Recomandat - 15%

Prețul inițial a fost: 41,00 lei.Prețul curent este: 35,00 lei.

Tip Produs

Recomandari

Alcoolism, Detoxifiere

Plante

Busuiocul Cerbilor (Mentha pulegium), Cătină-albă (Hippophae rhamnoides), Leurda (Allium ursinium), Obligeana (Acorus calamus), Pedicuță (Lycopodium clavatum), Salvie (Salvia officinalis), Sunătoare (Hypericum perforatum)

Producator

Brand

HYPERICUM

Capsule Antifumat, supliment alimentar cu rol adjuvant în limitarea efectelor negative ale fumatului cronic.

Adauga comentariul tau
Adauga la favoriteAdăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 7

Capsule Antifumat

Capsule AntifumatSupliment alimentar cu rol adjuvant în combaterea efectelor nocive ale fumatului cronic

Ingrediente (mg/cps):

Extract fermentat și atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din: frunze de Busuioculcerbilor (Mentha pulegium) – 70 mg, fructe de Cătină-albă (Hippophae rhamnoides) – 35 mg, frunze de Salvie (Salvia officinalis) – 35 mg, părți aeriene de Sunătoare (Hypericum perforatum) – 35 mg, părți aeriene de Pedicuță (Lycopodium clavatum) – 35 mg, rădăcină de Obligeană (Acorus calamus) – 35 mg, frunze de Leurdă (Allium ursinum) – 35 mg; capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză).

Informații nutriționale Per porție

(6 cps)

VNR* (%)

Per porție (6 cps)

Extract din frunze de Busuiocul-cerbilor 420 mg **
Extract din fructe de Cătină-albă 210 mg **
Extract din frunze de Salvie 210 mg **
Extract din părți aeriene de Sunătoare 210 mg **
Extract din părți aeriene de Pedicuță 210 mg **
Extract din rădăcină de Obligeană 210 mg **
Extract din frunze de Leurdă 210 mg **

*VNR = Valoare Nutrițională de Referință cf. Regulament 1169/2011

**Nu a fost stabilită VNR

Produsele Hypericum: Tehnologie extractivă de top. Calitate garantată!

Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.

Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.

De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.

Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.

Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.

Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.

Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din: frunze de Busuiocul-cerbilor, Salvie și Leurdă, fructe de Cătină-albă, părți aeriene de Pedicuță și Sunătoare și rădăcini de Obligeană ce au fost supuse fermentației lactice și presate la rece în prealabil. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.

În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 7 plante medicinale cu cei generați în urma procesului de fermentație, suplimentul Antifumat de la Hypericum contribuie la menținerea sănătății sistemului respirator prin limitarea efectelor negative asociate fumatului cronic. Acesta ajută la reducerea dorinței de a fuma, optimizează procesele de detoxifiere ale organismului și are o acțiune protectoare secundară la nivelul sistemelor cardiovascular și hepatobiliar. În plus, compușii activi (de ex.: taninuri, polifenoli, flavonoide, alcaloizi – clavatină, licopodină, anotină, clavatoxină; pulegonă, mentonă, piperitonă, piperitenonă, diosmină; acizi organici – rozmarinic, cafeic, clorogenic, p-cumaric, ferulic, fumaric, glicolic, gliceric, malic, chinic, maleic, ascorbic; carotenoizi – licopen, criptoxantină, zeaxantină, taraxantină, kantofilă; fitosteroli – β-sitosterol; pectine, fructoză, glucoză, vitamine – A, complex B, C, D3, E, K, minerale și oligoelemente – K, Mn, Cu, P, Ca, Mg, Fe, Na ș.a.) din plantele conținute contribuie și la: fortifierea organismului, susținerea imunității, echilibrarea microbiotei intestinale, eficientizarea digestiei, calmarea tractului respirator superior, fluidizarea și eliminarea secrețiilor bronhice, îmbunătățirea stării de spirit, combaterea stresului oxidativ, reglarea tranzitului intestinal și menținerea unei diviziuni celulare normale. Astfel, printre proprietățile suplimentului Antifumat amintim acțiunea: antitabagică, antiinflamatoare, antioxidantă, citotoxică, antitumorală, antiinflamatoare, detoxifiantă, depurativă, diaforetică, secretolitică, expectorantă, hepatoprotectoare, neuromodulatoare, calmantă la nivelul tractului respirator superior, digestivă, antispastică, laxativă, antilitiazică, antiseptică, antialcoolică, hipotensoare, cardioprotectoare, antireumatică, pro-, pre- și postbiotică.

Caracteristici generale ale produsului:

Fumatul activ sau pasiv, asocierea fumatului cu alcoolul, efortul fizic sau cu alimente foarte grele și fumatul fără a mânca deloc sunt greșeli comune la care mulți suntem expuși pe parcursul vieții noastre. Din nefericire, astfel de obiceiuri au, cel mai adesea, efecte negative profunde asupra sănătății, crescând statusul inflamator din organism, introducând toxine în corp sau cauzând stricăciuni la nivel adenomial. Produsul de față a fost special formulat pentru susținerea organismului în demersul de renunțare la fumat, sau pentru atenuarea efectelor negative ale acestui obicei (de ex., astenie fizică și intelectuală, amețeli, stare de neliniște, agitație, tuse, tulburări digestive, migrene, pierderea memoriei, perturbarea gustului ș.a.m.d.). Datorită formulei holistice, capsulele Antifumat au o acțiune benefică atât prin protejarea sistemelor respirator și digestiv, cât și prin susținerea proceselor naturale de eliminare a toxinelor din organism. De asemenea, suplimentul este util și în susținerea proceselor normale de diviziune celulară, precum și în menținerea bunei funcționări a sistemului imunitar. Nu în ultimul rând, formula holistică și metoda unică de obținere (fermentație lactică a materialului biologic urmată de atomizarea sa) a capsulelor Antifumat le conferă acestora proprietăți calmante și regenerante asupra mucoasei intestinale, având o acțiune antiinflamatoare și de limitare a proliferării microorganismelor patogene la nivelul tractului intestinal, cu efecte benefice și asupra imunității sau a stării de spirit. Această acțiune este posibilă datorită procesului fermentativ, produsul căpătând prin intermediul său noi proprietăți pre-, pro- și postbiotice ce duc la modularea microbiotei intestinale și la amplificarea efectului detoxifiant, antiinflamator, antitusiv, cardioprotector, hepatoprotector, fortifiant și adaptogen al plantelor conținute.

