Capsule Hyper Stres

Recomandat - 17%

32,50 lei

Tip Produs

Proprietati

, , , , , , ,

Recomandari

, , , , , ,

Plante

, , , , , , , , , , , , , ,

Brand

Producator

Prin sinergia compușilor activi din cele 15 plante medicinale, suplimentul Capsule Hyper-Stres contribuie la îmbunătățirea managementului stresului, ajutând de asemenea la inducerea unei stări de relaxare și la creșterea rezilienței în stările de solicitare fizică și psihică.

Adauga comentariul tau
Adauga la favoriteAdăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 6

Capsule Hyper Stres

Capsule Hyper Stres – Supliment alimentar cu rol de îmbunătățire a răspunsului organismului la stres

Caracteristici generale Capsule Hyper Stres:

Suplimentul alimentar, Capsule Hyper Stres, este un produs atent formulat pentru inducerea unei stări de calm, relaxare profundă și o mai bună adaptare la diverși factori de stres. Datorită extractelor de Păducel și Talpa-gâștei conținute, produsul contribuie și la protejarea bunei funcționări a sistemului cardiovascular, acesta fiind deseori suprasolicitat la persoanele care traversează episoade stresante.

De asemenea, Sunătoarea, Teiul și Hameiul contribuie și la detensionarea mentală și îmbunătățirea stării de spirit. Calmarea agitației mentale, a grijilor copleșitoare, detensionarea corpului și managementul corect al stresului sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare).

Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism.

Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, tranzitului intestinal, a stării psiho-emoționale și a răspunsului imun.

Acest lucru are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. O astfel de perturbare la nivel hormonal, senzația de epuizare cauzată de ritmul prea lent de regenerare a organismului, prezența unei infecții sau a unei infestări în corp, grijile și factorii psihologici de stres, sau procesele ineficiente de detoxifiere pot afecta serios echilibrul psiho-emoțional și, în paralel, calitatea somnului.

Toți acești factori endogeni sunt agravați și de factori exogeni precum cei menționați mai sus, cele mai predispuse la scăderea imunității, stări anxioase și tulburările de somn fiind persoanele suprasolicitate, cele care lucrează în ture de noapte, cele care călătoresc mult și schimbă des fusul orar („jet lag”), cele care suferă de depresie sau alte probleme de sănătate , cele care urmează anumite tratamente, cele cu probleme digestive și cele care trăiesc în medii foarte stresante și poluate.

În plus, expunerea prelungită la episoade stresante (de natură atât psiho-emoțională, cât și fizică) poate duce la afectarea sănătății cardiovasculare prin perturbarea ritmului și pulsului cardiac, inducerea vasoconstricției, sau a altor dezechilibre mai complexe. Vedem, astfel, că sub presiunea surselor de stres tot mai numeroase din zilele noastre, îngrijirea bunăstării psiho-emoționale este din ce în ce mai importantă, iar menținerea unui echilibru între sănătatea fizică, cea psihică și cea emoțională este abordarea holistă, corectă.

Pentru a minimiza cât mai mult afectarea echilibrului psiho-emoțional, a proteja sistemul cardiovascular și a reduce riscul apariției tulburărilor de somn putem apela la soluții naturale bazate pe plante cu o acțiune calmantă, neurosedativă, relaxantă și cardioprotectoare.

O astfel de soluție o reprezintă produsele pe bază de plante medicinale, special alese pentru a reduce stările anxioase, a destresa organismul și a îmbunătății calitatea somnului, precum suplimentul Hyper-Stres de la Hypericum.

Astfel, utilizarea suplimentelor pe bază de Hamei, Sunătoare și Valeriană ajută la:

  • calmarea stărilor de îngrijorare,
  • reducerea tensiunii nervoase,
  • inducerea relaxării,
  • obținerea unui somn liniștitor,
  • reglarea tensiunii arteriale și regularizarea ritmului cardiac,
  • în plus, adaosul de magneziu are un rol protector la nivel cerebral și muscular.

Ingrediente Capsule Hyper Stres (mg/cps):

Capsulă vegetală (hipromeloză), extract atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din:

Informații nutriționale Per porție

(6 cps)

VNR* (%)

Per capsulă

VNR* (%)

Per porție (6 cps)

Fructe de Măceș 233,82 mg ** **
Părți aeriene de Sunătoare 233,82 mg ** **
Fructe de Cătină-albă 119,4 mg ** **
Părți aeriene de Cimbrișor 114,72 mg ** **
Fructe de Coriandru 114,72 mg ** **
Frunze de Mentă 114,72 mg ** **
Flori de Mușețel 114,72 mg ** **
Frunze cu flori de Păducel 114,72 mg ** **
Flori de Soc 114,72 mg ** **
Părți aeriene de Șovârv 75 mg ** **
Părți aeriene de Talpa-gâștei 48,42 mg ** **
Flori de Gălbenele 26,4 mg ** **
Rădăcină de Gențiană 26,4 mg ** **
Flori de Tei 26,4 mg ** **
Conuri de Hamei 22,02 mg ** **

*VNR = Valoare Nutrițională de Referință

**Nu a fost stabilită VNR

Detalii Hyper Stres:

Capsule Hyper-Stres alaturi de suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate.

Așadar, materiile prime folosite sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat pe care îl conțin. Acesta asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice. Pentru realizarea suplimentului, au fost folosite ingrediente 100% naturale precum extractul din: fructe de Măceș și de Cătină-albă, cel din flori de Tei, Soc și Mușețel sau cel din părți aeriene de Sunătoare, Șovârv și Talpa-gâștei – provenind din plante nemodificate genetic, neiradiate și necontaminate cu metale grele sau alt fel de poluanți. Datorită procesării minimale, prin tehnici menajante (atomizare), aceste ingrediente naturale au o matrice informațională apropiată de forma sa naturală. Acest lucru le permite substanțelor active să acționeze sinergic, completându-se și potențându-se reciproc. Datorită formulei concentrate, produsul de față asigură o cantitate optimă de principii active, fiind totodată ușor de utilizat.

Așa cum s-a menționat deja, extractele din produsul de față sunt obținute prin atomizare, un proces menajant, net superior pulberilor măcinate din plante uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii), în cazul produsului de față, extractul proaspăt obținut din numeroasele plante medicinale ce au fost presate la rece în prealabil. Suspensia este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Când picăturile de lichid ajung în contact cu aerul cald, acestea ating repede o temperatură ce accelerează procesul de evaporație. Astfel, lichidul de la suprafață trece rapid în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a venirii în contact cu gazul purtător. Datorită pierderi de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină. Particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină prin atomizarea extractului în care s-a adăugat aceasta. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea substanței active și se asigură o acoperire enterică a acesteia, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele instabile în mediul acid din stomac. De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale și alți compuși valoroși din materia primă, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, în procesul de uscare clasic. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție prin atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională este aproape intactă. Se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale și fructele proaspete sau congelate.

În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 15 plante medicinale, suplimentul Capsule Hyper-Stres contribuie la îmbunătățirea managementului stresului, ajutând de asemenea la inducerea unei stări de relaxare și la creșterea rezilienței în stările de solicitare fizică și psihică. Starea de relaxare indusă NU se asociază cu somnolență și NU afectează capacitatea de concentrare sau timpul de reacție. De asemenea, produsul NU creează dependență! În plus, compușii activi (de ex.: mucilagii, pectine, acizi organici: malic, galic, citric; proteine, flavonoide – cvercetrină, izocvercetrină, rutozid, tilirozidă, campferol, apigenină, luteolină, diosmetină; lipide – acid palmitic, stearic, oleic, linoleic, arahic; gume, taninuri galice și catechice – acid protocatechic, acid elagic; acid cafeic, clorogenic; colină, acetilcolină, fraxozidă, esculozidă, zaharuri, ulei esențial – farnesol, pinen, camfen, terpinen, dipenten, citren, limonen, cimen; taninuri, rezine, vitamine – A, complex B, C, E, D, K și minerale – Ca, Mg, Fe, K, Mn ș.a.) din plantele și fructele conținute contribuie și la:

  • îmbunătățirea stării de spirit,
  • vitaminizarea și mineralizarea organismului,
  • susținerea imunității,
  • eficientizarea digestiei,
  • relaxarea sistemului nervos central,
  • calmarea migrenelor,
  • combaterea oboselii nervoase,
  • îmbunătățirea calității odihnei,
  • stimularea colecistului,
  • reglarea ritmului cardiac,
  • normalizarea tensiunii arteriale,
  • eliminarea toxinelor din organism,
  • susținerea proceselor de diviziune celulară normală,
  • reducerea spasmelor musculare și a durerilor menstruale,
  • combaterea agenților patogeni și reglarea ciclului menstrual.

Astfel, printre proprietățile suplimentului Hyper-Stres se numără acțiunile: destresantă, relaxantă și tonifiantă la nivelul sistemului nervos, imunomodulatoare, antispastică, hipotensoare, digestivă, colecistokinetică, sudorifică, antioxidantă, antiinflamatoare, antialgică, detoxifiantă, vitaminizantă, mineralizantă, diuretică, vasodilatatoare și cardioprotectoare.

Prezentarea compușilor activi din Hyper Stres:

Măceșul (Rosa canina), cunoscut și drept Ciucuri-de-mărăcine, Cocașder, Rug-de-măceș, Trandafir-sălbatic sau Mărăcine, este un arbust spinos care face parte din familia Rosaceae.

Acesta este considerat strămoșul multor varietăți de trandafir. În Europa, Măceșul este îndrăgit pentru fructele sale aromate și ușor acrișoare. Alături de alte super-fructe precum Cătina-albă, Coacăzele-negre, Mure și de Afine, Măceșele sunt o sursă naturală biodisponibilă de vitamine, antioxidanți și compuși cu acțiune antiinflamatoare.

Conform lucrărilor de fitoterapie, fructele de Măceș (Cynosbati fructus) sunt utile în restabilirea echilibrului microbiotei intestinale (reglând frecvența și consistența scaunelor) și în curățarea organismului de toxine pe cale gastrointestinală, renală și sudorifică. Acestea au o acțiune antiseptică la nivelul tractului digestiv și a celui urinar, limitând dezvoltarea unor microorganisme precum E. coli sau Candida spp., precipitând proteinele și având o acțiune antilitiazică. Mai mult, Măceșele au și o acțiune astringentă, colagogă, coleretică, vermifugă și vasodilatatoare. Nu în ultimul rând, datorită conținutul mare de antioxidanți (polifenoli, bioflavonoizi, vitamina C – cca 2g la 100g fruct) fructele de Măceș contribuie la limitarea acțiunii negative a stresului oxidativ prin legarea de ADN-ul celular și limitarea proceselor de deteriorare a materialului genetic. Astfel, acestea au și o acțiune anti-ageing, protejând celulele în procesul de îmbătrânire.

Pe scurt, Măceșele contribuie la vitaminizarea organismului și la întărirea sistemului imunitar datorită conținutului mare în vitamina C. În plus, compușii activi (de ex.: uleiuri volatile, taninuri, mircină, lecitină, vanilină, zaharuri, acizi organici: malic, galic, citric, pectină, proteine, vitaminele A, K, C, complex B și săruri minerale – Ca, Fe, K, Mg) din fructele acestei specii contribuie și la:

  • normalizarea tranzitului intestinal,
  • protejarea și refacerea vaselor și capilarelor sangvine,
  • reglarea microcirculației,
  • stimularea colecistului,
  • protejarea funcțiilor hepato-biliare,
  • detoxifierea organismului și eliminarea surplusului de apă (retenții) și acid uric.

Astfel, printre virtuțile produselor din fructe de Măceș se numără acțiunea: antidiareică, antiinflamatoare, colecistokinetică, astringentă, depurativă, vaso- și capilaroprotectoare și dilatatoare, antioxidantă, vitaminizantă, tonică, antiparazitară, antilitiazică și diuretică.

Sunătoarea (Hypericum perforatum), cunoscută și drept Pojarniță, Drobișor, Fălcățea, Harnică sau Închegătoare, este o specie erbacee aromatică, perenă, din familia Hypericaceae.

Menționată în nenumărate scrieri din antichitate, precum cele ale lui Plinius cel Bătrân, Dioscoride, Galen, Paracelsus sau Hipocrate, Sunătoarea este una dintre cele mai cunoscute și utilizate specii de plante medicinale. Aceasta ajută la menținerea echilibrului psiho-emoțional, inducerea unei stări de bine, combaterea stărilor de oboseală nervoasă, agitație, depresie și nervozitate și la obținerea unui somn odihnitor. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă are proprietăți antivirale (virusuri gripale A şi B, stomatite veziculare, virusuri herpetice) și antibiotice (germeni gram pozitivi și negativi – Escherichia coli, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans). În plus, compușii activi (de ex.: antrachinone – hipericină, pseudohipericină, hiperforină, adhiperforină; flavonoide – quercitrină, izoquercitrină, hiperozide, rutin; taninuri, catechine, bioflavonoide, derivați fluoroglucinici, acizi fenol-carboxilici – cafeic, clorogenic, ferulic; fitosteroli – beta-sitosteroli, triterpene, carotenoizi, vitamine – C, A; xantone, colină, săruri minerale ș.a.) din Sunătoare contribuie și la:

  • optimizarea digestiei,
  • drenarea bilei,
  • protejarea stomacului,
  • reducerea tensiunii arteriale,
  • reducerea durerilor reumatice și de natură menstruală,
  • menținerea sănătății renale,
  • creșterea adaptabilității organismului în situații extreme și stresante,
  • echilibrarea emoțională,
  • îmbunătățirea stării de spirit sau la calmarea iritațiilor cutanate.

Pe scurt, printre virtuțile Sunătoarei se numără acțiunea: tonică la nivel nervos și digestiv, anxiolitică, antidepresivă, colecistokinetică, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, antivirală, antibacteriană, analgezică, cicatrizantă, calmantă la nivelul gurii, faringelor și al corzilor vocale, antidiareică, reepitelizantă, capilaro-protectoare, hipotensoare, antipruriginoasă, antihemoroidală și diuretică.

Cătina-albă (Hippophae rhamnoides), cunoscută și drept Cătină-albă de râu, Cătină de râu, Cătină-ghimpoasă, Dracilă sau Cătină-albastră, este un arbust tufos, rustic, ce face parte din familia Elaeagnaceae.

Strămoșii noștri daci utilizau fructele acestui arbust pentru vindecarea scorbutului, fortifierea organismului și ameliorarea problemelor de ficat, stomac sau piele. Deosebit de îndrăgită și de valoroasă, Cătina-albă are o gamă largă de întrebuințări, de la alimentație, până la industria cosmeticelor, medicină tradițională, furajare și chiar și în fixarea și restaurarea solurilor degradate. Datorită utilității sale deosebite și a rezistenței sporite, Cătina-albă este considerată una dintre cele mai valoroase specii de arbuști fructiferi atât din flora spontană, cât și din cea cultivată. Importanța sa nutrițională este de necontestat, fructele de Cătină-albă fiind considerate un adevărat complex vitaminic și mineral natural. O caracteristică aparte a acestor fructe este conținutul de acizi grași (inclusiv cei esențiali), atât în sâmburi, cât și în pulpă. Din ambele se extrage prețiosul ulei de Cătină, cele două surse oferind proprietăți ușor diferite uleiului rezultat. Astfel, uleiul obținut din semințe are o culoare gălbui-portocalie, mai deschisă decât cel obținut din pulpă, principalii acizi grași conținuți fiind cel linoleic și cel α-linolenic (ALA). În ceea ce privește uleiul obținut din pulpă, acesta este mai bogat în acizii palmitic și palmitoleic. Ambele tipuri de uleiuri au proprietăți sanogene și cosmetice importante, dar perisabilitate crescută.

Pe lângă ulei, fructele de Cătină-albă sunt utilizate pentru obținerea multor preparate fitoterapice și alimentare precum: infuzia, decoctul, tincturile și maceratele (în miere, glicerol, apă, alcool), sucul, siropul, nectarul, băuturile alcoolice (cidru, vin din fructe, lichior) și diverse deserturi (dulceață, marmeladă, gem, fructe uscate). Gustul astringent și acrișor al Cătinii este deseori redus prin procese precum înghețarea, fermentarea sau îndulcirea fructelor cu miere, zahăr sau sucuri de fructe. În general, produsele pe bază de Cătină-albă ajută la întărirea imunității naturale a organismului prin bogăția de compuși activi (de ex., fitosteroli, acizi grași esențiali, acidul chinic, L-chebrachitol, vitaminele C și D3, minerale). Acestea vin în ajutorul organismului în procesele de distrugere a agenților patogeni (fungi, bacterii, virusuri) și în cele de stimulare a formării de anticorpi. De asemenea, compușii cu proprietăți antioxidante din aceste fructe (de ex., vitamina C, E, carotenoizii, flavonoidele și acizii fenolici) ajută la combaterea formării radicalilor liberi, cauza stresului oxidativ.

Datorită conținutului în fibre și compuși cu acțiune astringentă (acid chinic, taninuri), antiinflamatoare (ALA, vitaminele C, E și D3), antiseptică, vermifugă și antispastică, fructele de Cătină-albă sunt ideale pentru reglarea tranzitului intestinal prea lent sau prea accelerat. Acestea ajută la calmarea intestinelor și a stomacului, susținând și funcția hepatică (acizi organici, Mg, steroli). Mai mult, conținutul în fitosteroli (340-520 mg/kg) precum β-sitosterolul (57-83%), acizi grași esențiali ω-3 cu lanț scurt (ALA), licopen, minerale (Mg, K) și vitamina E contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare, prin fluidizarea sângelui, reducerea ușoară a glicemiei și trigliceridelor, limitarea proceselor inflamatorii, protejarea față de radicalii liberi și reglarea fracțiilor colesterolului (LDL, HDL). Nu în ultimul rând, mineralele (Mg, K, Ca) și vitaminele C, K, D3 contribuie și la menținerea sănătății sistemului osos, oferind alături de alți compuși activi și proprietăți diuretice și detoxifiante acestor fructe-minune, în special când sunt consumate sub formă de infuzie, sirop sau suc. Derivatele din fructe de Cătină-albă fiind binevenite și în curele de slăbire, energizând și contribuind cu o parte din necesarul zilnic de vitamine și minerale ce pot fi greu de obținut atunci când suntem la dietă.

În concluzie, Cătina-albă este un excelent tonic general și digestiv. Acesta find una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamine și minerale. În plus, compușii activi (de ex.: acizi organici – malic, chinic, maleic, ascorbic; acizi grași – linoleic, palmitoleic, palmitic, pantotenic, erucic, heptadecanoic, oleic, succinic; aminoacizi, α- și β-caroten, licopen, criptoxantină, zeaxantină, taraxantină, kantofilă, taninuri, polifenoli, flavonoide, fitosteroli – β-sisterol, pectine, fructoză, glucoză, vitamine – A, C, E, D3, complex B, K, minerale și oligoelemente – K, Mn, Cu, P, Ca, Mg, Fe, Na ș.a.) din fructele de Cătină-albă contribuie și la:

  • reglarea tranzitului intestinal,
  • calmarea spasmelor abdominale,
  • calmarea inflamațiilor gastrointestinale,
  • protejarea ficatului,
  • stimularea producției normale de lapte la femeile care alăptează,
  • întărirea sistemului imunitar,
  • atenuarea reacțiilor alergice,
  • normalizarea glicemiei,
  • trigliceridelor și a colesterolului,
  • combaterea paraziților intestinali,
  • menținerea sănătății cardiovasculare,
  • combaterea erorilor de diviziune celulară,
  • protejarea împotriva infecțiilor bacteriene și fungice,
  • îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară.

Pe scurt, printre virtuțile produselor din fructe de Cătină-albă se numără acțiunea: antispastică, antiinflamatoare, antioxidantă, antialergică, eupeptică, anticolitică, antidiareică, vitaminizantă, mineralizantă, adaptogenă, antiscorbutică, digestivă, ușor hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, tonică generală, galactogogă, bacteriostatică, antifungică, vermifugă, hepatoprotectoare, cardioprotectoare, depurativă și diuretică.

Extern se poate folosi pentru îngrijirea pielii și a tenului datorită proprietăților: antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene, astringente, cicatrizante, vulnerare, detoxifiante și anti-îmbătrânire.

Cimbrișorul (Thymus serpyllum), denumit și Cimbrișor-de-câmp, este o specie erbacee perenă regăsită în zonele montane unde crește pe pajiști și pășuni alpine, în poieni și la marginea pădurilor, prezentând inflorescențe de culoare roz-violet, mov și, mai rar, albă.

Deși este strâns înrudit cu Cimbrul-de-câmp (Thymus vulgaris), cele două specii nu trebuie confundate între ele și nici cu Cimbrul (bun, de grădină – Satureja hortensis), alături de care fac parte din familia Lamiaceelor. Cimbrișorul este o plantă aromatică medicinală asociată, în trecut, cu ideea de curaj, vitejie și folosită în mod tradițional pentru ameliorarea simptomelor virozelor, problemelor digestive, curățarea rănilor superficiale sau pentru regularizarea ciclului menstrual. Fitoterapia modernă recomandă folosirea Cimbrișorului pentru calmarea episoadelor de tuse convulsivă, ușurarea expectorării și decongestionarea căilor respiratorii, calmarea durerii și iritațiilor de la nivelul cavității orale, a gâtului, laringelor și amigdalelor și ca agent antibacterian în igiena orală. De asemenea, părțile aeriene ale acestei specii sunt folosite și pentru ușurarea digestiei și menținerea sănătății gastrointestinale datorită acțiunii antiseptice și antispastice. Nu în ultimul rând, infuzia de Cimbrișor are o acțiune diuretică și de protejare a funcțiilor renale și hepatice (datorită principiilor amare).

Produsele pe bază de Cimbrișor sunt, cel mai adesea, bogate în ulei volatil, flavonoide și acizi polifenolcarboxilici. Compuși precum acidul cafeic sau acidul rosmarinic sunt recunoscuți pentru efectele lor puternic antioxidante. Spre exemplu, acidul cafeic și-a dovedit, în numeroase studii, acțiunea inhibitoare asupra proliferării celulelor canceroase, fiind în același timp, și un bun imunomodulator și antiinflamator. În cea ce privește uleiul volatil, acesta este bogat în timol, carvacrol, borneol și alți compuși cu efecte puternic antibacteriene, antivirale, antifungice și nu doar. Astfel, alfa-pinenul este un bronhodilatator foarte biodisponibil, dar și un bun antiinflamator, un antibiotic natural cu spectru larg și chiar și un adjuvant al memoriei prin inhibarea acetilcolinesterazei. Limonenul conferă produsului de față proprietățile sale digestive fiind des folosit în medicina naturistă și alternativă pentru calmarea simptomelor refluxului gastroesofagian și a arsurilor (pirozis). Similar, timolul este un compus biologic activ cu acțiune puternic antibacteriană, fiind dovedit științific ca având o eficiență de 25 de ori mai mare decât cea a fenolului, dar cu o toxicitate mult mai mică.

În concluzie, Cimbrișorul ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor gastrice și intestinale. De asemenea, cantitatea mare de ulei volatil (1-2,5%) conținută în această plantă ajută la calmarea senzației de disconfort de la nivelul căilor respiratorii, reducând inflamația și crescând imunitatea locală. Acesta protejează împotriva virusurilor, bacteriilor și a fungilor (de ex: Cryptococcus neoformans, specii de Aspergillus, Saprolegnia și Zygorhynchus; Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Escherichia coli ș.a.). În plus, compușii activi (de ex.: ulei volatil – borneol, cineol, timol, cimol, carvacrol, terpineol, apigenin, mircen, α-pinen, β-cariofilen, β-bisabolen, limonen, geraniol, citral; flavonoide, acizi polifenolcarboxilici – acid ursolic, acid cafeic, acid rosmarinic; taninuri, principii amare, serpilină, săruri ale acidului malic, săruri minerale ș.a.) din Cimbrișor, contribuie și la:

  • tonifierea sistemului nervos,
  • stimularea circulației sanguine,
  • calmarea spasmelor musculare și a crampelor menstruale,
  • calmarea iritațiilor cutanate.

Pe scurt, printre virtuțile produselor pe bază de Cimbrișor se numără acțiunea: antiinflamatoare, antiseptică, decongestionantă, antitusivă, expectorantă, secretolitică, analgezică, antispastică, digestivă, antipiretică, emenagogă, vermifugă, tonică asupra sistemului nervos și diuretică.

Coriandrul (Coriandrum sativum), cunoscut și drept Coleandră, Iarbă-puturoasă, Pucioasă, Buruiană-pucioasă, Puturoasă sau Cilantro, este o plantă erbacee anuală, de cultură sau subspontană, condimentară, aromatică și medicinală, care face parte din familia Apiaceae /Umbelliferae (din care fac parte Anasonul, Chimenul, Morcovul, Mărarul, Chimionul, Țelina sau Păstârnacul).

