Socul negru (Sambucus nigra) este o specie de plante din grupa arbuștilor cu 20-30 de soiuri din familia Adoxaceae, nativă Europei, nord-vestului Africii și sud-vestului Asiei. Se dezvoltă pe orice tip de sol, umed sau uscat, de preferință într-un loc însorit.

Socul negru (Sambucus nigra)

Alte denumiri

Flori de gălbenele, boance, calce, calinică, căldăruşă, cilinică, coconiţe, crăiţe, fetişcă, filimică, floare galbenă, flori oşeneşti, gălbenare, hilimică, năcoţele, ochi galben, ochişle, ochiul boului, ogriştene, roşioară, ruginele, rujinele, ruşuliţe, solomie, silinii, stâncuţă, tătăişi, vâzdoage.

Socul negru (Sambucus nigra)

Caractere morfologice

Rădăcina este pivotantă, lungă de cea 20 cm și groasă până la un centimetru[2] . .

Tulpina este erectă, foliată, cu 5-25 ramificații[2].

Frunzele sunt alterne, sesile, întregi, verde-viu, glabre; cele inferioare invers lanceolate, rotunjite la vârf, lungi până la 16 cm, iar spre partea superioară sunt din ce în ce mai îngustate și mai mici până la lanceolate.

Florile sunt grupate în antodii terminale (20-50 pe o tufă); acestea au pe margine flori ligulate 15-40 la populațiile locale, 60-500 la soiuri cu inflorescențe invoalte („bătute”) – „Ball’s Master-price” și „Gigant Pacific” – care au și avantajul de a avea aceste flori ligulate de culoare galbenă-portocalie (cele de culoare galbenă-deschis nu sunt admise);în centru se găsesc flori tubuloase[2].

Fructele sunt achene curbate în formă de seceră, cu mici țepi pe suprafață, fără papus

Socul negru (Sambucus nigra)

Compoziție chimică

Compoziție chimică: saponozide triterpenice având la bază derivați ai acidului glucuronil oleanolic: carotinoide dintre care licopina, a și (3-caroten, neolicopina A, rubixantina, luteina, xantofila, violaxantina, flavoxantina, crizantemaxantina etc, precum și unele poliine; flavonoizi și glicozizi flavonici: izoramnetin-3-ramnoglicozizi, rutinozizi și derivați ai cvercetolului; ulei volatil (cea 0,02%), substanțe amare cu structura nedefinită, gumirezine, mucilagii, esteri colesterinici ai acizilor lauric, miristic, palmitic și margaric; vitamina C, acid malic substanțe proteice [2].

Socul negru (Sambucus nigra)

Ultilizare

În terapii medicinale, gălbenelele se utilizează sub formă de infuzie, pentru uz intern în primul rând – ținta fiind ulcerul și gastritele. Preparatele fitoterapeutice din gălbenele sunt utile în tulburările de ciclu menstrual, în afecțiunile hepatice și afecțiunile biliare. Principiile active din gălbenele se pretează pentru tratarea locală a plăgilor de diverse origini, a înțepăturilor de insecte, a degerăturilor și arsurilor, a infecțiilor localizate ale pielii, a plăgilor care se vindecă greu – plăgile atone -, în terapia acneei precum și pentru ameliorarea tenurilor uscate. Extractul din gălbenele este folosit în tratamentul pe cale naturală al giardiozei, iar după unii autori este util ca adjuvant în tratamentul ulcerului gastric și ulcerului duodenal.

Socul negru (Sambucus nigra)

Galerie Imagini

Socul negru (Sambucus nigra)

Note Informatorii

Socul negru (Sambucus nigra)

Bibliografie

Bibliografie

Socul negru (Sambucus nigra)

Legături interne

Socul negru (Sambucus nigra)

Legături externe

Legături externe