Țintaură (Centarium umbrellatum)

Alte denumiri

cintaura, cocosei de gradina , ghintura (Centarium umbellatum)

Țintaură (Centarium umbrellatum)

Caractere morfologice

Descriere şi răspândire:

Plantă erbacee anuală sau  bianuală, înaltă de 10-40 c Rădăcina  Frunzele bazale sunt peţiolate, obovat-eliptice formează  o rozetă care se usucă după înflorire; cele tulpinale opuse, ovat-oblonge, sesile, cu marginea întreagă. Florile de culoare roză sunt grupate în cime umbeliforme la vârful tulpinii; caliciu din 5 sepale unite, corola din 5 petale unite, androceul din 5 stamine răsucite în spirală, gineceul din 2 carpele cu stigmatul măciucat. Fructul – capsulă biloculară, galbenă, cu seminţe numeroase, ovale, brune. Înfloreşte în lunile iulie-septembrie.

Răspândită în toată ţara de la câmpie la munte – mai abundentă la deal, în fâneţe, poieni umede, tufărişuri, margini de pădure, pe soluri alcaline până la slab –acide, compacte, uneori cu apă stagnantă. Preferă lumina dar creşte şi la semiumbră. Este o specie din ce în ce mai rară în flora spontană şi de aceea trebuie introdusă în culturi.

Părţile utilizate: – Herba Centaurii – partea aeriană înflorită.

Recoltarea:

Se face în timpul înfloririi, prin tăierea cu foarfecele sau cu cuţitul dar nu prin smulgere. Este fără miros, gustul foarte amar.

Uscarea:

Se face cu multă precauţie întrucât se decolorează foarte uşor. Plantele se adună în buchete, se leagă la bază şi se atârnă de sfori sau se usucă la umbră în straturi subţiri, în încăperi călduroase şi bine aerate. Artificial se usucă la 40-50 grade C.

Randamentul la uscare: 3-4/1.

Condiţiile tehnice de recepţie prevăd numai plante înflorite. Se admit ca impurităţi: tulpini cu frunze şi flori îngălbenite –max.5%, tulpini lipsite de frunze şi flori –max.1%, corpuri străine organice –max.0,5%, minerale –max.1%, umiditate –max13%.

Țintaură (Centarium umbrellatum)

Compoziție chimică

Compoziţia chimică:

Substanţe amare (swerţiamarina, genţiopicrina, swerozide), centapicrina, centaurozida, genţianina, xantone, eustonina, cumarina, triterpenoide, substanţe minerale.

Țintaură (Centarium umbrellatum)

Ultilizare

– Eupeptică- amară şi coleretic-colagogă prin conţinutul în substanţe amare care măresc şi ajută digestia.

– Febrifugă –de scădere a febrei;

– Imunostimulantă – prininhibarea tumorilor de colon;

– Anticolinergică – prin substanţa activă – swertiamarina;

– Antiulceroasă – în condiţii de stres;

– Antimutagenică pe Salmonella, inhibâned dezvoltarea acesteia.

Recomandări:

Preparatele din Ţintaură sunt complementare în: anorexie, dispepsii digestive, dischinezie biliară, gripă, febră, epilepsie, hipertrofie de prostată, tumori, eczeme, răni, sciatică, oxiuri.

Mod de folosire:

Intern – infuzie din 1 linguriţă plantă la 200ml apă, se besu 2 ceaiuri pe zi înaintea meselor principale.Tinctura 20% din care se iau 30-40 picături, de 3 ori pe zi,dizolvate în ceai sau apă. Sirop – pentru copii, în caz de oxiuri, 3 păhărele pe zi. Extern: infuzie şi tinctură pentru spălături locale, masaje sau se adaugă la apa de baie.

Contraindicaţii:

În ulcer gastric şi gastrite hiperacide. Se administrează cu precauţie la gravide şi în perioada de lactaţie. Nu s-au semnalat reacţii adverse şi nici toxice.

 

 

 

 

 

 

Țintaură (Centarium umbrellatum)

Galerie Imagini

Țintaură (Centarium umbrellatum)

Note Informatorii

Țintaură (Centarium umbrellatum)

Bibliografie

Bibliografie

Țintaură (Centarium umbrellatum)

Legături interne

Țintaură (Centarium umbrellatum)

Legături externe

Legături externe

Produse Hypericum ce contin planta
Țintaură (Centarium umbrellatum)
  • Țintaură (Centarium umbrellatum)