Deseori denumite semințe, fructele de Coriandru se remarcă prin conținutul mare de ulei esențial bogat în linalool. La fel ca restul plantei, acestea sunt folosite ca ingredient aromatic în multe rețete culinare din lumea întreagă. Specia este cultivată peste tot în lume, însă crește spontan în Asia de Sud-vest, sudul continentului European sau regiunile nordice ale continentului African, fiind regăsită cu precădere în bazinul Mării Mediterane. Datorită aromei plăcute și proprietăților digestive a fructelor mature, Coriandrul este un ingredient foarte întâlnit în bucătăria tradițională a multor popoare. Cultivat și utilizat din timpuri străvechi, de către greci, romani, egipteni și strămoșii noștri daci, Coriandrul apare menționat în lucrările multor învățați antici precum Columella, Varró sau Dioscoride, care au tratat problema culturii și utilizării acestei specii. Semințele de Coriandru erau folosite în scop medicinal sau casnic de către majoritatea popoarelor din Asia Mijlocie și Transcaucaz, iar în Europa Centrală și de Sud, au fost folosite din timpul romanilor. Printre cele mai comune utilizări amintim calmarea problemelor de stomac sau ficat și creșterea puterii alcoolice a vinului.

Până în prezent, tot mai multe studii științifice atestă proprietățile sanogene ale uleiului esențial de Coriandru, acesta fiind bogat în linalool, geraniol, camfor și hidrocarburi terpenice. Printre proprietățile benefice ale Coriandrului amintim și efectele: antibacterian (inclusiv asupra unor tulpini rezistente la antibiotice), antifungic, antihelmintic și sedativ asupra sistemului nervos. În fitoterapia modernă, preparatele pe bază de Coriandru sunt recomandate pentru efectul lor carminativ, de ușurare a eliminării gazelor intestinale și reducere a balonării, fiind deosebit de sigur și eficient chiar și pentru copiii mici (mai ales în calmarea colicilor). Acesta stimulează secreția salivară, gastrică, intestinală și biliară, optimizând digestia și reglând pofta de mâncare. De asemenea, derivatele din Coriandru influențează tonusul musculaturii netede calmând spasmele intestinale și reglând peristaltismul intestinal. Datorită conținutului bogat în ulei volatil (linalool, geraniol, limonen, pinen), acesta este benefic și în protejarea sănătății tractului respirator superior. Iar datorită conținutului în fitohormoni, Coriandrul este recomandat în reglarea fluxului menstrual, reducerea disconfortului asociat acestei perioade, ușurarea traversării etapelor menopauzale și stimularea producției de lapte după naștere. Nu în ultimul rând, produsele pe bază de Coriandru ajută la calmarea stărilor de agitație, anxietate sau nervozitate, la modularea microbiotei intestinale prin limitarea dezvoltării bacteriilor și fungilor patogeni și la combaterea viermilor intestinali.

În concluzie, Coriandrul, similar Chimenului, Anasonului, Mărarului sau Feniculului, contribuie la ușurarea digestiei, combaterea balonării și stimularea lactației. În plus, compușii activi (de ex.: fitoestrogeni, flavonoizi, ulei volatil – linalool, geraniol, camfor, hidrocarburi terpenice – caren, cariofilen, p-cimen, γ-terpinen, limonen, α-pinen, felandren, sabinen, camfen, mircen, terpinolen; lipide, acizi grași – palmitic, petroselinic, oleic, linoleic; glucide – glucoză, fructoză, zaharoză, rafinoză, manitol, pectine, pentozani; proteine, aminoacizi – alanină, arginină, glicină, leucină, lizină, izoleucină, prolină, serină, tirozină, valină, cistină, histidină, acid glutamic, acid sparagic; taninuri, mucilagii, cumarine, acizi organici – cafeic, clorogenic; umbeliferonă, scopoletină, carotenoide, vitamine – A, C, K și săruri minerale – P, K, Fe, Zn, Ca, Ni, Co, Cr, Mg, Na, V, Ce, Mo, Ti, Cu ș.a.) din fructele de Coriandru contribuie și la: diminuarea spasmelor sau contracțiilor involuntare de la nivel abdominal, eliminarea viermilor intestinali, reglarea acidității gastrice, modularea microbiotei intestinale prin limitarea dezvoltării fungilor și bacteriilor patogene, reglarea fluxului menstrual și atenuarea senzațiilor neplăcute asociate acestuia, calmarea stărilor de agitație și nervozitate, atenuarea durerilor reumatice și protejarea articulațiilor față de procesele inflamatorii din organism, fluidizarea și eliminarea secrețiilor bronșice, eliminarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară. Pe scurt, printre virtuțile produselor pe bază de Coriandru se numără acțiunea: antispastică, anticolitică, antiinflamatoare, stomahică, digestivă, secretolitică, galactogogă, sedativă asupra sistemului nervos, bactericidă (Staphylococcus aureus, Stafilococ auriu rezistent la meticilină – MRSA/SARM, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Acinetobacter baumannii, Bacillus cereus, Bacillus megaterium, Escherichia cloaca, Enterococcus faecalis) și fungicidă (Candida spp., Pyricularia oryzae, Bipolaris oryzae, Alternaria alternata, Tricoconis padwickii, Drechslera tetramera, Drechslera halodes, Curvularia lunata, Fusarium moniliforme, Fusarium oxysprorum, Byssochlamys fulva), antihelmintică, carminativă, antihemoroidală, de reglare a poftei de mâncare și lipolitică.

Menta (Mentha piperita), cunoscută și drept Izmă-bună sau Izmă de grădină, este o plantă erbacee perenă, aromatică ce aparține familiei Lamiaceelor (care conține peste 25 de specii de Mentă și numeroși hibrizi).

Deși există nenumărate specii de Mentă, Izma-bună este cea mai căutată. Aceasta are o istorie de folosință îndelungată atât ca plantă medicinală cât și condiment. Unul dintre motivele pentru care Izma-bună este importantă în fitoterapie este conținutul frunzelor sale în mentol și mentonă. Cei doi compuși fac parte din uleiurile esențiale ce se regăsesc în diferite specii de Mentă și le conferă acestora aroma mentolată caracteristică. Datorită proprietăți sanogene și organoleptice apreciate încă din antichitate, Menta rămâne și în zilele noastre un remediu eficient împotriva unui spectru larg de probleme digestive și nu doar. Astfel, aceasta este folosită de secole ca tonic digestiv grație proprietății sale de a stimula secreția sucurilor digestive, de a reduce flatulența și de a calma spasmele intestinale și biliare. Mai recent, produsele pe bază de Mentă au devenit tot mai utilizate în adresarea simptomelor asociate intestinelor iritabile și a inflamațiilor intestinale. De asemenea, cercetările științifice actuale încep să confirme tot mai multe proprietăți sanogene ale produselor pe bază de Mentă, în special asupra sistemului digestiv, dar și a celor nervos sau imunitar.

În prezent, Menta este recunoscută și folosită în fitoterapie pentru proprietățile sale carminative, antiseptice, antiinflamatoare și relaxante asupra sistemului nervos. Aceasta este indicată și în ameliorarea simptomelor asociate virozelor datorită conținutului mare de uleiuri esențiale, decongestionante la nivelul căilor respiratorii, secretolitice și expectorante. Pe scurt, Menta ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor gastrice și intestinale. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă ajută la decongestionarea căilor respiratorii, are acțiune antiseptică și calmantă. În plus, compușii activi (de ex.: mentol, mentone, pulegonă, mentofurfuran, acetat de metil-limonen, piperitonă, piperitenonă, tanin, acizi organici, rutină, luteolină, colină, rezine, triterpene, cariofilen, vitamine, minerale ș.a.) din Mentă contribuie și la:

  • detensionarea sistemului nervos,
  • calmarea colicilor și spasmelor abdominale,
  • inducerea unei stări de relaxare și la calmarea iritațiilor cutanate.

Printre virtuțile produselor pe bază de Mentă se numără acțiunea: tonică la nivel digestiv și relaxantă la nivel nervos, eupeptică, coleretică, antibacteriană, antimicotică, antivirală, decongestionantă, expectorantă, secretolitică, antispastică, antipruriginoasă, antihelmintică, sedativă, carminativă, analgezică, antiinflamatoare și diuretică.

Mușețelul (Matricaria chamomilla, sin. Matricaria recutita), este o specie erbacee anuală, cu inflorescențe albe în exterior și galbene, sub forma unui bumb, în centru.

Aceasta face parte din familia Asteraceae/Compositae. Deoarece are un miros asemănător cu cel al merelor, Mușețelul a primit denumirea de „chamaimēlon” (mărul pământului) de la grecii antici, iar datorită utilizării sale pentru ameliorarea problemelor feminine (antispastic, antiinflamator, analgezic), numele genului în care este încadrată această specie derivă din latinescul „matrix”, însemnând uter. Conform analizelor de laborator efectuate de-a lungul timpului, florile de Mușețel conțin: 8% flavonoide (apigenină, luteolină) și 0,4-1,5% ulei esențial format din: camazulene, azulene, farnesen, bisabolol, matricină, matricarină. De asemenea, au mai fost identificate: mucilagii, polizaharide, aminoacizi, acizi fenolici, colină, cumarine, acid nicotinic, vitaminele B și C și substanțe minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc).

