Cătina albă (Hippophae rhamnoides)

Alte denumiri

Cătina albă (Hippophae rhamnoides)

Caractere morfologice

Descriere şi răspândire:

Arbust spinos, foarte ramificat, înalt de 1-3 (6) m. Întreaga plantă are o culoare albicioasă-argintie, datorită perilor stelaţi. Scoarţa brună-cenuşie se transformă în ritidom brăzdat; lujerii laterali au ghimpi puternici. Frunzele – întregi, dispuse altern, îngust-lanceolate, de 1-6 cm lungime, cu nervura mediană evidentă, pe faţa inferioară cenuşii-argintii cu solzi ruginii. Florile unisexuate dioice apar înaintea frunzelor, sunt mici, gălbui, cu caliciul bilobat; cele bărbăteşti grupate în inflorescenţe globuloase, iar cele femeieşti în raceme alungite. Fructele – drupe false de 7-8 mm, ovoide, cărnoase, cu un sâmbure tare, rămân peste iarnă pe ramuri. Înfloreşte în lunile martie-aprilie.

Răspândită din zona litorală până în zona montană, mai ales pe albiile râurilor în zona de deal, unde conţinutul în vitamina C este mai mare. Specie foarte rezistentă la secetă şi ger; nepretenţioasă faţă de sol, dezvoltându-se bine pe nisipuri, prundişuri, coaste râpoase pe care le fixează datorită lăstarilor şi drajonilor. Are pretenţii faţă de lumina directă. Cultivată în scop medicinal şi decorativ.

Părţile utilizate: Fructus Hippophaë – fructele coapte în stare proaspătă sau uscate.

Recoltarea:

Se face începând din august până la primul îngheţ, când conţinutul în vitamina C scade brusc. Se culeg des­prinzându-se de pe ramuri cu foarfeca. Nu se recomandă nici strujirea şi nici baterea arbuştilor pentru că se sparge pulpa fructelor. După recoltare se pun în coşuri căptuşite cu hârtie. Urmează condiţionarea prin îndepărtarea ramu­rilor şi frunzelor, toate aceste procese să nu dureze mai mult de 8 ore. Fruc­tele condiţionate se pun la congelat sau la uscat. În stare crudă au culoarea galbenă-portocalie, miros slab, caracte­ristic şi gust acrişor, slab amărui.

Uscarea:

Se face numai pe cale artificială, la 50-60 grade C.

Randamentul la uscare: 4-5/1, pentru fructe.

Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi: resturi de codiţe – max. 1%, fructe înnegrite, zbârcite, pătate – max. 1%, fructe nedezvoltate sau supracoapte – max. 5%, corpuri străine minerale – max. 0,5%, umiditate normală pentru fructele proaspete.

Cătina albă (Hippophae rhamnoides)

Compoziție chimică

Compoziţie chimică:

Zaharuri, vitamina C, flavonoide, carotenoide dizolvate într-un ulei gras, acizi graşi nesaturaţi (oleic, linoleic, pantotenic, palmitic, hepatodecanoic), fitosteroli, tocosteroli, microelemente (P, Co, Mg, K, Na, Fe), vitamine lipo­solubile (A, E, F, D), vitamine hidrosolubile (C, P, K, B), licopen, taraxantină, inozitol, acid nicotinic

Cătina albă (Hippophae rhamnoides)

Ultilizare

Acţiune biologică:

– Tonică cardiacă şi imunostimulentă – prin conţinutul mare în vitamine;

– Antioxidantă – prin acizii graşi esenţiali (linoleic şi linolenic), carotenoizi, vitamina C, vitamina E, flavonoizi, antociani;

– Hipoglicemiantă;

– Antitumorală – prin acţiunea de inhibare a înmulţirii celulelor tumorale la nivelul hipocampului;

– Reglatoare a activităţii gastro-intestinale, hepatice şi cicatrizantă;

– Antialergică;

– De normalizare a permeabilităţii şi elasticităţii capilarelor, ceea ce contribuie la normalizarea circulaţiei periferice prin conţinutul ridicat în vitamina C, P şi provitamina A;

– Bacteriostatică;

– Antiinflamatoare şi cicatrizantă, emolientă şi hidratantă prin uleiul gras şi carotenoide.

Recomandări:

Preparatele din Cătină-albă sunt complementare pe cale internă în: tonifierea fizică şi intelectuală, întărirea sistemului imunitar, inhibarea dezvoltării tumorilor (cancer de colon, plămâni, ciroză), normalizarea cir­culaţiei periferice, hipertensiune arterială, artrite, flebite, boli metabolice şi de piele (hipertensiune, zona zoster, psoriazis), alcoolism, afecţiuni gastrice (ulcer gastric), intestinale (colite de fermentaţie, diaree), ciroză hepatică, urticarie, reumatism, infecţii ale căilor urinare, anemie.

Pe cale externă preparatele pe bază de Cătină-albă sunt complementare în tratamentul: eczemelor, urticariei, dermatozelor, arsurilor, degerăturilor, acneei rosacee, vitalizării tenurilor uscate, ridate, conturul de ochi şi pentru îngrijirea corporală.

Mod de folosire:

Intern infuzie din 1 linguriţă fructe uscate la 200 ml apă, se beau 2- 3 căni pe zi. Extractul lichid de Cătină-albă prin presare la rece, 4-5 linguri pe zi. Dulceaţă, compot, diferite preparate culinare. Extract natural standardizat – 3- 5 capsule pe zi, pentru întreţinere, în cură de 1-3 luni, de 2-3 ori pe an.

Extern – sub formă de loţiuni, creme, geluri cu extract de Cătină-albă şi în prevenirea îmbătrânirii (efectul antiaging).

Contraindicaţii:

Nu se cunosc.

Cătina albă (Hippophae rhamnoides)

Galerie Imagini

Cătina albă (Hippophae rhamnoides)

Note Informatorii

Cătina albă (Hippophae rhamnoides)

Bibliografie

Bibliografie

BIBLIOGRAFIE :

Material publicat cu acordul autorilor:

  • Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
  • Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare,Ed Semne 2016
Cătina albă (Hippophae rhamnoides)

Legături interne

Cătina albă (Hippophae rhamnoides)

Legaturi Externe

Legături externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *