Nuc (Juglans regia)

Alte denumiri

Nuc (Juglans regia)

Caractere morfologice

Arbore foarte riguros, înalt până la 30 m. Rădăcina este pivotantă şi puternic ramificată lateral, ajungând până la 14 m. Are trunchi gros şi coroana globuloasă. Scoarţa netedă, cenuşiu-verzuie în tine­reţe, devine mai târziu un ritidom cu cră­pături adânci şi rare. Mugurii, câte 1-2 la un loc, negricioşi, ovoizi, de cca 7 mm. Frunzele imparipenat-compuse, alterne, cu 5-9 foliole eliptice, întregi, glabre, lu­cioase pe faţă şi cu smocuri de peri pe dos la ramificaţia nervurilor. Florile sunt unisexuat-monoice; cele mascule grupate în amenţi pendenţi, negricioşi; cele femele câte 1-4 în vârful ramurilor, sesile, cu stigmatele purpurii şi răsfrânte. Fructele – drupe globuloase, mari de 4-5 cm, cu pericarp cărnos şi verde la început, apoi negricios şi crapă eliberând nuca ovoidă, în interiorul căreia se află sămânţa co­mestibilă. Înfloreşte în luna mai.

Răspândit ca arbore cultivat şi sub­spontan în zona colinară la 300-500 m altitudine, în rarişti şi margini de pădure. Preferă temperaturi blânde, dar suportă şi geruri mari de – 30 grade C. Este pretenţios faţă de lumină. Cere soluri uşor-alcaline până la slab-acide, profunde şi bine drenate.

Părţile utilizate: Folium Juglandis – frunzele; Semen Juglandis – seminţele.

Recoltarea:

Frunzele se recoltează din luna mai până în august, prin strujirea foliolelor de pe axul principal; pentru a nu dăuna, se recoltează în jur de 2-3 kg de pe un arbore. Fructele se recoltează toamna când pericarpul se desprinde de pe fruct şi crapă. Frunzele şi fructele au miros aromat şi gust astringent, amărui.

Uscarea:

Se face cât mai repede după recoltare întrucât se înnegresc foarte repede. Uscarea se face fie natural, ferite de soare, în strat subţire, fie în uscător la temperatura de 35-40 grade C. Se înlătură frunzele brunificate.

Randamentul la uscare: 3-4/1 pentru frunze.

Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi pentru frunze: frunze înnegrite – max. 3%, resturi de peţiol principal – max. 1%, corpuri străine organice şi minerale – max. 1%, umiditate – max 13%.

Nuc (Juglans regia)

Compoziție chimică

Compoziţie chimică:

Frunzele conţin: tanin, acid galic, acid elagic, inozitol, ulei esenţial, hidroiuglonă, iuglonă, vitamina C, flavonoizi.

Nuc (Juglans regia)

Ultilizare

Acţiune biologică:

– Astringentă, antiseptică şi calmantă – datorită taninurilor, saponinelor şi uleiurilor esenţiale;

Antimicrobiană, antifungică pentru Candida albicans (prin juglonă) şi antivirală;

Hipotensivă;

– Hipoglicemiantă;

– Antialergică şi calmantă;

– Stomahică şi digestivă;

– Antisclerotică – în special pentru inimă şi vase de sânge, prin seminţele foarte bogate în acizi graşi esenţiali (Omega 3, acidul linoleic);

Antisudorifică – reduce mirosul urât şi transpiraţia;

Antigalactogogă – reduce cantitatea de lapte când necesităţile o cer;

Hemostatică – local, la nivelul vaselor capilare;

Diminuează excitabilitatea nervoasă şi înlătură spasmele musculare;

Antiseboreică, antipruriginoasă şi cheratolitică;

– Colorantă pentru păr şi pentru piele.

 

Recomandări:

Preparatele din Nuc sunt complementare pe cale internă în: ateroscle­roză, afecţiuni cardiace, hipertensiune arterială, diabet, diaree, enterite, colite, hiperglicemie, infecţii streptococice şi stafilococice, intoxicaţie cu mercur, secreţie excesivă a glandelor sudoripare, afecţiuni faringiene.

Pe cale externă preparatele pe bază de frunze de Nuc sunt comple­mentare în: stomatite, debilitate fizică, rahitism, convalescenţă, blefarite, conjunctivite, leucoree, depigmentări (vitiligo), herpes, dermatită sebo­reică, mătreaţă, perspiraţie excesivă a mâinilor şi picioarelor.

Mod de folosire:

Intern infuzie din 1-2 linguriţe frunze la 200 ml apă, se beau 2 căni pe zi.

Extern infuzie din 3 linguri frunze la 250 ml apă, pentru gargară, inhalaţii, comprese, spălături locale, adăugată în apa de baie a copiilor slăbuţi.

Contraindicaţii:

Nu s-au semnalat pentru frunze. Folosirea pericarpului de la fructe imature nu este recomandată, întrucât conţine naftochinone şi juglone care pot provoca acţiuni mutagenice.

Nuc (Juglans regia)

Galerie Imagini

Nuc (Juglans regia)

Note Informatorii

Nuc (Juglans regia)

Bibliografie

Bibliografie

BIBLIOGRAFIE :

Material publicat cu acordul autorilor:

  • Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
  • Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare,Ed Semne 2016
Nuc (Juglans regia)

Legături interne

Nuc (Juglans regia)

Legaturi Externe

Legături externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *