Iarbă mare (Inula helenium)

Iarbă mare (Inula helenium), descriere şi răspândire:

Plantă perenă viguroasă, înaltă de 0,6-1,5 (2) m. În pământ are un rizom gros, cilindric, cu numeroase rădăcini adventive, lungi de până la 50 cm. Pe secţiunea transversală este de culoare alb-murdar, cu punctuaţiuni brune. În primul an de viaţă lipseşte tulpina aeriană, se formează în anul al doilea, este ramificată în partea superioară, muchiată, păroasă. Frunzele-alterne, cele bazale sunt mai lungi şi late (de 30-60 cm lungime şi 10-20 cm lăţime), eliptice, lung peţiolate; cele superioare sunt din ce în ce mai scurt peţiolate, până la sesile, când devin amplexicaule (baza lor încon­joară tulpina), cu marginile dinţate inegal, verzi şi scabre (aspru păroase) pe faţa superioară şi cenuşii şi catifelate pe faţa inferioară. Florile – grupate în calatidii mari de 6-8 cm, formează raceme laxe; pe marginea calatidiului sunt flori gal­bene, ligulate, cu caliciul din peri albi­cioşi, iar în centru sunt flori tubuloase mai închise la culoare; în jurul calatidiului se află involucrul format din frunzişoare inegale, în mai multe serii cu marginile parţial suprapuse. Fructele – achene cilindrice, cu papus. Înfloreşte în lunile mai – septembrie.

Răspândită în zonele de deal şi munte, cu umiditate multă, de-a lungul pâraielor, în lunci, zăvoaie, rarişti şi margini de pădure, pe soluri bazice până la slab acide şi bogate în substanţe nutritive.

Părţile utilizate: Rhizome cum Radicibus Inulae – rizomii şi rădăcinile.

Recoltarea:

Se face începând de la sfârşitul lunii septembrie până în noiembrie, când substanţele active se află în cantitatea cea mai mare, cu cazmaua; se înlătură imediat părţile aeriene, rădăcinile seci, lemnoase sau cele mai subţiri. Se spală într-un curent de apă şi se pune la zvântat. Au miros aromatic şi gust acru-amărui.

Uscarea:

Se fasonează rădăcinile şi rizomii în fragmente de 10-15 cm, iar cele groase se despică în lung sau în rondele de 1 cm. Uscarea se face la soare sau în încăperi bine aerisite, în strat subţire pentru a nu se înnegri. Artificial se usucă la o temperatură de 40-50 grade C.

Randamentul la uscare: 4-5/1.

Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi: rădăcini seci, ciotu­roase, înnegrite – max. 5%, corpuri străine organice – max. 0,5%, minerale – max. 1,5%, umiditate – max. 13%.

Acţiune biologică:

 • Expectorantă şi spasmolitică – modifică secreţiile bronhice prin uleiul esenţial şi helenină;
 • Bacteriostatică – în special asupra bacilului Koch;
 • Antimicotică pe specii patogene, ca: Tricophyton mentagrophytes, Epidermophyton sp.
 • Antihelmintică şi diuretică – favorizează nu numai diminuarea apei, ci şi a azotaţilor şi clorurilor;
 • Coleretic-colagogă – în drenarea bilei;
 • Antiinflamatoare – reduce congestiile hepatice;
 • Antidiabetică – produşii de hidroliză ai inulinei (fructoza, levuloza) sunt mai bine toleraţi de către diabetici decât zaharoza;
 • Imunostimulantă prin sesquiterpene, diterpene şi alantolactonele;
 • Sedativă;
 • Astringentă, tonică şi emolientă prin inulină.

Recomandări:

Preparatele din Iarbă-mare sunt complementare pe cale internă în: bron­şite cronice şi acute, astm bronşic, tuberculoză pulmonară, congestii he­patice, colecistite, litiaze renale şi biliare, artrită, oligurie, diabet zaharat, în tumori pe glanda tiroidă, helmintiaze.

Pe cale externă, preparatele pe bază de Iarbă-mare sunt complementare în: tricofiţii, dermatită seboreică, ulcer varicos, hemoroizi, eczeme, tonifierea firului de păr.

Mod de folosire:

Intern decoct din 1 lingură rădăcină mărunţită la 200 ml apă, se fierbe 15 minute, se beau 2 căni pe zi. Un decoct din 4 linguri rădăcină la 200 ml apă, se ia pentru calmarea spasmelor bronşice, ca expectorant şi antihelmintic, câte 4 linguri pe zi. Tinctura din Iarbă-mare, câte 20-30 picături de 3 ori pe zi, în afecţiuni stomacale sau biliare.

Extern decoct pentru spălături locale şi comprese, în ulcere varicoase, reumatism, spălarea părului pentru a stimula creşterea şi a împiedica căderea lui, eczeme, hemoroizi.

Contraindicaţii:

La supradozare se pot produce intoxicaţii. Nu se administrează în epilepsie.

BIBLIOGRAFIE :

Material publicat cu acordul autorilor:

 • Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
 • Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare,Ed Semne 2016

Preparate din sau ce contin Iarbă mare (Inula helenium):

Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 1
– 17%
Capsule Hyper-Calm - contribuie la menținerea sănătății sistemului nervos, prin calmarea stărilor de nervozitate, anxietate și neliniște.

Capsule Hyper Calm

32,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 5
– 17%
Capsule Hyper Helm - Supliment alimentar cu proprietati antihelmintice, ajută la întărirea rezistenței față de acțiunea viermilor paraziți.

Capsule Hyper Helm

29,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 2
– 17%
Suplimentul alimentar Capsule Hyper-Tum susține organismulu în timpul administrării tratamentelor cu citostatice și a radioterapiei.

Capsule Hyper-Tum

32,50 lei
Hypericum Impex
Logo