Descriere şi răspândire:
Plantă erbacee anuală sau bianuală, înaltă de 10-40 c Rădăcina Frunzele bazale sunt peţiolate, obovat-eliptice formează o rozetă care se usucă după înflorire; cele tulpinale opuse, ovat-oblonge, sesile, cu marginea întreagă. Florile de culoare roză sunt grupate în cime umbeliforme la vârful tulpinii; caliciu din 5 sepale unite, corola din 5 petale unite, androceul din 5 stamine răsucite în spirală, gineceul din 2 carpele cu stigmatul măciucat. Fructul – capsulă biloculară, galbenă, cu seminţe numeroase, ovale, brune. Înfloreşte în lunile iulie-septembrie.
Răspândită în toată ţara de la câmpie la munte – mai abundentă la deal, în fâneţe, poieni umede, tufărişuri, margini de pădure, pe soluri alcaline până la slab –acide, compacte, uneori cu apă stagnantă. Preferă lumina dar creşte şi la semiumbră. Este o specie din ce în ce mai rară în flora spontană şi de aceea trebuie introdusă în culturi.
Părţile utilizate
Părţile utilizate: – Herba Centaurii – partea aeriană înflorită.
Recoltarea:
Se face în timpul înfloririi, prin tăierea cu foarfecele sau cu cuţitul dar nu prin smulgere. Este fără miros, gustul foarte amar.
Uscarea:
Se face cu multă precauţie întrucât se decolorează foarte uşor. Plantele se adună în buchete, se leagă la bază şi se atârnă de sfori sau se usucă la umbră în straturi subţiri, în încăperi călduroase şi bine aerate. Artificial se usucă la 40-50 grade C.
Randamentul la uscare: 3-4/1.
Condiţiile tehnice de recepţie prevăd numai plante înflorite. Se admit ca impurităţi: tulpini cu frunze şi flori îngălbenite –max.5%, tulpini lipsite de frunze şi flori –max.1%, corpuri străine organice –max.0,5%, minerale –max.1%, umiditate –max13%.
Compoziţia chimică:
Substanţe amare (swerţiamarina, genţiopicrina, swerozide), centapicrina, centaurozida, genţianina, xantone, eustonina, cumarina, triterpenoide, substanţe minerale
- Eupeptică- amară şi coleretic-colagogă prin conţinutul în substanţe amare care măresc şi ajută digestia.
- Febrifugă –de scădere a febrei;
- Imunostimulantă – prininhibarea tumorilor de colon;
- Anticolinergică – prin substanţa activă – swertiamarina;
- Antiulceroasă – în condiţii de stres;
- Antimutagenică pe Salmonella, inhibâned dezvoltarea acesteia.
Recomandări:
Preparatele din Ţintaură sunt complementare în: anorexie, dispepsii digestive, dischinezie biliară, gripă, febră, epilepsie, hipertrofie de prostată, tumori, eczeme, răni, sciatică, oxiuri.
Contraindicaţii:
În ulcer gastric şi gastrite hiperacide. Se administrează cu precauţie la gravide şi în perioada de lactaţie. Nu s-au semnalat reacţii adverse şi nici toxice.