- 17%

37,50 lei

Tip Produs

Proprietati

, ,

Recomandari

Brand

Producator

Ro-Bio Mush este un supliment alimentar funcțional cu acțiune de reglare a funcțiilor digestive și metabolice, control ponderal, efect trofic, tonifiant și de suport în cazul patologiilor cardiovasculare, datorită bogăției în substanțe active, produsul este util pentru cei cu patologii de natură cardiovasculară, metabolică (de ex., obezitate, diabet de tip 2) sau autoimună (de ex., boli inflamatorii ale intestinelor, alergii și intoleranțe alimentare).

 

Adauga comentariul tau
Adauga la favoriteAdăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 6

Capsule Ro-Bio Mush

Supliment alimentar cu rol de echilibrare a microbiotei intestinale

Ingrediente (mg/cps):

Fructoborat de calciu (min. 2,7% B și 5% Ca) – 139,43 mg, extract uscat atomizat din Ciuperci sălbatice comestibile (Ciuperci Champignon – Agaricus bisporus, Gălbiori – Chantharellus cibarius, Păstrăv de Fag – Pleurotus ostreatus, Hribi – Boletus sp., Trâmbița piticului – Craterellus cornucopioides, Ghebe – Armillaria mellea) – 90,57 mg.

Informații nutriționalePer porție

(1 cps)

VNR* (%)

Per porție (1 cps)

Fructoborat de calciu, din care:

·  Bor elemental

139,43 mg

3,68 mg

**

**

Extract atomizat din Ciuperci sălbatice comestibile90,57 mg**

*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011

**Nu a fost stabilită VNR

Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!

Suplimentele alimentare și produsele cosmetice concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Astfel, plantele medicinale și produsele stupului folosite ca materie primă provin din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, ierbicide, insecticide și îngrășăminte chimice. Noutatea pulberilor și a capsulelor noastre este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.

Produsul de față are la bază un extract atomizat obținut din 6 specii de Ciuperci sălbatice comestibile căruia i s-a adăugat Fructoborat de calciu. Atomizarea este un proces menajant, net superior pulberilor obținute prin uscare clasică și măcinare. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a ingredientelor.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, emulsii, suspensii), în cazul produsului de față, extractul hidroenzimatic proaspăt obținut din ciuperci sălbatice comestibile, alături de Fructoboratul de calciu. Suspensia este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Lichidul de la suprafață se evaporă rapid datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Astfel, extractul se menține rece datorită vaporizării lichidului, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc datorită îndepărtării lor rapide din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin extracție hidroenzimatică, extracție cu aburi sau prin presarea mecanică la rece (de ex. în cazul plantelor aromatice) păstrează nealterate toate uleiurile esențiale pe care materialul biologic le conține. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină, gumă de acacia sau, în cazul produsului de față, chiar cu Fructoboratul de calciu. Particulele solide din suspensie sunt acoperite, de regulă, cu maltodextrină sau gumă de acacia (în cazul produsului de față cu Fructoborat de calciu) prin atomizarea extractului în care excipientul a fost adăugat în prealabil. Pe măsură ce apa se evaporă, Fructoboratul de calciu acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea substanței active și se asigură o acoperire enterică a acesteia, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele instabile în mediul acid din stomac.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale și alți compuși valoroși din materia primă, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, în procesul de uscare clasic. La final, pulberea atomizată este introdusă în capsule vegetale (din hipromeloză) ce o protejează de acțiunea sucului gastric și asigură transportul unei cantități mai mari a produsului în intestine. Astfel, compușii utili nu sunt inactivați de către sucurile gastrice, ajungând acolo unde pot acționa cel mai eficient, având contact direct cu microbiota intestinală. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție și procesare (extracție hidroenzimatică + atomizare), se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil ce stă la baza produsului de față, foarte valoros din punct de vedere nutrițional și cu o matrice nutrițional-informațională care este ușor de recunoscut de către organismul uman.

Caracteristici generale ale produsului:

Suplimentul alimentar RoBioMush este un produs biologic-activ bazat exclusiv pe utilizarea extractului atomizat din bazidiocarpul uscat al următoarelor specii de ciuperci sălbatice comestibile (recoltate din flora spontană a României): Ciuperci Champignon – Agaricus bisporus, Gălbiori – Chantharellus cibarius, Păstrăv de Fag – Pleurotus ostreatus, Hribi – Boletus sp., Trâmbița piticului – Craterellus cornucopioides și Ghebe – Armillaria mellea. Produsul se adresează corectării dereglării microbiotei (amprentei microbiene) intestinale, efect asociat alimentației dezorganizate, problemelor de natură metabolică (de exemplu, diabet) și celor de natură cardiovasculară. Odată cu administrarea produsului, se obține și o creștere a capacității antioxidante de la nivelul colonului, datorită compoziției în compuși bioactivi a ciupercilor, cu rol în combaterea efectelor determinate de stresul oxidativ. În concluzie, RoBioMush este un produs atent formulat pentru refacerea echilibrului microbiotei („florei”) intestinale și fortifierea organismului.

Menținerea echilibrului microbiotei intestinale și combaterea stresului oxidativ sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică, procesată și plină de toxine, aditivi și carbohidrați rafinați (zahăr alb, fructoză, glucoză, făină albă și derivatele acesteia, sucuri ș.a.). Mai mult, profilul lipidic este și el dezechilibrat, raportul dintre grăsimile „bune” și cele „rele” (ω3:ω6) fiind și el unul nesănătos mai ales în alimentele de tip fast-food. Toți acești factori de stres afectează organismul, microbiota noastră intestinală fiind greu încercată mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul, inclusiv la nivel digestiv. În cazul în care microorganismele benefice sunt afectate, scăzând în număr și diversitate, se poate produce stricarea echilibrului microflorei intestinale, cu efecte nedorite precum: tulburări digestive (de ex, acumulare de gaze, digestie lentă sau accelerată, dureri abdominale), hormonale sau imunitare. Spre exemplu, aceste dezechilibre pot fi induse de către tratamentele cu antibiotice, radiografiile abdominale, alimentația săracă în fibre sau, așa cum s-a menționat mai sus, de către alimentele contaminate cu antibiotice, pesticide, microplastice sau diverși agenți patogeni.

Curele cu suplimente ce au la bază ingrediente cu acțiune prebiotică, precum Fructoboratul de calciu și extractul din ciuperci sălbatice comestibile, sunt una dintre soluțiile cele mai naturale și eficiente în această situație. Datorită formulei concentrate, produsul de față asigură o cantitate optimă de principii active, fiind totodată ușor de administrat. Reamintim că pentru realizarea extractului, au fost folosite doar ingrediente 100% naturale precum Fructoboratul de calciu și extractul din 6 specii de ciuperci sălbatice comestibile (obținute din flora indigenă). Astfel, acest produs deosebit a fost conceput pentru a avea o acțiune: prebiotică, antiinflamatoare, antioxidantă, nutritivă, fortifiantă, ușor hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, cardioprotectoare, imunomodulatoare, de reglare a funcției digestive, de control ponderal și de completare a necesarului zilnic de bor.

Putem spune, deci, că RoBioMush este un supliment alimentar funcțional cu acțiune de reglare a funcțiilor digestive și metabolice, control ponderal, efect trofic, tonifiant și de suport în cazul patologiilor cardiovasculare. Datorită bogăției în substanțe active, produsul este util pentru cei cu patologii de natură cardiovasculară, metabolică (de ex., obezitate, diabet de tip 2) sau autoimună (de ex., boli inflamatorii ale intestinelor, alergii și intoleranțe alimentare). Astfel, produsul își propune un control al microbiotei acestor grupuri țintă de populație, prin stimularea multiplicării și colonizarii cu tulpini favorabile (din genurile Lactobacillus și Bifidobacterium), ca mijloc direct de acțiune împotriva creșterii glicemiei și colesterolului din sânge, limitării proceselor oxidative și inflamatorii și modulării răspunsului imun.

În continuare, vom prezenta principalele proprietăți benefice ale ingredientelor active regăsite în produsul RoBioMush:

Deși, din punct de vedere alimentar sunt considerate legume, ciupercile sunt un tip de fungi (un regn distinct, în care se regăsesc și drojdiile sau mucegaiurile) și nu fac parte din regnul plantelor. Considerate la „granița” dintre lumea vegetală și cea animală, aceste forme de viață fascinante au caracteristici unice, fiind una dintre cele mai bune surse de proteină non-animală. De asemenea, sunt o foarte bună sursă de ergosterol (provitamina D2), vitamine ale complexului B și minerale precum potasiul, seleniul și zincul. Deși fungii prezintă perete celular precum plantele, acesta nu este, de regulă, format din celuloză, ci din chitină (compus ce se regăsește și în exoscheletul insectelor) și glucani. Mai mult, ciupercile nu conțin clorofilă și nu pot efectua fotosinteză. Ele stochează glucoza sub formă de glicogen, asemănător animalelor, fiind, astfel, după unele păreri, mai apropiate de regnul animal decât de cel al plantelor.

Pentru obținerea produsului de față, am folosit extractul atomizat de Ciuperci sălbatice comestibile. Acesta este obținut din 6 specii de ciuperci sălbatice comestibile, special alese pentru proprietățile lor nutriționale și medicinale, fiind o sursă bogată și biodisponibilă de compuși activi, cu efect prebiotic, nutritiv și sanogen. Mai exact, Ciupercile comestibile din flora spontană reprezintă o sursă naturală de: acizi fenolici, fibre, aminoacizi, enzime, acid glutamic, acid linoleic, chitină, glicogen, trehaloză, manitol, L-ergotioneină (EGT), steroli, vitamine (A, complex B, C, D) și minerale (Fe, Cu, K, P, Mg, Na, Zn, Se, Mn) ce acționează pentru: stimularea imunității, protejarea sănătății bolnavilor cu patologie cardiovasculară, reglarea proceselor metabolice, menținerea diviziunii celulare normale și – foarte important – menținerea echilibrului microbian din colonul uman.

Prezența unei microbiote favorabile, stabile reprezintă o garanție a unei stări de sănătate corespunzătoare, rezultând o reechilibrare a funcțiilor fiziologice normale. Cele 6 tipuri de ciuperci din formula de față stau la baza produsului funcțional și reprezintă o modalitate lipsită de toxicitate și efecte secundare negative, în scopul multiplicării tulpinilor favorabile din genul Lactobacillus și Bifidobacterium. Caracteristicile metabolice pe care le determină demonstrează că prezența unor compuși bioactivi (compuși fenolici) determină o legătură directă a profilului fermentativ de la nivelul colonului cu numărul tulpinilor favorabile. Extractul atomizat furnizează un substrat natural care stimulează procesele fermentative și reducerea acțiunii microbiotei patogene (reducere a tulpinilor de Escherichia coli). Reechilibrarea microbiotei contribuie la eficientizarea digestiei, reduce flatulența prin reducerea sintezei unor compuși ce determină senzația de balonare și calmează disconfortul abdominal. De asemenea, fibrele din ciuperci ajuta la combaterea constipației, iar potasiul prezent într-o concentrație mare are efect diuretic, susținând procesele de detoxifiere ale organismului și reglarea tensiunii arteriale.

De-a lungul anilor, numeroase studii științifice au evidențiat și confirmat efectul protector al ciupercilor asupra sănătății intestinale. Spre exemplu, un studiu din 2016 a descris efectul protector pe care îl exercită extractul apos obținut din miceliul speciilor: Agaricus blazei Murill (82,4%), Hericeum erinaceus (14,7%) și Grifola frondosa (2,9%) împotriva tumorilor de la nivelul intestinului subțire și al colonului șoarecilor. Astfel, până în prezent, s-a observat că ciupercile pot diminua riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer, precum cel de sân, prostată de colon. Responsabili pentru aceste efecte antitumorale sunt considerați compușii cu acțiune antioxidantă precum L-ergotioneina și acizii fenolici, precum și beta-glucanii sau seleniul. Similar, s-a observat faptul că derivatele din ciuperci pot reduce riscul de accident vascular cerebral și pe cel infarct prin normalizarea tensiunii arteriale, a glicemiei și a profilului lipidic.