Renunțarea la fumat și susținerea proceselor de detoxifiere și regenerare ale organismului la fumători sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică, procesată și plină de toxine, aditivi și carbohidrați rafinați (zahăr alb, fructoză, glucoză, făină albă și derivatele acesteia, sucuri ș.a.). Mai mult, profilul lipidic este și el dezechilibrat, raportul dintre grăsimile „bune” și cele „rele” (acizi grași esențiali ω-3: ω-6) fiind și el unul nesănătos mai ales în alimentele de tip fast-food. Toți acești factori de stres afectează organismul, microbiota noastră intestinală fiind greu încercată mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. În cazul în care microorganismele benefice sunt afectate, scăzând în număr și diversitate, se poate produce stricarea echilibrului microflorei intestinale, cu efecte nedorite precum: tulburări digestive (acumulare de gaze, digestie lentă sau accelerată, dureri abdominale), hormonale sau imunitare. Spre exemplu, aceste dezechilibre pot fi induse de către tratamentele cu antibiotice, radiografiile abdominale, alimentația săracă în fibre sau, așa cum s-a menționat mai sus, de către alimentele contaminate cu antibiotice, pesticide, microplastice sau diverși agenți patogeni.

Cu alte cuvinte, factorii prezentați mai sus au o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. De aceea, este indicat să încercăm să păstrăm un stil de viață activ, să renunțăm la obiceiuri dăunătoare precum fumatul sau consumul excesiv de alcool și/sau energizante, și să avem o dietă cât mai diversificată și echilibrată pentru a ne asigura că primim necesarul de nutrienți și alți compuși sanogeni. Atunci când acest deziderat este dificil de realizat, putem face apel la suplimentele alimentare de calitate, care conțin dozele corecte de substanțe active, în formule cât mai naturale și ușor de asimilat. Un astfel de exemplu este formula unică a produselor din gama Antifumat de la Hypericum care are la bază extracte din plante cu acțiune: detoxifiantă (Pedicuța, Leurda, Salvia), antiinflamatoare (Salvia, Busuiocul-cerbilor, Pedicuța), digestivă și hepatoprotectoare (Salvia, Obligeana, Sunătoarea), fortifiantă, vitaminizantă și imunostimulatoare (Cătina-albă). Prin alegerea unei formule curate, fără excipienți nenecesari și cu o concentrație potrivită de substanțe active, ne putem susține organismul în lupta cu factorii de stres endogeni și exogeni ce au impact negativ asupra sănătății, prin limitarea proceselor inflamatorii, stimularea detoxifierii și menținerea unor procese normale de diviziune la nivel celular.

În continuare, vom prezenta principalele proprietăți benefice ale ingredientelor din suplimentul Antifumat (capsule):

Busuiocul-cerbilor (Mentha pulegium) este o specie erbacee perenă din familia Lamiaceelor cu proprietăți aromatice și flori decorative, mov. Această specie este strâns înrudită cu Menta comună (Mentha spicata), ambele având un miros proaspăt și revigorant și proprietăți similare. Deși nu se știe cu siguranță, se crede că numele științific al speciei se trage din denumirea latină pentru purice (pulex), făcându-se aluzie la utilizarea tradițională a plantei pentru combaterea infestațiilor cu purici. O altă utilizare tradițională a plantei este aceea culinară, Busuiocul-cerbilor fiind folosit pe post de condiment în mâncăruri gătite sau, proaspăt, în salate. Menționată în scrierile lui Plinius cel Bătrân și ale lui Dioscoride, speciei i s-au atribuit multe proprietăți sanogene. Astfel, Busuiocul-cerbilor este o plantă aromatică medicinală folosită de secole ca tonic digestiv datorită proprietății sale de a stimula secreția sucurilor digestive, de a reduce flatulența și a calma colicile.

În timpul expedițiilor îndelungate, marinarii obișnuiau să își dezinfecteze apa cu această plantă. De asemenea, această specie are o tradiție îndelungată de folosință pentru inducerea menstruației și a contracțiilor uterine în vederea cauzării avortului. Această acțiune se datorează cel mai probabil pulegonei, o monoterpenă ce îi conferă uleiului esențial din Busuiocul-cerbilor mirosul mentolat specific și care, în cantități mari, poate deveni toxic. Din această cauză, preparatele pe bază de Busuiocul-cerbilor nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau celor care alăptează și nici copiilor!

În prezent, Busuiocul-cerbilor este recunoscut și folosit în fitoterapie pentru proprietățile sale carminative, emenagoge (de a induce menstruația), antiseptice, antiinflamatoare, diuretice și tonice asupra sistemului nervos. Acesta este indicat și în ameliorarea simptomelor asociate virozelor datorită acțiunii diaforetice, decongestionante la nivelul căilor respiratorii, secretolitice și expectorante. Extern, preparatele pe bază de Busuiocul-cerbilor dezinfectează și ajută la atenuarea problemelor cutanate minore. De asemenea, proprietățile sedative și antiinflamatorii le recomandă și în calmarea durerilor reumatismale sau cauzate de gută. Nu în ultimul rând, mirosul caracteristic al speciei alungă insectele și chiar rozătoarele, fiind o soluție naturală pentru infestațiile cu purici și unele specii de viermi intestinali.

În concluzie, extractul de Busuiocul-cerbilor ajută la eficientizarea digestiei (profund afectate la fumători!) prin stimularea funcțiilor gastrice și intestinale. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă ajută la decongestionarea căilor respiratorii, are acțiune antiseptică și alungă insectele. În plus, compușii activi (de ex.: pulegonă, mentonă, piperitonă, piperitenonă, tanin, diosmină ș.a.) din Busuiocul-cerbilor contribuie și la tonifierea sistemului nervos, calmarea colicilor abdominale, inducerea menstruației și la calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din Busuiocul-cerbilor se numără acțiunea: tonică la nivel digestiv și nervos, eupeptică, antiseptică, decongestionantă, expectorantă, secretolitică, antispastică, diaforetică, sedativă, emenagogă, vermifugă, carminativă, abortivă, antiinflamatoare și diuretică.

Cătina-albă (Hippophae rhamnoides) este un arbust tufos, rustic, ce face parte din familia Elaeagnaceae. Strămoșii noștri daci utilizau fructele acestui arbust pentru vindecarea scorbutului, fortifierea organismului și ameliorarea problemelor de ficat, stomac sau piele. Deosebit de îndrăgită și de valoroasă, Cătina-albă are o gamă largă de întrebuințări, de la alimentație, până la industria cosmeticelor, medicină tradițională, furajare și chiar și în fixarea și restaurarea solurilor degradate. Datorită utilității sale deosebite și a rezistenței sporite, Cătina-albă este considerată una dintre cele mai valoroase specii de arbuști fructiferi atât din flora spontană, cât și din cea cultivată. Importanța sa nutrițională este de necontestat, fructele de Cătină-albă fiind considerate un adevărat complex vitaminic și mineral natural. O caracteristică aparte a acestor fructe este conținutul de acizi grași (inclusiv cei esențiali), atât în sâmburi, cât și în pulpă. Din ambele se extrage prețiosul ulei de Cătină, cele două surse oferind proprietăți ușor diferite uleiului rezultat. Astfel, uleiul obținut din semințe are o culoare gălbui-portocalie, mai deschisă decât cel obținut din pulpă, principalii acizi grași conținuți fiind cel linoleic și cel α-linolenic (ALA). În ceea ce privește uleiul obținut din pulpă, acesta este mai bogat în acizii palmitic și palmitoleic. Ambele tipuri de uleiuri au proprietăți sanogene și cosmetice importante, dar perisabilitate crescută.

Pe lângă ulei, fructele de Cătină-albă sunt utilizate pentru obținerea multor preparate fitoterapice și alimentare precum: infuzia, decoctul, tincturile și maceratele (în miere, glicerol, apă, alcool), sucul, siropul, nectarul, băuturile alcoolice (cidru, vin din fructe, lichior) și diverse deserturi (dulceață, marmeladă, gem, fructe uscate). Gustul astringent și acrișor al Cătinii este deseori redus prin procese precum înghețarea, fermentarea sau îndulcirea fructelor cu miere, zahăr sau sucuri de fructe. În general, produsele pe bază de Cătină-albă ajută la întărirea imunității naturale a organismului prin bogăția de compuși activi (de ex., fitosteroli, acizi grași esențiali, acidul chinic, L-chebrachitol, vitaminele C și D3, minerale). Aceștia vin în ajutorul organismului în procesele de distrugere a agenților patogeni (fungi, bacterii, virusuri) și în cele de stimulare a formării de anticorpi. De asemenea, compușii cu proprietăți antioxidante din Cătină (de ex., vitamina C, E, carotenoizii, flavonoidele și acizii fenolici) ajută la combaterea formării radicalilor liberi, cauza stresului oxidativ.

Datorită conținutului în fibre și compuși cu acțiune astringentă (acid chinic, taninuri), antiinflamatoare (ALA, vitaminele C, E și D3), antiseptică, vermifugă și antispastică, fructele de Cătină-albă sunt ideale pentru reglarea tranzitului intestinal prea lent sau prea accelerat. Acestea ajută la calmarea intestinelor și a stomacului, susținând și funcția hepatică (acizi organici, Mg, steroli). Mai mult, conținutul în fitosteroli (340-520 mg/kg) precum β-sitosterolul (57-83%), acizi grași esențiali ω-3 cu lanț scurt (ALA), licopen, minerale (Mg, K) și vitamina E contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare, prin fluidizarea sângelui, reducerea ușoară a glicemiei și trigliceridelor, limitarea proceselor inflamatorii, protejarea față de radicalii liberi și reglarea fracțiilor colesterolului (LDL, HDL). Nu în ultimul rând, mineralele (Mg, K, Ca) și vitaminele C, K, D3 contribuie și la menținerea sănătății sistemului osos, oferind alături de alți compuși activi și proprietăți diuretice și detoxifiante acestor fructe-minune, în special când sunt consumate sub formă de infuzie, sirop sau suc. Derivatele din fructe de Cătină-albă fiind binevenite și în curele de slăbire, energizând și contribuind cu o parte din necesarul zilnic de vitamine și minerale ce pot fi greu de obținut atunci când suntem la dietă.

În concluzie, extractul de Cătina-albă este un excelent tonic general și digestiv. Acesta fiind una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamine și minerale. În plus, compușii activi (de ex.: acizi organici – malic, chinic, maleic, ascorbic; acizi grași – linoleic, palmitoleic, palmitic, pantotenic, erucic, heptadecanoic, oleic, succinic; aminoacizi, α- și β-caroten, licopen, criptoxantină, zeaxantină, taraxantină, kantofilă, taninuri, polifenoli, flavonoide, fitosteroli – β-sisterol, pectine, fructoză, glucoză, vitamine – A, C, E, D3, complex B, K, minerale și oligoelemente – K, Mn, Cu, P, Ca, Mg, Fe, Na ș.a.) din fructele de Cătină-albă contribuie și la: reglarea tranzitului intestinal, calmarea spasmelor abdominale, calmarea inflamațiilor gastrointestinale, protejarea ficatului, stimularea producției normale de lapte la femeile care alăptează, întărirea sistemului imunitar, atenuarea reacțiilor alergice, normalizarea glicemiei, trigliceridelor și a colesterolului, combaterea paraziților intestinali, menținerea sănătății cardiovasculare, combaterea erorilor de diviziune celulară, protejarea împotriva infecțiilor bacteriene și fungice, îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din fructe de Cătină-albă se numără acțiunea: antispastică, antiinflamatoare, antioxidantă, antialergică, eupeptică, anticolitică, antidiareică, vitaminizantă, mineralizantă, adaptogenă, antiscorbutică, digestivă, ușor hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, tonică generală, galactogogă, bacteriostatică, antifungică, vermifugă, hepatoprotectoare, cardioprotectoare, depurativă și diuretică. Extern se poate folosi pentru: îngrijirea pielii și a tenului datorită proprietăților: antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene, astringente, cicatrizante, vulnerare, detoxifiante și anti-îmbătrânire. În produsul de față, fructele de Cătină-albă au rolul de susținere a sistemelor digestiv și imunitar afectate de fumatul cronic, precum și de vitaminizare a organismului și combatere a stresului oxidativ generat de acest obicei nesănătos.

Salvia (Salvia officinalis) este un subarbust peren, termofit, heliofit ce face flori mici albastre-violet și este parte din familia Lamiaceae/Labiatae. Foarte îndrăgită, această specie este cultivată pentru proprietățile sale medicinale, aromatice și ornamentale. Cel mai probabil, planta și-a căpătat numele din latinescul „salvare” (a salva), indicând importanța deosebită pe care romanii i-o acordau acestei specii pentru proprietățile sale sanogene. Iar romanii nu au fost singurii, virtuțile Salviei fiind bine cunoscute și apreciate și de către vechii egipteni, greci, daci sau chinezi ce o considerau un panaceu. Vedem, astfel, că Salvia și-a demonstrat utilitatea și este folosită din timpuri străvechi, motiv pentru care, în zilele noastre este una dintre plantele de referință din fitoterapia modernă. Derivatele din frunzele acestei plante sunt recomandate pentru optimizarea digestiei prin stimularea funcțiilor hepatice și biliare, calmarea mucoaselor gastrice și intestinale și ușurarea eliminării gazelor. De asemenea, preparatele pe bază de Salvie sunt complementare în combaterea bufeurilor și transpirației nocturne, putându-se asocia cu Lavanda. Salvia este adjuvantă și în calmarea sistemului nervos, îmbunătățirea memoriei și reechilibrarea sistemului endocrin datorită conținutului în fitoestrogeni. Aceasta sporește rezistența organismului față de factorii de stres și îl tonifică datorită conținutului bogat de vitamine și minerale.

Pe scurt, extractul de Salvie ajută la echilibrarea balanței hormonale, cu eficiență sporită în reducerea transpirațiilor nocturne abundente. În plus, compușii activi (de ex.: ulei eteric cu hidrocarburi terpenice: pinen, camfen, mircen, terpinen, limonen, ocimen, alloocimen, cimen, terpinolen, tujen, tujan, tricilen, cubeben, copaen, bourbonen, guijumen, cariofilen, izocariofilen, maalien, aromadendren, alloaromadendren, humulen, cadinen, calamenen, sitosterol, stigmasterol; și compuși oxigenați: borneol, terpineol, linalool, sabinol, viridifloral, cariofil-enoxid, tuionă, camfor, aldehidă acetică, aldehidă izovalerianică, acetat de bornil, acetat de linalil, acetat de sabinol, izovalerianat de metil, compuși parafinici, flavone – derivați liberi sau glicozați de luteolină și apigenină; taninuri – care, în timpul uscării, se transformă în flobafene; enzime: fenolaze, peroxidaze, oxidoreductaze, biciclic-monoterpe-nol-dehidrogenază; acizi organici: rozmarinic, cafeic, clorogenic, p-cumaric, ferulic, fumaric, glicolic, gliceric; rășină, lipide, glucide, saponină, vitamine: complex B, vitamina C și substanțe minerale cu K, Ca, P, Mg, Na, Fe, Mn, Zn, B, Cu, Mo) din frunzele acestei specii contribuie și la: secreția și evacuarea bilei, întărirea imunității, fluidizarea sângelui, normalizarea glicemiei, combaterea stresului oxidativ și limitarea proceselor inflamatorii din organism. Astfel, printre virtuțile derivatelor din Salvie se numără acțiunea: antisudorifică, antioxidantă, digestivă, colecistokinetică, tonic amară, fitoestrogenică, stomahică, emenagogă, antispastică, carminativă, antigalactogenă, hipoglicemiantă, hipotensivă și diuretică. În produsul de față, Salvia susține digestia și procesele de detoxifiere ale organismului. De asemenea, ajută la protejarea ficatului și la limitarea stresului oxidativ indus de fumatul activ sau pasiv.

Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o specie erbacee aromatică, perenă, din familia Hypericaceae. Menționată în nenumărate scrieri din antichitate, precum cele ale lui Plinius cel Bătrân, Dioscoride, Galen, Paracelsus sau Hipocrate, Sunătoarea este una dintre cele mai cunoscute și utilizate specii de plante medicinale. Aceasta a făcut parte din numeroase antidoturi și panacee precum mitridatiumul (presupus a fi fost creat de către Mitridate al VI-lea) sau teriacul Venețian (Theriaca andromachi). Astfel, de-a lungul timpului aceasta a fost folosită pentru combaterea și ameliorarea multor probleme de sănătate, spre exemplu: dezinfectarea și grăbirea închiderii rănilor, combaterea stărilor de tristețe, apatie, oboseală, reglarea ciclului menstrual, normalizarea digestiei, calmarea tusei, curățarea rinichilor, combaterea incontinenței urinare la copii (enurezis), protejarea ficatului sau calmarea durerilor. De asemenea, acesteia i s-au atribuit numeroase proprietăți mistice, fiind considerată utilă în alungarea duhurilor rele și protejarea casei și a animalelor. În prezent, Sunătoarea este recunoscută și folosită în fitoterapie pentru proprietățile sale benefice asupra sistemului nervos, precum și a celui digestiv. Aceasta a fost dovedită științific ca fiind de 3 ori mai eficientă în îmbunătățirea stării de spirit față de antidepresivele de sinteză. Acest efect se datorează conținutului în hipericină, un compus activ major din Sunătoare ce acționează prin inhibarea monoaminooxidazei și recaptarea serotoninei la nivel postsinaptic. De asemenea, proprietățile sedative și antiinflamatorii le recomandă și în calmarea durerilor reumatismale sau cauzate de gută.

În concluzie, extractul de Sunătoare ajută la menținerea echilibrului psiho-emoțional, inducerea unei stări de bine, combaterea stărilor de oboseală nervoasă, agitație, depresie și nervozitate și la obținerea unui somn odihnitor. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă are proprietăți antivirale (virusuri gripale A şi B, stomatite veziculare, virusuri herpetice) și antibiotice (germeni gram pozitivi și negativi – Escherichia coli, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans). În plus, compușii activi (de ex.: antrachinone – hipericină, pseudohipericină, hiperforină, adhiperforină; flavonoide – quercitrină, izoquercitrină, hiperozide, rutin; taninuri, catechine, bioflavonoide, derivați fluoroglucinici, acizi fenol-carboxilici – cafeic, clorogenic, ferulic; fitosteroli – beta-sitosteroli, triterpene, carotenoizi, vitamine – C, A; xantone, colină, săruri minerale ș.a.) din părțile aeriene de Sunătoare contribuie și la optimizarea digestiei, drenarea bilei, protejarea stomacului, reducerea tensiunii arteriale, reducerea durerilor reumatice și de natură menstruală, menținerea sănătății renale și la calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Sunătoare se numără acțiunea: tonică la nivel nervos și digestiv, anxiolitică, antidepresivă, colecistokinetică, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, antivirală, antibacteriană, analgezică, cicatrizantă, antidiareică, reepitelizantă, capilaro-protectoare, hipotensoare, antipruriginoasă, antihemoroidală și diuretică. În formula de față, Sunătoarea este folosită pentru susținerea digestiei și protejarea sistemului hepatobiliar al fumătorilor, precum și pentru atenuarea disconfortului psiho-emoțional resimțit de către cei care încearcă să renunțe la acest obicei.

Pedicuța (Lycopodium clavatum) este o plantă erbacee care face parte din familia Lycopodiaceae (care cuprinde aproximativ 400 de specii de ferigi din care 7 genuri pot fi regăsite și în flora țării noastre). Similar altor ferigi, această specie preferă zonele însorite și mai ales umede din regiunile montane și submontane, fiind întâlnite prin păduri de molid, brad, de amestec, pe pășuni umede, pe coastele dealurilor, în zone pietroase și în mlaștinile de turbă din Carpații Orientali Meridionali și din Munții Apuseni. Ca distribuție, specia este răspândită în Europa, Asia, America, Africa și pe Insulele Hawai și Mariane. Deoarece face parte dintr-o familie cu o vechime considerabilă (cu origini în Devonianul timpuriu), Pedicuța nu produce flori sau semințe, înmulțirea speciei având loc, printre altele, cu ajutorul sporilor. Aceștia sunt inflamabili și au o compoziție mare de acizi grași (40-50%), printre care amintim acidul hexadecenic, deoxistearic, palmitic, oleic și acizii esterificați cu glicerină.

Cu o istorie de folosință ce datează din Antichitate, Pedicuța și-a căpătat un loc bine-meritat în medicina tradițională umană și veterinară a numeroase popoare. Pe teritoriul țării noastre, daco-geții foloseau planta contra „opărerilor”, pudrând copiii mici cu sporii săi. Tot din sporii de Pedicuță se obținea un decoct pe bază de vin care era utilizat în combaterea calculozei renale și de vezică, în timp ce decoctul din planta întreagă era utilizat ca diuretic și purgativ. Din tulpina plantei se obținea un remediu natural cu proprietăți protectoare la nivel hepatobiliar, prin fierberea acesteia în 2 L de apă împreună cu rădăcină de Ghințură (Gentiana spp). Extern, planta se mai folosea pentru clătirea părului, în scopul îmbunătățirii rezistenței și texturii acestuia.

În fitoterapia modernă, preparatele pe bază de Pedicuță sunt recomandate pentru limitarea adicției față de alcool și tutun. Datorită proprietăților diuretice excelente, Pedicuța este recomandată în eliminarea nisipului și a calculilor renali, stopând formarea de noi calculi. Compușii activi din plantă îi conferă și proprietăți laxative sau purgative, în funcție de doză. Pedicuța ajută și la modularea răspunsului imun din organism, reducând inflamațiile musculare și articulare, fiind, astfel, adjuvant în problemele de natură reumatică. Nu în ultimul rând, tot mai multe studii științifice recente evidențiază și efectul citotoxic și antitumoral al preparatelor pe bază de Pedicuță. Cu toate acestea, planta este încă insuficient studiată, impunându-se intensificarea studiilor riguroase pentru a se putea înțelege mai bine mecanismele de acțiune ale produselor derivate din această specie și pentru a se putea stabili factorul risc-beneficiu și efectele secundare ale folosirii acestora pe termen lung.

