Capsule Hipocolesterolemiant

Supliment alimentar cu rol adjuvant în reglarea naturala a nivelului de colesterol din sange

Adauga comentariul tau
Adauga la favoriteAdăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 8

Capsule Hipocolesterolemiant

Supliment alimentar cu rol adjuvant în reglarea metabolismului lipidic

Caracteristici generale Hipocolesterolemiant:

Suplimentul alimentar Hipocolesterolemiant este un produs concentrat, obținut din plante medicinale din flora spontană a României fiind atent formulat pentru reglarea profilului lipidic și menținerea sănătății cardiovasculare. De asemenea, această formulă holistică are și proprietăți detoxifiante, adaptogene și hepatoprotectoare. Echilibrarea profilului lipidic și protejarea sănătății inimii și a vaselor de sânge sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (de ex., excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism.

Vedem, astfel, că inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură cardiovasculară, metabolică, hepatică, renală, autoimună, neuronală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pentru un timp îndelungat are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. Cel mai adesea, aflarea prelungită într-o stare de inflamație sub-clinică crește, printre altele, riscul de afectare al vaselor de sânge (de ex., depunere de grăsimi, îngroșare, rigidizare, formare de trombi/cheaguri), acest lucru îngreunând oxigenarea corectă a organelor (inclusiv a creierului) și favorizând creșterea tensiunii arteriale. Spre exemplu, în prezența stresului oxidativ, lipidele din sânge pot fi oxidate generând, astfel, lipoproteine oxidate de tipul „LDLox”. Acestea sunt, de regulă, recunoscute greșit de către corpul uman, generând un răspuns inflamator și fiind implicate în procesul de aterogeneză. În plus, expunerea prelungită la episoade stresante (atât de natură psiho-emoțională, cât și fizică) poate duce la afectarea sănătății cardiovasculare prin perturbarea ritmului și pulsului cardiac, inducerea vasoconstricției, sau a altor dezechilibre mai complexe.

Curele cu suplimente obținute dintr-un complex de plante medicinale, special alese, sunt o soluție eficientă și sigură de a regla echilibrul dintre principalele două fracții ale colesterolului (HDL – lipoproteinele cu densitate crescută și LDL – lipoproteinele cu densitate scăzută) și de a limita cât mai mult procesele inflamatorii din organism ce ar putea afecta buna funcționare a sistemului cardiovascular. În plus, extractele vii din plante, obținute prin atomizare, asigură produsului un conținut foarte bogat în compuși bioactivi (acizi organici, flavonoide, carotenoizi, clorofilă, vitamine, minerale, principii amare, polifenoli, rutozizi, uleiuri volatile ș.a.). Acești compuși bioactivi au un rol adjuvant în reglarea funcțiilor cardiace și circulatorii, conferind produsului o acțiune cardiotonică și cardioprotectoare. De asemenea, se mai pot remarca: îmbunătățirea funcției hepatice (Păpădie), întărirea imunității (Cătină-albă, Scoruș-de-munte), îmbunătățirea funcției de detoxifiere (Mesteacăn, Brusture, Păpădie), ușurarea digestiei (Brusture, Schinduf, Mesteacăn) și calmarea stărilor de agitație (Păducel).

Ingrediente:

Extract integral, 100% natural din următoarele plante:

  • Scoruș-de-munte (Sorbus aucuparia) – 30 mg;
  • Cătină-albă (Hippophae rhamnoides) – 30 mg;
  • Păducel (Crataegus monogyna) – 60 mg;
  • Schinduf (Trigonella foenum graecum)- 30 mg;
  • Mesteacăn (Betula verrucosa) – 30 mg;
  • Păpădie (Taraxacum officinale) – 60 mg;
  • Brusture (Arctium lappa) – 30 mg;
  • maltodextrină;
  • gelatină (capsule).

Detalii Hipocolesterolemiant:

Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.

Produsul de față este obținut print atomizare, un proces menajant, net superior pulberilor măcinate din plante uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din frunze și flori de Păducel, fructe de Cătină-albă și Scoruș-de-munte, semințe de Schinduf și Sunătoare și rădăcini de Păpădie și Brusture ce au fost supuse extracției hidroenzimatice și presate la rece în prealabil. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea substanței active și se asigură o acoperire enterică a acesteia, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele instabile în mediul acid din stomac.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale și alți compuși valoroși din materia primă, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, în procesul de uscare clasic. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție prin atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională este intactă. Se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate sau congelate.

Vedem, astfel, că suplimentul Hipocolesterolemiant este o concepție originală, produsul fiind preparat din plante medicinale existente în flora României, majoritatea fiind culese chiar din flora spontană. Asocierea de plante este gândită astfel încât să îi confere produsului o acțiune cardioprotectoare, cu accent pe echilibrarea fracțiilor de colesterol și reducerea trecerii lor în sânge. Sinergia compușilor biologic-activi din cele 7 plante medicinale regăsite în formula de față facilitează eliminarea colesterolului din organism pe cale digestivă, limitând pătrunderea acestuia în circulația sangvină. Datorită proprietăților vasodilatatoare și coronarodilatatoare ale Păducelului și Scorușului-de-munte, acest supliment ajută la fluidizarea sângelui și normalizarea circulației sangvine generale și periferice. De asemenea, cele două contribuie la menținerea elasticității vaselor de sânge, normalizarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a nivelului total de colesterol din sânge.

Bioflavonoidele și ceilalți compuși activi din fructele de Cătină-albă stimulează producția de HDL („colesterolul bun”) și o inhibă pe cea de LDL („colesterolul rău”) restabilind echilibrul dintre cele două tipuri de lipoproteine, echilibru ce este deseori stricat de către stilul modern de alimentație. În plus, Cătina-albă contribuie la diminuarea efectelor negative ale stresului asupra organismului și ajută la întărirea sistemului imunitar prin creșterea capacității naturale de autoapărare a corpului față de diverși agenți patogeni (virusuri, bacterii, ciuperci) datorită caracterului său fortifiant și vitaminizant. În concluzie, formula unică a acestui supliment favorizează reglarea naturală a metabolismului general și are o acțiune: hipocolesterolemiantă, hipotensivă, antiinflamatoare, digestivă, hepatoprotectoare, adaptogenă și detoxifiantă.

Capsulele Hipocolesterolemiant pot fi folosite timp îndelungat, nu au contraindicații pentru persoanele sănătoase și se pot asocia cu medicamente atunci când sunt utilizate corect și sub îndrumarea unui specialist.

Prezentarea compușilor activi din Hipocolesterolemiant:

Păducelul (Crataegus monogyna) este un arbust spinos din familia Rozaceelor (din care fac parte și Trandafirul, Mărul, Părul, Cireșul). În Europa, acest arbust este folosit sub formă de gard viu datorită aspectului său plăcut, dar și caracterului său viguros. Florile acestei specii sunt albe, iar fructe sale sunt de culoare roșie. Acestea sunt comestibile, dar au un gust fad, ușor amar. De aceea, cel mai adesea, fructele de Păducel sunt preparate sub formă de dulceață, gem, sirop sau chiar pentru aromatizarea unor băuturi alcoolice (vinars). Atât fructele, cât și florile, frunzele și ramurile tinere de Păducel sunt folosite în fitoterapie pentru menținerea sănătății sistemelor cardiovascular și nervos, fiind bogate în numeroase substanțe active (de ex.: pectine, fitosteroli, antociani, flavonoide, taninuri, amine aromatice și uleiuri volatile, colină, vitamine și minerale, acizi carboxilici și acizi triterpenici). Cel mai adesea, acestea sunt preparate sub formă de infuzii, tincturi sau siropuri și se asociază, pentru un efect sinergic cu alte specii cardiotonice și cardioprotectoare precum: Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca), Valeriana (Valeriana officinalis), Vâscul (Viscum album) sau Brânca-ursului (Heracleum spondylium).

Printre acțiunile cele mai importante ale Păducelului, amintim efectul coronarodilatator, ce asigură creșterea fluxului sanguin la nivel coronarian și reglarea tensiunii arteriale, urmat de efectul inotrop pozitiv ce normalizează contracțiile miocardului și normalizează pulsul. Astfel, mușchiul inimii este tonifiat iar circulația sanguină este îmbunătățită. Aceste efecte sunt asociate cu reducerea palpitațiilor și combaterea aritmiilor, reducerea riscului de evenimente embolice și accidente vasculare, calmarea durerilor în piept (angină pectorală) și estomparea varicelor și a hemoroizilor. Mai mult, curele regulate cu preparate pe bază de Păducel pot ajuta și la echilibrarea profilului lipidic (reducerea colesterolului și trigliceridelor), calmarea stărilor de agitație și anxietate și inducerea unei stări de relaxare, îmbunătățirea calității somnului, reducerea retențiilor de apă din organism și eliminarea excesului de acid uric prin urină.

În concluzie, Păducelul este un tonic și protector cardiac eficient, fiind o plantă cu virtuți recunoscute în fitoterapie. Acesta protejează funcțiile cardiovasculare, crescând puterea de contracție a mușchiului inimii, cu efecte benefice asupra ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. De asemenea, curele regulate cu produse pe bază de Păducel pot ajuta la normalizarea colesterolului și a trigliceridelor, la ameliorarea problemelor de natură venoasă (hemoroizi, varice), calmarea stărilor de agitație și anxietate și îmbunătățirea calității somnului. În plus, compușii activi (de ex.: pectine, fitosteroli, proantocianidine, flavonoide, cumarine, catechine, fitosteroli, taninuri, amine aromatice, purine, și uleiuri volatile, colină, acizi organici: acid cafeic, acid clorogenic, acid ascorbic, acid oxalic, acid malic, acizi triterpenici – oleanolic, ursolic, crategolic, vitamine – complex B, C și minerale) din frunzele și florile acestei specii contribuie și la: limitarea stresului oxidativ, menținerea sănătății metabolice, creșterea fluxului sanguin în regiunea cerebrală și mai buna oxigenare a creierului. Astfel, printre virtuțile produselor pe bază de Păducel se numără acțiunea: antioxidantă, tonică și protectoare la nivel cardiovascular și cerebrovascular, regeneratoare cardiacă, antihipertensivă, antisclerotică, hipoglicemiantă, antiinflamatoare, calmantă asupra sistemului nervos, vasodilatatoare coronariană, antiaritmică, sedativă și diuretică.

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă erbacee perenă cu flori galbene ce face parte din familia Asteraceae / Compositae (din care fac parte și Floarea-soarelui, Cicoarea, Anghinarea, Echinacea, Coada-șoricelului, Păpădia, Brusturele, Armurariul, Pelinul, Tarhonul și multe altele) și este originară din Eurasia. În ceea ce privește denumirea științifică, aceasta își are originea, cel mai probabil, fie din greaca veche, fiind compusă din cuvintele „taraxos” (boală) și „akon” (leac), fie din persanul „tarakhshaqūn” (plantă amară, cicoare sălbatică). Așa cum putem deduce din denumirea sa, Păpădia a fost cunoscută și consemnată de către grecii antici (Teofrast) și medicii arabi (Avicenna, Ibn Sarabi / Serapion), aceasta având o tradiție de utilizare foarte îndelungată în special ca plantă medicinală. În sezon, părțile sale aeriene sunt utilizate și ca aliment, fiind preparate sub formă de salată sau sirop.

Cu o multitudine de substanțe active conținute, Păpădia este bogată în: principii amare (lactone sesquiterpenice: taraxacină sau lactucopicrină, taraxacolidă liberă sau glucozidată, acid taraxinic), triterpene pentaciclice (taraxerol, taraxasterol, beta-amirenol, betulinol, lupeol), fitosteroli, acizi organici (cafeic, hidroxifenilacetic), acizi grași (palmitic, oleic, melissic, cerotic), colină, flavonoide (glucozida apigenolului și a luteolului), carotenoide (violaxantină, taraxantină), vitaminele A, B1, C, D, săruri minerale (în special de potasiu). De asemenea, rădăcinile plantei sunt bogate în fructooligozaharide (inulină – 40%) cu acțiune prebiotică, fructoză și potasiu.

Datorită acestei bogății de substanțe active, Păpădia este recomandată în fitoterapie pentru proprietățile sale digestive, detoxifiante și hepatoprotectoare. Prin gustul său amar, stimulează secreția și evacuarea din colecist în duoden a sărurilor biliare, reglează pofta de mâncare, ușurează digestia prin stimularea secreției sucurilor digestive (salivă, suc gastric), reduce balonarea și flatulența și normalizează nivelurile de zahăr și grăsimi din sânge prin blocarea absorbției lor în exces, la nivel intestinal. De asemenea, datorită conținutului în potasiu, aceasta are o acțiune diuretică, depurativă, de eliminare a excesului de azot și acid uric din organism. În plus, potasiul, fitosterolii și alți compuși activi din produsele pe bază de Păpădie, contribuie la sănătatea cardiovasculară prin creșterea permeabilității capilare și mai buna irigare a miocardului. Nu în ultimul rând, această plantă este utilă și folosită extern, pentru menținerea sănătății pielii (ten, scalp, corp), calmând iritațiile și având o acțiune emolientă și tonifiantă. Toate aceste proprietăți recomandă derivatele din Păpădie ca fiind adjuvante ideale în curele de slăbire sau în dietele dezechilibrate, cu exces proteic, de grăsimi sau de zaharuri și în problemele de digestie asociate acestora.

În concluzie, extractul de Păpădie contribuie la menținerea sănătății sistemelor digestiv, hepato-biliar, renal și cardiovascular. Acesta favorizează eliminarea excesului de apă și acid uric pe cale urinară și are acțiune hipoazotemică. Susține, de asemenea, digestia și buna funcționare a colecistului prin stimularea secreției bilei și evacuarea acesteia în duoden. În plus, compușii activi (de ex.: alcooli triterpenici – arnidiol, faradiol; gliceride ale acizilor grași – palmitic, oleic, stearic; polioze, carotenoide, xantofile, flavoxantine, colină, flobafene, acid tartric, substanțe antibiotice, vitamine – A, C, D, B1 și minerale – Ca, P, Na) din Păpădie, contribuie și la detoxifierea organismului, susținerea funcției miocardului, la reglarea glicemiei și la echilibrarea profilului lipidic. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Păpădie se numără acțiunea: tonic-amară, detoxifiantă, digestivă, eupeptică, diuretică, colecistokinetică, hipoazotemică, hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, cardioprotectoare, astringentă, antihemoroidală și antiputridă.

