Capsule Hyper Digestiv

Capsule Hyper Digestiv a fost conceput pentru a avea o acțiune de îmbunătățire a digestiei (colecistokinetică, stomahică, digestivă), de reducere a senzației de greață (antiemetică), balonare (carminativă) și arsuri ale stomacului (de combatere a hiperacidității gastrice), protectoare la nivelul pancreasului, stomacului și a ficatului și de reglare a apetitului.

Adauga comentariul tau
Adauga la favoriteAdăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 6

Capsule Hyper Digestiv

Capsule Hyper DigestivSupliment alimentar cu rol de optimizare a digestiei și reglare a poftei de mâncare

Caracteristici generale Capsule Hyper Digestiv:

Suplimentul alimentar Hyper Digest este un produs atent formulat pentru susținerea sistemului digestiv, protejarea funcțiilor hepatice și gastrointestinale și normalizarea poftei de mâncare. Datorită extractelor de Ghințură, Păpădie și Anghinare conținute, produsul contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv prin stimularea secreției sucurilor digestive, susținerea funcțiilor de regenerare și detoxifiere la nivel hepato-biliar, calmarea disconfortului gastric și intestinal și reglarea senzației normale de foame sau sațietate. De asemenea, extractele enzimatice standardizate din Ananas (Bromelaină) și Papaya (Papaină) contribuie la ușurarea digestiei prin acțiunea lor puternic proteolitică (de scindare a proteinelor). Optimizarea digestiei și reglarea apetitului sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică, procesată și plină de toxine, aditivi și carbohidrați rafinați (zahăr alb, fructoză, glucoză, făină albă și derivatele acesteia, sucuri ș.a.). Mai mult, profilul lipidic este și el dezechilibrat, raportul dintre grăsimile „bune” și cele „rele” (omega 3: omega 6) fiind și el unul nesănătos mai ales în alimentele de tip fast-food. Toți acești factori de stres afectează organismul, microbiota noastră intestinală fiind greu încercată mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul, inclusiv la nivel digestiv. În cazul în care microorganismele benefice sunt afectate, scăzând în număr și diversitate, se poate produce stricarea echilibrului microbiotei intestinale, cu efecte nedorite precum: tulburări digestive (de ex, acumulare de gaze, digestie lentă sau accelerată, dureri abdominale), hormonale sau imunitare. Spre exemplu, aceste dezechilibre pot fi induse de către tratamentele cu antibiotice, radiografiile abdominale, alimentația săracă în fibre și enzime sau, așa cum s-a menționat mai sus, de către alimentele contaminate cu antibiotice, pesticide, microplastice sau diverși agenți patogeni.

Astfel, digestia, în special pe fondul unor dezechilibre la nivelul microbiotei intestinale (intoleranțe), dar și a unor dereglări de natură hepatobiliară („bilă leneșă”, „ficat gras”) sau pancreatică (producție insuficientă de enzime), poate avea de suferit, afectarea sa devenind evidentă odată cu apariția constipației sau a scaunelor prea frecvente, a balonării, meteorismului, arsurilor gastrice asociate sau nu cu reflux gastroesofagian, a stărilor de greață, inapetență sau a poftelor alimentare exagerate. Nevoia menajării sistemului nostru digestiv, în care funcțiile hepatobiliare și pancreatice au un rol major, devine și mai evidentă în perioadele stresante când nu putem avea mese regulate, de sărbători, când consumăm alimente grele și după episoadele de post, când facem trecerea de la o alimentație restrictivă la una mai permisivă. În plus, ficatul și colecistul au nevoie de protecție și susținere pentru a se regenera și după abuzul de alcool, lipsa de somn, fumat, intoxicarea cu anumite substanțe, în perioadele de convalescență sau dacă urmăm anumite tratamente medicamentoase care suprasolicită funcția de detoxifiere a acestor organe.

Curele cu suplimente pe bază de enzime digestive cu activitate crescută și extracte din plante ce au o acțiune stomahică, antispasmodică, digestivă, carminativă, hepatoprotectoare și colecistokinetică, precum Ghințura, Coada-șoricelului, Anghinarea sau Păpădia, sunt una dintre soluțiile cele mai naturale și eficiente de asistare și optimizare a proceselor digestive. Datorită formulei complexe, produsul de față asigură o cantitate optimă de principii active, fiind totodată ușor de administrat. Astfel, acest produs deosebit a fost conceput pentru a avea o acțiune de îmbunătățire a digestiei (colecistokinetică, stomahică, digestivă), de reducere a senzației de greață (antiemetică), balonare (carminativă) și arsuri ale stomacului (de combatere a hiperacidității gastrice), protectoare la nivelul pancreasului, stomacului și a ficatului și de reglare a apetitului.

Ingrediente Hyper Digestiv (280 mg/cps):

Extract atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) – 196 mg, din: rădăcină de Ghințură (Gentiana asclepiadea) – 50%, taluri de Lichen-de-piatră (Cetraria islandica) – 20%, părți aeriene de Coada-șoricelului (Achillea millefolium) – 10%, conuri de Hamei (Humulus lupulus) – 10%, frunze de Anghinare (Cynara scolymus) – 5% și rădăcină de Păpădie (Păpădie (Taraxacum officinale) – 5%; capsulă vegetală (hipromeloză), Papaină (5.000 USP-U/mg, din PapayaCarica papaya) – 56 mg, Bromelaină (1.200 GDU/g, din AnanasAnanas comosus) – 28 mg.

Informații nutriționale Per porție

(6 cps)

VNR* (%)

Per capsulă

VNR* (%)

Per porție (6 cps)

Extract atomizat (10% maltodextrină) din:

· Rădăcină de Ghințură

· Tal de Lichen-de-piatră

· Părți aeriene de Coada-șoricelului

· Conuri de Hamei

· Frunze de Anghinare

· Rădăcină de Păpădie

1.176 mg

50%

20%

10%

10%

5%

5%

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

Papaină (5.000 USP-U/mg) 336 mg ** **
Ananas (1.200 GDU/g) 168 mg ** **

*VNR = Valoare Nutrițională de Referință

**Nu a fost stabilită VNR

Detalii Hyper Digestiv:

Suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, materiile prime folosite sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat pe care îl conțin. Acesta asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice. Pentru realizarea suplimentului, au fost folosite ingrediente 100% naturale precum extractul din: rădăcini de Ghințură și Păpădie, cel din frunze de Anghinare sau cel din părți aeriene de Coada-șoricelului – provenind din plante nemodificate genetic, neiradiate și necontaminate cu metale grele sau alt fel de poluanți. Datorită procesării minimale, prin tehnici menajante (atomizare), aceste ingrediente naturale au o matrice informațională apropiată de forma sa naturală. Acest lucru le permite substanțelor active să acționeze sinergic, completându-se și potențându-se reciproc. Datorită formulei concentrate, produsul de față asigură o cantitate optimă de principii active, fiind totodată ușor de utilizat.

Așa cum s-a menționat deja, extractele din produsul de față sunt obținute prin atomizare, un proces menajant, net superior pulberilor măcinate din plante uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii), în cazul produsului de față, extractul proaspăt obținut din numeroasele plante medicinale ce au fost presate la rece în prealabil. Suspensia este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Când picăturile de lichid ajung în contact cu aerul cald, acestea ating repede o temperatură ce accelerează procesul de evaporație. Astfel, lichidul de la suprafață trece rapid în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a venirii în contact cu gazul purtător. Datorită pierderi de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină. Particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină prin atomizarea extractului în care s-a adăugat aceasta. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea substanței active și se asigură o acoperire enterică a acesteia, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele instabile în mediul acid din stomac. De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale și alți compuși valoroși din materia primă, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, în procesul de uscare clasic. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție prin atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională este aproape intactă. Se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale și fructele proaspete sau congelate.

În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 6 plante medicinale cu enzimele digestive din Ananas și Papaya, suplimentul Hyper Digest contribuie la optimizarea digestiei, calmarea disconfortului abdominal și reglarea senzațiilor de foame și sațietate. Formula holistă stimulează eliberarea de compuși endogeni cu acțiune digestivă, ajutând, totodată, procesul digestiv și printr-un aport exogen de enzime proteolitice cu activitate crescută. În plus, compușii activi (de ex.: principii amare – gențiopicrozide, amarogențiina, humulone, lupulone; swerozide, swertiamarin; oligozaharide – gențianoza; polizaharide – inulină, pectine; flavonoide – campferol, quercetină, rutină; acizi fenolici – cafeic, protocatehic, genistic; xantone – genistină, gentiseină, gentiozid; β-amarine, lichenină, friedelină, evozină, lupeol, taninuri, uleiuri esențiale – achileină, azulene, cineol, limonen, cariofilen, camfen, borneol, pinen, farnesen, humulen; vitamine – A, complex B, săruri minerale – I, Mg ș.a.) din extractele atomizate conținute contribuie și la: reducerea balonării, limitarea proceselor inflamatorii din organism, modularea răspunsului imun, stimularea secrețiilor gastro-pancreatice, calmarea mucoaselor gastrointestinale, stimularea secreției sărurilor biliare și evacuării vezicii biliare, normalizarea tranzitului intestinal, tonifierea sistemului nervos, reducerea stărilor febrile, eliminarea paraziților intestinali, eliminarea toxinelor din organism, menținerea diviziunii celulare normale și distrugerea celulelor aberante, reducerea spasmelor musculare și a durerilor menstruale, combaterea supradezvoltării bacteriei Helicobacter pylori, normalizarea nivelelor colesterolului, lipidelor și zahărului din sânge (glicemie), susținerea funcției renale. Astfel, printre proprietățile suplimentului Hyper Digest se numără acțiunile: digestivă, colecistokinetică, tonifiantă la nivelul sistemului nervos, imunomodulatoare, antispastică, sudorifică, antioxidantă, antiinflamatoare, detoxifiantă, tonic amară, antiemetică, stomahică, hipocolesterolemiantă, hipoglicemiantă, carminativă, gastro- și hepatoprotectoare, venotonică, vermifugă, vitaminizantă, mineralizantă, diuretică și cardioprotectoare.

Prezentarea compușilor activi din Hyper Digestiv:

Enzimele sunt unele dintre cele mai importante elemente active pe care organismul uman le folosește în vederea bunei desfășurări a procesului de digerare a alimentelor consumate și pentru menținerea sănătății întregului sistem digestiv. După proveniența lor, enzimele pot fi endogene (eliberate de propriul organism) sau exogene (cel mai adesea provenind din alimente și suplimente alimentare). Acești bio-catalizatori de natură proteică sunt indispensabili pentru desfășurarea corectă a digestiei deoarece ei au un rol foarte important în transformarea alimentelor în substanțe ușor asimilabile (micro- și macro-nutrienți) necesare nutriției organismului, precum: aminoacizii, monozaharidele, acizii grași. Deoarece activitatea enzimatică este un concept foarte complex, aceasta este deseori estimată prin metode diferite, cel mai adesea acestea depinzând de substratul ales (de ex., în cazul enzimelor proteolitice, se pot măsura unitățile de coagulare a laptelui – MCU/mg, unitățile de digestie a cazeinei – CDU/mg, unitățile de digestie a gelatinei – GDU/g ș.a.). Deși aceste unități de măsură pot varia destul de mult, în general, valorile mai mari, denotă o activitate enzimatică mai puternică și, deci, o scindare mai rapidă a macromoleculelor în elemente constitutive mai mici (de ex., proteine în aminoacizi, amidon în oligozaharide precum dextrinele și maltoza).

Odată cu introducerea tot mai multor alimente rafinate, ultra-procesate în dieta modernă, consumatorul și-a restrâns sursele de enzime alimentare – ce sunt deosebit de sensibile la tratarea termică – creând, astfel, un deficit al acestora în alimentația sa. În plus, administrarea unor medicamente și suprasolicitarea sistemului digestiv prin consumul de alimente nesănătoase poate duce, în timp, la reducerea secreției endogene de enzime digestive sau la inhibarea activității acestora. Suplimentarea cu un complex enzimatic este deosebit de indicată și utilă pentru persoanele cu o secreție insuficientă de enzime pancreatice, pentru cele cu un aport scăzut de enzime din alimentație (lipsa consumului de alimente proaspete, crude) și pentru cei care consumă alimente „grele” (asocieri alimentare greșite, exces de grăsimi, proteine de origine animală sau ingrediente cu potențial alergen crescut).

Bromelaina este un complex enzimatic de origine vegetală ce se extrage din tulpina de Ananas (Ananas comosus), deși este prezentă și în alte părți ale plantei, precum fructul sau frunzele acesteia. Complexul are o acțiune proteolitică, scindând proteinele complexe în compuși mai mici precum peptidele sau aminoacizii. Astfel, Bromelaina este deosebit de utilă în digerarea sau marinarea produselor bogate în proteine precum cele din carne. Mai mult, bromelaina sinergizează cu proteaza, crescându-i puterea digestivă. Această enzimă poate trece și în sânge unde, conform studiilor științifice, ea poate prezenta o acțiune antiinflamatoare și anticoagulantă. Mai exact, pe lângă ușurarea digestiei, Bromelaina a fost studiată și pentru capacitatea sa de inhibare a agregării plachetare, calmarea inflamațiilor de la nivel muscular sau osteoarticular și grăbirea procesului de cicatrizare a rănilor.

Papaina este un complex enzimatic de origine vegetală ce se extrage din fructele sau latexul speciei Carica papaya, cunoscută drept Papaya. Similar cu Bromelaina, aceasta are o acțiune proteolitică cu o specificitate extinsă, fiind capabilă de a scinda un spectru mult mai larg de substraturi proteice față de proteaza pancreatică, sau față de tripsină. Pe lângă acțiunea benefică de eficientizare a digestiei, Papaina este studiată în prezent și pentru activitatea sa antiinflamatoare, imunostimulatoare și antioxidantă. Mai exact, aceasta poate modula răspunsul imun, reduce disconfortul de la nivel muscular și osteoarticular, calma durerea și inflamația de la nivelul tractului respirator superior, ameliora simptomele asociate Zonei Zoster și combate efectele negative ale stresului oxidativ.

Gențiana (Gentiana asclepiadea), cunoscută și drept Ghințură sau Lumânărica-pământului, este o plantă erbacee perenă, ce aparține familiei Gentianaceae (care conține peste 87 de genuri și 1.600 de specii). Majoritatea gențianelor sunt denumite popular „Ghințură” și au o tradiție îndelungată ca plante medicinale, în deosebi pentru proprietățile lor tonic-amare. Partea cea mai des utilizată în scop fitoterapeutic este rădăcina (cu rizomi), aceasta fiind în simbioză cu anumite specii de fungi. Apreciată încă din Antichitate, Gențiana rămâne și în zilele noastre un remediu eficient împotriva unui spectru larg de probleme digestive și nu doar. Astfel, aceasta este folosită de secole ca tonic amar, grație proprietății sale de a stimula secreția sucurilor digestive, de a reduce balonarea și de a stimula funcția hepatobiliară. În medicina Ayurvedică, aceasta este folosită pentru efectul său „anti-Pitta”, fiind o puternică protectoare a stomacului, ficatului și splinei. Regăsită în numeroase preparate digestive și băuturi alcoolice (bitter, palincă, aperitive, rachiu de Ghințură, tincturi ș.a.), Ghințura le conferă acestora o aromă caracteristică, amară ce are rolul de a crește pofta de mâncare, de a stimula secreția sucului gastric, contracția colecistului și secreția bilei. Mai exact, principiile amare conținute în rădăcina și rizomii plantelor din genul Gentiana, dintre care remarcăm amarogențiina cu gustul cel mai amar, sunt responsabile în cea mai mare parte pentru efectele sanogene ale acestor specii. Cercetările științifice actuale încep să confirme tot mai multe proprietăți sanogene ale produselor pe bază de Gențiană, în special asupra sistemului digestiv, dar și a celor nervos și imunitar.

În concluzie, Gențiana ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor gastrice și hepato-biliare. În plus, compușii activi (de ex.: principii amare / secoiridoide monoterpenice – gențiopicrozide, amarogențiina; swerozide, swertiamarin; oligozaharide – gențianoza; polizaharide – inulină, pectine; acizi fenolici – cafeic, protocatehic, genistic; taninuri, xantone – genistină, gentiseină, gentiozid; β-amarine, lupeol, uleiuri esențiale ș.a.) din Gențiană contribuie și la stimularea poftei de mâncare, reducerea balonării, tonifierea sistemului nervos, reducerea stărilor febrile, întărirea sistemului imunitar și eliminarea paraziților intestinali. Pe scurt, printre virtuțile produselor pe bază de Gențiană se numără acțiunea: stomahică, eupeptică, colagogă, coleretică, hepatoprotectoare, digestivă, tonic-amară, tonic nervoasă și generală, carminativă, antihelmintică, antispasmodică, antiinflamatoare, depurativă, imunomodulatoare, emenagogă, febrifugă și diuretică.

Lichenul-de-piatră (Cetraria islandica), cunoscut și drept Mușchi-creț, Jeleghin-de-munte sau Mușchi-de-munte, este o specie de lichen din familia Parmeliaceae (cea mai mare familie de fungi care formează licheni, cuprinzând peste 2.700 de specii din 71 de genuri). Datorită aspectului său de „tufă” de mici dimensiuni (creștere verticală de 8-10 cm), acesta a fost deseori asemănat cu un mușchi. Culoarea sa poate varia de la nuanțe de maroniu-brun, la verde crud sau chiar gri-albicios, cu fața inferioară mai deschisă la culoare și, uneori, cu pete albe mici. Organul vegetativ al lichenilor se numește „tal”. În trecut, Lichenul-de-piatră era un ingredient comun în preparatele culinare tradiționale (de ex., supe, terciuri, pâine) din Islanda. Datorită conținutului crescut în carbohidrați specifici, care prin hidroliză se scindează în manoză, galactoză și glucoză, această specie de lichen a fost folosită în țările nordice la obținerea zahărului sau ca furaj pentru animale (de ex. reni). Tot datorită conținutului său bogat în polizaharide sau mucilagii, Lichenul-de-piatră este studiat tot mai intens în prezent, acești compuși având o acțiune puternic antiinflamatoare și fiind solubili în proporție de peste 70% în apa fierbinte. Un astfel de compus este lichenina, cunoscută și drept lichenan sau amidonul de lichen, care este un β-glucan complex care apare doar în anumite specii de licheni și care a fost identificat încă din anul 1956. Pe lângă polizaharide, talurile conțin și principii amare, precum acidul cetraric, sau cetrarina. Acestea sunt responsabile, în cea mai mare parte, pentru efectele colecistokinetice și de stimulare a secrețiilor gastro-pancreatice.

