Capsule Protonic Flora

Recomandat - 10%

44,00 lei

.
days
0
0
hours
0
0
minutes
0
0
seconds
0
0
Tip Produs

Proprietati

, , , , , , ,

Recomandari

, , , , ,

Producator

Suplimentul alimentar Capsule Protonic Flora este un produs atent formulat pentru refacerea echilibrului microbiotei („florei”) intestinale și fortifierea organismului.

Adauga comentariul tau
Adauga la favoriteAdăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 3

Capsule Protonic Flora

Capsule Protonic Flora – Suplimentul alimentar atent formulat pentru refacerea echilibrului microbiotei („florei”) intestinale și fortifierea organismului.

Ingrediente – Capsule Protonic Flora:

Fructoborat de calciu (min. 2,7% B și 5% Ca) – 152 mg, Polen poliflor crud – 114 mg, capsulă vegetală gastrorezistentă (Hidroxipropil metil celuloză, gumă gellan) – 94 mg, Gumă arabică – 57 mg, Inulină – 30,4 mg, Maltodextrină, Culturi probiotice (7,6 mg): Saccharomyces boulardii (87,4 × 106 UFC/cps), Lactobacillus casei (399 × 106 UFC/cps), Streptococcus thermophilus (408,5 × 106 UFC/cps), Lactobacillus helveticus (114 × 106 UFC/cps), Bifidobacterium longum (142,5 × 106 UFC/cps).

Informații nutriționale Per porție

(3 cps)

VNR* (%)

Per porție (3 cps)

Fructoborat de calciu (min. 2,7% B și 5% Ca) 456 mg **
Polen poliflor crud 342 mg **
Inulină 91,2 mg **
Culturi probiotice, din care:

–   Saccharomyces boulardii (87,4 × 106 UFC/cps)

–   Lactobacillus casei (399 × 106 UFC/cps)

–   Streptococcus thermophilus (408,5 × 106 UFC/cps)

–   Lactobacillus helveticus (114 × 106 UFC/cps)

–   Bifidobacterium longum (142,5 × 106 UFC/cps)

22,8 mg

11,4 mg

2,85 mg

2,85 mg

2,85 mg

2,85 mg

**

**

**

**

**

**

*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011

**Nu a fost stabilită VNR

 

Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!

Suplimentele alimentare și produsele cosmetice concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Astfel, plantele medicinale și produsele stupului folosite ca materie primă provin din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, ierbicide, insecticide și îngrășăminte chimice. Noutatea pulberilor și a capsulelor noastre este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.

Produsul de față este obținut din pulberi atomizate de polen poliflor, Inulină și Fructoborat de calciu, la care s-au adăugat și culturi vii de probiotice complexe. Atomizarea este un proces menajant, net superior pulberilor obținute prin uscare clasică și măcinare. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a ingredientelor.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, emulsii, suspensii), în cazul produsului de față, extractul proaspăt obținut din polenul poliflor crud (decongelat), adăugat într-o emulsie alături de Inulină și Fructoboratul de calciu. Suspensia este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Lichidul de la suprafață se evaporă rapid datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Astfel, extractul se menține rece datorită vaporizării lichidului, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc datorită îndepărtării lor rapide din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor aromatice păstrează nealterate toate uleiurile esențiale pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină sau gumă de acacia. Particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă de acacia prin atomizarea extractului în care aceasta a fost adăugată în prealabil. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma de acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea substanței active și se asigură o acoperire enterică a acesteia, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele instabile în mediul acid din stomac.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale și alți compuși valoroși din materia primă, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, în procesul de uscare clasic. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție prin atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională este intactă. Se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din polenul crud.

Ulterior, amestecului atomizat din Polen poliflor, Inulină și Fructoborat de calciu i se alătură culturile probiotice vii, cu putere mare de colonizare. La final, ingredientele sunt omogenizate și introduse în capsule gastrorezistente ce asigură transportul intact al acestora direct în intestine. Astfel, ingredientele utile nu sunt inactivate de către sucurile gastrice, ajungând acolo unde pot acționa cel mai eficient, având contact direct cu microbiota intestinală.

Caracteristici generale ale produsului – Capsule Protonic Flora:

Suplimentul alimentar de față este un produs atent formulat pentru refacerea echilibrului microbiotei („florei”) intestinale și fortifierea organismului. Acest demers este cu atât mai necesar cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică, procesată și plină de toxine, aditivi și carbohidrați rafinați (zahăr alb, fructoză, glucoză, făină albă și derivatele acesteia, sucuri ș.a.). Mai mult, profilul lipidic este și el dezechilibrat, raportul dintre grăsimile „bune” și cele „rele” (omega 3: omega 6) fiind și el unul nesănătos mai ales în alimentele de tip fast-food. Toți acești factori de stres afectează organismul, microbiota noastră intestinală fiind greu încercată mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul, inclusiv la nivel digestiv. În cazul în care microorganismele benefice sunt afectate, scăzând în număr și diversitate, se poate produce stricarea echilibrului microflorei intestinale, cu efecte nedorite precum: tulburări digestive (de ex, acumulare de gaze, digestie lentă sau accelerată, dureri abdominale), hormonale sau imunitare. Spre exemplu, aceste dezechilibre pot fi induse de către tratamentele cu antibiotice, radiografiile abdominale, alimentația săracă în fibre sau, așa cum s-a menționat mai sus, de către alimentele contaminate cu antibiotice, pesticide, microplastice sau diverși agenți patogeni.

Curele cu suplimente pe bază de culturi vii probiotice și cu ingrediente prebiotice, precum fructooligozaharidele (inulina) sau polenul crud, sunt una dintre soluțiile cele mai naturale și eficiente în această situație. Datorită formulei concentrate, produsul de față asigură o cantitate optimă de principii active, fiind totodată ușor de administrat. Pentru realizarea extractului, au fost folosite ingrediente 100% naturale precum Polenul poliflor crud, Inulina, Fructoboratul de calciu și culturile vii de Lactobacili. Astfel, acest produs deosebit a fost conceput pentru a avea o acțiune: imunomodulatoare, antiinflamatoare, probiotică, prebiotică, sinbiotică, psihobiotică, energizantă, tonică, vitaminizantă, mineralizantă, de reglare a funcției digestive și de control ponderal.

Putem spune, deci, că Protonic Flora este un supliment alimentar funcțional format dintr-o componentă probiotică și mai multe prebiotice (produs sinbiotic) cu acțiune de reglare a funcțiilor digestive și imunitare, control ponderal, efect trofic, energizant și tonic nervos (psihobiotic). Datorită bogăției în substanțe active, produsul este util pentru cei cu afecțiunilor cardiovasculare și de prostată, cei cu boli metabolice (de ex., obezitate, diabet), cei cu afecțiuni autoimune (de ex., boli inflamatorii ale intestinelor, alergii și intoleranțe alimentare) și pentru cei cu boli degenerative (inclusiv de natură neuronală). Astfel, produsul acționează ca un tonic general, antioxidant, antiinflamator, detoxifiant, psihobiotic și este un excelent supliment geriatric. Datorită acțiunii simbiotice a prebioticelor (inulina, polenul de albine, fructoboratul de calciu) cu probioticele (culturile lactice cu putere mare de colonizare) acesta are și proprietăți imunomodulatoare, iar stimularea sistemului endocrin și efectul vitaminizant și mineralizant asupra organismului se datorează conținutului în polen.

