Descriere şi răspândire:
Roiniță (Melissa officinalis) este o plantă erbacee, perenă, înaltă de 30-80 (120) m. În pământ are un rizom orizontal, articulat şi lignificat, brun-gălbui, din care pornesc rădăcinile. Tulpina aeriană-etramuchiată, glabră spre bază şi păroasă la partea superioară. Frunzele-ovate cu vârful obtuz şi marginile serat-crenate, păroase, peţiolate. Florile grupate câte 5-10 în verticile, la noduri, începând chiar de la baza tulpinii, cu caliciul gamosepal bilabiat, corola gamopetală bilabiată, albă sau palid-liliachie, labiul superior bilobat, cel inferior trilobat şi mai scurt, androceul din 4 stamine fertile şi gineceul bicarpelar cu stil de lungimea staminelor. Fructele-nucule ovoide, brune, netede, grupate câte 4 în caliciul persistent. Înfloreşte în lunile iunie-august.
Răspândită spontan, dar mai ales cultivată, în regiunile din vestul şi sudul ţării, pe locuri uscate, pietroase, pajişti, luminişuri în păduri. Este pretenţioasă faţă de temperatură, nu suportă temperaturile scăzute iarna, dar suportă bine temperaturile ridicate vara. Are cerinţe de lumină directă, umbrirea afectând nu numai dezvoltarea ci şi cantitatea de ulei esenţial. Preferă solurile fertile, permeabile, situate pe versanţii însoriţi, sunt contraindicate solurile grele.
Părţile utilizate: Folium Melissae – frunzele, Herba Melissae – partea aeriană a plantei.
Recoltarea:
Se face înaintea sau în timpul înfloririi, pe timp uscat, după ce s-a ridicat roua. Frunzele se strujesc de pe ramuri, operaţie care se poate face de 2 ori, la începutul lunii iunie şi la sfârşitul lunii august. Pentru herba se taie toată planta de la suprafaţa solului la începutul înfloririi, tot în 2 etape. Au miros şi gust aromat plăcut de lămâie.
Uscarea:
Se face pe cale naturală, în strat subţire, în spaţii bine aerate pentru că se înnegresc foarte repede sau artificial la temperaturi care să nu depăşească 30 grade C, altfel pierd uleiul esenţial.
Randamentul la uscare: 4,5-5,5/1 pentru frunze, 4-5/1 pentru herba.
Compoziţia chimică:
Ulei esenţial format din citral, citronelol, citronelal, geraniol, nerol. Frunzele conţin: acid rosmarinic, acid cafeic şi clorogenic, triterpene, flavonoizi, glicozizi monoterpenici.
Acţiune biologică:
- Sedativă şi anxiolitică – datorită uleiului esenţial;
- Eupeptică (digestivă) coleretică, carminativă şi antispastică – datorită principiului amar şi acidului cafeic;
- Relaxantă – asupra musculaturii gastro-intestinale şi uterine;
- Antiinflamatoare şi analgezică – prin acidul rosmarinic;
- Antiseptică şi antivirală – asupra virusului Herpes simplex;
- Diaforetică.
Recomandări:
Preparatele din Roiniță (Melissa officinalis) sunt complementare pe cale internă în: insomnii de origine nervoasă, stres, ameţeli, migrene, tulburări funcţionale gastroenterice colici la copii, chiar la sugari, colite spastice, meteorism şi disconfort abdominal, colon iritabil, dispepsii, vărsături de diverse cauze, cu deosebire în cele de sarcină, anxietate, crampe menstruale, stimulent uterin, eliminarea toxinelor pe cale sudoripară.
Pe cale externă preparatele pe bază de Roiniță (Melissa officinalis) sunt complementare în: edeme, alergii cutanate, herpes labial, răni diverse, întreţinerea tenului gras, igiena cavităţii bucale.