Turița mare (Agrimonia eupatoria)

Descriere şi răspândire:

Plantă erbacee, perenă, erectă şi păroasă, cu rizom scurt simplu sau ramificat şi cu rădăcini firoase. Tulpina este neramificată sau ramificată la vârf, înaltă de 30 – 100 cm, cu internodii din ce în ce mai alungite spre vârf. Frunzele dispuse altern pe tulpină sunt imparipenate, cu foliolele sesile mari care alterneaza cu altele mici, toate dinţate pe margini. La baza tulpinii funzele formează o rozetă şi sunt mai lungi, de până la 16 cm. Florile sunt dispuse în raceme alungite, de 10 – 20 cm, pe tipul 5: 5sepale, 5petale galbene libere, 10 – 20 stamine, gineceu cu 2 carpele, fructul – 2 nucule care rămân închise în receptaculul prevăzut  în partea de sus cu ghimpi rigizi, recurbaţi.

Răspândită din zona de câmpie până în zona montană, în luminişuri şi margini de pădure, tufărişuri, margini de drumuri şi livezi, la soare sau semiumbră, pe soluri moderate de la bazice până la slab acide.

Părţile utilizate: Herba Agrimoniae-părţile aeriene ale plantei.

Recoltarea:

Se realizează la începutul înfloririi, din iunie până în prima jumătate a lunii august, evitându-se fructificaţiile. Se taie cu secera sau cu cuţitul întreaga plantă de la suprafaţa solului împreună cu rozeta de frunze. Nu se recoltează plantele de pe lângă drumuri.

Are miros slab, gust amărui, astringent.

Uscarea: se face natural, la umbră, în locuri bine aerisite, în strat subţire sau în uscătorii la 35 grade C. Înainte de uscare se înlătură fructificaţiile mature, îngălbenite şi tulpinile prea groase, lemnificate.

Randamentul la uscare: 3-4/1

Condiţiile tehnice de recepţie admit ca impurităţi: tulpini cu diametrul peste 4 mm- max. 3%, fructificaţii mature îngălbenite-max. 5%, tulpini lemnificate-max. 1%, plante brunificate sau decolorate-max.1%, corpuri străine organice sau minerale-max. 1%, umiditate-max. 13%.

Compoziţia chimică:

Taninuri, flavonoide, substanţe amare diterpenice- marubină, acid marubic, ulei esenţial, dioxid de siliciu, acid nicotinic, vitaminele C si K, acid ursolic, saruri minerale.

Acţiune biologică:

– Astringentă datorită taninurilor, pentru tenurile iritate, seboreice, părul gras ;

– Stimulentă a secreţiilor gastrice datorită substanţelor amare;

– Antiinflamatoare şi cicatrizantă;

– Diuretică şi antivirală.

Recomandări:

Preparatele din Turiţă-mare sunt complementare în: anorexie, hipoaciditate gastrică, hipertrofie de prostată, viroze, diaree, tulburări circulatorii, reumatism, calculoză renală, gingivită, stomatită, faringită.

            Mod de folosire:

Intern – infuzie din 1-2 linguriţă plană la 200 ml apă; se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Extern – infuzie dublu concentrată pentru: spălături locale, gargară, comprese.

            Contraindicaţii: în ulcer gastric.

Hypericum Impex
Logo