Socul (Sambucus nigra) este un complex de specii de arbuști din familia Adoxaceelor. Acesta conține peste 20 de soiuri de arbuști ce își au originea în Europa, Asia (S-V) sau Africa (N-V). Deși este o specie otrăvitoare pentru mamifere, Socul este folosit în alimentație, ca plantă medicinală, dar și ca plantă ornamentală de peste 4.000 de ani. Pentru om, florile și fructele coapte (eventual procesate) nu sunt otrăvitoare, însă celelalte părți (frunze, scoarță, semințe) ale plantei sunt toxice din cauza conținutului de sambunigrină (glicozidă cianogenă) sau a cristalelor de oxalat de calciu (în special în scoarță). Culinar, fructele sunt folosite (în special gătite, nu crude) sub formă de gem, dulceață sau sosuri, însă popoarele scandinave și germanii le folosesc și la prepararea supelor. Din flori se prepară, cel mai adesea, infuzii, siropuri, băuturi răcoritoare și băuturi alcoolice, cum ar fi, spre exemplu Socata.
Cu nenumărate utilizări fitoterapice, de la atenuarea simptomelor astmului și a alergiilor, până la stimularea peristaltismului intestinal, acest arbust apare menționat în nenumărate lucrări de referință. Cel mai adesea se folosesc preparatele obținute din flori sau fructe, însă există mențiuni și ale utilizării frunzelor sau scoarței în cazul tratamentelor cutanate. În ceea ce privește Florile de Soc, în prezent, acestea sunt folosite cu preponderență sub formă de infuzii, macerate sau tincturi. Aceste preparate sunt indicate în calmarea simptomelor asociate virozelor și infecțiilor respiratorii precum tusea, febra sau disconfortul din gât și pentru întărirea imunității. De asemenea, sunt recomandate și pentru susținerea proceselor de detoxifiere ale organismului, mai ales prin transpirație și pentru eliminarea retențiilor de apă și a acidului uric, pe cale urinară. Datorită efectelor laxative, diuretice și detoxifiante, preparatele din Soc sunt tot mai utilizate și în managementul greutății corporale, susținând demersurile corecte de pierdere în greutate alături de sport, regim alimentar și un stil de viață echilibrat. Nu în ultimul rând, utilizate extern, preparatele din Flori de Soc au o acțiune calmantă la nivelul pielii, a ochilor și asupra zonei anale (reduce hemoroizii).
Ceaiul de Soc contribuie la menținerea sănătății sistemului renal, prin reducerea inflamației și favorizarea eliminării excesului de apă și acid uric, similar, acesta susține buna funcționare a sistemului respirator prin calmarea iritațiilor de la acest nivel și stimularea expectorării.
În plus, compușii activi (de ex.: taninuri, polifenoli, glicozide, saponozide, mucilagii) din florile de Soc, contribuie și la detoxifierea organismului, au un efect antiseptic, laxativ și sudorific. Printre virtuțile ceaiului de Soc se numără acțiunea: diuretică, depurativă, diaforetică, antiinflamatoare, astringentă, antiseptică, laxativă și imunomodulatoare.
Tinctura de Soc – este un excelent diuretic, laxativ și expectorant. Acesta ajută la menținerea sănătății tractului urinar și a celui respirator.
Adjuvant în constipații, nevralgii (sciatice, intercostale), reumatism, gripă, rinită, cistite, afecțiuni renale, acumulare de apă la inimă, plămâni sau articulații, arsuri, erizipel, abcese furuncule, contuzii, hemoroizi.