Capsule Somn Linistit
Prin sinergia compușilor activi din cele 2 plante medicinale cu melatonina, suplimentul Somn liniștit contribuie la obținerea unui somn profund, odihnitor și inducerea unei stări de calm și relaxare, fără a crea dependență.
Somn liniștit
Supliment alimentar cu rol adjuvant în obținerea unui somn liniștit și odihnitor
Caracteristici generale Somn liniștit:
Suplimentul alimentar Somn liniștit este un produs atent formulat pentru inducerea unei stări de calm, relaxare profundă și somnolență. Datorită conținutului în melatonină, produsul reduce timpul necesar pentru a adormi și îmbunătățește calitatea somnului, contribuind și la reglarea ritmului circadian. De asemenea, Teiul și Valeriana contribuie la normalizarea pulsului accelerat, ajută la detensionarea mentală și la normalizarea tensiunii arteriale. Nu în ultimul rând, formula holistică și metoda unică de obținere (fermentație lactică a materialului biologic urmată de atomizarea sa) a capsulelor Somn liniștit le conferă acestora proprietăți calmante și regenerante asupra mucoasei gastrointestinale, având o acțiune antiinflamatoare, emolientă și de limitare a proliferării microorganismelor patogene la nivelul tractului digestiv, cu efecte benefice ce se resimt și la nivelul sistemului nervos central. Această acțiune este posibilă datorită procesului fermentativ, produsul căpătând prin intermediul său noi proprietăți pre-, pro- și postbiotice ce duc la modularea microbiotei intestinale și la amplificarea efectului sedativ, calmant, destresant, hipotensiv, cardioprotector și relaxant al extractelor conținute.
Calmarea agitației mentale, detensionarea corpului și asigurarea unui somn profund și de calitate sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). De asemenea, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prevalenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism. Mai mult, acești stresori pot modifica microbiota gastrică și intestinală, cu efecte asupra digestiei, tranzitului intestinal, a stării psiho-emoționale și a răspunsului imun.
Acest lucru are o influență negativă asupra întregului corp reducând rezistența acestuia față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. O astfel de perturbare la nivel hormonal, senzația de epuizare cauzată de ritmul prea lent de regenerare a organismului, prezența unei infecții sau a unei infestări în corp sau procesele ineficiente de detoxifiere pot afecta serios calitatea somnului. Toți acești factori endogeni sunt agravați și de factori exogeni precum cei menționați mai sus, cele mai predispuse la tulburările de somn fiind persoanele care lucrează în ture de noapte, cele care călătoresc mult și schimbă des fusul orar („jet lag”), cele care suferă de anxietate sau alte probleme de sănătate, cele care urmează anumite tratamente și cele care trăiesc în medii foarte stresante și poluate.
În plus, obiceiuri aparent nevinovate precum expunerea la lumina artificială (în deosebi din spectrul albastru) a ecranelor TV, telefoanelor, tabletelor și a altor dispozitive înainte a adormi, nerespectarea unor ore fixe de culcare și trezire, consumul unor alimente grele la mai puțin de o oră înainte de culcare, abuzul de cafea și de alte substanțe cu efect stimulant sau crearea unor condiții suboptimale de somn (temperatură nepotrivită, pat inconfortabil, luminozitate crescută, zgomot ș.a.), pot compromite calitatea și durata somnului, subminându-ne sănătatea. Aceasta deoarece somnul este principalul mod prin care organismul se detoxifică, se regenerează, își reglează procesele interne conform ritmului circadian și își structurează informația acumulată peste zi. Prin perturbarea sa, pierdem cel mai de preț aliat al sănătății trupului și minții noastre. De aceea, obținerea unei odihne de calitate și beneficierea în mod constant de aceasta este, poate, demersul cel mai important pe care îl putem avea în menținerea sănătății și longevității, alături de exercițiile fizice și de o alimentație corectă.
Deși sursele de stres la adresa somnului și a sănătății noastre sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, pentru a obține un somn de calitate, cu efect regenerant și energizant și a ne proteja echilibrul microbiotei intestinale în pofida numeroșilor factori de stres exogeni sau endogeni, putem face apel la produse ce au la bază compuși activi cu proprietăți neurosedative, miorelaxante, hipotensoare, destresante, calmante, relaxante, antiinflamatoare, antioxidante și modulatoare la nivelul microbiotei gastrice și intestinale. O astfel de soluție o reprezintă produsele pe bază de extracte din plante medicinale special alese pentru detensionarea fizică și psihică a corpului, reglarea ceasului biologic și pregătirea organismului pentru somn, precum suplimentul Somn liniștit de la Hypericum.
Ingrediente Somn liniștit (mg/cps):
Extract fermentat și atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din: flori de Tei (Tilia cordata) – 175 mg și rădăcină de Valeriană (Valeriana officinalis) – 72 mg; Melatonină (sursă vegetală) – 3 mg; capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză).
Informații nutriționale | Per porție
(2 cps) |
VNR* (%)
Per capsulă |
VNR* (%)
Per porție (2 cps) |
Extract din flori de Tei | 350 mg | ** | ** |
Extract din rădăcină de Valeriană | 144 mg | ** | ** |
Melatonină | 6 mg | ** | ** |
*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011
**Nu a fost stabilită VNR
Detalii Somn liniștit:
Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.
Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.
De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.
Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.
Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.
Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.
Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.
Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din flori de Tei și rădăcini de Valeriană ce au fost supuse fermentației lactice și presate la rece în prealabil. Ulterior, extractelor atomizate li se adaugă și Melatonina. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.
În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.
De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.
În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 2 plante medicinale cu cei generați în urma procesului de fermentație și cu melatonina, suplimentul Somn liniștit de la Hypericum contribuie la obținerea unui somn profund, odihnitor și la inducerea unei stări de calm și relaxare, fără a crea dependență. În plus, compușii activi (de ex.: mucilagii – hexoză, acid poliuronic, metilpentozane; flavonoide – cvercetrină, izocvercetrină, rutozid, tilirozidă, campferol, apigenină, luteolină, diosmetină; zaharoză, lipide – acid palmitic, stearic, oleic, linoleic, arahic; gume, taninuri galice și catechice – acid protocatechic, acid elagic; acid cafeic, clorogenic, valerenic, hidroxivalerenic, acetoxivalerenic, colină, acetilcolină, fraxozidă, esculozidă, zaharuri, ulei esențial – farnesol, pinen, camfen, terpinen, dipenten, citren, limonen, cimen) din plantele conținute contribuie și la: relaxarea sistemului nervos central, calmarea migrenelor, stimularea colecistului, reglarea ritmului cardiac, normalizarea tensiunii arteriale, eliminarea toxinelor din organism, susținerea proceselor de diviziune celulară normală, combaterea agenților patogeni și reglarea ciclului menstrual. Astfel, printre proprietățile suplimentului Somn liniștit se numără acțiunile: neurosedativă, relaxantă, calmantă, antispastică, hipotensoare, colecistokinetică, sudorifică, antioxidantă, antiinflamatoare, miorelaxantă, hipotensoare, fitoestrogenică, anafrodiziacă, vasodilatatoare, cardioprotectoare, pro-, pre- și postbiotică.
Prezentarea compușilor activi din Somn liniștit:
Teiul-pucios (Tilia cordata), cunoscut și drept Tei-roșu, Tei-pădureț, Tei-căpresc, Tei-de-deal, Tei-de-pădure sau Tei-fluturesc, este un arbore foios, de dimensiuni medii, indigen ce poate ajunge la înălțimi medii de 20-30 m, are un sistem radicular bine dezvoltat și poate trăi până la 200 de ani. Datorită aromei plăcute a florilor sale și a proprietăților decorative, cosmetice și fitoterapeutice, Teiul este cultivat, fiind prezent deseori în grădini și parcuri. Acesta este deosebit de apreciat și pentru lemnul său care, deși nu este foarte dur, a fost folosit de-a lungul istoriei pentru sculptarea anumitor obiecte de uz casnic. Nu în ultimul rând, Teiul este apreciat și pentru mierea obținută din florile sale. Aceasta se remarcă prin proprietăți organoleptice, nutriționale și fitoterapeutice deosebite. Ca multe specii cu utilizare fitoterapeutică, Teiul este cunoscut încă din Antichitate. Florile sale erau utilizate pentru colorarea în galben deschis, iar cărbunele de Tei pentru prepararea vopselii negre. Specia a fost folosită atât la om, cât și în scop veterinar, pentru diverse probleme de natură respiratorie. Tradițional, datorită aromei plăcute, ceaiul din flori de Tei este folosit pentru calmarea stărilor de agitație și inducerea somnului la copiii mici. Acest fapt denotă buna tolerabilitate față de produsele pe bază de Tei și siguranța crescută de utilizare.
În fitoterapia modernă, florile de Tei sunt recomandate pentru un spectru larg de probleme. Cel mai des folosite pentru prepararea infuziilor, Teiul este deosebit de util în calmarea spasmelor și a excitației mentale. Efectul relaxant se datorează uleiului esențial din flori, ulei bogat în compusul activ denumit „farnesol”. De altfel, farnesolul este compusul responsabil pentru mirosul plăcut al florilor de Tei. Prin efectul relaxant al Teiului se poate obține și o îmbunătățire a calității somnului și, de asemenea, o ameliorare a problemelor de natură digestivă, produsele din florile acestei specii având capacitatea de mărire a cantității de bilă secretate de către ficat. Datorită conținutului în mucilagii al preparatelor din flori de Tei, acestea au acțiune emolientă și calmantă asupra tractului respirator. Astfel, florile de Tei sunt recomandate ca adjuvant în răceli, tuse, stomatite și inflamația căilor respiratorii, având un efect antiinflamator și decongestionant. Mai mult, acestea ușurează expectorarea, stopează dezvoltarea bacteriilor și a virușilor și reduc febra.
Consumate cu regularitate, produsele pe bază de Tei ajută la detoxifierea organismului prin proprietățile sudorifice și diuretice datorate conținutului de flavone. De asemenea, acestea ajută și la menținerea sănătății cardiovasculare prin acțiunea vasodilatatoare și hipotensoare, fiind deosebit de utile pentru persoanele cu tensiune arterială crescută cu substrat neuro-vegetativ, ce manifestă o înrăutățire a simptomelor în stările de agitație și nervozitate. Având în componența lor substanțe fitoestrogenice, florile de Tei au un efect benefic și asupra sănătății aparatului reproducător feminin. Acestea ajută la reglarea ciclului menstrual și la reducerea durerilor de cap și de burtă asociate perioadei menstruale. În plus, cercetările științifice moderne indică și o posibilă utilitate a derivatelor din Tei în combaterea problemelor de diviziune celulară. Această acțiune este pusă pe seama conținutului în substanțe active cu proprietăți antioxidante și antimutagenice precum fenolii.
Valeriana (Valeriana officinalis), cunoscută și drept Odolean, Iarba-mâțului, Iarba-pisicii, Năvalnic sau Gușa-porumbelului, este o plantă erbacee perenă, spontană sau cultivată ce face parte din familia Caprifoliaceae (din care fac parte și Caprifoiul, Mâna-Maicii-Domnului). Răspândită în regiunea eurasiatică, Valeriana poate fi întâlnită crescând spontan din zona de câmpie, până în cea montană, preferând locurile umbroase, solurile umede, mlaștinile, luncile sau zăvoaiele. În fitoterapie, sunt folosite rădăcinile, stolonii și rizomii speciei. După uscare, acestea sunt caracterizate de un miros specific, neplăcut ce devine mai pregnant în timp. Principalul compus responsabil de miros, dar și de proprietățile sedative ale plantei este acidul valerenic. Gustul rădăcinilor este unul dulceag la început, apoi devine amar, cu o aromă camforată.
Cunoscută din Antichitate și menționată ca plantă medicinală în secolul al VI-lea e.n., Valeriana este complementară atât în medicina umană, cât și în cea veterinară. Strămoșii noștri dacii, denumeau această specie „Adila”, „Adilon” sau „Odilan” de unde avem în zilele noastre denumirea de „Odolean”. Aceștia foloseau planta pentru problemele de natură cardiovasculară. Ulterior, în secolul al XVIII-lea e.n., Valerianei i s-au recunoscut proprietățile sedative pentru care este deosebit de apreciată și în zilele noastre. În trecut, planta mai era folosită și pentru calmarea unor dureri sau amorțeli în membrele superioare și inferioare.
În fitoterapia modernă, produsele pe bază de Valeriană sunt recomandate pentru inducerea somnului și îmbunătățirea calității sale. Cel mai des folosită pentru prepararea infuziilor și decocturilor, Valeriana este deosebit de utilă în calmarea spasmelor și a excitației mentale. Astfel, aceasta este folositoare în combaterea disconfortului gastrointestinal și a tranzitului accelerat provocat de hiperexcitabilitatea nervoasă. Similar, derivatele din Valeriană pot reduce pulsul mărit și pot normaliza ritmul cardiac dereglat pe fond nervos. Mai mult, acesta ajută și la menținerea sănătății cardiovasculare prin acțiunea vasodilatatoare și hipotensoare, fiind deosebit de utilă pentru persoanele cu tensiune arterială crescută cu substrat neuro-vegetativ, ce manifestă o înrăutățire a simptomelor în stările de stres psiho-emoțional. Conform principiilor ayurvedice, Valeriana este recomandată în adresarea tulburărilor de tip Vata, eliminând Ama din intestinul gros, sânge, articulații și nervi.
