Salcie (Salix alba)

Alte denumiri

Salcie (Salix alba)

Caractere morfologice

Descriere şi răspândire:

Arbore cu coroană neregulată, înalt de până la 20 m. Rădăcinile sunt puternice şi adânci, dar şi trasante (orizontale aproape de suprafaţa solului), uneori şi adventive. Tulpina este strâmbă cu lujeri subţiri şi flexibili, verzi-gălbui. Scoarţa tânără este netedă, cenuşiu-verzuie şi formează timpuriu ritidom gros cenuşiu-brun care se desprinde cu uşurinţă. Frunzele – lanceolate, de 4-10 cm lungime, serate pe margini, pubescente la început pe ambele feţe, apoi numai pe dos. Florile – unisexuate-dioice, cele bărbăteşti în amenţi gălbui de 2-6 cm, cu câte 2 stamine şi o bractee; cele femeieşti în amenţi verzui, de 4 cm lungime, alcătuite din ovar glabru cu stil scurt şi o glandă nectariferă la bază. Fructele – capsule alungite cu seminţe prevăzute cu egrete de peri pentru răspândire. Înflo­reşte în luna aprilie, odată cu înfrunzirea.

Răspândită în lunci şi zăvoaie, mlaştină, malurile râu­rilor, mai mult în zona de câm­pie, cu cerinţe mari faţă de umiditatea solului, suportând chiar înmlăştinirea. Are cerinţe mici faţă de climă şi sol.

Părţile utilizate: Cortex Salicis – scoarţa.

Recoltarea:

Se face primăvara în lunile martie-mai când se desprinde cu uşurinţă, numai de pe ramurile tinere de 2-3 ani, sub formă tubulară, de jgheab sau fâşii, cu suprafaţa exterioară netedă, de culoare verde-cenuşie până la verde-gălbuie, galbenă-brun-deschis la interior, fără lemn. Nu are miros, gustul este astringent amărui.

Uscarea:

Se face la soare sau în încăperi bine aerate; uscarea lentă poate duce la mucegăire sau brunificarea produsului. Artificial se usucă la maxim 60 grade C.

Randamentul la uscare: 2 – 3/1.

Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi: scoarţe pătate sau înnegrite la interior – max. 5%, fragmente de lemn – max. 2%, corpuri străine organice şi minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%.

Salcie (Salix alba)

Compoziție chimică

Compoziţie chimică:

Coaja de Salcie conţine glicozizi fenolici, în special salicilaţi, dintre care salicina şi derivaţii acesteia (salicortina şi tremulacina), taninuri (în special de natură cetochimică, galotaninuri şi procianidine), flavonoizi (izocvercitrina şi naringina) şi glucozidele acestora

Salcie (Salix alba)

Ultilizare

Acţiune biologică:

– Analgezică – datorită inhibiţiei sintezei prostaglandinelor prin derivaţii salicilinei care sensibilizează receptorii durerii periferice;

Antipiretică, antiinflamatoare;

– Astringentă, antiseptică, antibacteriană, antitermică.

Recomandări:

Preparatele pe bază de Salcie sunt complementare pe cale internă în: artrite, guturai şi gripă la copii, aciditate gastrică, febră, dureri reumatice, dureri de cap.

Pe cale externă în: acnee, dermatite seboreice, mătreaţă, afte bucale, stomatite, gingivită, parodontoză, răni, arsuri, întreţinere pentru toate tipurile de ten, reumatism articular acut şi reumatism cronic.

În medicina populară, coaja de Stejar se foloseşte pe cale internă ca: antireumatic, analgezic, febrifug, sedativ, astringent şi hemostatic (datorită taninurilor), în dismenoree, insomnii, nevroze, anxietate.

Pe cale externă în: stomatite, hemoroizi, bătături, transpiraţie exce­sivă a picioarelor.

Mod de folosire:

Intern decoct din 2 linguriţe scoarţă, se fierbe 10 minute, se beau 2 căni pe zi. Extract natural din Salcie încapsulat.

Extern decoct din 4 linguriţe scoarţă la 250 ml apă, pentru gargară, băi locale, comprese, cataplasme sau adăugat la apa de baie generală, în reumatism; creme hidratante şi antiaging, loţiuni antimătreaţă, balsamuri de păr.

Contraindicaţii:

Nu prezintă.

Salcie (Salix alba)

Galerie Imagini

Salcie (Salix alba)

Note Informatorii

Salcie (Salix alba)

Bibliografie

Bibliografie

BIBLIOGRAFIE :

Material publicat cu acordul autorilor:

  • Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
  • Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare,Ed Semne 2016
Salcie (Salix alba)

Legături interne

Salcie (Salix alba)

Legaturi Externe

Legături externe

Produse Hypericum ce contin planta
Salcie (Salix alba)
  • Salcie (Salix alba)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *