Brânca ursului (Heracleum sphondylium)

Brânca ursului (Heracleum sphondylium), descriere şi răspândire:

Brânca ursului (Heracleum sphondylium) este o plantă erbacee, anuală, bianuală sau pe­renă, înaltă de până la 1,5 m. În pământ are un rizom gros cu spaţii goale în interior (spondilos). Tulpina aeriană este fistuloasă (goală pe dinăuntru) cu diametrul de peste 4 mm. Frunzele sunt penat-compuse, adânc-lobate, cu lobii distanţaţi; cele tulpinale au teaca umflată, sunt aspru-păroase; cele bazale sunt de dimensiuni mai mici. Florile grupate în umbele compuse cu diametrul de 25-30 cm şi cu 15-45 radii; sunt hermafrodite, cu petale albe, pe tipul 5, petalele florilor marginale sunt mai lungi decât celelalte. Fructele-diachene glabre, de formă obovat-eliptică, cu vârful emarginat. Înfloreşte în lunile iunie-septembrie.

Răspândită în zona montană, dar şi în câmpie, pe pajişti, buruienişuri, stâncării, pe soluri bogate în substanţe nutritive. Nu are pretenţii faţă de umiditate.

Părţile utilizate: Herba Heracleumae – partea aeriană a plantei.

Recoltarea:

Se face în perioada înfloririi, pe timp frumos, după ora 10. Recoltarea florilor se face prin tăierea cu foarfeca a inflorescenţelor. Recoltarea întregii plante se face prin tăierea jumătăţii superioare cu flori.

Uscarea:

Inflorescenţele se usucă în strat subţire la soare cu florile în sus. După o zi de uscare, toate florile cad şi rămân radiile care se usucă mai greu şi se îndepărtează. Partea aeriană se usucă fie natural în încăperi aerate, fie artificial la temperatura de 40 grade C. Părţile lemnificate din tulpină se elimină.

Randamentul la uscare: 4-5/1.

Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi pentru flori:

 • radii – max. 1%
 • flori brunificate – max. 5%
 • substanţe organice străine – max. 0,5%
 • minerale – max. 0,5%
 • umiditate – max. 12%
 • Pentru herba: tulpini lemnificate şi frunze brunificate – max. 5%
 • substanţe organice străine – max. 1%
 • minerale – max. 2%
 • umiditate – max. 13%

Compoziţie chimică:

Toată planta conţine furocumarine dintre care: spondilină, heraclenot, poliine; în flori şi fructe se află acetat de acetil. Această specie a fost folosită empiric din cele mai vechi timpuri, dar insuficient cercetată din punct de vedere farmacodinamic.

Acţiune biologică:

– Tonifiantă a organismului, fizic şi psihic;

Imunostimulentă – întărirea imunităţii naturale a organismului;

Hipotensivă – scade presiunea sângelui;

Diuretică şi antiinflamatoare.

Recomandări:

Preparatele din Brânca-ursului sunt complementare pe cale internă în: tonifierea organismului, sterilitate, impotenţă, frigiditate, menopauză, anexită, metroanexită, hipertensiune arterială, epilepsie, insuficienţă renală, reumatism.

Extern sunt complementare în: migrene, dureri reumatice şi renale.

Mod de folosire:

Intern – infuzie din 1 linguriţă plantă la 200 ml apă, se beau 3 căni pe zi. Tinctură 20%, câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de mâncare. Pulbere încapsulată de extract natural, câte 3-6 capsule pe zi. Tratamentul durează 6 săptămâni.

Extern – decoct din 1 lingură parte aeriană la 200 ml apă, se fierbe 5 mi­nute, se fac comprese sau băi locale pentru dureri de cap, dureri reumatice sau renale.

Contraindicaţii:

Prin supradozare pot apărea reacţii alergice (mâncărimi, erupţii ale pielii). Nu se va expune la soare zona corpului unde s-au făcut aplicaţii externe.

BIBLIOGRAFIE:

Material publicat cu acordul autorilor:

 • Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
 • Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare,Ed Semne 2016
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 1
– 17%
Bitter + Balsam Cardiovascular

Bitter Cardiovascular + Balsam Taina Plantelor

34,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 5
– 17%
Bitter Cardiovascular 500ml - Supliment alimentar cu rol tonic și tonifiant al aparatului cardiovascular și menținerea elasticității vaselor de sânge

Bitter Cardiovascular 500 ml

64,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 2
– 17%
Bitter Cardiovascular + Capsule - Supliment alimentar, obținut din 30 de plante medicinale, cu rol tonic și protector la nivel cardiovascular

Bitter Cardiovascular + Capsule

34,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 4
– 19%
Tinctura de Branca Ursului - supliment alimentar cu rol în menținerea sănătății aparatului reproducător, atât la femei cât și la bărbați.

Tinctura de Branca Ursului

13,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 8
– 17%
Capsule Branca Ursului - este un supliment alimentar pentru reglarea activității sistemului reproducător, atât la femei cât și la bărbați.

Capsule Branca Ursului

32,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 2
– 17%
Capsule Bitter Cardiovascular

Capsule Bitter Cardiovascular

29,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 3
– 19%
Ceaiul de Brânca Ursului ajută la creșterea fertilității, îmbunătățirea vieții sexuale, susține imunitatea, reduce inflamația și echilibrează organismul la nivel hormonal.

Ceai Branca Ursului doze

6,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 4
– 17%
Bitter Cardiovascular 200ml - supliment alimentar, obținut din 30 de plante medicinale, cu rol tonic și protector la nivel cardiovascular.

Bitter Cardiovascular 200ml

32,00 lei
Hypericum Impex
Logo