Capsule Hyper-Tum

- 15%

Prețul inițial a fost: 41,00 lei.Prețul curent este: 35,00 lei.

Tip Produs

Proprietati

Cardioprotector, Carminativ, Detoxifiant, Digestiv, Diuretic, Expectorant, Hepatoprotector, Imunomodulator, Spasmolitic, Tonic nervos

Recomandari

Detoxifiere, Digestie, Imunitate, Sistem Endocrin, Sistem Gastrointestinal, Sistem Hepato-Biliar, Sistem Uro-renal, Suport Cardiovascular

Plante Medicinale

, , , , , , , , , , ,

Brand
Producator

HYPERICUM IMPEX

Brand

HYPERICUM

Supliment alimentar cu rol complementar în tratamentul cu citostatice și în radioterapie.

Adauga comentariul tau
Adauga la favoriteAdăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 5

Capsule Hyper-Tum

Capsule Hyper-Tum – Supliment alimentar cu rol în susținerea diviziunii celulare normale

Caracteristici generale Hyper-Tum:

Suplimentul alimentar Hyper-Tum este un produs concentrat, obținut din plante medicinale, cu proprietăți fitoterapeutice deosebite. Este o formulă originală, fiind preparat în principal din plante medicinale existente în flora României și fiind atent formulat pentru a susține organismul în timpul administrării tratamentelor cu citostatice și a radioterapiei prin creșterea eficienței și atenuarea efectelor secundare ale acestora. Asocierea de plante este gândită astfel încât să îi confere produsului o acțiune antiproliferativă, cu accent pe susținerea proceselor de diviziune celulară astfel încât acestea să se producă normal, fără erori sau abnormalități. De asemenea, suplimentul este util și în susținerea sistemului imunitar în „lupta” sa cu celulele canceroase, stimulând procesul de fagocitare a celulelor ce prezintă anormalități. Datorită proprietăților puternic antioxidante, depurative și detoxifiante, produsul ajută la eliminarea reziduurilor toxice care pot rămâne în organism în urma administrării de citostatice și are un efect protector împotriva radiațiilor ionizante. Nu în ultimul rând, formula holistică și metoda unică de obținere (fermentație lactică a materialului biologic urmată de atomizarea sa) a capsulelor Hyper-Tum le conferă acestora proprietăți calmante și regenerante asupra mucoasei intestinale, având o acțiune antiinflamatoare și de limitare a proliferării microorganismelor patogene la nivelul tractului intestinal, cu efecte benefice și asupra digestiei, imunității și a stării de spirit. Această acțiune este posibilă datorită procesului fermentativ, produsul căpătând prin intermediul său noi proprietăți pre-, pro- și postbiotice ce duc la modularea microbiotei intestinale și la amplificarea efectului antiproliferativ, citostatic, antioxidant, antiinflamator, imunomodulator, detoxifiant, adaptogen, hepatoprotector, cardioprotector, neurotonic, digestiv și depurativ al plantelor conținute.

Susținerea sistemului imunitar în eliminarea celulelor anormale și limitarea multiplicării lor necontrolate, precum și optimizarea mecanismelor de detoxifiere ale organismului sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). De asemenea, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prevalenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, a tranzitului intestinal, a stării psiho-emoționale și, foarte important, a răspunsului imun.

Vedem, astfel, că inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură metabolică, autoimună, cardiovasculară, renală, hepatică, neuronală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pentru un timp îndelungat are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. Cel mai adesea, aflarea prelungită într-o stare de inflamație sub-clinică crește, printre altele, riscul de apariție a unor celule anormale. Aceste celule sunt, de regulă, ținute sub control de către sistemul nostru imunitar, însă, capacitatea sa de a opri proliferarea poate fi depășită când organismul este devitalizat și acesta nu mai funcționează în parametri optimi. Similar, fumatul sau consumul cronic de alcool, expunerea neprotejată la radiații UV sau ionizante, consumul îndelungat de alimente ultraprocesate sau bogate în hidrocarburi aromate policiclice (PAH) și amine heterociclice (HAs) (de ex., alimente prăjite sau făcute pe grătar cu flacără directă), abuzul de substanțe, unele infecții virale sau de altă natură, urmarea anumitor tratamente medicamentoase pe termen lung, traiul în medii poluate și expunerea repetată la anumiți compuși toxici (de ex., metale grele, azbest, dioxine, formaldehide, aflatoxine, per- și polifluoroalchili – PFAs ș.a.), toți sunt factori ce pot crește riscul de producere a unor erori de diviziune celulară sau de afectare a materialului genetic celular (ADN).

Deși sursele de stres ce acționează asupra sistemului nostru imunitar și care pot afecta procesele normale de diviziune celulară sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, suplimentele ce au la bază extracte din plante medicinale cu proprietăți antiproliferative, imunomodulatoare, antioxidante, antiinflamatoare, detoxifiante și adaptogene – precum cele din capsulele Hyper-Tum – sunt o soluție naturală și la îndemână pentru a reduce cât mai mult riscul apariției erorilor de diviziune celulară cauzate de factori exogeni și endogeni de stres și pentru a limita proliferarea celulelor anormale deja prezente.

Ingrediente Hyper-Tum:

Extract fermentat și atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din: părți aeriene de Busuioc de câmp (Prunella vulgaris) – 30 mg, flori de Coada-șoricelului (Achillea millefolium) – 30 mg, părți aeriene de Năpraznic (Geranium robertianum) – 30 mg, frunze de Mentă (Mentha piperita) – 30 mg, părți aeriene de Cimbrișor (Thymus serpyllum) – 30 mg, frunze de Nuc (Juglans regia) – 30g, părți aeriene de Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca) – 30mg, părți aeriene de Lipicioasă (Galium aparine) – 30 mg, părți aeriene de Orz (Hordeum vulgare) – 30mg, rădăcină de Iarbă-mare (Inula helenium) – 17 mg, părți aeriene de Trei-frați-pătați (Viola tricolor) – 17 mg, alge Kombu (Laminaria japonica) – 17 mg, frunze de Ginkgo biloba – 12 mg, părți aeriene de Busuioc (Ocimum basilicum) – 12 mg, părți aeriene de Priboi (Geranium macrorrhizum) – 5 mg; capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză).

Informații nutriționale Per porție

(6 cps)

VNR* (%)

Per capsulă

VNR* (%)

Per porție (6 cps)

Extract din părți aeriene de Busuioc-de-câmp 180 mg ** **
Extract din flori de Coada-șoricelului 180 mg ** **
Extract din părți aeriene de Năpraznic 180 mg ** **
Extract din frunze de Mentă 180 mg ** **
Extract din părți aeriene de Cimbrișor 180 mg ** **
Extract din frunze de Nuc 180 mg ** **
Extract din părți aeriene de Talpa-gâștei 180 mg ** **
Extract din părți aeriene de Lipicioasă 180 mg ** **
Extract din părți aeriene de Orz 180 mg ** **
Extract din rădăcină de Iarbă-mare 102 mg ** **
Extract din părți aeriene de Trei-frați-pătați 102 mg ** **
Extract din alge Kombu 102 mg ** **
Extract din frunze de Ginkgo-biloba  72 mg ** **
Extract din părți aeriene de Busuioc 72 mg ** **
Extract din părți aeriene de Priboi 30 mg ** **

*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011

**Nu a fost stabilită VNR

Detalii Hyper-Tum:

Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.

Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.

De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.

Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.

Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.

Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.

Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din: frunze de Mentă, Nuc și Ginkgo biloba, părți aeriene de Busuioc-de-câmp, Năpraznic, Cimbrișor, Talpa-gâștei, Lipicioasă, Orz, Trei-frați-pătați, Busuioc și Priboi, flori de Coada-șoricelului, rădăcini de Iarbă-mare și alge brune Kombu ce au fost supuse fermentației lactice și presate la rece în prealabil. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.

În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 15 plante medicinale cu cei generați în urma procesului de fermentație, suplimentul „Hyper-Tum” modulează imunitatea organismului, ajutându-l să facă față solicitărilor fizice și psihice la care este supus în timpul tratamentului cu citostatice și radioterapie. Formula complexă și holistică ajută la detoxifierea organismului, limitează procesele inflamatorii și stresul oxidativ și contribuie la menținerea diviziunii celulare normale. Pe scurt, datorită conținutului bogat în compuși bioactivi (de ex., acizi organici – clorogenic, elagic, acetic, betulinic, achileic, lauric, crategic, ursolic, oleanolic, rozmarinic, miristic, abscizic; polifenoli, flavonoide, carotenoizi, inulină, fridelină, colină, clorofilă, cumarine, rutozizi, fitosteroli, enzime – superoxid dismutază, saponine, taninuri, vitamine, minerale și oligoelemente – Iod, uleiuri volatile ș.a.), formula unică a acestui supliment are o acțiune: antiproliferativă, citostatică, antitumorală, antioxidantă, antiinflamatoare, imunomodulatoare, adaptogenă, hepatoprotectoare, cardioprotectoare, detoxifiantă, depurativă, antispastică, digestivă, fortifiantă la nivelul sistemului nervos, pre-, pro- și postbiotică.

Prezentarea compușilor activi din Hyper-Tum:

Busuiocul-de-câmp (Prunella vulgaris), cunoscut și drept Busuioc-sălbatic, Busuioc-roșu, Gluga-ciobanului, Iarba lui Antonie sau Izmă-sălbatică, este o plantă erbacee perenă, rareori anuală sau bienală, hemicriptofită din familia Lamiaceelor / Labiatelor (din care fac parte peste 25 de specii de Mentă și numeroși hibrizi ai acestora, diverse specii de Urzică-moartă, Isopul, Lavanda, Talpa-gâștei, Salvia, Busuiocul, Oregano, Cimbrul și Roinița/Melisa). Folosit din Antichitate pentru proprietățile sale curative, Busuiocul-sălbatic a fost cunoscut și de către strămoșii noștri daci care îl denumeau „mózulloax/bódsulloax”. Pe lângă proprietățile curative, planta a fost folosită și în alimentație, fiind un ingredient apreciat în diverse rețete de supă, tocană sau salată. Empiric, specia a fost utilizată pentru calmarea durerilor de cap, creșterea apetitului sexual, tratarea icterului, antraxului, blenoragiei, poluțiilor și a difteriei (de unde provine și denumirea științifică a genului, „Prunella” fiind un derivat al denumirii nemțești pentru această boală – „Brunella/die Bräune”). Extern, aceasta a fost folosită contra bubelor, lupoarei (tumoare subcutanată), a furunculelor, pentru grăbirea vindecării rănilor și oprirea sângerărilor. Datorită proprietăților cicatrizante, antiseptice, antihemoragice și astringente ale acestei plante, botanistul Nicholas Culpeper a supranumit-o „selfheal”, denumire populară ce s-a păstrat până în zilele noastre și care înseamnă „autovindecare”.

În fitoterapia modernă, Busuiocul-de-câmp este recunoscut ca având numeroase proprietăți sanogene, acesta fiind un adjuvant tot mai folosit în combaterea afecțiunilor de etiologie virală, cu precădere a infecțiilor herpetice. În medicina alternativă din vest, derivatele din Busuioc-de-câmp sunt deseori recomandate pentru oprirea tuturor tipurilor de hemoragie, inclusiv a menstruațiilor abundente și a hematuriei (sânge în urină). Similar, datorită proprietăților astringente datorate conținutului în compuși activi precum taninurile, Busuiocul-sălbatic este utilizat și în adresarea problemelor gurii și ale tractului respirator superior, în normalizarea tranzitului intestinal accelerat și calmarea diareii și a inflamațiilor intestinale. Acesta are o acțiune protectoare și la nivel cardiovascular, prin reducerea valorilor colesterolului și ale trigliceridelor serice, precum și prin normalizarea glucozei din sânge. Specia este deosebit de apreciată și în Medicina Tradițională Chineză unde este utilizată pentru tratarea afecțiunilor hepatobiliare. De asemenea, derivatele din Busuioc-de-câmp au o acțiune benefică și asupra funcției sexuale, fiind un bun afrodiziac.

Conform studiilor științifice recente, compușii activi conținuți de această specie, precum acidul ursolic, pot contribui la stoparea proliferării celulelor canceroase. Astfel, acizii organici conținuți, împreună cu alți compuși activi precum flavonoizii, îi conferă Busuiocului-sălbatic proprietăți imunomodulatoare, citotoxice și antitumorale, susținând diviziunea celulară corectă (prin inhibarea unor enzime care promovează diviziunea necontrolată) și declanșând mecanismele de autodistrugere (apoptoză) a celulelor canceroase. Nu în ultimul rând, preparatele pe bază de Busuioc-de-câmp sunt indicate și în susținerea mecanismelor de detoxifiere a organismului, acestea stimulând eliminarea toxinelor din organism prin urină și susținând funcția hepatobiliară prin acțiunea colecistokinetică. Extern, Busuiocul-de-câmp poate fi folosit pentru calmarea și cicatrizarea rănilor și inflamațiilor de la nivelul pielii, combaterea infecțiilor virale (herpes, papiloame), tratarea furunculelor, menținerea sănătății mucoasei orale și oprirea sângerării gingiilor, reducerea inflamațiilor de la nivelul tractului respirator superior și calmarea tusei, menținerea sănătății ochilor (efect demonstrat științific în cazul conjunctivitelor), combaterea hemoroizilor și a leucoreei.

În concluzie, extractul de Busuioc-de-câmp este un bun tonic general, având numeroase proprietăți sanogene atât la nivel intern, cât și extern. Compușii activi (de ex.: substanțe amare, polifenoli, flavonoide – rutozizi, hiperozide, cianidină, delfinidină, acizi organici – ursolic, betulinic, cafeic, rozmarinic; acizi grași – lauric, oleanolic, miristic, linoleic; taninuri, rezine, uleiuri volatile – D-camfor, D-fenchonă, lupeol; fitosteroli, ceară, vitamine – A, complex B, C, K, minerale și oligoelemente – magneziu ș.a.) din părțile aeriene de Busuioc-sălbatic contribuie și la: susținerea proceselor normale de diviziune celulară și combaterea erorilor de diviziune, oprirea hemoragiilor, normalizarea tranzitului intestinal accelerat, eliminarea toxinelor din organism pe cale urinară, menținerea sănătății sistemului digestiv prin stimularea funcției hepatobiliare și combaterea agenților patogeni de la nivel gastrointestinal (în special speciile de Shingella și E. coli), menținerea sănătății orale și a tractului respirator superior prin combaterea virusurilor patogene și calmarea mucoaselor inflamate, optimizarea mecanismelor de protecție ale corpului (prin modularea răspunsului imun și stimularea activității macrofagelor), susținerea funcției reproducătoare prin combaterea infecțiilor genitale și sporirea dorinței sexuale. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Busuioc-de-câmp se numără acțiunea: tonică generală, antiinflamatoare, antioxidantă, antitumorală, antivirală (în special antiherpetică), antibacteriană, imunomodulatoare, astringentă, hemostatică, colecistokinetică, antilitiazică, afrodiziacă, antitusivă, antispasmodică, antidiareică, antiastmatică, de calmare a durerilor de cap, hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, cardioprotectoare, antisclerotică, antihemoroidală, detoxifiantă și diuretică.

Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este o plantă erbacee perenă din familia Asteraceae/ Compositae. Aceasta este originară din zonele temperate ale emisferei nordice (Europa, Asia, America de N), dar a fost introdusă și în Australia sau Noua Zeelandă pentru a servi drept plantă furajeră și a combate carențele minerale ale animalelor rumegătoare. Coada-șoricelului este o plantă cunoscută și folosită din timpuri străvechi, aceasta fiind menționată în scrierile lui Dioscoride. De asemenea, ea este importantă în medicina Ayurvedică, unde este folosită pentru proprietățile carminative și diaforetice. Deosebit de apreciată a fost și de către popoarele amerindiene care o foloseau ca analgezic, sporirea rezistenței la răceli, îmbunătățirea somnului, scăderea febrei și tratarea arsurilor, printre multe altele. În România aceasta este menționată ca specie fitoterapeutică în anul 1863, însă este consemnată folosirea ei încă de pe timpul dacilor de la care, se pare, că au fost preluate multe dintre utilizările speciei. În lucrările moderne de fitoterapie, Coada-șoricelului este recunoscută ca o plantă cu multiple întrebuințări, remarcându-se în special prin conținutul semnificativ în azulene, asparagină, colină, α- și β-pinen, cariofilen, lactone sesquiterpenice (regăsite în uleiul esențial de culoare albastru închis), flavonoide, vitamine, minerale, fitosteroli și fitoestrogeni (apigenin și luteolină).

În concluzie, extractul de Coada-șoricelului susține digestia, calmează disconfortul abdominal, reglează pofta de mâncare, susține funcțiile ficatului și pe cele ale colecistului. În plus, compușii activi (de ex.: ulei eteric – sesquiterpene – achileină, azulene, cineol, limonen, cariofilen, camfen, borneol, pinen, flavone, principii amare, taninuri, fitosteroli, colină, fitoestrogeni – apigenină, luteolină; acizi organici – achileic, valerianic, formic, acetic, aconitic, ascorbic, folic, cafeic, salicilic, stearic, miristic, oleic, linoleic, succinic, zaharide – zaharoză, maltoză, glucoză, arabinoză, galactoză, dextrine; rezine, vitamine – C, complex B și minerale – Ca, Mn, Cu, Zn, Fe, Ni, Si, Cd) din florile, frunzele și tulpinile acestei specii contribuie și la: menținerea sănătății tractului respirator, întărirea imunității, scăderea glicemiei, combaterea infecțiilor urinare și menținerea sănătății rinichilor, ameliorarea neplăcerilor asociate ciclului menstrual sau perioadei menopauzale, combaterea stresului oxidativ și limitarea proceselor inflamatorii din organism. Astfel, printre virtuțile extractului de Coada-șoricelului se numără acțiunea: digestivă, stomahică, depurativă, fitoestrogenică, hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, detoxifiantă la nivelul ficatului, venotonică, colecistokinetică, calmantă, astringentă, vermifugă, hemostatică, antispastică, diuretică, imunomodulatoare, expectorantă și ușor laxativă și carminativă.

Năpraznicul (Geranium robertianum), cunoscut și drept Iarba-sângelui, Iarbă-de-pârci, Bănat, Închegătoare, Iarba-pârciului, Ursan sau Ciocul-berzei este o plantă erbacee anuală sau bianuală, (hemi-)terofită, ce face parte din familia Geraniaceae (ce cuprinde peste 800 de specii de plante precum Mușcatele sau Priboiul). Aceasta se caracterizează printr-un miros specific, neplăcut, asemănător cauciucului încins. Denumirea științifică a genului se datorează, cel mai probabil, tocmai acestei forme a fructului – latinescul „Geranium” provenind din grecescul „ γέρανος” (géranos) sau „γερανός” (geranós) care înseamnă „cocor” – și face aluzie la asemănarea cu ciocul acestei păsări. În unele regiuni din România, această denumire a fost adaptată sub formă de „Ciocul-berzei”. În ceea ce privește numele științific al speciei (robertianum), acesta a fost acordat în cinstea Sfântului catolic Robert din Molesme, un călugăr al Ordinului cistercian și un cunoscut botanist. Năpraznicul este în prezent răspândit în Europa de sud și centrală, nordul Africii și vestul Asiei. Pe teritoriul țării noastre, preferă zonele umede și umbroase, putând fi întâlnit în special în pădurile de Fag și Molid, rareori și în cele de Stejar.

Năpraznicul este recunoscut pentru proprietățile sale hemostatice și vulnerare încă din Antichitate. Strămoșii noștri dacii îl numeau „propedila” sau „procedila” și îl foloseau pentru proprietățile sale sanogene. Părțile aeriene ale plantei erau tăiate de la bază și folosite atât pentru adresarea problemelor interne, cât și a celor externe. Cel mai adesea, decoctul din această specie era folosit empiric pentru calmarea durerilor reumatice, a colicilor intestinale sau pentru oprirea sângerărilor. În zona Năsăudului, planta a avut și utilizare veterinară, fiind uscată, pisată și amestecată cu sare, apoi folosită la hrănirea vacilor care nu rămâneau gestante.

În fitoterapia modernă, Năpraznicul este folosit pentru numeroasele sale efectele benefice, acesta fiind un tonic general foarte versatil. Spre exemplu, datorită acțiunii sale de scădere a tensiunii arteriale și vasoconstricție periferică, Năpraznicul contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare și favorizează oprirea hemoragiilor. De asemenea, extractul de Năpraznic are un efect benefic și asupra fertilității. Acesta combate sterilitatea și, conform studiilor științifice recente, geraniinul pe care îl conține ajută la stoparea proliferării celulelor canceroase de la nivelul ovarelor. Similar, conținutul în geraniin și alți compuși activi precum flavonoizii sau acizii organici, îi conferă speciei proprietăți imunomodulatoare, citotoxice și antitumorale, susținând diviziunea celulară corectă și declanșând mecanismele de autodistrugere (apoptoză) a celulelor canceroase, în special a celor din regiunea colorectală. Nu în ultimul rând, preparatele pe bază de Năpraznic sunt indicate și în susținerea mecanismelor de detoxifiere a organismului, acestea stimulând eliminarea toxinelor din organism prin urină, transpirație și prin accelerarea tranzitului intestinal lent. Trebuie menționat că, datorită acțiunii antiseptice și a conținutului de taninuri, Năpraznicul este util și în reglarea tranzitului intestinal accelerat. Extern, Năpraznicul poate fi folosit pentru calmarea și cicatrizarea rănilor și inflamațiilor de la nivelul pielii, menținerea sănătății mucoasei bucale, oprirea hemoragiilor, menținerea sănătății ochilor, ameliorarea durerilor reumatice sau alungarea insectelor.

În concluzie, extractul de Năpraznic ajută la protejarea sistemelor excretor, cardiovascular și digestiv. În plus, compușii activi (de ex.: geraniin, rezine, uleiuri volatile, acizi organici – elagic, taninuri, vitamine și minerale ș.a.) din părțile aeriene de Năpraznic contribuie și la: vasoconstricția periferică, oprirea hemoragiilor, normalizarea tensiunii arteriale, ușurarea digestiei, eliminarea toxinelor din organism pe cale urinară, gastrointestinală și sudoripară, susținerea proceselor de diviziune celulară și combaterea erorilor de diviziune, distrugerea microorganismelor patogene, precipitarea proteinelor din conținutul intestinal și reglarea tranzitului intestinal. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Năpraznic se numără acțiunea: tonică generală, antiinflamatoare, antioxidantă, hipotensoare, vasoconstrictoare, hemostatică, antitumorală, colecistokinetică, antilitiazică, de susținere a fertilității, astringentă, detoxifiantă și diuretică.

Menta (Mentha piperita), cunoscută și drept Izmă-bună sau Izmă de grădină, este o plantă erbacee perenă, aromatică ce aparține familiei Lamiaceelor / Labiatelor (care conține peste 25 de specii de Mentă și numeroși hibrizi). Deși există nenumărate specii de Mentă, Izma-bună este cea mai căutată. Aceasta are o istorie de folosință îndelungată atât ca plantă medicinală cât și condiment. Unul dintre motivele pentru care Izma-bună este importantă în fitoterapie este conținutul frunzelor sale în mentol și mentonă. Cei doi compuși fac parte din uleiurile esențiale ce se regăsesc în diferite specii de Mentă și le conferă acestora aroma mentolată caracteristică. Datorită proprietăți sanogene și organoleptice apreciate încă din antichitate, Menta rămâne și în zilele noastre un remediu eficient împotriva unui spectru larg de probleme digestive și nu doar. Astfel, aceasta este folosită de secole ca tonic digestiv grație proprietății sale de a stimula secreția sucurilor digestive, de a reduce flatulența și de a calma spasmele intestinale și biliare. Mai recent, produsele pe bază de Mentă au devenit tot mai utilizate în adresarea simptomelor asociate intestinelor iritabile și a inflamațiilor intestinale. De asemenea, cercetările științifice actuale încep să confirme tot mai multe proprietăți sanogene ale produselor pe bază de Mentă, în special asupra sistemului digestiv, dar și a celor nervos sau imunitar.

În prezent, Menta este recunoscută și folosită în fitoterapie pentru proprietățile sale carminative, antiseptice, antiinflamatoare și relaxante asupra sistemului nervos. Aceasta este indicată și în ameliorarea simptomelor asociate virozelor datorită conținutului mare de uleiuri esențiale, decongestionante la nivelul căilor respiratorii, secretolitice și expectorante. Pe scurt, Menta ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor gastrice și intestinale. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă ajută la decongestionarea căilor respiratorii, are acțiune antiseptică și calmantă. În plus, compușii activi (de ex.: mentol, mentone, pulegonă, mentofurfuran, acetat de metil-limonen, piperitonă, piperitenonă, tanin, acizi organici, rutină, luteolină, colină, rezine, triterpene, cariofilen, vitamine, minerale ș.a.) din Mentă contribuie și la detensionarea sistemului nervos, calmarea colicilor și spasmelor abdominale, inducerea unei stări de relaxare și la calmarea iritațiilor cutanate. Printre virtuțile produselor pe bază de Mentă se numără acțiunea: tonică la nivel digestiv și relaxantă la nivel nervos, eupeptică, coleretică, antibacteriană, antimicotică, antivirală, decongestionantă, expectorantă, secretolitică, antispastică, antipruriginoasă, antihelmintică, sedativă, carminativă, analgezică, antiinflamatoare și diuretică.

Cimbrișorul (Thymus serpyllum), denumit și Cimbrișor-de-câmp, este o specie erbacee perenă regăsită în zonele montane unde crește pe pajiști și pășuni alpine, în poieni și la marginea pădurilor, prezentând inflorescențe de culoare roz-violet, mov și, mai rar, albă. Deși este strâns înrudit cu Cimbrul-de-câmp (Thymus vulgaris), cele două specii nu trebuie confundate între ele și nici cu Cimbrul (bun, de grădină – Satureja hortensis), alături de care fac parte din familia Lamiaceelor. Cimbrișorul este o plantă aromatică medicinală asociată, în trecut, cu ideea de curaj, vitejie și folosită în mod tradițional pentru ameliorarea simptomelor virozelor, problemelor digestive, curățarea rănilor superficiale sau pentru regularizarea ciclului menstrual. Fitoterapia modernă recomandă folosirea Cimbrișorului pentru calmarea episoadelor de tuse convulsivă, ușurarea expectorării și decongestionarea căilor respiratorii, calmarea durerii și iritațiilor de la nivelul cavității orale, a gâtului, laringelor și amigdalelor și ca agent antibacterian în igiena orală. De asemenea, părțile aeriene ale acestei specii sunt folosite și pentru ușurarea digestiei și menținerea sănătății gastrointestinale datorită acțiunii antiseptice și antispastice. Nu în ultimul rând, derivatele din Cimbrișor au o acțiune diuretică și de protejare a funcțiilor renale și hepatice (datorită principiilor amare).

Produsele pe bază de Cimbrișor sunt, cel mai adesea, bogate în ulei volatil, flavonoide și acizi polifenolcarboxilici. Compuși precum acidul cafeic sau acidul rosmarinic sunt recunoscuți pentru efectele lor puternic antioxidante. Spre exemplu, acidul cafeic și-a dovedit, în numeroase studii, acțiunea inhibitoare asupra proliferării celulelor canceroase, fiind în același timp, și un bun imunomodulator și antiinflamator. În cea ce privește uleiul volatil, acesta este bogat în timol, carvacrol, borneol și alți compuși cu efecte puternic antibacteriene, antivirale, antifungice și nu doar. Astfel, alfa-pinenul este un bronhodilatator foarte biodisponibil, dar și un bun antiinflamator, un antibiotic natural cu spectru larg și chiar și un adjuvant al memoriei prin inhibarea acetilcolinesterazei. Limonenul conferă produsului de față proprietățile sale digestive fiind des folosit în medicina naturistă și alternativă pentru calmarea simptomelor refluxului gastroesofagian și a arsurilor (pirozis). Similar, timolul este un compus biologic activ cu acțiune puternic antibacteriană, fiind dovedit științific ca având o eficiență de 25 de ori mai mare decât cea a fenolului, dar cu o toxicitate mult mai mică.