În ceea ce privește RoBioMush, evaluarea valorii biologice a formulei inovatoare, de produs funcțional, s-a realizat printr-o serie de teste farmacologice in vitro (www.gissystems.ro). Acestea au fost realizate la o concentrație standard de 1 mg/mL, putând fi observate următoarele aspecte:

  • Produsul funcțional atomizat destinat microbiotei umane a manifestat o activitate antioxidantă totală de peste 90% și o putere de reducere de 0,27.
  • Produsul funcțional atomizat destinat microbiotei umane are un conținut total de compuși fenolici de 7,8 µg/mL echivalent acid galic.

Pentru demonstrarea efectelor biologice asupra microbiotei umane s-au realizat o serie de teste in vitro, într-un sistem de simulare unicameral (Brevet 127801/2016), Faza 2. În aceste teste biologice in vitro s-a utilizat microbiotă obținută de la voluntari maturi, care suferă de disfuncții nutriționale (Experiment 1) și boli cardiovasculare (Experiment 2). Probele au fost obținute în urma prelevării de fecale, steril. Microbiota a fost reconstituită în apă peptonată, după 7 zile. Produsul (sub formă de capsule) a fost administrat după această perioadă, conform protocolului detaliat în brevetul 127801/2016. Rezultatele celor două experimente au evidențiat faptul că administrarea produsului pe bază de ciuperci sălbatice comestibile a ajutat la fermentarea superioară a nutrienților și eliberarea unor componente biologice utile pentru stabilizarea amprentei microbiotei distorsionate a voluntarilor cu disfuncții nutriționale. Un efect sanogen și mai pronunțat a fost observat în cazul voluntarilor cu probleme de natură cardiovasculară, suplimentul îmbunătățind semnificativ amprenta microbiană intestinală a acestui grup țintă, fără a cauza efecte secundare precum acumularea de produși metabolici cu acțiune negativă.

În concluzie, ciupercile sălbatice comestibile și cele medicinale au numeroase proprietăți sanogene asupra organismului uman. Speciile ce se regăsesc în formula produsului RoBioMush au fost alese pentru a sinergiza unele cu celelalte și cu Fructoboratul de calciu, în vederea obținerii unor efecte sanogene precum cele: modulatorii, prebiotice, antiinflamatoare, diuretice, detoxifiante, imunomodulatoare, antitumorale, cardioprotectoare, antioxidante, ușor hipoglicemiante, hipocolesterolemiante, antiseptice și antibacteriene.

Fructoboratul de Calciu (Ca[(C6H10O6)2B]2•4H2O) este un complex organic de calciu, fructoză și bor ce se regăsește în mod natural în fructe și legume proaspete, dar și în nuci și ierburi aromatice. Acesta este considerat una dintre cele mai biodisponibile surse de calciu și bor, fiind mai sigur și ușor de asimilat decât acidul boric/borax/borat de sodiu. De fapt, fructoboratul de calciu este singura formă alimentară a borului considerată sigură, stabilă, non-toxică și deosebit de activă biologic. Deși importanța calciului pentru buna-funcționare a organismului uman este cunoscută de majoritatea oamenilor, nu același lucru se poate spune și despre bor. Borul organic este un element nutrițional esențial pentru sănătatea corpului uman, dar acest fapt este prea puțin cunoscut, explicația fiind că, în trecut, borul a fost considerat un element neesențial pentru om și animale, el fiind relevant doar pentru dezvoltarea normală a plantelor. Totuși, studiile recente au demonstrat importanța deosebită a acestui microelement și, în prezent, sunt descoperite tot mai multe funcții ale acestuia și ale compușilor săi derivați. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport de 1-13 mg/zi de bor, cu un minim de 3 mg/zi (≈ 130,5 mg fructoborat de calciu) pentru asigurarea beneficiilor nutriționale optime, carența în acest mineral putând fi asociată cu probleme osteoarticulare precum osteoporoza. Deoarece anumiți compuși ai borului pot prezenta o oarecare toxicitate, fructoboratul de calciu este considerat cea mai sigură sursă pentru acest element. Mai mult, studiile științifice au arătat că sub această formă, borul este folosit în corpul uman atât la nivel celular, cât și extracelular cu o eficiență sporită, fructoboratul de calciu absorbindu-se într-o formă intactă și stabilă din tractul gastrointestinal. În concluzie, fructoboratul de calciu este o sursă naturală, sigură și deosebit de biodisponibilă de calciu și bor, două minerale absolut esențiale pentru funcționarea corectă a corpului uman.

Importanța Fructoboratului de calciu

Numeroase studii științifice, din țară dar și din exterior, au verificat și confirmat importanța borului organic, și în special a Fructoboratului de calciu, pentru sănătatea întregului organism și cu precădere a sistemelor osteoarticular, cardiovascular și imunitar. Lipsa borului în organism este asociată, de obicei, cu:

  • niveluri scăzute ale calciului, magneziului și fosforului cauzate de o absorbție ineficientă a acestor minerale;
  • niveluri scăzute ale 25-hidroxicolecalciferolului (vitamina D3), ale ceruloplasminei serice (enzimă relevantă în metabolismul cuprului) și ale eritrocit-superoxid-dismutazei (SOD – o enzimă cu acțiune antioxidantă puternică);
  • niveluri crescute de calciu plasmatic, creatinină serică și uree sangvină;
  • fragilitate osoasă și risc crescut de osteoporoză;
  • agilitate mentală redusă la femeile aflate la postmenopauză și la bărbații de peste 45 de ani.

Deosebit de importantă pentru persoanele care nu beneficiază de o expunere suficientă la lumina naturală, sau pentru cele care au o alimentație săracă în nutrienți, suplimentarea cu bor organic de bună calitate poate contracara efectele dăunătoare ale deficienței dietetice în vitamina D3 (eficientizând utilizarea sa de către organism). La rândul său, acest lucru va susține metabolismul calciului, magneziului, potasiului și al fosforului, cu implicații favorabile asupra sănătății oaselor și a articulațiilor. Beneficiile suplimentării cu Fructoborat de calciu sunt cu atât mai mari când acest obicei este adoptat încă din copilărie deoarece borul organic are un rol crucial în procesele de creștere și formare a masei osoase.

Acest compus bioactiv este implicat și în menținerea stabilității și a bunei-funcționări a membranelor celulare. Reacționând cu substanțele biologice care conțin grupări funcționale cis-hidroxil (precum glicolipidele sau fosfoinozitidele), borul asigură stabilitatea membranei celulare și influențează transmiterea transmembranară a semnalelor. Datorită acțiunii de reglare a sensibilității receptorilor față de hormoni, borul ajută și la echilibrarea hormonală a femeilor aflate la menopauză având proprietăți estrogenice. Studiile științifice au demonstrat că acest complex reduce cantitatea de calciu și magneziu excretate prin urină, reglând totodată și nivelele de 17β-estradiol și de testosteron, în special la femeile aflate în perioada de postmenopauză. Mai mult, aceleași studii subliniază și importanța borului organic în ceea ce privește buna funcționare a creierului, carențele de bor fiind asociate cu o acumulare mărită de cupru la nivel cerebral. Acesta contribuie la îmbunătățirea performanței cognitive, precum: dexteritatea, atenția sau memoria pe termen scurt.

Studii efectuate pe animale au evidențiat și proprietățile imunostimulatoare ale borului organic, suplimentarea alimentației bovinelor cu acest microelement ducând la creșterea rezistenței lor la boala indusă de virusul BHV1. De asemenea, la porcii stimulați cu lipopolizaharide (LPS), s-a observat că borul afectează citokinele eliberate în supernatantele culturilor celulare. În consecință, se poate observa că borul are o acțiune de creștere a răspunsului imunitar umoral concomitent cu reducerea răspunsului inflamator. În plus, prin acțiunea sa antiinflamatoare (scade valorile bio-markerilor hs-CRP și TNF-α), borul organic reduce incidența și prevalența osteoartritei, fiind și un bun analgezic pentru astfel de afecțiuni, mai ales în combinație cu acidul hialuronic și cu cel salicilic (de ex., aspirină, extract din scoarță de salcie).

