Capsule Hyper Pros
39,00 lei Original price was: 39,00 lei.32,50 leiCurrent price is: 32,50 lei.
|
||||||||||||
Dimensiuni | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Capsule Hyper Pros, Supliment alimentar cu rol adjuvant în mentinerea sanatatii prostatei.
HYPER-PROS
Supliment alimentar cu rol de menținere a sănătății prostatei și a sistemului urinar.
Caracteristici generale Hyper-Pros:
Suplimentul alimentar Hyper-Pros este un produs concentrat, atent formulat pentru menținerea bunei funcționări a sistemului urinar și a prostatei, în special la bărbații de peste 45 ani. Datorită formulei holistice și a metodei unice de obținere (fermentație lactică a materialului biologic urmat de atomizarea sa), capsulele Hyper-Pros contribuie eficient la limitarea proceselor inflamatorii și iritative de la nivelul prostatei, protejând împotriva creșterii acesteia în volum și ușurând urinarea.
De asemenea, acestea au și proprietăți depurative, antiseptice și antilitiazice, limitând dezvoltarea microorganismelor patogene la nivel uro-renal și stimulând eliminarea acidului uric și a altor toxine pe cale urinară. În plus, datorită procesului fermentativ, produsul capătă și proprietăți pre-, pro- și postbiotice ce amplifică efectul protector și regenerator al compușilor din plante asupra mucoasei gastrointestinale și contribuie la echilibrarea microbiotei tractului digestiv și a celui uro-renal.
Susținerea sănătății prostatei și a aparatului uro-genital sunt demersuri cu atât mai importante cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (raport ω-6:ω-3 disproporționat, exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). De asemenea, microbiota noastră intestinală este tot mai greu încercată mai ales din cauza prevalenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale. Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, ne afectează organismul sporind generarea de radicali liberi și favorizând apariția unui status proinflamator în corp.
Inflamația cronică este declanșatorul principal pentru multe probleme de natură metabolică, renală, hepatică, cardiovasculară, autoimună, neuronală, osteoarticulară și chiar și pentru unele alergii. Astfel, prezența unui status inflamator în organism pe perioade îndelungate de timp are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. În astfel de cazuri, sistemul uro-genital poate deveni vulnerabil, fiind predispus la infecții și la inflamație. Aflată la intersecția dintre sistemul urinar și cel reproducător masculin, prostata este și ea afectată de expunerea la procesele inflamatorii – ca urmare a unui stil de viață solicitant și/sau dezorganizat și de reducerea cantității de testosteron – ca urmare a înaintării în vârstă și a diferiților factori de mediu (de ex. xenohormonii). Cel mai adesea, afectarea acestui organ are drept cauză producerea excesivă a hormonului dihidrotestosteron (DHT) din testosteron, fapt ce duce la calviție (pierderea părului) și la inflamarea și mărirea în volum a prostatei. Ignorată, această condiție influențează sănătatea întregului aparat urinar, putând cauza infecții urinare, litiază sau chiar obstrucție urinară. Mai mult, creșterea în dimensiuni și rigidizarea prostatei poate avea o influență negativă și asupra performanțelor sexuale, scăzând semnificativ calitatea vieții.
De asemenea, aparatul urinar este greu încercat mai ales din cauza rolului său esențial în purificarea sângelui și eliminarea pe cale urinară a toxinelor. Pe deasupra, un metabolism lent, consumul excesiv de sodiu, precum și alți factori de natură fiziologică și psihologică, pot determina retenția apei în țesuturi cauzând disconfort și un aspect inestetic. Totuși, poate cel mai important aspect de avut în vedere este acela că un sistem renal suprasolicitat poate afecta sănătatea cardiovasculară sau pe cea pulmonară, acesta nefiind capabil să elimine corect reziduuri metabolice precum acidul uric sau nefiind capabil să filtreze corect urina (de ex., cauzând pierderi de proteine în urină). Mai exact, afecțiunile cronice renale pot conduce la creșterea presiunii arteriale, fapt ce suprasolicită sistemul cardiovascular. Așadar, protejarea sănătății rinichilor este un demers prioritar, în special în cazul persoanelor cu diabet, din cauza riscului crescut al acestora de a dezvolta probleme de natură renală.
Deși sursele de stres sunt multiple, nu trebuie să ne descurajăm! Soluția optimă este aceea de a adopta, treptat, un stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și refacere, cu activitate fizică regulată de intensitate moderată, cu un management eficient al stresului, cu o hidratare corectă și cu o alimentație variată, bazată pe alimente cât mai puțin procesate, de origine controlată, de sezon și cu un profil nutrițional echilibrat, bogat în nutrienți. Din fericire, acest deziderat poate fi susținut cu ajutorul suplimentelor alimentare, ele având rolul de a preîntâmpina și adresa posibile carențe, de a optimiza procesele organismului și de a limita impactul negativ al multitudinii de factori de stres cu care ne confruntăm în mod constant. Astfel, pentru o protecție eficientă a prostatei și asigurarea bunei funcționări a sistemului uro-renal, se poate face apel la produse ce au la bază compuși activi cu proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, diuretice, detoxifiante, antiproliferative și modulatoare la nivelul microbiotei uro-renale.
Un astfel de produs este Hyper-Pros, formulă unică ce combină acțiunea complexă a extractelor atomizate din 6 plante medicinale obținute majoritar din flora sălbatică a țării noastre. Astfel, produsul de față este o alegere ideală pentru susținerea sistemelor uro-renal și reproducător masculin, mai ales în cazul dezechilibrelor generate de înaintarea în vârstă sau a problemelor de altă natură (de ex., stres, comportament alimentar irațional, tratamente medicamentoase, probleme autoimune sau hormonale). De asemenea, suplimentul contribuie și la o ușoară reglare a glicemiei și a profilului lipidic.