În concluzie, Cimbrișorul ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor gastrice și intestinale. De asemenea, cantitatea mare de ulei volatil (1-2,5%) conținută în această plantă ajută la calmarea senzației de disconfort de la nivelul căilor respiratorii, reducând inflamația și crescând imunitatea locală. Acesta protejează împotriva virusurilor, bacteriilor și a fungilor (de ex: Cryptococcus neoformans, specii de Aspergillus, Saprolegnia și Zygorhynchus; Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Escherichia coli ș.a.). În plus, compușii activi (de ex.: ulei volatil – borneol, cineol, timol, cimol, carvacrol, terpineol, apigenin, mircen, α-pinen, β-cariofilen, β-bisabolen, limonen, geraniol, citral; flavonoide, acizi polifenolcarboxilici – acid ursolic, acid cafeic, acid rosmarinic; taninuri, principii amare, serpilină, săruri ale acidului malic, săruri minerale ș.a.) din Cimbrișor, contribuie și la tonifierea sistemului nervos, stimularea circulației sanguine, calmarea spasmelor musculare și a crampelor menstruale și calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile produselor pe bază de Cimbrișor se numără acțiunea: antiinflamatoare, antiseptică, decongestionantă, antitusivă, expectorantă, secretolitică, analgezică, antispastică, digestivă, antipiretică, emenagogă, vermifugă, tonică asupra sistemului nervos și diuretică.

Nucul (Juglans regia) este un arbore foios megafanerofit, cu înălțimi medii de 25-30 m, care face parte din familia Juglandaceae. Acesta iubește zonele însorite și solurile foarte fertile, în detrimentul speciilor din vecinătatea sa ce sunt eliminate în timp din cauza conținutului de iuglonă/juglonă din frunze, ce acționează ca un erbicid. În ceea ce privește cultivarea sa, aceasta pare să fi avut loc pentru prima dată în China, fiind ulterior adus în Europa din Iran de către greci (750-500 îHr), conform scrierilor lui Plinius cel Bătrân (27-79 dHr). Considerat regele pomilor în Antichitate, Nucul este prețuit pentru fructele sale, pentru lemnul său dar și pentru calitățile sale fitoterapeutice (muguri, frunze, coji verzi, lăstari tineri, fructe). Spre exemplu, pentru romani nucile reprezentau simbolul abundenței, fiind denumite „ghinda lui Jupiter” – Jovis glans și erau consumate pe post de desert. La daci, fructul era denumit „nux” și, printre altele, era folosit pentru obținerea uleiului de nuci. Tot dacii foloseau frunzele și cojile verzi de Nuc pentru vopsirea țesăturilor sau a părului, iar terapeutic, pentru băile de purificare a trupului (bube, infecții oftalmice), ameliorarea problemelor reumatice, orale (dureri de dinți, afte) și ginecologice (leucoree, metroragii).

În prezent, fitoterapia modernă recomandă preparatele din frunzele acestui pom în limitarea dezvoltării bacteriilor patogene și inhibarea secreției excesive a glandelor sudoripare, datorită conținutului mare de taninuri și saponine. De asemenea, extractul din frunze de Nuc are proprietăți ușor hipoglicemiante și hipotensoare. Nu în ultimul rând, aceasta are proprietăți astringente și antispastice, fiind eficientă în combaterea episoadelor de diaree acută. Folosite exterior, derivatele din frunzele de Nuc au o acțiune antiseptică, antiseboreică (fiind indicată pentru tenurile grase sau cu probleme), antimicotică (eficient împotriva speciilor de Candida), antipruriginoasă și hemostatică locală, fiind utile în refacerea epidermei lezate și a celei afectate de negi sau eczeme. Mai mult, acesta contribuie la menținerea sănătății țesutului epitelial prin acțiunea sa antioxidantă și anti-îmbătrânire. De asemenea, datorită conținutului în iuglonă/juglonă, un compus ce interacționează cu proteinele structurale ale pielii și părului, infuziile și decocturile din frunze de Nuc au un efect de pigmentare.

În concluzie, extractul din frunze de Nuc ajută la inhibarea dezvoltării microbiotei patogene intestinale, fiind un antispastic și astringent eficient. În plus, compușii activi (de ex.: tanini, saponine, flavonoizi, clorofilă, acid galic, acid elagic, acid cafeic, acid cumaric, iuglonă/juglonă, α și β-hidroiuglonă/hidrojuglonă, inozitol, tirozină, vitamina C și săruri minerale) din frunzele acestei specii contribuie și la: scăderea glicemiei și a tensiunii arteriale, combaterea stresului oxidativ și limitarea proceselor inflamatorii din organism, stimularea digestiei, susținerea proceselor de detoxifiere ale organismului, reducerea producției de lapte la femeile care alăptează, redarea tonusului general și reducerea transpirației și a mirosului neplăcut al acesteia. Astfel, printre virtuțile derivatelor din Nuc se numără acțiunea: astringentă, antidiareică, hipoglicemiantă, ușor hipotensivă, antispasmodică, tonică, digestivă, stomahică, antigalactogogă, antireumatică, antiseptică, antisudorifică, hemostatică, antifungică, antivirală, depurativă (în special în intoxicațiile cu mercur) și diuretică. Folosite extern, derivatele din Nuc au o acțiune: astringentă, hemostatică, antiseptică, antiseboreică, cheratolitică, cicatrizantă, antipruriginoasă și colorantă asupra pielii și părului (datorită iuglonei).

Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca), cunoscută și drept Somnișor, Cătușniță, Apucătoare, Cervană, Creasta-cocoșului, Buruiană-de-bleaznă, Iarbă-flocoasă, Gizdei, Iarba-cășunăturii, Talpa-lupului, Șanta sau Lingorică, este o plantă erbacee perenă, spontană ce face parte din familia Lamiaceae/Labiatae (din care fac parte Menta, Salvia, Oregano, Rozmarinul, Busuiocul, Lavanda, Măghiranul sau Cimbrul). Talpa-gâștei este recunoscută pentru proprietățile sale cardioprotectoare încă din Antichitate. Cu o acțiune similară cu cea a Valerianei, însă de 3 ori mai puternică, aceasta a fost folosită de către strămoșii noștri, sub formă de decoct, pentru calmarea durerilor de inimă, junghiurilor, durerilor de picioare și problemelor de respirație.

În fitoterapia modernă, Talpa-gâștei este folosită ca adjuvant în protejarea sistemelor nervos, cardiovascular și digestiv. În plus, compușii activi (de ex.: alcaloizi – leunucardină, stachidrina, leonurină, betonicină, turicină; heterozizi cardiotonici, glicozide amare, colină, fitosteroli, glicozide bufadienolidice, iridoizi, ulei volatil, tanoizi, rezine, saponozide, flavone – rutin, quercetină, campferol, glicozide ale apigeninei, acizi flavonici, acizi organici – ursolic, malic, citric, oleic; ceruri, vitamine – A, C, E și minerale ș.a.) din părțile aeriene de Talpa-gâștei contribuie și la: vasoconstricția periferică, relaxarea sistemului nervos central, inducerea și îmbunătățirea somnului, normalizarea tensiunii arteriale, reglarea ritmului cardiac, calmarea spasmelor gastrice, ușurarea digestiei, ameliorarea stărilor de anxietate, depresie sau nervozitate, eliminarea toxinelor din organism pe cale urinară, susținerea proceselor de diviziune celulară, relaxarea aparatului respirator, protejarea prostatei, stimularea uterului și reglarea tulburărilor asociate menopauzei. Pe scurt, printre virtuțile extractelor din Talpa-gâștei se numără acțiunea: sedativă la nivelul sistemului nervos, cordului și stomacului, spasmolitică, hipotensoare, vasoconstrictoare, antiinflamatoare, cicatrizantă, antiastmatică, uterotonică, antitumorală și diuretică. Extern, Talpa-gâștei are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și cicatrizante.

Lipicioasa (Galium aparine), cunoscută și drept Lipici, Turiță, Asprișoară, Lipitoare, Câinii-babei, Iarba-faptului, Cornățel, Lene sau Scai-mărunt, este o plantă erbacee anuală, terofită, care face parte din familia Rubiaceelor (în care se regăsesc peste 620 de genuri și 13.500 de specii, printre care Arborele de cafea, arborii de Cinchona, Vinarița, Roiba, Steluțele și diverse specii de Sânziene / Drăgaică). Aceasta este originară din regiunea Eurasiatică, crescând nativ și în America de Nord. Fiind cunoscută din Antichitate, numele științific al plantei li se datorează lui Dioscoride și lui Teofrast. Primul a dat denumirea genului „Galium”, termenul fiind derivat din cuvântul grecesc pentru lapte – „gala” (plantele acestui gen fiind folosite la închegarea laptelui), iar cel de-al doilea a pus numele speciei „aparine”, provenind din grecescul „apairo”, însemnând „a prinde” / „a agăța”, făcând referire la proprietatea plantei de a se agăța cu ajutorul perilor rigizi de pe frunze și tulpini. Frunzele și ramurile plantei sunt comestibile, acestea fiind consumate, de regulă gătite. De asemenea, deoarece Lipicioasa este o specie din familia cafelei, fructele sale au fost folosite ca substitut pentru boabele de cafea, fiind o opțiune decentă pentru cei care doreau un conținut mai scăzut de cofeină.