Cel mai adesea, fitoterapia modernă recomandă produsele pe bază de Lichen-de-piatră ca adjuvante în calmarea inflamațiilor căilor respiratorii superioare. Extractele din această specie sunt regăsite în numeroase produse fitoterapeutice precum preparate antitusive, calmante la nivelul gâtului, laxative sau tonice. De asemenea, Lichenul-de-piatră este recomandat ca fiind un excelent pansament gastric și intestinal. Preparatele din acesta s-au dovedit eficiente în combaterea Helicobacter pylori și în inhibarea bacilului Koch datorită acțiunii bacteriostatice conferite de către acidul usnic și de către evozina conținute. Similar, acestea sunt un bun tonic al sistemului nervos vegetativ și vasomotor și grăbesc refacerea organismului în perioadele de convalescență. Conținutului mare în polizaharide și în lactone (în special lactona alifatică) îi conferă Lichenului-de-piatră și proprietăți antitumorale, susținând, astfel, diviziunea corectă a celulelor. Nu în ultimul rând, prin acțiunea benefică asupra tractului respirator superior, preparatele obținute din talurile de Lichen sunt utile și în calmarea episoadelor de tuse convulsivă, neproductivă, a astmului și a alergiilor respiratorii.

În concluzie, Lichenul-de-piatră este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și regeneratoare asupra tractului respirator. Acesta este recomandat în calmarea tusei, răgușelii, durerilor în gât și pentru ușurarea expectorării. În plus, compușii activi (de ex.: mucilagii și polizaharide, acizi lichenici – cetraric, protocetraric, protolicheresterinic, fumaric, δ,1-usnic; ulei volatil, galactomanane, lichenină, friedelină, evozină, lactonă alifatică, clorofilă modificată/taloclor, lipide, principii amare, vitamine – A, B1 și minerale – Iod ș.a.) din talurile acestei specii contribuie și la: limitarea proceselor inflamatorii din organism, modularea răspunsului imun, menținerea diviziunii celulare normale și distrugerea celulelor aberante, stimularea secrețiilor gastro-pancreatice, calmarea mucoaselor gastrointestinale, stimularea evacuării vezicii biliare și tonifierea sistemului nervos vegetativ și vasomotor. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Lichen-de-piatră se numără acțiunea: citotoxică, antiproliferativă, antitumorală, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antitusivă, emolientă, antiastmatică, colagogă, stomahică, tonică asupra sistemului nervos, antivirală (în special contra HIV), bacteriostatică (de ex. în cazul bacilului Koch și Helicobacter pylori) și ușor laxativă.

Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este o plantă erbacee perenă, din familia Asteraceae/Compositae. Conform lui Plinius cel Bătrân, denumirea științifică a genului (Achillea) se trage de la Ahile care folosea aceste specii pentru a le vindeca rănilor soldaților săi. Coada-șoricelului este o plantă cunoscută și folosită din timpuri străvechi, aceasta fiind menționată în scrierile lui Dioscoride. De asemenea, ea este importantă în medicina Ayurvedică, unde este folosită pentru proprietățile carminative și diaforetice. Deosebit de apreciată a fost și de către popoarele amerindiene care o foloseau ca analgezic, sporirea rezistenței la răceli, îmbunătățirea somnului, scăderea febrei și tratarea arsurilor, printre multe altele. În lucrările moderne de fitoterapie, Coada-șoricelului este recunoscută ca o plantă cu multiple întrebuințări, remarcându-se în special prin conținutul semnificativ în azulene, asparagină, colină, α- și β-pinen, cariofilen, lactone sesquiterpenice (regăsite în uleiul esențial de culoare albastru închis), flavonoide, vitamine, minerale, fitosteroli și fitoestrogeni (apigenin și luteolină). Toată această bogăție de principii active explică multitudinea de întrebuințări pe care planta le poate avea: tonic amar, stomahic, antispastic, detoxifiant, astringent, antiinflamator, hipocolesterolemiant, hipoglicemiant, gastro- și hepatoprotector, venotonic, vermifug, carminativ, protector la nivel renal și pulmonar și lista poate continua.