Ingrediente Hyper-Pros (mg/cps):
Extract fermentat și atomizat (pe suport de 10% maltodextrină) din: părți aeriene de Ghimpe (Xanthium spinosum) – 75 mg, părți aeriene de Pufuliță-cu-flori-mici (Epilobium parviflorum) – 75 mg, taluri de Lichen-de-piatră (Cetraria islandica) – 25 mg, rădăcină de Osul-iepurelui (Ononis spinosa) – 25 mg, părți aeriene de Țintaură (Centaurium erythraea) – 25 mg, părți aeriene de Urzică-moartă (Lamium album) – 25 mg; capsulă vegetală (hidroxipropil metilceluloză, gumă gellan).
Informații nutriționale | Per porție
(6 cps) |
VNR* (%)
Per capsulă |
VNR* (%)
Per porție (6 cps) |
Extract din părți aeriene de Ghimpe | 450 mg | ** | ** |
Extract din părți aeriene de Pufuliță-cu-flori-mici | 450 mg | ** | ** |
Extract din taluri de Lichen-de-piatră | 150 mg | ** | ** |
Extract din rădăcină de Osul-iepurelui | 150 mg | ** | ** |
Extract din părți aeriene de Țintaură | 150 mg | ** | ** |
Extract din părți aeriene de Urzică-moartă | 150 mg | ** | ** |
*VNR = Valoare Nutrițională de Referință
**Nu a fost stabilită VNR
Detalii Hyper-Pros:
Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.
Mai mult, suntem bucuroși să anunțăm actualizarea integrală a produselor din gama „Hyper”! Având la bază primele și cele mai longevive formule ale firmei, această gamă cuprinde produse obținute aproape exclusiv din extracte naturale din plante regăsite în flora spontană a țării noastre. Deoarece știm cât de mult îndrăgiți aceste formule cu tradiție, am dorit să le creștem și mai mult eficiența și proprietățile sanogene. Utilizând fermentația bacteriană – o modalitate de procesare cunoscută și apreciată din timpuri străvechi, însă realizând-o prin folosirea unor tulpini moderne, ultraperformante de lactobacili și a unor procedee inovatoare, am conferit formulelor noastre tradiționale din gama „Hyper” noi proprietăți sanogene, precum acțiunea pro- și post-biotică. Prin selecționarea unor tulpini deosebit de active de Lactiplantibacillus plantarum (fost Lactobacillus plantarum) și controlarea atentă a procesului de fermentație lactică a plantelor medicinale, am mărit biodisponibilitatea suplimentelor, le-am crescut activitatea biologică și sanogenă și le-am transformat în produse cu acțiune biotică.
De multă vreme, plantele și fructele fermentate trezesc un interes considerabil datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Alimentele fermentate sunt produse cu valoare nutrițională și funcțională ridicată și cu efect pozitiv asupra sănătății umane. Transformarea materialului vegetal în timpul fermentației are ca rezultat modificări ale proprietăților organoleptice și nutriționale ale produsului, mărește siguranța alimentelor, prelungește perioada de valabilitate și oferă anumite caracteristici sanogene și senzoriale. Efectul fermentației asupra matricei informațional-nutriționale a plantei este specific microorganismelor implicate și depinde de materialul vegetal utilizat, în special de compoziția sa chimică unică. În plus, alimentele fermentate pot fi o sursă de probiotice, prebiotice și postbiotice care promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și ținerea sub control a celor patogene. Acțiunea combinată a bioticelor din alimentele fermentate poate avea un efect sinergic asupra sănătății intestinale, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat și la modularea răspunsul imunitar.
Fermentația lactică este un proces prin care bacteriile lactice transformă zaharurile prezente în alimente în acid lactic. Acest acid nu numai că acționează ca un conservant natural, prelungind perioada de valabilitate a alimentelor, dar conferă și o aromă acidulată caracteristică. Alimentele comune care suferă acest tip de fermentație includ iaurtul, brânza și legumele murate. Culturile de lactobacili au o tradiție îndelungată în industria alimentară, fiind folosite în procesele de fermentație lactică pentru conservarea alimentelor, îmbunătățirea aromei, texturii și a proprietăților organoleptice și nutriționale ale mâncării. Prin metabolizarea carbohidraților precum amidonul conținut în materialul vegetal, bacteriile lactice produc acizi grași esențiali cu lanț scurt și alte componente organice cu greutate moleculară mică. Câteva exemple de astfel de componente ar fi: complexul vitaminic B, aminoacizii și substanțele fenolice precum quercetina, luteolina și acidul clorogenic, fitosterolii și enzimele.
Lactiplantibacillus plantarum este unul dintre cele mai nomade, studiate și des întâlnite specii de lactobacili din alimentele fermentate, fiind sigur pentru consum (QPS – EFSA și GRAS – US FDA) și regăsindu-se printre microorganismele utile din microbiota intestinală a organismului uman și a altor mamifere. Pe lângă bine-cunoscutul efect de conservare a alimentelor, un aspect pozitiv deosebit al fermentării cu L. plantarum, efect bine documentat științific, este acela de reducere a imunoreactivității alimentelor. Altfel spus, prin fermentarea alimentelor cu potențial alergenic crescut (lapte, soia, grâu etc.) cu acest bacil, s-a observat reducerea semnificativă a severității răspunsului alergic pe care organismul îl are ca urmare a consumului acestora. De asemenea, acest microorganism și numeroasele sale tulpini au o importanță deosebită în industria alimentară și datorită producției diverse de bacteriocine (peptide sau proteine de dimensiuni mici), în special din clasele I și II, deosebit de potente din punct de vedere al activității antimicrobiene, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. Nu în ultimul rând, procesele fermentative cu L. plantarum au și capacitatea (documentată științific) de a reduce cantitatea de aflatoxine din alimente.
Noi studii efectuate pe diversele tulpini de L. plantarum și bacteriocinele produse de acestea au dezvăluit o serie vastă de proprietăți sanogene ce rezultă din fermentarea alimentelor cu acest tip de microorganism. Dintre acestea, amintim: proprietățile antioxidante (prin generarea și biodisponibilizarea compușilor fenolici și a enzimelor precum superoxid dismutaza – SOD); proprietățile cardio- și hepato-protectoare (prin generarea și biodisponibilizarea unor compuși sanogeni precum fitosterolii, polifenolii sau acizii grași esențiali cu lanț scurt); proprietățile hipoglicemiante (prin creșterea sensibilității la insulină și eficientizarea metabolismului glucidic, în plus alimentele fermentate au un conținut redus sau aproape inexistent de zaharuri); proprietățile vitaminizante (literatura de specialitate consemnând o creștere a folaților – vit. B9, riboflavinei – vit. B2 și a vitaminelor B12, K și C în alimentele vegetale fermentate); proprietățile mineralizante (procesul de fermentație poate duce la creșterea cantității de minerale și oligoelemente precum: calciul, sodiul, magneziul, fierul, sulful, seleniul sau borul, prin reducerea substanței uscate ca urmare a descompunerii carbohidraților și proteinelor de către L. plantarum); proprietățile imunomodulatoare și imunofortifiante (derivate din activitatea pre-, pro- și postbiotică a L. plantarum și a derivaților săi); proprietățile antibacteriene (fiind consemnată științific eficiența în limitarea dezvoltării și în reducerea populațiilor de Salmonella typhimurim, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Streptococcus pyogenes); proprietățile antivirale (mecanismul de acțiune antiviral datorându-se stimulării funcției sistemului imunitar prin creșterea toxicității celulelor ucigașe naturale, creșterea producției de citokine proinflamatorii și creșterea citotoxicității limfocitelor T – CD3+, CD16+, CD56+); proprietățile antidepresive și anxiolitice (derivate din modularea microbiotei intestinale, stimularea producției de serotonină la nivel intestinal și creșterea cantității de vitamine din complexul B); proprietățile anti-obezitate și de reducere a grăsimii corporale (prin biodisponibilizarea și generarea de compuși sanogeni precum: acizii organici, compușii fenolici, polizaharidele sau proteazele, și prin controlul apetitului prin modularea sensibilității la leptine, reglarea metabolismului lipidelor, îmbunătățirea metabolismului glucozei, promovarea conversiei adipocitelor, modularea proceselor inflamatorii, și modularea microbiotei intestinale prin promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt); și, nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare și anti-îmbătrânire (prin generarea și reglarea activității enzimelor antioxidante, reducerea stresului oxidativ, modularea proceselor inflamatorii și îmbunătățirea performanței sistemului imunitar). Așadar, prin fermentarea materialului biologic din produsele gamei „Hyper” cu tulpini de L. plantarum de ultimă generație, am reușit să obținem o valoare nutritivă și sanogenă superioară formulelor noastre clasice, valoare observată prin creșterea biodisponibilității și a cantităților de compuși activi precum: polifenolii, flavonoidele, acizii organici, bioticele (pro-, pre- și postbiotice), vitaminele, mineralele, acizii grași esențiali cu lanț scurt, compușii antibacterieni și antivirali, și enzimele cu activitate antioxidantă.
Deși am introdus etapa fermentației bacteriene, extractele fermentate din plante sunt supuse în continuare atomizării – un proces menajant, net superior obținerii pulberilor prin măcinarea plantelor uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile (precum bioticele rezultate din procesele de fermentație) sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.
Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din părți aeriene de Ghimpe, Pufuliță-cu-flori-mici, Țintaură, Urzică-moartă, tali de Lichen-de-piatră și rădăcini de Osul-iepurelui ce au fost supuse fermentației lactice și presate la rece în prealabil. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.
În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale, enzimele și bioticele pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile, enzimele și culturile pre-, pro- și postbiotice rezultate prin fermentație sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină și/sau gumă acacia. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină/gumă acacia prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina/guma acacia acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea compușilor activi și se asigură o acoperire enterică a acestora, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele și microorganismele instabile în mediul acid din stomac. Un aspect important de menționat este acela că maltodextrina sau alte zaharurile din produsul final se regăsesc doar în cantități neglijabile, fiind aproape inexistente, datorită acțiunii bacteriilor lactice (L. plantarum) care rămân vii în urma atomizării și care le folosesc pe post de hrană.
De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale, bioticele și alți compuși valoroși din materia primă și din procesul fermentativ, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, prin procedurile de uscare clasice. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție fermentativă, urmată de atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională poartă informația viului, este recunoscut de organism și îi imprimă acestuia un comportament antientropic, regenerant și fortifiant. Astfel, prin procesul original de fermentație și atomizare dezvoltat de Laboratoarele Hypericum, procedeu unic pe piața suplimentelor din România, se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate, congelate sau fermentate.
În concluzie, prin sinergia compușilor activi din cele 6 plante medicinale, cu cei generați în urma procesului de fermentație, produsul Hyper-Pros de la Hypericum contribuie la: protejarea sănătății prostatei, în special în cazul domnilor de peste 45 de ani; menținerea bunei funcționări a sistemului uro-renal; stimularea eliminării toxinelor din organism pe cale urinară și normalizarea fluxului urinar; împiedicarea multiplicării microorganismelor patogene de la nivelul aparatului urinar; reducerea riscului de formare a calculilor renali și favorizarea eliminării celor deja existenți; limitarea proceselor inflamatorii din organism; menținerea bunei funcționări a aparatului reproducător masculin; protejarea sistemului cardiovascular; ușurarea digestiei; protejarea mucoasei gastrointestinale; menținerea sănătății articulare prin stimularea eliminării acidului uric; combaterea diviziunii celulare necontrolate. Pe scurt, printre virtuțile suplimentului Hyper-Pros se numără acțiunea: antiinflamatoare, diuretică, detoxifiantă, depurativă, antilitiazică, antiseptică la nivel urinar, antireumatică, antiproliferativă, antioxidantă, antigutoasă, cardioprotectoare, imunomodulatoare, hemostatică, pro-, pre- și postbiotică.