Pe lângă utilizările alimentare, Lipicioasa are o tradiție îndelungată de folosință ca plantă medicinală. Aceasta era cunoscută de către strămoșii noștri daci care o numeau „tutrelida” și o foloseau pentru calmarea durerilor în gât și a tusei seci. Similar Sânzienelor, Lipicioasa a fost folosită în ritualurile de magie, fiind o specie cu conotații mistice. Empiric, tulpinile și frunzele speciei au fost folosite la obținerea infuziilor și a decocturilor. Acestea erau consumate pentru creșterea secreției de urină, ameliorarea durerilor articulare sau, sub formă de gargară, pentru calmarea cavității orale și a gâtului inflamat. Hipocrate a folosit planta pentru proprietățile sale emenagoge, iar biologul și medicul Hieronymus Bock a recomandat-o în tratarea icterului și a tumorilor. Extern, planta a fost folosită, cel mai adesea sub formă de cataplasmă sau unguent, contra ciupiturilor de insecte și a formațiunilor canceroase, pentru grăbirea vindecării rănilor și a arsurilor, și pentru combaterea mușcăturilor veninoase.

În fitoterapia modernă, Lipicioasa este recunoscută pentru proprietățile sale depurative de excepție, având o acțiune de „curățare” și protejare a rinichilor, ficatului și pancreasului. Aceasta susține procesul natural de detoxifiere și drenarea limfatică, stimulând epiteliul renal pentru a crește secreția de urină și a ușura eliminarea agenților patogeni de la nivelul vezicii urinare. De asemenea, derivatele din Lipicioasă au și o acțiune sudorifică și antiinflamatoare, ajutând la scoaterea din organism a produșilor metabolici toxici (de ex., acid uric) și contribuind la calmarea durerilor articulare. Datorită efectului diuretic, planta ajută și la scăderea tensiunii arteriale, iar compușii activi antioxidanți pe care îi conține îi conferă acesteia proprietăți antisclerotice, fiind un aliat de nădejde în menținerea sănătății cardiovasculare. Împreună cu Talpa-gâștei și Ochiul-boului, Lipicioasa poate ajuta la ameliorarea epilepsiei, datorită proprietăților sale sedative și antispasmodice. Compușii antiinflamatori, antioxidanți și imunomodulatori din Lipicioasă îi conferă acesteia și proprietăți anticanceroase impresionante. Studii științifice recente, efectuate pe liniile de celule umane canceroase MCF-7 și Caco-2, au raportat efecte antitumorale ale extractelor din această plantă, acționând prin stimularea producției de limfocite și prin activarea apoptozei la nivelul celulelor anormale. Nu în ultimul rând, Lipicioasa este un bun adjuvant și în cadrul curelor de slăbire și detoxifiere, având o acțiune antiobezogenă. Extern, datorită conținutului mare de taninuri, Lipicioasa are acțiune astringentă, ajutând la grăbirea vindecării rănilor, combaterea excesului de sebum și ameliorarea problemelor cutanate precum eczema sau psoriazisul. Aceasta are și un efect antibacterian, fiind utilă în combaterea infecțiilor cu stafilococi.

În concluzie, extractul de Lipicioasă ajută la detoxifierea puternică a organismului și la menținerea diviziunii celulare normale. În plus, compușii activi (de ex.: taninuri, saponine, polifenoli, flavonoide, cumarine, asperulozidă, rutină, monotropeină, aucubină, alcaloizi – cofeină; clorofilă, polizaharide, inozitol, tirozină, glucozide iridoide – acid asperulozidic, acid 10-deacetilasprulozic; acizi organici: citric, cumaric, cafeic, hidroxicinamic, clorogenic, p-hidroxibenzoic, fenolic și derivați ai acestora; derivați ai quercetinei, derivați antrachinonici, vitamina C și săruri minerale, ulei volatil ș.a.) din părțile aeriene ale acestei specii contribuie și la: normalizarea glicemiei și a tensiunii arteriale, protejarea împotriva depunerilor ateromatoase, combaterea stresului oxidativ și limitarea proceselor inflamatorii din organism, susținerea organismului în timpul curelor de slăbire, combaterea litiazelor și a infecțiilor urinare, eliminarea retențiilor de fluide din corp, modularea răspunsului imun și stimularea proliferării leucocitelor, reducerea stărilor febrile, ameliorarea durerilor reumatice, calmarea inflamației și a durerii de la nivelul gurii și a gâtului (laringe, faringe, amigdale), normalizarea tranzitului intestinal lent (datorită mucilagiilor) și a celui accelerat (datorită taninurilor și a compușilor antiinfecțioși), tonifierea generală a organismului. Astfel, printre virtuțile derivatelor din Lipicioasă se numără acțiunea: antitumorală, detoxifiantă, depurativă, diaforetică, imunomodulatoare, astringentă, hipoglicemiantă, hepatoprotectoare, hipotensivă, antispasmodică, antiinflamatoare, antioxidantă, febrifugă, tonică, antireumatică, antiseptică, antiscorbutică, antigutoasă, antiepileptică, sedativă, antiobezogenă și diuretică. Folosite extern, preparatele din Lipicioasă au o acțiune: astringentă, demulcentă, vulnerară, antieczematoasă, de calmare a psoriazisului, antiacneică, antiinflamatoare, antioxidantă și detoxifiantă.

Extractul de Orz-verde (Hordeum vulgare) este una dintre cele mai bogate surse naturale de superoxid-dismutază (SOD), o enzimă cu acțiune puternic antioxidantă ce contribuie la stoparea îmbătrânirii precoce și la inactivarea radicalilor liberi. Totuși, acest compus nu este singurul ingredient valoros al plantei. De fapt, Orzul-verde este o sursă completă de vitamine, minerale și oligoelemente. Acesta conține cantități impresionante de: vitamina A, potasiu, calciu (de 11 ori mai mult), fier, magneziu, vitamina C și vitamine din complexul B. Mai mult, acesta este bogat și în clorofilă, arginină și fibre. Datorită acestei bogății de nutrienți și substanțe nutritive, Orzul-verde este indicat persoanelor cu imunitate scăzută, boli de nutriție și probleme de digestie. Acesta are o acțiune emolientă, calmantă a mucoasei intestinale și reglatoare a tranzitului intestinal. Datorită acțiunii antiinflamatoare și antioxidante, această plantă este deosebit de benefică și pentru persoanele care suferă de probleme articulare sau cardiovasculare. Prin acțiunea sa puternic detoxifiantă, Orzul-verde poate contribui la ameliorarea episoadelor alergice, dereglărilor hormonale, a erupțiilor cutanate (eczeme, acnee) și a episoadelor de insomnie. În concluzie, extractul de Orz-verde: reglează metabolismul (fiind util în diabet datorită conținutului în crom ce inhibă pofta de dulce, în constipație, obezitate), are un efect emolient la nivelul tractului digestiv (fiind adjuvant în gastrite, ulcere) este un tonic general, cardiac și nervos (fiind util în episoadele de astenie, avitaminoze, insomnii), stimulează imunitatea (recomandat în convalescență), are un puternic efect detoxifiant (drenează și protejează ficatul) și limitează procesele de inflamatorii (util în artrite datorită siliciului conținut) și de îmbătrânire celulară (util în afecțiuni cardiovasculare datorită conținutului mare de SOD).

Iarba-mare (Inula helenium), cunoscută și drept Lăpuș, Alaut, Iarbă-neagră, Ochiul-boului, Bruscălan, Lăpuș, Omag sau Lacrimile Elenei, este o plantă erbacee, perenă sau cultivată ocazional pentru proprietățile sale terapeutice. Aceasta face parte din familia Asteraceae/Compositae. Cunoscută încă din antichitate, Iarba-mare a fost menționată în lucrările lui Plinius cel Bătrân ca fiind un bun condiment. De asemenea, aceasta era considerată o plantă sacră pentru Celți, fiind asociată cu elfii și zânele. Nici strămoșii noștri daci nu au fost străini de proprietățile medicinale ale speciei. Astfel, aceasta a fost folosită de-a lungul timpului pentru calmarea durerilor de cap și ca adjuvant în tuberculoză (fiartă în vin), febră tifoidă, răceli (infuzie) sau probleme de stomac (plămădit în rachiu). În Franța și Elveția Iarba-mare a fost folosită în producerea absintului, iar în Europa medievală, rădăcinile sale erau confiate și consumate ca desert. Extern, rădăcinile plantei erau pisate apoi amestecate cu zeamă de varză, în vederea combaterii scabiei. Specia a avut și întrebuințări veterinare, rizomul uscat fiind administrat vacilor pentru creșterea cantității și calității laptelui.

