Capsule Hyper Gas este atent formulat pentru a menține sănătatea stomacului.

Adauga comentariul tau
Adauga la favoriteAdăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 0

Capsule Hyper Gas

Supliment alimentar cu rol adjuvant în menținerea sănătății stomacului

Caracteristici generale Hyper-Gas:

Suplimentul alimentar Hyper-Gas este un produs concentrat, atent formulat pentru combaterea hiperacidității gastrice și duodenale, diminuarea refluxului gastroesofagian și a senzației de balonare. Datorită formulei holistice și a metodei unice de obținere (fermentație lactică a materialului biologic urmat de atomizarea sa), capsulele Hyper-Gas contribuie eficient la calmarea și regenerarea mucoasei gastrointestinale inflamate, având o acțiune emolientă, antiinflamatoare și alcalinizantă. De asemenea, suplimentul este util și în limitarea proliferării microorganismelor patogene la nivelul tractului gastrointestinal prin acțiunea antiseptică a extractelor precum cel de Mentă. Această acțiune este posibilă datorită procesului fermentativ, produsul căpătând, prin intermediul acestuia, noi proprietăți pre-, pro- și postbiotice ce amplifică efectul protector și regenerator al compușilor bioactivi din plante asupra mucoasei gastrointestinale. Nu în ultimul rând, extractele naturale conținute asistă digestia și favorizează o mai bună absorbție a nutrienților din alimentele consumate.

Menținerea bunei funcționări a sistemului digestiv, optimizarea digestiei și protejarea mucoasei gastrointestinale sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). De asemenea, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prevalenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, ne afectează organismul sporind generarea de radicali liberi și favorizând apariția unui status proinflamator în corp.

Inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură metabolică, hepatică, autoimună, cardiovasculară, renală, neuronală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pe perioade îndelungate de timp are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. Mai mult, în cazul în care microorganismele benefice sunt afectate (scăzând în număr și diversitate) se poate produce ruperea echilibrului microbiotei gastrointestinale, cu efecte nedorite precum: tulburări digestive (de ex, acumulare de gaze, digestie lentă sau accelerată, dureri abdominale), hormonale sau imunitare. Spre exemplu, aceste dezechilibre pot fi induse de către tratamentele cu antibiotice, radiografiile abdominale, alimentația săracă în fibre și enzime sau, așa cum s-a menționat mai sus, de către alimentele contaminate cu antibiotice, pesticide, microplastice sau diverși agenți patogeni.

Dezechilibrarea microbiotei gastrice și a celei intestinale de către toți acești factori are o influență negativă asupra întregului corp și, nu de puține ori, afectează rezistența organismului la diverși agenți patogeni și alergeni din mediul înconjurător. Spre exemplu, factorii alergeni și proinflamatori de natură alimentară (aditivi, gluten, toxine ș.a.) ne pot influența digestia, absorbția nutrienților și mucoasa gastrointestinală, provocând apariția spasmelor și modificarea motilității intestinale. Similar, perturbarea pH-ului gastric prin fumat cronic, consum excesiv de alcool sau de substanțe energizante (de ex., cafea și alte băuturi cu cofeină), administrarea anumitor medicamente, poate duce la diminuarea eficienței proceselor digestive și/sau la supradezvoltarea unor microorganisme patogene (de ex., Helicobacter pylori) ce pot leza mucoasa gastrointestinală.

Și în cazul expunerii acute sau cronice la stres digestia poate avea de suferit. Astfel, în urma episoadelor stresante prelungite sau foarte intense pot apărea accelerarea sau încetinirea motilității intestinale, spasme abdominale, intoleranțe alimentare, dereglări de natură hepatobiliară („bilă leneșă”, „ficat gras”) sau de natură pancreatică (producție insuficientă de enzime). Cel mai adesea, dezechilibrarea sistemului digestiv devine evidentă odată cu apariția balonării, meteorismului, sângerărilor, arsurilor gastrice asociate sau nu cu reflux gastroesofagian, a stărilor de greață, inapetență sau a poftelor alimentare exagerate. Vedem, astfel, că nevoia menajării sistemului nostru digestiv devine și mai evidentă în perioadele solicitante când nu putem avea mese regulate, când ținem cure de slăbire, de sărbători, când consumăm alimente grele și după episoadele de post, când facem trecerea de la o alimentație restrictivă la una mai permisivă. În plus, sistemul nostru digestiv, dar și cel imunitar, au nevoie de protecție și susținere pentru a se regenera și după abuzul de alcool, lipsa de somn, fumat, intoxicarea cu anumite substanțe, infectarea cu anumiți agenți patogeni, în perioadele de convalescență sau dacă urmăm anumite tratamente medicamentoase.

Deși sursele de stres sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, pentru a ne proteja sistemul digestiv și a ne ajuta mucoasa gastrointestinală să se regenereze după acțiunea numeroșilor factori iritanți exogeni sau endogeni, putem face apel la produse ce au la bază compuși activi cu proprietăți alcalinizante, calmante, emoliente, stomahice, antiinflamatoare, antiseptice și modulatoare la nivelul microbiotei gastrice și intestinale. Un astfel de produs este Hyper-Gas, formulă unică ce combină acțiunea complexă a extractelor atomizate din 9 plante medicinale obținute majoritar din flora sălbatică a țării noastre. Astfel, produsul de față este o alegere ideală pentru susținerea sistemului digestiv, și în special a stomacului, în cazul complicațiilor generate de un comportament alimentar irațional sau a problemelor de altă natură (de ex., stres, intoleranțe alimentare, tratamente medicamentoase, probleme autoimune sau psihologice). De asemenea, suplimentul contribuie și la reglarea glicemiei și a profilului lipidic.

Ingrediente Hyper-Gas (mg/cps):

Extract fermentat și atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din: părți aeriene de Sunătoare (Hypericum perforatum) – 74,52 mg, flori de Salcâm (Robinia pseudacacia) – 53,9 mg, flori de Coada-șoricelului (Achillea millefolium) – 37,25 mg, flori de Gălbenele (Calendula officinalis) – 37,25 mg, frunze de Mentă (Mentha piperita) – 37,25 mg, rădăcină de Păpădie (Taraxacum officinale) – 37,25 mg, frunze de Zmeur (Rubus idaeus) – 37,25 mg, fructe de Fenicul (Foeniculum vulgare) – 15,13 mg, rădăcină de Obligeană (Acorus calamus) – 10,2 mg; capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză, gumă gellan).