O caracteristică esențială a produsului este aceea că polenul poliflor de albine nu a fost uscat, fiind conservat crud prin congelare, păstrându-se astfel, biodisponibilitatea acestuia și conținutul important de enzime. Mai mult, polenul crud a fost stabilizat și biodisponibilizat și mai mult datorită atomizării, proces ce îi crește rezistența la variațiile de pH pentru ca nutrienții conținuți să poată fi absorbiți integral la nivelul intestinelor. Similar, Inulina și Fructoboratul de calciu au fost atomizate în vederea creșterii stabilității și biodisponibilității acestora. Astfel, o cantitate mai mare de fructooligozaharide (FOS) și Bor organic (B) ajunge la nivelul colonului unde sunt hrănite microorganismele benefice. Mai mult, prezența acestor prebiotice în cantități corespunzătoare contribuie la creșterea puterii de colonizare a componentei probiotice a suplimentului prin modularea microbiotei deja existente și încurajarea formării unui mediu propice pentru microorganismele nou introduse (bacilii lactici benefici).

Produsul conține o cantitate semnificativă de proteine cu valoare biologică înaltă și echilibrată datorită faptului că sunt alcătuite din toți aminoacizii esențiali. Pe lângă aminoacizi esențiali, Protonic Flora conține aminoacizi neesențiali precum prolina și hidroxiprolina, compuși cunoscuți ca având o puternică acțiune proteogenică (de formare a proteinelor) și glucogenică (de transformare în glucoză prin glucogeneză). Prolina este un component esențial al colagenului, proteină extrem de importantă pentru aspectul și sănătatea pielii, a tendoanelor, a sistemului osos și a articulațiilor.

Protonic Flora conține și fosfolipide, steroli, acizi grași esențiali. Acizii grași esențiali cu catenă lungă (omega 3, omega 6) au un rol metabolic deosebit de important, participând la structurarea fosfolipidelor membranelor celulare, fiind și activatori ai unor enzime ce acționează atât în metabolismul lipidic cât și în procesele inflamatorii, intervenind în modularea expresiei fenotipice a genomului. Aceste componente lipidice au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, sistemului nervos și pielii.

De asemenea, produsul conține și vitamine hidrosolubile din grupa B, vitamina C, dar și vitaminele liposolubile A și E. De remarcat conținutul în vitamina B12 cu activitate biologică extrem de ridicată. Protonic Probiotics are o activitate antioxidantă naturală ridicată datorită acțiunii sinergice a vitaminelor A, C, E, a microelementelor Seleniu și Zinc din polenul de albine și a Fructoboratului de calciu. Această activitate îl recomandă în combaterea stresului oxidativ la nivelul celular, stres cauzator al maladiilor grave cardiovasculare, neurodegenerative, inflamatorii, cancerelor și îmbătrânirii precoce.

Observăm, astfel, că produsul conține numeroase macroelemente necesare organismului. Rolul macroelementelor în nutriția umană este bine cunoscut, iar microelementele acționează catalitic sau sunt componente ale sistemelor biocatalitice din celulele corpului uman. Carențele acestora determină stări patologice cu manifestări ușoare sau grave. Spre exemplu, Iodul este esențial pentru funcționarea glandei tiroide care la rândul ei gestionează metabolismul energetic cu impact asupra ponderalității (greutatea corporală). Zincul și Seleniul sunt esențiali în funcționarea normală a prostatei și în protejarea împotriva diferitelor ei afecțiuni (de ex., adenom, cancer de prostată).

Probioticele din Protonic Flora sunt microorganisme vii, care administrate în cantități adecvate exercită o acțiune benefică asupra sănătății. Culturile conținute sunt reprezentate de bacterii lactice din genurile Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus și Saccharomyces. Datorită lor, suplimentul induce un confort digestiv fiind indicat în Sindromul colonului iritabil precum și în cazul altor afecțiuni gastrointestinale: constipație, diaree non-patogenă, balonări (meteorism), flatulență, crampe, halenă fetidă (respirație urât-mirositoare) de origine digestivă, intoleranță la lactoză ș.a.. Componența probiotică și cea polenică sinergizează având o acțiune adjuvantă în controlul ponderal, produsul fiind util și celor ce doresc să slăbească (obezi, supraponderali), fără a se simți lipsiți de energie.

Produsul Protonic Flora poate exercita acțiuni benefice și asupra alergiilor: dermatită atopică, alergii / intoleranțe alimentare (lactate, gluten), artrită reumatoidă. Prin acțiunea de absorbție a substanțelor mutagene și modularea sistemului imunitar, produsul exercită o acțiune de inhibiție a producției de carcinogeni la nivelul microbiotei intestinale, contribuind la protecția împotriva apariției tumorilor canceroase. Mai exact, produsul induce un răspuns imunitar prin efecte complexe de excludere competitivă și translocație/efect barieră, împotriva diareii de origină virală (de ex., Rotavirus), a diareii generate de disbacteriemia consecutivă tratamentelor cu antibiotice, a colitelor (C. difficile) și a diareii nosocomiale (luate din spitale).

Tot prin acțiunea sa antipatogenă și de excludere competitivă, produsul exercită și un efect pozitiv asupra vaginozelor și infecțiilor urinare. O explicație pentru această acțiune este dată de efectul imunomodulator (status imunitar) al produsului, acesta interacționând cu celulele imunitare sau cu receptorii celulari și determinând o creștere a activității de fagocitoză a celulelor albe și o sporire a sintezei de citokine.

Prin componența polenică ce sinergizează puternic cu cea probiotică, produsul Protonic Flora are și efect de detoxifiere hepatică (hepatoprotector), fiind indicat și persoanelor dependente de alcool, diminuând dorința de a consuma băuturi alcoolice, precum și celor care doresc să renunțe la consumul de substanțe stimulatoare de sinteză. Produsul, prin componentele sale active, are capacitatea de a stimula mecanismele de metabolizare a xenobioticelor (substanțe pe care organismul nu le recunoaște) din organism. Datorită inhibiției producerii de endotoxine de către microbiota intestinală, produsul este indicat ca adjuvant și în endotoxemia asociată cirozei.

Produsul Protonic Flora, prin componența sa probiotică, acționează asupra deconjugării acizilor biliari reducând nivelul colesterolului din sânge și, deci, riscul de apariție a arteriosclerozei și bolilor cardiovasculare. Produsul conține, de asemenea, un raport corect între vitamina B6 și metionină, ceea ce face ca homocisteina inductoare de arterioscleroză să-și reducă toxicitatea. Anumiți compuși generați de culturile probiotice se comportă ca inhibitori de ECA (ACE – Angiotensin Converting Enzyme) având un efect de scădere a tensiunii arteriale, indicând produsul și suferinzilor de hipertensiune arterială.

Reamintim că Protonic Flora conține, în forme organice, microelementele Bor (FBC) și Zinc cu acțiune puternic antioxidantă, sinergizând cu vitaminele A, C, E pentru neutralizarea radicalilor liberi și a stresului oxidativ ce sunt cauza majorității maladiilor cronice. Produsul mai conține și alți antioxidanți naturali precum: cisteină, metionină, glutation, catalază și flavonoizi, cu acțiune favorabilă în afecțiuni de prostată, cancere, cardiovasculare.

Protonic Flora conține precursori hormonali de tip androgen precum și acizi hidroxamici, conferind o capacitate protectoare față de afecțiunile benigne de prostată (de ex., prostatite, hidrocel, prostato-veziculite, adenom de prostată). Aceste efecte sunt potențate și de activitatea antioxidantă a microelementelor amintite mai sus (Zn, B, vit. A, C, E, flavonoizi naturali) ce sunt prezente în produs.

În concluzie, datorită complexității componentelor sale, produsul Protonic Flora manifestă o acțiune tonică, revitalizantă și energizantă și are efecte geriatrice, sporind calitatea vieții. Consumul regulat de Protonic Flora are efecte benefice directe asupra sistemului nervos, îmbunătățind capacitatea mentală, echilibrul emoțional, procesele de memorare și cognitive, oferind energie și vitalitate, combătând stările de slăbiciune, stres, oboseală fizică și mentală, stările de anxietate, depresie, dependențele și procesele degenerative ce duc la îmbătrânirea precoce. Ingredientele naturale active din produs susțin funcționarea corectă a tuturor sistemelor organismului uman, cu influențe benefice și asupra înfățișării, prin menținerea aspectului tânăr, suplu, elastic al pielii și prin întărirea părului. Nu în ultimul rând, ingredientele active sunt protejate de acțiunea acizilor din stomac prin folosirea capsulelor gastrorezistente de top, astfel produsul acționează țintit la nivel intestinal, favorizând o mai bună colonizare cu bacteriile benefice și o eficiență sporită.

În continuare, vom prezenta principalele proprietăți benefice ale ingredientelor active regăsite în produsul Protonic Flora:

Fructoboratul de Calciu (Ca[(C6H10O6)2B]2•4H2O) este un complex organic de calciu, fructoză și bor ce se regăsește în mod natural în fructe și legume proaspete, dar și în nuci și ierburi aromatice. Acesta este considerat una dintre cele mai biodisponibile surse de calciu și bor, fiind mai sigur și ușor de asimilat decât acidul boric/borax/borat de sodiu. De fapt, fructoboratul de calciu este singura formă alimentară a borului considerată sigură, stabilă, non-toxică și deosebit de activă biologic. Deși importanța calciului pentru buna-funcționare a organismului uman este cunoscută de majoritatea oamenilor, nu același lucru se poate spune și despre bor. Borul organic este un element nutrițional esențial pentru sănătatea corpului uman, dar acest fapt este prea puțin cunoscut, explicația fiind că, în trecut, borul a fost considerat un element neesențial pentru om și animale, el fiind relevant doar pentru dezvoltarea normală a plantelor. Totuși, studiile recente au demonstrat importanța deosebită a acestui microelement și, în prezent, sunt descoperite tot mai multe funcții ale acestuia și ale compușilor săi derivați. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport de 1-13 mg/zi de bor, cu un minim de 3 mg/zi (≈ 130,5 mg fructoborat de calciu) pentru asigurarea beneficiilor nutriționale optime, carența în acest mineral putând fi asociată cu probleme osteoarticulare precum osteoporoza. Deoarece anumiți compuși ai borului pot prezenta o oarecare toxicitate, fructoboratul de calciu este considerat cea mai sigură sursă pentru acest element. Mai mult, studiile științifice au arătat că sub această formă, borul este folosit în corpul uman atât la nivel celular, cât și extracelular cu o eficiență sporită, fructoboratul de calciu absorbindu-se într-o formă intactă și stabilă din tractul gastrointestinal. În concluzie, fructoboratul de calciu este o sursă naturală, sigură și deosebit de biodisponibilă de calciu și bor, două minerale absolut esențiale pentru funcționarea corectă a corpului uman.

Importanța Fructoboratului de calciu

Numeroase studii științifice, din țară dar și din exterior, au verificat și confirmat importanța borului organic, și în special a Fructoboratului de calciu, pentru sănătatea întregului organism și cu precădere a sistemelor osteoarticular, cardiovascular și imunitar. Lipsa borului în organism este asociată, de obicei, cu:

  • niveluri scăzute ale calciului, magneziului și fosforului cauzate de o absorbție ineficientă a acestor minerale;
  • niveluri scăzute ale 25-hidroxicolecalciferolului (vitamina D3), ale ceruloplasminei serice (enzimă relevantă în metabolismul cuprului) și ale eritrocit-superoxid-dismutazei (SOD – o enzimă cu acțiune antioxidantă puternică);
  • niveluri crescute de calciu plasmatic, creatinină serică și uree sangvină;
  • fragilitate osoasă și risc crescut de osteoporoză;
  • agilitate mentală redusă la femeile aflate la postmenopauză și la bărbații de peste 45 de ani.

Deosebit de importantă pentru persoanele care nu beneficiază de o expunere suficientă la lumina naturală, sau pentru cele care au o alimentație săracă în nutrienți, suplimentarea cu bor organic de bună calitate poate contracara efectele dăunătoare ale deficienței dietetice în vitamina D3 (eficientizând utilizarea sa de către organism). La rândul său, acest lucru va susține metabolismul calciului, magneziului, potasiului și al fosforului, cu implicații favorabile asupra sănătății oaselor și a articulațiilor. Beneficiile suplimentării cu Fructoborat de calciu sunt cu atât mai mari când acest obicei este adoptat încă din copilărie deoarece borul organic are un rol crucial în procesele de creștere și formare a masei osoase.

Acest compus bioactiv este implicat și în menținerea stabilității și a bunei-funcționări a membranelor celulare. Reacționând cu substanțele biologice care conțin grupări funcționale cis-hidroxil (precum glicolipidele sau fosfoinozitidele), borul asigură stabilitatea membranei celulare și influențează transmiterea transmembranară a semnalelor. Datorită acțiunii de reglare a sensibilității receptorilor față de hormoni, borul ajută și la echilibrarea hormonală a femeilor aflate la menopauză având proprietăți estrogenice. Studiile științifice au demonstrat că acest complex reduce cantitatea de calciu și magneziu excretate prin urină, reglând totodată și nivelele de 17β-estradiol și de testosteron, în special la femeile aflate în perioada de postmenopauză. Mai mult, aceleași studii subliniază și importanța borului organic în ceea ce privește buna funcționare a creierului, carențele de bor fiind asociate cu o acumulare mărită de cupru la nivel cerebral. Acesta contribuie la îmbunătățirea performanței cognitive, precum: dexteritatea, atenția sau memoria pe termen scurt.

Studii efectuate pe animale au evidențiat și proprietățile imunostimulatoare ale borului organic, suplimentarea alimentației bovinelor cu acest microelement ducând la creșterea rezistenței lor la boala indusă de virusul BHV1. De asemenea, la porcii stimulați cu lipopolizaharide (LPS), s-a observat că borul afectează citokinele eliberate în supernatantele culturilor celulare. În consecință, se poate observa că borul are o acțiune de creștere a răspunsului imunitar umoral concomitent cu reducerea răspunsului inflamator. În plus, prin acțiunea sa antiinflamatoare (scade valorile bio-markerilor hs-CRP și TNF-α), borul organic reduce incidența și prevalența osteoartritei, fiind și un bun analgezic pentru astfel de afecțiuni, mai ales în combinație cu acidul hialuronic și cu cel salicilic (de ex., aspirină, extract din scoarță de salcie).

Fructoboratul de calciu are efecte benefice și asupra metabolismului lipidelor, el scăzând nivelul colesterolului sanguin și al trigliceridelor crescute peste limitele normale. Acest lucru se datorează acțiunii de potențare a activității acizilor grași esențiali precum omega-3 și creșterii randamentului energetic celular, fapt ce grăbește și vindecarea rănilor. Dieta îmbogățită cu Fructoborat de calciu poate duce la reducerea valorilor colesterolului total, influențând benefic starea pacienților cu dislipidemie, afecțiuni de metabolism și boli cardiovasculare. Totodată, a fost observată și influența benefică a Fructoboratului de calciu asupra metabolismului acidului uric, acesta determinând o reducere a valorii acestui compus.

Nu în ultimul rând, Fructoboratul de calciu prezintă și efecte antioxidante, limitând stresul oxidativ și protejând indirect proteinele împotriva procesului de peroxidare (crește valorile enzimelor antioxidante: superoxid dismutază – SOD, catalază, glutation peroxidază, ceruloplasmină, vitamina C). Acest lucru poate avea ca efect stoparea evoluției arteriosclerozei prin împiedicarea oxidării colesterolului „rău” (LDL). Totuși, poate mai importantă decât acțiunea antioxidantă, este acțiunea antitumorală și anticancerigenă a borului organic, pusă în evidență de studii recente, acesta protejând organismul împotriva bolilor canceroase precum cancerul de sân, de plămâni, cervical sau de prostată.

În ceea ce privește rolul Fructoboratului în produsul de față, trebuie menționat că diverse cercetări au arătat că microbiota, în special la animale (porci, pui și rumegătoare), a fost influențată esențial de către mineralul (micronutrientul) bor. Astfel, s-a observat o corelație pozitivă între sănătatea microbiotei și concentrația înaltă de bor din fecalele excretate de către animalele studiate. Altfel spus, dacă borul este regăsit în cantitate mică în fecale, atunci microbiota poate trece la disbioză. Mai exact, s-a ajuns la concluzia că microbiota are nevoie de bor pentru:

  • biosinteza unui furanozid borat diester (autoinductor-2, AI-2) – un membru al unei familii de molecule de semnalizare;
  • crearea unei bariere protectoare care separă microbiota de gazdă – astfel, borul previne contactul direct dintre bacterii și organismul gazdă, împiedicând apariția efectelor directe de tip infecțios.

S-a dovedit experimental că borul este un mineral/micronutrient esențial pentru simbioza dintre diferite regnuri. În plus, acesta este un important modulator al microbiotei intestinale, o parte din observații fiind după cum urmează:

  • Borul (B) se acumulează în fecalele animalelor după 5 zile, într-o cantitate mai mare decât în urină (200 ppm B versus 140 ppm B), demonstrându-se experimental că microbiota colonului are capacitate mare de absorbție a borului.
  • Borul este esențial pentru simbioza (parazitară) între nematode și microbiom la șoareci.
  • Borul menține homeostazia intestinală a puilor de găină, precum și echilibrul microbiotei, datorită eficacității sale în controlul infecției cu enteritidis.
  • Suplimentarea alimentară cu B a avut o influență dependentă de doză asupra fermentației microbiene a rumenului și a abundenței protozoarelor la berbecii de un an. Conținutul mai mare de bor din fecale ar putea fi explicat prin disponibilitatea acestuia pentru microbiotă, acest micronutrient nefiind acumulat în niciun organ intern, ci doar în intestin. Concentrația de bor în fluidul rumenului a fost mai mică decât cea din fecale.
  • Borul reduce semnificativ cazurile de osteocondroză la porci. Osteocondroza la porcine fiind o boală receptivă la bor ce poate fi asociată cu starea microbiotei acestor animale.

Sunt dovezi tot mai multe ca borul este esențial pentru creșterea anumitor tipuri de bacterii, cum ar fi cianobacteriile heterociste și actinomicetele din genul Frankia. De asemenea, numeroase alte bacterii sunt tolerante la cantități mari de bor, deși încă nu a fost dovedită esențialitatea acestui micronutrient pentru ele. De exemplu: cincisprezece tulpini de bacterii (Arthrobacter, Rhodococcus, Lysinibacillus, Algoriphagus, Gracilibacillus și Bacillus taxa) au fost izolate si au dovedit toleranța la concentrații mari de B. În general, în simbioza cu alte regnuri, bacteriile folosesc capacitatea borului de a se atașa la glicoproteine, blocând, astfel, bacteria să infecteze gazda simbiozei. În plus, descoperirea unor bacterii care conțin bor inclus într-o moleculă de semnalizare (furanozil diester borat (B-AI-2)), a relevat un rol neașteptat al borului în detectarea cvorumului bacterian. B-AI-2 este o moleculă de semnalizare nouă servind ca semnal bacterian universal pentru comunicarea între specii și între regnuri.

La om, microbiota intestinală (MI) colonizează întregul tract gastro-intestinal într-un mod variabil și reprezintă un ecosistem care cântărește aproximativ 1,5 kg, fiind compus din peste 1.500 de bacterii și mai mult de 1.000 de alte specii (precum: ciuperci, viruși, bacteriofagi, paraziți și arhebacterii). Cele mai reprezentative specii bacteriene pentru o MI sănătoasă sunt Bacteroidetes și Firmicutes, urmate de Actinobacteria, Fusobacteria și Proteobacteria. Întrucât cele mai reprezentative genuri sunt Bacteroides, Faecalibacterium și Bifidobacterium, MI are mai multe funcții precum absorbția nutrienților, menținerea homeostaziei metabolice, protecția de infecții și dezvoltarea imunității sistemice și a mucoasei. B-AI-2 ar putea influența comportamentele bacteriene pentru a restabili echilibrul dintre cele 2 file majore ale bacteriilor Bacteroidetes și Firmicutes. B-AI-2 este produs de mai multe specii bacteriene găsite în tractul gastro-intestinal, inclusiv Bacteroides spp., Ruminococcus spp., Eubacterium rectale și Lactobacillus spp.

Aceste observații au condus la ipoteza că B-AI-2 este una dintre moleculele de semnalizare care ar putea regla comportamentul și dinamica bacteriilor din microbiotă si ar putea modela compoziția acesteia în condiții de disbioză. Producția de B-AI-2 de către o specie poate influența expresia genelor altor specii și poate favoriza comunicarea între specii, permițând bacteriilor să-și modifice comportamentul, respectiv virulența, luminiscența și formarea de biofilme între diferite specii. Această caracteristică face din B-AI-2 un excelent candidat pentru medierea interacțiunilor celulă-celulă în intestinul mamiferelor, unde sute de specii bacteriene coexistă și interacționează.