În fitoterapia modernă, produsele pe bază de Iarbă-mare sunt utilizate pentru menținerea bunei funcționări a sistemelor pulmonar, renal și digestiv. Partea cu cea mai mare însemnătate terapeutică este rădăcina, aceasta fiind parfumată, cu o aromă camforată, gust amar și deosebit de bogată în inulină. De fapt, denumirea acestui polizaharid (fructooligozaharid – FOS) se datorează descoperirii sale, în anul 1804, în infuzia de Iarbă-mare. Denumirea de „inulină”, provenind, deci, de la numele genului din care face parte această plantă, și anume „Inula”. Datorită conținutului în acest polizaharid, dar și a principiilor amare, Iarba-mare contribuie la buna funcționare a tractului intestinal și a digestiei, încurajând dezvoltarea microbiotei utile și stimulând secreția bilei și a sucului gastric. Helenina și uleiul volatil conținut de această plantă modifică secrețiile bronșice, calmând episoadele de tuse și facilitând expectorarea. Conținutul în fitoncide îi conferă speciei și o acțiune bacteriostatică și antivirală, aceasta fiind recunoscută în numeroase tratate de specialitate pentru eficiența sa în combaterea bacilului Koch (tuberculoză). Similar, se remarcă și acțiunea antihelmintică a derivatelor din Iarbă-mare, acestea fiind recomandate în combaterea infestațiilor cu diverse specii de ascarizi și oxiuri. Nu în ultimul rând, substanțele active din această plantă au și proprietăți diuretice, extractele din Iarba-mare fiind eficiente în retențiile de apă și eliminarea azotaților și clorurilor din organism.

În concluzie, Iarba-mare este un bun adjuvant în susținerea digestiei, a sistemului urinar și a celui pulmonar. În plus, compușii activi (de ex.: inulină – 40-50%, polimeri de levuloză, principii amare – alantopicrină; acizi organici, mucilagii, flavonoide, ulei volatil – 1-3%, helenină, sescviterpene biciclice – alantolactone; substanțe fitoncide, fridelină, stigmasterină, acetat de damaradienil, vitamina C și săruri minerale ș.a.) din rădăcinile și rizomii de Iarbă-mare contribuie și la: calmarea spasmelor și durerilor de la nivelul căilor respiratorii superioare, ușurarea respirației, creșterea diversității microbiotei intestinale și susținerea dezvoltării microorganismelor utile, stimularea secreției bilei și a vărsării sale în duoden, stimularea secreției sucului gastric, tonifierea generală a organismului, reducerea retențiilor de apă din organism și facilitarea excreției toxinelor pe cale urinară, combaterea litiazelor, stimularea eliminării viermilor intestinali, combaterea proceselor inflamatorii din organism și calmarea durerilor reumatice. Pe scurt, printre virtuțile extractelor de Iarbă-mare se numără acțiunea: tonică generală, expectorantă, spasmolitică, coleretică, colagogă, stomahică, digestivă, modulatoare asupra microbiotei intestinale, antiinflamatoare, sedativă, antihelmintică, vermifugă, antiseptică, antilitiazică, antiseptică și diuretică.

Trei-frați-pătați (Viola tricolor), cunoscută și drept Panseluță de câmp, Catifeluță sau Barba-împăratului, este o specie erbacee perenă, din familia Violaceae (din care fac parte panseluțele și violetele). Aceasta este originară din regiunile temperate ale Eurasiei și se caracterizează prin flori frumoase, cu petale de culori diferite: albe, mov, albastre sau galbene. Ca fapt divers, Panseluțele de grădină se trag din Panseluța de câmp, aceasta din urmă fiind comestibilă și putând fi folosită ca atare, în salate, având proprietăți antioxidante.

Cu o bogată reprezentare în mitologia greacă și cea romană, și o tradiție îndelungată ca plantă medicinală, Trei-frați-pătați este deosebit de utilă în calmarea episoadelor alergice, detoxifierea organismului și eliminarea excesului de apă și acid uric din corp. Datorită flavonoidelor conținute, preparatele obținute din această specie, au o acțiune protectoare la nivelul sistemului cardiovascular. De asemenea, conținutul semnificativ în polipeptide cu acțiune citotoxică le fac un adjuvant important în combaterea problemelor legate de diviziunea celulară necontrolată. Numeroșii carotenoizi prezenți în aceste flori delicate au rolul de a proteja vederea, în special cea nocturnă, având proprietăți antioxidante. Nu în ultimul rând, Trei-frați-pătați are o acțiune benefică în episoadele epileptice, este calmantă asupra gâtului, ușurează respirația, susține confortul digestiv și reglează motilitatea intestinală. Extern, preparatele pe bază de Trei-frați-pătați dezinfectează și ajută la curățarea tenurilor grase și la întreținerea tenului iritat. Acestea sunt indicate în combaterea acneei, a dermatitelor atopice, eczemelor sau în urticarie.

În concluzie, extractul de Trei-frați-pătați ajută la modularea răspunsului imun și susține diviziunea celulară normală. În plus, compușii activi (de ex.: acid salicilic, peptide ciclotide, flavonoidele – quercetină, rutin, luteolină; mucilagii – glucoză, arabinoză, ramnoză; acizi fenolcarboxilici – cafeic, cumaric; carotenoizi – violaxantină, luteină, zeaxantină, β-caroten, anteraxantină; taninuri, cumarine, antocianidine, apigenin, kempferol, saponine ș.a.) din Trei-frați-pătați contribuie și la reducerea durerilor reumatice, menținerea sănătății sistemului respirator și a celui renal, curățarea organismului de toxine și combaterea proceselor inflamatorii. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din Trei-frați-pătați se numără acțiunea: imunomodulatoare, antialergică, depurativă, antiinflamatoare, analgezică, emolientă, citostatică, diaforetică, ușor laxativă și diuretică.

Algele brune Kelp, cunoscute și drept Varec în limba română, sunt un ordin (Laminariales) cu peste 30 de genuri diferite și cca 1.500 de specii. Deși pot părea asemănătoare cu unele plante, acestea sunt clasificate separat, drept heteroconte (Regnul Protista) și se caracterizează prin prezența pigmentului fucoxantină și a unui tal mare (până la 60 m), ramificat, fiind organisme multicelulare cu țesuturi clar diferențiate. Acestea sunt bogate în iod, acid alginic, fucoidani și substanțe de rezervă precum laminarina sau manitolul. Una dintre speciile cu cea mai mare importanță economică și alimentară este Saccharina japonica (sin. Laminaria japonica). Aceasta este cultivată și consumată ca aliment de bază în țările Asiei de Est, precum China, Coreea de Sud sau Japonia. Alte țări cultivatoare de Varec sunt și Rusia sau Franța. Specia S. japonica este folosită și la producerea alginaților, săruri ale acidului alginic, cu utilizări medicale (de ex., contra arsurilor stomacale) și alimentare (emulgatori, agenți de îngroșare, stabilizatori, antispumanți). Din punct de vedere alimentar, algele brune sunt o sursă accesibilă de hrană, fiind cultivate cu ușurință prin atașarea de frânghii ce sunt lăsate să plutească în apele oceanice. Acestea sunt o sursă biodisponibilă de Iod, polizaharide precum fucoidanii sau laminarina și alți compuși precum pigmenții clorofilă (A, C) sau fucoxantină. Datorită conținutului generos în acești compuși utili organismului, algele brune au un rol important în menținerea sănătății întreg organismului. Astfel, Iodul organic ajută la menținerea bunei funcționări a glandei tiroide și a sistemului nervos, contribuind la producția de hormoni tiroidieni, protejarea funcției cognitive și a pielii, și la menținerea normoponderalității prin susținerea metabolismului energetic. De asemenea, fucoidanii sunt compuși polizaharidici a căror acțiune sanogenă se bucură de o atestare științifică remarcabilă (peste 2.000 de lucrări științifice verificate). Aceștia sunt utilizați în numeroase cercetări, tratamente medicale, tratamente dermatologice și terapii naturiste cu acțiune: anticancerigenă, imunomodulatoare, antivirală, antiinflamatoare, anti-îmbătrânire, protectoare la nivelul sistemului digestiv și vulnerară.

Ginkgo biloba este o specie dioică originară din China. Arborele de Ginkgo, numit și „Arborele vieții” sau „Arborele pagodelor”, este o specie deosebit de veche și de longevivă (cu unii indivizi trăind mii de ani) ce a apărut pe Pământ în Era paleozoică (Permian, acum 270 milioane de ani) motiv pentru care este considerat o fosilă vie. În prezent, această specie este unica supraviețuitoare a familiei Ginkgoaceae (gimnosperme) crescând spontan doar în regiuni restrânse din centrul Chinei și regăsindu-se pe lista plantelor aflate în pericol. Totuși, datorită importanței sale deosebite în medicina tradițională asiatică, fiind o plantă de referință în Medicina Tradițională Chineză, dar și a utilizării sale culinare și decorative, Ginkgo biloba a fost naturalizată în multe părți ale lumii (de ex., Europa, America de Nord, Japonia, Coreea, India). Cea mai folosită parte a acestui arbore deosebit de valoros este reprezentată de frunze, deși alimentar sunt consumați și sâmburii nucilor de Ginkgo (în special în bucătăria asiatică). Din acestea se pot prepara infuzii, tincturi, unguente sau extracte uscate concentrate ce se regăsesc în diverse suplimente alimentare și chiar în medicamente. Frunzele de Ginkgo biloba conțin în mod natural o serie de fitochimicale precum: acizi fenolici, alchilfenoli, poliprenoli, proantocianidine, bioflavone, glicozide flavonoidice (de ex., quercetină, mircetină, campferol, izorhamnetină) sau trilactone terpenice (ginkgolide, bilobalide). Acestora li se adaugă și vitaminele din complexul B, vitamina C și mineralele precum magneziul, calciul sau fierul.

Printre cele mai însemnate proprietăți benefice ale administrării produselor pe bază de Ginkgo biloba amintim menținerea bunei funcționări a sistemelor cardio- și cerebrovascular. Multitudinea de substanțe active regăsite în frunzele acestei specii le conferă acestora proprietăți vasodilatatoare, antiplachetare și de reducere a vâscozității sângelui. Astfel, prin creșterea elasticității și diametrului venelor și prin fluidizarea sângelui, poate avea loc o oxigenare mult mai bună a creierului, dar și a extremităților corpului. În consecință, se pot observa rezultate precum o claritate în gândire, putere mai mare de concentrare, o capacitate de memorare mai bună, timpi de reacție mai scurți, reducerea senzației de mâini și picioare reci sau diminuarea riscului de afecțiuni cardiovasculare și a episoadelor ischemice. În plus, stimularea circulației în zona cerebrală are un efect benefic și asupra sănătății ochilor, dar și asupra sistemului auditiv. Mai exact, o mai bună oxigenare a urechii interne poate îmbunătății auzul, dar și echilibrul. În unele cazuri, se pot atenua senzații precum răul de mișcare, vertijul, tinitusul sau acufenele. Nu în ultimul rând, oxigenarea corectă a creierului poate conduce și la îmbunătățirea stării de spirit, cu ameliorarea episoadelor de depresie sau anxietate și creșterea calității somnului. Un alt efect sanogen important asociat consumului de produse din Ginkgo biloba este reducerea stresului oxidativ ce se datorează acțiunii antioxidante a flavonoizilor și terpenoizilor conținuți.

Așadar, fitocompușii regăsiți în frunzele acestui arbore au un efect protector împotriva proceselor de îmbătrânire precoce, motiv pentru care suplimentele din Ginkgo sunt deseori recomandate persoanelor vârstnice pentru protejarea împotriva degenerescențelor cerebrale sau oculare. Mai mult, diminuarea stresului oxidativ este strâns legată și de reducerea statusului proinflamator din organism, produsele din Ginkgo având și o acțiune antiinflamatoare. Acest lucru are efect protector împotriva dereglărilor metabolice care pot fi cauza obezității sau a rezistenței la insulină. Nu trebuie uitat nici efectul benefic pe care produsele din Ginkgo îl au asupra vieții sexuale, acestea susținând erecția și potențând orgasmul și libidoul, atât în cazul femeilor, cât și în cel al bărbaților. Nu în ultimul rând, studii recente indică posibile efecte benefice al utilizării produselor din Ginkgo și asupra astmului bronșic și chiar și în cazul unor probleme dermatologice de natură autoimună.

Busuiocul (Ocimum basilicum), cunoscut și drept Busuioc-de-grădină, Basic, Bosiog, Mălăcină, Văsileac sau Bizilioc, este o plantă erbacee anuală, alogamă, condimentară, decorativă și medicinală ce face parte din familia Lamiaceelor / Labiatelor (din care fac parte peste 25 de specii de Mentă și numeroși hibrizi ai acestora, diverse specii de Urzică-moartă, Isopul, Lavanda, Talpa-gâștei, Salvia, Oregano, Cimbrul și Roinița/Melisa). Originar din regiunea Indochinei, Busuiocul este cultivat, în zilele noastre, pe tot Globul, existând peste 60 de varietăți ale acestuia până în prezent. Pe lângă utilizările alimentare, fiind considerat de mulți pasionați ai gastronomiei drept „regele mirodeniilor”, specia are și o importanță religioasă. Astfel, grecii și egiptenii antici considerau că Busuiocul avea puterea de a deschide porțile raiului, iar în Portugalia, planta este dăruită persoanelor dragi cu ocazia unor sărbători religioase. Busuiocul este deosebit de important și în Biserica Ortodoxă Răsăriteană, fiind considerat o plantă sfântă și utilizat la obținerea apei sfințite (agheasmă) și la stropirea acesteia în semn de binecuvântare. Importanța deosebită a speciei este observată și în denumirea sa științifică, „basilicum” provenind din latinescul „basilius” și grecescul „basilikón phytón”, ce se traduce prin „regal” sau „plantă a regalității”.

Folosit în scopuri medicinale din timpuri îndepărtate, Busuiocul este parte din multe remedii naturale atât din țările vestice, cât și din Medicina Tradițional Chineză și cea Ayurvedică. Empiric, planta a fost legată sau aplicată pe zonele cu diverse afecțiuni, precum uima (adenită), tăieturi, bube sau negi pentru a grăbi vindecarea. La sate, oamenii foloseau seva acestei plante pentru calmarea durerilor oculare, iar frunzele și vârfurile florale erau utilizate la prepararea infuziilor și a decocturilor contra problemelor de stomac și rinichi. Decoctul era folosit și la calmarea tusei sau a guturaiului, în acest scop fiind folosit și fumul produs prin arderea plantei. În fitoterapia modernă, Busuiocul este apreciat pentru numeroasele sale proprietăți sanogene, având importanță atât în medicina umană, cât și în cea veterinară. Datorită compușilor activi cu acțiune antibacteriană, antifungică și antivirală specia este un adjuvant eficient în menținerea sănătății gastrointestinale, renale și respiratorii. Tot la nivel digestiv, Busuiocul ajută la calmarea inflamațiilor și sângerărilor intestinale, la combaterea dezvoltării microorganismelor patogene, la ușurarea digestiei, reducerea balonării și la înlăturarea senzației de greață. Efectul antiinflamator al derivatelor din Busuioc poate fi resimțit și la nivelul plămânilor, al arborelui bronșic, al rinichilor și al căilor urinare.

Recent, studiile științifice au identificat noi proprietăți sanogene ale Busuiocului, datorate, în mare parte, conținutului său bogat în vitamine, minerale, antioxidanți și uleiuri esențiale. Astfel vitamina C, eugenolul, limonenul, antocianinele și carotenoizii conținuți îi conferă speciei proprietăți antioxidante de excepție, asociate cu scăderea riscului de boli precum cele cardiovasculare, cancerul, artrita sau diabetul. De asemenea, conținutul deosebit de bogat în vitamina K1 susține coagularea normală a sângelui, fixarea corectă a calciului în oase și menține sănătatea cardiovasculară prin reducerea riscului de formare a plăcii ateromatoase. S-a observat că un consum regulat de Busuioc și derivate ale acestuia ajută la reglarea nivelului glucozei serice, scade colesterolul și trigliceridele din sânge, contribuie la reducerea stresului oxidativ și a proceselor inflamatorii din organism și protejează sistemul cardiovascular prin diminuarea tensiunii arteriale și relaxarea musculaturii și a vaselor de sânge. Nu în ultimul rând, Busuiocul are un efect relaxant, ameliorând stările de stres și anxietate și poate contribui la optimizarea activității mentale și cognitive, scăzând riscul declinului memoriei odată cu înaintarea în vârstă. Extern, Busuiocul poate fi folosit pentru calmarea și cicatrizarea rănilor și inflamațiilor de la nivelul pielii, ameliorarea durerii și a inflamațiilor orale (afte), nazale (rinită) și ale urechii (congestionarea canalului auditiv), reducerea inflamațiilor de la nivelul tractului respirator superior și calmarea tusei și a răgușelii, combaterea infecțiilor de natură bacteriană, fungică și virală, alungarea insectelor și calmarea ciupiturilor acestora.

În concluzie, extractul de Busuioc este un bun antioxidant, antiinflamator, antiinfecțios și tonic nervos, având numeroase utilizări atât interne, cât și externe. Compușii activi (de ex.: polifenoli, flavonoide – antocianine, quercetină, rutină, apigenină; carotenoizi – betacaroten, luteină, zeaxantină, β-criptoxantină; acizi organici – cafeic, rozmarinic, cicoric, clorogenic, ferulic, cumarinic, p-hidroxibenzoic, vanilic, litospermic, siringic, protocatecuic; taninuri, rezine, uleiuri volatile – eugenol, linalool, estragol, limonen, α- și β-pinen, cariofilenă, chavicol, ocimen, bergamoten, geraniol, timol, camfor, mentonă, pulegonă, α-humulenă, borneol, n-cinamat; vitamine – A, complex B, C, K, minerale și oligoelemente – Ca, Mg, Fe, Mn, K, Cu, Zn ș.a.) din părțile aeriene de Busuioc contribuie și la: susținerea proceselor normale de diviziune celulară și combaterea erorilor de diviziune, menținerea sănătății sistemului digestiv prin ușurarea digestiei, reducerea balonării și modularea microbiotei intestinale prin inhibarea dezvoltării unor specii de levuri și bacterii (în special speciile de bacterii Pseudomonas și levurile Candida, Mucor, Aspergillus și Geotrichum candidum), menținerea sănătății orale și a tractului respirator superior prin combaterea bacteriilor, ciupercilor și virusurilor patogene, modularea răspunsului imun, oprirea hemoragiilor, stimularea producției de lapte la femeile care alăptează, reducerea stărilor febrile, detoxifierea organismului pe cale urinară. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Busuioc se numără acțiunea: digestivă, carminativă, anticolitică, antiemetică, antiinflamatoare, antioxidantă, antitumorală, antiseptică, antifungică, antivirală, imunomodulatoare, hemostatică, febrifugă, antitusivă, galactogogă, hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, hipotensoare, cardioprotectoare, calmantă, anxiolitică, neurotonică, dezinfectantă, detoxifiantă, insecticidă, antihelmintică și diuretică.

Priboiul (Geranium macrorrhizum), cunoscut și drept Briboi, Bănat, Butură, Floarea-raiului, Floarea-Vinului, Pălăria-cucului, Floarea-viorii, Cumătră sau Mușcata-jinului, este o plantă erbacee perenă, hemicriptofită, plăcut mirositoare ce face parte din familia Geraniaceae (ce cuprinde peste 800 de specii de plante precum Mușcatele sau Năpraznicul). Denumirea științifică a genului se datorează, cel mai probabil, fructelor acestor plante care sunt în formă de cioc – latinescul „Geranium” provenind din grecescul „ γέρανος” (géranos) sau „γερανός” (geranós) care înseamnă „cocor” – și face aluzie la asemănarea cu ciocul acestei păsări. În unele regiuni din România, această denumire a fost adaptată sub formă de „Pliscu-cucoarei”. Cunoscut din Antichitate și folosit în scopuri decorative și medicinale, Priboiul a constituit un remediu pentru diverse tipuri de dureri interne. În medicina tradițională, planta a fost folosită empiric, în apa de baie a copiilor cu epilepsie (căimăceală), a adulților suferinzi de „poceală” (congestie cerebrală, paralizie facială) sau a celor cu dureri de șale. De asemenea, frunzele proaspete de Priboi erau folosite la tratarea bubelor și a varicelor. Datorită mirosului său plăcut, specia este folosită și în industria parfumurilor, uleiul volatil (bogat în germacrol, cca 50%) extras din frunze, rizomi și rădăcini fiind apreciat și în aromaterapie.

În Fitoterapia modernă, derivatele din Priboi sunt complementare în probleme cardiovasculare, disfuncții sexuale, afecțiuni renale, epilepsie, varice, congestie cerebrală, paralizie facială, angină herpetică sau dureri de stomac. Datorită conținutului în minerale, fitonutrienți și ulei esențial bogat în germacrol (50%), extractul de Priboi este un excelent adjuvant în creșterea apetitului sexual și a potenței. De asemenea, planta este studiată farmacodinamic pentru proprietățile sale hipotensive, dezinfectante, hemostatice și diuretice. Recent, studiile științifice investighează proprietățile antiproliferative și citotoxice ale derivatelor din Priboi. Acestea susțin oxigenarea corectă a celulelor și limitează acțiunea nocivă a radicalilor liberi, ajutând sistemul imunitar în procesul de combatere a formațiunilor canceroase. Astfel, Priboiul este un aliat promițător în menținerea mecanismului normal de diviziune celulară. Extern, preparatele pe bază de Priboi sunt recomandate în adresarea stomatitelor, aftelor și a anginelor herpetice, grăbirea vindecării rănilor, combaterea varicelor, și a leucomului și ameliorarea durerilor reumatice.

În concluzie, extractul de Priboi este recomandat pentru menținerea diviziunii celulare normale și susținerea funcției reproducătoare prin creșterea apetitului sexual și sporirea fertilității. În plus, compușii activi (de ex.: ulei esențial, sescviterpene oxigenate – germacrol/germacronă, δ-guaienă, flavonoide, acizi fenolici, quercetină, pigmenți, vitamine – A, complex B, C, minerale și oligoelemente – Mg, Ca, K, Fe, P, Ge ș.a.) din părțile aeriene de Priboi contribuie și la: normalizarea tensiunii arteriale, mărirea cantității de urină secretate și eliminate în timp, menținerea sănătății rinichilor, protejarea sistemului cardiovascular, limitarea dezvoltării microorganismelor patogene (germacrona fiind o cetonă sescviterpenică ce acționează selectiv și puternic împotriva speciei Bacillus subtilis, adițional se remarcă proprietățile pesticide și antitumorale), normalizarea tranzitului intestinal, optimizarea digestiei, calmarea durerilor de stomac și a celor reumatice, menținerea bunei funcționări a sistemului nervos, ameliorarea varicelor și oprirea hemoragiilor interne și externe. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Priboi amintim acțiunea: afrodiziacă, antihemoragică, astringentă, antiinflamatoare, antioxidantă, cardiotonică, hipotensoare, imunomodulatoare, spasmolitică, antireumatică, dezinfectantă, stomahică, digestivă, antiepileptică, antivaricoasă, sedativă, detoxifiantă, de reglare a tranzitului intestinal lent și diuretică.

Mod de utilizare Hyper-Tum:

Adulți: câte 2 capsule, de 3 ori pe zi, între sau înainte de mesele principale, cu un pahar mare de apă sau ceai. Durata recomandată a unei cure este de 2 luni de zile, cu o pauză de 2 săptămâni, după care se poate relua.

Recomandăm adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă (variată, bogată în fructe, legume și semințe proaspete, de preferință obținute local și aflate în sezon), efort fizic moderat, somn de calitate și o hidratare corespunzătoare.

Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Ceaiul Hyper-Tum și Clorofila Lichidă de la Hypericum!

Produse cu acțiune similară sau complementară: Hyper Artemisin (capsule), Hyper Seleniu (capsule), Seva de Mesteacăn (capsule, sirop), Bor Organic (capsule), Orz Verde (extract instant), Noni (capsule), Noni și Echinacea (capsule), Pelin (capsule), Năpraznic (capsule, ceai), Hyper Detox (pulbere), Royal LactoImun (capsule), Hyper ImunoVigor (capsule), Acid Alfa-Lipoic (capsule), Hyper Antioxidant (Forte) (capsule), Hyper Antioxidant (pulbere), Vitacan (capsule, extract instant), Vitacan Forte (capsule), Vitacan Alcalin (capsule), Spirulină (capsule, pulbere), Chlorella (pulbere), Spirulină & Chlorella (comprimate), Iod Organic (capsule), Vitamina E 400 UI (capsule moi), Luminița-Nopții (capsule moi), Omega 3 din Ulei de Pește (capsule moi), Omega 3 din Alge (capsule), Ulei din semințe de In (capsule moi), Bitterul Ierburile vieții (capsule, hidroalcoolic), Bitterul Taina Plantelor (capsule, hidroalcoolic, hidroglicerinic), Bitterul Taina Maramureșului, Coenzima Q10 (capsule), RO-BIOMUSH (capsule), Antifumat (capsule, ceai, tinctură), Antialcool (capsule, ceai, tinctură), 5-HTP Stres (capsule), Hyper-Stres (capsule), Hyper Dep-Diu (capsule), Ceaiul și Tinctura Depurativă, Ceaiul și Tinctura Antistres, Ceaiul și Tinctura de Mesteacăn, Ceaiul de Iarbă-de-Fier, Peliniță, Pelin-alb, Trei-frați-pătați, Talpa-gâștei, Rostopască sau Vâsc, Detoxifiere Colon, Uleiul de Cânepă (presat la rece) și Oțetul de Mere cu Soc sau cel din Cidru de Mere de la Hypericum.

Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: Pachet protecție solară Hyper Sun, Ulei din Semințe de Morcov, Hyper BoronProtect cu/fără Bicarbonat (pastă de dinți naturală), Hyper OxyProtect HA (spray nazal), Hyper Hygienic Spray/Gel, Săpun Lichid de Mâini cu Borax, Uleiul de Magneziu, Gelul cu Chilli, Propolis și Vitamina E, Crema cu Mărul-Lupului, Balsam Taina Plantelor, Crema Antiaging Taina Plantelor, Crema Întinerire cu Aur, Smirnă și Tămâie, Crema cu Acid Alfa-lipoic și CoQ10, Crema de mâini Antiaging cu Acid Hialuronic și CoQ10, Serul ten Luminos (Acid Alfa-lipoic), Serul Antiaging cu Vitamina C și Magneziu, Uleiurile esențiale de Busuioc, Cimbru, Brad, Pin, Tămâie, Tea-Tree, Lavandă, Mentă sau Roiniță (Melisă), Uleiurile Inhalații și Aromaterapie I și II, Tămâia Naturală Aromată (Trandafir, Sparta, Chiparos Regal) și Sarea de baie Hyper Anti-stres sau Hyper Anti-aging de la Hypericum.

Contraindicații:

Nu se utilizează de către femeile gravide și cele care alăptează, sau de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Contraindicat femeilor în primul trimestru de sarcină, persoanelor alergice la plante din Fam. Asteraceae/Compositae.

Precauții:

  • Persoanele care urmează tratamente medicamentoase, cele care se află sub supraveghere medicală, sau care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
  • Se recomandă creșterea aportului de apă pe parcursul curei cu derivate din Mesteacăn.
  • A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
  • A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
  • Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.

Condiții de păstrare:

Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

Pentru mai multe informatii despre plantele constituente accesati Cartea.

Mai multe detalii despre gama de produse Hypericum Impex gasiti pe canalul de Youtube.

Q & A

Ask a question
You must be logged in to ask a question Log In
There are no questions yet
Capsule Hyper-Tum
Capsule Hyper-Tum

Prețul inițial a fost: 41,00 lei.Prețul curent este: 35,00 lei.

Hypericum Impex
Logo
Cos