Informații nutriționalePer porție

(6 cps)

VNR* (%)

Per capsulă

VNR* (%)

Per porție (6 cps)

Extract din părți aeriene de Sunătoare447,12 mg****
Extract din flori de Salcâm323,4 mg****
Extract din flori de Coada-șoricelului223,5 mg****
Extract din flori de Gălbenele223,5 mg****
Extract din frunze de Mentă223,5 mg****
Extract din rădăcină de Păpădie223,5 mg****
Extract din frunze de Zmeur223,5 mg****
Extract din fructe de Fenicul90,78 mg****
Extract din rădăcină de Obligeană61,2 mg****

*VNR = Valoare Nutrițională de Referință

**Nu a fost stabilită VNR

Detalii Hyper-Gas:

Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.

Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.

De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.

Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.

Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.

Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.

Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din părți aeriene de Sunătoare, flori de Salcâm, Coada-șoricelului și Gălbenele, frunze de Mentă și Zmeur și rădăcini de Păpădie și Obligeană ce au fost supuse fermentației lactice și presate la rece în prealabil. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.

În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 9 plante medicinale, cu cei generați în urma procesului de fermentație, produsul Hyper-Gas de la Hypericum a fost conceput pentru a avea o acțiune: de reglare a acidității gastrice și duodenale; de protejare și regenerare a mucoasei gastrointestinale; de optimizare a digestiei; de limitare a proceselor inflamatorii și oxidative din organism; de diminuare a senzațiilor de balonare, „arsură la stomac” și reflux gastroesofagian; de normalizare a poftei de mâncare; de echilibrare a profilului lipidic; de scădere ușoară a glicemiei; de modulare a microbiotei gastrice și intestinale; de protejare a sistemului hepatobiliar; de calmare a sistemului nervos central și de reglare a tranzitului intestinal. Pe scurt, printre virtuțile suplimentului Hyper-Gas se numără acțiunea: digestivă, stomahică, gastroprotectoare, alcalinizantă, carminativă, antispastică, emolientă și calmantă la nivelul mucoasei gastrointestinale, ușor hipocolesterolemiantă și hipoglicemiantă, antiinflamatoare, antioxidantă, tonică asupra sistemelor digestiv și nervos, hepatoprotectoare, detoxifiantă, imunomodulatoare, adaptogenă, pro-, pre- și postbiotică.

Prezentarea compușilor activi din Hyper-Gas:

Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o specie erbacee aromatică, perenă, din familia Hypericaceae. Menționată în nenumărate scrieri din antichitate, precum cele ale lui Plinius cel Bătrân, Dioscoride, Galen, Paracelsus sau Hipocrate, Sunătoarea este una dintre cele mai cunoscute și utilizate specii de plante medicinale. Aceasta a făcut parte din numeroase antidoturi și panacee precum mitridatiumul (presupus a fi fost creat de către Mitridate al VI-lea) sau teriacul Venețian (Theriaca andromachi). Astfel, de-a lungul timpului aceasta a fost folosită pentru combaterea și ameliorarea multor probleme de sănătate, spre exemplu: dezinfectarea și grăbirea închiderii rănilor, combaterea stărilor de tristețe, apatie, oboseală, reglarea ciclului menstrual, normalizarea digestiei, calmarea tusei, curățarea rinichilor, combaterea incontinenței urinare la copii (enurezis), protejarea ficatului sau calmarea durerilor. De asemenea, acesteia i s-au atribuit numeroase proprietăți mistice, fiind considerată utilă în alungarea duhurilor rele și protejarea casei și a animalelor. În prezent, Sunătoarea este recunoscută și folosită în fitoterapie pentru proprietățile sale benefice asupra sistemului nervos, precum și a celui digestiv. Aceasta a fost dovedită științific ca fiind de 3 ori mai eficientă în îmbunătățirea stării de spirit față de antidepresivele de sinteză. Acest efect se datorează conținutului în hipericină, un compus activ major din Sunătoare ce acționează prin inhibarea monoaminooxidazei și recaptarea serotoninei la nivel postsinaptic. De asemenea, proprietățile sedative și antiinflamatorii le recomandă și în calmarea durerilor reumatismale sau cauzate de gută.

În concluzie, extractul de Sunătoare ajută la menținerea echilibrului psiho-emoțional, inducerea unei stări de bine, combaterea stărilor de oboseală nervoasă, agitație, depresie și nervozitate și la obținerea unui somn odihnitor. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă are proprietăți antivirale (virusuri gripale A şi B, stomatite veziculare, virusuri herpetice) și antibiotice (germeni gram pozitivi și negativi – Escherichia coli, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans). În plus, compușii activi (de ex.: antrachinone – hipericină, pseudohipericină, hiperforină, adhiperforină; flavonoide – quercitrină, izoquercitrină, hiperozide, rutin; taninuri, catechine, bioflavonoide, derivați fluoroglucinici, acizi fenol-carboxilici – cafeic, clorogenic, ferulic; fitosteroli – beta-sitosteroli, triterpene, carotenoizi, vitamine – C, A; xantone, colină, săruri minerale ș.a.) din părțile aeriene de Sunătoare contribuie și la optimizarea digestiei, drenarea bilei, protejarea stomacului, reducerea tensiunii arteriale, reducerea durerilor reumatice și de natură menstruală, menținerea sănătății renale și la calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Sunătoare se numără acțiunea: tonică la nivel nervos și digestiv, anxiolitică, antidepresivă, colecistokinetică, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, antivirală, antibacteriană, analgezică, cicatrizantă, antidiareică, reepitelizantă, capilaro-protectoare, hipotensoare, antipruriginoasă, antihemoroidală și diuretică.

Salcâmul (Robinia pseudoacacia) este un arbore foios, megafanerofit, heliofil, adventiv, spontan sau cultivat, care face parte din familia Fabaceae/Leguminosae fiind, deci, o leguminoasă precum Mazărea, Bobul, Năutul, Lemnul-dulce, Fasolea, Lupinul, Trifoiul, Lucerna sau Lintea. Acesta a fost adus în Europa în anul 1.601, mai exact în Franța, de către J. Robin, motiv pentru care denumirea științifică a genului este „Robinia”. De asemenea, denumirea speciei „pseudoacacia” face trimitere la asemănarea Salcâmului cu Acacia, însemnând „acacia falsă”. Cu toate acestea, cele două specii nu sunt înrudite. În 1.740 Salcâmul a fost introdus ca arbore de pădure în Germania, iar în 1.750 acesta a fost introdus ca plantă ornamentală în parcurile din România. Prima cultură forestieră a fost înființată în 1.852, în Băilești, Dolj, în vederea fixării pământurilor nisipoase, fiind urmată de multe alte plantații în diverse regiuni de câmpie și cu soluri nisipoase din țară. În 1.879 florile de Salcâm au început să fie utilizate în industria textilă, pentru vopsirea în galben a mătăsii și bumbacului. Mai mult, specia are și o istorie de folosință în medicina tradițională a țării noastre. Aceasta a fost folosită empiric contra tusei, durerilor de burtă, de piept sau de cap. Salcâmul a fost folosit și în neutralizarea hiperacidității gastrice, ca adjuvant în leucoree, tuberculoză pulmonară, insomnii și a boli neuropsihice. Atât florile, cât și frunzele sau scoarța au fost folosite, în scop medicinal, însă nu este recomandat consumul derivatelor din frunze și scoarță din cauza toxicității acestora (cantitate crescută de toxalbumine precum robina sau fazina).

În fitoterapia modernă, produsele obținute din florile de Salcâm se remarcă prin proprietățile lor emoliente, antiacide, calmante și antitusive. Compușii biologic-activi conținuți de către aceste preparate au o acțiune de neutralizare a hiperacidității gastrice, de calmare și regenerare a mucoaselor gastrice și duodenale și de atenuare a simptomelor asociate ulcerelor. De asemenea, derivatele din Salcâm sunt utile în calmarea inflamației de la nivelul tractului respirator superior, atenuând durerile, calmând tusea și stimulând expectorația. Nu în ultimul rând, acestea sunt un bun adjuvant și în calmarea durerilor de cap (migrene), reumatice sau a celor de dinți. Astfel, preparatele pe bază de Salcâm sunt recomandate pentru efectul lor benefic asupra sistemului digestiv, având o acțiune slab alcalinizantă, emolientă, calmantă și regenerantă la nivelul stomacului și a duodenului. Extern, derivatele din Salcâm ajută la cicatrizarea mai rapidă a mucoaselor și tegumentelor, fiind indicate în arsuri, degerături, răni purulente, dureri reumatice, ulcerațiilor și a crăpăturilor de sân. De asemenea, preparatele pe bază de Salcâm au proprietăți antireumatice și adjuvante în leucoree și în atenuarea nevralgiilor dentare.

În concluzie, extractul de Salcâm este recunoscut pentru proprietățile sale ușor alcalinizante, emoliente și calmante asupra mucoasei gastrice și duodenale. În plus, compușii activi (de ex.: glucozide flavonoidice – robinină, acaciină; acizi organici – cafeic, clorogenic, palmitic, linoleic, α-linolenic; metil salicilat, izopropil miristat, ulei volatil – acid p-anisic, farnesol, n-pentadecan, n-pentacosan, n-heptacosan, n-nonacosan; vitamine și minerale – Ca, Ni, Cu, Cr ș.a.) din florile de Salcâm contribuie și la: combaterea hiperacidității gastrice și calmarea durerii asociate acesteia, reducerea senzației de arsură produsă de refluxul gastric (pirozis), ușurarea respirației prin fluidizarea secrețiilor bronșice, calmarea inflamației căilor respiratorii superioare, reducerea episoadelor de tuse, calmarea durerilor articulare de natură reumatică, menținerea diviziunii celulare normale, îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Salcâm se numără acțiunea: antiacidă, antitusivă, secretolitică, antiinflamatoare, calmantă, antiastmatică, antireumatică, citotoxică, emolientă, antibronșitică și diuretică. Extern, derivatele din Salcâm se pot folosi pentru: grăbirea cicatrizării rănilor, ulcerațiilor, arsurilor sau degerăturilor, pentru îngrijirea pielii uscate și a scalpului datorită proprietăților antiinflamatoare, emoliente și cicatrizante. De asemenea, este adjuvant în calmarea durerilor reumatice, în leucoree și în nevralgii dentare. Nu în ultimul rând, florile de Salcâm au și utilizări alimentare, fiind aromatizante, și cosmetice, calmând tenurile uscate, protejând împotriva îmbătrânirii și grăbind vindecarea rănilor provocate de arsuri sau din alte cauze.

Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este o plantă erbacee perenă din familia Asteraceae/ Compositae. Aceasta este originară din zonele temperate ale emisferei nordice (Europa, Asia, America de N), dar a fost introdusă și în Australia sau Noua Zeelandă pentru a servi drept plantă furajeră și a combate carențele minerale ale animalelor rumegătoare. Coada-șoricelului este o plantă cunoscută și folosită din timpuri străvechi, aceasta fiind menționată în scrierile lui Dioscoride. De asemenea, ea este importantă în medicina Ayurvedică, unde este folosită pentru proprietățile carminative și diaforetice. Deosebit de apreciată a fost și de către popoarele amerindiene care o foloseau ca analgezic, sporirea rezistenței la răceli, îmbunătățirea somnului, scăderea febrei și tratarea arsurilor, printre multe altele. În România aceasta este menționată ca specie fitoterapeutică în anul 1863, însă este consemnată folosirea ei încă de pe timpul dacilor de la care, se pare, că au fost preluate multe dintre utilizările speciei. În lucrările moderne de fitoterapie, Coada-șoricelului este recunoscută ca o plantă cu multiple întrebuințări, remarcându-se în special prin conținutul semnificativ în azulene, asparagină, colină, α- și β-pinen, cariofilen, lactone sesquiterpenice (regăsite în uleiul esențial de culoare albastru închis), flavonoide, vitamine, minerale, fitosteroli și fitoestrogeni (apigenin și luteolină).