Fructoboratul de calciu are efecte benefice și asupra metabolismului lipidelor, el scăzând nivelul colesterolului sanguin și al trigliceridelor crescute peste limitele normale. Acest lucru se datorează acțiunii de potențare a activității acizilor grași esențiali precum omega-3 și creșterii randamentului energetic celular, fapt ce grăbește și vindecarea rănilor. Dieta îmbogățită cu Fructoborat de calciu poate duce la reducerea valorilor colesterolului total, influențând benefic starea pacienților cu dislipidemie, afecțiuni de metabolism și boli cardiovasculare. Totodată, a fost observată și influența benefică a Fructoboratului de calciu asupra metabolismului acidului uric, acesta determinând o reducere a valorii acestui compus.

Nu în ultimul rând, Fructoboratul de calciu prezintă și efecte antioxidante, limitând stresul oxidativ și protejând indirect proteinele împotriva procesului de peroxidare (crește valorile enzimelor antioxidante: superoxid dismutază – SOD, catalază, glutation peroxidază, ceruloplasmină, vitamina C). Acest lucru poate avea ca efect stoparea evoluției arteriosclerozei prin împiedicarea oxidării colesterolului „rău” (LDL). Totuși, poate mai importantă decât acțiunea antioxidantă, este acțiunea antitumorală și anticancerigenă a borului organic, pusă în evidență de studii recente, acesta protejând organismul împotriva bolilor canceroase precum cancerul de sân, de plămâni, cervical sau de prostată.

În ceea ce privește rolul Fructoboratului în produsul de față, acesta completează și amplifică efectul prebiotic și modulator la nivelul microbiotei intestinale al extractului din Ciupercile sălbatice. Trebuie menționat că diverse cercetări au arătat că microbiota, în special la animale (porci, pui și rumegătoare), a fost influențată esențial de către mineralul (micronutrientul) bor. Astfel, s-a observat o corelație pozitivă între sănătatea microbiotei și concentrația înaltă de bor din fecalele excretate de către animalele studiate. Altfel spus, dacă borul este regăsit în cantitate mică în fecale, atunci microbiota poate trece la disbioză. Mai exact, s-a ajuns la concluzia că microbiota are nevoie de bor pentru:

  • biosinteza unui furanozid borat diester (autoinductor-2, AI-2) – un membru al unei familii de molecule de semnalizare;
  • crearea unei bariere protectoare care separă microbiota de gazdă – astfel, borul previne contactul direct dintre bacterii și organismul gazdă, împiedicând apariția efectelor directe de tip infecțios.

S-a dovedit experimental că borul este un mineral/micronutrient esențial pentru simbioza dintre diferite regnuri. În plus, acesta este un important modulator al microbiotei intestinale, o parte din observații fiind după cum urmează:

  • Borul (B) se acumulează în fecalele animalelor după 5 zile, într-o cantitate mai mare decât în urină (200 ppm B versus 140 ppm B), demonstrându-se experimental că microbiota colonului are capacitate mare de absorbție a borului.
  • Borul este esențial pentru simbioza (parazitară) între nematode și microbiom la șoareci.
  • Borul menține homeostazia intestinală a puilor de găină, precum și echilibrul microbiotei, datorită eficacității sale în controlul infecției cu enteritidis.
  • Suplimentarea alimentară cu B a avut o influență dependentă de doză asupra fermentației microbiene a rumenului și a abundenței protozoarelor la berbecii de un an. Conținutul mai mare de bor din fecale ar putea fi explicat prin disponibilitatea acestuia pentru microbiotă, acest micronutrient nefiind acumulat în niciun organ intern, ci doar în intestin. Concentrația de bor în fluidul rumenului a fost mai mică decât cea din fecale.
  • Borul reduce semnificativ cazurile de osteocondroză la porci. Osteocondroza la porcine fiind o boală receptivă la bor ce poate fi asociată cu starea microbiotei acestor animale.

