Brânca-ursului (Heracleum spondylium)

Alte denumiri

Brânca-ursului (Heracleum spondylium)

Caractere morfologice

Descriere şi răspândire:

Plantă erbacee, anuală, bianuală sau pe­renă, înaltă de până la 1,5 m. În pământ are un rizom gros cu spaţii goale în interior (spondilos). Tulpina aeriană este fistuloasă (goală pe dinăuntru) cu diametrul de peste 4 mm. Frunzele sunt penat-compuse, adânc-lobate, cu lobii distanţaţi; cele tulpinale au teaca umflată, sunt aspru-păroase; cele bazale sunt de dimensiuni mai mici. Florile grupate în umbele compuse cu diametrul de 25-30 cm şi cu 15-45 radii; sunt hermafrodite, cu petale albe, pe tipul 5, petalele florilor marginale sunt mai lungi decât celelalte. Fructele-diachene glabre, de formă obovat-eliptică, cu vârful emarginat. Înfloreşte în lunile iunie-septembrie.

Răspândită în zona montană, dar şi în câmpie, pe pajişti, buruienişuri, stâncării, pe soluri bogate în substanţe nutritive. Nu are pretenţii faţă de umiditate.

Părţile utilizate: Herba Heracleumae – partea aeriană a plantei.

Recoltarea:

Se face în perioada înfloririi, pe timp frumos, după ora 10. Recoltarea florilor se face prin tăierea cu foarfeca a inflorescenţelor. Recoltarea întregii plante se face prin tăierea jumătăţii superioare cu flori.

Uscarea:

Inflorescenţele se usucă în strat subţire la soare cu florile în sus. După o zi de uscare, toate florile cad şi rămân radiile care se usucă mai greu şi se îndepărtează. Partea aeriană se usucă fie natural în încăperi aerate, fie artificial la temperatura de 40 grade C. Părţile lemnificate din tulpină se elimină.

Randamentul la uscare: 4-5/1.

Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi pentru flori: radii – max. 1%, flori brunificate – max. 5%, substanţe organice străine – max. 0,5%, minerale – max. 0,5%, umiditate – max. 12%. Pentru herba: tulpini lemnificate şi frunze brunificate – max. 5%, substanţe organice străine – max. 1%, minerale – max. 2%, umiditate – max. 13%.

Brânca-ursului (Heracleum spondylium)

Compoziție chimică

Compoziţie chimică:

Toată planta conţine furocumarine dintre care: spondilină, heraclenot, poliine; în flori şi fructe se află acetat de acetil. Această specie a fost folosită empiric din cele mai vechi timpuri, dar insuficient cercetată din punct de vedere farmacodinamic.

Brânca-ursului (Heracleum spondylium)

Ultilizare

Acţiune biologică:

– Tonifiantă a organismului, fizic şi psihic;

Imunostimulentă – întărirea imunităţii naturale a organismului;

Hipotensivă – scade presiunea sângelui;

Diuretică şi antiinflamatoare.

Recomandări:

Preparatele din Brânca-ursului sunt complementare pe cale internă în: tonifierea organismului, sterilitate, impotenţă, frigiditate, menopauză, anexită, metroanexită, hipertensiune arterială, epilepsie, insuficienţă renală, reumatism.

Extern sunt complementare în: migrene, dureri reumatice şi renale.

Mod de folosire:

Intern – infuzie din 1 linguriţă plantă la 200 ml apă, se beau 3 căni pe zi. Tinctură 20%, câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de mâncare. Pulbere încapsulată de extract natural, câte 3-6 capsule pe zi. Tratamentul durează 6 săptămâni.

Extern – decoct din 1 lingură parte aeriană la 200 ml apă, se fierbe 5 mi­nute, se fac comprese sau băi locale pentru dureri de cap, dureri reumatice sau renale.

Contraindicaţii:

Prin supradozare pot apărea reacţii alergice (mâncărimi, erupţii ale pielii). Nu se va expune la soare zona corpului unde s-au făcut aplicaţii externe.

 

 

 

 

Brânca-ursului (Heracleum spondylium)

Galerie Imagini

Brânca-ursului (Heracleum spondylium)

Note Informatorii

Brânca-ursului (Heracleum spondylium)

Bibliografie

Bibliografie

BIBLIOGRAFIE :

Material publicat cu acordul autorilor:

  • Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
  • Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare,Ed Semne 2016
Brânca-ursului (Heracleum spondylium)

Legături interne

Brânca-ursului (Heracleum spondylium)

Legaturi Externe

Legături externe

Produse Hypericum ce contin planta
Brânca-ursului (Heracleum spondylium)
  • Brânca-ursului (Heracleum spondylium)