În concluzie, extractul de Coada-șoricelului susține digestia, calmează disconfortul abdominal, reglează pofta de mâncare, susține funcțiile ficatului și pe cele ale colecistului. În plus, compușii activi (de ex.: ulei eteric – sesquiterpene – achileină, azulene, cineol, limonen, cariofilen, camfen, borneol, pinen, flavone, principii amare, taninuri, fitosteroli, colină, fitoestrogeni – apigenină, luteolină; acizi organici – achileic, valerianic, formic, acetic, aconitic, ascorbic, folic, cafeic, salicilic, stearic, miristic, oleic, linoleic, succinic, zaharide – zaharoză, maltoză, glucoză, arabinoză, galactoză, dextrine; rezine, vitamine – C, complex B și minerale – Ca, Mn, Cu, Zn, Fe, Ni, Si, Cd) din florile, frunzele și tulpinile acestei specii contribuie și la: menținerea sănătății tractului respirator, întărirea imunității, scăderea glicemiei, combaterea infecțiilor urinare și menținerea sănătății rinichilor, ameliorarea neplăcerilor asociate ciclului menstrual sau perioadei menopauzale, combaterea stresului oxidativ și limitarea proceselor inflamatorii din organism. Astfel, printre virtuțile extractului de Coada-șoricelului se numără acțiunea: digestivă, stomahică, depurativă, fitoestrogenică, hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, detoxifiantă la nivelul ficatului, venotonică, colecistokinetică, calmantă, astringentă, vermifugă, hemostatică, antispastică, diuretică, imunomodulatoare, expectorantă și ușor laxativă și carminativă.

Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt o plantă erbacee anuală, cultivată sau sălbăticită cu proprietăți aromatice și gust caracteristic amărui-sărat, din familia Asteraceae/Compositae (din care fac parte și Floarea-soarelui, Cicoarea, Anghinarea, Echinacea, Coada-șoricelului, Păpădia, Brusturele, Armurariul, Pelinul, Tarhonul și multe altele). Originea speciei este incertă, însă, cel mai probabil, aceasta provine din sudul Europei. În prezent, Gălbenelele sunt cultivate atât în scop medicinal și cosmetic, cât și pentru proprietățile lor ornamentale, ca flori de grădină. Deoarece seara florile se închid, urmând ca dimineața să se redeschidă, genul și-a primit denumirea de „Calendula”, provenind din diminutivul latinescului „calendae” (calendar) și însemnând calendar mic/scurt, cu referire la faptul că florile se mișcă în funcție de poziția soarelui, deci indică trecerea timpului. Folosite încă din Antichitate, Gălbenelele au cunoscut o creștere rapidă în popularitate în secolul al XII-lea, când au început să fie cultivate pe scară largă datorită proprietăților ornamentale. În trecut, florile au fost folosite pentru vopsitul în galben și, în mod empiric, pentru combaterea problemelor hepato-biliare, cutanate, digestive și uterine. Deseori planta era fiartă în vin și băută fracționat pentru adresarea problemelor de natură hepatică. De asemenea, florile erau puse în apa de scăldat a copiilor pentru a-i ajuta să adoarmă.

În fitoterapia modernă, Gălbenelele sunt una dintre cele mai versatile remedii naturale. Acestea sunt utile în modularea sistemului imunitar, astfel încât acesta să nu răspundă prea violent în contact cu factorii alergeni, dar nici să nu fie vulnerabil în fața agenților patogeni precum virușii, bacteriile și fungii. Mai mult, preparatele fitoterapeutice din florile de Gălbenele au o tradiție îndelungată în stimularea cicatrizării și refacerii țesuturilor și mucoaselor lezate datorită compoziției în polizaharide, mucilagii și gumirezine. Adesea, extractele din florile acestei plante sunt utilizate în reducerea hiperacidității gastrice, fiind excelente pansamente gastrice și duodenale. Folosite extern produsele pe bază de Gălbenele sunt deosebit de eficiente în grăbirea vindecării infecțiilor, inflamațiilor, plăgilor și a ulcerațiilor, atât la nivel cutanat, cât și oftalmic. Mai mult, conținutul în carotenoizi precum β-carotenul, luteina sau xantofila, ajută la menținerea acuității vizuale prin protejarea petei galbene (macula lutea) de la nivelul retinei, față de acțiunea radicalilor liberi. De asemenea, principiile amare conținute de către aceste flori le conferă acestora proprietăți stimulatoare pentru bilă și ficat.

Mai exact, principiile amare conținute de către Gălbenele sunt responsabile, în cea mai mare parte, pentru efectele sale hepatostimulatoare și colecistokinetice. Este important de remarcat faptul că aceste efecte se obțin DOAR prin resimțirea gustului amar! Astfel, odată cu stimularea receptorilor pentru gustul amar, are loc o reacție automată a organismului, prin care se crește secreția salivară și cea a glandelor cu secreție internă. Foarte importantă este și acțiunea imunomodulatoare a preparatelor pe bază de Gălbenele. Acestea susțin sistemul imunitar în combaterea infecțiilor virale, bacteriene și micotice. Spre exemplu, este bine cunoscută acțiunea antitricomonazică a preparatelor din Gălbenele, acestea fiind de ajutor și în combaterea leucoreei, amenoreei și dismenoreei datorită fitoestrogenilor conținuți. Studiile de laborator au indicat efecte protectoare și împotriva: virusului HIV, stafilococului auriu Oxford, Escherichia coli sau Candida albicans. Nu în ultimul rând, Gălbenelele sunt recomandate și în susținerea sistemului cardiovascular prin stimularea respirației, normalizarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației periferice. Rutozidul și vitamina C conținute sunt utile în protejarea vaselor și capilarelor de sânge, ajutând la combaterea hemoroizilor. Mai nou, cercetările moderne indică și o posibilă utilitate a Gălbenelelor în combaterea problemelor de diviziune celulară.