Scorușul-de-munte (Sorbus aucuparia), uneori denumit și Merișor sau Sorb, este un arbore indigen micro- spre mezoterm, mezofit și acidofil care face parte din familia Rozaceelor (din care fac parte și Păducelul, Trandafirul, Mărul, Părul, Cireșul). Acesta poate fi regăsit în regiunile de deal și munte din întreg lanțul carpatic, rareori și în zona de câmpie și se caracterizează prin flori albe păroase, fructe globulare roșii și frunze ce devin vișinii toamna, înainte de cădere. Deși insuficient cunoscute și valorificate în zilele noastre, fructele Scorușului-de-munte au o tradiție de consum îndelungată printre popoarele europene, acestea fiind folosite la prepararea infuziilor, tincturilor, siropurilor, piureurilor, băuturilor alcoolice, gemurilor și dulcețurilor. Cunoscut încă din Antichitate, Scorușul a fost folosit empiric, în medicina populară pentru calmarea durerilor reumatice, ameliorarea tusei, ca adjuvant în tuberculoză și în boli de sânge. De asemenea, pe teritoriul țării noastre, frunzele și scoarța de pe ramurile tinere ale acestei specii erau folosite pentru calmarea colicilor intestinale și a durerilor de diverse etiologii, fiind fierte în apă și îndulcite cu miere. Mugurii de Scoruș au și ei o tradiție îndelungată de utilizare în popor, ca atare sau în combinație cu mugurii altor specii, în vederea combaterii varicelor (inclusiv vulvare și vaginale), a ameliorării acufenelor (sunetelor în ureche), a reglării problemelor circulatorii asociate menopauzei și în vederea prevenirii otosclerozei, hipoacuziei și a hemolizei.

În fitoterapia modernă, fructele și frunzele de Scoruș sunt recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, vasodilatatoare, antireumatice, antitusive, astringente, hemostatice, diuretice și depurative. Datorită conținutului crescut de vitamina C (150-200 mg%), fructele acestei specii sunt recomandate în combaterea scorbutului. Taninurile și acizii organici din fructe și frunze favorizează eliminarea toxinelor și a retențiilor de apă din organism pe cale urinară, stimulând epiteliul renal și mărind cantitatea de urină produsă. Astfel, Scorușul este un bun adjuvant în prevenirea și ameliorarea episoadelor de gută, prin stimularea eliminării acidului uric din organism. Similar, acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale datorită acțiunii diuretice. Datorită efectului modulator asupra microbiotei intestinale, fructe și frunzele de Scoruș-de-munte sunt recomandate și în calmarea colicilor intestinale și reglarea tranzitului colonic. Proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale derivatelor de Scoruș le recomandă și pentru ameliorarea crizelor de spondilită anchilozantă și pentru menținerea diviziunii celulare normale. Mugurii acestui arbore sunt folosiți cu succes în preparatele gemoterapice pentru combaterea varicelor, flebitelor, ulcerelor varicoase și a altor tulburări circulatorii. Alături de alte extracte precum cele din mugurii de Castan comestibil (Castanea vesca), Anin-negru (Alunus glutinosa), Călin (Viburnum opulus) sau Laur-ghimpos (Ilex aquifolium), extractul din Scoruș-de-munte este folosit în terapiile de combatere a hipertensiunii venoase, a hemolizei și a bufeurilor cauzate de menopauză, precum și în protejarea auzului. Empiric, fructele de Scoruș sunt utilizate și în medicina veterinară, acestea fiind recomandate pentru tratarea oilor de „gălbează” (fascioloză), afecțiune ce poate fi însoțită de edeme și chiar ascită.

În concluzie, derivatele din Scoruș-de-munte sunt un ajutor ideal în perioadele de stres și oboseală, având proprietăți antiîmbătrânire și de întărire a imunității (datorită conținutului în vitamine, minerale, antioxidanți și uleiuri esențiale), pe lângă cele venotonice și cardioprotectoare. În plus, compușii activi (de ex.: zaharuri, dextroze, sorbitol, acizi organici – malic, citric, ascorbic, succinic, acetic, parasorbic, clorogenic; metil-esteri ai acidului ferulic; polifenoli, flavonoli – rutină, cvercetină, izocvercetină, hiperozidă, catechină, epicatechină; carotenoide – zeaxantină, β-caroten, β-criptoxantină; taninuri, proantocianidine, acizi grași – linoleic, oleic; uleiuri eterice, vitamine – C, E; minerale și microelemente – K, P, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn ș.a.) din fructele de Scoruș-de-munte contribuie și la: reglarea tranzitului intestinal, calmarea episoadelor de tuse, ameliorarea durerilor reumatice, de protejare a auzului, reglarea metabolismului și a apetitului, combaterea scorbutului, calmarea colicilor intestinale, combaterea bufeurilor, protejarea bunei funcționări a sistemelor hepatobiliar și renal, ameliorarea stărilor febrile și detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din țesuturi pe cale urinară. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din Scoruș-de-munte se numără acțiunea: antioxidantă, antiinflamatoare, vasodilatatoare, stomahică, antiseptică, hipocolesterolemiantă, imunomodulatoare, ușor laxativă, antireumatică, antitusivă, anticolitică, antidiareică, hepatoprotectoare, detoxifiantă și diuretică. Extern, Scorușul are proprietăți: antiseptice, hemostatice, astringente, antiinflamatoare și antioxidante.

