Talpa gâștei (Leonorus cardiaca)

Alte denumiri

Talpa gâștei (Leonorus cardiaca)

Caractere morfologice

Descriere şi răspândire:

Plantă erbacee, perenă, înaltă de 0,5-1 (1,5) m. În pământ are un rizom lignificat, gros de 1-1,5 cm, din care pornesc numeroase rădăcini brune, lungi de 20-30 cm şi subţiri de 1-2 mm. Tulpina aeriană porneşte de pe rizomi, este tetramuchiată, fistuloasă (goală pe dinăuntru). Frunzele-opuse, palmat-lobate; cele bazale, trilobate; cele mijlocii întregi, serat-dinţate, cele superioare, peţio­late, scurt-păroase pe ambele feţe. Florile sunt grupate câte 10-20 în pseudo-verticile strânse la subsuoara frunzelor din vârful tulpinii; caliciul uşor bilabiat din 5 sepale unite, cu dinţi înţepători, corola din 5 petale roz, unite, bilabiate, labiul superior rotunjit şi mai mare decât cel inferior şi cu peri albi lungi, androceu din 4 stamine cu antere maronii şi filamente violacee-albe, păroase, gineceu cu stil bifurcat alb. Fruc-tele – 4 nucule aşezate la baza caliciului persistent, ovoide, negricioase, pubescente la vârf. Înfloreşte în lunile iunie-august.

Răspândită spontan în zonele de câm­pie şi de deal, până la 500-600 m înălţime, în locuri ruderale, rarişti şi tăieturi de pădure, buruienişuri, este lângă garduri, pe terenuri necultivate. Este plantă de lumină sau semi­umbră şi cu pretenţii reduse faţă de umiditate şi faţă de sol.

Părţile utilizate: Herba Leonuri – partea aeriană nelemnificată.

Recoltarea:

Se face din iunie până la începutul lunii august, când începe fructificarea, iar caliciul este spinos, prin tăierea cu cuţitul sau cu foarfeca a vârfurilor de cca 25 cm şi a ramu­rilor, fără să depăşească 5 mm în grosime.

Uscarea:

Se realizează la umbră, în spaţii bine aerate, întorcându-se tot la 2 zile, cu grijă ca să nu se sfărâme frunzele. Artificial se usucă în uscătorii la temperaturi de 35-40 grade C.

Randamentul la uscare: 3,5-4/1.

Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi: plante brunificate, fructificaţii maronii – max. 5%, tulpini ce depăşesc 5 mm în diametru, dar nu mai groase de 6 mm – max. 5%, corpuri străine organice – max. 0,5%, minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%.

Talpa gâștei (Leonorus cardiaca)

Compoziție chimică

Compoziţie chimică:

Alcaloizi (stachydrina sau leunucardina, leonurină, betonicină, turicină), flavonoizi (glicozide ale apigeninei, camferol, cvercitină), iridoizi, taninuri, pseudotaninuri, terpenoizi, ulei esenţial, rezine, ceruri, leocardină, acid ursolic, oleic, malic, citric, substanţe amare, colină, vitaminele A, C şi E, substanţe minerale.

Talpa gâștei (Leonorus cardiaca)

Ultilizare

– Inhibitoare asupra sistemului nervos central – în special asupra centrului respirator;

Hipotensivă şi vasoconstrictoare periferică – prin leonurină şi stachydrină, acţiune cronotrop-negativă asupra cordului, de reducere a ritmului contracţiilor cardiace şi prin reducerea presiunii sanguine;

Diuretică;

Sedativă generală, mai puternică de 3 ori decât Valeriana şi nu dimi­nuează reflexele, putând fi folosită şi de către conducătorii auto;

Antitumorală – prin acidul ursolic care are proprietăţi citotoxice, cardio­active şi antivirale şi acidului retinoic care este un inhibitor tumoral.

Recomandări:

Preparatele din Talpa-gâştei sunt complementare pe cale internă în: afecţiuni cardiace cu substrat funcţional, insuficienţă cardiacă, tulburări de climacteriu, andropauză, anxietate, stări de excitaţie nervoasă, nevroze cardiace, tahicardie, hipertensiune arterială, insomnii, astm bronşic, aste­nie nervoasă caracteristică intelectualilor, care se asociază cu tulburări neuro-vegetative (anorexie, nevroză gastrică, colită, diaree alternând cu constipaţie, epuizare fizică şi nervoasă), tumori (cancer pulmonar, tumori mamare şi ale colonului), hipertiroidie, amenoree, dereglări de repro­ducere la femei (stimulent uterin), stres.

Pe cale externă, produsele pe bază de Talpa-gâştei sunt complementare în: contuzii, echimoze (vânătăi).

Mod de folosire:

Intern infuzie din 1 linguriţă plantă la 200 ml apă, se folosesc 2-3 căni pe zi, din care una seara la culcare. Tinctură 20% din care se iau 20-30 pi­cături, de 3 ori pe zi.

Extern infuzie dublu concentrată sau tinctură sub formă de comprese sau adăugată în apa de baie generală.

Contraindicaţii:

Nu se administrează la persoanele hipotensive. Se foloseşte cu prudenţă la bolnavii cu hepatite virale.

Talpa gâștei (Leonorus cardiaca)

Galerie Imagini

Talpa gâștei (Leonorus cardiaca)

Note Informatorii

Talpa gâștei (Leonorus cardiaca)

Bibliografie

Bibliografie

BIBLIOGRAFIE :

Material publicat cu acordul autorilor:

  • Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
  • Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare,Ed Semne 2016
Talpa gâștei (Leonorus cardiaca)

Legături interne

Talpa gâștei (Leonorus cardiaca)

Legaturi Externe

Legături externe