Capsule AntiAlergic
39,00 lei
|
Supliment alimentar cu rol adjuvant în îmbunătățirea răspunsului imun la diferiți factori alergeni.
Capsule ANTIALERGIC
Supliment alimentar adjuvant în îmbunătățirea răspunsului imun la factorii alergeni
Ingrediente (mg/cps): extract fermentat și atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din: părți aeriene de Trei-frați-pătați (Viola tricolor) – 85,65 mg, frunze de Coacăz-negru (Ribes nigrum) – 42,87 mg, rădăcină de Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) – 42,87 mg, rădăcină de Osul-iepurelui (Ononis spinosa) – 42,87 mg, rădăcină de Pir (Agropyron repens) – 42,87 mg, rădăcină de Brusture (Arctium lappa) – 42,87 mg; capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză).
Informații nutriționale | Per porție
(3 cps) |
VNR* (%)
Per porție (3 cps) |
Extract din părți aeriene de Trei-frați-pătați | 256,95 mg | ** |
Extract din frunze de Coacăz-negru | 128,61 mg | ** |
Extract din rădăcină de Lemn-dulce | 128,61 mg | ** |
Extract din rădăcină de Osul-iepurelui | 128,61 mg | ** |
Extract din rădăcină de Pir | 128,61 mg | ** |
Extract din rădăcină de Brusture | 128,61 mg | ** |
*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011
**Nu a fost stabilită VNR
Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!
Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.
Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.
De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.
Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.
Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.
Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.
Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.
Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din părți aeriene de Trei-frați-pătați, frunze de Coacăz-negru (Ribes nigrum) și rădăcini de Lemn-dulce, Osul-iepurelui, Pir și Brusture ce au fost supuse fermentației lactice și presate la rece în prealabil. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.
În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.
De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.
În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 6 plante medicinale cu cei generați în urma procesului de fermentație, suplimentul Antialergic de la Hypericum contribuie la menținerea sănătății sistemului respirator prin modularea răspunsului imunitar față de factorii alergeni și calmarea iritațiilor de la nivelul gâtului, faringelor și al corzilor vocale. Astfel, produsul ajută la sporirea rezistenței naturale la factorii poluanți și alergeni din mediile cu o calitate scăzută a aerului, are o acțiune emolientă asupra mucoaselor și susține regenerarea acestora. În plus, compușii activi (de ex.: peptide ciclotide, flavonoide – quercetină, rutină, luteolină, liquirizină, betaină, asparagină; mucilagii – glucoză, arabinoză, ramnoză; acizi fenolcarboxilici – cafeic, cumaric; acid salicilic, carotenoizi – violaxantină, luteină, zeaxantină, β-caroten, anteraxantină; taninuri – epigalocatechină, galocatechină, prodelfinidină; fenoli, cumarine, antocianidine, apigenină, colină, kempferol, saponine, fitosteroli – betasitosterol, uleiuri volatile – cardinen, cariafilen, sabinen, sesquiterpene, terpinol; vitamine – A, complex B, C; minerale – Ca, Mn, Mo, Cu, Fe, K, Na, P, S ș.a.) din plantele conținute contribuie și la detoxifierea organismului, echilibrarea microbiotei intestinale, calmarea episoadelor de tuse, reducerea inflamației, menținerea diviziunii celulare normale, eficientizarea digestiei și favorizează fluidizarea și eliminarea secrețiilor bronhice. Astfel, printre proprietățile suplimentului Antialergic amintim acțiunea: antialergică, antiinflamatoare, imunomodulatoare, adaptogenă, bronhodilatatoare, secretolitică și expectorantă, emolientă, antitusivă, antiseptică, digestivă, depurativă, diaforetică, regeneratoare la nivelul tractului respirator superior, antioxidantă, antiproliferativă, pro-, pre- și postbiotică.
Caracteristici generale ale produsului:
Produsul de față a fost special creat pentru a modula răspunsul sistemului imunitar față de diverși factori de mediu cu potențial alergen. Datorită formulei holistice, capsulele Antialergic au o acțiune benefică atât prin creșterea rezistenței organismului față de stres și factorii de mediu, cât și prin susținerea proceselor naturale de eliminare a toxinelor din organism. De asemenea, suplimentul este util și în susținerea proceselor normale de diviziune celulară, precum și în limitarea proceselor inflamatorii din organism. Nu în ultimul rând, formula holistică și metoda unică de obținere (fermentație lactică a materialului biologic urmată de atomizarea sa) a capsulelor Antialergic le conferă acestora proprietăți calmante și regenerante asupra mucoasei intestinale, având o acțiune emolientă, antiinflamatoare și de limitare a proliferării microorganismelor patogene la nivelul tractului intestinal, cu efecte benefice și asupra imunității. Această acțiune este posibilă datorită procesului fermentativ, produsul căpătând prin intermediul său noi proprietăți pre-, pro- și postbiotice ce duc la modularea microbiotei intestinale și la amplificarea efectului calmant, antitusiv, antiinflamator, antialergic și adaptogen.
Menținerea unui răspuns imun corect și susținerea proceselor de detoxifiere ale organismului sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică, procesată și plină de toxine, aditivi și carbohidrați rafinați (zahăr alb, fructoză, glucoză, făină albă și derivatele acesteia, sucuri ș.a.). Mai mult, profilul lipidic este și el dezechilibrat, raportul dintre grăsimile „bune” și cele „rele” (acizi grași esențiali ω-3: ω-6) fiind și el unul nesănătos mai ales în alimentele de tip fast-food. Toți acești factori de stres afectează organismul, microbiota noastră intestinală fiind greu încercată mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. În cazul în care microorganismele benefice sunt afectate, scăzând în număr și diversitate, se poate produce stricarea echilibrului microflorei intestinale, cu efecte nedorite precum: tulburări digestive (acumulare de gaze, digestie lentă sau accelerată, dureri abdominale), hormonale sau imunitare. Spre exemplu, aceste dezechilibre pot fi induse de către tratamentele cu antibiotice, radiografiile abdominale, alimentația săracă în fibre sau, așa cum s-a menționat mai sus, de către alimentele contaminate cu antibiotice, pesticide, microplastice sau diverși agenți patogeni.
Cu alte cuvinte, factorii prezentați mai sus au o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. De asemenea, un sistem imunitar care nu lucrează corect poate fi ineficient în protejarea organismului față de virusuri sau în corectarea erorilor de diviziune celulară, cu efecte periculoase asupra sănătății. Uneori, pot apărea intoleranțe alimentare sau alergii, iar în perioadele stresante, rata de consum și de eliminare din organism a compușilor utili precum vitaminele și mineralele este mult accelerată. De aceea, este indicat să încercăm să păstrăm un stil de viață activ și să avem o dietă cât mai diversificată și echilibrată pentru a ne asigura că primim necesarul de nutrienți și alți compuși sanogeni. Atunci când acest deziderat este dificil de realizat, putem face apel la suplimentele alimentare de calitate, care conțin dozele corecte de substanțe active, în formule cât mai naturale și ușor de asimilat. Un astfel de exemplu este formula unică a produselor din gama Antialergic de la Hypericum care are la bază extracte din plante cu acțiune antialergică (Trei-frați-pătați), fortifiantă și adaptogenă (Coacăz-negru), antiinflamatoare (Lemn-dulce), și depurativă și detoxifiantă (Brusture, Osul-iepurelui, Pir). Prin alegerea unei formule curate, fără excipienți nenecesari și cu o concentrație potrivită de substanțe active, ne putem susține sistemul imunitar în perioadele dificile, contribuind, de asemenea, și la reducerea proceselor inflamatorii din organism și menținerea unor procese normale de diviziune la nivel celular.
În continuare, vom prezenta principalele proprietăți benefice ale ingredientelor din suplimentul Antialergic (capsule):
Trei-frați-pătați (Viola tricolor), cunoscută și drept Panseluță de câmp, Catifeluță sau Barba-împăratului, este o specie erbacee perenă, din familia Violaceae (din care fac parte panseluțele și violetele). Aceasta este originară din regiunile temperate ale Eurasiei și se caracterizează prin flori frumoase, cu petale de culori diferite: albe, mov, albastre sau galbene. Ca fapt divers, Panseluțele de grădină se trag din Panseluța de câmp, aceasta din urmă fiind comestibilă și putând fi folosită ca atare, în salate, având proprietăți antioxidante.
Cu o bogată reprezentare în mitologia greacă și cea romană, și o tradiție îndelungată ca plantă medicinală, Trei-frați-pătați este deosebit de utilă în calmarea episoadelor alergice, detoxifierea organismului și eliminarea excesului de apă și acid uric din corp. Datorită flavonoidelor conținute, preparatele obținute din această specie, au o acțiune protectoare la nivelul sistemului cardiovascular. De asemenea, conținutul semnificativ în polipeptide cu acțiune citotoxică le fac un adjuvant important în combaterea problemelor legate de diviziunea celulară necontrolată. Numeroșii carotenoizi prezenți în aceste flori delicate au rolul de a proteja vederea, în special cea nocturnă, având proprietăți antioxidante. Nu în ultimul rând, Trei-frați-pătați are o acțiune benefică în episoadele epileptice, este calmantă asupra gâtului, ușurează respirația, susține confortul digestiv și reglează motilitatea intestinală. Extern, preparatele pe bază de Trei-frați-pătați dezinfectează și ajută la curățarea tenurilor grase și la întreținerea tenului iritat. Acestea sunt indicate în combaterea acneei, a dermatitelor atopice, eczemelor sau în urticarie.
În concluzie, extractul de Trei-frați-pătați ajută la modularea răspunsului imun și susține diviziunea celulară normală. În plus, compușii activi (de ex.: acid salicilic, peptide ciclotide, flavonoidele – quercetină, rutin, luteolină; mucilagii – glucoză, arabinoză, ramnoză; acizi fenolcarboxilici – cafeic, cumaric; carotenoizi – violaxantină, luteină, zeaxantină, β-caroten, anteraxantină; taninuri, cumarine, antocianidine, apigenin, kempferol, saponine ș.a.) din Trei-frați-pătați contribuie și la reducerea durerilor reumatice, menținerea sănătății sistemului respirator și a celui renal, curățarea organismului de toxine și combaterea proceselor inflamatorii. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din Trei-frați-pătați se numără acțiunea: imunomodulatoare, antialergică, depurativă, antiinflamatoare, analgezică, emolientă, citostatică, diaforetică, ușor laxativă și diuretică.
Coacăzul-negru (Ribes nigrum) este un arbust nespinos, cu o înălțime medie de 1-2 m, care face parte din genul Ribes, familia Grossulariaceae. În Europa, Coacăzul-negru este cultivat încă din secolul al XV-lea, fiind îndrăgit pentru fructele sale ușor acrișoare. Alături de Afine și de Mure, Coacăzele-negre sunt o sursă naturală biodisponibilă de antociani, pigmenți ce le conferă acestor fructe de pădure culoarea caracteristică, negru-violetă, dar și proprietățile benefice antioxidante și antiinflamatoare. Cel mai adesea, Coacăzele-negre sunt folosite la prepararea de sucuri, cidru, jeleuri, marmelade, prăjituri sau pentru obținerea de suplimente alimentare (de ex., tincturi, ceaiuri, siropuri). Din punct de vedere nutrițional, aceste fructe sunt deosebit de valoroase, având în compoziția lor: apă (80%), carbohidrați (10 g%), proteine (0,9 g%), grăsimi (0,09 g%). În plus, proprietățile nutritive și sanogene ale acestor fructe se datorează unor compuși precum: vitamina C (200 mg%), vitamina B6 (78 mg%), vitamina B1 (52 mg%), vitamina B2 (27 mg%), vitamina A (23 mg%), vitamina PP / niacină (29 mg%), calciu (45 mg%), potasiu (300 mg%), fosfor (40 mg%), fier (0,8 mg%), zinc (0,15 mg%), magneziu (0,3 mg%). De asemenea, Coacăzele-negre mai conțin: taninuri, rutozid, antociani, polifenoli, betacaroteni, celuloză (5,6 mg%), acid tartric (3,2 mg%), acid citric (2,91 mg%), acid malic (0,38 mg%) și pectină.
Cu toate acestea, Coacăzul-negru nu este recunoscut doar pentru proprietățile sanogene ale fructelor sale, ci și pentru cele ale frunzelor, ambele având numeroase întrebuințări în fitoterapie. Conform analizelor de laborator, frunzele de Coacăz-negru conțin chiar mai multă vitamina C decât fructele (200 mg%) aceleași specii. În plus, frunzele acestui arbust mai conțin și alte vitamine, taninuri (epigalocatechină, galocatechină, prodelfinidină), pectine, glucide, aminoacizi (arginină, prolină, glicină, alcenină), uleiuri volatile (cardinen, cariafilen, sabinen, sesquiterpene, terpinol), fenoli, săruri de potasiu, sulf și fosfor. Proprietățile benefice ale produselor obținute din frunzele de Coacăz-negru se datorează și flavanidelor precum: mircetina, campferolul, quercetina, izoquercitina, ratina și sakuranetina cu proprietăți antimicotice.
Conform fitoterapiei moderne, extractele obținute din fructele și frunzele acestei specii au un efect antiinflamator puternic datorită flavonoizilor conținuți. De asemenea, acestea contribuie la menținerea homeostaziei leucocitare și au o acțiune stabilizatoare asupra membranei celulare. Foarte importantă este și acțiunea antihistaminică datorată conținutului în polifenoli. În general, derivatele din Coacăz-negru (Ribes nigrum) au proprietăți fortifiante asupra sistemului imunitar, protejează împotriva efectelor negative ale stresului oxidativ și limitează procesele inflamatorii din organism datorită vitaminei C, a antocianilor și a polifenolilor conținuți. Altfel spus, Coacăzul-negru contribuie la buna funcționarea a sistemului imunitar, circulator, a mușchilor și articulațiilor, susține funcția excretoare a rinichilor, contribuie la controlul greutății și ajută la creșterea rezistenței organismului față de stres și alți factori de mediu. Folosit extern, acesta are și o acțiune calmantă asupra gâtului (faringe, corzi vocale).
În concluzie, extractul din frunze de Coacăz-negru contribuie la menținerea sănătății sistemului imunitar, prin modularea răspunsului inflamator, și a celui respirator prin ușurarea respirației și acțiunea calmantă la nivelul gâtului, faringelor și a corzilor vocale. În plus, compușii activi (de ex.: flavonoide, taninuri) din frunzele conținute contribuie și la detoxifierea organismului și favorizează eliminarea surplusului de apă (retenții) și acid uric. Astfel, printre virtuțile derivatelor din Coacăz-negru se numără acțiunea: antiinflamatoare, imunomodulatoare, tonică la nivel cardiovascular, adaptogenă, depurativă, calmantă la nivelul căilor respiratorii, astringentă și cea diuretică. Folosit extern, extractul de Coacăz-negru are o acțiune: cicatrizantă, astringentă, bacteriostatică, antivirală și antimicotică.
Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) este o plantă erbacee perenă, originară din Orientul Mijlociu, sudul Europei și anumite regiuni din Asia. Acesta este o leguminoasă (precum fasolea, bobul, năutul sau lintea). Datorită gustului dulce-amărui al rădăcinilor sale, explicat prin prezența semnificativă a glicirizinei, Lemnul-dulce a fost folosit ca mirodenie din timpuri străvechi. Similar, acesta are o tradiție bogată de folosință în Medicina Tradițională Chineză și în Ayurveda. În prezent, extractul de Lemn-dulce este folosit, cel mai adesea, pentru aromatizarea și îndulcirea deserturilor (bomboane, jeleuri, băuturi dulci) și a ceaiurilor. Deși conține numeroase substanțe bioactive (flavonoide – liquirizina, betaină, asparagină, colină, betasitosterol, cumarine, rezine, uleiuri esențiale), vitamine (complex B) și minerale (Ca, Mn, Mo, Cu, Fe, K, Na, P), cel mai cunoscut compus al Lemnului-dulce este acidul glicirizic sau glicirizina, care este o saponină triterpenică. Glicirizina standardizată este de 30 (până la 50) de ori mai dulce decât zahărul (zaharoza).
Multitudinea de compuși biologic-activi din rădăcinile de Lemn-dulce le conferă acestora o acțiune puternic antiinflamatoare ce poate sinergiza cu efectul unor medicamente antiinflamatoare (în special cele steroidiene – cortizon) datorită acțiunii de inhibare a degradării cortizolului din sânge. Acest efect este resimțit cel mai puternic la nivelul gurii (mucoasă bucală, gingii, limbă), gâtului, pielii și al mucoasei gastrice. De aceea, extractele pe bază de Lemn-dulce sunt recomandate în fitoterapie pentru calmarea tusei și favorizarea expectorării, regenerarea mucoasei gastrice, reducerea senzațiilor neplăcute asociate „arsurilor” gastrice, combaterea aftelor și reducerea inflamațiilor și iritațiilor pielii. Efecte benefice pot fi observate și asupra articulațiilor, calmând unele dureri de la nivelul acestora. De asemenea, produsele obținute din rădăcinile acestei specii, au efect estrogenic semnificativ ce se datorează conținutului în izoflavonoide precum glabridina și glabrena. Astfel, acestea sunt indicate pentru ușurarea traversării perioadei (pre-)menopauzale și pentru reglarea ciclului menstrual. Pentru unele persoane, consumul de produse din Lemn-dulce poate favoriza reglarea greutății corporale, inhibând pofta de mâncare și având un efect laxativ și diuretic. Pe scurt, printre cele mai importante acțiuni ale extractului de Lemn-dulce amintim acțiunea: antiinflamatoare, edulcorantă (de îndulcire), expectorantă/secretolitică, fitoestrogenică, anorexigenă (de reducere a poftei de mâncare), de creștere a tensiunii arteriale, de neutralizare a toxinelor bacilului tetanic, ușor-laxativă și diuretică.
Osul-iepurelui (Ononis spinosa) este o plantă subarbustivă perenă, spinoasă, cu o înălțime medie de 60-70 cm, care face parte din familia Fabaceae/Leguminoaselor (din care fac parte Fasolea, Mazărea, Trifoiul sau Lupinul). Denumirea speciei a fost dată de Dioscoride, provenind din grecescul „onos”, care înseamnă măgar și „oninemi” însemnând util, deoarece Osul-iepurelui este una dintre plantele consumate cu predilecție de către acest animal. Cunoscut încă din Antichitate, Osul-iepurelui a fost folosit și de către strămoșii noștri daci care îl numeau azilă sau osoi. Principala sa întrebuințare era aceea de diuretic, sudorific și sedativ pentru durerile renale sau de stomac. În medicina tradițională rusă, această specie este recunoscută pentru proprietățile sale sedative, antiinflamatoare, hemostatice, diuretice și laxative. Este deseori recomandată în adresarea problemelor de natură digestivă, renală sau reumatică. De asemenea, folosită extern, planta are un efect benefic asupra eczemelor. În fitoterapia modernă, se folosește rădăcina speciei. Produsele obținute din Osul-iepurelui, cel mai adesea decocturi, sunt un diuretic puternic fiind capabile să elimine acumulările de acid uric, azotați și retențiile de apă (edem). De asemenea, folosit intern, acesta calmează inflamația mucoaselor sistemului urinar, limitează dezvoltarea microorganismelor patogene și protejează rinichii împotriva formării de pietre sau nisip. Extern, Osul-iepurelui este util în calmarea hemoroizilor și dezinfectarea zonei anale. De asemenea, acesta este indicat și în calmarea problemelor de piele.
În concluzie, extractul de Osul-iepurelui contribuie la susținerea funcției excretoare a rinichilor prin acțiunea sa diuretică și depurativă. În plus, compușii activi (de ex.: flavonoizi – ononină, triterpene – onocerină, heterozide de natură izoflavonică – ononizidă, onopsină, trifolizină, fitoglutină, ulei gras, saponozide triterpenice, acizi organici – gliceritic, citric, tanin, uleiuri volatile, zaharuri și săruri minerale) din rădăcinile acestei specii contribuie și la: dezinfectarea tractului urinar, protejarea sistemului cardiovascular prin asigurarea bunei funcționări a rinichilor, detoxifierea organismului și eliminarea surplusului de apă (retenții), azot și acid uric. Astfel, printre virtuțile derivatelor din Osul-iepurelui se numără acțiunea: diuretică, detoxifiantă, depurativă, sudorifică, protectoare la nivel uro-renal și cardiovascular, antiseptică la nivelul tractului urinar, antiinflamatoare, antilitiazică, stomahică și ușor laxativă. Extern, Osul-iepurelui are o acțiune: calmantă asupra durerilor de rinichi sau hernie, antiseptică, antiinflamatoare și antihemoragică.
Pirul (Elymus repens sin. Agropyron repens) este o plantă erbacee perenă, geofită, cultivată sau spontană care face parte din familia Poaceae/Gramineae (familia cu cea mai mare importanță economică, în care se regăsesc plante cu însemnătate agroalimentară crescută, precum: Grâul, Porumbul, Sorgul, Orezul, Meiul, Orzul, Ovăzul, Bambusul, Trestia-de-zahăr ș.a.). Pe teritoriul țării noastre, acesta crește spontan prin grădini, pe pajiști, pe marginea drumurilor sau pe coaste uscate, fiind întâlnit de la câmpie și până în zona montană inferioară. Cunoscut încă din Antichitate, Pirul are o tradiție de folosință îndelungată ca plantă medicinală. Astfel, denumirea științifică „Agropyron” a fost dată speciei de către grecii antici, provenind din „agrios”, adică „sălbatic” și „pyros”, însemnând „grâu”. Această specie de „grâu sălbatic” apare menționată în lucrările lui Plinius cel Bătrân, Dioscoride sau Theofrast, fiind însă cunoscută și de către strămoșii noștri daci care o denumeau „cotiatela”, „cotiătel” sau „cosițel”. Empiric, planta a fost folosită pentru adresarea problemelor renale sau a celor digestive precum diareea, indigestia sau constipația. De asemenea, prin asocierea rizomilor de Pir cu frunzele de Vâsc și cu cele de Păducel, se obținea un ceai care era îndulcit cu miere și utilizat pentru reducerea tensiunii arteriale crescute. În problemele renale, planta era folosită sub formă de decoct sau, ulterior, aceasta a fost plămădită în țuică, ca leac împotriva dropicii (hidropiziei).
În fitoterapia modernă, derivatele din Pir sunt recomandate pentru menținerea sănătății sistemului digestiv, a aparatului urinar și a aparatului respirator. Conform literaturii de specialitate, rizomii și rădăcinile de Pir sunt cel mai adesea folosite la obținerea infuziilor, decocturilor sau tincturilor cu rol diuretic, depurativ, tonic, remineralizant, antiinflamator și antiseptic la nivel urinar, digestiv și respirator. Datorită concentrației mari de fructozane, inozitol și mucilagii, derivatele din Pir sunt complementare în calmarea inflamației mucoaselor, cu efecte benefice la nivelul bronhiilor, traheii, laringelor, faringelor, dar și a tractului digestiv, unde poate avea și un ușor efect laxativ. Acestea influențează tonusul musculaturii netede diminuând spasmele de la nivelul tractului respirator, calmând episoadele de tuse și ușurând expectorația. Ca urmare a oxidării agropirenului în prezența aerului, se produce o cetonă cu acțiune antibiotică. Aceasta este una din principalele substanțe active ce conferă plantei un efect antiseptic adjuvant în infecțiile urinare, durerile în gât sau problemele digestive de natură infecțioasă. Rădăcinile și rizomii de Pir au și proprietăți tonice și remineralizante, acestea fiind utilizate pentru întărirea oaselor datorită conținutului semnificativ în siliciu. Nu în ultimul rând, derivatele din Pir susțin detoxifierea organismului și au acțiune antilitiazică prin stimularea eliminării toxinelor metabolice (de ex. oxalați, urați, acid uric) și a excesului de apă din țesuturi și articulații pe cale urinară și sudoripară. Efectul diuretic și conținutul în potasiu al derivatelor de Pir le recomandă ca adjuvant și în reglarea tensiunii arteriale. Trebuie menționat faptul că, datorită efectelor diuretice și diaforetice ale Pirului, se recomandă creșterea aportului de lichide hidratante (NU sucuri bogate în zahăr sau alcool și cafea ce deshidratează) pe toată durata curei cu această plantă.
În concluzie, extractul de Pir contribuie la menținerea sănătății renale, respiratorii și digestive, fiind un excelent diuretic și antiseptic. În plus, compușii activi (de ex.: ulei volatil, monoterpene – carvacrol, carvonă, timol, mentol, trans-anetol; sescviterpene, acid salicilic, saponozide, inozitol, manitol, glucoză, fructozane, mucilagii, pectină, triticină, flavonoide, compuși fenolici – acid p-cumaric, acid vanilic, acid clorogenic, acid p-hidroxicinamic, acid p-hidroxibenzoic, săruri minerale – Si, K, Fe și vitamine – A, complex B ș.a.) din rizomii și rădăcinile de Pir contribuie și la: calmarea episoadele de tuse prin acțiunea demulcentă și antispastică, protejarea împotriva bacteriilor și a fungilor, scăderea în greutate (împreună cu o dietă corespunzătoare), protejarea funcției renale prin acțiunea antiseptică și diuretică, detoxifierea organismului prin îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară și sudoripară, calmarea tubului digestiv, relaxarea contracțiilor de la nivelul musculaturii netede a organelor, refacerea rezervei minerale a corpului datorită conținutului în săruri de potasiu și siliciu, normalizarea temperaturii corporale, a tensiunii arteriale, a glicemiei și a lipidelor serice și ameliorarea durerilor articulare prin acțiunea antiinflamatoare. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din Pir se numără acțiunea: diuretică, depurativă, antiinflamatoare, antireumatică, antigutoasă, detoxifiantă, sudorifică/diaforetică, demulcentă, tonică, fungicidă, antibiotică, remineralizantă, antitusivă, antispasmodică, antipiretică, hipoglicemiantă, hipolipemiantă și diuretică.
Brusturele (Arctium lappa) este o plantă erbacee bianuală, din familia Asteraceae. Acesta este cultivat (în special în Japonia, Coreea, Italia) pentru rădăcinile sale bogate în substanțe nutritive și cu importanță fitoterapeutică, însă crește și spontan sub formă de buruiană pe solurile bogate în humus și azot. Brusturele este o plantă cunoscută și folosită atât în medicina tradițională a Europei, cât și în America sau Asia, cu scopul principal de a „curăța sângele”. Derivatele din rădăcina de Brusture sunt o sursă bogată de săruri și minerale, având proprietăți tonice la nivel hepatobiliar datorită gustului lor amar. Principiile amare conținute de plantă stimulează sucurile digestive și secreția biliară, ușurând digestia, iar inulina prezentă în rădăcină ajută la reglarea tranzitului intestinal prin proprietățile sale prebiotice. Folosite intern, preparatele din Brusture susțin procesele de detoxifiere ale ficatului și purificarea întregului organism prin stimularea secreției și excreției urinei de către rinichi. Astfel, prin eliminarea urinei este stimulată și eliminarea acidului uric, cu efecte benefice asupra sistemului articular. În plus, Brusturele favorizează eliminarea toxinelor și prin transpirație, având un efect reglator asupra glandelor sudorifice. Nu în ultimul rând, consumarea regulată a produselor pe bază de Brusture poate avea un efect hipoglicemiant și de reducere a tensiunii arteriale.
Folosite extern, derivatele din Brusture are o acțiune astringentă, antiseboreică (fiind indicate pentru tenurile grase sau cu probleme), antimicotică și antiseptică (eficiente împotriva acneei, eczemelor, mătreții, ulcerațiilor de la nivelul mucoasei bucale), antiinflamatoare, emolientă și ușor hemostatică, fiind utile în refacerea epidermei lezate și a celei afectate de negi, pete pigmentare, răni și ulcerații. Mai mult, acestea contribuie la menținerea sănătății țesutului epitelial prin acțiunea sa antioxidantă și anti-îmbătrânire. De asemenea, folosirea frecventă a produselor pe bază de Brusture la clătirea părului stimulează creșterea și regenerarea podoabei capilare. Pe scurt, extractul de Brusture: susține mecanismele naturale de apărare ale organismului, stimulează procesele naturale de eliminare a toxinelor de către organism, îmbunătățește digestia, funcția renală și cea hepatobiliară, normalizează glicemia și protejează sănătatea pielii și a părului. În produsul de față, extractul de Brusture sinergizează cu cele de Pir, Osul-iepurelui, Brusture și Lemn-dulce pentru a detoxifia organismul și a proteja sănătatea gastrointestinală.
Mod de utilizare:
Adulți: 3 capsule pe zi, câte 1 după mesele principale. Durata recomandată a unei cure este de 40 de zile, cu 1 săptămână pauză, după care se poate relua. Se poate folosi, la nevoie, pentru preîntâmpinarea sau ameliorarea alergiilor.
Copii (peste 8 ani): 1 capsulă pe zi după masa de prânz.
Se recomandă adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să vizeze evitarea fumatului, a mâncărurilor procesate (de ex. cele care conțin coloranții: E122-azorubină, E102-tartrazină, E110-sunset yellow), a surselor de poluare și a factorilor alergeni (în special pentru persoanele cu alergii confirmate prin teste de laborator).
Pentru o acțiune mai puternică, se recomandă asocierea cu Ceaiul și Tinctura Antialergică, de la Hypericum!
Produse cu acțiune similară sau complementară: Hyper-Bron (capsule), Hyper-Astm (capsule), Royal LactoImun (capsule), Hyper ImunoVigor (capsule), Protonic Flora (capsule), RO-BIOMUSH (capsule), Protonic +, Vitamina C 1.000 mg (capsule), Vitacan (capsule), ImunoBor D3 1.000 U.I. (capsule), Vitamina D3 5.000 UI (capsule), Hyper Vitamin D3 Spray oral, Spirulină cu Aloe și Cătină-albă (capsule), Siropul Elixirul vieții RO, Luminița-nopții (capsule moi), Coacăz-negru (ceai, sirop, tinctură), Siropul contra tusei (cu sau fără zahăr), Siropul Imunotonic (pentru copii sau adulți), Siropul de Brad, Siropul cu extract natural de Brad și Propolis, Siropul de Iederă, Siropul de Ridiche-neagră (cu sau fără propolis), Ceaiul și Tinctura Antibronșitică, Ceaiul și tinctura de Cimbrișor, Ceaiul de Trei-frați-pătați, Pir, Osul-iepurelui, Brusture, Lemn-dulce, Scai-vânăt, Isop, Podbal, Cimbrișor sau de Soc și Oțetul Antigripal sau Oțetul Antistres de la Hypericum.
Extern se poate combina cu: Hyper Hygienic Gel/Spray, Sprayul cu Propolis și Acid alfa lipoic, Hyper Gel Albastru, Balsamul Taina Plantelor, Crema Hyper-Reum, Crema cu Untul Pământului, Arnică și Petrol, Uleiul esențial de Brad, Pin, Ienupăr, Eucalipt, Cuișoare, Oregano sau Cimbru, Uleiul Inhalații și Aromaterapie I și II, Tămâia Naturală Aromată (Trandafir, Sparta, Chiparos Regal) și Sarea de baie Hyper Anti-stres de la Hypericum.
Formă de prezentare:
Un flacon conține 60 capsule a câte 395 mg
Greutate netă:
℮ 23,7g
Contraindicații: Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Contraindicat persoanelor alergice la plante din Fam. Asteraceae/Compositae.
Precauții:
- Femeile gravide și cele care alăptează, persoanele care urmează tratamente medicamentoase, cele care se află sub supraveghere medicală sau care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
- Conține Lemn-dulce – persoanele care suferă de hipertensiune ar trebui să evite consumul excesiv.
- A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
- A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor.
- Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă alimentară echilibrată și un stil de viață sănătos.
Condiții de păstrare: bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
A se consuma, de preferință, înainte de sfârșitul:
Lot:
Notificare SNPMAPS, nr. 2934/2008
Producător & Deținător notificare:
S.C. HYPERICUM IMPEX S.R.L.
Sediu: 435100 Baia Sprie, str. Gutinului, nr. 3A, Maramureș, România
Tel./fax: 0262 372 695
0262 271 338
Tel. comenzi: 0262 263 048
Dacă aveți întrebări sau sugestii, vă rugăm să ne contactați la nr. tel: 0262372695 sau scrieți-ne pe adresa de e-mail: office@hypericumimpex.ro
Pentru mai multe informații cu privire la produsele noastre și pentru oferte, vă rugăm să accesați site-ul: www.hypericumimpex.ro
Vă stăm cu plăcere la dispoziție!
Echipa dumneavoastră, Hypericum