În concluzie, Coada-șoricelului susține digestia, calmează disconfortul abdominal, reglează pofta de mâncare, susține funcțiile ficatului și pe cele ale colecistului. În plus, compușii activi (de ex.: ulei eteric – sesquiterpene – achileină, azulene, cineol, limonen, cariofilen, camfen, borneol, pinen, flavone, principii amare, taninuri, fitosteroli, colină, fitoestrogeni – apigenină, luteolină; acizi organici – achileic, valerianic, formic, acetic, aconitic, ascorbic, folic, cafeic, salicilic, stearic, miristic, oleic, linoleic, succinic, zaharide – zaharoză, maltoză, glucoză, arabinoză, galactoză, dextrine; rezine, vitamine – C, complex B și minerale – Ca, Mn, Cu, Zn, Fe, Ni, Si, Cd) florile, frunzele și tulpinile acestei specii contribuie și la: menținerea sănătății tractului respirator, întărirea imunității, scăderea glicemiei, combaterea infecțiilor urinare și menținerea sănătății rinichilor, ameliorarea neplăcerilor asociate ciclului menstrual sau perioadei menopauzale, combaterea stresului oxidativ și limitarea proceselor inflamatorii din organism. Astfel, printre virtuțile extractului de Coada-șoricelului se numără acțiunea: digestivă, stomahică, depurativă, fitoestrogenică, hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, detoxifiantă la nivelul ficatului, venotonică, colecistokinetică, calmantă, astringentă, vermifugă, hemostatică, antispastică, diuretică, imunomodulatoare, expectorantă și ușor laxativă și carminativă.

Hameiul (Humulus lupulus), cunoscut și drept Amei, Cumlău sau Mălugă, este o specie erbacee aromatică, perenă, cățărătoare din familia Cannabaceae (din care face parte și Cânepa). Denumirea latinească de „Humulus” provine din cuvântul „Humlo”, denumire atribuită Sfintei Hildegard, în perioada medievală. Datorită aromei sale puternice, amărui, ce se aseamănă cu cea a Valerianei pe măsură ce conurile se maturează, această specie a fost folosită pentru aromatizarea berii. Pe lângă importanța avută în producția berii, Hameiul este și o plantă medicinală valoroasă. Proprietățile terapeutice ale acestei specii sunt cunoscute încă de pe vremea lui Plinius cel Bătrân, fiind folosită pentru acțiunea sa calmantă și sedativă. Astfel, în mod tradițional, florile erau culese toamna, uscate și folosite sub formă de cataplasmă sau puse sub pernă sau în saltea pentru a favoriza adormirea. Infuziile și extractele din conurile de Hamei sunt utile în inducerea unei stări de liniște, calmarea nervilor, a anxietății, reducerea tensiunii sexuale și diminuarea timpului necesar pentru a adormi (în special când se asociază cu Valeriana). Consumate înainte de masă, produsele din Hamei ajută la creșterea poftei de mâncare, iar după masă, acestea ajută digestia prin stimularea secrețiilor gastrice, acțiunea carminativă și cea coleretic-colagogă. De asemenea, Hameiul (în special sub formă de infuzie) are și o ușoară acțiune diuretică facilitând eliminarea acidului uric din organism și detoxifierea rinichilor.

În fitoterapia modernă, Hameiul este folosit ca adjuvant în inducerea unei stări de relaxare, combaterea stărilor de oboseală nervoasă, agitație și nervozitate și la obținerea unui somn odihnitor. În plus, acesta ușurează digestia, calmând refluxul gastroesofagian și reducând balonarea. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă are proprietăți antimicrobiene (împotriva Escherichia coli, Bacillus subtilis, Helicobacter pylori, Trichophyton interdigitale, Staphylococcus aureus, Candida albicans). În plus, compușii activi (de ex.: fitoestrogeni, taninuri polifenolice, substanțe amare – humulone și lupulone, uleiuri esențiale: monoterpene, sesquiterpene – farnesen, humulen, cariofilen, calcone, flavonoide – campferol, quercetină, rutină, aminoacizi, acizi fenolici, săruri minerale ș.a.) din Hamei contribuie și la optimizarea digestiei, drenarea bilei, protejarea stomacului, reducerea tensiunii sexuale, reducerea durerilor reumatice și de natură menstruală, menținerea sănătății renale și la calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile Hameiului se numără acțiunea: tonic-amară, digestivă, sedativă, anxiolitică, colecistokinetică, fitoestrogenică, antiinflamatoare, antimicrobiană, analgezică, cicatrizantă, antidiareică, anafrodiziacă, capilaro-protectoare, hipotensoare, depurativă, antihemoroidală și diuretică.

Anghinarea (Cynara scolymus) este o plantă erbacee perenă, meliferă și legumicolă din familia Asteraceae sau Compositae (din care fac parte și Floarea-soarelui, Cicoarea, Echinacea, Coada-șoricelului, Păpădia, Brusturele, Pelinul, Tarhonul și multe altele). Utilizată încă din Antichitate atât ca plantă medicinală, cât și legumicolă, Anghinarea apare consemnată pentru prima dată în secolul IV î.e.n. în Peninsula Italică. Specia a fost cultivată atât de romani, cât și de grecii sau egiptenii antici, însă aceasta capătă caracteristicile pe care le întâlnim în zilele noastre în secolul al XV-lea când este ameliorată de către cultivatorii italieni. Partea cu cel mai mare potențial sanogen este reprezentată de frunze, acestea stând la baza multor preparate precum: infuzii, tincturi, bitter, extracte instant, capsule sau comprimate. Datorită numeroaselor principii active pe care le conține, Anghinarea ajută la susținerea bunei funcționări a sistemului hepato-biliar, în special, dar și a sistemului renal și cardiovascular.

Mai exact, principiile amare conținute de către frunzele acestei specii sunt responsabile în cea mai mare parte pentru efectele sale hepatostimulatoare și colecistokinetice. Spre exemplu, cinarina este compusul cu acțiune coleretică ce ajută la creșterea volumului secreției biliare de 4-5 ori, iar acidul clorogenic favorizează excreția biliară în duoden. Tot cinarina este responsabilă și de proprietățile hepatoprotectoare și detoxifiante ale speciei. Împreună cu acizii cafeilchinici aceasta ajută la eliminarea agenților hepatotoxici precum tetraclorura de carbon care este responsabilă de apariția fenomenului de „ficat gras” sau poate genera probleme de natură renală. Pe lângă acțiunea benefică la nivelul ficatului și a colecistului, preparatele pe bază de Anghinare sunt utile și în menținerea sănătății cardiovasculare datorită caracterului hipolipemiant, antisclerotic și de scădere a tensiunii arteriale. S-a observat faptul că extractele apoase din frunzele acestei plante au capacitatea de a bloca activitatea enzimei responsabile de sinteza colesterolului (reductaza HMG-CoA), ducând la scăderea colesterolului seric. De asemenea, aceste extracte pot normaliza și nivelul trigliceridelor, pot regla raportul lipoproteinelor LDL:HDL și, prin acțiunea acidului clorogenic, pot scădea glicemia prin inhibarea reacțiilor de glucogeneză și reducerea absorbției glucozei la nivel intestinal. Nu în ultimul rând, Anghinarea este utilă și în menținerea sănătății rinichilor datorită cinarozidei care are efect diuretic. Aceasta crește debitul urinar favorizând eliminarea masivă a toxinelor din organism prin urină. În consecință, prin protejarea rinichilor și reducerea colesterolului și a glicemiei, Anghinarea are și un rol secundar de protecție cardiovasculară, favorizând reducerea tensiunii arteriale și protejând împotriva fenomenelor aterosclerotice.

În concluzie, Anghinarea ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor hepato-biliare. În plus, compușii activi (de ex.: principii amare, cinarină, acid 1,3-dicafeilchinic, flavonozide – cinarozidă, scolimozidă, polifenoli, glicozide, lactone sescviterpenice – cinaropicrină, dehidrocinaropicrină, groseimină, fitosteroli – sitosterol, stigmasterol, tarasterol, mucilagii, enzime, pectine, acizi – malic, clorogenic, neclorogenic, lactic, gliceric, cafeic, chinic, vitamine și minerale – potasiu, magneziu ș.a.) din frunzele de Anghinare contribuie și la reducerea nivelului de colesterol, lipide și zahăr din sânge, susținerea funcției renale și menținerea unei diviziuni celulare normale. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Anghinare se numără acțiunea: tonic-amară, colagogă, coleretică, hepatoprotectoare, antiemetică, hipocolesterolemiantă, hipoglicemiantă, carminativă, antisclerotică, antimicrobiană, decongestivă la nivel renal și diuretică.

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă erbacee perenă cu flori galbene ce face parte din familia Asteraceelor și este originară din Eurasia. Păpădia a fost cunoscută și consemnată de către grecii antici (Teofrast) și medicii arabi (Avicenna, Ibn Sarabi), aceasta având o tradiție de utilizare foarte îndelungată în special ca plantă medicinală. În sezon, părțile sale aeriene sunt utilizate și ca aliment, fiind preparate sub formă de salată sau sirop. Cu o multitudine de substanțe active conținute, Păpădia este bogată în: principii amare (lactone sesquiterpenice: taraxacină sau lactucopicrină, taraxacolidă liberă sau glucozidată, acid taraxinic), triterpene pentaciclice (taraxerol, taraxasterol, beta-amirenol, betulinol, lupeol), fitosteroli, acizi organici (cafeic, hidroxifenilacetic), acizi grași (palmitic, oleic, melissic, cerotic), colină, flavonoide (glucozida apigenolului și a luteolului), carotenoide (violaxantină, taraxantină), vitaminele A, complex B, C, D, săruri minerale (în special de potasiu). De asemenea, rădăcinile plantei sunt bogate în fructooligozaharide (inulină – 40%) cu acțiune prebiotică, fructoză și potasiu.

Datorită acestei bogății de substanțe active, Păpădia este recomandată în fitoterapie pentru proprietățile sale digestive, detoxifiante și hepatoprotectoare. Prin gustul său amar, stimulează secreția și evacuarea din colecist în duoden a sărurilor biliare, reglează pofta de mâncare, ușurează digestia prin stimularea secreției sucurilor digestive (salivă, suc gastric), reduce balonarea și flatulența și normalizează nivelurile de zahăr și grăsimi din sânge prin blocarea absorbției lor în exces, la nivel intestinal. De asemenea, datorită conținutului în potasiu, aceasta are o acțiune diuretică, depurativă, de eliminare a excesului de azot și acid uric din organism. În plus, potasiul, fitosterolii și alți compuși activi din produsele pe bază de Păpădie, contribuie la sănătatea cardiovasculară prin creșterea permeabilității capilare și mai buna irigare a miocardului. Toate aceste proprietăți sanogene sunt motivul pentru care derivatele din Păpădie sunt adjuvante ideale în dietele dezechilibrate, cu exces proteic, de grăsimi sau de zaharuri și în problemele de digestie asociate acestora.

În concluzie, Păpădia contribuie la menținerea sănătății sistemelor digestiv, hepato-biliar, renal și cardiovascular. Acesta favorizează eliminarea excesului de apă și acid uric pe cale urinară și are acțiune hipoazotemică. Susține, de asemenea, digestia și buna funcționare a colecistului prin stimularea secreției bilei și evacuarea acesteia în duoden. În plus, compușii activi (de ex.: triterpene, acizi organici, flavonoide, fitosteroli, carotenoide, colină, vitamine și minerale) din rădăcinile de Păpădie, contribuie și la detoxifierea organismului, la reglarea glicemiei și a grăsimilor din sânge și la susținerea funcției miocardului. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Păpădie se numără acțiunea: detoxifiantă, digestivă, diuretică, colecistokinetică, hipoazotemică, hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă și cardioprotectoare.

Mod de utilizare:

Adulți: 3-6 capsule pe zi, câte 1-2 capsule, în timpul meselor sau la nevoie, cu un pahar de apă. Nu se va asocia cu băuturi fierbinți deoarece acestea pot afecta acțiunea enzimelor digestive!

Acest supliment poate fi consumat, cu pauze, pe perioade îndelungate de timp, nu are contraindicații pentru persoanele sănătoase și se poate asocia cu diverse tratamente medicamentoase atunci când este administrat corect și sub îndrumarea unui specialist.

Este indicată adoptarea unui stil de viață și al unei alimentații echilibrate, efort fizic moderat și o hidratare corespunzătoare!

Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Bitterul Taina Maramureșului de la Hypericum!

Se poate asocia cu succes și cu: Capsule Enzimax,Bitter Taina Plantelor, Tinctură Gastrica, Capsule Hyper Bil, Capsule Ventrilică, Capsule Hepavita, Capsule Protector Ficat, Capsule Hyper-Gas, Capsule Ghimbir.

Formă de prezentare:

O cutie conține 60 capsule a câte 380 mg

Greutate netă:

℮ 22,85 g

Contraindicații:

Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Contraindicat femeilor în primul trimestru de sarcină, persoanelor alergice la plante din Fam. Asteraceae/Compositae, precum și în caz de chist ovarian, endometrită sau ciroză decompensată.

Precauții:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele care urmează tratamente medicamentoase, care se află sub supraveghere medicală sau care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei;
  • A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici;
  • Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.

Condiții de păstrare:

Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

Capsule Hyper Digestiv
Capsule Hyper Digestiv

30,00 lei

Hypericum Impex
Logo