Prin efectul sedativ-hipnotic al Odoleanului se poate obține și o îmbunătățire a calității odihnei prin inducerea somnului și permiterea intrării în fazele adânci ale acestuia, cu efecte detoxifiante și regeneratoare la nivelul creierului. Această acțiune este posibilă datorită sinergiei multitudinii de compuși activi din rădăcinile și rizomii acestei plante, precum acizii valerenici, care potențează activitatea acidului gama-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător cu rol inhibitor la nivelul sistemului nervos central (SNC). Foarte important de menționat este faptul că Valeriana nu este toxică, nu creează dependență și nu diminuează reflexele! De asemenea, extractul de Valeriană are un efect benefic și asupra sănătății aparatului reproducător feminin. Prin acțiunea miorelaxantă și antialgică, aceasta ajută la reducerea durerilor de cap și de burtă asociate perioadei menstruale. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că Valeriana poate avea și proprietăți anafrodiziace prin caracterul său relaxant. Extern, Odoleanul este util în probleme circulatorii.
Melatonina este un hormon secretat de către glanda pineală (epifiză), obținut plecând de la L-triptofan. În cantități mai mici, melatonina este sintetizată și la nivelul măduvei osoase, a celulelor epiteliale sau leucocitare. Printr-o serie de procese de hidroxilare și decarboxilare, triptofanul este transformat în 5-HTP (5-hidroxitriptofan), apoi în serotonină (un alt neurotransmițător important) și, în cele din urmă, în melatonină. Devine evidentă, astfel, legătura dintre nivelul „hormonului fericirii” (serotonina) și cel al „hormonului întunericului” (melatonina) – o posibilă explicație pentru problemele cu somnul pe care persoanele cu un nivel scăzut de serotonină le pot întâmpina. Poate cea mai cunoscută proprietate a melatoninei este aceea de reglare a ritmului circadian. Fiind secretată de către glanda pineală atunci când lumina ambientală devine suficient de redusă, tinzând spre spectrul roșu, melatonina are un efect complex asupra temperaturii corpului, echilibrului hormonal și a circulației sanguine din timpul somnului. Mai exact, aceasta participă la reducerea temperaturii interne a corpului, inhibarea sintezei hormonilor caracteristici stării de veghe precum cortizolul sau limitarea circulației periferice. Toate aceste modificări induc o stare de somnolență, pregătind corpul pentru odihna și detoxifierea de peste noapte. Pe lângă facilitarea adormirii, melatonina ajută și la adaptarea mai ușoară la schimbările de fus orar și la revenirea organismului după o perioadă în care orele de somn au suferit perturbări, fiind neregulate. Mai mult, s-a observat că administrarea de melatonină la pacienții care au suferit intervenții cu anestezie totală a avut un efect pozitiv în ameliorarea stărilor de confuzie.
De asemenea, melatonina joacă un rol important și în reglarea funcției endocrine, susținând secreția hormonilor reproducători, declanșarea menstruației, inhibarea ovulației și chiar intrarea la menopauză. Un alt rol major al melatoninei este cel antioxidant, aceasta fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanți eliberați de către organismul uman, unele surse prezentând-o ca având o capacitate antioxidantă de două ori mai mare decât cea a vitaminei E. Împreună cu alți astfel de compuși, precum glutationul, acidul uric, superoxid dismutaza, catalaza sau acidul lipoic, melatonina ajută la combaterea stresului oxidativ din organism și limitează stricăciunile celulare și adenomiale induse de către radicalii liberi. Nu în ultimul rând, melatonina are un rol complex, și încă insuficient înțeles, în funcționarea normală a sistemului imunitar. Cea mai vizibilă acțiune este cea antiinflamatoare, însă a fost observată și o acțiune stimulatoare asupra producției de citokine. În prezent, tot mai multe studii investighează caracterul potențial protector al melatoninei împotriva infecțiilor bacteriene sau virale, și chiar și împotriva celulelor canceroase.
Din păcate, odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de melatonină secretată de către organism scade, acesta fiind unul dintre motivele pentru care persoanele vârstnice își reduc durata somnului sau pot chiar întâmpina probleme de odihnă. De aceea, administrarea de suplimente cu acest compus este recomandată pentru îmbunătățirea calității somnului și menținerea funcțiilor cerebrale normale. Deoarece nu s-a observat o relație între cantitatea de melatonină administrată și viteza de instalare a senzației de somn, de obicei, dozele recomandate sunt mici, intervalul optim fiind de 0,5-5 mg. Pentru sporirea efectului calmant și grăbirea instalării somnului, melatonina se poate asocia cu extractele de Valeriană, un puternic neurosedativ natural, sau cu alte plante cu efect calmant precum Teiul, Lavanda, Mușețelul sau Passiflora. De asemenea, alimentele și suplimentele bogate în 5-HTP sau acid gama-aminobutiric (GABA) sinergizează bine cu acest compus.
Este important de subliniat faptul că expunerea la razele luminoase din spectrul albastru este cea mai eficientă în blocarea sintezei melatoninei, glanda pineală fiind deosebit de sensibilă la acest tip de lumină. Din păcate, acesta este spectrul luminos cel mai des emis de către ecranele electrocasnicelor precum televizorul, calculatorul, tabletele sau telefonul. De aceea, utilizarea acestor ecrane și expunerea la lumina albastră înainte de culcare are un efect puternic inhibant asupra sintezei normale de melatonină, putând dezechilibra mecanismele fin reglate ale bioritmului uman. Este important, astfel, ca administrarea e melatonină să nu fie urmată de expunerea la surse luminoase sau de consumul de substanțe energizante (ceai negru, cafea, ciocolată ș.a.). De asemenea, momentul ideal de administrarea al melatoninei este cu 30 de minute înainte de culcare. Pentru persoanele sănătoase, administrarea suplimentelor cu melatonină, în dozele recomandate, este sigură atât pe termen scurt, cât și pe termen lung și NU creează dependență.
Mod de utilizare:
Adulți: 1-2 capsule pe zi, seara, la nevoie, cu jumătate de oră înainte de culcare. În cazul folosirii îndelungate, se recomandă o pauză de 1 lună la fiecare 3 luni de consum neîntrerupt.
Este indicată adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, efort fizic moderat și o hidratare corespunzătoare. Se vor evita mesele grele sau copioase și consumul de alcool și substanțe energizante înainte de culcare. Se recomandă evitarea expunerii la ecranele luminoase și la sursele de lumină albastră cu minimum 30 de minute înainte de culcare.
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Ceaiul Somn-ușor și cu Mierea de albine din flori de Tei de la Hypericum!
Se poate asocia cu succes și cu: Hyper-Calm (capsule), Deprecalmin (capsule), 5-HTP Stres (capsule), Ceaiul și Tinctura de Valeriană, Bitterul Ierburile-vieții (capsule sau hidroalcoolic), Antianxietate (capsule), Ceaiul și Tinctura Antistres, Ceaiul de Tei, Ceaiul de Mușețel, Magneziu B-complex (Droji-Mag) (capsule), Bisglicinat de Magneziu (capsule), Potasiu și Magneziu (capsule), Orotat de Magneziu (capsule), Păducel (ceai, tinctură, capsule, sirop), Hyper-Cardio (capsule), HyperCardio Tonic (capsule), Sunătoare (Ceai, tinctură, capsule), Infostim (capsule), Ceaiul de Talpa-gâștei, Ceaiul de Hamei, Mierea de albine din flori de Tei, Ceaiul și Uleiul esențial de Lavandă, Siropul de Vișine și Oțetul Antistres.
Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm asocierea cu: Uleiul de Magneziu; Serul Antiaging cu Vitamina C și Magneziu; Gelul Hyper VenoSan; Gelul Trombo-Hyp; Uleiurile esențiale de Lavandă, Melisă (Roiniță), Tămâie, Patchouli, Scorțișoară, Brad sau Ylang-ylang; Tămâia Naturală Aromată (Trandafir, Sparta, Chiparos Regal) și Sarea de baie Hyper Antistres sau Calciu și Magneziu de la Hypericum.
Formă de prezentare:
O cutie conține 60 capsule a câte 345 mg
Greutate netă:
℮ 20,7 g
Contraindicații:
Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
Precauții:
- Femeile gravide sau care alăptează, persoanele care urmează tratamente medicamentoase, cele care se află sub supraveghere medicală sau cele care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
- A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
- A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
- Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
Condiții de păstrare:
Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
Prețul inițial a fost: 42,00 lei.35,00 leiPrețul curent este: 35,00 lei.