Protocol natural cu rol antiinflamator si antitrombotic in mentinerea circulatiei sangelui

Protocol natural cu rol antiinflamator si antitrombotic in mentinerea circulatiei sangelui

Curcumina este un polifenol derivat din planta Curcuma longa (turmeric sau sofran indian), și a fost utilizata pe scară largă în medicina alternativa, numită și medicină complementară sau neconvențională (respectiv, metode de diagnosticare si tratament care se află în afara medicinei convenționale). Curcumina este un compus natural, netoxic, cu diverse proprietăți benefice: antiinflamatorii, antioxidante, anti-cancerigene, antitrombotice, asigurand si o buna protectie cardiovasculara.
Consumul zilnic de turmeric, ca si condiment, ar putea ajuta la menținerea unei stari fiziologice anticoagulante sanatoase. Este foarte important de mentionat calitatea curcuminei de a fi un compus sigur, intrucat nu au existat efecte adverse la om in urma administrarii unei cantitati de 8g/zi. În ciuda activității sale biologice și a siguranței consumului, aplicațiile de curcumină au fost limitate de solubilitatea in apa foarte redusa a acesteia (aproximativ 0,6 micrograme/ml), precum si de vulnerabilitatea ridicată la auto-oxidare și descompunere fiziologica rapida in organism

Detalii aici: http://www.bmbreports.org/journal/view.html?volume=45&number=4&spage=221

Curcumina are o structură 1,3-dicetonă tautomera, adica in solutie exista in doua configuratii chimice, ceto si enolică. Astfel, curcumina se găsește în forma enolică cand se dizolva în solvenți organici și în forma cetonică cand este dizolvata în apă  Datorita acestei structuri chimice special, curcumina poate fi un agent excelent de chelare (procesul de legare chimica de ioni metalici). Ca urmare, borul și compușii săi (esterii acidului boric) formează complecsi cu curcumina. Studii recente au publicat formarea unui compus al borului cu curcumina, respectiv rosocianina, care asigura creșterea stabilității si biodisponibilitatii in vivo a curcuminei

Detalii aici: https://www.mdpi.com/1420-3049/19/12/20091/htm.

Deși curcumina a fost evaluată în numeroase studii de laborator și clinice, aceasta nu are inca utilizări medicale consacrate. Conform unei revizii stiintifice din 2017, care a vizt mai mult de 120 de studii, curcumina nu a avut succes în niciun studiu clinic, determinând autorii să ajungă la concluzia urmatoare: curcumina este un compus instabil, reactiv, cu biodisponibilitate redusa și, prin urmare, in forma naturala este extrem de improbabil de fi utilzata ca medicament. Desi guvernul SUA a alocat suma de 150 de milioane de dolari pentru cercetarea curcuminei prin Centrul Național de Sănătate Complementară și Integrativă, nu a fost identificat niciun argument stiintific care sa sprijine folosirea curcuminei ca tratament medical.

Detalii aici: https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acs.jmedchem.6b00975.

Cu toate acestea, recent, compusii curcuminei cu bor au inceput sa fie cercetati din ce in ce mai mult, descoperindu-se proprietati biologice remarcabile ale acestora (antitumorale, antivirale, antioxidante, antitrombotice). Se considera ca in viitor acesti compusi vor putea fi folositi ca medicamente in profialxia atacurile virale pandemice, asa cum este acum SARS-CoV-2, precum si pentru a imbunatati circulatia sangelui in organism.

Detalii aici:
https://chemrxiv.org/articles/Theoretical_Evaluation_of_Bortezomib_and_Other_Boron-Containing_Compounds_as_Inhibitors_of_SARS-CoV-2_Main_Protease/12047346/1; https://applbiolchem.springeropen.com/articles/10.1007/s13765-018-0374-4; https://www.researchgate.net/publication/341029881_Turmeric_against_Covid-19_too_much_of_a_coincidencehttps://www.researchsquare.com/article/rs-22057/v1

Curcumina un anticoagulant si fibrinoli tic natural cu efecte benefice in menținerea circulației sănătoase a sângelui
Curcumina este o moleculă foarte eficienta in combinatie cu compusii naturali ai borului, deoarece, in vitro si in vivo, s-a demonstrat ca posedă proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, anti-trombotice și antifibrotice remarcabile. Conform acestor constatări, activitatea anticoagulantă a curcuminei provine din inhibarea enzimelor finale în cascada de coagulare a sângelui.

Detalii aici: https://www.europeanreview.org/wp/wp-content/uploads/5042-5046.pdf

Trombocitele sunt „jucătorul major” în tromboza arterială și, prin urmare, sunt ținte atractive în prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare, aceasta fiind principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume. Ocluziile trombotice și tromboembolice ale vaselor de sânge aterosclerotice sunt cauza principală a evenimentelor ischemice. Activarea și agregarea trombocitelor este considerată a fi esentiala în producerea trombului arterial. Tratarea pacienților cu medicamente anticoagulante și fibrinolitice poate fi complicată. Există mai multe medicamente disponibile, fiecare medicament afectează o parte diferită a procesului de coagulare și sunt posibile efecte secundare grave.
In consecinta, efectele curcuminei de scădere a nivelurilor de colesterol seric pot asigura protectia împotriva modificărilor patologice care apar in ateroscleroza. S-a demonstrat că efectele inhibitoare ale curcuminei ameliorează dezvoltarea hipertrofiei cardiace și insuficienței cardiace la modelele animale. Efectele antiinflamatoare ale curcuminei pot preveni aritmiile ventriculare prin menținerea homeostaziei calciului.
Sunt tot mai multe cercetari care arata ca gruparile orto-metoxi (O-CH3) ale curcuminei si derivatilor sai cu bor joacă un rol critic în determinarea efectului antiinflamator si antitrombotic al acestora. Astfel, putem să postulăm că activitățile anticoagulante ale curcuminei si derivatilor sai ar putea fi cauzate, în principal, de interacțiunea enzimelor cheie in procesul de coagulare cu grupul orto-metoxi al curcuminei, si astfel curcumina si derivatii sai devin inhibitor de trombină avand beneficii terapeutice substanțiale.

3. Viitorul agenților naturali Viitorul agenților naturali antiinflamatori, antiinflamatori, anticoagulanți si fibrinoliticianticoagulanți si fibrinolitici in sanatatea circulatiei sangeluiin sanatatea circulatiei sangelui
Deși exista medicamente folosite ca agenți antitrombotici îmbunătățiți, efectele lor asupra ratelor mortalității și morbidității nu sunt complet cunoscute. În prezent, medicamentele folosite pentru tratamentul trombozei arteriale și venoase sunt clasificate în trei categorii: anticoagulante, fibrinolitice si inhibitori ai agregării plachetare. Alți agenți antiplachetari, cum ar fi aspirina, clopidogrel și abciximab au fost utilizati în reducerea riscului pentru diverse boli cardiovasculare. Agenții fibrinolitici, cum ar fi streptokinază, activatorul tisular de plasminogen (t-PA) și reteplasa (Retavase), sau, mai nou, agenții anticoagulanti orali sunt de obicei utilizați pentru a dizolva și a elimina cheagurile de sânge.

Detalii aici: https://www.cardioportal.ro/pdf/ghiduri/06.pdf.

Astfel, există o nevoie urgentă si din ce in ce mai mare de dezvoltare a noi abordări terapeutice prin folosirea adjuvantilor nutritive pentru a reduce efectele adverse ale medicamentelor antitrombotice, fără a le afecta eficacitatea. Astăzi, există multe produse naturale diferite care pot afecta hemostaza și calea de coagulare prin diferite mecanisme. Aceste produse naturale sunt promovate din ce in ce mai mult pentru suplimentarea nutritiei sau ca adjuvant la terapiile existente. Unele medicamente care se bazeaza pe molecule naturale sunt utilizate acum în clinici de specialitate, demonstrandu-si eficacitatea datorită proprietăților lor pleiotropice, rezultatelor sinergice, precum și reducerii efectelor secundare asociate tratamentelor medicamentoase actuale.

Produsele naturale pot oferi o abordare preventivă utilă sau pot fi utilizate ca adjuvant la tratamentele farmacologice curente pentru bolile trombotice. Există un interes din ce în ce mai mare în utilizarea curcuminei în diferite medicamente, dispozitive medicale și combinatii cu materiale biocompatibile, care si-au dovedit eficacitatea și compatibilitatea in vitro și in vivo, în comparatie cu anticoagulantele și antiplachetarele cunoscute. Cunoștințele privind mecanismele care stau la baza actiunilor antitrombotice ale curcuminei si derivatilor sai sunt încă în curs de dezvoltare, estimandu-se ca in viitorul apropiat acestia vor avea impact important asupra sănătății sangelui. In plus sunt necesare mai multe studii clinice pentru a evalua pe deplin potențialul neexploatat al curcuminei si derivatilor în procesul de coagulare pentru a trata mai bine pacienții care suferă si de boli cardiovasculare.
In urma studiilor recente, se poate formula un protocol nutritional protector pentru circulatia sangelui bazat pe asocierea curcuminei si a compusilor naturali de bor (fructoboratul de calciu) cu vitamina D3 si extract de salcie (salicina)

Detalii aici:
-pentru curcumina: https://sci-hub.tw/10.1002/jcp.26249
-pentru fructoborat: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6373344/
-pentru extract de salcie:
https://www.researchgate.net/publication/268515420_Effects_of_Willow_Bark_Salix_alba_and_Its_Salicylates_on_Blood_Coagulant
-pentru vitamin D3 : https://symbiosisonlinepublishing.com/hematology/hematology06.p

Hypericum Impex
Logo