În concluzie, extractul de Pedicuță ajută la protejarea funcțiilor renale, stimulând diureza și contribuind la eliminarea litiazei renale. În plus, compușii activi (de ex.: alcaloizi – clavatină, licopodină, anotină, clavatoxină; nicotină, substanțe triterpenoide, episeratriol, flavonoide, fitosterine, acizi organici, săruri minerale ș.a.) din părțile aeriene de Pedicuță contribuie și la: menținerea diviziunii celulare normale și distrugerea celulelor aberante, calmarea durerilor reumatice, reglarea tranzitului intestinal, combaterea poftei de fumat și/sau alcool, protejarea celulelor hepatice și stimularea refacerii lor, relaxarea contracturilor musculare și susținerea proceselor de detoxifiere proprii organismului. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din Pedicuță se numără acțiunea: antitabagică, antialcoolică, citotoxică, antitumorală, antiinflamatoare, antireumatică, hepatoprotectoare, antispastică, laxativă, neuromodulatoare, antilitiazică, detoxifiantă. În formula de față, extractul de Pedicuță are rolul de a reduce dorința de a fuma și de a susține procesele normale de diviziune celulară și pe cele de detoxifiere ale organismului.

Obligeana (Acorus calamus) este o plantă erbacee perenă, aromată, spontană sau cultivată, din familia Acoraceae (fiind mutată din familia Araceae). Aceasta crește spontan pe marginea apelor curgătoare, lacurilor și a bălților și în mlaștini, fiind parte a florei spontane din Asia centrală, India, Europa, sudul Rusiei și Siberia. Relativ asemănătoare cu Irisul și deseori confundată cu acesta, Obligeana și-a primit denumirea științifică de la Dioscoride, „Acorus” provenind, se pare, din grecescul „kóri” – pupilă și „calamus” fiind derivat din „kálamos” – trestie/stuf. O posibilă explicație a numelui este dată de faptul că rădăcina acestei specii era folosită pentru combaterea problemelor oculare.

Printre primele mențiuni scrise despre Obligeană au fost făcute de către egiptenii antici și datează din anul 1.300 îen. Aceștia foloseau specia la obținerea parfumurilor, însă planta a avut nenumărate întrebuințări medicinale, atât umane cât și veterinare, de-a lungul timpului, în special în Medicina Tradițională Chineză, în Ayurveda și în medicina Siddha. Astfel, în India și SUA, Obligeana are o tradiție îndelungată de folosință ca adjuvant în răceli, fiind utilă pentru combaterea stărilor febrile, tusei sau durerilor în gât. În Europa, planta a fost folosită în mod empiric pentru ușurarea digestiei și stimularea poftei de mâncare, ameliorarea problemelor intestinale sau de stomac și calmarea hemoroizilor. Alte utilizări au mai fost: reducerea durerilor reumatice, alungarea insectelor, înlăturarea senzației de frig, stabilizarea reacțiilor auditive și calmarea mușcăturilor de șarpe.

În prezent, fitoterapia modernă recomandă produsele derivate din rizomii de Obligeană pentru adresarea problemelor de natură gastrointestinală, cu accent pe calmarea mucoasei gastrice și a celei intestinale, reglarea tranzitului intestinal, evacuarea gazelor din stomac și intestine și stimularea poftei de mâncare (chiar și în cazul persoanelor cu anorexie sau a bolnavilor de cancer gastric). De asemenea, datorită proprietăților tonice și ușor-sedative asupra sistemului nervos central, Obligeana este utilă ca adjuvant și în calmarea spasmelor – în special ale mușchilor netezi din regiunea organelor. Aceasta are o acțiune pozitivă și în cazurile de nervozitate, anxietate, depresie, insomnie sau epilepsie. Nu în ultimul rând, specia poate fi folosită extern, pentru calmarea durerilor reumatice și hemoroidale, stimularea regenerării părului prin creșterea circulației sangvine la nivelul scalpului și îngrijirea plăgilor.

În concluzie, extractul de Obligeană ajută la susținerea sistemelor digestiv și nervos. Acesta protejează mucoasa gastrointestinală și îmbunătățește memoria și tonusul mental. În plus, compușii activi (de ex., ulei volatil – linalool, eugenol, pinen, camfen, camfor, calamol, calamenol, cineol, metilengenol, azulen; principii amare – acorină, acoretină; sescviterpene, acid acoric, acoronă, criptoacoronă, calaconă, alcamonă, acoragermacrone, asaraldehide, metilamină, zaharuri – dextrine, dextroze, amidon, acid palmitic, colină, tanin, rezine, mucilagii, vitamina B1, C și săruri minerale) din rizomii de Obligeană contribuie și la: întărirea sistemului nervos central, ușurarea adormirii și îmbunătățirea somnului, stimularea secrețiilor salivare, gastrice și intestinale, redobândirea poftei de mâncare, eliminarea toxinelor din organism pe cale urinară, relaxarea musculaturii netede din regiunea organelor interne, ușurarea digestiei, favorizarea eliminării gazelor din intestine și ameliorarea stărilor depresive, de agitație, anxietate sau a episoadelor epileptice. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din Obligeană se numără acțiunea: eupeptică, tonic-amară, tonică asupra sistemului nervos, ușor-sedativă, calmantă, antispastică, analgezică, antiinflamatoare, antiseptică, insecticidă, detoxifiantă, carminativă, antihemoroidală, analgezică și diuretică. Extern, Obligeana ajută la grăbirea refacerii zonelor lezate, combaterea infecțiilor bacteriene, reducerea neplăcerilor asociate hemoroizilor, stimularea circulației sanguine la nivelul scalpului și calmarea durerilor reumatice sau gutoase. De asemenea, Obligeana ajută la îndepărtarea insectelor, având efect insecticid datorită aldehidei azarilice pe care o conține. Astfel, extern, acesta are acțiune: antiseptică, antiinflamatoare, ușor-revulsivă, calmantă, antihemoroidală și insecticidă. În produsul de față rolul Obligenei este acela de a ajuta la protejarea și refacerea mucoasei gastrointestinale afectate de fumatul cronic, calmarea stărilor de nervozitate și îmbunătățirea tonusului mental, și susținerea proceselor de detoxifiere.

Leurda (Allium ursinum) este o plantă erbacee perenă, spontană, geofită, medicinală și alimentară care face parte din familia cu specii bulboase Amaryllidaceae (în care se regăsesc și Narcisele, Agavele, Ghioceii, Ceapa, Usturoiul, Prazul, Arpagicul sau Șalota), subfamilia Allioideae (fostă familie de sine-stătătoare denumită în trecut Alliaceae). Deoarece sunt specii înrudite, Leurda are un miros asemănător cu cel al Usturoiului, fiind adesea întâlnită crescând prin pădurile umbroase de foioase și prin tufărișuri. Specia este cunoscută și apreciată din vechime, aceasta fiind utilizată încă din perioada mezolitică, probabil ca aliment și/sau furaj, conform celor mai recente descoperiri arheologice din Danemarca (Barkjær) și Elveția (Thayngen-Weier). De asemenea, Leurda era foarte îndrăgită și de către romani, grecii antici și de triburile germanice. Acestea din urmă considerau că acest usturoi sălbatic era sursa puterii urșilor. De aici și denumirea latină de Allium, însemnând „usturoi” și ursinum, ce face trimitere la urs. Explicația este aceea că Leurda, sau Usturoiul-ursului, este una din speciile preferate de ursul brun atunci când acesta iese din hibernare, planta oferindu-i putere după traversarea iernii. Cunoscută și de către strămoșii noștri daci, Leurda era denumită „aibuta”, „aibuldua”, „aliurdua” sau „aliurdă”. Aceștia o foloseau ca substitut pentru Usturoi, consumând-o în stare proaspătă pentru proprietățile sale detoxifiante și antitoxice, ca sursă de vitamina C sau pentru creșterea diurezei. Decoctul din frunzele acestei plante era folosit pentru combaterea problemelor la rinichi.

În fitoterapia modernă, Leurda este folosită, cel mai adesea, crudă, ca extract uscat sau la prepararea tincturilor (cu uz intern sau extern), putând fi valorificată și sub formă de infuzie, decoct, macerat, suc sau diluție homeopatică. Având numeroase proprietăți sanogene, Leurda este un excelent tonic digestiv și cardiovascular. Similar Usturoiului, aceasta își datorează acțiunea antibacteriană allicinei, care acționează asupra germenilor gram-pozitivi, cât și asupra celor gram-negativi, chiar și la diluții infime de 1:100.000. Mai mult, Leurda are și o acțiune antifungică și antivirală, fiind un bun adjuvant în răceală și gripă, având și proprietăți de reducere a febrei. Pe lângă acțiunea antiseptică și antivirală preparatele pe bază de Leurdă au și alte efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Spre exemplu, acestea ajută la combaterea fenomenelor sclerotice caracteristice aterosclerozei și arteriosclerozei. De asemenea, Leurda este un bun reglator al tensiunii arteriale, această acțiune datorându-se conținutului în compuși derivați ai sulfului precum sulfura de alil. Nu în ultimul rând, aceasta contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare prin fluidizarea sângelui, reducerea colesterolului și eliminarea acidului uric din organism. Pe lângă acțiunea antitrombotică, derivatele din Lucernă au și proprietăți antioxidante, inhibând generarea de radicali liberi. La nivel digestiv, Leurda este un bun adjuvant în modularea microbiotei intestinale, combătând dispepsia și limitând procesele de fermentație, fiind utilă în colite sau dizenterie. În consecință, derivatele de Leurdă au un efect antiseptic la nivel digestiv, carminativ, de combatere a balonării, ușurând digestia și redând senzația de confort digestiv. Mai mult, Leurda stimulează peristaltismul intestinal, fiind o opțiune eficientă în atonia digestivă. Deși la unele persoane (de obicei cele cu sensibilități și intoleranțe alimentare) Leurda poate fi iritantă, la cei care tolerează Usturoiul, aceasta este, de regulă, ușor acceptată și are proprietăți benefice, stomahice, de reglare a activității digestive (de ex., redarea poftei de mâncare, stimularea sucurilor digestive, drenarea colecistului și protejarea funcției hepatice).

Nu în ultimul rând, derivatele din Leurdă sunt adjuvante și în susținerea proceselor de detoxifiere ale organismului și protejarea sănătății sistemului urinar. Spre exemplu, Leurda este deosebit de utilă în combaterea intoxicațiilor cu nicotină, precum și la oprirea hematuriei, prin proprietățile sale hemostatice. Aceasta este un real ajutor și pentru combaterea infestațiilor cu viermi intestinali, favorizând eliminarea acestora. De asemenea, prin efectul diuretic, produsele pe bază de Leurdă sunt utile în eliminarea excesului de acid uric din organism, protejarea împotriva litiazelor renale și eliminarea, pe cale urinară, a altor toxine din organism. Similar, Leurda este utilă și în combaterea retențiilor de fluide, înlăturând senzația de picioare grele și obosite. Nu în ultimul rând, studii recente ale compușilor organosulfuroși din Leurdă, precum și a altor ingrediente active, au indicat și o posibilă acțiune anticancerigenă a derivatelor din aceasta. Folosită extern, de exemplu sub formă de tinctură, Leurda poate fi folosită la efectuarea frecțiilor, stimularea circulației sangvine, combaterea hemoroizilor, ameliorarea varicelor, îndepărtarea senzației de „picioare grele”, resorbția edemelor, calmarea durerilor reumatice și gutoase, îngrijirea sănătății orale (fiind adjuvantă în stomatite sau parodontită), combaterea infecțiilor și inflamațiilor de la nivelul tractului respirator superior, combaterea inflamației de la nivelul tegumentelor și grăbirea vindecării plăgilor sau a ulcerelor varicoase.

În concluzie, extractul de Leurdă ajută la protejarea sistemelor cardiovascular, digestiv și respirator. În plus, compușii activi (de ex.: ulei eteric, compuși organosulfurați – sulfura de alil, aliină, divinil sulfați, dimetilsulfonați; glucide – levuloză; cisteină, fibre, acizi organici, flavonoide, vitamine – A, complex B, C și săruri minerale – Ca, Fe, Mg, P, Na, Cu ș.a.) din frunzele de Leurdă contribuie și la: oprirea hemoragiilor (în special a hematuriei), normalizarea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului seric, ușurarea digestiei, eliminarea toxinelor din organism pe cale urinară și gastrointestinală, reglarea motilității intestinale, combaterea intoxicării nicotinice, distrugerea microorganismelor patogene de la nivel pulmonar și intestinal, creșterea motilității intestinale și favorizarea eliminării helminților, reducerea stărilor febrile, fluidizarea sângelui, combaterea proceselor inflamatorii, a sclerozei și a radicalilor liberi, creșterea secreției și excreției urinare și eliminarea acidului uric. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Leurdă se numără acțiunea: antiseptică la nivel digestiv și pulmonar, antiinflamatoare, hipotensoare, hemostatică, antioxidantă, stomahică, digestivă, ușor laxativă și diuretică, detoxifiantă și antitoxică, vermifugă, hipotensivă, cardioprotectoare, imunomodulatoare, febrifugă și antisclerotică. În produsul de față, Leurda are un rol însemnat în protejarea sănătății cardiovasculare și respiratorii, contribuie la eficientizarea digestiei și la detoxifierea organismului.

Mod de utilizare:

Adulți: 3-6 capsule pe zi, câte 1-2 înaintea meselor principale. Durata recomandată a unei cure este de 40 de zile, cu 1 săptămână pauză, după care se poate relua. Cura trebuie însoțită de o voință puternică, de odihnă corespunzătoare și de o alimentație sănătoasă.

Pentru o acțiune mai puternică, se recomandă asocierea cu Ceaiul și Tinctura Antifumat, de la Hypericum!

Produse cu acțiune similară sau complementară: Hyper-Bron (capsule), Hyper-Astm (capsule), Ceaiul și Tinctura Antibronșitică, Pedicuță (ceai, tinctură, capsule), Hyper Antioxidant Forte (capsule), Hyper-Tum (ceai, capsule, sirop), Vitacan Forte (capsule), Acid Alfa-Lipoic (capsule), Coenzima Q10 (capsule), CardioBor (capsule), RO-BIOMUSH (capsule), Hyper Anti-aging (capsule), Bitterul Taina Plantelor Ediție Aniversară 25 ani Negru/Roșu, Hyper Digestiv (capsule), Hyper-Gas (capsule), Spirulină cu Aloe și Cătină-albă (capsule), Hyper-Stres (capsule), Leurdă (capsule, tinctură), Noni (capsule), Royal LactoImun (capsule), Hyper-Dep-Diu (capsule), Siropul Elixirul vieții RO, Siropul contra tusei (cu sau fără zahăr), Siropul de Brad, Siropul cu extract natural de Brad și Propolis, Siropul de Iederă, Siropul de Ridiche-neagră (cu sau fără propolis), Ceaiul și Tinctura Depurativă, Ceaiul de Scai-vânăt, Isop, Podbal, Brusture, Obligeană, Lumânărică sau de Salvie și Oțetul Antistres sau Oțetul cu Soc de la Hypericum.

Extern se poate combina cu: Pasta de dinți naturală Hyper BoronProtect (cu sau fără bicarbonat), Sprayul cu Propolis și Acid alfa lipoic, Balsamul Taina Plantelor, Crema Hyper-Reum, Crema cu Untul Pământului, Arnică și Petrol, Uleiul esențial de Salvie, Brad, Pin, Ienupăr, Eucalipt, Cuișoare, Busuioc, Camfor, Mentă sau Cimbru, Uleiul Inhalații și Aromaterapie I și II, Tămâia Naturală Aromată (Trandafir, Sparta, Chiparos Regal) și Sarea de baie Hyper Anti-stres sau Hyper Anti-aging de la Hypericum.

Contraindicații:

Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Contraindicat copiilor și femeilor gravide sau care alăptează.

Precauții:

  • Persoanele care urmează tratamente medicamentoase, cele care se află sub supraveghere medicală,sau care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
  • În timpul curei, se recomandată limitarea expunerii la soare din cauza efectului fotosensibilizant al Sunătoarei.
  • Persoanele alergice sau intolerante la specii din genul Allium (de ex: Ceapă, Șalotă, Praz, Usturoi) pot prezenta o sensibilitate și la derivatele din Leurdă.
  • A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
  • A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
  • Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă alimentară echilibrată și un stil de viață sănătos.

Condiții de păstrare: bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

Pentru mai multe informatii despre plantele constituente accesati Cartea.

Q & A

Ask a question
You must be logged in to ask a question Log In
There are no questions yet
Capsule Antifumat
Capsule Antifumat

Prețul inițial a fost: 41,00 lei.Prețul curent este: 35,00 lei.

Hypericum Impex
Logo