Țintaură (Centaurium umbellatum)

Descriere şi răspândire:

Plantă erbacee anuală sau  bianuală, înaltă de 10-40 c Rădăcina  Frunzele bazale sunt peţiolate, obovat-eliptice formează  o rozetă care se usucă după înflorire; cele tulpinale opuse, ovat-oblonge, sesile, cu marginea întreagă. Florile de culoare roză sunt grupate în cime umbeliforme la vârful tulpinii; caliciu din 5 sepale unite, corola din 5 petale unite, androceul din 5 stamine răsucite în spirală, gineceul din 2 carpele cu stigmatul măciucat. Fructul – capsulă biloculară, galbenă, cu seminţe numeroase, ovale, brune. Înfloreşte în lunile iulie-septembrie.

Răspândită în toată ţara de la câmpie la munte – mai abundentă la deal, în fâneţe, poieni umede, tufărişuri, margini de pădure, pe soluri alcaline până la slab –acide, compacte, uneori cu apă stagnantă. Preferă lumina dar creşte şi la semiumbră. Este o specie din ce în ce mai rară în flora spontană şi de aceea trebuie introdusă în culturi.

Părţile utilizate

Părţile utilizate– Herba Centaurii – partea aeriană înflorită.

Recoltarea:

Se face în timpul înfloririi, prin tăierea cu foarfecele sau cu cuţitul dar nu prin smulgere. Este fără miros, gustul foarte amar.

Uscarea:

Se face cu multă precauţie întrucât se decolorează foarte uşor. Plantele se adună în buchete, se leagă la bază şi se atârnă de sfori sau se usucă la umbră în straturi subţiri, în încăperi călduroase şi bine aerate. Artificial se usucă la 40-50 grade C.

Randamentul la uscare: 3-4/1.

Condiţiile tehnice de recepţie prevăd numai plante înflorite. Se admit ca impurităţi: tulpini cu frunze şi flori îngălbenite –max.5%, tulpini lipsite de frunze şi flori –max.1%, corpuri străine organice –max.0,5%, minerale –max.1%, umiditate –max13%.

Compoziţia chimică:

Substanţe amare (swerţiamarina, genţiopicrina, swerozide), centapicrina, centaurozida, genţianina, xantone, eustonina, cumarina, triterpenoide, substanţe minerale

  • Eupeptică- amară şi coleretic-colagogă prin conţinutul în substanţe amare care măresc şi ajută digestia.
  • Febrifugă –de scădere a febrei;
  • Imunostimulantă – prininhibarea tumorilor de colon;
  • Anticolinergică – prin substanţa activă – swertiamarina;
  • Antiulceroasă – în condiţii de stres;
  • Antimutagenică pe Salmonella, inhibâned dezvoltarea acesteia.

Recomandări:

Preparatele din Ţintaură sunt complementare în: anorexie, dispepsii digestive, dischinezie biliară, gripă, febră, epilepsie, hipertrofie de prostată, tumori, eczeme, răni, sciatică, oxiuri.

Contraindicaţii:

În ulcer gastric şi gastrite hiperacide. Se administrează cu precauţie la gravide şi în perioada de lactaţie. Nu s-au semnalat reacţii adverse şi nici toxice.

Preparate Hypericum ce conțin Țintaură (Centaurium umbellatum)

Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 5
– 17%
balsam taina

Balsam Taina Plantelor 250ml

21,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 0
– 19%
Ceai Antihelmintic doze - supliment alimentar cu rol în protejarea organismului împotriva viermilor intestinali cu efect antihelmintic.

Ceai Antihelmintic doze

6,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 1
– 19%
Ceai Antihelmintic, supliment alimentar adjuvant în combaterea viermilor paraziți: lamblii (lambliază), ascari (ascaridioza), oxiuri (oxiuroza), efect antihelmintic.

Ceai Antihelmintic vrac

6,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 1
– 18%
Ceai Cardiotonic acțiune: cardiotonică, cardioprotectoare, coronarodilatatoare, de reducere a tensiunii arteriale și a colesterolului seric. Sistemul cardiovascular

Ceai Cardiotonic doze

7,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 4
– 19%
Tinctura Antihelmintică contribuie la eliminarea viermilor intestinali și ameliorarea simptomelor aferente infestării helmintice. Are o acțiune: vermifugă, vermicidă, antihelmintică, antiinflamatoare, digestivă, laxativă, detoxifiantă și diuretică.

Tinctură Antihelmintică

13,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 3
– 17%
Balsam Taina Plantelor 200 ml - Cosmetice - Creme Hypericum Impex

Balsam Taina Plantelor 200ml

21,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 0
– 19%
Ceai Cardiotonic vrac este atent formulat pentru a susține buna funcționare a sistemului cardiovascular. Sedativ asupra sistemului nervos si cardiac, tonifiant al vaselor de sange, hipotensiv.

Ceai Cardiotonic vrac

6,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 7
– 17%
Bitter Taina plantelor fara alcool 200 ml: este un extract natural hidroglicerinic, obținut din peste 30 de plante medicinale, cu proprietăți deosebite.

Bitter Taina plantelor fara alcool 200ml

22,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 10
– 17%
Capsule Hyper Bil - este un produs atent formulat pentru menținerea bunei funcționări a sistemelor hepatobiliar și digestiv.

Capsule Hyper Bil

32,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 3
– 17%
Capsule Hyper Cardio - este un produs atent formulat pentru protejarea sistemului cardiovascular si reglarea naturală a tensiunii arteriale.

Capsule Hyper Cardio

32,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 5
– 17%
Capsule Hyper Helm - Supliment alimentar cu proprietati antihelmintice, ajută la întărirea rezistenței față de acțiunea viermilor paraziți.

Capsule Hyper Helm

29,00 lei
Hypericum Impex
Logo