Armurariu (Silybum marianum)

Armurariu (Silybum marianum), descriere şi răspândire:

Plantă anuală sau bianuală de cultură, înaltă de 0,5-1,5 m, ghimpoasă pe frunze şi inflorescenţe. Rădăcina fusiformă. Tulpina – ramificată, cu şanţuri longitudinale şi cu peri scurţi. Frunzele – alterne, alungit-ovate, de 8-15 cm lungime; nervura princi­pală şi nervurile secundare se prelungesc într-un ghimpe mai lung, iar între aceştia se găsesc ghimpi mai mici; glabre, pătate cu alb, fără peţiol şi amplexicaule. Florile – roşii, grupate în antodii mari de 4-5 cm cu foliolele involucrului terminate cu ghimpi lungi de 1-2 cm şi rigizi. Fructele – achene muchiate, glabre, cu papus. Înfloreşte în lunile iunie-septembrie.

Răspândită în culturi, în sudul şi vestul ţării, necesitând temperaturi ridicate mai ales în timpul înfloririi şi fructificării. Are cerinţe moderate faţă de umiditate şi sol, dar nu suportă solurile grele cu apă stagnantă.

Părţile utilizate: Fructus Cardui – fructele.

Recoltarea:

Se face după căderea frunzelor, de preferinţă dimineaţa pe soare, pentru a nu se scutura, pe măsura maturizării fructelor, prin tăierea antodiilor; recoltarea se poate face mecanizat când 60-80% din antodii sunt mature. Fără miros, cu gust carac­teristic.

Uscarea:

Se face pe cale naturală prin întinderea anto­diilor într-un strat 5-10 zile, întoarcerea zilnică până la uscarea completă, apoi urmează treieratul mecanic şi selectarea fructelor cu vânturători şi selectoare specifice.

Compoziţie chimică:

Fructele conţin silimarină (flavonolignane) 1,5-3%, formată din 3 substanţe active: silibina, silicristina şi silidianina; ulei gras – în care predomină acidul linoleic; acid oleic, acid palmitic, proteine, cantităţi mici de tocoferol, steroli (colesterol), campesterol, stigmasterol, sinosterol, mucilagii.

Acţiune biologică:

  • Hepato-protectoare şi regeneratoare hepatică – datorită flavono­lignanelor care au proprietatea de a stabiliza membrana celulară şi sinteza proteinelor, accelerând procesul de regenerare a celulelor hepatice. Studii recente susţin că pentru regenerarea hepatică, silimarina stimulează ADN-ul dependent de polimeraza ARN-ului accelerând formarea ribozomilor şi sinteza proteică;
  • Antihepatotoxică – prin modificarea structurii periferice a membranei celulare a hepatocitelor oprind penetrarea toxinelor şi stimularea acţiunii polimerazei A nucleolare în acţiunea de sinteză proteică şi regenerare a hepatocitelor;
  • Antioxidantă – de inhibare a peroxidării lipidice afectate de produşi xenobiotici, cum ar fi alcoolul şi medicamentele de sinteză;
  • Antiinflamatoare – extern, prin aplicarea tratamentului local cu sili­marină se reduc edemele;
  • Fotoprotectoare asupra pielii – previne formarea dimerilor de piri­midină după expunerea la soare;
  • Antifibrotică şi anticarcinogenetică la nivelul pielii (reduce cu 92% numărul tumorilor cauzate de UV şi substanţele chimice cancerigene);
  • Hidratantă şi emolientă.

Recomandări:

Preparatele pe bază de fructe de Armurariu sunt complementare pe cale internă în: afecţiuni hepatice, hepatita A, ciroză alcoolică şi medica­mentoasă, intoxicaţii cu ciuperci, tulburări dispeptice, ca tratament de întreţinere în bolile cronice şi inflamatorii ale ficatului, în ciroza hepatică compensată şi în insuficienţa hepatică.

În medicina populară, fructele şi frunzele de Armurariu se folosesc şi în: pleurezie, boli de splină, indigestii.

Pe cale externă în: eczeme, întreţinerea tenului sensibil, uscat, pre­venirea şi reducerea efectelor fotoîmbătrânirii, fotoprotecţie, întreţinerea părului.

Mod de folosire:

Intern infuzie din 1 linguriţă fructe de Armurariu, proaspăt măcinat la 200 ml apă, se beau 2 căni pe zi, prima înainte de micul dejun după care se stă 20 minute culcat pe partea dreaptă. A doua cană se împarte în două: după masa de prânz şi după cină. Cura durează 2 săptămâni şi se reia după alte 2 săptămâni. Preparate standardizate cu silimarină naturală. Tinctura de Armurariu – 15 picături de 3 ori pe zi, timp de 2 săptămâni în verucoză.

Extern infuzie pentru spălături locale, comprese, produse antiaging cu extract de Armurariu.

Contraindicaţii:

Rareori unele persoane au reacţii alergice şi un efect uşor laxativ.

BIBLIOGRAFIE :

Material publicat cu acordul autorilor:

  • Dr.Biolog Pop Maria,Prof.Dr.Farm.Bojor Ovidiu- Fitoterapia în folosul tuturor,Ed.Medicală 2010
  • Dr.Biolog Pop Maria,Dr.Farm.Pop Andrea,Dr.farm.Pop Oana,Dr.Farm.Pop Octavian Vasile-Terapia cu plante medicinale și suplimente alimentare,Ed Semne 2016

Preparate din sau ce contin Armurariu (Silybum marianum)

Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 0
– 18%
Bitter Taina Maramuresului 10 x 30ml – Supliment alimentar, obținut din 40 de plante medicinale, cu rol tonic și stimulent general al organismului

Bitter Taina Maramureșului 10 x 30ml

45,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 4
– 17%
Bitter Taina Maramuresului 500ml

Bitter Taina Maramuresului 500ml

64,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 4
– 17%
Bitter Taina Maramuresului 500ml

Bitter Taina Maramuresului 200ml

32,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 0
Recomandat
Tinctura de Armurariu - supliment alimentar cu rol adjuvant in afectiuni ale aparatului digestiv și afectiuni hepato-biliare.

Tinctura de Armurariu

13,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 2
– 17%
Capsule Armurariu - este un supliment alimentar atent formulat pentru menținerea bunei funcționări a ficatului, avand silimarina ca substanța activă.

Capsule Armurariu

29,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 3
– 17%
Capsule Hyper Antioxidant - supliment alimentar cu rol adjuvant în încetinirea procesului natural de îmbătrânire.

Capsule Hyper Antioxidant

29,00 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 9
– 17%
Capsule Hyper Bil - este un produs atent formulat pentru menținerea bunei funcționări a sistemelor hepatobiliar și digestiv.

Capsule Hyper Bil

32,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 6
– 17%
Capsule Protector Ficat - Vitamine si Suplimente Naturale - Produs Hypericum Impex

Capsule Protector Ficat

32,50 lei
Adăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 1
– 18%

Ceai Armurariu vrac

7,00 lei
Hypericum Impex
Logo