alergeni datorită conținutului în antihistaminice naturale. Tot în curele de primăvară, dar și în cele de toamnă, Urzica poate fi asociată cu fructele de Cătină-albă pentru a întări organismul prin vitaminizarea și remineralizarea sa. Studiile științifice au arătat că, datorită conținutului în fitosteroli, Urzica este un excelent protector al sănătății prostatei. Sterolii din frunzele acestei plante inhibă conversia testosteronului în dehidrotestosteron, hormon ce poate cauza probleme la nivelul prostatei. Tot fitosterolii pot contribui și la menținerea sănătății sistemului cardiovascular prin scăderea colesterolului și a trigliceridelor. Pe lângă fitosteroli, urzicile mai conțin și lectine – compuși cu acțiune antiinflamatoare ce par a fi implicați în ameliorarea problemelor articulare. Lectinele pot avea și proprietăți antivirale și bacteriostatice, studiile recente evidențiind faptul că acestea pot inhiba proliferarea unor agenți patogeni precum Staphylococcus, Shigella sau Pasteurella. O altă calitate a extractelor de urzică este aceea de stimulare a secreției de insulină de la nivelul pancreasului, fiind ușor hipoglicemiante. În plus, acestea sunt și galactogoge, stimulând secreția de lapte.
În concluzie, extractul de Urzică ajută la menținerea sănătății sistemului renal, prin acțiunea antiseptică și prin favorizarea eliminării excesului de apă și acid uric. De asemenea, acesta susține buna funcționare a sistemului imunitar prin modularea răspunsului imun și reducerea statusului inflamator din organism. În plus, compușii activi (de ex.: taninuri, flavonoide – quercetină, clorofilă, rutozid, fitosteroli, acetilcolină, precursori ai serotoninei, uleiuri esențiale, vitamine – A, B2, B5, B9, C, K, săruri minerale – Ca, Mg, Si, uleiuri volatile) din frunzele de Urzică, contribuie și la detoxifierea organismului, au un efect antiseptic, galactogog, hemostatic și ușor hipoglicemiant. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Urzică se numără acțiunea: diuretică, depurativă, hemostatică, antiinflamatoare, ușor hipoglicemiantă, antiseptică, mineralizantă și imunomodulatoare.
Mod de utilizare:
Adulți: 1 capsulă (bărbați) / 2 capsule (femei) pe zi, înainte de mesele principale, cu un pahar mare de apă sau ceai, timp de 30 de zile.
Copii (de peste 6 ani): 1-2 capsule pe zi.
*Fiecare capsulă furnizează: 8 mg de fier ionic/57,14% VNR/Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011.
Recomandăm adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă (variată, bogată în fructe, legume și semințe proaspete, de preferință obținute local și aflate în sezon), efort fizic moderat, somn de calitate și o hidratare corespunzătoare.
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Ceaiul și Tinctura Antianemică, de la Hypericum!
Produse cu efect similar sau complementar: Siropul Fier Organic, Siropul Coacăz-negru cu Fier (cu zahăr/Stevia), Spirulină & Chlorella (comprimate), Spirulină (capsule, pulbere), Chlorella (pulbere), Spirulină cu Aloe și Cătină-albă (capsule), Hyper-detox (pulbere), Elixirul vieții RO, Clorofila lichidă, Iarbă-de-Fier (ceai, Ice Tea), Vita Vigor (capsule), Petit Vigor (capsule), Multivitamin cu Luteină/Ginseng (capsule), Royal LactoImun (capsule), Doctorul Naturii – Colostru (capsule), Hyper Anti-aging (capsule), Hyper-Păr (capsule), Hyper Geriatric (capsule), Infostim (capsule), Infostim Junior (capsule), Vitacan (capsule, pulbere), Vitacan Forte (capsule), Vitacan Alcalin (capsule), Vitamina C 1.000 mg (comprimate), Lecitină – Fosfatidilcolină (capsule), Lecitină 1.200 mg (capsule), Droji-Mag B Complex (capsule), Ceaiul Circulația sângelui, Hyper Antioxidant Forte (capsule), Bor Organic (capsule), Lăptișor de Matcă Liofilizat (capsule), Lăptișorul de Matcă în Miere, Sevă de Mesteacăn (sirop și capsule), Siropul Vitaminizant cu Cătină-albă (zahăr/Stevia), Siropul Vitamina C cu Coacăze-negre (zahăr/Stevia), Ceaiul de Urzică-mare, Coacăz-negru, Cătină-albă, Măceșe sau Afin, Sucul de Coacăze-negre Vitaminizant sau Oțetul Antistres de la Hypericum.
Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: Hyper VenoSan Gel, Gelul Trombo Hyp, Balsamul Taina Plantelor, Sprayul Propolis (fără alcool), Crema Cicatrizantă, Crema cu Acid Alfa-lipoic și Coenzima Q10, gama de protecție solară Hyper Sun, Crema Antiaging (cu sau fără SPF), Crema cu Colagen și Vitamina C, Serul Vitamina C cu Magneziu (set fiole), Crema de mâini Antiaging cu Acid Hialuronic și Coenzima Q10, Hyper Șampon Anticădere și Antimătreață, Crema Contra Căderii Părului, Uleiul esențial de Lavandă, Bergamotă, Portocală, Grapefruit, Melisă, Mandarine, Lămâie, Tămâie sau Ylang-ylang, Tămâia Naturală Aromată (Trandafir, Chiparos Regal, Floarea Pustiei, Sparta, Mâna Maicii Domnului) și Sarea de baie Hyper Anti-Aging sau Hyper Anti-Stres de la Hypericum.
Formă de prezentare:
Un flacon conține 60 capsule a câte 305 mg
Cantitate netă:
℮ 18,3 g
Contraindicații: Nu se utilizează de către persoanele alergice la ouă sau drojdie și de către cele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Contraindicat persoanelor cu boli ale hemoglobinei (de ex. talasemie).
Precauții:
- Femeile gravide sau care alăptează, persoanele care urmează tratamente medicamentoase, cele care se află sub supraveghere medicală, sau cele care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
- A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
- A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
- Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
Condiții de păstrare: bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
Prețul inițial a fost: 42,00 lei.35,00 leiPrețul curent este: 35,00 lei.