În concluzie, extractul de Gălbenele ajută la protejarea sistemelor digestiv, imunitar și cardiovascular. În plus, compușii activi (de ex.: principii amare, polizaharide, saponozide triterpenice, α- și β-smirina, carotenoide – licopina, α și β-caroten, luteina, neolicopina A, xantofila, flavoxantina, crizantemaxantina, rubixantina; flavonoizi, glicozizi flavonici – izoquercitrina, narcizina, neohesperiozida, rutozid; gumirezine, mucilagii, acid malic, esteri colesterinici ai acizilor – lauric, miristic, palmitic, margaric; ulei volatil, vitamine – vitamina A, C și minerale ș.a.) din florile de Gălbenele contribuie și la stimularea colecistului, reducerea nivelului de aciditate de la nivelul stomacului, regenerarea mucoasei gastrice și duodenale, modularea răspunsului imun și ameliorarea alergiilor, susținerea proceselor de diviziune celulară normală, combaterea agenților patogeni și normalizarea menstruației. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Gălbenele se numără acțiunea: imunomodulatoare, emolientă, tonic-amară, colagogă, coleretică, hepatoprotectoare, detoxifiantă, antioxidantă, antiinflamatoare, cicatrizantă, antitricomonazică, antispastică, antimicotică, bactericidă, antivirală, antitumorală, antihemoroidală, fitoestrogenică și emenagogă. Extern, Gălbenelele ajută la reducerea efectelor fotoîmbătrânirii, grăbirea vindecării plăgilor, rănilor, arsurilor, degerăturilor, eczemelor, ulcerațiilor, înțepăturilor de insecte, calmarea durerilor hemoroidale, îngrijirea tenului și a scalpului sensibil, reducerea acneei și menținerea sănătății aparatului genital feminin.

Menta (Mentha spicata), cunoscută și drept Menta comună sau de grădină, este o plantă erbacee perenă, aromatică ce aparține familiei Lamiaceelor (care conține peste 25 de specii de Mentă și numeroși hibrizi). Aceasta are o istorie de folosință îndelungată atât ca plantă medicinală cât și sub formă de condiment. Unul dintre motivele pentru care Menta prezintă importanță în fitoterapie este conținutul frunzelor sale în mentol și mentonă. Cei doi compuși fac parte din uleiurile esențiale ce se regăsesc în diferite specii de Mentă și le conferă acestora aroma mentolată caracteristică. Datorită proprietăți sanogene și organoleptice apreciate încă din antichitate, Menta rămâne și în zilele noastre un remediu eficient împotriva unui spectru larg de probleme digestive și nu doar. Astfel, aceasta este folosită de secole ca tonic digestiv grație proprietății sale de a stimula secreția sucurilor digestive, de a reduce flatulența și de a calma spasmele intestinale și biliare. Mai recent, produsele pe bază de Mentă au devenit tot mai utilizate în adresarea simptomelor asociate intestinelor iritabile și a inflamațiilor intestinale. De asemenea, cercetările științifice actuale încep să confirme tot mai multe proprietăți sanogene ale produselor pe bază de Mentă, în special asupra sistemului digestiv, dar și a celor nervos sau imunitar. În prezent, Menta este recunoscută și folosită în fitoterapie pentru proprietățile sale carminative, antiseptice, antiinflamatoare și relaxante asupra sistemului nervos. Aceasta este indicată și în ameliorarea simptomelor asociate virozelor datorită conținutului mare de uleiuri esențiale, decongestionante la nivelul căilor respiratorii, secretolitice și expectorante. De asemenea, proprietățile sedative și antiinflamatorii o recomandă și în calmarea durerilor reumatismale sau a celor cauzate de gută.

În concluzie, extractul de Mentă ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor gastrice și intestinale. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă ajută la decongestionarea căilor respiratorii, are acțiune antiseptică și calmantă. În plus, compușii activi (de ex.: mentol, mentone, pulegonă, mentofurfuran, acetat de metil-limonen, piperitonă, piperitenonă, tanin, acizi organici, rutină, luteolină, colină, rezine, triterpene, cariofilen, vitamine, minerale ș.a.) din frunzele de Mentă contribuie și la detensionarea sistemului nervos, calmarea colicilor și spasmelor abdominale, inducerea unei stări de relaxare și la calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Mentă se numără acțiunea: tonică la nivel digestiv și relaxantă la nivel nervos, eupeptică, coleretică, antibacteriană, antimicotică, antivirală, decongestionantă, expectorantă, secretolitică, antispastică, antipruriginoasă, antihelmintică, sedativă, revulsivă, carminativă, analgezică, antiinflamatoare și diuretică.

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă erbacee perenă cu flori galbene ce face parte din familia Asteraceae/Compositae (din care fac parte și Floarea-soarelui, Cicoarea, Anghinarea, Echinacea, Coada-șoricelului, Păpădia, Brusturele, Armurariul, Pelinul, Tarhonul și multe altele) și este originară din Eurasia. În ceea ce privește denumirea științifică, aceasta își are originea, cel mai probabil, fie din greaca veche, fiind compusă din cuvintele „taraxos” (boală) și „akon” (leac), fie din persanul „tarakhshaqūn” (plantă amară, cicoare sălbatică). Așa cum putem deduce din denumirea sa, Păpădia a fost cunoscută și consemnată de către grecii antici (Teofrast) și medicii arabi (Avicenna, Ibn Sarabi / Serapion), aceasta având o tradiție de utilizare foarte îndelungată în special ca plantă medicinală. În sezon, părțile sale aeriene sunt utilizate și ca aliment, fiind preparate sub formă de salată sau sirop.

Cu o multitudine de substanțe active conținute, Păpădia este bogată în: principii amare (lactone sesquiterpenice: taraxacină sau lactucopicrină, taraxacolidă liberă sau glucozidată, acid taraxinic), triterpene pentaciclice (taraxerol, taraxasterol, beta-amirenol, betulinol, lupeol), fitosteroli, acizi organici (cafeic, hidroxifenilacetic), acizi grași (palmitic, oleic, melissic, cerotic), colină, flavonoide (glucozida apigenolului și a luteolului), carotenoide (violaxantină, taraxantină), vitaminele A, B1, C, D, săruri minerale (în special de potasiu). De asemenea, rădăcinile plantei sunt bogate în fructooligozaharide (inulină – 40%) cu acțiune prebiotică, fructoză și potasiu.

Datorită acestei bogății de substanțe active, Păpădia este recomandată în fitoterapie pentru proprietățile sale digestive, detoxifiante și hepatoprotectoare. Prin gustul său amar, stimulează secreția și evacuarea din colecist în duoden a sărurilor biliare, reglează pofta de mâncare, ușurează digestia prin stimularea secreției sucurilor digestive (salivă, suc gastric), reduce balonarea și flatulența și normalizează nivelurile de zahăr și grăsimi din sânge prin blocarea absorbției lor în exces, la nivel intestinal. De asemenea, datorită conținutului în potasiu, aceasta are o acțiune diuretică, depurativă, de eliminare a excesului de azot și acid uric din organism. În plus, potasiul, fitosterolii și alți compuși activi din produsele pe bază de Păpădie, contribuie la sănătatea cardiovasculară prin creșterea permeabilității capilare și mai buna irigare a miocardului. Nu în ultimul rând, această plantă este utilă și folosită extern, pentru menținerea sănătății pielii (ten, scalp, corp), calmând iritațiile și având o acțiune emolientă și tonifiantă. Toate aceste proprietăți recomandă derivatele din Păpădie ca fiind adjuvante ideale în curele de slăbire sau în dietele dezechilibrate, cu exces proteic, de grăsimi sau de zaharuri și în problemele de digestie asociate acestora.

În concluzie, extractul de Păpădie contribuie la menținerea sănătății sistemelor digestiv, hepato-biliar, renal și cardiovascular. Acesta favorizează eliminarea excesului de apă și acid uric pe cale urinară și are acțiune hipoazotemică. Susține, de asemenea, digestia și buna funcționare a colecistului prin stimularea secreției bilei și evacuarea acesteia în duoden. În plus, compușii activi (de ex.: alcooli triterpenici – arnidiol, faradiol; gliceride ale acizilor grași – palmitic, oleic, stearic; polioze, carotenoide, xantofile, flavoxantine, colină, flobafene, acid tartric, substanțe antibiotice, vitamine – A, C, D, B1 și minerale – Ca, P, Na) din Păpădie, contribuie și la detoxifierea organismului, susținerea funcției miocardului, la reglarea glicemiei și la echilibrarea profilului lipidic. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Păpădie se numără acțiunea: tonic-amară, detoxifiantă, digestivă, eupeptică, diuretică, colecistokinetică, hipoazotemică, hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, cardioprotectoare, astringentă, antihemoroidală și antiputridă.

Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust stufos din familia Rozaceelor (din care fac parte și Trandafirul, Mărul, Părul, Cireșul, Păducelul). Acesta crește spontan în regiunile de deal sau muntoase, fiind o plantă specifică zonelor climatice temperate din Europa, America de Nord și Asia. La noi în țară, acesta poate fi găsit crescând prin păduri, pe coaste stâncoase, în luminișuri sau tufărișuri din zona montană și, rar, în cea de deal. De asemenea, este deseori cultivat în grădini, în timp apărând numeroase soiuri cu fructe mai mari, de culori diferite și mai numeroase. Denumirea științifică a speciei a fost dată de Plinius cel Bătrân, aceasta având nenumărate întrebuințări atât de natură alimentară, cât și fitoterapică. Recunoscut și îndrăgit din timpuri preistorice pentru fructele sale pe cât de delicioase, pe atât de sănătoase, Zmeurul este folosit, în zilele noastre, în fitoterapie ca tonic general datorită conținutului generos în vitamine, minerale, antioxidanți și multe alți compuși activi cu proprietăți sanogene. Pe lângă fructe, în scop terapeutic sunt folosite și frunzele, mlădițele tinere sau florile din care se pot prepara infuzii, tincturi, decocturi, macerate, siropuri (fructe), extracte instant sau produse homeopatice și gemoterapice.

Folosit de către daci și romani pentru problemele de rinichi sau stomac, Zmeurul este și un adjuvant valoros pentru menținerea sanătății tractului digestiv și uro-genital. De asemenea, are și o acțiune benefică asupra sistemului reproducător feminin, frunzele acestui arbust având o tradiție îndelungată de folosință în ameliorarea neplăcerilor asociate ciclului menstrual. Datorită conținutului bogat în fitoestrogeni, frunzele de Zmeur au fost utilizate deseori de moașe pentru ușurarea travaliului și pentru calmarea spasmelor uterine ce pot pune în pericol sarcina. În plus, Zmeurul ajută și la reglarea hormonală hipofizo-ovariană la femei în perioada de menopauză, limitând senzațiile de încălzire excesivă. În plus, datorită conținutul în: beta-carotină, catechine, acid elagic și monoterpene, acesta inhibă formarea „colesterolului rău” LDL, iar antocianozidele din fructele de Zmeur au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, inhibând formarea prostaglandinelor E ce au un rol direct în reglarea proceselor inflamatorii și combătând procesele de îmbătrânire precoce, în special la persoanele de sex feminin. Nu în ultimul rând, compușii activi din frunzele și florile de Zmeur contribuie la optimizarea digestiei, normalizarea tranzitului intestinal (prin acțiunea astringentă și dezinfectantă) și stimulează eliminarea toxinelor și a excesului de apă pe cale renală și sudoripară.

În concluzie, extractul de Zmeur contribuie la menținerea sănătății sistemelor reproducător, digestiv și renal. Acesta favorizează eliminarea excesului de apă și acid uric pe cale urinară și are acțiune hipoazotemică, astringentă și dezinfectantă. În plus, compușii activi (de ex.: flavonoizi, mucilagii, rășini, tanin – 10%, acizi organici – oxalic, ascorbic; pectine, antociani, vitamina C – 800 mg% și săruri minerale) din frunzele de Zmeur, contribuie și la detoxifierea organismului, echilibrarea hormonală, ușurarea parcurgerii etapelor menopauzei și reglarea tranzitului intestinal accelerat. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din Zmeur se numără acțiunea: diuretică, detoxifiantă, digestivă, sudorifică, hipoazotemică, astringentă, dezinfectantă, antispasmodică la nivel uterin; antireumatică și tonifiantă, antiseboreică și antibacteriană la nivel cutanat.

Feniculul (Foeniculum vulgare) este o plantă erbacee anuală, bianuală sau perenă, aproape exclusiv de cultură, condimentară, aromatică și medicinală, care face parte din familia Apiaceae/Umbelliferae (din care fac parte Anasonul, Morcovul, Mărarul, Coriandrul, Chimenul, Țelina sau Păstârnacul). Foarte similar din punct de vedere organoleptic cu Anasonul, Feniculul are un gust și miros aromat, dulceag și puțin arzător la final ce se datorează anetolului. De fapt, cele două specii sunt deseori folosite împreună, atât la gătit, cât și în preparatele fitoterapeutice. Unele cultivare de Fenicul (de ex., „purpureum” sau „nigra”) sunt crescute și în scop decorativ. Cultivat încă din Antichitate de către popoarele ce trăiau pe teritoriile din jurul Mării Mediterane, Feniculul era bine cunoscut și de către strămoșii noștri daci, care îl denumeau „bardon/baden”. În prezent, cei mai mari cultivatori de pe teritoriul european sunt: Italia, Bulgaria, Austria, Germania, Grecia, Olanda și Ungaria. Specia este valorificată ca plantă aromatică, medicinală sau condimentară datorită conținutului bogat în ulei volatil. De asemenea, acesta este unul dintre cele 3 ingrediente de bază ale absintului (băutură alcoolică ce a fost inițial un elixir medicinal) alături de Pelin și Anason. Similar, Feniculul este folosit și la aromatizarea akvavitului, un distilat de origine scandinavă, produs din cereale și cartofi.

În fitoterapia modernă, preparatele pe bază de Fenicul sunt recomandate pentru efectul lor calmant atât asupra sistemului nervos, cât și asupra gurii, gâtului, faringelor și a corzilor vocale, ameliorând iritațiile de la nivelul gâtului și a căilor respiratorii. Acesta stimulează saliva și sucurile gastrice, optimizând digestia. Datorită conținutului în fitohormoni, Feniculul este recomandat și în reglarea fluxului menstrual, reducerea disconfortului asociat acestei perioade, ușurarea traversării etapelor menopauzale și stimularea producției de lapte a glandelor mamare. De asemenea, preparatele pe bază de Fenicul reglează pofta de mâncare, normalizează peristaltismul calmând spasmele abdominale dureroase, elimină gazele, balonarea și viermii intestinali. Preparatele pe bază de Fenicul susțin detoxifierea organismului prin stimularea eliminării toxinelor metabolice și a excesului de apă din țesuturi pe cale urinară, acționând asupra epiteliului renal și mărind cantitatea de urină eliminată în timp. Este important de menționat faptul că în doze mari și consumat frecvent, Feniculul poate deveni toxic, declanșând crize epileptiforme, halucinații și/sau somnolență și iritând mucoasa gastrointestinală. Extern, preparatele pe bază de Fenicul au o acțiune calmantă, antiseptică și antiinflamatoare, fiind recomandate pentru îngrijirea gurii și gâtului, a tenului și a ochilor prin: gargare, spălături locale, badijonări sau comprese.

În concluzie, extractul de Fenicul, similar celui de Anason, contribuie la ușurarea digestiei, combaterea balonării și stimularea expectorării. În plus, compușii activi (de ex.: fitoestrogeni, flavonoizi, ulei eteric – trans- și cis-anetol, izoanetol, estragol, α- și β-pinen, α- și β-felandren, apiol, terpinen, dilapiol, camfen, mircen, limonen; derivați fenilpropionici, pentozani, pectine, acizi organici – acizi cafeic, clorogenic, fumaric, ferulic, citric, tartric, siringic, anisic, vanilic, gentisic; cumarine – umbeliferonă, bergapten; vitamine și săruri minerale ș.a.) din fructele de Fenicul contribuie și la: relaxarea țesuturilor și diminuarea stărilor inflamatorii, diminuarea spasmelor sau contracțiilor involuntare de la nivelul bronhiilor și abdominal, ușurarea respirației prin fluidizarea secrețiilor bronșice și stimularea expectorării, stimularea secreției glandelor mamare, liniștirea sistemului nervos, eliminarea viermilor intestinali și îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Fenicul se numără acțiunea: antispastică, antiinflamatoare, antitusivă, antiastmatică, expectorantă, secretolitică, sedativă, galactogogă, vermifugă, carminativă, de reglare a poftei de mâncare și diuretică. Extern se poate folosi pentru: calmarea durerilor în gât, combaterea inflamațiilor oculare și îngrijirea tenurilor devitalizate și îmbătrânite.

Obligeana (Acorus calamus) este o plantă erbacee perenă, aromată, spontană sau cultivată, din familia Acoraceae (fiind mutată din familia Araceae). Aceasta crește spontan pe marginea apelor curgătoare, lacurilor și a bălților și în mlaștini, fiind parte a florei spontane din Asia centrală, India, Europa, sudul Rusiei și Siberia. Relativ asemănătoare cu Irisul și deseori confundată cu acesta, Obligeana și-a primit denumirea științifică de la Dioscoride, „Acorus” provenind, se pare, din grecescul „kóri” – pupilă și „calamus” fiind derivat din „kálamos” – trestie/stuf. O posibilă explicație a numelui este dată de faptul că rădăcina acestei specii era folosită pentru combaterea problemelor oculare. Printre primele mențiuni scrise despre Obligeană au fost făcute de către egiptenii antici și datează din anul 1.300 îen. Aceștia foloseau specia la obținerea parfumurilor, însă planta a avut nenumărate întrebuințări medicinale, atât umane cât și veterinare, de-a lungul timpului, în special în Medicina Tradițională Chineză, în Ayurveda și în medicina Siddha. Astfel, în India și SUA, Obligeana are o tradiție îndelungată de folosință ca adjuvant în răceli, fiind utilă pentru combaterea stărilor febrile, tusei sau durerilor în gât. În Europa, planta a fost folosită în mod empiric pentru ușurarea digestiei și stimularea poftei de mâncare, ameliorarea problemelor intestinale sau de stomac și calmarea hemoroizilor. Alte utilizări au mai fost: reducerea durerilor reumatice, alungarea insectelor, înlăturarea senzației de frig, stabilizarea reacțiilor auditive și calmarea mușcăturilor de șarpe.