Schinduful (Trigonella foenumgraecum) este o plantă erbacee anuală, spontană sau cultivată care face parte din familia Fabaceae (cunoscută și drept familia leguminoaselor din care fac parte: Fasolea, Bobul, Mazărea, Năutul, Soia, Lupinul, Lucerna, Salcâmul, Roșcovul, Lemnul-dulce sau Kudzu). Semințele sunt aromate, mirosind a cumarină și având un gust amar. În trecut, lăstarii tineri și semințele de Schinduf erau folosite în alimentație. Datorită proprietăților aromatice, semințele crude măcinate erau folosite sub formă de condiment, iar cele prăjite erau utilizate ca surogat al cafelei. În prezent, specia este utilizată în principal ca plantă furajeră și medicinală. Cunoscut încă din Antichitate, Schinduful apare menționat în lucrările lui Dioscoride și ale medicilor arabi. Aceștia foloseau semințele plantei pentru tonifierea organismului, vindecarea rănilor și creșterea secreției de lapte la femeile care alăptau. Și strămoșii noștri daci cunoșteau efectele sanogene ale speciei. Aceștia foloseau făina din semințele plantei pentru grăbirea vindecării rănilor (ulcere purulente, abcese, contuzii) și pentru combaterea inflamației. De asemenea, egiptenii antici foloseau Schinduful pentru proprietățile sale antihelmintice și, în cazul femeilor, acestea consumau semințele plantei pentru a crește în greutate.

În fitoterapia modernă, preparatele pe bază de Schinduf sunt recomandate pentru stimularea metabolismului glucidic, proteic și lipidic. De asemenea, semințele plantei sunt utilizate în stimularea sistemului nervos central și neuromuscular datorită conținutului în metilbetaină și acid nicotinic (vitamina B3). Datorită proprietăților deosebit de nutritive, semințele de Schinduf sunt utilizate de peste un secol în creșterea ponderală a pacienților cu tuberculoză. Conținutul în fitosteroli le conferă și un efect ușor afrodiziac, acestea crescând libidoul, susținând actul sexual și amplificând trăirile erotice. Recomandate ca adjuvant în anorexie și în dispepsii, semințele de Schinduf reglează pofta de mâncare și ușurează digestia, normalizând totodată nivelurile serice ale colesterolului și glicemiei. Nu în ultimul rând, produsele pe bază de Schinduf susțin detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din țesuturi pe cale urinară.

În concluzie, extractul de Schinduf prezintă beneficii la nivelul mai multor sisteme din organism, stimulând metabolismul, contribuind la ușurarea digestiei, calmarea mucoasei gastrointestinale și reducerea colesterolului seric. În plus, compușii activi (de ex.: substanțe glucidice – galactomanane, stanchinoză; lipide sterolice – fitină, fitosterine, lecitină, trigliceride ale acizilor oleic, palmitic, linoleic, linolenic; proteine bogate în triptofan și lizină, aminoacizi liberi – lizină, histidină, arginină; alcaloizi – colină, trigonelină L, gentianină, carpaină; flavonoizi – luteolină, vitexină, apigenină, orientină, quercetină; principii amare, rutozid, saponozide, sapogenine steroidice, ulei volatil, vitamine – A, B1, B3, C și săruri minerale de Fe, P, Mg ș.a.) din semințele de Schinduf contribuie și la: normalizarea glicemiei, creșterea secreției de lapte la femeile care alăptează, tonifierea sistemului nervos central și neuromuscular, fortifierea organismului, susținerea funcției sexuale și creșterea libidoului, normalizarea poftei de mâncare, susținerea refacerii organismului în perioadele de convalescență, reglarea funcției tiroidiene, combaterea anemiei și a stărilor inflamatorii, îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Schinduf se numără acțiunea: tonică asupra sistemului nervos, reglatoare asupra metabolismului și a apetitului, nutritivă, depurativă, antianemică, anti-pelagră, digestivă, stomahică, gastroprotectoare, antiseptică, galactogenă, ușor afrodiziacă, tonic-amară, emolientă, cicatrizantă, hipocolesterolemiantă, hipoglicemiantă și diuretică.

Cătina-albă (Hippophae rhamnoides) este un arbust tufos, rustic, ce face parte din familia Elaeagnaceae. Strămoșii noștri daci utilizau fructele acestui arbust pentru vindecarea scorbutului, fortifierea organismului și ameliorarea problemelor de ficat, stomac sau piele. Deosebit de îndrăgită și de valoroasă, Cătina-albă are o gamă largă de întrebuințări, de la alimentație, până la industria cosmeticelor, medicină tradițională, furajare și chiar și în fixarea și restaurarea solurilor degradate. Datorită utilității sale deosebite și a rezistenței sporite, Cătina-albă este considerată una dintre cele mai valoroase specii de arbuști fructiferi atât din flora spontană, cât și din cea cultivată. Importanța sa nutrițională este de necontestat, fructele de Cătină-albă fiind considerate un adevărat complex vitaminic și mineral natural. O caracteristică aparte a acestor fructe este conținutul de acizi grași (inclusiv cei esențiali), atât în sâmburi, cât și în pulpă. Din ambele se extrage prețiosul ulei de Cătină, cele două surse oferind proprietăți ușor diferite uleiului rezultat. Astfel, uleiul obținut din semințe are o culoare gălbui-portocalie, mai deschisă decât cel obținut din pulpă, principalii acizi grași conținuți fiind cel linoleic și cel α-linolenic (ALA). În ceea ce privește uleiul obținut din pulpă, acesta este mai bogat în acizii palmitic și palmitoleic. Ambele tipuri de uleiuri au proprietăți sanogene și cosmetice importante, dar perisabilitate crescută.

Pe lângă ulei, fructele de Cătină-albă sunt utilizate pentru obținerea multor preparate fitoterapice și alimentare precum: infuzia, decoctul, tincturile și maceratele (în miere, glicerol, apă, alcool), sucul, siropul, nectarul, băuturile alcoolice (cidru, vin din fructe, lichior) și diverse deserturi (dulceață, marmeladă, gem, fructe uscate). Gustul astringent și acrișor al Cătinii este deseori redus prin procese precum înghețarea, fermentarea sau îndulcirea fructelor cu miere, zahăr sau sucuri de fructe. În general, produsele pe bază de Cătină-albă ajută la întărirea imunității naturale a organismului prin bogăția de compuși activi (de ex., fitosteroli, acizi grași esențiali, acidul chinic, L-chebrachitol, vitaminele C și D3, minerale). Aceștia vin în ajutorul organismului în procesele de distrugere a agenților patogeni (fungi, bacterii, virusuri) și în cele de stimulare a formării de anticorpi. De asemenea, compușii cu proprietăți antioxidante din Cătină (de ex., vitamina C, E, carotenoizii, flavonoidele și acizii fenolici) ajută la combaterea formării radicalilor liberi, cauza stresului oxidativ.

Datorită conținutului în fibre și compuși cu acțiune astringentă (acid chinic, taninuri), antiinflamatoare (ALA, vitaminele C, E și D3), antiseptică, vermifugă și antispastică, fructele de Cătină-albă sunt ideale pentru reglarea tranzitului intestinal prea lent sau prea accelerat. Acestea ajută la calmarea intestinelor și a stomacului, susținând și funcția hepatică (acizi organici, Mg, steroli). Mai mult, conținutul în fitosteroli (340-520 mg/kg) precum β-sitosterolul (57-83%), acizi grași esențiali ω-3 cu lanț scurt (ALA), licopen, minerale (Mg, K) și vitamina E contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare, prin fluidizarea sângelui, reducerea ușoară a glicemiei și trigliceridelor, limitarea proceselor inflamatorii, protejarea față de radicalii liberi și reglarea fracțiilor colesterolului (LDL, HDL). Nu în ultimul rând, mineralele (Mg, K, Ca) și vitaminele C, K, D3 contribuie și la menținerea sănătății sistemului osos, oferind alături de alți compuși activi și proprietăți diuretice și detoxifiante acestor fructe-minune, în special când sunt consumate sub formă de infuzie, sirop sau suc. Derivatele din fructe de Cătină-albă fiind binevenite și în curele de slăbire, energizând și contribuind cu o parte din necesarul zilnic de vitamine și minerale ce pot fi greu de obținut atunci când suntem la dietă.

În concluzie, extractul de Cătina-albă este un excelent tonic general și digestiv. Acesta fiind una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamine și minerale. În plus, compușii activi (de ex.: acizi organici – malic, chinic, maleic, ascorbic; acizi grași – linoleic, palmitoleic, palmitic, pantotenic, erucic, heptadecanoic, oleic, succinic; aminoacizi, α- și β-caroten, licopen, criptoxantină, zeaxantină, taraxantină, kantofilă, taninuri, polifenoli, flavonoide, fitosteroli – β-sisterol, pectine, fructoză, glucoză, vitamine – A, C, E, D3, complex B, K, minerale și oligoelemente – K, Mn, Cu, P, Ca, Mg, Fe, Na ș.a.) din fructele de Cătină-albă contribuie și la: reglarea tranzitului intestinal, calmarea spasmelor abdominale, calmarea inflamațiilor gastrointestinale, protejarea ficatului, stimularea producției normale de lapte la femeile care alăptează, întărirea sistemului imunitar, atenuarea reacțiilor alergice, normalizarea glicemiei, trigliceridelor și a colesterolului, combaterea paraziților intestinali, menținerea sănătății cardiovasculare, combaterea erorilor de diviziune celulară, protejarea împotriva infecțiilor bacteriene și fungice, îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din fructe de Cătină-albă se numără acțiunea: antispastică, antiinflamatoare, antioxidantă, antialergică, eupeptică, anticolitică, antidiareică, vitaminizantă, mineralizantă, adaptogenă, antiscorbutică, digestivă, ușor hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, tonică generală, galactogogă, bacteriostatică, antifungică, vermifugă, hepatoprotectoare, cardioprotectoare, depurativă și diuretică. Extern se poate folosi pentru: îngrijirea pielii și a tenului datorită proprietăților: antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene, astringente, cicatrizante, vulnerare, detoxifiante și anti-îmbătrânire.

Mesteacănul argintiu (Betula pendula Roth. syn. B. verrucosa Ehrh.), denumit și Mesteacăn alb, este o specie de arbore foios caracterizată prin scoarța sa albă și cu o creștere rapidă în perioada de tinerețe. Acesta face parte din familia Betulacee și este parazitată de ciuperca Chaga (Inonotus obliquus) ce crește pe trunchiurile copacilor din familia Betulacee și este deosebit de importantă în medicina asiatică și în prepararea unor produse cu acțiune antitumorală (datorită betulinei și acidului betulinic acumulate din scoarța de Mesteacăn). Cunoscut încă din Antichitate, Mesteacănul a avut o serie largă și foarte variată de întrebuințări, de la confecționarea mobilierului, ustensilelor de bucătărie sau a încălțămintei, până la utilizarea în alimentație, produse cosmetice, fitoterapie, medicina veterinară sau chiar ritualuri religioase. Alimentar, seva de Mesteacăn este deosebit de apreciată, fiind bogată în zaharuri (1%), substanțe biologic-active, vitamine și minerale. Versatilitatea Mesteacănului este evidentă și în fitoterapie, de la această specie fiind utilizate: frunzele, mugurii, scoarța, rășina, sucul de presare și seva. Acestea pot fi folosite, unele ca atare (seva, frunzele tinere), sau procesate sub formă de infuzie, decoct, macerat, tinctură, gemoderivate, extract uscat ș.a. La rândul lor, fiecare dintre aceste părți ale plantei au numeroase utilizări, fiind indicate în menținerea sănătății sistemelor: renal, hepatic, respirator, digestiv, imunitar, osteoarticular și cardiovascular.

Fitoterapia modernă recomandă folosirea frunzelor de Mesteacăn pentru reglarea colesterolului sanguin, a glicemiei și ca agent antibacterian în igiena orală. De asemenea, frunzele de Mesteacăn au o acțiune diuretică și de protejare a funcțiilor renale, favorizând eliminarea retențiilor de apă, a celulitei, a acidului uric, ureei, azotului, creatininei și a excesului de minerale (calciu, clor, sodiu) din organism, cu proprietăți litolitice (de dizolvare lentă a calculilor renali și biliari). Acest lucru se datorează, în principal, conținutului în flavonoide. Prin acțiunea sudorifică, diuretică, de reglare a tranzitului intestinal, colecistokinetică și hepatoprotectoare, produsele din Mesteacăn sunt utile și în curele de slăbire și detoxifiere, în special atunci când se asociază și cu seva proaspătă care are și acțiune fortifiantă, vitaminizantă și remineralizantă.

În concluzie, extractul de Mesteacăn ajută la întărirea imunității, purificarea organismului și protejarea sistemului osteoarticular. De asemenea, acesta este util în reducerea colesterolului și în combaterea problemelor renale (de ex. nisip, pietre, infecții urinare, albuminurie). În plus, compușii activi (de ex.: ulei volatil; triterpene – betulina, saponine, flavone cu glicol dimetilapigenol, betulozidă, derivați terpenici, acizi organici, metilpentozane, tanin de natură pirocatechinică, mucilagii, rezine, vitamine – vitamina C, săruri minerale și oligoelemente etc.) din frunzele de Mesteacăn, contribuie și la creșterea diurezei, eliminarea toxinelor, stimularea colecistului, eliminarea acidului uric și a retențiilor de apă din organism și reducerea celulitei. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Mesteacăn se numără acțiunea: antiinflamatoare, antiseptică, imunostimulatoare, antivirală, detoxifiantă, sudorifică, ușor hipotensivă, hipocolesterolemiantă, colecistokinetică, diuretică și protectoare la nivelul ficatului, rinichilor, aparatului cardiovascular și a pielii.