Mușețelul este una dintre plantele medicinale deosebit de valoroase care au o tradiție de folosință încă din timpurile antice (grecii, romanii, egiptenii îl considerau un „panaceu”) datorită proprietăților sale antiinflamatoare, calmante, emoliente și cicatrizante. Acesta este bogat în chamazulenă, compus de culoare albastră regăsit și în alte plante medicinale precum Pelinul sau Coada-șoricelului. Folosite intern, produsele pe bază de Mușețel stimulează procesul natural de regenerare a mucoaselor gastrice și intestinale și calmează căile respiratorii inflamate (datorită mucilagiilor), îmbunătățesc digestia, favorizează eliminarea gazelor din stomac și intestine, relaxează sistemul nervos central (datorită apigeninei), ameliorează simptomele asociate ciclului menstrual (datorită apigeninei și bisabololului) și susțin funcțiile de detoxifiere ale ficatului.

Astfel, Mușețelul ajută la calmarea mucoasei gastrointestinale, cu efecte pozitive asupra digestiei. Similar, mucilagiile conținute, împreună cu uleiurile volatile, ajută la calmarea senzației de disconfort de la nivelul căilor respiratorii (inclusiv a mucoasei bucale). De asemenea, acesta protejează împotriva microorganismelor (de ex: Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Bacillus megatherium, Leptospira icterohaemorrhagiae, Bacillus subtilis ș.a.) asupra cărora are efecte bacteriostatice sau bactericide. În plus, compușii activi (de ex.: chamazulena, α-bisabololul, apigenina, camilina, matricina, flavonoidele, cumarinele, colina, mucilagiile, acidul salicilic, fitosterina, acidul clorogenic etc.) din Mușețel, contribuie și la:

  • eliminarea acumulării de gaze la nivel gastric și intestinal,
  • combaterea stărilor de agitație și a episoadelor moderate de insomnie,
  • modelarea răspunsului imun și la reducerea inflamației.

Pe scurt, printre virtuțile produselor pe bază de Mușețel se numără acțiunea: antiinflamatoare, analgezică, cicatrizantă, antiseptică, antihistaminică, antispastică, digestivă, relaxantă asupra sistemului nervos central, emolientă, diuretică și tonică a regiunii capilare.

Păducelul (Crataegus monogyna) este un arbust spinos din familia Rozaceelor (din care fac parte și Trandafirul, Mărul, Părul, Cireșul). În Europa, acest arbust este folosit sub formă de gard viu datorită aspectului său plăcut, dar și caracterului său viguros.

Florile acestei specii sunt albe, iar fructe sale sunt de culoare roșie. Acestea sunt comestibile, dar au un gust fad, ușor amar. De aceea, cel mai adesea, fructele de Păducel sunt preparate sub formă de dulceață, gem, sirop sau chiar pentru aromatizarea unor băuturi alcoolice (vinars). Atât fructele, cât și florile, frunzele și ramurile tinere de Păducel sunt folosite în fitoterapie pentru menținerea sănătății sistemelor cardiovascular și nervos, fiind bogate în numeroase substanțe active (de ex.: pectine, fitosteroli, antociani, flavonoide, taninuri, amine aromatice și uleiuri volatile, colină, vitamine și minerale, acizi carboxilici și acizi triterpenici). Cel mai adesea, acestea sunt preparate sub formă de infuzii, tincturi sau siropuri și se asociază, pentru un efect sinergic cu alte specii cardiotonice și cardioprotectoare precum: Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca), Valeriana (Valeriana officinalis), Vâscul (Viscum album) sau Brânca-ursului (Heracleum spondylium).

Printre acțiunile cele mai importante ale Păducelului, amintim efectul coronarodilatator, ce asigură creșterea fluxului sanguin la nivel coronarian și reglarea tensiunii arteriale, urmat de efectul inotrop pozitiv ce normalizează contracțiile miocardului și normalizează pulsul. Astfel, mușchiul inimii este tonifiat iar circulația sanguină este îmbunătățită. Aceste efecte sunt asociate cu reducerea palpitațiilor și combaterea aritmiilor, reducerea riscului de evenimente embolice și accidente vasculare, calmarea durerilor în piept (angină pectorală) și estomparea varicelor și a hemoroizilor. Mai mult, curele regulate cu preparate pe bază de Păducel pot ajuta și la echilibrarea profilului lipidic (reducerea colesterolului și trigliceridelor), calmarea stărilor de agitație și anxietate și inducerea unei stări de relaxare, îmbunătățirea calității somnului, reducerea retențiilor de apă din organism și eliminarea excesului de acid uric prin urină.

În concluzie, Păducelul este un tonic și protector cardiac eficient, fiind o plantă cu virtuți recunoscute în fitoterapie. Acesta protejează funcțiile cardiovasculare, crescând puterea de contracție a mușchiului inimii, cu efecte benefice asupra ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. De asemenea, curele regulate cu produse pe bază de Păducel pot ajuta la normalizarea colesterolului și a trigliceridelor, la ameliorarea problemelor de natură venoasă (hemoroizi, varice), calmarea stărilor de agitație și anxietate și îmbunătățirea calității somnului. În plus, compușii activi (de ex.: pectine, fitosteroli, proantocianidine, flavonoide, cumarine, catechine, fitosteroli, taninuri, amine aromatice, purine, și uleiuri volatile, colină, acizi organici: acid cafeic, acid clorogenic, acid ascorbic, acid oxalic, acid malic, acizi triterpenici – oleanolic, ursolic, crategolic, vitamine – complex B, C și minerale) din frunzele și florile acestei specii contribuie și la:

  • limitarea stresului oxidativ,
  • menținerea sănătății metabolice,
  • creșterea fluxului sanguin în regiunea cerebrală și mai buna oxigenare a creierului.

Astfel, printre virtuțile produselor pe bază de Păducel se numără acțiunea: antioxidantă, tonică și protectoare la nivel cardiovascular și cerebrovascular, regeneratoare cardiacă, antihipertensivă, antisclerotică, hipoglicemiantă, antiinflamatoare, calmantă asupra sistemului nervos, vasodilatatoare coronariană, antiaritmică, sedativă și diuretică.

Socul (Sambucus nigra) este un complex de specii de arbuști din familia Adoxaceelor, deși este o specie otrăvitoare pentru mamifere, Socul negru este folosit în alimentație, ca plantă medicinală, dar și ca plantă ornamentală de peste 4.000 de ani.

Pentru om, florile și fructele coapte (eventual procesate) nu sunt otrăvitoare, însă celelalte părți (frunze, scoarță, semințe) ale plantei sunt toxice din cauza conținutului de sambunigrină (glicozidă cianogenă) sau a cristalelor de oxalat de calciu (în special în scoarță). Cu nenumărate utilizări fitoterapice, de la atenuarea simptomelor astmului și a alergiilor, până la stimularea peristaltismului intestinal, acest arbust apare menționat în nenumărate lucrări de referință. Cel mai adesea, se folosesc preparatele obținute din flori sau fructe, însă există mențiuni și ale utilizării frunzelor sau scoarței în cazul tratamentelor cutanate. În ceea ce privește florile de Soc, preparatele obținute din acestea sunt indicate în calmarea simptomelor asociate virozelor și infecțiilor respiratorii precum tusea, febra sau disconfortul din gât și pentru întărirea imunității. De asemenea, sunt recomandate și pentru susținerea proceselor de detoxifiere ale organismului, mai ales prin transpirație și pentru eliminarea retențiilor de apă și a acidului uric, pe cale urinară.

Datorită efectelor laxative, diuretice și detoxifiante, preparatele din Soc sunt tot mai utilizate și în managementul greutății corporale, susținând demersurile corecte de pierdere în greutate alături de sport, regim alimentar și un stil de viață echilibrat.

În concluzie, Socul contribuie la menținerea sănătății sistemului renal prin reducerea inflamației și favorizarea eliminării excesului de apă și acid uric. Similar, acesta susține buna funcționare a sistemului respirator prin calmarea iritațiilor de la acest nivel și stimularea expectorării. În plus, compușii activi (de ex.: taninuri, polifenoli, glicozide, saponozide, mucilagii, ulei volatil, rutozid, etil-, izobutil- și izoamil-amine, acizi organici, vitamina C, săruri minerale) din florile de Soc, contribuie și la:

detoxifierea organismului, au un efect antiseptic, ușor laxativ și sudorific.