Sunt dovezi tot mai multe ca borul este esențial pentru creșterea anumitor tipuri de bacterii, cum ar fi cianobacteriile heterociste și actinomicetele din genul Frankia. De asemenea, numeroase alte bacterii sunt tolerante la cantități mari de bor, deși încă nu a fost dovedită esențialitatea acestui micronutrient pentru ele. De exemplu: cincisprezece tulpini de bacterii (Arthrobacter, Rhodococcus, Lysinibacillus, Algoriphagus, Gracilibacillus și Bacillus taxa) au fost izolate si au dovedit toleranța la concentrații mari de B. În general, în simbioza cu alte regnuri, bacteriile folosesc capacitatea borului de a se atașa la glicoproteine, blocând, astfel, bacteria să infecteze gazda simbiozei. În plus, descoperirea unor bacterii care conțin bor inclus într-o moleculă de semnalizare (furanozil diester borat (B-AI-2)), a relevat un rol neașteptat al borului în detectarea cvorumului bacterian. B-AI-2 este o moleculă de semnalizare nouă servind ca semnal bacterian universal pentru comunicarea între specii și între regnuri.

La om, microbiota intestinală (MI) colonizează întregul tract gastro-intestinal într-un mod variabil și reprezintă un ecosistem care cântărește aproximativ 1,5 kg, fiind compus din peste 1.500 de bacterii și mai mult de 1.000 de alte specii (precum: fungi, viruși, bacteriofagi, paraziți și arhebacterii). Cele mai reprezentative specii bacteriene pentru o MI sănătoasă sunt Bacteroidetes și Firmicutes, urmate de Actinobacteria, Fusobacteria și Proteobacteria. Întrucât cele mai reprezentative genuri sunt Bacteroides, Faecalibacterium și Bifidobacterium, MI are mai multe funcții precum absorbția nutrienților, menținerea homeostaziei metabolice, protecția de infecții și dezvoltarea imunității sistemice și a mucoasei. B-AI-2 ar putea influența comportamentele bacteriene pentru a restabili echilibrul dintre cele 2 file majore ale bacteriilor Bacteroidetes și Firmicutes. B-AI-2 este produs de mai multe specii bacteriene găsite în tractul gastro-intestinal, inclusiv Bacteroides spp., Ruminococcus spp., Eubacterium rectale și Lactobacillus spp.

Aceste observații au condus la ipoteza că B-AI-2 este una dintre moleculele de semnalizare care ar putea regla comportamentul și dinamica bacteriilor din microbiotă si ar putea modela compoziția acesteia în condiții de disbioză. Producția de B-AI-2 de către o specie poate influența expresia genelor altor specii și poate favoriza comunicarea între specii, permițând bacteriilor să-și modifice comportamentul, respectiv virulența, luminiscența și formarea de biofilme între diferite specii. Această caracteristică face din B-AI-2 un excelent candidat pentru medierea interacțiunilor celulă-celulă în intestinul mamiferelor, unde sute de specii bacteriene coexistă și interacționează.

Pe scurt, efectele deficienței de bor din microbiota intestinală ar putea fi:

  • Disbioza – o alterare a simbiozei dintre gazdă (ființa umană/animală) și microbiotă, cauzată de deficiența moleculei de semnalizare B-AI-2;
  • Creșterea permeabilității intestinale și translocarea microbiotei intestinale din lumenul intestinal către circulația sistemică, din cauza lipsei borului din structura gelului mucinic, care determină interacțiunea nemijlocită a biofilmului bacterian cu membranele celulelor gazdei și, deci, infectarea directă a acestora.

Vedem, așadar, că borul este un micronutrient prebiotic esențial pentru nutriția umană, rol rezultat în urma unor numeroase experimente științifice, care au dovedit faptul că acesta:

  • Crește capacitatea de tamponare a salivei;
  • Are impact pozitiv asupra microbiomului intestinal și oral;
  • Protejează bacteriile probiotice importante, Bifidobacterium și Lactobacillus spp;
  • Îmbunătățește producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA);
  • Este esențial pentru îmbunătățirea integrității barierei și impermeabilității intestinale;
  • Modulează răspunsul imun și acțiunile antiinflamatorii și antioxidante ale microbiotei.

În concluzie, putem aprecia că rolul borului devine crucial pentru sănătatea organismului uman și animal. Microbiota influențează întreaga sănătate a organismului prin “axele” deja formulate și studiate în literatură, și anume: axa intestin-creier, axa intestin-imunitate, axa intestin-oase, axa intestin-cartilagii, axa intestin-inimă, axa intestin-plămâni, axa intestin-glandă tiroidă. Astfel, se poate explica rolul benefic al borului în prevenirea anumitor boli cum ar fi: osteoartrita, osteoporoza, artrita reumatoidă, inflamațiile cardiovasculare, depresiile, obezitatea, diabetul, infecțiile virale sau bacteriene și bolile tiroidiene.

Fructoboratul de calciu intră în compoziția multor suplimente alimentare ce se regăsesc pe piața Statelor Unite ale Americii, bucurându-se de o tot mai mare popularitate, dar fiind încă la stadiul de noutate pe piețele din Europa. Relativ recent, acesta a fost introdus ca ingredient în suplimentele alimentare din România, Societatea Hypericum Impex fiind prima, și momentan singura, firmă producătoare de suplimente naturale care a inclus Fructoboratul de calciu (formulă patentată) ca ingredient principal pentru gama sa de top.

Mod de utilizare:

Adulți: 1 capsulă pe zi, la masa principală, cu o cantitate suficientă de lichid, în cure de maximum 3 luni. După o pauză de 1 lună cura se poate relua.

Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea și cu Protonic Flora (capsule) de la Hypericum!

Se poate asocia cu succes și cu:

Protonic Flora (capsule), Protonic + (150 mL), Hyper Geriatric (capsule), Colostru (capsule), Bor Organic (capsule), Imunobor D3 1.000 U.I. (capsule), Cardiobor (capsule), Hipocolesterolemiant (ceai), Natural Statine Forte (capsule), Detoxifiere colon, Vita Vigor (capsule), Hyper ImunoVigor (capsule), Lăptișor de Matcă Liofilizat (capsule), Hyper Antioxidant (capsule), Osteoartrit Bor (capsule), Osteoboron (capsule), Prostaborat (capsule), Setul pentru Slăbire, 5 HTP Stres (capsule), DepreCalmin (capsule), 5-HTP Slăbire (capsule), Capsule Bitter Ierburile vieții  sau extract hidroalcoolic Bitter Ierburile vieții, Hyper-Digestiv (capsule), Magneziu B-complex (Droji-Mag) (capsule), Infostim (capsule), Polen adunat de Albine, Lăptișor de Matcă în Miere, Tinctura de Propolis, Hyper Potent (capsule), Ceaiul Antistres și Tinctura Antistres, Ceai de Păducel, tinctură de Păducel, capsule Păducel, sirop de Păducel, Ceaiul de Talpa gâștei, Semințe de In, Mierea de albine din flori de Tei și Oțetul Antistres sau Oțetul pentru Slăbire.

Extern se poate combina cu:

Apa de gură Hyper BoronProtect, Crema contra căderii părului, Hyper Șampon cu bicarbonat, gama de protecție solară Hyper Sun, Gelul Anticelulitic, Uleiul esențial de Lavandă, Ulei esential de Portocală, Ulei esential de Grapefruit, Melisă, Mandarine, Lămâie, Tămâie sau Ylang-ylang și Sarea de baie Hyper Anti-stres sau Antiaging.

Formă de prezentare:

Un flacon conține 60 capsule a câte 320 mg

Greutate netă:

℮ 19,2 g

Contraindicații:

Nu se utilizează de către persoanele alergice la fungi/drojdii/ciuperci sau de către cele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Nerecomandat persoanelor sub 18 ani și femeilor însărcinate sau care alăptează.

Precauții:

  • Persoanele care urmează tratamente medicamentoase (hipoglicemiante, hipocolesterolemiante, diuretice), care se află sub supraveghere medicală (în special pentru probleme de coagulare a sângelui, tensiune scăzută, candidoze, boli inflamatorii intestinale, afecțiuni renale sau hepatice grave),sau care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei;
  • A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic;
  • A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor;
  • Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă alimentară echilibrată și un stil de viață sănătos.

Condiții de păstrare:

Produsul Capsule RO-BIO MUSH se păstrează bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

 

Capsule RO-BIO MUSH
Capsule RO-BIO MUSH

37,50 lei

Hypericum Impex
Logo