Prezentarea compușilor activi din Hyper-Pros:
Ghimpele (Xanthium spinosum), cunoscut și drept Holeră, Spin-de-holeră, Dracilă, Asprică, Corneci, Ghimpe-tare, Ganofer, Lipici, Spin-alb, Pălămidă, Scaiete-muscălesc, Scai-rusesc, Spin-mocănesc, Volbură-mică sau Ghimpe-de-prostată este o plantă erbacee anuală spontană, cu un caracter invaziv ce face parte din familia Asteraceae sau Compositae (în care se regăsesc și Floarea-soarelui, Cicoarea, Echinacea, Coada-șoricelului, Păpădia, Brusturele, Pelinul, Tarhonul și multe altele). Acesta poate fi găsit crescând spontan pe pășuni, pe marginea drumurilor, în proximitatea așezărilor omenești, alături de culturi de legume, Lucernă sau prășitoare din regiunile de câmpie și de deal. Poate tolera clima tropicală și solurile aride. Deși originea exactă nu este cunoscută pentru această specie, se bănuiește că ar proveni din America de Sud (Chile), fiind răspândită în prezent pe tot continentul American, în Europa, China, Rusia, Australia și părți din Orientul Mijlociu și Africa. Specia se caracterizează printr-o rădăcină pivotantă, tulpină bogat ramificată, pubescentă, cu spini la baza frunzelor și înălțimi de 20-80 cm. Frunzele sunt ovat-lanceolate cu 3 lobi și cu nervuri deși, iar florile sunt de culoare verzuie, mici și grupate separat în funcție de sex (cele masculine în vârful ramurilor fiind grupate în calatidii globuloase, iar cele feminine la baza frunzelor, având aspect de fruct cu spini îndoiți în vârf/ciulin).
Folosit încă din Antichitate, Ghimpele s-a dovedit util în combaterea a numeroase probleme de sănătate, de-a lungul timpului și este recunoscut în medicina tradițională a multor popoare. Strămoșii noștri daci au denumit această plantă „curionnecum”, „curionnecuma” sau „thraxila” și au folosit-o pentru tratarea holerei. În medicina populară română, Ghimpele este folosit de mult timp pentru afecțiunile căilor urinare și ale prostatei. La ruși acesta a fost folosit empiric ca remediu pentru turbare. În Medicina Tradițională Chineză frunzele și fructele acestei specii sunt folosite în adresarea problemelor de natură inflamatorie (de ex. artrită reumatoidă) și sunt recunoscute pentru proprietățile sudorifice, antipiretice și sedative. De asemenea, numeroase popoare din regiunile sud-europene și nord-africane au o tradiție îndelungată de folosire a Ghimpelui în scopuri antidiabetice, antitumorale, sialagoge sau diuretice.
Pe scurt, fitoterapia modernă recomandă preparatele pe bază de Ghimpe în problemele de natură uro-genitală, cu precădere la persoanele de sex masculin cu vârste peste 45 ani. Studiile științifice au evidențiat proprietățile benefice ale acestei plante în adenomul de prostată, litiazele renale, prostatită, cistopielită colibacilară și în infecțiile cu Proteus vulgaris. Spre exemplu, astfel de studii clinice și de laborator au fost conduse și pe teritoriul țării noastre în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. Oamenii de știință implicați au putut observa proprietăți cicatrizante, dezinfectante și anticongestive ale extractului apos de Ghimpe, cu efecte benefice în afecțiunile deja menționate. Astfel, Ghimpele a contribuit la sterilizarea urinei și retenția selectivă în serul sanguin a electroliților (Mg2+, K+), cu efect protector asupra miocardului. De asemenea, conform fitoterapiei moderne, produsele pe bază de Ghimpe ajută și la menținerea bunei funcționări a tiroidei, în special în cazul în care există un surplus de hormoni tiroidieni. Nu în ultimul rând, specia poate fi folosită și extern în cazul adenomului de prostată sau pentru combaterea infecțiilor bacteriene și fungice, pentru adresarea problemelor de natură inflamatorie și pentru îngrijirea plăgilor.
În concluzie, extractul de Ghimpe ajută la menținerea funcționării normale a aparatului uro-genital masculin. Folosit în mod regulat, acesta are o acțiune benefică la nivelul prostatei, rinichilor și al tiroidei. În plus, compușii activi (de ex., lactone – xantatina, xantinină, xantanol, tomentosin, xantinosin, xantanolide, saponine, fitosteroli – beta-sisteroli, stigmasterol; flavonoide, acizi organici – cafeic, clorogenic, diterpene, taninuri, carotenoide, ulei volatil ș.a.) din părțile aeriene de Ghimpe ajută și la: relaxarea musculaturii netede a vaselor mari, ușurarea digestiei, favorizarea eliminării gazelor reducerea inflamației și dimensiunilor prostatei, combaterea infecțiilor microbiene de la nivelul aparatului urinar, combaterea litiazei renale, reglarea funcției tiroidiene, limitarea proceselor de diviziune celulară necontrolată, reducerea glicemiei, stimularea salivării și susținerea proceselor de eliminare a toxinelor din organism pe cale urinară și sudorifică. Pe scurt, printre virtuțile ceaiului de Ghimpe se numără acțiunea: antiinflamatoare, antiseptică, diaforetică, diuretică, antitumorală, hipoglicemiantă, sialagogă, antidiareică și anticongestivă la nivelul prostatei. Extern, Ghimpele ajută la grăbirea refacerii zonelor lezate, combaterea infecțiilor microbiene (fiind deosebit de eficient împotriva speciei Proteus vulgaris), reducerea dimensiunilor prostatei și combaterea problemelor de natură inflamatorie. Astfel, extern, acesta are acțiune: antiinflamatoare, cicatrizantă, astringentă și dezinfectantă.
Pufulița-cu-flori-mici (Epilobium parviflorum), cunoscută și drept Sburătoare-de-mlaștină, Sburătoare-de-zăvoi sau Pufuliță-de-zăvoi este o plantă erbacee perenă, hemicriptofită ce face parte din familia Onagraceae (în care se regăsesc numeroase specii de Pufuliță/Epilobium, Luminiță/Oenothera, Cerceluș/Fuchsia și multe alte plante cu rol decorativ și/sau medicinal). Aceasta poate fi întâlnită crescând spontan pe malul apelor, prin fânețe, zăvoaie, văi, gropi sau rovine din regiunile de câmpie și până în cele montane. Specia se caracterizează printr-o tulpină cilindrică, înaltă de 1 m, de la bază căreia pornesc lăstari scurți. Frunzele sunt alternante sau opuse, înguste, lanceolate cu marginile ascuțit-zimțate, iar florile sunt de culoare roz sau mov deschis, cu receptacul infundibuliform, caliciu cu 4 sepale și corolă cu 4 petale. Spontană pe continentele European și Asiatic, specia a fost introdusă și pe teritoriul Americii de Nord.
Folosită din vechime, Pufulița-cu-flori-mici s-a dovedit utilă în combaterea a numeroase probleme de sănătate de-a lungul timpului, și este recunoscută în medicina tradițională a multor popoare. La sate, Pufulița-cu-flori-mici este folosită empiric de mult timp pentru protejarea ficatului, a căilor urinare și a prostatei. Se crede că sătenii au observat efectul pozitiv al plantei asupra rațelor care consumau frunzele sale. Acestea erau mai rezistente la îmbolnăvire și, astfel, frunzele plantei au fost introduse și în consumul alimentar uman, mai cu seamă în salate sau sub formă de infuzie. Zonele cu cea mai semnificativă tradiție de consum de la noi din țară sunt Transilvania și sudul Carpaților de Curbură.
În ceea ce privește fitoterapia modernă, aceasta recomandă preparatele pe bază de Pufuliță-cu-flori-mici în problemele de natură uro-genitală, cu precădere la persoanele de sex masculin cu vârste peste 45 ani. Studiile științifice au evidențiat proprietățile benefice ale acestei plante în hipertrofia de prostată, litiazele renale, prostatită, infecțiile tractului urinar inferior și probleme ale sistemului digestiv. Literatura de specialitate indică și proprietăți cicatrizante, dezinfectante, hemostatice și anticongestive ale extractului de Pufuliță-cu-flori-mici, cu efecte benefice în afecțiunile deja menționate mai sus. De asemenea, conform fitoterapiei moderne, produsele pe bază de Pufuliță-cu-flori-mici ajută și la menținerea bunei funcționări a ficatului și vezicii biliare datorită acțiunii depurative, coleretice și colagoge.
Pe scurt, Pufulița-cu-flori-mici ajută la menținerea funcționării normale a aparatului uro-genital masculin. Folosită în mod regulat, aceasta are o acțiune benefică la nivelul prostatei și rinichilor, susținând funcția excretoare și mecanismele de detoxifiere ale organismului. În plus, compușii activi (de ex., polifenoli, campferol, mircetină, mircetin-rubinozidă, quercetină, flavonoide, acizi organici – elagic, cafeic, ursolic, oleanolic, hidroxiursolic, hidroxioleanolic; taninuri, saponine triterpenice și steroidice, antociani, aminoacizi esențiali, ulei volatil, vitamine – C și minerale – Mg, Zn, Cu, K, S, P, Co ș.a.) din părțile aeriene de Pufuliță-cu-flori-mici ajută și la: susținerea sistemului digestiv, protejarea funcției hepatice și stimularea colecistului, reducerea inflamației și dimensiunilor prostatei, combaterea infecțiilor microbiene de la nivelul tractului urinar inferior, combaterea litiazei renale, menținerea diviziunii celulare normale și limitarea proceselor de diviziune celulară necontrolată, calmarea mucoasei gastrointestinale, oprirea sângerărilor și susținerea proceselor de eliminare a toxinelor din organism pe cale urinară. Astfel, printre virtuțile extractului de Pufuliță-cu-flori-mici se numără acțiunea: antiinflamatoare, antiseptică, depurativă, antioxidantă, diuretică, antitumorală, hemostatică, hepatoprotectoare, colecistokinetică, astringentă, și anticongestivă la nivelul prostatei.
Lichenul-de-piatră (Cetraria islandica), cunoscut și drept Mușchi-creț, Jeleghin-de-munte sau Mușchi-de-munte, este o specie de lichen din familia Parmeliaceae (cea mai mare familie de fungi care formează licheni, cuprinzând peste 2.700 de specii din 71 de genuri). Datorită aspectului său de „tufă” de mici dimensiuni (creștere verticală de 8-10 cm), acesta a fost deseori asemănat cu un mușchi. Culoarea sa poate varia de la nuanțe de maroniu-brun, la verde crud sau chiar gri-albicios, cu fața inferioară mai deschisă la culoare și, uneori, cu pete albe mici. Organul vegetativ al lichenilor se numește „tal”. În cazul Lichenului-de-piatră, acesta este reprezentat de lobi plani sau tubulari cu margini lobate. Gustul este unul amărui, cu textură mucilaginoasă. Pe teritoriul țării noastre, această specie poate fi întâlnită crescând spontan pe stâncile din zonele alpine, pe platourile expuse vânturilor puternice, prin jnepenișuri și prin locuri uscate precum cele din Munții Retezat, Parâng, Țarcului, Banatului sau Făgărașului.
În trecut, Lichenul-de-piatră era un ingredient comun în preparatele culinare tradiționale (de ex., supe, terciuri, pâine) din Islanda. Datorită conținutului crescut în carbohidrați specifici, care prin hidroliză se scindează în manoză, galactoză și glucoză, această specie de lichen a fost folosită în țările nordice la obținerea zahărului sau ca furaj pentru animale (de ex. reni). Tot datorită conținutului său bogat în polizaharide sau mucilagii, Lichenul-de-piatră este studiat tot mai intens în prezent, acești compuși având o acțiune puternic antiinflamatoare și fiind solubili în proporție de peste 70% în apa fierbinte. Un astfel de compus este lichenina, cunoscută și drept lichenan sau amidonul de lichen, care este un β-glucan complex care apare doar în anumite specii de licheni și care a fost identificat încă din anul 1956. Pe lângă polizaharide, talurile conțin și principii amare, precum acidul cetraric, sau cetrarina. Acestea sunt responsabile, în cea mai mare parte, pentru efectele colecistokinetice și de stimulare a secrețiilor gastro-pancreatice. Este important de subliniat faptul că aceste efecte se obțin DOAR prin resimțirea gustului amar! Astfel, odată cu stimularea receptorilor pentru gustul amar, are loc o reacție automată a organismului, prin care se crește secreția salivară și cea a glandelor cu secreție internă.
