Brusture (Arctium lappa)

Descriere şi răspândire:

            Plantă erbacee, bianuală, înaltă de 1-2 m. Rădăcina pivotantă, cărnoasă, puternică, ramificată, lungă de 30-60 cm şi cu diametrul de până la 6 cm. Tulpina se formează în anul 2 de viaţă, păroasă, cilindrică, puternic-ramificată, cu şanţuri groase până la 4 cm. Frunzele bazale în formă de rozetă în primul an de viaţă, sunt foarte mari cu limbul de 40-50 cm, lat-triunghiular sau ovat, cu marginea întreagă, peţiol lung şi compact. Frunzele tulpinale sunt asemănătoare dar descresc ca mărime spre vârful plantei. Florile – purpurii, tubuloase, grupate în antodii globuloase, de 3-4 cm diametru, cu involucru cu ţepi şi cu vârful întors. Antodiile sunt grupate in corimbe. Fructele – achene alungite, lungi de cca 6 mm şi late de cca 2 mm. Înfloreşte în lunile iulie-august.

Răspândită de la câmpie până la munte, pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor şi căilor ferate, pe lângă garduri, pe soluri slab acide până la alcaline, bogate în compuşi azotaţi, fiind o plantă rezistentă la secetă.

Părţile utilizate: Radix Bardannae – rădăcinile de 1-2 ani, Folium Bardannae – frunzele fără peţiol.

Recoltarea:

Rădăcina de 1 an se recoltează toamna (octombrie – noiembrie) deoarece peste vară se lemnifică şi devine seacă iar rădăcina de la plantele de 2 ani se recoltează primăvara în martie-aprilie. Se efectuează cu cazmaua. Se curăţă şi se fragmentează. Frunzele se recoltează fără peţiol, în lunile mai-iunie, înainte de înflorire. Rădăcinile au miros slab, caracteristic, gust dulceag, mucilaginos, apoi amar.

Uscarea:

Rădăcinile se spală şi se curăţă de părţile aeriene, se îndepărtează cele uscate sau atacate de insecte, se despică în lungime cele groase şi apoi se fragmentează la 10-15 cm lungime. Uscarea se face la soare, în strat subţire, în curenţi de aer, dar este mai indicată uscarea artificială la 35-50 grade C, întrucât uscarea prelungită duce la pierderea substanţelor active. Frunzele se uscă la umbră, în locuri acoperite, întorcându-se zilnic, iar artificial la 40 grade C.

Randamentul la uscare: pentru rădăcini 4-6/1 iar pentru frunze 5-8/1

Condiţiile tehnice de recepţie prevăd ca rădăcinile să fie întregi sau secţionate la 10-15 cm. Ca impurităţi se admit: rădăcini brunificate la interior-max. 2%, rădăcini seci, lignificate-max. 3%, corpuri străine organice-max. 0,5%, minerale-max. 1%, umiditate-max. 13%.

Compoziţia chimică:

Inulină (27-45%), mucilagii (până la 69%), ulei esenţial bogat în acizi amari, acid palmitic, stearic, sitosterol, vitamine din complexul B, acid cafeic; frunzele conţin substanţe antibiotice.

Detoxifiantă prin conţinutul bogat în fibre care sunt capabile să încorporeze compuşii toxici, ajutând la eliminarea lor;

– De protecţie hepatică – datorită conţinutului în acizi cafeilchimici care au proprietatea de a proteja ficatul de acţiunea agenţilor hepatotoxici. Reduce formarea acidului litocolic care este hepatotoxic, mutagen şi potenţial carcinogen;

– Hipocolesterolemiantă – rădăcina de Brusture reduce absorbţia intestinală de colesterol şi lipide;

– Diuretică – depurativă;

– Antiinflamatoare şi antioxidantă. Acizii cafeilchimici protejează colagenul cutanat de expunerea la soare şi raze UV şi inhibă enzime răspunzătoare de deteriorarea ţesuturilor deteriorate cutanate şi subcutanate numită hialurodinază.

– Hipoglicemiantă – prin conţinutul bogat în inulină care reduce absorbţia glucozei în organism.

Recomandări:

Preparatele din Brusture sunt complementare în: afecţiuni hepato-biliare şi de protecţie a ficatului, hipercolesterolemie, dermatite, eczeme şi infecţii cutanate, hiperglicemie, litiază biliară, în tratamentul tenurilor grase, seboreice, regenerarea şi creşterea părului.

Mod de folosire:

Intern-decoct din 2 linguriţe rădăcină la 200 ml apă clocotită; se fierbe 2-3 minute şi se lasă acoperit 10 minute; se beau 2 căni de ceai pe zi. Pentru diabet se prepară o infuzie din 1 lingură rădăcină mărunţită la 250 ml apă clocotită; se beau 2-3 căni de ceai pe zi; macerat la rece – 4 linguri rădăcină la 1 litru apă, se lasă la rece 6-8 ore; se bea în cursul unei zile. Pentru reglarea funcţiei glandelor sudoripare se prepară un macerat la cald – 3-4 linguri rădăcină la 1 litru apă fierbinte, se lasă acoperit 60 minute, se filtrează şi se bea în decursul unei zile. Tinctură de Brusture-10% se administrează câte 1 lingură pe zi în caz de furunculoză.

Extern-decoct din 4 linguri rădăcină la 300 ml apă rece, se fierbe 10 minute; tinctură din rădăcină şi frunze 10%, ambele se folosesc sub formă de comprese, spălături locale în boli de piele, infecţii cutanate, tenuri grase; frecţii la rădăcina părului.

Contraindicaţii:

Nu prezintă.

Hypericum Impex
Logo
Cos