Pe scurt, printre virtuțile produselor pe bază de Soc se numără acțiunea: diuretică, depurativă, diaforetică, antiinflamatoare, astringentă, antiseptică, galactogogă, laxativă și imunomodulatoare.

Șovârvul (Origanum vulgare), cunoscut și drept Sovârv, Șovârf, Forostău, Busuiocul-fecioarelor, Budeană, Măgeran-sălbatic, Arigan sau Oregano este o plantă erbacee perenă, condimentară, aromatică și medicinală, care face parte din familia Lamiaceae/Labiatae (care conține peste 25 de specii de Mentă și numeroși hibrizi ai acesteia, Lavanda, Salvia, Talpa-gâștei, Busuiocul, Isopul, Rozmarinul, Roinița, Măghiranul sau Cimbrul).

În medicina tradițională a țării noastre, această specie a fost folosită pentru adresarea problemelor gastrice și respiratorii. Deseori, frunzele crude erau puse pe bube sau folosite pentru alte probleme cutanate (înțepături de insecte, lovituri); similar, acestea erau mărunțite și amestecate cu unt pentru a forma un unguent. Decoctul de Sovârf era folosit pentru calmarea durerilor de dinți, îndepărtarea mirosului neplăcut al respirației și pentru combaterea diareii. De asemenea, decoctul a fost folosit și în astm sau gastrită, fiind consumate câte 3 căni de ceai pe zi pe stomacul gol, cu sau fără miere. Extern, planta mai era folosită pentru reducerea durerilor reumatice și pentru spălarea părului, având un efect relaxant și de calmare a durerilor de cap.

În fitoterapia modernă, preparatele pe bază de Șovârv sunt recomandate pentru efectul lor carminativ, de ușurare a eliminării gazelor intestinale și de reducere a balonării. Acesta stimulează secreția salivară, gastrică și intestinală, optimizând digestia și reglând pofta de mâncare. De asemenea, derivatele din Șovârv influențează tonusul musculaturii netede calmând spasmele de la nivelul tractului respirator și al intestinelor, calmând episoadele de tuse și reglând peristaltismul intestinal. Cantitatea mare de ulei esențial (0,15-1%) conținută în această plantă ajută la calmarea senzației de disconfort de la nivelul căilor respiratorii, reducând inflamația și crescând imunitatea locală. În cea ce privește uleiul volatil, acesta este bogat în compuși cu efecte puternic antibacteriene, antivirale, antifungice și nu doar. Spre exemplu, pinenul este un bronhodilatator foarte biodisponibil, dar și un bun antiinflamator, un antibiotic natural cu spectru larg și chiar și un adjuvant al memoriei prin inhibarea acetilcolinesterazei. Limonenul conferă produsului de față proprietățile sale digestive fiind des folosit în medicina naturistă și alternativă pentru calmarea simptomelor refluxului gastroesofagian și a arsurilor (pirozis). Similar, timolul este un compus biologic activ cu acțiune puternic antibacteriană, fiind dovedit științific ca având o eficiență de 25 de ori mai mare decât cea a fenolului, dar cu o toxicitate mult mai mică.

Șovârvul îmbunătățește funcțiile cardiovasculare și normalizează tensiunea arterială, are proprietăți sedative și îmbunătățește calitatea somnului. Nu în ultimul rând, produsele pe bază de Șovârv ajută la combaterea paraziților intestinali și susțin detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din țesuturi pe cale urinară, acționând asupra epiteliului renal și mărind cantitatea de urină eliminată în timp.

Așadar, similar Cimbrișorului, Cimbrului, Anasonului, Fenicului, Mentei sau Chimenului, Șovârvul contribuie la ușurarea digestiei, combaterea balonării, stimularea expectorării și menținerea sănătății tractului respirator superior. În plus, compușii activi (de ex.: flavone, ulei volatil – timol, carvacrol, cimol, α-tuionă, α-terpinen, limonen, dipenten, selinen, pinen, cariofilen, ocimen, δ-terpineol, β-bisabolen, linalool, spatulenol; taninuri, principii amare, acizi organici – ursolic, rozmarinic; vitamine – B3, B1 și săruri minerale – Cu, Fe, Ca, Mg, ș.a.) din extractul de Șovârv contribuie și la:

  • ușurarea respirației prin fluidizarea secrețiilor bronșice,
  • reglarea poftei de mâncare,
  • relaxarea musculaturii netede,
  • calmarea sistemului nervos central,
  • protejarea împotriva virusurilor, bacteriilor și a fungilor (de ex: B. cereus, E. coli, L. monocytogenes, Pseudomonas sp., Salmonella enterica, S. typhimurium, S. aureus, S. epidermidis; A. parasiticus, A. niger, A. flavus, A. ochraceus ș.a.),
  • normalizarea menstruației,
  • susținerea colecistului,
  • îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară.

Pe scurt, printre virtuțile produselor pe bază de Șovârv se numără acțiunea: antispastică, antitusivă, antiinflamatoare, antioxidantă, antiastmatică, expectorantă, secretolitică, sedativă asupra sistemului nervos central, digestivă, carminativă, de reglare a poftei de mâncare, analgezică, antipiretică, tonic-amară, antihemoroidală și diuretică.

Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca), cunoscută și drept Somnișor, Cătușniță, Apucătoare, Cervană, Creasta-cocoșului, Buruiană-de-bleaznă, Iarbă-flocoasă, Gizdei, Iarba-cășunăturii, Talpa-lupului, Șanta sau Lingorică, este o plantă erbacee perenă, spontană ce face parte din familia Lamiaceae/Labiatae (din care fac parte Menta, Salvia, Oregano, Rozmarinul, Busuiocul, Lavanda, Măghiranul sau Cimbrul).

Talpa-gâștei este recunoscută pentru proprietățile sale cardioprotectoare încă din Antichitate. Cu o acțiune similară cu cea a Valerianei, însă de 3 ori mai puternică, aceasta a fost folosită de către strămoșii noștri, sub formă de decoct, pentru calmarea durerilor de inimă, junghiurilor, durerilor de picioare și problemelor de respirație.

În fitoterapia modernă, Talpa-gâștei este folosită ca adjuvant în protejarea sistemelor nervos, cardiovascular și digestiv. În plus, compușii activi (de ex.: alcaloizi – leunucardină, stachidrina, leonurină, betonicină, turicină; heterozizi cardiotonici, glicozide amare, colină, fitosteroli, glicozide bufadienolidice, iridoizi, ulei volatil, tanoizi, rezine, saponozide, flavone – rutin, quercetină, campferol, glicozide ale apigeninei, acizi flavonici, acizi organici – ursolic, malic, citric, oleic; ceruri, vitamine – A, C, E și minerale ș.a.) din părțile aeriene de Talpa-gâștei contribuie și la:

  • vasoconstricția periferică,
  • relaxarea sistemului nervos central,
  • inducerea și îmbunătățirea somnului,
  • normalizarea tensiunii arteriale,
  • reglarea ritmului cardiac,
  • calmarea spasmelor gastrice,
  • ușurarea digestiei,
  • ameliorarea stărilor de anxietate,
  • depresie sau nervozitate,
  • eliminarea toxinelor din organism pe cale urinară,
  • susținerea proceselor de diviziune celulară,
  • relaxarea aparatului respirator,
  • protejarea prostatei,
  • stimularea uterului și reglarea tulburărilor asociate menopauzei.

Pe scurt, printre virtuțile extractelor din Talpa-gâștei se numără acțiunea: sedativă la nivelul sistemului nervos, cordului și stomacului, spasmolitică, hipotensoare, vasoconstrictoare, antiinflamatoare, cicatrizantă, antiastmatică, uterotonică, antitumorală și diuretică.

Extern, Talpa-gâștei are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și cicatrizante.

Gălbenelele (Calendula officinalis), cunoscute și drept Calinică, Filimică, Căldărușă, Filincică, Ochiul-boului, Roșiori, Năcoțele, Salomie, Rujinele sau Ochi-galbeni, sunt o plantă erbacee anuală, cultivată sau sălbăticită cu proprietăți aromatice și gust caracteristic amărui-sărat, din familia Asteraceae / Compositae (din care fac parte și Floarea-soarelui, Cicoarea, Anghinarea, Echinacea, Coada-șoricelului, Păpădia, Brusturele, Armurariul, Pelinul, Tarhonul și multe altele).

În trecut, florile au fost folosite pentru vopsitul în galben și, în mod empiric, pentru combaterea problemelor hepato-biliare, cutanate, digestive și uterine. Deseori, planta era fiartă în vin și băută fracționat pentru adresarea problemelor de natură hepatică. De asemenea, florile erau puse în apa de scăldat a copiilor pentru a-i ajuta să adoarmă.

În fitoterapia modernă, Gălbenelele sunt una dintre cele mai versatile remedii naturale. Preparatele obținute din aceste flori sunt utile în modularea sistemului imunitar, astfel încât acesta să nu răspundă prea violent în contact cu factorii alergeni, dar nici să nu fie vulnerabil în fața agenților patogeni precum virușii, bacteriile și fungii. Mai mult, preparatele fitoterapeutice din florile de Gălbenele au o tradiție îndelungată în stimularea cicatrizării și refacerii țesuturilor și mucoaselor lezate datorită compoziției în polizaharide, mucilagii și gumirezine. Adesea, infuzia din florile acestei plante este utilizată în reducerea hiperacidității gastrice, fiind un excelent pansament gastric și duodenal. Folosite extern produsele pe bază de Gălbenele sunt deosebit de eficiente în grăbirea vindecării infecțiilor, inflamațiilor, plăgilor și a ulcerațiilor, atât la nivel cutanat, cât și oftalmic. Mai mult, conținutul în carotenoizi precum β-carotenul, luteina sau xantofila, ajută la menținerea acuității vizuale prin protejarea petei galbene (macula lutea) de la nivelul retinei, față de acțiunea radicalilor liberi.

De asemenea, principiile amare conținute de către aceste flori le conferă acestora proprietăți stimulatoare pentru bilă și ficat. Mai exact, principiile amare conținute de către Gălbenele sunt responsabile, în cea mai mare parte, pentru efectele sale hepatostimulatoare și colecistokinetice. Foarte importantă este și acțiunea imunomodulatoare a preparatelor pe bază de Gălbenele. Acestea susțin sistemul imunitar în combaterea infecțiilor virale, bacteriene și micotice. Spre exemplu, este bine cunoscută acțiunea antitricomonazică a preparatelor din Gălbenele, ele fiind de ajutor și în combaterea leucoreei, amenoreei și dismenoreei datorită fitoestrogenilor conținuți. Studiile de laborator au indicat efecte protectoare și împotriva: virusului HIV, stafilococului auriu Oxford, Escherichia coli sau Candida albicans. Nu în ultimul rând, Gălbenelele sunt recomandate și în susținerea sistemului cardiovascular prin stimularea respirației, normalizarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației periferice. Rutozidul și vitamina C conținute sunt utile în protejarea vaselor și capilarelor de sânge, ajutând la combaterea hemoroizilor. Mai nou, cercetările moderne indică și o posibilă utilitate a Gălbenelelor în combaterea problemelor de diviziune celulară.

În concluzie, Gălbenele ajută la protejarea sistemelor digestiv, imunitar și cardiovascular. Extern ajută la menținerea sănătății pielii și a ochilor. În plus, compușii activi (de ex.: principii amare, polizaharide, saponozide triterpenice, α- și β-smirina, carotenoide – licopina, α și β-caroten, luteina, neolicopina A, xantofila, flavoxantina, crizantemaxantina, rubixantina; flavonoizi, glicozizi flavonici – izoquercitrina, narcizina, neohesperiozida, rutozid; gumirezine, mucilagii, acid malic, esteri colesterinici ai acizilor – lauric, miristic, palmitic, margaric; ulei volatil, vitamine – vitamina A, C și minerale ș.a.) din florile de Gălbenele contribuie și la:

  • stimularea colecistului,
  • reducerea nivelului de aciditate de la nivelul stomacului,
  • regenerarea mucoasei gastrice și duodenale,
  • modularea răspunsului imun și ameliorarea alergiilor,
  • susținerea proceselor de diviziune celulară normală,
  • combaterea agenților patogeni și normalizarea menstruației.

Pe scurt, printre virtuțile preparatelor pe bază de Gălbenele se numără acțiunea: imunomodulatoare, emolientă, tonic-amară, colagogă, coleretică, hepatoprotectoare, detoxifiantă, antioxidantă, antiinflamatoare, cicatrizantă, antitricomonazică, antispastică, antimicotică, bactericidă, antivirală, antitumorală, antihemoroidală, fitoestrogenică și emenagogă.

Gențiana (Gentiana asclepiadea), cunoscută și drept Ghințură sau Lumânărica-pământului, este o plantă erbacee perenă, ce aparține familiei Gentianaceae (care conține peste 87 de genuri și 1.600 de specii).

Majoritatea gențianelor sunt denumite popular „Ghințură” și au o tradiție îndelungată ca plante medicinale, în deosebi pentru proprietățile lor tonic-amare. Partea cea mai des utilizată în scop fitoterapeutic este rădăcina (cu rizomi), aceasta fiind în simbioză cu anumite specii de fungi. Apreciată încă din Antichitate, Gențiana rămâne și în zilele noastre un remediu eficient împotriva unui spectru larg de probleme digestive și nu doar. Astfel, aceasta este folosită de secole ca tonic amar, grație proprietății sale de a stimula secreția sucurilor digestive, de a reduce balonarea și de a stimula funcția hepatobiliară. În medicina Ayurvedică, aceasta este folosită pentru efectul său „anti-Pitta”, fiind o puternică protectoare a stomacului, ficatului și splinei. Regăsită în numeroase preparate digestive și băuturi alcoolice (bitter, palincă, aperitive, rachiu de Ghințură, tincturi ș.a.), Ghințura le conferă acestora o aromă caracteristică, amară ce are rolul de a crește pofta de mâncare, de a stimula secreția sucului gastric, contracția colecistului și secreția bilei. Mai exact, principiile amare conținute în rădăcina și rizomii plantelor din genul Gentiana, dintre care remarcăm amarogențiina cu gustul cel mai amar, sunt responsabile în cea mai mare parte pentru efectele sanogene ale acestor specii. Cercetările științifice actuale încep să confirme tot mai multe proprietăți sanogene ale produselor pe bază de Gențiană, în special asupra sistemului digestiv, dar și a celor nervos și imunitar.

Folosite extern, produsele pe bază de Gențiană au o acțiune benefică în calmarea leziunilor și combaterea infecțiilor genitale.

În concluzie, Gențiana ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor gastrice și hepato-biliare. În plus, compușii activi (de ex.: principii amare / secoiridoide monoterpenice – gențiopicrozide, amarogențiina; swerozide, swertiamarin; oligozaharide – gențianoza; polizaharide – inulină, pectine; acizi fenolici – cafeic, protocatehic, genistic; taninuri, xantone – genistină, gentiseină, gentiozid; β-amarine, lupeol, uleiuri esențiale ș.a.) din Gențiană contribuie și la:

  • stimularea poftei de mâncare,
  • reducerea balonării,
  • tonifierea sistemului nervos,
  • reducerea stărilor febrile,
  • întărirea sistemului imunitar și eliminarea paraziților intestinali.

Pe scurt, printre virtuțile produselor pe bază de Gențiană se numără acțiunea: stomahică, eupeptică, colagogă, coleretică, hepatoprotectoare, digestivă, tonic-amară, tonic nervoasă și generală, carminativă, antihelmintică, antispasmodică, antiinflamatoare, depurativă, imunomodulatoare, emenagogă, febrifugă și diuretică.

Teiul-pucios (Tilia cordata), cunoscut și drept Tei-roșu, Tei-pădureț, Tei-căpresc, Tei-de-deal, Tei-de-pădure sau Tei-fluturesc, este un arbore foios, de dimensiuni medii, indigen ce poate ajunge la înălțimi medii de 20-30 m.

Datorită aromei plăcute a florilor sale și a proprietăților decorative, cosmetice și fitoterapeutice, Teiul este cultivat, fiind prezent deseori în grădini și parcuri. Acesta este apreciat și pentru mierea obținută din florile sale, produs ce se remarcă prin proprietăți organoleptice, nutriționale și fitoterapeutice deosebite. Ca multe specii cu utilizare fitoterapeutică, Teiul este cunoscut încă din Antichitate. Specia a fost folosită atât la om, cât și în scop veterinar, pentru diverse probleme de natură respiratorie. Tradițional, datorită aromei plăcute, ceaiul din flori de Tei este folosit pentru calmarea stărilor de agitație și inducerea somnului la copiii mici. Acest fapt denotă buna tolerabilitate față de produsele pe bază de Tei și siguranța crescută de utilizare.

