Rostopască (Chelidonium majus)

Rostopasca (nume științific Chelidonium majus L.), cunoscută și sub denumirea populară de iarbă de negi sau negelariță, este o plantă erbacee ușor de recunoscut după latexul de culoare galbenă care în contact cu aerul se brunifică.

Frunzele sunt simple, alterne, nestipelate. Florile sunt actinomorfe (cu simetrie radială), bisexuate, de culoare galbenă, grupate în umbele simple. Înflorește din aprilie până în septembrie. Fructul este o capsulă.

Arealul de răspândire:


Rostopasca (Chelidonium majus) crește în locuri umbroase, ruderale (în jurul așezărilor omenești), în tufărișuri, până în regiunea montană.

Momentul recoltării:


Culesul se face pe timp frumos, însorit, în zile fără ploaie (ploaia favorizează brunificarea plantei, ceea ce duce la degradarea principiilor active). Se culege partea aeriană a plantei (tulpina, frunzele și florile), cu grijă pentru a nu dezrădăcina planta, care va da apoi alte tulpini.

Activitate farmacologică:

Studii in vitro au demonstrat faptul că extractul alcoolic din rostopască are proprietăți antivirale (35 μg/ml) și virucidă asupra virusului Herpes simplex.

Alcaloizii benzofenantridinici și protoberberinici au fost testați pentru inhibarea reverstranscriptazei, activității ARN-ului virușilor tumorali. Inhibarea activității revers transcriptazei a fost corelată cu structura și activitatea antileucemică a alcaloizilor protoberberinici. Grupurile fenolice și metoxi privind structura alcaloizilor benzofenantridinici sunt importante pentru activitatea anti-RT, astfel că alcaloizii prezintă activități foarte diferite. Prezența în moleculă a azotului cuaternar este de asemenea necesar pentru activitatea anti-RT. Compuși precum chelidonina care nu prezintă azot cuaternar prezintă o activitate foarte slabă împotriva virușilor ARN tumorali. Chelidonina prezintă o activitate inhibitoare scăzută asupra revers transcriptaza virusului imunodeficienței dobândite de tip I (IC50 aproximativ 200 µg/ml) în timp ce berberina prezintă o activitate moderată împotriva aceleiași enzime(IC50 aproximativ 100 µg/ml). Extractul de rostopasca a prezentat o acțiune antivirală și într-un studiu in vivo realizat pe șoareci infectați cu virus gripal, însă numai în cazul în care cantitatea de virus administrată a fost una redusă.

Acțiune antitumorală

Efectul potențial antiploriferativ al extractului de rostopasca a fost supus unui studiu in vitro pe linii de celule keratocite (celule HaCaT) cu înmulțire rapidă. O concentrație de 0,68 % alcaloid, estimat în chelidonina a inhibat creșterea celulelor HaCaT cu o valoare IC50 de 1,9µmol/l. sanguinarina, cheleritrina și chelidonina au dat o valoare IC50 de 0,3; 3,2 și 3,3µmol/l. Activitatea citotoxică a chelidonina, sanguinarina și berberina a fost testată și pe culturi de celule HeLa observându-se o acțiune inhibitoare semnificativă. Efectul antitumoral a fost demonstrate in vivo și pe linii de celule sarcom 180 și carcinom Erlich, observându-se o ușoară activitate inhibitoare. A fost demonstrat faptul că un extract din rostopasca conținând chelidonina are proprietatea de a anula în cazul mai multor linii celulare canceroase, proprietatea celulelor maligne de a-și dezvolta o rezistență la tratamentul medicamentos, prin interactiunea cu: transportorii ABC, CYP3A4 și GST, prin inducerea apoptozei și efectele citotoxice. Acțiunea chelidonina a fost testată in vitro pe linii de celule HepG2 asupra cărora chelidonina are o acțiune apoptoza după 24 de ore. În timp real datele RT-PCR au arătat faptul că expresia PGP a crescut de aproximativ trei ori în cazul celulelor HepG2 tratate cu chelidonina în comparație cu celulele de control netratate. De asemenea activitatea telomeraza a fost redusă semnificativ după administrarea unor doze foarte mici de chelidonina. Tratarea repetată a celulelor cu doze foarte mici de chelidonina a cauzat o scădere a ratei de creștere de patru săptămâni.

Acțiune analgezică

Acțiunea analgezică a extractului de Rostopască (Chelidonium majus) implica mecanismele GABA-ergice din sistemul nervos și a receptorilor pentru glicină.

  • Acțiune antiinflamatoare
  • Acțiune antimicrobiană
  • Acțiune imunomodulatoare
  • Acțiune antispastică
  • Acțiune coleretică

Indicații terapeutice

Acnee, afecțiuni hepato-biliare, afecțiuni digestive, afecțiuni intestinale, afecțiunile splinei, angină pectorală, angiocolite, artrită, astm bronhic, arterioscleroză cerebrală, atonie vezicală, bătături, blefarită, boli de ficat, boli de piele persistente, cataractă, catar bronșic, cancer, cancerul pielii și tumori exteriorizate, calculoză biliară, cefalee, chelie, cheratită, chisturi, chist ovarian, ciroză hepatică, colecistită, colesterol crescut, colici biliare, constipație atonă, dischinezie biliară, dispepsie, dureri de ficat, eczeme infecțioase, epidermofiție, faringită, febră intermitentă, fibrom uterin, fistule, gastrită, greață, gută, hepatită cronică, hepatită virală (A, B, C), herpes rebel bucal și genital, hipertensiune arterială, hipermetropie, hirsutism, icter, indigestie, infecții cronicizate ale pielii, infecții genitale (cu papiloma-candidatrichomonas), infecții în gât, infecții intestinale, inflamații cronice ale ochilor, inflamații intestinale, insomnie, insuficiență cardiacă, isterie, laringită, lipomatoză, litiaze biliare, lupus, migrenă, migrenă biliară, negi, neliniște, nevroze, ochi obosiți, panarițiu, pancreatita, parazitoze intestinale, pete pe cornee, pilozitate excesivă, psoriazis, răni infectate, reumatism, spasme intestinale,tahicardie, tuberculoză, tumori exteriorizate, tuse spastică sau convulsivă, ulcer duodenal, ulcer varicos (plăgi atone, vechi), ulcerații cronice ale ochilor, vegetații veneriene.

Precauții și contraindicații

Supradozarea poate provoca gastroenterita, tuse, probleme respiratorii, spasme digestive. Dozele mari pot provoca paralizie temporară și tulburări cardiace.

Interacțiuni


Rostopasca (Chelidonium majus) sau preparatele care conțin această plantă pot interacționa cu medicamentele.

Preparatele care conțin rostopască pot crește prin mecanisme necunoscute efectul următoarelor medicamente: dextroamfetamină, hexobarbital, metamfetamină, morfină. Deasemenea acestea pot crește activitatea următoarelor medicamente prin sinergism farmacodinamic: furazolidonă, linezolid, mocoblemid, procarbazina.


Preparatele pe bază de rostopască pot scădea acțiunea unor medicamente prin antagonism farmacodinamic: duloxetina, escitalopram, fluoxetina, milnacipran, nefazodona, paroxetina, sertalina, trazodona, venlafaxina.

Preparate din sau ce contin Rostopască (Chelidonium majus)

Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 0
– 18%
Bitter Taina Maramuresului 10 x 30ml – Supliment alimentar, obținut din 40 de plante medicinale, cu rol tonic și stimulent general al organismului

Bitter Taina Maramureșului 10 x 30ml

45,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 4
– 17%
Bitter Taina Maramuresului 500ml

Bitter Taina Maramuresului 500ml

64,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 4
– 17%
Bitter Taina Maramuresului 500ml

Bitter Taina Maramuresului 200ml

32,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 1
– 19%
Ceai Flori de Fan doze - supliment alimentar cu rol de tonifiere, detoxifiere și calmare asupra organismului.

Ceai Flori de Fan doze

6,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 3
– 18%
Ceai Flori de Fan vrac - supliment alimentar cu rol de tonifiere, detoxifiere și calmare asupra organismului.

Ceai Flori de Fan vrac

7,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 0
– 19%
Ceai Antianemic vrac - rol în creșterea ratei de absorbție și fixare a fierului, precum și pentru stimularea producției de celule roșii.

Ceai Antianemic vrac

6,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 9
– 17%
Capsule Hyper Bil - este un produs atent formulat pentru menținerea bunei funcționări a sistemelor hepatobiliar și digestiv.

Capsule Hyper Bil

32,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 6
– 17%
Capsule Protector Ficat - Vitamine si Suplimente Naturale - Produs Hypericum Impex

Capsule Protector Ficat

32,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 0
– 17%
Tinctura de Rostopasca - supliment alimentar cu rol adjuvant in afectiuni ale aparatului digestiv, cu proprietăți coleretice etc.

Tinctura de Rostopasca

14,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 0
– 19%
Tinctura Antianemica - rol în creșterea ratei de absorbție și fixare a fierului, precum și pentru stimularea producției de celule roșii.

Tinctura Antianemica

13,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 3
– 18%
Tinctura Contra Caderii Parului - supliment alimentar cu rol adjuvant în menținerea sănătății și rezistenței fanerelor.

Tinctura Contra Caderii Parului

13,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 1
– 19%
Tinctura Hepato Biliara - supliment alimentar formulat pentru a stimula funcțiile ficatului și ale colecistului.

Tinctura Hepato Biliara

13,00 lei
Hypericum Impex
Logo