Brusturele (Arctium lappa) este o plantă erbacee bianuală, din familia Asteraceae. Acesta este cultivat (în special în Japonia, Coreea, Italia) pentru rădăcinile sale bogate în substanțe nutritive și cu importanță fitoterapeutică, însă crește și spontan sub formă de buruiană pe solurile bogate în humus și azot. Brusturele este o plantă cunoscută și folosită atât în medicina tradițională a Europei, cât și în America sau Asia, cu scopul principal de a „curăța sângele”. Derivatele din rădăcina de Brusture sunt o sursă bogată de săruri și minerale, având proprietăți tonice la nivel hepatobiliar datorită gustului lor amar. Principiile amare conținute de plantă stimulează sucurile digestive și secreția biliară, ușurând digestia, iar inulina prezentă în rădăcină ajută la reglarea tranzitului intestinal prin proprietățile sale prebiotice. Folosite intern, preparatele din Brusture susțin procesele de detoxifiere ale ficatului și purificarea întregului organism prin stimularea secreției și excreției urinei de către rinichi. Astfel, prin eliminarea urinei este stimulată și eliminarea acidului uric, cu efecte benefice asupra sistemului articular. În plus, Brusturele favorizează eliminarea toxinelor și prin transpirație, având un efect reglator asupra glandelor sudorifice. Nu în ultimul rând, consumarea regulată a produselor pe bază de Brusture poate avea un efect hipoglicemiant și de reducere a tensiunii arteriale.

Folosite extern, derivatele din Brusture are o acțiune astringentă, antiseboreică (fiind indicate pentru tenurile grase sau cu probleme), antimicotică și antiseptică (eficiente împotriva acneei, eczemelor, mătreții, ulcerațiilor de la nivelul mucoasei bucale), antiinflamatoare, emolientă și ușor hemostatică, fiind utile în refacerea epidermei lezate și a celei afectate de negi, pete pigmentare, răni și ulcerații. Mai mult, acestea contribuie la menținerea sănătății țesutului epitelial prin acțiunea sa antioxidantă și anti-îmbătrânire. De asemenea, folosirea frecventă a produselor pe bază de Brusture la clătirea părului stimulează creșterea și regenerarea podoabei capilare. Pe scurt, extractul de Brusture: susține mecanismele naturale de apărare ale organismului, stimulează procesele naturale de eliminare a toxinelor de către organism, îmbunătățește digestia, funcția renală și cea hepatobiliară, normalizează glicemia și protejează sănătatea pielii și a părului.

Mod de utilizare Hipocolesterolemiant:

Adulți: câte 2 capsule, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale, cu o cantitate suficientă de lichid, timp de 40 de zile. După o pauză de 10 zile, cura se poate relua.

Este indicată adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, efort fizic moderat și o hidratare corespunzătoare. Se vor evita mesele grele sau copioase (mai ales seara) și excesul de alcool și substanțe energizante.

Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Ceaiul Hipocolesterolemiant de la Hypericum!

Produse cu acțiune similară sau complementară: Natural Statine Forte (capsule), Bitterul Cardiovascular sau Ierburile vieții (capsule, hidroalcoolic), HyperCardio Tonic (capsule), CardioBor (capsule), Hyper-Cardio (capsule), Păducel (Ceaitincturăcapsulesirop), Coenzima Q10 (capsule), RO-BioMush (capsule),Droji-Mag B Complex(capsule), Hyper Antioxidant Forte(capsule),  Vita Vigor (capsule), Hyper Vita (capsule), Hyper Multivitamin cu Luteină/Ginseng (capsule), Memorie Plus (capsule), Omega 3 (din alge/ulei de pește) (capsule), Infostim (capsule),  5-HTP Stres (capsule), Hyper-Stres (capsule), Hyper-Calm (capsule), Antianxietate (capsule), Ceaiul și Tinctura de GențianăSunătoare (Ceaitincturăcapsule), Ceaiul de Talpa-gâșteiCeaiul de HameiUleiul esențial de LavandăSiropul de Vișine, Ceaiul Somn-ușorCeaiul de TeiCeaiul de Mușețel.

Extern se poate combina cu:  Crema AntiagingHyper VenoSan GelCrema cicatrizantăBalsamul Taina PlantelorCrema Întinerire cu Aur, Smirnă și TămâieGelul AnticeluliticUleiul esențial de LavandăUlei esential de PortocalăUlei esential de GrapefruitMelisăMandarineLămâieTămâie sau Ylang-ylang și Sarea de baie Hyper Anti-stres sau Antiaging.

Contraindicații:

Nu se utilizează de către persoanele alergice la plante din Fam. Asteraceae/Compositae sau de către cele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.

Precauții:

  • Femeile gravide sau care alăptează, persoanele care urmează tratamente medicamentoase, cele care se află sub supraveghere medicală (în special pentru bradicardie, glicemie scăzută, tensiune arterială scăzută, afecțiuni renale, hepatice sau cardiovasculare grave) sau cele care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
  • A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
  • A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
  • Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.

Condiții de păstrare:

Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

Mod de prezentare:

Flacon 60 capsule

Greutate neta:

℮ 22,14g

Pentru mai multe informatii despre plantele constituente accesati Cartea.

Capsule Hipocolesterolemiant
Capsule Hipocolesterolemiant

29,00 lei

Hypericum Impex
Logo