În fitoterapia modernă, produsele din flori de Tei sunt recomandate pentru un spectru larg de probleme. Acestea sunt deosebit de utile în calmarea spasmelor și a excitației mentale. Efectul relaxant se datorează uleiului esențial din flori, ulei bogat în compusul activ denumit „farnesol”. Ca fapt divers, farnesolul este compusul responsabil pentru mirosul plăcut al florilor de Tei. Prin efectul relaxant al Teiului, se poate obține și o îmbunătățire a calității somnului și, de asemenea, o ameliorare a problemelor de natură digestivă, produsele din florile acestei specii având capacitatea de mărire a cantității de bilă secretate de către ficat. Datorită conținutului în mucilagii al preparatelor din flori de Tei, acestea au acțiune emolientă și calmantă asupra tractului respirator.

Astfel, florile de Tei sunt recomandate ca adjuvant în răceli, tuse, stomatite și inflamația căilor respiratorii, având un efect antiinflamator și decongestionant. Mai mult, acestea ușurează expectorarea, stopează dezvoltarea bacteriilor și a virusurilor și reduce febra.

Consumate cu regularitate, produsele pe bază de Tei ajută la detoxifierea organismului prin proprietățile sudorifice și diuretice datorată conținutului de flavone. De asemenea, acestea ajută și la menținerea sănătății cardiovasculare prin acțiunea vasodilatatoare și hipotensoare, fiind deosebit de utile pentru persoanele cu tensiune arterială crescută cu substrat neuro-vegetativ, ce manifestă o înrăutățire a simptomelor în stările de agitație și nervozitate. Având în componența lor și substanțe fitoestrogenice, florile de Tei au un efect benefic și asupra sănătății aparatului reproducător feminin. Acestea ajută la reglarea ciclului menstrual și la reducerea durerilor de cap și de burtă asociate perioadei menstruale. În plus, cercetările științifice moderne indică și o posibilă utilitate a derivatelor din Tei în combaterea problemelor de diviziune celulară. Această acțiune este pusă pe seama conținutului în substanțe active cu proprietăți antioxidante și antimutagenice precum fenolii.

Hameiul (Humulus lupulus), cunoscut și drept Amei, Cumlău sau Mălugă, este o specie erbacee aromatică, perenă, cățărătoare din familia Cannabaceae (din care face parte și Cânepa).

Denumirea latinească de „Humulus” provine din cuvântul „Humlo”, denumire atribuită Sfintei Hildegard, în perioada medievală. Datorită aromei sale puternice, amărui, ce se aseamănă cu cea a Valerianei pe măsură ce conurile se maturează, această specie a fost folosită pentru aromatizarea berii. Pe lângă importanța avută în producția berii, Hameiul este și o plantă medicinală valoroasă. Proprietățile terapeutice ale acestei specii sunt cunoscute încă de pe vremea lui Plinius cel Bătrân, fiind folosită pentru acțiunea sa calmantă și sedativă. Astfel, în mod tradițional, florile erau culese toamna, uscate și folosite sub formă de cataplasmă sau puse sub pernă sau în saltea pentru a favoriza adormirea. Infuziile și extractele din conurile de Hamei sunt utile în inducerea unei stări de liniște, calmarea nervilor, a anxietății, reducerea tensiunii sexuale și diminuarea timpului necesar pentru a adormi (în special când se asociază cu Valeriana). Consumate înainte de masă, produsele din Hamei ajută la: creșterea poftei de mâncare, iar după masă, acestea ajută digestia prin stimularea secrețiilor gastrice, acțiunea carminativă și cea coleretic-colagogă. De asemenea, Hameiul (în special sub formă de infuzie) are și o ușoară acțiune diuretică facilitând eliminarea acidului uric din organism și detoxifierea rinichilor.

Folosite extern, derivatele din Hamei sunt astringente și dezinfectante. Tradițional, decoctul din tulpinile de Hamei este folosit pentru clătirea părului în vederea stimulării creșterii.

În fitoterapia modernă, Hameiul este folosit ca adjuvant în inducerea unei stări de relaxare, combaterea stărilor de oboseală nervoasă, agitație și nervozitate și la obținerea unui somn odihnitor. În plus, acesta ușurează digestia, calmând refluxul gastroesofagian și reducând balonarea. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă are proprietăți antimicrobiene (împotriva Escherichia coli, Bacillus subtilis, Helicobacter pylori, Trichophyton interdigitale, Staphylococcus aureus, Candida albicans). În plus, compușii activi (de ex.: fitoestrogeni, taninuri polifenolice, substanțe amare – humulone și lupulone, uleiuri esențiale: monoterpene, sesquiterpene – farnesen, humulen, cariofilen, calcone, flavonoide – campferol, quercetină, rutină, aminoacizi, acizi fenolici, săruri minerale ș.a.) din Hamei contribuie și la optimizarea digestiei, drenarea bilei, protejarea stomacului, reducerea tensiunii sexuale, reducerea durerilor reumatice și de natură menstruală, menținerea sănătății renale și la calmarea iritațiilor cutanate.

Pe scurt, printre virtuțile Hameiului se numără acțiunea: tonic-amară, digestivă, sedativă, anxiolitică, colecistokinetică, fitoestrogenică, antiinflamatoare, antimicrobiană, analgezică, cicatrizantă, antidiareică, anafrodiziacă, capilaro-protectoare, hipotensoare, depurativă, antihemoroidală și diuretică.

Mod de utilizare:

Adulți: 3-6 (maxim) capsule pe zi, câte 1-2 după mesele principale. Durata recomandată a unei cure este de 2 luni, cu 2 săptămâni pauză, după care se poate relua. Se poate folosi la nevoie, în cazul parcurgerii perioadelor stresante și dificile, în caz de agitație, nervozitate, emoții sau înainte de culcare pentru detensionare și obținerea unui somn odihnitor.

Copii (peste 13 ani): 3 capsule pe zi, câte 1 capsulă după fiecare masă principală.

Se recomandă evitarea expunerii la ecranele luminoase și la sursele de lumină albastră cu minimum 30 de minute înainte de culcare.

Este indicată adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, efort fizic moderat și o hidratare corespunzătoare. Se vor evita mesele grele sau copioase și consumul de alcool și substanțe energizante înainte de culcare.

Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea suplimentului Capsule Hyper-Stres cu:

Ceaiul Antistres și Tinctura Antistres de la Hypericum!

Capsule Hyper-Stres se poate asocia cu succes și cu:

5-HTP Stres(capsule), Hyper Calm(capsule), Antianxietate (capsule), Ceaiul și Tinctura de Valeriană, Bitterul Ierburile-vieții și/sau cel Cardiovascular (capsule sau hidroalcoolic), Ceaiul Somn-ușor, Magneziu B Complex Droji-mag (capsule), Ceaiul de Tei, Ceaiul de Mușețel, B-complex (Droji-Mag) (capsule), Ceai de Păducel, tinctură de Păducel, capsule Păducel, sirop de Păducel, Hyper-Cardio (capsule), Cardio-protect (capsule), Sirop Elixirul vieții RO, Aloe vera(gel sau capsule), Spirulină, Aloe și Cătină-albă(capsule), Ceaiul de Gențiana  și Tinctura de Gențiană, Ceai de Sunătoare , tinctură de Sunătoare, capsule Sunătoare, Ceaiul de Talpa-gâștei, Ceaiul de Hamei, Uleiul esențial de Lavandă, Siropul de Vișine, Infostim(capsule), Mierea de albine din flori de Tei.

Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu:

Uleiurile esențiale de Lavandă, Rozmarin, Melisă, Ylang-ylang sau Sarea de baie Hyper Anti-stres.

Formă de prezentare:

O cutie conține 60 capsule

Greutate netă:

℮ 20,44 g

Contraindicații:

Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Contraindicat femeilor în primul trimestru de sarcină, persoanelor alergice la plante din Fam. Asteraceae/Compositae, precum și în caz de chist ovarian, endometrită sau ciroză decompensată.

Precauții:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele care urmează tratamente medicamentoase sau care se află sub supraveghere medicală  sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei;
  • În timpul curei, se recomandată limitarea expunerii la soare din cauza efectului fotosensibilizant al Sunătoarei;
  • A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici;
  • Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.

Condiții de păstrare:

Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

 

Pentru mai multe informatii despre plantele constituente accesati Cartea.

Mai multe detalii despre gama de produse Hypericum Impex gasiti pe canalul de Youtube.

Capsule Hyper Stres
Capsule Hyper Stres

32,50 lei

Hypericum Impex
Logo