Zmeur (Rubus idaeus)

Alte denumiri

Zmeur (Rubus idaeus)

Caractere morfologice

Descriere şi răspândire:

Arbust ghimpos, înalt de 1-2 m. Rădăcinile sunt superficiale şi ramificate. Tulpina – erectă, arcuită în partea superioară, cu lăstari târâtori, cu ghimpi deşi în partea inferioară şi rari sau lipsă în partea superioară. Frunzele sunt imparipenat-compuse, din 3 foliole pe ramurile fertile sau 7 foliole pe ramurile sterile, ovat-lanceolate, neregulat-dinţate pe margine, alb-tomentoase pe partea inferioară, lungi de 5-10 cm, cu stipele concrescute cu peţiolul. Florile grupate în raceme aşezate în vârful ramurilor din anul precedent sau la subsuoara frunzelor; pe tipul 5, cu caliciul din 5 sepale, corola din 5 petale mici, albe, androceul din numeroase stamine, gineceul din numeroase carpele. Fructele – polidrupe roşii, zemoase în caliciul persistent. Înfloreşte în lunile mai-iulie.

Răspândit în regiunea de deal şi munte, uneori invadant după 3-5 ani, în tăieturi de pădure, luminişuri, coaste stâncoase. Arbust rezistent la ger şi iubitor de lumină şi soluri bo­gate în humus. A fost introdus în culturi pentru fructe.

Părţile utilizate: Folium Rubi idaei – foliolele frunzelor; Fructus Rubi idaei – fructele.

Recoltarea:

Frunzele se recoltează înaintea şi în timpul înfloririi, prin strujirea fo­liolelor de pe peţiolul principal. Fruc­tele se recoltează la maturitatea fizio­logică, cu mâna. Au miros plăcut şi gust aromatic astringent.

Uscarea:

Foliolele se usucă natural la umbră în strat subţire, în locuri bine aerate sau artificial la 40-50 grade C. Fructele se prelucrează proaspete sau se pot usca artificial la 40-50 grade C.

Randamentul la uscare: 3-4/1 pentru frunze, 8-9/1 pentru fructe.

Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi pentru frunze: frunze decolorate sau brunificate – max. 3%, resturi de peţioli – max. 1%, corpuri străine organice – max. 0,5%, minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%.

Pentru fructe se admit: fructe verzi, strivite – max. 5%, corpuri străine organice şi minerale – max. 1%, umiditate – max. 11%.

Zmeur (Rubus idaeus)

Compoziție chimică

Compoziţie chimică:

Frunzele conţin: vitamina C (800 mg), flavonoizi, tanin (10%).

Fructele de Zmeur conţin: potasiu (127 mg%), fosfor (45 mg%), calciu (27 mg%), magneziu (24 mg%), mangan (15 mg%), sodiu (3,5 mg%), zinc (3 mg%), cupru (1 mg%), fier (0,6 mg%), vitamina C (30 mg%), B1 (0,02 mg%), B2 (0,03 mg%), provitamina A, vitaminele D, P, zaharuri, pectine, acizi organici, proteine, taninuri.

Zmeur (Rubus idaeus)

Ultilizare

Acţiune biologică:

Frunzele în medicina populară se folosesc pentru acţiunea lor diuretică-depurativă, astringentă şi uterotonică. Fructele se folosesc pentru acţiunea lor tonică-generală, stimularea digestiei şi normalizarea tranzitului intes­tinal, diminuarea acidităţii gastrice, depurativă, diuretică, sudoripară, tonică-cardiacă.

Recomandări:

Preparatele pe bază de fructe de Zmeur sunt complementare pe cale internă în: astenie, afecţiuni cardiace, digestive, pulmonare, renale, colici, diabet zaharat, enterocolite, gastrită hiperacidă, cistită, prostatită, tuber­culoză, constipaţie, gută, hiperazotemie, hemoragii, reumatism, afecţiuni oculare, cefalee, stări febrile.

Pe cale externă în: întreţinerea tenului gras, prevenirea efectelor fotoîmbătrânirii – efect antiaging, reducerea ridurilor, gingivite, curăţare corporală, eczeme, conjunctivită, erupţii tegumentare, răguşeală.

Preparatele pe bază de frunze de Zmeur se folosesc în medicina populară pe cale internă în: gastrită hiperacidă, pirosis, diaree, enterocolită, astenie, reumatism, gută, bronşită, tuse, răceli, adenom de prostată.

Mod de folosire:

Intern infuzie din 1-2 linguriţe frunze la 200 ml apă, se beau 2-3 căni pe zi. Sirop din fructe obţinut prin presare la rece – 3-4 linguri pe zi în cure de 6 săptămâni. Decoct din 1-2 linguriţe fructe uscate la 250 ml apă.

Extern infuzie din frunze pentru spălături locale pe ochi, erupţii tegumentare, gargară, creme, loţiuni tonice, demachiante, protectoare solare, apă de gură, geluri, măşti faciale cu extract din frunze de Zmeur.

Contraindicaţii:

Nu prezintă.

Zmeur (Rubus idaeus)

Galerie Imagini

Zmeur (Rubus idaeus)

Note Informatorii

Zmeur (Rubus idaeus)

Bibliografie

Bibliografie

BIBLIOGRAFIE :

Material publicat cu acordul autorilor:

  • Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
  • Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare,Ed Semne 2016
Zmeur (Rubus idaeus)

Legături interne

Zmeur (Rubus idaeus)

Legaturi Externe

Legături externe

One thought on “Zmeur (Rubus idaeus)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *