Capsule Hyper Diab Forte
Supliment alimentar cu rol adjuvant în reglarea glicemiei.
Capsule Hyper Diab Forte
Supliment alimentar adjuvant în reglarea glicemiei și protejarea funcției pancreatice
Caracteristici generale Hyper-Diab Forte:
Suplimentul alimentar Hyper-Diab Forte este un produs concentrat, obținut din plante medicinale, cu proprietăți fitoterapeutice deosebite. Asocierea ingredientelor a fost atent gândită pentru a asigura scăderea glicemiei, îmbunătățirea răspunsului insulinic și protejarea pancreasului endocrin. De asemenea, extractul de Castravete-amar și pulberea de Scorțișoară contribuie și la reglarea colesterolului seric, produsul fiind un bun adjuvant în curele de slăbire datorită acțiunii sale inhibitorii asupra proceselor de diferențiere ale adipocitelor. Mai mult, Cromul picolinat ajută la menținerea concentrațiilor normale de glucoză în sânge și la reducerea poftei de dulce, iar vitamina D3 are un rol protector împotriva rezistenței la insulină și ajută la o mai bună reglare glicemică. Adăugarea Acidului Alfa-Lipoic în formulă ajută la amplificarea efectului hipoglicemiant, antioxidant, antiproliferativ și detoxifiant al celorlalte ingrediente, conferind, în plus, și o acțiune neuroprotectoare. Nu în ultimul rând, formula holistică și metoda unică de obținere (fermentație lactică a materialului biologic urmată de atomizarea sa) a capsulelor Hyper-Diab Forte le conferă acestora proprietăți calmante și regenerante asupra mucoasei intestinale, având o acțiune antiinflamatoare și de limitare a proliferării microorganismelor patogene la nivelul tractului intestinal, cu efecte benefice și asupra digestiei, imunității și a sănătății metabolice. Această acțiune este posibilă datorită procesului fermentativ, produsul căpătând prin intermediul său noi proprietăți pre-, pro- și postbiotice ce duc la modularea microbiotei intestinale și la amplificarea efectului hipoglicemiant, protector la nivel pancreatic, antioxidant, detoxifiant, neuroprotector, antiinflamator, imunomodulator, antiproliferativ, hipocolesterolemiant și hepatoprotector al ingredientelor din formulă.
Protejarea sănătății pancreasului și menținerea unui nivel normal de glucoză în sânge sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). De asemenea, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prevalenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, a tranzitului intestinal, a stării psiho-emoționale și, foarte important, a răspunsului imun.
Vedem, astfel, că inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură metabolică, autoimună, neuronală, cardiovasculară, hepatică, renală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pentru un timp îndelungat are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. Cel mai adesea, aflarea prelungită într-o stare de inflamație sub-clinică asociată unei diete hipercalorice și/sau dezechilibrate nutrițional crește, printre altele, nivelurile acidului uric și ale glucozei din sânge, sporind riscul de afectare a pancreasului, acesta fiind greu încercat mai ales din cauza rolului său esențial în secreția insulinei și reglarea glicemiei. De asemenea, prin asocierea unui stil de viață sedentar cu obiceiuri alimentare nesănătoase, pot apărea numeroase dereglări metabolice induse de variațiile bruște ale glicemiei și descărcările semnificative de insulină ce se produc în special atunci când consumăm alimente cu un indice și/sau cu o încărcătură glicemică mare. Din nefericire, în timp, ca urmare a menținerii acestor comportamente nesănătoase, se poate instala rezistența la insulină și pot apărea efecte marcante asupra sănătății pancreasului endocrin, precum și alte probleme asociate dezechilibrelor metabolice (de ex., afectarea sistemului nervos periferic, hipertensiune arterială ș.a.m.d.).
Deși sursele de stres ce ne pot perturba metabolismul și buna funcționare a pancreasului endocrin sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, suplimentele ce au la bază ingrediente active și extracte din plante medicinale cu proprietăți hipoglicemiante, protectoare la nivelul pancreasului, antiinflamatoare, antioxidante, hipolipemiante, detoxifiante și adaptogene – precum capsulele Hyper-Diab Forte de la Hypericum – sunt o soluție naturală și la îndemână pentru a minimiza cât mai mult riscul apariției problemelor metabolice și de nutriție cauzate de factorii exogeni și endogeni de stres, ajutând la restabilirea funcțiilor pancreatice normale.
Ingrediente Hyper-Diab Forte (mg/cps):
Extract fermentat și atomizat (10% carbonat de magneziu) din fructe de Castravete-amar (Momordica charantia) – 100 mg, pulbere de Scorțișoară de Ceylon (Cinnamomum verum) – 95 mg, capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză, gumă gellan), Acid Alfa-Lipoic (R-ALA, 100% sursă vegetală) – 50 mg, Vitamina D3 pulbere (colecalciferol – 0,25%, 12,5 μg/500 U.I.) – 5 mg, Crom picolinat (din care Crom ionic – 12,4%, 100 μg) – 0,81 mg.
Informații nutriționale | Per porție
(3 cps) |
VNR* (%)
Per capsulă |
VNR* (%)
Per porție (3 cps) |
Extract de Castravete-amar | 300 mg | ** | ** |
Pulbere de Scorțișoară | 285 mg | ** | ** |
Acid Alfa-Lipoic | 150 mg | ** | ** |
Vitamina D3 (colecalciferol) | 37,5 μg
(1.500 U.I.) |
250% | 750% |
Crom picolinat, din care:
· Crom ionic (12,4%) |
2,43 mg
300 μg |
**
250% |
**
750% |
*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011
**Nu a fost stabilită VNR
Vitamina D3:
- contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
- contribuie la menținerea sănătății sistemului osos.
- contribuie la absorbția/utilizarea normală a calciului și fosforului
- contribuie la menținerea concentrațiilor normale de calciu în sânge.
- contribuie la funcționarea normală a sistemului muscular.
- contribuie la menținerea sănătății dinților.
- participă la procesul de diviziune celulară.
Cromul:
- contribuie la metabolismul normal al macronutrienților.
- contribuie la menținerea concentrațiilor normale ale glucozei din sânge.
Detalii Hyper-Diab Forte:
Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.
Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.
De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.
Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.
Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.
Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.
Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.
Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din fructe de Castravete-amar (Momordica) ce au fost supuse fermentației lactice și presate la rece în prealabil. După extracție, în soluția obținută au fost înglobate și pulberea de Scorțișoară de Ceylon, Acidul Alfa-Lipoic (Tioctic), Cromul picolinat și vitamina D3 (colecalciferol). În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.
În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.
De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.
În concluzie, datorită formulei sale concentrate, produsul Hyper-Diab Forte asigură o cantitate optimă de substanțe active, fiind totodată ușor de administrat. Efectele sanogene ale suplimentului se datorează sinergiei puternice dintre compușii activi regăsiți în fructele de Castravete-amar și cei generați în urma procesului de fermentație, cu cei din pulberea de Scorțișoară de Ceylon. La acestea se adaugă și proprietățile sanogene de excepție ale Acidul Alfa-Lipoic care are o acțiune puternic antioxidantă și hipoglicemiantă și rol de protejare a sistemului nervos periferic (un ajutor indispensabil pentru cei care suferă de neuropatie diabetică), precum și acțiunea reglatoare a Cromului și a vitaminei D3 care, împreună contribuie la reglarea valorilor glucozei serice și la menținerea sensibilității la insulină. Astfel, acest produs deosebit a fost conceput pentru a avea o acțiune: hipoglicemiantă, de reducere a rezistenței la insulină, de inhibare a poftei de dulce, hipocolesterolemiantă, antioxidantă, antiinflamatoare, cardioprotectoare, protectoare la nivelul pancreasului endocrin, detoxifiantă, reglatoare la nivel metabolic, de energizare celulară, de menținere a diviziunii celulare normale, imunomodulatoare, digestivă, de menținere a sănătății sistemelor osos, imunitar și muscular, vitaminizantă, mineralizantă, pre-, pro- și postbiotică.
Prezentarea compușilor activi din Hyper-Diab Forte:
Castravetele-amar (Momordica charantia) este o plantă din familia Cucurbitaceelor utilizată în Medicina Tradițională Chineză și în cea Ayurvedică datorită gustului său foarte amar. Momordica este valoroasă atât din punct de vedere alimentar cât și fitoterapeutic. Se pare că această specie își are originea în India, de unde a fost introdusă în China în secolul al 14-lea, ajungând în zilele noastre să fie cultivată în multe părți ale lumii, însă cu precădere în Asia, Africa și America de Sud. În urma cultivării, au fost create numeroase soiuri, acestea fiind destul de diferite în funcție de locul de origine (India, China). Din punct de vedere alimentar, fructele de Momordica sunt folosite, de obicei, verzi sau în stadiul în care acestea încep să se îngălbenească. De asemenea, pot fi incluse în alimentație și frunzele și lăstarii tineri ce se consumă cruzi sau trași la tigaie. În bucătăria Chineză, Castravetele-amar este folosit în supe, preparate de tip „stir-fry” (trase la tigaie), diverse aperitive, gustări pentru ceai, ca infuzie și chiar ca surogat pentru hameiul din bere, datorită gustului amar. Bucătăria Indiană folosește Castravetele-amar în special alături de nuca de cocos, însă este regăsit și în preparate pe bază de curry, nuci măcinate, linte, orez sau cartofi. Tot indienii consumă acest fruct și sub formă de murături sau chiar în preparate recomandate persoanelor care au probleme cu glicemia (de ex.: „pachadi”).
Așa cum am putut vedea deja, din punct de vedere fitoterapeutic, Momordica are o tradiție îndelungată în Medicina Tradițională Chineză, Africană și în cea Ayurvedică, indienii atribuindu-le fructelor proprietăți: protectoare la nivelul stomacului (proprietăți recunoscute și în Turcia), laxative, antihelmintice (împotriva viermilor intestinali), antitusive, de stimulare a bilei și, în mod special, antidiabetice. În plus, medicina Tradițională Indiană mai recomandă aceste fructe și pentru probleme de piele, răni, ulcere, gută și afecțiuni reumatismale. În cercetările moderne, proprietățile hipolipemiante (de reducere a grăsimilor din sânge: colesterol, trigliceride) și în special cele hipoglicemiante (de reducere a glicemiei) au fost subiectul a numeroase studii științifice. Pe scurt, cel mai cunoscut mod de acțiune al acestei plante este, în prezent, reducerea cantității de glucoză din sânge prin inhibarea gluconeogenezei, datorată conținutului de „insulină vegetală”. Acest compus este cunoscut și sub denumirea de „insuveg” sau polipeptida p.
Studiile susțin că cea mai eficientă formă de consum în reducerea glicemiei este cea proaspătă (fruct întreg, smoothie, suc cu pulpă), dar tradiția de consum a plantei demonstrează utilitatea ei și sub formă de infuzie, sirop, pulberi și, mai nou, extracte concentrate încapsulate. De asemenea, a fost observată și o creștere a ratei de utilizare a glucozei la nivelul hepatocitelor (celulele ficatului) prin favorizarea recaptării sale celulare. În plus, complexul de substanțe active din această plantă contribuie și la refacerea funcției pancreatice, antrenând creșterea numărului de celule beta din Insulele Langerhans și stimulând secreția de insulină. Nu în ultimul rând, efectul de reducere a grăsimilor din sânge este obținut prin inhibarea activității lipazei (enzimă pancreatică ce scindează grăsimile), obținându-se reglarea metabolismului lipidic, scăderea absorbției grăsimilor și menținerea unui echilibru normal între cele două mari tipuri de colesterol (lipoproteinele HDL și LDL). Există și studii care susțin utilizarea Castravetelui-amar și în combaterea problemelor legate de diviziunea celulară necontrolată în anumite părți ale organismului (colon, prostată, sân, ficat ș.a.). Cercetările efectuate pe animale și in vitro au demonstrat capacitatea preparatelor pe bază de Momordica de a inhiba creșterea și proliferarea celulelor canceroase prin inhibarea unei enzime asociate tumorilor și prin modularea răspunsului imun. Un experiment clinic efectuat pe oameni internați în secția de oncologie a unui spital renumit din Sri Lanka a sugerat faptul că semințele acestor fructe pot distruge celulele canceroase, însă trebuie avut în vedere faptul că acestea pot fi toxice (în funcție de soi).
Alte studii clinice preliminare au evidențiat utilitatea produselor pe bază de Castravete-amar în adresarea problemelor de imunitate (în special foarte scăzută), diverse tipuri de infecții, psoriazis, stări febrile și chiar și pentru dereglări menstruale. Este posibil ca efectul antiviral al fructelor să se datoreze unor compuși cu acțiune protectoare la nivelul membranei celulare, împiedicând-se astfel pătrunderea virusurilor în celule. O altă ipoteză în favoarea acțiunii antivirale este aceea că substanțele active din Momordica inhibă sinteza proteinelor în celulele infectate, blocând replicarea virusurilor. Cu toate acestea, comunitatea științifică atrage atenția asupra faptului că se impune continuarea cercetărilor, și în special a studiilor clinice umane, pentru a confirma cu siguranță toate aceste beneficii. Reamintim că la baza tuturor acțiunilor benefice menționate mai sus stau numeroșii compuși activi conținuți de către fructele de Momordica. Printre aceștia amintim: carotenoizii, polipeptidele (din care polipeptida p – „insulina verde”), lectinele, fitosterolii (beta-sisterol, stigmasterol), momordicina și alți alcaloizi, glicozidele (charantină și momordină), saponozidele (principii amare), glicoproteinele, uleiurile esențiale, mucilagiile, aminoacizii (acid aspartic, treonină, serină, alanină, acid glutamic), luteolina, vitaminele (complex B, C, A, E, K), mineralele (Ca, Mg, K, P) și oligoelementele (Zn, Se, Fe, Mn).
În concluzie, compușii activi (de ex.: principii amare, alcaloizi, saponine, compuși fenolici, rezine, glicozide, cripto- și rubixantină, licopen, zeaxantină, luteină, cucurbitine, cucurbitacine, cucurbitani, inhibitori de guanilat ciclază, inhibitori ai tripsinei, gipsogenină, diosgenină, goiaglicozide și goiasaponine, hidroxitriptamine, nerolidol, fitosteroli – eritrodiol, spinasterol, momordenol, lanosterol, taraxerol, β-sitosterol-δ-glucozid; acizi organici – gentisic, petroselinic, glutamic, eleostearici, galacturonici, oxalic, lauric, linoleic, linolenic, miristic, oleic, oleanolic; peptide – polipeptida p; momordină, momordicină, charantină, momorcharazide, momordicozide, insulină vegetală, vitamine – complex B, C, A, E, K și minerale – Ca, Mg, K, P, Zn, Se, Mn, Fe ș.a.) din fructele de Momordica, contribuie la: protejarea pancreasului endocrin și îmbunătățirea sensibilității la insulină, stimularea folosirii glucozei de către celulele periferice și ale mușchilor scheletici, reducerea absorbției glucozei de la nivel intestinal, suprimarea enzimelor gluconeogenice, eficientizarea funcțiilor hepatobiliare, normalizarea colesterolului, îmbunătățirea digestiei, limitarea proceselor inflamatorii din organism, eliminarea helminților și menținerea proceselor normale de diviziune celulară. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Momordica se numără acțiunea: hipoglicemiantă, protectoare la nivelul pancreasului, hipolipemiantă, stomahică (benefică pentru stomac), tonic-amară, antivirală (inclusiv HIV), antibacteriană (inclusiv Helicobacter pylori), antihelmintică (împotriva paraziților intestinali), depurativă, antitumorală, antioxidantă, antiinflamatoare și emetică (ajută la inducerea vomei).
Scorțișoara de Ceylon (Cinnamomum verum sin. Cinnamomum zeylanicum), sau „Scorțișoara adevărată” este o specie de arbore sempervirent originară din Sri Lanka. Aceasta face parte din familia laurilor – Lauraceae în care se regăsesc toate speciile de arbori de Scorțișoară, precum și Dafinul, Arborele de Camfor sau numeroase alte specii tropicale de arbori și arbuști cu proprietăți aromatice. Pe lângă Scorțișoara de Ceylon, în mod comercial, mai sunt cultivate alte patru specii de arbori de scorțișoară: Scorțișoara chinezească/Cassia (Cinnamomum cassia), Scorțișoara indoneziană/Padang (C. burmanni), Scorțișoara de Saigon/vietnameză (C. loureiroi) și Scorțișoara de Malabar (C. citriodorum). Cultivarea are loc, de regulă, prin crearea de crânguri (creșterea arborilor timp de 2 ani, urmată de tăierea lor la nivelul solului pentru a stimula regenerarea vegetativă din lăstari și/sau drajoni). Odată tăiate trunchiurile arborelui de Scorțișoară sunt procesate imediat pentru a se evita uscarea scoarței interioare. Din aceasta din urmă se vor folosi doar 0,5 mm pentru obținerea rulourilor de Scorțișoară, restul fiind îndepărtat. Rulourile sunt uscate timp de 4-6 ore apoi sunt tăiate în bucăți mai mici, cu o lungime de 5 până la 10 cm.
Scoarța internă a acestor copaci are o tradiție îndelungată de folosință sub formă de condiment și aromatizant fiind utilizată încă din Antichitate. Spre exemplu, Scorțișoara de Ceylon era importată de către Egipteni acum mai bine de 4.000 de ani (cca 2.000 î.e.n) ea fiind folosită în ritualurile de îmbălsămare al mumiilor. În acele vremuri, acest condiment era atât de valoros încât constituia o ofrandă pentru temple și zei sau un cadou demn de orice monarh. Secole la rând, locul de proveniență a Scorțișoarei a fost un secret bine păzit al comercianților în regiunea Mediteraneeană. Aroma deosebită a Scorțișoarei se datorează conținutului său semnificativ în ulei esențial (0,5-1%) bogat în substanțe (aprox. 80 la număr) precum: cinnamaldehidă (cca 90%), eugenol, acetat de (E)-cinnamil, linalool, cumarină, β‑cariofilen sau p‑cimen. Uleiul esențial poate fi extras prin distilarea cu vapori de apă a scoarței interne sau a frunzelor acestor specii.
Pe scurt, uleiul esențial de Scorțișoară:
- Are un spectru antiinfecțios larg în combaterea virusurilor, bacteriilor și ciupercilor patogene.
- Este un tonic cerebral și stimulent mintal.
- Combate stările depresive prin inducerea gândurilor pozitive și alungarea gândurilor negre.
- Este tonic și stimulent digestiv.
- Stimulează circulația periferică și drenajul limfatic.
- Întreține igiena camerei prin alungarea țânțarilor și păianjenilor.
- Poate contribui la normalizarea glicemiei și a greutății corporale.
- Are proprietăți: antioxidante, antiseptice, detoxifiante, tonice, adaptogene și hipoglicemiante.
În aromaterapie, Scorțișoara este considerată o notă de mijloc, uneori de bază. Datorită aromei sale pământii-lemnoase, picante, calde, uscate și exotice, aceasta are o acțiune calmantă și afrodiziacă. Acest ulei se combină armonios cu: Nucșoară, Mentă, Portocală, Bergamotă și alte citrice, Trandafir, Vanilie, Ylang-ylang, Cardamom, Cuișoare, Ghimbir sau Tămâie.
Dincolo de proprietățile aromatizante, Scorțișoara este și o sursă bună de fier, vitamina K, magneziu, potasiu și calciu (conținutul în vitamine și minerale variind în funcție de condițiile de creștere ale plantei de proveniență). Profilul său nutrițional constă în cca: 81% carbohidrați (din care 53% fibre), 4% proteine, 1% lipide și 11% apă. Aportul energetic pentru 100 g de Scorțișoară este de 247 kcal.
În fitoterapie, derivatele din Scorțișoară sunt folosite pentru:
- îmbunătățirea poftei de mâncare și optimizarea digestiei (prin stimularea secreției sucurilor gastrice și îmbunătățirea proprietăților organoleptice ale alimentelor);
- menținerea confortului gastric (proprietăți carminative);
- menținerea igienei orale (acțiune antiseptică);
- menținerea confortului corporal, cranian și dentar (acțiune antiinflamatoare și ușor analgezică);
- susținerea bunei funcționări a tractului respirator superior;
- susținerea bunei funcționări a inimii și circulației;
- purificarea sângelui;
- scăderea nivelului glucidelor din sânge (proprietăți hipoglicemiante și de reglare a hemoglobinei glicate – HbA1c);
- normalizarea nivelului lipidelor serice prin acțiunea hipocolesterolemiantă, de scădere a trigliceridelor și de susținere a producției de HDL („colesterolul bun”);
- creșterea nivelului de energie a corpului;
- sporirea capacităților fizice și mentale (de ex., îmbunătățirea memoriei);
- întărirea generală organismului (acțiune tonică generală și adaptogenă).
Pe scurt, Scorțișoara are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, detoxifiante, tonice, adaptogene și poate contribui la normalizarea glicemiei și a greutății corporale. În produsul de față, proprietățile hipoglicemiante, antioxidante și detoxifiante ale Scorțișoarei de Ceylon sunt mult amplificate datorită sinergiei sale puternice cu Acidul Alfa-Lipoic, cu extractul atomizat de Castravete-amar și cu Cromul picolinat.
Acidul Alfa-Lipoic (ALA, cunoscut și drept acid tioctic) este un compus organo-sulfurat derivat din acidul octanoic, cu funcție esențială în metabolismul aerobic. Astfel, în ciclul Krebs acesta are rol de cofactor pentru diferite complexe enzimatice implicate în numeroase reacții biochimice. Acesta este un compus activ propriu organismului uman, dar poate fi regăsit și la alte specii atât din rangul animal, cât și din cel vegetal. Similar coenzimei Q10 (un alt antioxidant deosebit de important), ALA este stocat cu predilecție în organe precum inima, ficatul, rinichii și intestinele. Din punct de vedere al surselor vegetale de ALA, cele mai notabile sunt: broccoli, spanac, mazăre, cartofi, roșii și tărâțe de orez. În unele țări (Germania), ALA este vândut ca medicament (având concentrație mare) recomandat celor cu nivelul crescut al glicemiei și celor cu probleme ale sistemului nervos periferic (în special neuropatie diabetică). El este considerat antioxidantul ideal, având rolul de epurare a radicalilor liberi dar și de protejare a celulelor și țesuturilor împotriva atacului oxidativ generat de către aceștia.
Compușii cu acțiune antioxidantă sunt atât de importanți pentru organism deoarece aceștia limitează efectele negative ale factorilor epigenetici nefavorabili (de ex: poluare, fumat, unele medicamente, alimentație și stil de viață dezechilibrate). Mai mult, atunci când organismul uman îmbătrânește, acesta înregistrează o scădere a sintezei, concentrației și a capacității de reciclare a antioxidanților naturali (de ex: vitaminele C și E, superoxid dismutaza, coenzima Q10 sau glutationul). Pierderea treptată a funcției antioxidante accelerează procesele de îmbătrânire prin scăderea controlului asupra radicalilor liberi care generează stres oxidativ. Stresul oxidativ cronic inhibă capacitatea organismului de a se reface și de a se proteja, induce îmbătrânirea celulară, atacă materialul genetic și accelerează progresia afecțiunilor degenerative. Prin aportul alimentar sau suplimentarea cu produse antioxidante de calitate, această evoluție pro-oxidativă este ținută sub control, iar procesele de senescență celulară sunt mult încetinite. De aceea, majoritatea tratamentelor anti-îmbătrânire și de rejuvenare au la bază produse cu efect antioxidant.
Acidul α-lipoic (în special forma R-ALA) este un antioxidant atât de util organismului deoarece contribuie la reciclarea vitaminelor C și E, redându-le funcția antioxidantă pe care acestea o pierd în procesul de distrugere a radicalilor liberi. Mai exact, R-ALA participă în mod direct la sinteza intracelulară a glutationului, un alt antioxidant puternic ce reciclează vitamina C care, la rândul ei, reciclează vitamina E. Conform unor studii, R-ALA are o acțiune antioxidantă de 400 de ori mai puternică decât cea a vitaminelor A, C și E. Când este administrat oral, de preferință în capsule gastrorezistente, R-ALA este folosit cu ușurință de către organism, fiind transformat, în interiorul celulelor, în acid dihidrolipoic (cea mai puternic antioxidantă formă de ALA). Și mai important, R-ALA este unul dintre puținii antioxidanți care pot traversa bariera hemato-encefalică, ajungând din fluxul sanguin direct în creier unde poate contribui la reducerea stresului oxidativ și la protejarea celulelor nervoase împotriva îmbătrânirii premature și a progresiei bolilor degenerative. Astfel, există studii științifice care au consemnat acțiunea protectoare a suplimentării cu ALA asupra sănătății creierului. Administrarea zilnică a 300 mg de ALA, a ajutat la refacerea mai rapidă a creierelor afectate de un accident vascular cerebral. De asemenea, folosit ca supliment alimentar, ALA a fost eficient în încetinirea progresiei unor tulburări neurologice precum Alzheimerul.
Pe lângă activitatea antioxidantă și antiîmbătrânire, amintim că ALA acționează și ca o coenzimă, fiind cofactor în numeroase sisteme enzimatice implicate în metabolismul energetic al grăsimilor, carbohidraților și al proteinelor. Astfel, Acidul α-lipoic este implicat în procesul de conversie al glucidelor în energie, crescând producția de ATP (adenozin trifosfat) a mitocondriilor, fapt ce poate contribui la: regularizarea glicemiei, la menținerea unei greutăți corporale normale și la obținerea unui tonus general sporit. Studii efectuate pe subiecți cu obezitate au consemnat scăderea concentrațiilor serice de colesterol total, trigliceride și a lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) datorită suplimentării cu ALA. Coroborând observațiile anterioare cu efectul protector al acestui antioxidant asupra sistemului vascular, putem remarca utilitatea suplimentării cu ALA în protejarea bunei funcționări a sistemului cardiovascular. Nu în ultimul rând, acest compus poate favoriza eliminarea unor metale grele, precum mercurul, din organism.
Cromul picolinat (Cr(C5H4N(CO2H))3; CrPic3) este un compus organic de culoare roz-roșiatică al Cromului (CrIII) cu acidul picolinic. Acesta a fost identificat pentru prima dată în anul 1917 și este o sursă bogată și foarte biodisponibilă de Crom (CrIII)(cca 12,43%), fiind considerată una dintre cele mai ușor absorbabile surse pentru acest oligoelement, cu o rată de cca 1,2-2% a absorbției intestinale. Cu o solubilitate slabă în apă și o reactivitate redusă, compusul este stabil atunci când se află în condiții de mediu normale, făcându-l ușor de folosit în cadrul suplimentelor alimentare. Cu toate acestea, atunci când este ingerat, în prezența acidului gastric, Cromul picolinat este hidrolizat și eliberează ionii de Crom (Cr3+) în forma lor hexaaqua/hexahidrată (fiecare atom de Crom fiind legat de 6 molecule de apă). Odată ajunși în intestinul subțire, ionii hexahidrați de Crom suferă o reacție de polimerizare în prezența pH-ului bazic și sunt absorbiți, transmembranar, în sânge de unde sunt preluați, în proporție de 80%, de către transferină (proteina care este responsabilă și de transportul Fierului și a altor metale în sânge). Deși rata de absorbție a ionilor de Crom din forma picolinată pare mică, aceasta este dovedită științific ca fiind superioară altor forme organice sau anorganice de Crom. Este important de reținut faptul că procesul de absorbție al acestui microelement este facilitat de către prezența unor compuși organici precum aminoacizii, amidonul, zaharurile simple sau acidul oxalic, și inhibat de către prezența altor ioni metalici precum: fierul, calciul, magneziul, zincul, titanul sau vanadiul cu care poate intra în competiție (de ex., la legarea de proteinele plasmatice precum transferina). Nu în ultimul rând, toxicitatea Cromului picolinat este foarte mică, majoritatea (80%) Cromului absorbit fiind excretată prin urină, iar restul prin fecale sau transpirație.
Cromul (CrIII) este un oligomineral (metal de tranziție) regăsit în mod natural în multe alimente de natură vegetală și animală. Printre cele mai bogate surse alimentare amintim: strugurii (suc), șunca de porc, drojdia de bere, portocalele (suc), carnea de vită, broccoli, pieptul de curcan, cartofii sau fasolea verde. Este foarte important de remarcat faptul că forma cu activitate biologică utilă este DOAR Cromul trivalent (+3), alte forme – precum cea hexavalentă (+6) – fiind toxice și nefăcând obiectul acestei descrieri! De asemenea, Cromul este unul dintre cele mai controversate oligoelemente din dieta umană, acesta fiind considerat esențial de către autoritățile din domeniul alimentar și al sănătății publice al unor state precum SUA sau Japonia, dar neesențial de către autoritățile europene (EFSA). Această discordanță între părerile științifice își are originea în insuficienta cunoaștere și înțelegere a mecanismelor prin care Cromul potențează acțiunea insulinei și participă la metabolismul carbohidraților, lipidelor și al proteinelor. De asemenea, deficiența de Crom s-a dovedit greu de reprodus și studiat la om, ea nefiind observată în populația sănătoasă, ci doar presupusă la pacienții umani care au fost hrăniți parenteral perioade lungi de timp. Cu toate acestea, deficiența în acest microelement a fost indusă și observată în studii efectuate pe animale.
Cu toate că mecanismul de acțiune nu a fost total elucidat, administrarea de Crom la persoanele hrănite exclusiv parenteral timp îndelungat ce prezentau probleme de natură metabolică și neurologică a ajutat la ameliorarea acestor complicații. Mai exact, trei studii clinice au raportat efectul pozitiv al suplimentării cu Crom în combaterea: hiperglicemiei, intoleranței la glucoză, glicozuriei, neuropatiei periferice, confuziei și a scăderii fără o cauză aparentă în greutate. Datorită acestor observații, precum și a altor studii efectuate pe modele animale, oamenii de știință consideră că Cromul trivalent ar putea fi esențial pentru buna desfășurare a metabolismului macroelementelor și pentru acțiunea hormonului insulinic. Inițial, aceștia au propus ipoteza existenței unui Factor de Toleranță la Glucoză (FTG). În componența acestuia se regăsea Cromul, niacina (vitamina B3) și aminoacizii cisteină, glicină și acid glutamic. Ulterior, această ipoteză a fost înlocuită atunci când cercetătorii au identificat existența unei oligopeptide denumite „cromodulină”. Aceasta este o substanță cu greutate moleculară redusă (1.500 Da) formată din monomerii a patru aminoacizi (glicină, cisteină, acid aspartic, acid glutamic) ce are capacitatea de a lega strâns până la patru ioni de Crom. Odată ce fixează ioni de Crom, cromodulina se poate lega de și poate activa receptorii insulinici, potențând astfel activitatea acestui hormon (prin amplificarea activității enzimei tirozinchinază).
În corpul uman, majoritatea ionilor de Crom sunt legați de proteine serice, îndeosebi transferina, cu un procent de doar 5% rămânând nelegat. Organele în care acest mineral se acumulează sunt: ficatul, splina, țesuturile moi și oasele, cantitățile medii de acumulare variind între 10 și 100 μg/kg. Deși nu există metode standardizate de determinare a rezervelor de Crom în organism (cele mai uzuale fiind determinările din firul de păr, unghii, transpirație sau sânge), gradul de absorbție al acestui element (și, deci, eficiența suplimentării) este ușor de determinat prin analizele de urină, acesta fiind excretat în principal pe cale urinară (cca 80%). Deși insuficient studiat, aportul alimentar mediu de Crom al unui adult a fost raportat la cca 29 μg/zi pentru femei și 54 μg/zi în cazul studiilor din SUA și cca 57 μg/zi în cazul dietei tipice din Italia. În ceea ce privește aportul recomandat de autorități, valoarea adecvată (AI) de Crom, conform experților Consiliului pentru Alimentație și Nutriție (FNB) al Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA este de: 0,2 μg/zi pentru copii de 0-6 luni; 5,5 μg/zi pentru copii de 7-12 luni; 11 μg/zi pentru copii de 1-3 ani; 15 μg/zi copii de 4-8 ani; 25 μg/zi băieți și 21 μg/zi fete de 9-13 ani; 35 μg/zi băieți și 24 μg/zi fete de 14-18 ani; 35 μg/zi bărbați și 25 μg/zi femei de 19-50 ani; 30 μg/zi bărbați și 20 μg/zi femei de peste 51 de ani. În sarcină, AI este de 29 μg/zi pentru femeile de 14-18 ani și de 30 μg/zi pentru cele de 19-50 ani. Pentru perioada lactației, aportul adecvat de Crom crește la: 44 μg/zi pentru femeile de 14-18 ani, respectiv 45 μg/zi pentru cele de 19-50 ani. În cazul Uniunii Europene, și inclusiv al României, valoarea nominală de referință pentru aportul zilnic de Crom este de 40 μg/zi. În Japonia, aportul zilnic recomandat a fost stabilit la 10 μg/zi pentru adulți. Trebuie reținut faptul că persoanele care suferă de anumite condiții precum probleme cu glicemia, diabet (tip I sau II), probleme de absorbție intestinală ș.a.m.d. au nevoie de un aport crescut de Crom în dietă.
În prezent, nu au fost determinate valorile pentru consumul zilnic maxim în condiții de siguranță (UL) pentru Crom. Cu toate că studiile medicale nu au observat nici un efect advers asociat administrării de doze mari ( de ex., de ordinul sutelor sau miilor de μg) din alimente sau suplimente alimentare cu Crom, autorități precum FNB (SUA) recomandă evitarea administrării dozelor elevate pe perioade îndelungate din cauza lipsei unor studii concludente. Spre exemplu, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum zilnic de Crom de până 250 μg/zi. Acestea fiind spuse, literatura medicală consemnează doar câteva cazuri izolate de efecte adverse ale administrării de suplimente cu Crom. Printre acestea au fost raportate: pierderea în greutate, anemie, scăderea bruscă a glicemiei, trombocitopenie, rabdomioliză, dermatită, probleme hepatice și, în cazuri foarte rare, insuficiență renală.
Pe scurt, literatura de specialitate menționează o serie de posibile proprietăți sanogene ale Cromului. Printre acestea, cele mai notabile sunt: scăderea riscului de diabet, reducerea intoleranței la glucoză, adjuvant în sindromul metabolic, scăderea riscului și adjuvant în sindromul ovarelor polichistice (PCOS), îmbunătățirea parametrilor în dislipidemie (scăderea trigliceridelor și creșterea lipoproteinelor de înaltă densitate – HDL) și îmbunătățirea indicilor de masă corporală (scădere grăsime și greutate corporală, creștere masă corporală slabă). Nu în ultimul rând, pe lângă rolul său metabolic, Cromul pare să aibă și proprietăți antioxidante, însă studiile se află încă în fază incipientă.
Vitamina D este o denumire generică ce face trimitere la un grup de secosteroide liposolubile care au rolul de a crește absorbția intestinală a ionilor de calciu, magneziu și fosfat. Deși există formele vitaminice D1, D2, D3, D4 și D5, cele mai importante pentru corpul uman sunt D2 (ergocalciferolul) și D3 (colecalciferolul), denumirea de „vitamina D” făcând referire, cel mai adesea, la acestea 2 din urmă. Atât forma D2, cât și D3 sunt bine absorbite în corp, prima fiind mai des întâlnită în alimentele de origine vegetală precum ciupercile. De asemenea, deși vitamina D3 este considerată mai eficace și mai rapidă decât vitamina D2 în ceea ce privește creșterea nivelului de vitamina D totală, nu au fost semnalate diferențe semnificative privind nivelurile de calciu, fosfor, fosfatază alcalină sau PTH între grupuri de pacienți. Cel mai adesea, forma D3 este preferată în suplimentele alimentare, în timp ce D2 este prescris medical în tratarea unor condiții precum hipoparatiroidismul sau hipofosfatemia. Cu toate acestea, forma biologic-activă a vitaminei D este calcitriolul (1,25-dihidroxicolecalciferol). Acesta este obținut prin hidroxilarea mediată enzimatic a vitaminei D3, prima dată la nivel hepatic – obținându-se forma de „calcidiol”, iar mai apoi la nivel renal. Calcitriolul poate fi privit mai mult ca un hormon decât ca o vitamină, acesta fiind implicat nu doar în creșterea și remodelarea osoasă, ci și în procesele neuromusculare, în funcția imunitară, în proliferarea, diferențierea și apoptoza celulară, în metabolismul glucidic și în reducerea proceselor inflamatorii. Forma intermediară de calcidiol [25(OH)D] este folosită ca indicator al nivelelor serice de vitamina D din organism, acesta fiind circulant în sânge timp de aproximativ 15 zile, spre deosebire de forma activă de calcitriol [1,25(OH)2D] care este în circulație doar câteva ore.
Deși lumea științifică nu a ajuns la un consens clar, valorile minime recomandate pentru calcidiolul seric sunt de 30 nmol/L (12 ng/mL), nivel sub care se instalează deficitul. Cu toate acestea, se poate vorbi de nivele inadecvate ale acestei vitamine și între 30 și 50 nmol/L (12–20 ng/mL), valorile optime începând de la 50 nmol/L (20 ng/mL). Spre exemplu, Societatea de endocrinologie din SUA a afirmat că, pentru maximizarea efectului vitaminei D asupra fixării calciului în oase și a metabolismului muscular, o concentrație de minimum 75 nmol/L (30 ng/mL) este necesară. Trebuie atrasă atenția asupra faptului că, similar celorlalte vitamine liposolubile, vitamina D se poate acumula în organism ca urmare a suplimentării excedentare pe perioade îndelungate de timp (de ex. câteva luni), cu efecte toxice la concentrații mai mari de 125 nmol/L (50 ng/mL). În Uniunea Europeană, valoarea nominală de referință pentru vitamina D este de 5 μg (200 U.I.) pe zi. Însă, trebuie avut în vedere faptul că aportul zilnic optim pentru această vitamină variază în funcție de mulți factori precum vârsta, etnia, gradul de expunere la soare, dieta și starea de sănătate. Astfel, în condițiile neexpunerii la soare, valorile recomandate sunt de: 400 UI (10 μg) pentru copii de până la 1 an; 600 UI (15 μg) pentru copiii între 1-18 ani; 600 UI (15 μg) pentru adulți; 800 UI (20 μg) pentru cei de peste 70 de ani și 800 UI (20 μg) pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Limita maximă recomandată de vitamina D este de 4.000 UI pe zi, cu toate că excesul de vitamina D a rămas scăzut chiar și în cazul dozelor de 10.000 UI pe zi, conform Institutului National de Sănătate din America.
Vitamina D3 (colecalciferol) este supranumită și „vitamina soarelui” deoarece aproximativ 80-90% din necesarul acestui nutrient poate fi obținut prin expunerea corectă la lumina solară, mai exact la razele UV-B. Aceasta se găsește, în cantități variabile, și într-o gamă limitată de alimente precum: peștele gras (de ex. sardine, macrou, hering, ton, somon, păstrăv, ulei de cod), ouăle (gălbenuș), ficatul de vită sau ciupercile. Deși rata de fixare a acestei vitamine variază în funcție de diverși factori (de ex. vârstă, culoarea pielii, perioada din zi, sezon), totuși, o expunere zilnică de 15 minute a antebrațului la lumina naturală este, de regulă, suficientă pentru sinteza calcitriolului. În perioadele cu expunere solară crescută, un organism sănătos este capabil să își sintetizeze vitamina D3 și să o depoziteze în țesuturile adipoase (grăsime) pentru a fi utilizată ulterior.
Cu toate acestea, deficiența și nivelurile inadecvate de vitamina D3 sunt destul de răspândite chiar și în zonele însorite, mai ales pe teritoriul Europei. O posibilă explicație este teama față de cancerul de piele al cărui risc crește odată cu expunerea la soare. Astfel, tot mai multe persoane aleg să evite expunerea solară prin folosirea de creme cu factor de protecție sau prin îmbrăcăminte. Trebuie ținut cont și de faptul că, în diverse împrejurări (de ex. lunile de iarnă și alte circumstanțe în care cerul este înnorat, statul în casă), nu putem să beneficiem de razele solare. Mai mult, unele condiții medicale (de ex. hipoparatiroidie, osteoporoză, anumite afecțiuni renale, anumite defecte genetice) ne pot crește necesarul de vitamina D3 sau pot scădea rata sa de absorbție și fixare, făcând recomandată suplimentarea acestui nutrient. Astfel, persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului de deficiență de vitamina D3. Acest lucru se explică prin reducerea receptorilor din piele responsabili cu transformarea razelor solare în vitamina D3, scăderea capacității de fixare a acestei vitamine din alimentație din cauza diverselor probleme digestive sau a îmbătrânirii rinichilor, fapt ce împiedică transformarea formei alimentare de vitamina D3 într-una biologic-activă și/sau problemele de locomoție și lipsa de vitalitate asociate vârstelor înaintate, ceea ce reduce semnificativ timpul petrecut în aer liber. Există studii științifice care susțin că aproximativ 40% din persoanele vârstnice suferă de deficiență de vitamina D3. O altă categorie de risc pentru deficiența de vitamina D este reprezentată de persoanele obeze sau de către cele cu probleme de asimilare a grăsimilor și a celor care au suferit intervenții de tipul bypassului gastric.
Aceasta vitamină este necesară pentru asimilarea corectă a calciului și a magneziului din tractul gastro-intestinal. Ea acționează asupra întăririi sistemului osos și menține rezistența structurii sale. În plus, ea nu permite rinichilor să elimine fosfatul în urină, acesta din urmă fiind un alt partener al calciului în formarea oaselor. De aceea, produsele care conțin acest nutrient sunt folosite cel mai adesea pentru prevenirea și tratarea rahitismului (deficiența de vitamina D3), în bolile care induc deficiența de calciu (de ex. hipoparatiroidie, pseudohipoparatiroidie) și fosfor (sindromul Fanconi, hipofosfatemia familială), dar sunt utile și în osteoporoză, osteomalacie, probleme dentare și gingivale, hiperparatiroidism (ce are ca efect reducerea densității osoase), boli renale (în care calciul și vitamina D3 nu se asimilează corect), în boli genetice care au ca efect pierderile osoase (osteomalacia), în susținerea creșterii și dezvoltării osoase la copii și în refacerea rezervelor minerale ale femeilor care au trecut prin sarcini și alăptări succesive. În plus, suplimentarea cu această vitamină este recomandată și ca adjuvant în afecțiunile cardiovasculare (de ex. hipertensiune), colesterol crescut, atrofie musculară, obezitate, diabet și chiar și în depresii sau sindrom premenstrual. Datorită acțiunii sale asupra sistemului imunitar, vitamina D3 este considerată utilă și în afecțiunile de tip autoimun precum: scleroză multiplă, artrită reumatoidă, astm, psoriazis sau lupus. Mai mult, asigurarea unui aport corespunzător de vitamina D ajută și la reglarea insulinei, creșterea performanței fizice și a rezistenței la efort, formarea și dezvoltarea creierului și buna funcționare a sistemului nervos.
Nu în ultimul rând, trebuie amintit rolul esențial al vitaminei D în menținerea sănătății sistemului imunitar. Astfel, această vitamină interacționează cu majoritatea celulelor sistemului imunitar, cum ar fi macrofagele, limfocitele B și T, neutrofilele și celulele dendritice. Limfocitele T și B pot produce metabolitul activ al vitaminei D, calcitriolul. În plus, vitamina D inhibă producția de citokine proinflamatorii și sporește producția de citokine antiinflamatorii. Vitamina D promovează sistemul imunitar înnăscut, echilibrează răspunsul imun și oferă un răspuns antiinflamator general. De asemenea, rezultatele studiilor medicale demonstrează că suplimentarea cu Zinc, vitamina C și vitamina D poate atenua infecțiile respiratorii virale. Adițional, s-a dovedit benefică și administrarea combinată a Seleniului cu vitaminele C, D și cu acizii grași Omega-3.
În formula de față, vitamina D3 este folosită pentru acțiunea sa reglatoare asupra glicemiei. Literatura medicală consemnează capacitatea acestei vitamine de a îmbunătăți valorile hemoglobinei glicate (HbA1C) în special la copiii cu diabet de tip 1. Pe de cealaltă parte, deficiențele de vitamina D sunt strâns corelate cu un risc elevat de instalare a diabetului de tip 2. Din fericire, conform studiilor clinice, suplimentarea cu această vitamină-hormon a dus la creșterea sensibilității la insulină (reducerea HOMA-IR) și la scăderea glucozei serice (FPG) și a hemoglobinei glicate (HbA1C) la pacienții cu acest tip de diabet (DZ II).
Mod de utilizare Hyper-Diab Forte:
Adulți: 3 capsule pe zi, câte 1 capsulă după masă, cu o cantitate suficientă de lichid, timp de 30 de zile. După o pauză de 10 zile, cura se poate relua. Se poate asocia cu tratamentul prescris de către un specialist, sub stricta supraveghere a acestuia.
Este indicată adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, efort fizic moderat și o hidratare corespunzătoare. Se vor evita mesele grele sau copioase (mai ales seara) și excesul de carbohidrați simpli, alcool și substanțe energizante.
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Ceaiul și Tinctura Antidiabetică de la Hypericum!
Produse cu acțiune similară sau complementară: Hyper-Diab (capsule), Momyrtidiab (sirop și capsule), Acid Alfa-Lipoic (capsule), Momordica (ceai și capsule), Siropul cu extract de Momordica (îndulcit cu Stevia), Afin (ceai fructe sau frunze, sirop fără zahăr, capsule), Hyper Antioxidant Forte (capsule), Natural Statine Forte (capsule), Hipocolesterolemiant (ceai, capsule), Îndulcitor Hyper Stevia rebaudiana pulbere (100 g/200 g), Îndulcitor Hyper Stevia rebaudiana lichid (50 mL/250 mL), Îndulcitor Xylitol pulbere (200 g), Hyper-Tum (ceai, capsule), 5-HTP Slăbire (capsule), Slăbire Extra (capsule), Slăbire MAX (capsule), Hyper-Slăbire (capsule), Setul pentru Slăbire, L‑Carnitină (instant), Noni și Echinacea (capsule), Bor Organic (capsule), Turmeric (capsule, pulbere), Varză (capsule), Ceaiul și Tinctura pentru Slăbire, Ceaiul Circulația-sângelui, Ceaiul de Dud, Fasole, Păpădie, Brusture, Urzică, Mur sau Mesteacăn, Ceaiul verde, Ceaiul Antiadipos, Aminoregen (monodoze), Scorțișoară de Ceylon (pulbere) și Oțetul pentru Slăbire de la Hypericum.
Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm: Gelul Hyper VenoSan, Gelul Hyper Anticelulitic, Crema Hemor-Hyp, Ceaiul și Tinctura Antihemoroidală, Pasta de dinți naturală Hyper BoronProtect, Uleiurile esențiale de Scorțișoară, Cuișoare, Lavandă, Oregano sau Melisă (Roiniță), Tămâia Naturală Aromată Lucrată Manual (Trandafir, Sparta, Chiparos Regal, Floarea Pustiei, Mâna Maicii Domnului), Ceaiul de Alun, Hamei, Mesteacăn, Frasin, Plop sau Stejar, și Sarea de baie Hyper Anti-aging de la Hypericum.
Condiții de păstrare:
Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
Contraindicații:
- Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
- Contraindicat femeilor gravide sau care alăptează.
Precauții:
- Persoanele care urmează tratamente medicamentoase, cele care se află sub supraveghere medicală sau cele care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
- A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
- A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
- Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
Notificare SNPMAPS, nr. 1288/2019