În prezent, fitoterapia modernă recomandă produsele derivate din rizomii de Obligeană pentru adresarea problemelor de natură gastrointestinală, cu accent pe calmarea mucoasei gastrice și a celei intestinale, reglarea tranzitului intestinal, evacuarea gazelor din stomac și intestine și stimularea poftei de mâncare (chiar și în cazul persoanelor cu anorexie sau a bolnavilor de cancer gastric). De asemenea, datorită proprietăților tonice și ușor-sedative asupra sistemului nervos central, Obligeana este utilă ca adjuvant și în calmarea spasmelor – în special ale mușchilor netezi din regiunea organelor. Aceasta are o acțiune pozitivă și în cazurile de nervozitate, anxietate, depresie, insomnie sau epilepsie. Nu în ultimul rând, specia poate fi folosită extern, pentru calmarea durerilor reumatice și hemoroidale, stimularea regenerării părului prin creșterea circulației sangvine la nivelul scalpului și îngrijirea plăgilor.

În concluzie, extractul de Obligeană ajută la susținerea sistemelor digestiv și nervos. Acesta protejează mucoasa gastrointestinală și îmbunătățește memoria și tonusul mental. În plus, compușii activi (de ex., ulei volatil – linalool, eugenol, pinen, camfen, camfor, calamol, calamenol, cineol, metilengenol, azulen; principii amare – acorină, acoretină; sescviterpene, acid acoric, acoronă, criptoacoronă, calaconă, alcamonă, acoragermacrone, asaraldehide, metilamină,  zaharuri – dextrine, dextroze, amidon, acid palmitic, colină, tanin, rezine, mucilagii, vitamina B1, C și săruri minerale) din rizomii de Obligeană contribuie și la: întărirea sistemului nervos central, ușurarea adormirii și îmbunătățirea somnului, stimularea secrețiilor salivare, gastrice și intestinale, redobândirea poftei de mâncare, eliminarea toxinelor din organism pe cale urinară, relaxarea musculaturii netede din regiunea organelor interne, ușurarea digestiei, favorizarea eliminării gazelor din intestine și ameliorarea stărilor depresive, de agitație, anxietate sau a episoadelor epileptice. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din Obligeană se numără acțiunea: eupeptică, tonic-amară, tonică asupra sistemului nervos, ușor-sedativă, calmantă, antispastică, analgezică, antiinflamatoare, antiseptică, insecticidă, detoxifiantă, carminativă, antihemoroidală, analgezică și diuretică. Extern, Obligeana ajută la grăbirea refacerii zonelor lezate, combaterea infecțiilor bacteriene, reducerea neplăcerilor asociate hemoroizilor, stimularea circulației sanguine la nivelul scalpului și calmarea durerilor reumatice sau gutoase. De asemenea, Obligeana ajută la îndepărtarea insectelor, având efect insecticid datorită aldehidei azarilice pe care o conține. Astfel, extern, acesta are acțiune: antiseptică, antiinflamatoare, ușor-revulsivă, calmantă, antihemoroidală și insecticidă. În produsul de față rolul Obligenei este acela de a ajuta la protejarea și refacerea mucoasei gastrointestinale afectate de fumatul cronic, calmarea stărilor de nervozitate și îmbunătățirea tonusului mental, și susținerea proceselor de detoxifiere.

Mod de utilizare Hyper-Gas:

Adulți: câte 1-2 capsule de 3 ori pe zi, înainte de masă, cu o cantitate suficientă de lichid, timp de 2 săptămâni, după care se poate relua la nevoie. În cazul consumului îndelungat, se recomandă efectuarea unei pauze de 1 lună la fiecare 3 luni de consum neîntrerupt.

Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu  Ceaiul și Tinctura Gastrică de la Hypericum!

Produse cu acțiune similară sau complementară: Hyper Digestiv (capsule), Enzimax (capsule), Obligeană (capsule, ceai, tinctură), Protonic Flora (capsule), Protonic+, RO-BIO MUSH (capsule), Ceaiul și Tinctura AnticoliticăCeaiul și Tinctura de Mentă Ceaiul și Tinctura de Gălbenele, Aloe vera (gel sau capsule),  Bitter ierburile vietiiBitter Taina Maramuresului, DepreCalmin(capsule), 5-HTP Stres (capsule), Hyper-Calm (capsule), Somn liniștit (capsule), Hyper-Stres (capsule), Hyper Bil (capsule), Ceaiul și Tinctura Hepatobiliară, Siropul Elixirul Vieții ROSpirulină cu Aloe și Cătină-albă (capsule),  Detoxifiere colon, Ceaiul și Tinctura Antidiareică, Ceaiul de Anason, Fenicul, Chimen, Alun, Splinuță, Ceaiul de MușețelCeaiul Antistres și Tinctura Antistres, Pătlagină sau Salcâm, sau Oțetul Antistres de la Hypericum.

Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm: Ceaiul și Tinctura Antihemoroidală, Crema Hemor-Hyp, Crema cicatrizantă, Crema cu Gălbenele, Crema cu Gălbenele și Vitamina E, Crema cu Gălbenele și Propolis, Ceaiul de Alun, Splinuță, Mesteacăn, Frasin, Plop sau Stejar, Crema Intimă Hyper-Gin, Gelul Hyper VenoSan, Pasta de dinți naturală Hyper BoronProtect, Uleiurile esențiale de Mentă, Lavandă, Rozmarin sau Melisă (Roiniță), Tămâia Aromată și Sarea de baie Hyper Anti-stres de la Hypericum.

Contraindicații:

Nu se utilizează de către persoanele alergice la plante din Fam. Asteraceae/Compositae, sau de către cele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.

Precauții:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care urmează tratamente medicamentoase sau care se află sub supraveghere medicală sau cele care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
  • A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
  • A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
  • Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.

Condiții de păstrare:

Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

Pentru mai multe informatii despre plantele constituente accesati Cartea.

Capsule Hyper Gas
Capsule Hyper Gas

32,50 lei

Hypericum Impex
Logo