Cel mai adesea, fitoterapia modernă recomandă produsele pe bază de Lichen-de-piatră ca adjuvante în calmarea inflamațiilor căilor respiratorii superioare. Extractele din această specie sunt regăsite în numeroase produse fitoterapeutice precum preparate antitusive, calmante la nivelul gâtului, laxative sau tonice. De asemenea, Lichenul-de-piatră este recomandat ca fiind un excelent pansament gastric și intestinal. Preparatele din acesta s-au dovedit eficiente în combaterea Helicobacter pylori și în inhibarea bacilului Koch datorită acțiunii bacteriostatice conferite de către acidul usnic și de către evozina conținute. Similar, acestea sunt un bun tonic al sistemului nervos vegetativ și vasomotor și grăbesc refacerea organismului în perioadele de convalescență. Conținutului mare în polizaharide și în lactone (în special lactona alifatică) îi conferă Lichenului-de-piatră și proprietăți antitumorale, susținând, astfel, diviziunea corectă a celulelor. Nu în ultimul rând, prin acțiunea benefică asupra tractului respirator superior, preparatele obținute din talurile de Lichen sunt utile și în calmarea episoadelor de tuse convulsivă, neproductivă, a astmului și a alergiilor respiratorii.
În concluzie, extractul de Lichen-de-piatră este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și regeneratoare asupra tractului respirator. Acesta este recomandat în calmarea tusei, răgușelii, durerilor în gât și pentru ușurarea expectorării. În plus, compușii activi (de ex.: mucilagii și polizaharide, acizi lichenici – cetraric, protocetraric, protolicheresterinic, fumaric, δ,1-usnic; ulei volatil, galactomanane, lichenină, friedelină, evozină, lactonă alifatică, clorofilă modificată/taloclor, lipide, principii amare, vitamine – A, B1 și minerale – Iod ș.a.) din talurile acestei specii contribuie și la: limitarea proceselor inflamatorii din organism, modularea răspunsului imun, menținerea diviziunii celulare normale și distrugerea celulelor aberante, stimularea secrețiilor gastro-pancreatice, calmarea mucoaselor gastrointestinale, stimularea evacuării vezicii biliare și tonifierea sistemului nervos vegetativ și vasomotor. Pe scurt, printre virtuțile ceaiului de Lichen-de-piatră se numără acțiunea: citotoxică, antiproliferativă, antitumorală, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antitusivă, emolientă, antiastmatică, colagogă, stomahică, tonică asupra sistemului nervos, antivirală (în special contra HIV și Helicobacter pylori), bacteriostatică (de ex. în cazul bacilului Koch) și ușor laxativă.
Osul-iepurelui (Ononis spinosa) este o plantă subarbustivă perenă, spinoasă, cu o înălțime medie de 60-70 cm, care face parte din familia Fabaceae/Leguminoaselor (din care fac parte Fasolea, Mazărea, Trifoiul sau Lupinul). Denumirea speciei a fost dată de Dioscoride, provenind din grecescul „onos”, care înseamnă măgar și „oninemi” însemnând util, deoarece Osul-iepurelui este una dintre plantele consumate cu predilecție de către acest animal. Cunoscut încă din Antichitate, Osul-iepurelui a fost folosit și de către strămoșii noștri daci care îl numeau azilă sau osoi. Principala sa întrebuințare era aceea de diuretic, sudorific și sedativ pentru durerile renale sau de stomac. În medicina tradițională rusă, această specie este recunoscută pentru proprietățile sale sedative, antiinflamatoare, hemostatice, diuretice și laxative. Este deseori recomandată în adresarea problemelor de natură digestivă, renală sau reumatică. De asemenea, folosită extern, planta are un efect benefic asupra eczemelor. În fitoterapia modernă, se folosește rădăcina speciei. Produsele obținute din Osul-iepurelui, cel mai adesea decocturi, sunt un diuretic puternic fiind capabile să elimine acumulările de acid uric, azotați și retențiile de apă (edem). De asemenea, folosit intern, acesta calmează inflamația mucoaselor sistemului urinar, limitează dezvoltarea microorganismelor patogene și protejează rinichii împotriva formării de pietre sau nisip. Extern, Osul-iepurelui este util în calmarea hemoroizilor și dezinfectarea zonei anale. De asemenea, acesta este indicat și în calmarea problemelor de piele.
În concluzie, extractul de Osul-iepurelui contribuie la susținerea funcției excretoare a rinichilor prin acțiunea sa diuretică și depurativă. În plus, compușii activi (de ex.: flavonoizi – ononină, triterpene – onocerină, heterozide de natură izoflavonică – ononizidă, onopsină, trifolizină, fitoglutină, ulei gras, saponozide triterpenice, acizi organici – gliceritic, citric, tanin, uleiuri volatile, zaharuri și săruri minerale) din rădăcinile acestei specii contribuie și la: dezinfectarea tractului urinar, protejarea sistemului cardiovascular prin asigurarea bunei funcționări a rinichilor, detoxifierea organismului și eliminarea surplusului de apă (retenții), azot și acid uric. Astfel, printre virtuțile derivatelor din Osul-iepurelui se numără acțiunea: diuretică, detoxifiantă, depurativă, sudorifică, protectoare la nivel uro-renal și cardiovascular, antiseptică la nivelul tractului urinar, antiinflamatoare, antilitiazică, stomahică și ușor laxativă. Extern, Osul-iepurelui are o acțiune: calmantă asupra durerilor de rinichi sau hernie, antiseptică, antiinflamatoare și antihemoragică.
Țintaura (Centaurium erythraea sin. Centaurium umbellatum) este o plantă erbacee anuală sau bianuală, terofită și medicinală, care face parte din familia Gentianaceae (cunoscută și drept familia Gențianelor). Țintaura este cunoscută din Antichitate. Conform lui Plinius cel Bătrân, aceasta a fost descoperită de către Chiron, un personaj mitologic, centaur care l-a inițiat pe Asclepios în tainele vindecării. Specia era folosită și în medicina zalmoxiană, pentru alinarea durerilor de stomac, creșterea poftei de mâncare, combaterea frigurilor, a răcelilor și pentru „răul copiilor” (epilepsie). În medicina tradițională a țării noastre, această specie a fost folosită pentru adresarea problemelor gastrice și respiratorii. Conform fitoterapiei moderne, preparatele pe bază de Țintaură contribuie la ușurarea digestiei, combaterea balonării, stimularea poftei de mâncare și menținerea sănătății sistemului hepatobiliar.
În plus, compușii activi (de ex.: principii amare – euritaurină, swerţiamarina; glicozizi – centaurină, eritaurozidă, swerozide, centaurozidă; alcaloizi – eritricină; acizi organici – oleanolic; eritrosterină, centapicrină, eustonină, gențianină, cumarine, triterpenoide, gume, rezine, xantone, vitamine și săruri minerale ș.a.) din părțile aeriene de Țintaură contribuie și la: relaxarea musculaturii netede, calmarea sistemului nervos central, protejarea împotriva agenților patogeni (de ex: Salmonella sp, Malaria ș.a.), susținerea colecistului, combaterea stărilor febrile, asigurarea diviziunii celulare normale în special în zona colonului, stimularea circulației sangvine și creșterea tonusului capilarelor, îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară, stimularea eliminării helminților (oxiuri). Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din Țintaură se numără acțiunea: anticolinergică, antispastică, antiinflamatoare, antiastmatică, secretolitică, stomahică, eupeptică, digestivă, carminativă, de reglare a poftei de mâncare, tonic-amară, colecistokinetică, antihelmintică, febrifugă, imunostimulatoare, antimutagenică, antiulceroasă și diuretică. Extern se poate folosi pentru: calmarea durerilor în gât, îngrijirea pielii și scalpului datorită proprietăților antiinflamatoare, antimicrobiene și tonic capilară, calmarea eczemelor și a rănilor.
Urzica-moartă-albă (Lamium album), cunoscută și drept Urzică-creață, Urzică-albă, Urzică-surdă, Sugel-alb, Urzici-mortărețe, Fața-mâței sau Mierea-ursului-cu-flori-bălai, este o plantă erbacee perenă, hemicriptofită, meliferă, cu importanță medicinală și alimentară care face parte din familia Lamiaceae / Labiatae (care conține peste 25 de specii de Mentă și numeroși hibrizi, Melisa/Roinița, Iarba-de-fier, Lavanda, Rozmarinul, Busuiocul, Cimbrul, Cimbrișorul, Salvia și multe alte plante aromatice). Aceasta se caracterizează printr-un rizom alungit, orizontal, din care pornesc rădăcini adventive și stoloni subterani. Tulpinile aeriene pornesc din stoloni, sunt păroase, neramificate, au patru muchii și înălțimi medii de 20-50 cm, ajungând și la 70 cm. Frunzele sunt păroase, pețiolate, triunghiular ovate, opuse, cu margini serate și lungimi de 4-7 cm. Florile sunt albe, campanulate, cu o corolă infundibuliformă, lungi de 2-2,5 cm, dispuse în cime, câte 3-6, la subsuoara frunzelor. Acestea atrag în special speciile de bondari pentru a realiza polenizarea. Fructele sunt 4 nucule brune, cu un caliciu persistent. Atât florile, cât și restul plantei au un miros plăcut, caracteristic și un gust dulceag, cu textură mucilaginoasă. În unele zone, plantele tinere sunt consumate sub formă de salate sau gătite ca atare sau împreună cu alte legume. Specia este originară din regiunea euro-asiatică, fiind naturalizată și pe continentul nord-american. Aceasta se prezintă sub forma a 2 subspecii, în regiunea estică predominând L. album barbatum, iar în cea vestică, subspecia L. album album. Ambele subspecii sunt răspândite cu preponderență în regiunile colinare, putând ajunge până la cele alpine, și preferă zonele umbroase și solurile bogate și umede.
Similar majorității plantelor medicinale, Urzica-moartă-albă este cunoscută și utilizată încă din Antichitate. Aceasta era cunoscută și de către strămoșii noștri daci care o denumeau „dyn” (dziin), ulterior „zin/zân”. Atât florile, cât și părțile aeriene ale plantei erau folosite contra răcelilor, problemelor pulmonare, tusei, a durerilor reumatice, a malariei (friguri), problemelor de stomac sau a tensiunii arteriale. Planta a fost folosită și în scop alimentar, aceasta fiind gătită împreună cu alte vegetale sau adăugată în aluatul de pâine. Pentru durerile reumatice, aceasta era plămădită în vin, fiind administrată dimineața, la prânz și seara, iar decoctul obținut din stoloni era utilizat pentru tratarea ulcerului gastric. Decoctul din flori era indicat în normalizarea tensiunii arteriale, iar cel din tulpinile florifere era folosit ca adjuvant în „poala albă” (scurgeri vaginale).
În fitoterapia modernă, derivatele din Urzică-moartă se remarcă prin proprietățile lor antiinflamatoare, emoliente, astringente, antihemoragice, vasoconstrictoare, depurative și diuretice. Compușii biologic-activi precum mucilagiile conținute de către părțile aeriene ale acestei specii, ajută la calmarea și regenerarea mucoaselor gastrică și intestinală, iar taninurile și compușii antiinflamatori contribuie la normalizarea tranzitului intestinal accelerat, calmând episoadele de diaree. Tot mucilagiile relaxează țesuturile, iar împreună cu uleiul esențial și cu celelalte substanțe antiinflamatorii, acestea fluidifică secrețiile bronșice și favorizează expectorarea acestora. Taninurile și compușii astringenți, contribuie la îngustarea lumenului vascular prin vasoconstricție periferică, oprirea hemoragiilor și ameliorarea varicelor. Urzica-moartă este utilă și în ușurarea traversării etapelor menopauzei, având un efect calmant, depurativ, sedativ asupra sistemului nervos și combătând insomnia. De asemenea, prin acțiunea antihemoragică, specia este utilă și în normalizarea menstrelor abundente și dureroase. Nu în ultimul rând, datorită conținutului crescut în săruri de potasiu, planta acționează asupra epiteliului renal, crescând cantitatea de urină excretată, favorizând normalizarea tensiunii arteriale și detoxifierea organismului.
Extern, preparatele pe bază de Urzică-moartă ajută la reducerea durerilor reumatice (în special cele provocate de gută), la vindecarea și cicatrizarea ulcerațiilor tegumentare și la calmarea ulcerelor varicoase. Foarte utilă este și pentru menținerea dimensiunilor normale ale prostatei, fiind indicate băi de șezut calde pentru a limita procesele inflamatorii de la acest nivel. Similar, plata se poate folosi și la spălăturile vaginale, în vederea combaterii leucoreei, sau contra infecțiilor bucale, sub formă de gargară.
În concluzie, extractul de Urzică-moartă este recunoscut pentru proprietățile sale deosebite în combaterea tulburărilor gastrointestinale și limitarea proceselor inflamatorii din organism. În plus, compușii activi (de ex.: flavonoide, acid clorogenic, acid rosmarinic, carotenoizi, rutozide, quercetină, astragalină, mucilagii, saponine, tilirozidă, glicozide fenolice și iridoide – laminozidă, lamalbozidă, acteozidă, albozida A și B, lamalbid, carioptozidă; hemialbozidă, taninuri, alcaloizi, acizi fenolici, amine biogene – tiramină, histamină, metilamină; clorofilă, ulei volatil, vitamine – C, K și săruri minerale – K, Mg ș.a.) din părțile aeriene de Urzică-moartă contribuie și la: reducerea inflamației intestinale și protejarea mucoasei gastrointestinale, normalizarea tranzitului intestinal accelerat, eliminarea toxinelor din sânge, fluidificarea secrețiilor bronșice, stimularea expectorației, oprirea hemoragiilor, sedarea sistemului nervos, îngustarea lumenului vascular, reducerea hipertrofiei prostatei, ușurarea traversării etapelor menopauzei și creșterea cantității de urină secretată și eliminată. Extern, planta este complementară în: grăbirea vindecării abceselor, furunculelor, ulcerațiilor tegumentare, a infecțiilor vaginale, a umflăturilor cauzate de gută, a rănilor purulente, a hemoragiilor, a varicelor și a ulcerelor varicoase. Pe scurt, printre virtuțile produselor pe bază de Urzică-moartă-albă se numără acțiunea: antiinflamatoare, emolientă, expectorantă, hemostatică, sedativă, depurativă, astringentă, antidiareică, cicatrizantă, vasoconstrictoare periferică, antivaricoasă, vulnerară, protectoare la nivel gastrointestinal, protectoare la nivelul prostatei, antitusivă și diuretică.
Mod de utilizare Hyper-Pros:
Adulți: 3-6 capsule pe zi, câte 1-2 capsule de 3 ori pe zi, înainte sau după mesele principale, cu o cantitate suficientă de lichid. Cura recomandată este de 40 de zile, cu o pauză de 10 zile, după care se poate relua. Se recomandă cu tărie evitarea alimentelor sărate, picante, acre, a lactatelor, alcoolului și tutunului pe tot parcursul curei!
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu capsulele Prostaborat și/sau cu Ceaiul Prostată de la Hypericum!
Formă de prezentare:
O cutie conține 60 capsule a câte 345 mg
Greutate netă:
℮ 20,7 g
Condiții de păstrare:
Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
Contraindicații:
Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. Contraindicat femeilor în primul trimestru de sarcină, persoanelor alergice la plante din Fam. Asteraceae/Compositae.
Precauții:
- Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care urmează tratamente medicamentoase sau care se află sub supraveghere medicală sau cele care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
- A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
- A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
- Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
Condiții de păstrare: bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.
Ceaiuri | Tincturi | Capsule | Alte produse |
---|---|---|---|
Pufuliță-cu-flori mici | Pufuliță-cu-flori mici Tinctură | Hyper Artemisin | Ulei din semințe de Dovleac |
Ceai Ghimpe | Tinctură Diuretică | Hyper Potent | Semințe de Dovleac |
Coada-calului | Coada-calului | Hyper Seleniu | Oțetul cu Soc |
Ceai Diuretică | Tinctură de Gălbenele | Hyper-Pot | Lăptișor de Matcă Liofilizat |
Cozi de cireșe | Tinctură de Ghimpe | Hyper Seleniu | Turmeric Pulbere |
Ceai de Gălbenele | Turmeric | Oțetul Antireumatic | |
Ceai Urzică moartă | Hyper Antioxidant Forte | Orz-verde (instant) | |
Ceai Splinuță | Sevă de Mesteacăn | Clorofila lichidă | |
Ceai de Mentă | Ceai și capsule Sânziană | Sevă de Mesteacăn |
Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm: Ceaiul și tinctura de Ghimpe, Crema cicatrizantă, Crema Hyper-reum, Crema Hemor-Hyp, Cremă de Gălbenele, Sprayul cu Propolis și Acid alfa lipoic, Balsamul Taina Plantelor, Hyper Șampon (Anticădere & Antimătreață), Hyper Șampon cu Bicarbonat, Crema contra căderii părului, Apa de gură Hyper Boron Protect, Apa de gură Hyper OxyProtect, Pasta de dinți naturală Hyper BoronProtect, Ceaiul și Tinctura Antihemoroidală, Crema Hemor-Hyp, Uleiul esențial de Cimbru, Oregano, Busuioc, Eucalipt, Mentă, Salvie, Cuișoare sau Ghimbir, Tămâie Naturală Aromată (Trandafir/Chiparos Regal/Sparta) Lucrată Manual și Sarea de baie Hyper-Reum de la Hypericum.
39,00 lei Original price was: 39,00 lei.32,50 leiCurrent price is: 32,50 lei.