Pe scurt, efectele deficienței de bor din microbiota intestinală ar putea fi:

  • Disbioza – o alterare a simbiozei dintre gazdă (ființa umană/animală) și microbiotă, cauzată de deficiența moleculei de semnalizare B-AI-2;
  • Creșterea permeabilității intestinale și translocarea microbiotei intestinale din lumenul intestinal către circulația sistemică, din cauza lipsei borului din structura gelului mucinic, care determină interacțiunea nemijlocită a biofilmului bacterian cu membranele celulelor gazdei și, deci, infectarea directă a acestora.

Vedem, așadar, că borul este un micronutrient prebiotic esențial pentru nutriția umană, rol rezultat în urma unor numeroase experimente științifice, care au dovedit faptul că acesta:

  • Crește capacitatea de tamponare a salivei;
  • Are impact pozitiv asupra microbiomului intestinal și oral;
  • Protejează bacteriile probiotice importante, Bifidobacterium și Lactobacillus spp;
  • Îmbunătățește producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA);
  • Este esențial pentru îmbunătățirea integrității barierei și impermeabilității intestinale;
  • Modulează răspunsul imun și acțiunile antiinflamatorii și antioxidante ale microbiotei.

În concluzie, putem aprecia că rolul borului devine crucial pentru sănătatea organismului uman și animal. Microbiota influențează întreaga sănătate a organismului prin “axele” deja formulate și studiate în literatură, și anume: axa intestin-creier, axa intestin-imunitate, axa intestin-oase, axa intestin-cartilagii, axa intestin-inimă, axa intestin-plămâni, axa intestin-glandă tiroidă. Astfel, se poate explica rolul benefic al borului în prevenirea anumitor boli cum ar fi: osteoartrita, osteoporoza, artrita reumatoidă, inflamațiile cardiovasculare, depresiile, obezitatea, diabetul, infecțiile virale sau bacteriene și bolile tiroidiene.

Fructoboratul de calciu intră în compoziția multor suplimente alimentare ce se regăsesc pe piața Statelor Unite ale Americii, bucurându-se de o tot mai mare popularitate, dar fiind încă la stadiul de noutate pe piețele din Europa. Relativ recent, acesta a fost introdus ca ingredient în suplimentele alimentare din România, Societatea Hypericum Impex fiind prima, și momentan singura, firmă producătoare de suplimente naturale care a inclus Fructoboratul de calciu (formulă patentată) ca ingredient principal pentru gama sa de top.

Polenul poliflor crud este o sursă excelentă de carbohidrați, vitamine, minerale, oligoelemente și aminoacizi esențiali. În plus, acesta mai conține hormoni, enzime și acizi grași, fiind deosebit de nutritiv. Datorită faptului că polenul de albine a fost congelat pentru a rămâne în starea sa crudă, acesta este ușor de asimilat de către organism. În caz contrar, dacă acesta ar fi fost uscat, organismul uman n-ar fi putut procesa la fel de eficient acest ingredient atât de util.

Polenul poliflor de albine este un amestec de: polen de flori, nectar, enzime, miere, ceară și secreții ale albinelor. Aceste insecte colectează polenul de la plantele cu flori și îl amestecă cu enzime digestive. Apoi transportă acest amestec, cunoscut sub numele de „polen de albine”, înapoi în stupi și îl depozitează ca sursă de hrană pentru restul stupului. Albinele lucrătoare procesează polenul în păstură, denumită și „pâinea albinelor”, și îl folosesc, în primul rând, pentru a alimenta larvele de albine de miere. Ca fapt divers, „păstura” este un polen modificat biochimic.

Studiile au demonstrat că polenul de albine prezintă următoarele proprietăți terapeutice: antioxidant, antiinflamator, antibacterian, fungicid, activități hepatoprotectoare și anti-aterosclerotice, anticarcinogene și antialergice. Digestibilitatea nutrienților polenului este puternic afectată de prezența unei „coji” a polenului formata din exină și intină (exina este stratul exterior al bobului de polen, iar intina este stratul interior), care poate reduce biodisponibilitatea nutrienților cu 50% și mai mult în sistemul gastro-intestinal.

Polenul de albine conține carbohidrați (13-55%), proteine (10-40%), lipide (1-13%), fibre brute (0,3-20%) și conținut de cenușă (2-6%). În plus, este compus din toți aminoacizii și acizii grași esențiali, aminoacizi liberi, vitamine, în principal complexul de vitamine B, minerale esențiale, carotenoide și flavonoide. Datorită profilului nutritiv excelent, polenul de albine poate suplimenta dieta umană și asigură un aport zilnic semnificativ de substanțe nutritive. Consumul de polen de albine poate fi crescut prin adăugarea în alimente, de exemplu, amestecarea în lapte, smoothie-uri, iaurt, pâine, prăjituri, sucuri de fructe.

Polenul de albine proaspăt poate avea o umiditate cuprinsă între 7% și 30% și, prin urmare, este întotdeauna expus riscului de contaminare fungică, în special din cauza naturii sale extrem de higroscopice. În schimb, polenul uscat trebuie să aibă nivelul de umiditate, după uscare, într-un interval de 4-8%, astfel asigurându-se siguranța sa alimentară, însă cu prețul scăderii valorii sale nutriționale (de ex., pierderea enzimelor, digerarea sa mai dificilă). Congelarea este o altă tehnică de conservare a substanțelor nutritive din polen, dar polenul trebuie consumat sau procesat rapid după decongelare.

S-a descoperit că polenul conține aproximativ 200 de enzime, coenzime și hormoni. Lista lungă a elementelor minerale găsite în polen include: mangan, fier, fosfor, zinc, cupru, magneziu, calciu, potasiu, sodiu, nichel, bor, crom, molibden, iod, seleniu. Carbohidrații sunt clasa biochimică principală din polenul de albine și reprezintă aproximativ 40-85% din polenul de albine uscat. Carbohidrații din polen se împart în: monozaharide (fructoză, glucoză) și dizaharide (zaharoză, furanoză, maltoză, trehaloză și erloză), cu raportul fructoză/glucoză variind între 1,20 și 1,50. Dintre polizaharide, sporopolenina este prezentă în exină și este extrem de rezistentă fizic, biologic, și la procesele de degradare chimică. Stratul interior de polen, cunoscut sub numele de intină, constă in celuloză și pectină, având asemănare structurală cu peretele vegetal.

A doua clasă biochimică, din punct de vederea al conținutului nutrițional al polenului este reprezentată de proteine, cu aproximativ 14-30% (cu un total de 20 de amino acizi esențiali) din masa totală. În general, aminoacizii precum prolina, acidul glutamic și cel aspartic au cea mai mare prevalență, deși compoziția și conținutul de aminoacizi diferă între probele de polen de albine de la diferite plante botanice și origini geografice. Nivelurile ridicate de proteine și amino acizi fac din polenul albinelor o alternativă excelentă pentru hrana animalelor și a oamenilor, ca supliment alimentar nou, în special pentru vegetarieni, deoarece are un nivel de prolină care pare să crească în timpul depozitării (datorită sintezei din acidul glutamic în prezența enzimei glutamat dehidrogenază). Leucina, izoleucina, lizina, arginina, treonina, triptofanul și fenilalanina au fost raportate ca fiind aminoacizii cei mai des întâlniți în polenul din mai multe țări, aceștia fiind esențiali în special pentru nutriția copiilor.

După carbohidrați și proteine, lipidele sunt pe locul al treilea printre componentele biochimice din polenul de albine. Acestea sunt vitale pentru producerea lăptișorului de matcă. Polenul colectat de către albine conține între 1 și 13% lipide (când este uscat). Au fost identificați în total 20 de acizi grași printre care cei principali sunt: acidul alfa-linolenic, acidul palmitic, acidul linoleic, miristic și lauric (care împiedică înmulțirea Paenibacillus și Melissococcus pluton – bacteriile care pot coloniza și infecta fagurii), și de asemenea, fosfatidilcolina (41 de tipuri), fosfatidiletanolamina (43 tipuri), fosfatidilglicerolul (9 tipuri), fosfatidilserina (10 tipuri), lizofosfatidilcolina (12 tipuri), ceramida (8 tipuri), digliceridele (27 tipuri) și trigliceridele (137 tipuri). Polenul de albine conține un raport omega-6 : omega-3 între 0,059 și 3,090, prin urmare, acesta este o sursă esențială de omega-3 în dieta oamenilor. Cantitatea de acid linoleic a diferit mult, spre exemplu: 3,25–11,32 g / 100 g în polenul de albine din India; 7,62–33,21 g / 100 g din România și 2,66–24,38 g / 100 g din China, în timp ce α- acidul linolenic a variat între 0,5 și 16,28 g / 100 g pentru polenul de albine indian, 20,28-46,93 g / 100 g în polenul de albine românesc și 4,11-58,52 g / 100 g în polenul de albine chinezesc.

Fibra dietetică sau alimentară, se referă la porțiunea care rămâne intactă în stomac și intestinul subțire contribuind, astfel, la valoarea nutritivă a alimentelor, fiind esențială pentru sănătatea colonului si implicit, sănătatea umană. În cazul polenului, fibrele alimentare provin din sporopolenina, celuloza, hemiceluloza, și pectina regăsite în stratul protector extern al polenului de albine. De asemenea, acestea provin și din amidon sau din alte polizaharide insolubile precum caloza și lignina. Enzimele hidrolizează aceste surse de fibre din polen generând zaharuri mai simple pe care le pot valorifica în procesele de fermentație bacteriană. Polenul de albine este o sursă utilă de fibre pentru hrană, fibrele alimentare reprezentând între 17,60 și 31,26% din compoziția acestuia, fapt ce recomandă polenul ca fiind un aliment funcțional colonic.

Polenul de albine este bogat în vitamine, acest lucru fiind în special adevărat în cazul complexului vitaminic B. Vitaminele B3 (nicotinamida și niacina), care sunt componente majore ale acestui complex, se regăsesc în cantități generoase în polenul de albine, însemnând că acesta este un supliment bun împotriva pelagrei. Mai mult, polenul conține și: vitamina A (aproximativ 1,5 mg la 100 g polen uscat), vitamina E (α-tocoferol – 6,2 mg / 100 g polen uscat) și urme de vitamina C. De asemenea, au fost identificate mai multe carotenoide din polenul românesc de albine, cum ar fi luteina (57,04-476,30 μg / g polen uscat), β-criptoxantina (1,31-35,43 μg / g polen uscat) sau β-carotenul (urme-18,18 μg /g polen uscat).

Polenul de albine este bogat în micronutrienți precum: potasiul (K), sodiul (Na), calciul (Ca), magneziul (Mg), fosforul (P), zincul (Zn), fierul (Fe), cuprul (Cu) sau manganul (Mn) și este unul dintre cele mai bune suplimente pentru deficiențele respective în nutriția umană. În general, majoritatea studiilor au raportat cantități medii de 2.222,5-13.366,6 mg/kg de potasiu, iar cele de sodiu au fost sub 1.000 mg/kg, dar această valoare poate ajunge la 8.350 mg/kg în polenul de albine. Polenul de albine are un conținut de cenușă de 2,5–6,5% în care sunt prezente peste 25 mineralele, dar cantitatea fiecărui mineral esențial variază în funcție de diferite surse florale și țări de proveniență. Astfel, polenul de albine ce provine din alte țări și de la alte specii de flori ce nu sunt autohtone, poate conține diferite minerale ce sunt deficitare în solul țării noastre, precum: borul (B), molibdenul (Mo) și seleniul (Se). Spre exemplu, în medie, conținutul de seleniu (Se) poate varia între 0,001 și 0,445 mg/100 g de polen de albine. Polenul de albine este de asemenea, o sursă bună de fier (Fe), studiile arătând că 25 g de polen pot furniza 220% din aportul de Fe recomandat zilnic, adică 14 mg/zi. Cantitatea de Fe din polenul de albine este peste valoarea medie regăsită în majoritatea alimentelor pe care le consumăm cu regularitate (de ex., varză, conopidă, fasole, soia și unele produse de origine animală). În mod similar, 25 g de polen de albine pot satisface cerințele zilnice de Zn, furnizând până la maximum 120 % din valoarea recomandată 7 mg/zi pentru un adult.

Polifenolii sunt metaboliți secundari ai plantelor și sunt implicați în general în apărarea împotriva radiațiilor ultraviolete (UV) sau a agresiunii de către agenții patogeni. Studiile științifice menționează că, în eșantioanele de polen de albine provenind de la diverse specii de plante și din regiuni geografice diferite, au fost identificați și cuantificați 14 acizi fenolici (acidul: galic, ferulic, cafeic, vanilic, siringic, benzoic, clorogenic, protocatecuic, terț-cinamic și p-cumaric) și 20 flavonoide, dintre care 13 neglicozilate (quercetina, izorhamnetina, naringenina, hesperetina, caempferolul, catehina, epicatechina, luteolina și apigenina) și 7 glicozilate. Compușii fenolici care se regăsesc în polenul de albine ating valori medii de 1,6%, din care cca 0,2% îl reprezintă acidul clorogenic.

Astfel, polenul de albine are un potențial antioxidant excelent, cu beneficii deosebit de importante pentru sănătatea umană. Flavonoidele blochează oxidarea prin eliminarea radicalilor liberi, favorizând, de asemenea și eliminarea din corp a metalelor grele prin legarea de ionii metalici. Studiile in vitro și in vivo au demonstrat activitățile antioxidante eficiente ale polenului de albine, care poate fi utilizat cu succes ca antioxidant dietetic în scopul protejării sănătății umane. Similar, studiile antimicrobiene ce au vizat extractele etanolice și metanolice de polen de albine au arătat proprietăți antimicrobiene puternice asupra mai multor tulpini bacteriene (de ex., Escherichia coli, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis, Listeria monocytogenes sau Pseudomonas aeruginosa). În plus, aceste extracte au prezentat și efecte antifungice asupra diferitelor tulpini de ciuperci microscopice și drojdii, precum: Aspergillus fumigatus, Aspergillus flavus, Aspergillus niger, Candida albicans, Candida glabrata, Candida krusei, Candida parapsilosis, Candida tropicalis, Geotrichum candidum sau Rhodotorula mucilaginosa. Mai mult, studiile științifice indică faptul că polenul de albine posedă și proprietăți antiinflamatoare datorită abundenței sale în compuși polifenolici. Mecanismul efectului antiinflamator este datorat inhibării activității ciclooxigenazei și lipoxigenazei (enzimele responsabile de transformarea acidului arahidonic în compuși proinflamatori precum prostaglandinele și leucotrienele, care induc afecțiuni inflamatorii acute și cronice).

Polenul de albine posedă și activitate hipolipemiantă prin reducerea nivelelor de colesterol, trigliceride și lipide totale din organism, fiind un bun adjuvant în bolile cardiovasculare. Aportul regulat de polen de albine inhibă semnificativ fenomenele de agregare plachetară și formarea plăcii aterosclerotice. Polenul și extractele sale, în special cele liposolubile, sunt aplicate cu succes în condiții post-infarct precum și în tulburările de circulație sistemică și hipertensiune arterială. Mai mult, doze mici de polen administrate persoanelor în vârstă permit atât inhibarea modificărilor aterosclerotice ale vaselor de sânge, cât și îmbunătățirea fluxului sanguin cerebral.

Studiile in vivo au arătat că polenul de albine a fost capabil să îmbunătățească și funcțiile hepatice, consumul regulat contribuind la detoxifierea ficatului prin scăderea enzimelor marker (alanin-transaminaza, aspartat-transaminaza și fosfataza acidă) și bilirubinei din sânge. Activitatea hepatoprotectoare a polenului se datorează prezenței in compoziție a polifenolilor (acizi fenolici și flavonoizi). Astfel, polenul are capacitatea de a contracara toxicitatea medicamentelor, a metalelor grele și a altor substanțe (de ex., alcool, aditivi alimentari, droguri și alte chimicale) care forțează funcția de detoxifiere a ficatului, prin protejarea și regenerarea celulelor hepatice.

Datorită proprietățile sale nutritive și tonice, precum și capacității de stimulare a alimentarii cu sânge la nivel cerebral, polenul sporește capacitatea mentală și întărește sistemul nervos slăbit de stres sau suprasolicitare. Prin urmare, polenul este eficient în tratarea oboselii fizice și mentale, astenie și apatie. Efecte deosebit de bune se observă în depresiile cauzate de scăderea energiei, în special la persoanele în vârstă. Luat în doze mici, acesta permite o îmbunătățire treptată a stării de spirit și restabilește dorința de a trăi, întărind organismul. Rezultate bune ale curelor cu polen și/sau pâine de albine (păstură) au fost obținute în geriatrie, în simptomele bătrâneții timpurii și în neurastenia la persoanele în vârstă.

Inulina este denumirea generică pentru un grup de polizaharide regăsite în multe specii de plante. Acestea folosesc inulina ca mijloc de depozitare a energiei, pentru rezistența la secetă sau pentru protecția împotriva înghețului, creându-și rezerve la nivelul rizomilor, tuberculilor sau a rădăcinilor. În mod similar, unele specii preferă să-și facă rezerve de amidon, un alt polizaharid, dar cu proprietăți nutriționale diferite. Cel mai adesea, plantele aleg doar una dintre cele două metode de stocare a energiei. Spre exemplu, printre cele mai bogate și cunoscute surse de Inulină sunt rădăcinile de Cicoare (Cichorium intybus) și tuberculii de Topinambur / Nap porcesc (Helianthus tuberosus), însă există peste 36.000 de specii de plante care sintetizează acest carbohidrat. Printre acestea amintim: Sparanghelul, Bananele, Ceapa, Usturoiul, Agavele sau Grâul. Cu toate acestea, denumirea de „Inulină” provine de la Iarba-mare (Inula helenium), specia în care acest compus a fost identificat pentru prima dată în anul 1804 de către cercetătorul neamț Valentin Rose.

Din punct de vedere al structurii chimice, Inulina este formată din polimeri eterogeni de fructoză (fructooligozaharide, FOS) cu grade de polimerizare cuprinse între 2 și 60 și cu o moleculă terminală de glucoză. Aceasta este o poliglucidă nereducătoare, solubilă în apă și aparține clasei de carbohidrați denumită fructani sau polifructofuranoze legate beta-glicozidic și, la om, are proprietăți prebiotice, hrănind flora intestinală benefică și favorizând echilibrarea diverselor tipuri de microorganisme din intestine. Mai exact, Inulinele stimulează proliferarea speciilor de Bifidobacterium la nivelul intestinului gros. De asemenea, acestea cresc gradul de absorbție al ionilor de calciu și, posibil, al celor de magneziu, fapt ce contribuie și el la susținerea microbiotei intestinale benefice. Aceste fructooligozaharidele sunt responsabile și de gustul plăcut, dulceag, al plantelor, Inulinele fiind folosite cu succes în alimentație ca înlocuitor al zahărului. Mai mult, acest tip de carbohidrați sunt tolerați și de către persoanele cu diabet, fiind o alternativă naturală și sănătoasă în alimentația celor care au probleme cu glicemia și suferă de sindrom metabolic. Din punct de vedere nutrițional, Inulina este considerată o fibră solubilă, cu un grad de îndulcire mai mic decât al zaharozei (35%) și un gust asemănător. Deși are proprietăți sanogene deosebite, trebuie menționat că un consum exagerat poate cauza balonare și flatulență, fiind mai greu de tolerat de către persoanele cu intestin iritabil, totuși, acestea nu ar trebui excluse total din alimentația acestei categorii de pacienți, ci doar ajustați la gradul individual de toleranță.

În practica medicală, Inulina este folosită și pentru măsurarea funcției renale, fiind considerată „standardul de aur” în estimarea ratei de filtrare glomerulare deoarece nu este resorbită sau secretată după introducerea sa în tubuli. Acest lucru se datorează greutății sale moleculare crescute și rezistenței sporite la enzime.

În afară de suplimentarea cu produse probiotice, o abordare alternativă, dar mai puțin investigată pentru a viza sănătatea microbiotei este dieta cu prebiotice. În acest caz, sunt folosite uzual clase de compuși fructo- și galacto-oligozaharidele (FOS si GOS) – fibre solubile utilizate pe scară largă ca prebiotice, asociate în mod tradițional cu susținerea bacteriilor benefice, cum ar fi Bifidobacteriile și Lactobacilii, printre alți membri bacterieni ai intestinului. S-a demonstrat că unele prebiotice oligozaharidice au fost capabile să diminueze stresul la șobolani, în timp ce FOS și GOS au crescut expresia factorului neurotrofic derivat din creierul uman (BDNF). Nu în ultimul rând, suplimentarea dietei cu acest tip de carbohidrați a contribuit cu succes la managementul greutății corporale.

Maltodextrina este un polizaharid obținut prin hidrolizarea parțială a amidonului. Laboratoarele Hypericum folosesc doar maltodextrina obținută din porumb, astfel încât nu există riscul provocării unor reacții neplăcute la persoanele cu sensibilitate la gluten sau boală celiacă. În mod obișnuit, maltodextrina este folosită ca aditiv alimentar în numeroase dulciuri și băuturi îndulcite. În suplimentele alimentare, aceasta nu apare, de obicei, ca un ingredient activ ci, mai degrabă, ca un excipient cu rol de suport, spre exemplu în preparatele atomizate. Cu toate acestea, în produsul de față, maltodextrina are rolul de a potența activitatea și biodisponibilitatea Fructoboratului de calciu. Acest efect de sinergie între Fructoborat și maltodextrină a fost confirmat de către renumitul cercetător I.R. Scorei, observațiile dânsului confirmând utilitatea prezenței acestui excipient în produsele din gama Bor Organic de la Hypericum. În prezent, această combinație deosebit de eficientă este unică pe piața suplimentelor alimentare din România!

Culturile probiotice sunt formate din microorganisme benefice ce au rolul de a menține echilibrul florei intestinale (microbiota) și, astfel, de a regla funcțiile intestinale și digestia. De asemenea, aceste microorganisme sunt esențiale pentru procesarea și absorbția corectă a anumitor nutrienți și contribuie la sinteza unor vitamine și a unor enzime. În plus, probioticele reglează peristaltismul (motilitatea intestinală) și modulează răspunsul imun. În produsul de față, acțiunea culturilor probiotice este susținută de către ingredientele cu efect prebiotic, precum polenul de albine crud și inulina. Similar, fructoboratul de calciu are interacțiuni și efecte complexe ce rezultă din administrarea concomitentă cu aceste microorganisme benefice și cu restul ingredientelor active.

În majoritatea bolilor, microbiota pacienților prezintă structuri alterate care provoacă fiziopatologii în organele vitale. Interacțiunile complexe dintre microbiota intestinală și sistemul imunitar gazdă influențează funcțiile organismului, rezultând formarea unei „axe” între microbiota intestinală și diferite organe. Axa metabolică „gazdă – microb” este o comunicare sistemică multidirecțională între căile celulare ale gazdei și diferite specii microbiene din microbiotă. În cadrul acestor axe, diferiți microbi modulează secvențial reacțiile metabolice prin producerea de acizi biliari, colină și acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care sunt vitali pentru sănătatea gazdei. Producția acestor metaboliți contribuie la fenotipul metabolic al gazdei și la ajustarea riscului de dezvoltare a diverselor patologii.

Comunicarea dintre intestin și creier implică mai multe căi suprapuse: sistemul nervos enteric, sistemul neuroimun și sistemul neuroendocrin. Acționând asupra sistemului nervos, endocrin și imunitar, microbiota intestinală poate influența funcțiile creierului. În plus, microbiota, fiind capabilă să producă atât neurotransmițători, cât și neuropeptide, poate influența direct funcțiile creierului acționând asupra producției de metaboliți.

Creșterea cantităților de „bacterii bune” la nivelul tractul intestinal este asociată cu abilitatea acestora de a reduce nivelul de cortizol, scăderea stresului, ameliorarea simptomelor de anxietate și de depresie, îmbunătățirea memoriei și chiar diminuarea anxietății sociale. Acest lucru demonstrează că bacteriile intestinale benefice pot funcționa ca vehicule pentru a elibera compuși neuroactivi, care la rândul lor interacționează cu sistemul nervos central prin așa-numita „axă intestin-creier”. Următoarele microorganisme ce se regăsesc în mediul intestinal au proprietăți psihotrope recunoscute științific: Lactobacillus spp (L. acidophilus, L. casei, L. rhamnosus, L. helveticus, L. plantarum, L. pletosus, L. Casei Shirota – LcS, L. higardii), Bifidobacterium spp (B. infantis, B. bifidum, B. breve, B. longum, B. lactis), Bacillus spp, Candida spp, și Escherichia spp. Interesant este că unii dintre microbii intestinali precum Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Escherichia, Saccharomyces, Candida, Streptococcus și Enterococul pot produce neurotransmițători, cum ar fi: serotonina, norepinefrina și acidul gamma-aminobutiric (GABA). De asemenea, aceștia pot modula expresia receptorilor neurochimici, precum receptorul endocanabinoid, și să acționeze pe „axa creier-intestin” rezultând efecte psihotrope (antidepresive și anxiolitice).

Mod de utilizare – Capsule Protonic Flora:

Protonic Flora este recomandat în special: persoanelor devitalizate, sedentare, stresate, care-și desfășoară activitatea în medii poluate, fumătorilor, celor care nu beneficiază de mese echilibrate (în grăsimi, în fibre) și care fac exces de dulciuri, alcool, medicamente și/sau substanțe energizante, copiilor, adolescenților, adulților, bătrânilor și celor aflați în convalescență. Produsul are efecte generale benefice asupra celor care suferă de maladii metabolice (obezitate, diabet, sindrom metabolic), degenerative (cardiovasculare, neurodegenerative, cancere, inflamatorii) și îmbătrânire precoce. Acest supliment poate fi consumat, cu pauze, pe perioade îndelungate de timp, nu are contraindicații pentru persoanele sănătoase și se poate asocia cu diverse tratamente medicamentoase atunci când este administrat corect și sub îndrumarea unui specialist.

Adulți: 3 capsule pe zi, câte una după fiecare masă, cu o cantitate suficientă de lichid, în cure prelungite.

Copii: 1-2 capsule pe zi, după mesele principale, cu o cantitate suficientă de lichid, timp de 30 de zile.

Nu se va asocia cu alcool sau cu băuturi fierbinți! Dacă luați antibiotice, se va utiliza, de preferință, la minimum 30 de minute după administrarea acestora. Sunt recomandate cel puțin 3 cure pe an.

Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea și cu Bor Organic (capsule) de la Hypericum!

Se poate asocia cu succes și cu: Hyper Geriatric (capsule), Lăptișor de Matcă Liofilizat (capsule), Prostaborat (capsule), Imunobor D3 1.000 U.I. (capsule), Cardiobor (capsele), Osteoartrit (capsule), Osteoboron (capsule), Hyper Antioxidant (capsule), Setul pentru Slăbire, 5-HTP Stres (capsule), 5-HTP Slăbire (capsule), Hyper-Stres (capsule), Hyper-Calm (capsule), Bitterul Ierburile-vieții (capsule sau hidroalcoolic), Antianxietate (capsule), Magneziu B-complex (Droji-Mag) (capsule), Infostim (capsule), Protonic (capsule), Protonic + (150 mL), Polen adunat de Albine, Lăptișor de Matcă în Miere, Tinctura de Propolis, Hyper Potent (capsule), Somn liniștit (capsule), Ceaiul Somn-ușor, Ceaiul și Tinctura de Valeriană, Ceaiul și Tinctura Antistres, Păducel (Ceai, tinctură, capsule, sirop), Ceaiul de Talpa-gâștei, Ceaiul de Lavandă, Mierea de albine din flori de Tei și Oțetul Antistres sau Slăbire.

Extern se poate combina cu: Apa de gură Hyper BoronProtect, Crema contra căderii părului, Hyper Șampon, gama de protecție solară Hyper Sun, Gelul Anticelulitic, Uleiul esențial de Lavandă, Bergamotă, Portocală, Grapefruit, Melisă, Mandarine, Lămâie, Tămâie sau Ylang-ylang și Sarea de baie Hyper Anti-stres.

Formă de prezentare:

Un flacon conține 60 capsule a câte 474 mg

Greutate netă:

℮ 28,44 g

Contraindicații:

Nu se utilizează de către persoanele cu alergie la polen sau de către cele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.

 

Capsule Protonic Flora
Capsule Protonic Flora

44,00 lei

Hypericum Impex
Logo
Cos