Supliment alimentar cu rol în reglarea tranzitului intestinal si asigurarea unei digestii sanatoase

Adauga comentariul tau
Adauga la favoriteAdăugat la lista de dorințeScos din lista de dorințe 1

Capsule Hyper Diar

Supliment alimentar rol adjuvant în reglarea tranzitului intestinal accelerat

Caracteristici generale Hyper-Diar:

Suplimentul alimentar Hyper-Diar este un produs concentrat, atent formulat pentru reglarea tranzitului intestinal accelerat și redarea consistenței normale a scaunelor. De asemenea, acesta contribuie la modularea microbiotei intestinale prin limitarea dezvoltării microorganismelor patogene și la calmarea mucoasei gastrointestinale inflamate datorită acțiunii hemostatice, antiinflamatoare și antioxidante a plantelor medicinale conținute. Menținerea unui tranzit intestinal normal și protejarea mucoasei gastrointestinale sunt demersuri cu atât mai necesare cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică, procesată și plină de toxine, aditivi și carbohidrați rafinați (zahăr alb, fructoză, glucoză, făină albă și derivatele acesteia, sucuri ș.a.). Mai mult, profilul lipidic este și el dezechilibrat, raportul dintre grăsimile „bune” și cele „rele” (omega 3: omega 6) fiind și el unul nesănătos mai ales în alimentele de tip fast-food. Toți acești factori de stres afectează organismul, microbiota noastră intestinală fiind greu încercată mai ales din cauza prezenței tot mai mari a resturilor de antibiotice în produsele animale și a pesticidelor și îngrășămintelor în cele vegetale.

Mai nou, prezența microplasticelor în alimentația umană este și ea un motiv tot mai mare de îngrijorare și un factor perturbator major în tot organismul. În cazul în care microorganismele benefice sunt afectate, scăzând în număr și diversitate, poate avea loc ruperea echilibrului microbiotei intestinale, cu efecte nedorite precum: tulburări digestive (de ex, acumulare de gaze, digestie lentă sau accelerată, dureri abdominale), hormonale sau imunitare. Spre exemplu, aceste dezechilibre pot fi induse de către tratamentele cu antibiotice, radiografiile abdominale, alimentația săracă în fibre și enzime sau, așa cum s-a menționat mai sus, de către alimentele contaminate cu antibiotice, pesticide, microplastice sau diverși agenți patogeni. Dezechilibrarea microbiotei intestinale de către toți acești factori are o influență negativă asupra întregului corp și, nu de puține ori, afectează rezistența organismului la diverși agenți patogeni și alergeni din mediul înconjurător. Spre exemplu, factorii alergeni și proinflamatori de natură alimentară (aditivi, gluten, toxine ș.a.) ne pot influența digestia, absorbția nutrienților și mucoasa gastrointestinală, provocând apariția spasmelor și modificarea motilității intestinale.

Și în cazul expunerii cronice la stres digestia poate avea de suferit. Astfel, pot apărea accelerarea sau încetinirea motilității intestinale, spasme abdominale, intoleranțe alimentare, dereglări de natură hepatobiliară („bilă leneșă”, „ficat gras”) sau de natură pancreatică (producție insuficientă de enzime). Cel mai adesea, dezechilibrarea sistemului digestiv devine evidentă odată cu apariția balonării, meteorismului, arsurilor gastrice asociate sau nu cu reflux gastroesofagian, a stărilor de greață, inapetență sau a poftelor alimentare exagerate. Vedem, astfel, că nevoia menajării sistemului nostru digestiv devine și mai evidentă în perioadele stresante când nu putem avea mese regulate, când ținem cure de slăbire, de sărbători, când consumăm alimente grele și după episoadele de post, când facem trecerea de la o alimentație restrictivă la una mai permisivă. În plus, sistemul nostru digestiv, dar și cel imunitar, au nevoie de protecție și susținere pentru a se regenera și după abuzul de alcool, lipsa de somn, fumat, intoxicarea cu anumite substanțe, infectarea cu anumiți agenți patogeni, în perioadele de convalescență sau dacă urmăm anumite tratamente medicamentoase.

Pentru a ne proteja sistemul digestiv și a ne ajuta mucoasa gastrointestinală să se regenereze după acțiunea numeroșilor factori iritanți endogeni sau proveniți din exterior, putem face apel la produse ce au la bază compuși activi cu proprietăți astringente, hemostatice, antiinflamatoare, antiseptice, emoliente, calmante și modulatoare asupra microbiotei intestinale. Un astfel de produs este Hyper-Diar, formulă unică ce combină acțiunea complexă a extractelor atomizate din 10 plante medicinale obținute majoritar din flora sălbatică a țării noastre. Astfel, produsul de față este o alegere ideală pentru susținerea sistemului digestiv în cazul problemelor de tranzit intestinal accelerat, atât din cauze infecțioase, cât și de altă natură (de ex., stres, intoleranțe alimentare, probleme de natură autoimună sau psihologică). De asemenea, suplimentul este util și în limitarea proceselor inflamatorii și reglarea glicemiei și a profilului lipidic. În concluzie, acest supliment deosebit a fost conceput pentru a avea o acțiune: de reglare a tranzitului intestinal, protectoare și regenerantă la nivelul mucoasei gastrointestinale, antiinflamatoare, antispastică, antiseptică, antioxidantă, detoxifiantă, hipocolesterolemiantă, ușor hipoglicemiantă, de îmbunătățire a digestiei, de modulare a microbiotei intestinale, de calmare a sistemului nervos și hemostatică.

Ingrediente Hyper-Diar:

extract integral, 100% natural, din următoarele plante: Troscot (Polygonum aviculare) – 15%, Mentă (Mentha spicata) – 15%, Coada-șoricelului (Achillea millefolium) – 15%, Răchitan (Lythrum salicaria) – 15%, Stejar (Quercus robur) – 8%, Cimbrișor (Thymus serpyllum) – 8%, Nuc (Juglans regia) – 8%, Turiță-mare (Agrimonia eupatoria) – 8%, Coada-racului (Potentilla anserina) – 4%, Pătlagină (Plantago major) – 4%.

Alte ingrediente: maltodextrină, gelatină (capsule).

Informații nutriționalePer porție

(6 cps)

VNR* (%)

Per capsulă

VNR* (%)

Per porție (6 cps)

Extract din părți aeriene de Coada-șoricelului312 mg****
Extract din frunze de Mentă312 mg****
Extract din părți aeriene de Răchitan312 mg****
Extract din părți aeriene de Troscot312 mg****
Extract din părți aeriene de Cimbrișor156 mg****
Extract din frunze de Nuc156 mg****
Extract din scoarță de Stejar156 mg****
Extract din părți aeriene de Turiță-mare156 mg****
Extract din părți aeriene de Coada-racului90 mg****
Extract din frunze de Pătlagină90 mg****

*VNR = Valoare Nutrițională de Referință

**Nu a fost stabilită VNR

Detalii Hyper-Diar:

Produsele sau suplimentele nutritive concepute de laboratoarele Hypericum sunt obținute din surse naturale atent verificate. Așadar, plantele medicinale folosite ca materie primă sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentată de extractul integral concentrat din acestea, ceea ce asigură o mai bună biodisponibilitate și o mai bună asimilație în organism a substanțelor active benefice.

Produsul de față este obținut print atomizare, un proces menajant, net superior pulberilor măcinate din plante uscate. La obținerea extractului uscat atomizat, a fost folosită aparatură de top, unică în România, constând într-un atomizor Spray-dry. Tehnologia uscării prin Spray-dry este superioară din toate punctele de vedere uscării clasice, în uscător. Astfel, în cazul uscării clasice, pulberea măcinată se obține din plante uscate în camere de uscare la temperaturi cuprinse între 55 și 70°C; uneori pentru a crește randamentul uscării se crește temperatura chiar și până aproape de 100°C. Din păcate, vitaminele, enzimele sau alte substanțe valoroase termolabile sunt distruse sau inactivate în acest proces forțat de deshidratare a plantelor. Mai mult, orice zahar din plante este caramelizat, iar uleiurile esențiale precum cele din plantele aromatice se pierd din cauza temperaturilor ridicate.

Pe de cealaltă parte, uscarea prin atomizare se pretează, prin excelență, la materiile prime sensibile la temperatură (termolabile). Atomizorul diferă față de alte instalații de uscare prin faptul că operează numai cu lichide (soluții, suspensii). În cazul produsului de față, extractul este obținut din părți aeriene de Coada-șoricelului, Răchitan, Troscot, Cimbrișor, Turiță-mare, Coada-racului, frunze de Mentă, Nuc și Pătlagină, și scoarță de Stejar ce au fost supuse extracției hidroenzimatice și presate la rece în prealabil. În procesul de atomizare, suspensia rezultată este dispersată sub formă de picături fine într-un curent de aer cald în care solventul se evaporă rapid. Picăturile de lichid trec imediat în stare gazoasă datorită suprafeței mari de contact și a interacțiunii cu gazul purtător. Datorită pierderii de energie calorică prin evaporarea lichidului, extractul se menține rece, iar particulele uscate din suspensie nu se supraîncălzesc, fiind îndepărtate rapid din zona de uscare.

În consecință, produsul se usucă sub formă de pulbere fină, formată din particule sferice care au o curgere mai bună decât cea a formulelor clasice. În plus, pulberea astfel obținută este mai stabilă în timp decât produsele obținute prin alte metode de uscare. Unul dintre motivele principale ale acestei stabilități este acela că forma sferică a particulelor oferă extractului o textură mai compactă, reducând posibilitatea înglobării de aer în produsul final, astfel încât și dozarea în capsule este mult mai exactă și mai ușoară. Un alt motiv important este acela că extractul lichid obținut prin presarea mecanică la rece a plantelor medicinale păstrează nealterate toate uleiurile esențiale pe care acestea le conțin. Prin atomizarea acestui lichid, uleiurile sunt micro-încapsulate prin emulsionarea extractului apos cu maltodextrină. Mai exact, particulele solide din suspensie sunt acoperite cu maltodextrină prin atomizarea extractului în care s-a adăugat în prealabil acest compus. Pe măsură ce apa se evaporă, maltodextrina acoperă fiecare particulă suspendată. În acest fel, crește stabilitatea substanței active și se asigură o acoperire enterică a acesteia, deosebit de importantă mai ales pentru substanțele instabile în mediul acid din stomac.

De aceea, pulberea obținută prin atomizare este vie, activă din punct de vedere enzimatic și păstrează toate vitaminele, minerale și alți compuși valoroși din materia primă, compuși ce altfel s-ar degrada, sau chiar distruge, în procesul de uscare clasic. Concluzia este că, prin acest procedeu menajant de extracție prin atomizare, se obține un produs foarte valoros din punct de vedere nutrițional, un produs a cărui matrice nutrițional-informațională este intactă. Se obține un extract concentrat integral, viu, biodisponibil, în el regăsindu-se atât partea hidrosolubilă, cât și cea liposolubilă din plantele medicinale proaspete, uscate sau congelate.

Prezentarea compușilor activi din Hyper-Diar:

Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este o plantă erbacee perenă din familia Asteraceae/ Compositae. Aceasta este originară din zonele temperate ale emisferei nordice (Europa, Asia, America de N), dar a fost introdusă și în Australia sau Noua Zeelandă pentru a servi drept plantă furajeră și a combate carențele minerale ale animalelor rumegătoare. Coada-șoricelului este o plantă cunoscută și folosită din timpuri străvechi, aceasta fiind menționată în scrierile lui Dioscoride. De asemenea, ea este importantă în medicina Ayurvedică, unde este folosită pentru proprietățile carminative și diaforetice. Deosebit de apreciată a fost și de către popoarele amerindiene care o foloseau ca analgezic, sporirea rezistenței la răceli, îmbunătățirea somnului, scăderea febrei și tratarea arsurilor, printre multe altele. În România aceasta este menționată ca specie fitoterapeutică în anul 1863, însă este consemnată folosirea ei încă de pe timpul dacilor de la care, se pare, că au fost preluate multe dintre utilizările speciei. În lucrările moderne de fitoterapie, Coada-șoricelului este recunoscută ca o plantă cu multiple întrebuințări, remarcându-se în special prin conținutul semnificativ în azulene, asparagină, colină, α- și β-pinen, cariofilen, lactone sesquiterpenice (regăsite în uleiul esențial de culoare albastru închis), flavonoide, vitamine, minerale, fitosteroli și fitoestrogeni (apigenin și luteolină).

În concluzie, extractul de Coada-șoricelului susține digestia, calmează disconfortul abdominal, reglează pofta de mâncare, susține funcțiile ficatului și pe cele ale colecistului. În plus, compușii activi (de ex.: ulei eteric – sesquiterpene – achileină, azulene, cineol, limonen, cariofilen, camfen, borneol, pinen, flavone, principii amare, taninuri, fitosteroli, colină, fitoestrogeni – apigenină, luteolină; acizi organici – achileic, valerianic, formic, acetic, aconitic, ascorbic, folic, cafeic, salicilic, stearic, miristic, oleic, linoleic, succinic, zaharide – zaharoză, maltoză, glucoză, arabinoză, galactoză, dextrine; rezine, vitamine – C, complex B și minerale – Ca, Mn, Cu, Zn, Fe, Ni, Si, Cd) din florile, frunzele și tulpinile acestei specii contribuie și la: menținerea sănătății tractului respirator, întărirea imunității, scăderea glicemiei, combaterea infecțiilor urinare și menținerea sănătății rinichilor, ameliorarea neplăcerilor asociate ciclului menstrual sau perioadei menopauzale, combaterea stresului oxidativ și limitarea proceselor inflamatorii din organism. Astfel, printre virtuțile extractului de Coada-șoricelului se numără acțiunea: digestivă, stomahică, depurativă, fitoestrogenică, hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, detoxifiantă la nivelul ficatului, venotonică, colecistokinetică, calmantă, astringentă, vermifugă, hemostatică, antispastică, diuretică, imunomodulatoare, expectorantă și ușor laxativă și carminativă.

Menta (Mentha spicata), cunoscută și drept Menta comună sau de grădină, este o plantă erbacee perenă, aromatică ce aparține familiei Lamiaceelor (care conține peste 25 de specii de Mentă și numeroși hibrizi). Aceasta are o istorie de folosință îndelungată atât ca plantă medicinală cât și sub formă de condiment. Unul dintre motivele pentru care Menta prezintă importanță în fitoterapie este conținutul frunzelor sale în mentol și mentonă. Cei doi compuși fac parte din uleiurile esențiale ce se regăsesc în diferite specii de Mentă și le conferă acestora aroma mentolată caracteristică. Datorită proprietăți sanogene și organoleptice apreciate încă din antichitate, Menta rămâne și în zilele noastre un remediu eficient împotriva unui spectru larg de probleme digestive și nu doar. Astfel, aceasta este folosită de secole ca tonic digestiv grație proprietății sale de a stimula secreția sucurilor digestive, de a reduce flatulența și de a calma spasmele intestinale și biliare. Mai recent, produsele pe bază de Mentă au devenit tot mai utilizate în adresarea simptomelor asociate intestinelor iritabile și a inflamațiilor intestinale. De asemenea, cercetările științifice actuale încep să confirme tot mai multe proprietăți sanogene ale produselor pe bază de Mentă, în special asupra sistemului digestiv, dar și a celor nervos sau imunitar. În prezent, Menta este recunoscută și folosită în fitoterapie pentru proprietățile sale carminative, antiseptice, antiinflamatoare și relaxante asupra sistemului nervos. Aceasta este indicată și în ameliorarea simptomelor asociate virozelor datorită conținutului mare de uleiuri esențiale, decongestionante la nivelul căilor respiratorii, secretolitice și expectorante. De asemenea, proprietățile sedative și antiinflamatorii o recomandă și în calmarea durerilor reumatismale sau a celor cauzate de gută.

În concluzie, extractul de Mentă ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor gastrice și intestinale. De asemenea, uleiul esențial conținut de către această plantă ajută la decongestionarea căilor respiratorii, are acțiune antiseptică și calmantă. În plus, compușii activi (de ex.: mentol, mentone, pulegonă, mentofurfuran, acetat de metil-limonen, piperitonă, piperitenonă, tanin, acizi organici, rutină, luteolină, colină, rezine, triterpene, cariofilen, vitamine, minerale ș.a.) din frunzele de Mentă contribuie și la detensionarea sistemului nervos, calmarea colicilor și spasmelor abdominale, inducerea unei stări de relaxare și la calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Mentă se numără acțiunea: tonică la nivel digestiv și relaxantă la nivel nervos, eupeptică, coleretică, antibacteriană, antimicotică, antivirală, decongestionantă, expectorantă, secretolitică, antispastică, antipruriginoasă, antihelmintică, sedativă, revulsivă, carminativă, analgezică, antiinflamatoare și diuretică.

Răchitanul (Lythrum salicaria) este o plantă erbacee perenă, ornamentală, hemicriptofită, care face parte din familia Lythraceae (din care fac parte Rodiul, Henna și o serie de specii de plante acvatice din genul Trapa). Cel mai adesea, specia poate fi găsită crescând spontan pe marginea lacurilor sau bălților, fiind cea mai abundentă în zona Luncii și Deltei Dunării unde se asociază deseori cu speciile de Juncus și Carex. Cunoscut și utilizat încă din Antichitate, Răchitanul și-a primit numele de la renumitul medic, farmacolog și botanist grec Dioscoride. Denumirea sa provine din latinescul lythron, însemnând „pătat cu sânge”. Cu o lungă tradiție de utilizare, inclusiv de către strămoșii noștri dacii, pentru ameliorarea multor probleme de sănătate, această specie se remarcă prin proprietățile antidiareice, antiseptice și hemostatice. Astfel, tradițional Răchitanul a fost folosit pentru reducerea fluxului menstrual prea abundent, împotriva hemoragiilor nazale și a expectorației cu sânge. De asemenea, acesta a fost folosit în vremea epidemiilor de dizenterie din timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe teritoriul țării noastre, planta a fost folosită empiric pentru paralizie („poceală”), contra insomniilor, amigdalitei, leucoreei sau diareii.

În fitoterapia modernă, preparatele pe bază de Răchitan sunt recomandate pentru efectul lor reglator asupra microbiotei intestinale, acesta contribuind la restabilirea echilibrului între diversele microorganism prezente în stomac și intestine prin distrugerea tulpinilor patogene. De asemenea, acesta precipită proteinele din conținutul intestinal, calmând în special diareea de natură infecțioasă. Prin acțiunea hemostatică, Răchitanul este util și în reducerea hemoragiilor interne sau externe precum cele menstruale, colo-rectale sau nazale. Datorită acțiunii de stimulare a secreției de insulină de către pancreas, Răchitanul are și proprietăți reglatoare asupra glicemiei, iar acțiunea antibiotică îl face util în ameliorarea leucoreei. Nu în ultimul rând, derivatele din Răchitan ajută la detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din țesuturi pe cale urinară, acționând asupra epiteliului renal și mărind cantitatea de urină eliminată în timp. Extern, preparatele pe bază de Răchitan au o acțiune antimicrobiană, antiinflamatoare, hemostatică, astringentă, antiseboreică și cicatrizantă, fiind recomandate pentru îngrijirea gurii și gâtului, a tenului și scalpului prin: gargare, spălături locale, badijonări, cataplasme, comprese sau spălături vaginale. Spre exemplu, specia este utilă în dezinfectarea rănilor și grăbirea vindecării lor. De asemenea, infuzia din această specie poate fi utilizată și pentru întreținerea sănătății zonei genitale feminine. Este important de menționat și faptul că Răchitanul poate fi utilizat în siguranță și de către copii. Nu în ultimul rând acesta este util și în calmarea durerilor hemoroidale sau a celor cauzate de varice.

Troscotul (Polygonum aviculare) este o plantă erbacee anuală, târâtoare, care face parte din familia Polygonaceae (în care se mai regăsesc și Hrișca, Măcrișul, Rubarba). Acesta se caracterizează printr-un polimorfism crescut. Planta are gust astringent și nu posedă un miros caracteristic. Cu o răspândire largă pe tot globul în afară de regiunile tropicale, Troscotul poate fi întâlnit crescând spontan pe terenurile virane, pe margine drumurilor, lângă așezările umane, în șanțuri sau pe locurile cultivate. Pe teritoriul țării noastre, Troscotul are o largă distribuție, fiind des întâlnit din zona de câmpie și până în cea de deal. Recunoscut și utilizat din vechime pe toate continentele, Troscotul a cunoscut numeroase folosințe medicinale (uz uman și veterinar) și casnice de-a lungul timpului. Astfel, acesta a fost folosit la vopsitul firelor în albastru, în alimentație și în remediile naturale contra răcelilor, problemelor renale, cardiovasculare sau digestive. De asemenea, acesta a fost util și în cazul durerilor reumatice sau a hemoroizilor.

În fitoterapia modernă, preparatele pe bază de Troscot sunt recomandate pentru efectul lor protector la nivelul sistemului digestiv. Astfel, extractul de Troscot este un bun adjuvant în reglarea tranzitului intestinal accelerat, având o acțiune astringentă și antidiareică. De asemenea, aceasta contribuie la calmarea inflamației mucoasei gastrointestinale, având un efect antihemoragic și de precipitare a proteinelor din conținutul intestinal. Datorită complexității compușilor activi conținuți, Troscotul contribuie și la protejarea sistemului cardiovascular prin reducerea tensiunii arteriale și creșterea rezistenței vaselor de sânge. Mai mult, efectul cardioprotector al Troscotului este amplificat prin acțiunea protectoare și stimulatoare pe care acesta îl are asupra funcției renale. Prin acțiunea asupra epiteliului renal pentru a stimula creșterea cantității de urină eliminată (efect diuretic), Troscotul ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Tot la nivel vascular, Troscotul ajută la scăderea permeabilității capilarelor sangvine, fiind de ajutor pentru îngrijirea tenurilor cuperozice. Datorită efectului diuretic, derivatele din Troscot susțin detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din țesuturi pe cale urinară. Nu în ultimul rând, preparatele pe bază de Troscot sunt utile și în calmarea și protejarea tractului respirator, fiind bune antitusive, tonice generale sau remineralizante și fiind recomandate de către fitoterapia modernă ca adjuvant în tuberculoză.

Extern, preparatele pe bază de Troscot au un efect calmant asupra durerilor reumatice, dezinfectează și curăță eficient tenurile sensibile, cuperozice, hrănește și calmează scalpul iritat și susține creșterea părului prin conținutul de acid silicic. Mucilagiile și compuși antiseptici ajută la grăbirea vindecării plăgilor superficiale și au o acțiune emolientă asupra pielii. Taninurile și flavonoidele conținute au un efect astringent, hemostatic și antioxidant ajutând la combaterea: acneei, infecțiilor otice, ginecologice sau bucofaringiene și protejează împotriva cariilor, plăcii bacteriene și a inflamației gingivale. Flavonoidele și vitamina C ajută la tonifierea vaselor de sânge cu efect pozitiv în cazul hemoroizilor sau al varicelor.

În concluzie, extractul de Troscot contribuie la normalizarea tranzitului intestinal accelerat, calmarea mucoasei gastrointestinale și reducerea proceselor de putrefacție prin modularea microbiotei colonice. În plus, compușii activi (de ex.: flavonoli: avicularină, miricitrină, kemferol, iuglanină; flavonoide: astragalină, miricetol, cvercetol, betmidină, hiperozidă, cvercitrozidă; lignani: aviculină; scopoletină, rutozidă, umbeliferonă, tadeonal și tadeonă, taninuri 3-4%, rezine, ceruri, acizi organici –silicic 1%; derivați antrachinonici, zaharuri, grăsimi, mucilagii, ulei volatil, vitamina C și săruri minerale ș.a.) din părțile aeriene de Troscot contribuie și la: fluidizarea sângelui, tonifierea vaselor de sânge și scăderea permeabilității capilare, reducerea tensiunii arteriale, oprirea hemoragiilor gastrointestinale, calmarea episoadelor de tuse și favorizarea expectorării, ameliorarea durerilor reumatice, normalizarea ciclului menstrual abundent, menținerea diviziunii celulare normale, combaterea formării litiazelor renale și/sau biliare și stimularea eliminării celor deja formate, îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Troscot se numără acțiunea: anticoagulantă, hipotensivă, stomahică, antidiareică, astringentă, antihemoragică, venotonică, gastroprotectoare, expectorantă, antiinflamatoare, antiseptică, antioxidantă, antihemoroidală, cicatrizantă, antiedematoasă, antitumorală, detoxifiantă și diuretică. Extern se poate folosi pentru: calmarea inflamațiilor și plăgilor superficiale de la nivelul pielii, ameliorarea tulburărilor circulatorii (varice, tromboflebite, hemoroizi), reducerea fragilității vaselor capilare superficiale, pentru îngrijirea gurii, tenului și scalpului datorită proprietăților antiinflamatoare, antioxidante, cicatrizante, antiseptice și astringente.

Cimbrișorul-de-câmp (Thymus serpyllum) este o specie erbacee perenă regăsită în zonele montane unde crește pe pajiști și pășuni alpine, în poieni și la marginea pădurilor, prezentând inflorescențe de culoare roz-violet, mov și, mai rar, albă. Specia este originară și Europa și Nordul Africii, având o largă răspândire pe teritoriul țării noastre. este o plantă aromatică medicinală asociată, în trecut, cu ideea de curaj, vitejie și folosită în mod tradițional pentru ameliorarea simptomelor virozelor, problemelor digestive, curățarea rănilor superficiale sau pentru regularizarea ciclului menstrual. Conform fitoterapiei moderne, Cimbrișorul ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor gastrice și intestinale. De asemenea, cantitatea mare de ulei volatil (1-2,5%) conținută în această plantă ajută la calmarea senzației de disconfort de la nivelul căilor respiratorii, reducând inflamația și crescând imunitatea locală. Produsele pe bază de Cimbrișor protejează împotriva virusurilor, bacteriilor și a fungilor (de ex: Cryptococcus neoformans, specii de Aspergillus, Saprolegnia și Zygorhynchus; Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Escherichia coli ș.a.).

În plus, compușii activi (de ex.: ulei volatil – borneol, cineol, timol, cimol, carvacrol, terpineol, apigenin, mircen, α-pinen, β-cariofilen, β-bisabolen, limonen, geraniol, citral; flavonoide, acizi polifenolcarboxilici – acid ursolic, acid cafeic, acid rosmarinic; taninuri, principii amare, serpilină, săruri ale acidului malic, săruri minerale ș.a.) din Cimbrișor, contribuie și la tonifierea sistemului nervos, stimularea circulației sanguine, calmarea spasmelor musculare și a crampelor menstruale și calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile derivatelor din Cimbrișor se numără acțiunea: antiinflamatoare, antiseptică, decongestionantă, antitusivă, expectorantă, secretolitică, analgezică, antispastică, digestivă, antipiretică, emenagogă, vermifugă, tonică asupra sistemului nervos și diuretică.

Nucul (Juglans regia) este un arbore foios megafanerofit, cu înălțimi medii de 25-30 m, care face parte din familia Juglandaceae. Acesta iubește zonele însorite și solurile foarte fertile, în detrimentul speciilor din vecinătatea sa ce sunt eliminate în timp din cauza conținutului de iuglonă/juglonă din frunze, ce acționează ca un erbicid. În ceea ce privește cultivarea sa, aceasta pare să fi avut loc pentru prima dată în China, fiind ulterior adus în Europa din Iran de către greci (750-500 îHr), conform scrierilor lui Plinius cel Bătrân (27-79 dHr). Considerat regele pomilor în Antichitate, Nucul este prețuit pentru fructele sale, pentru lemnul său dar și pentru calitățile sale fitoterapeutice (muguri, frunze, coji verzi, lăstari tineri, fructe). Spre exemplu, pentru romani nucile reprezentau simbolul abundenței, fiind denumite „ghinda lui Jupiter” – Jovis glans și erau consumate pe post de desert. La daci, fructul era denumit „nux” și, printre altele, era folosit pentru obținerea uleiului de nuci. Tot dacii foloseau frunzele și cojile verzi de Nuc pentru vopsirea țesăturilor sau a părului, iar terapeutic, pentru băile de purificare a trupului (bube, infecții oftalmice), ameliorarea problemelor reumatice, orale (dureri de dinți, afte) și ginecologice (leucoree, metroragii).

În prezent, fitoterapia modernă recomandă preparatele din frunzele acestui pom în limitarea dezvoltării bacteriilor patogene și inhibarea secreției excesive a glandelor sudoripare, datorită conținutului mare de taninuri și saponine. De asemenea, extractul din frunze de Nuc are proprietăți ușor hipoglicemiante și hipotensoare. Nu în ultimul rând, aceasta are proprietăți astringente și antispastice, fiind eficientă în combaterea episoadelor de diaree acută. Folosite exterior, derivatele din frunzele de Nuc au o acțiune antiseptică, antiseboreică (fiind indicată pentru tenurile grase sau cu probleme), antimicotică (eficient împotriva speciilor de Candida), antipruriginoasă și hemostatică locală, fiind utile în refacerea epidermei lezate și a celei afectate de negi sau eczeme. Mai mult, acesta contribuie la menținerea sănătății țesutului epitelial prin acțiunea sa antioxidantă și anti-îmbătrânire. De asemenea, datorită conținutului în iuglonă/juglonă, un compus ce interacționează cu proteinele structurale ale pielii și părului, infuziile și decocturile din frunze de Nuc au un efect de pigmentare.

În concluzie, extractul din frunze de Nuc ajută la inhibarea dezvoltării microbiotei patogene intestinale, fiind un antispastic și astringent eficient. În plus, compușii activi (de ex.: tanini, saponine, flavonoizi, clorofilă, acid galic, acid elagic, acid cafeic, acid cumaric, iuglonă/juglonă, α și β-hidroiuglonă/hidrojuglonă, inozitol, tirozină, vitamina C și săruri minerale) din frunzele acestei specii contribuie și la: scăderea glicemiei și a tensiunii arteriale, combaterea stresului oxidativ și limitarea proceselor inflamatorii din organism, stimularea digestiei, susținerea proceselor de detoxifiere ale organismului, reducerea producției de lapte la femeile care alăptează, redarea tonusului general și reducerea transpirației și a mirosului neplăcut al acesteia. Astfel, printre virtuțile derivatelor din Nuc se numără acțiunea: astringentă, antidiareică, hipoglicemiantă, ușor hipotensivă, antispasmodică, tonică, digestivă, stomahică, antigalactogogă, antireumatică, antiseptică, antisudorifică, hemostatică, antifungică, antivirală, depurativă (în special în intoxicațiile cu mercur) și diuretică. Folosite extern, derivatele din Nuc au o acțiune: astringentă, hemostatică, antiseptică, antiseboreică, cheratolitică, cicatrizantă, antipruriginoasă și colorantă asupra pielii și părului (datorită iuglonei).

Stejarul (Quercus robur) este un arbore foios, megafanerofit, heliofil, indigen care face parte din familia Fagaceae (din care fac parte numeroase specii de Fag, Castan sau Stejar). Acesta începe fructificarea la 70 de ani, continuând cu o frecvență de 6-10 ani. Crește activ până la 200 de ani și are o longevitate impresionantă de 500-600 de ani, excepțional chiar și de 2.000 de ani. Cel mai adesea, Stejarul poate fi găsit crescând spontan din regiunea de câmpie și până în cea de deal (600-700 m), formând arboreturi mixte cu alte specii de foioase. Cu cca 9.000 de ani în urmă, această specie era răspândită pe suprafețe mari în special în regiunile colinare. Stejarul este cunoscut și utilizat din vechime, fiind folosit de strămoșii noștri daci și romani pentru lemnul său de esență tare, la tăbăcitul pieilor, în vopsitorie și la prepararea diverselor leacuri. Proprietățile benefice ale Stejarului erau bine-cunoscute de către Galen, Dioscoride sau Hippocrate, în lucrările cărora apare menționat. Folosită atât la vopsitul în negru, cât și în scopuri medicinale, scoarța de Stejar era prelevată de obicei primăvara, când aceasta se desprinde ușor datorită circulației sevei, și se fierbea cu piatră acră pentru a obține un decoct contra durerilor dentare. De asemenea, aceasta era introdusă în apa de baie, alături de crenguțele tinere și frunze, pentru a revigora organismul. Decoctul din scoarță de Stejar era folosit și pentru spălarea și dezinfectarea rănilor, combaterea leucoreei și calmarea durerilor hemoroidale.

Intern, decoctul din scoarță era folosit cu puțină miere pentru ameliorarea problemelor renale, în oprirea hemoragiilor, tratarea febrei intermitente, ameliorarea vărsăturilor și tratarea hemoptiziei. Pentru îmbăierea picioarelor reumatice și reducerea transpirației picioarelor era folosit un decoct concentrat obținut tot din scoarța de Stejar. Ghindele erau folosite pentru tratarea bolilor de rinichi, contra veninurilor și, de asemenea, se prăjeau și se râșneau pentru obținerea „cafelei de ghindă” (nerecomandată în zilele noastre din cauza cantității mari de acroleină carcinogenă care se produce ca urmare a tratamentului termic). Aceasta era folosită pentru combaterea diareii. Similar, galele de Stejar se uscau și se pisau, apoi se amestecau cu apă și se folosea la clătirea gurii de „șfreanț” (sifilis). Mult mai târziu, distilatul din muguri proaspeți de Stejar a servit la dizolvarea calculilor renali și tratarea disfuncțiilor hepatice. Nu în ultimul rând, fierturile din frunzele de Stejar erau folosite pentru tratarea ascitei, iar frunzele proaspete erau aplicate pe răni și tumefacții pentru grăbirea vindecării acestora.

În fitoterapia modernă, preparatele pe bază de Stejar sunt recomandate pentru efectul lor antidiareic, antiseptic și hemostatic. Datorită conținutului semnificativ în taninuri, Stejarul scade secrețiile mucoaselor, provoacă precipitarea proteinelor din sânge, reduce permeabilitatea capilarelor și a membranelor celulare și ajută la încetinirea tranzitului intestinal prin efectul astringent. Mai mult, compușii activi conținuți în scoarța de Stejar au rol reglator asupra microbiotei intestinale, aceștia contribuind la restabilirea echilibrului între diversele microorganisme prezente în stomac și intestine prin distrugerea tulpinilor patogene, calmând în special diareea de natură infecțioasă. Prin acțiunea hemostatică, Stejarul este util și în reducerea hemoragiilor interne sau externe precum cele menstruale, colo-rectale sau nazale. De asemenea, acțiunea bacteriostatică a derivatelor din Stejar le face utile în ameliorarea leucoreei. Substanțele amare conținute stimulează sistemul hepatobiliar, ușurând digestia și reducând senzațiile de vomă și greață asociate. Nu în ultimul rând, derivatele din scoarță de Stejar ajută la detoxifierea organismului prin eliminarea sărurilor toxice de plumb, cupru și staniu și combaterea intoxicațiilor cu alcaloizi.

Extern, preparatele pe bază de Stejar au o acțiune antimicrobiană, antiinflamatoare, hemostatică, astringentă, antihemoroidală și cicatrizantă, fiind recomandate pentru îngrijirea gurii și gâtului, a tenului și scalpului prin: gargare, spălături locale, badijonări, cataplasme, comprese sau spălături vaginale. Spre exemplu, Stejarul este util în dezinfectarea rănilor și grăbirea proceselor de reepitelizare. De asemenea, infuzia din scoarța acestei specii poate fi utilizată și pentru întreținerea sănătății zonei genitale feminine. Nu în ultimul rând, infuzia este utilă și în calmarea durerilor hemoroidale, de dinți, menstruale și pentru combaterea transpirației picioarelor.

În concluzie, extractul de Stejar este un bun adjuvant pentru menținerea sănătății aparatului digestiv și oprirea hemoragiilor. Acesta este util în combaterea problemelor digestive de natură infecțioasă și în reglarea tranzitului intestinal accelerat. În plus, compușii activi (de ex.: taninuri, acizi organici – quvercitanic, galic, elagic, nictanic, roburic, cinamomici; flavonoizi, quercină, quercitină, friodelinol, floroglucină, grandinină, glucogalină, dilactonă a acidului valoneic, carbohidrați, pectine, rezine, vitamine și săruri minerale, ș.a.) din scoarța de Stejar contribuie și la: precipitarea proteinelor din conținutul intestinal și calmarea stărilor diareice, echilibrarea microbiotei intestinale prin distrugerea microorganismelor patogene, reducerea secreției de lapte la femeile care alăptează, combaterea hiperacidității gastrice, ameliorarea intoxicațiilor cu alcaloizi și săruri toxice de plumb, cupru sau staniu, reducerea fluxului menstrual abundent și combaterea stărilor inflamatorii și infecțioase. Extern, scoarța se poate folosi pentru: întreținerea pielii care prezintă ulcere, acnee, eczeme sau pori dilatați, oprirea sângerărilor și grăbirea cicatrizării, stimularea reepitelizării, menținerea sănătății aparatului genital (combaterea tricomonazei), calmarea gingivitei și amigdalitei, combaterea transpirației picioarelor, stoparea căderii părului și pentru reducerea hemoroizilor. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Stejar se numără acțiunea: antidiareică, antiinflamatoare, antiseptică, bactericidă, anticolitică, hemostatică, astringentă, antihemoroidală, antispastică, tonic-amară, analgezică, modulatoare asupra microbiotei intestinale, calmantă, antifebrilă, digestivă, antidiuretică, antigalactogogă și cicatrizantă.

Turița-mare (Agrimonia eupatoria) este o plantă erbacee perenă din familia Rosaceae, cunoscută și drept familia trandafirilor (din care fac parte și Mărul, Părul, Prunul, Cireșul, Măceșul, Gutuiul, Caisul, Piersicul, Migdalul, Păducelul, Scorușul, Trandafirul, Zmeurul, Căpșunul și multe altele). Turița-mare este o plantă cunoscută încă din Antichitate, fiind menționată pentru proprietățile sale medicinale în lucrări de referință precum cele ale lui Plinius cel Bătrân, Dioscoride sau Celsus. Folosită de-a lungul timpului în mod empiric pentru stimularea poftei de mâncare, ușurarea digestiei, protejarea ficatului, bilei, rinichilor sau ca fortifiant cardiac, Turiței-mari i s-au atribuit și proprietăți magice în unele culturi. Astfel, se credea că această plantă poate feri de vrăji și poate ajuta la vindecarea mai rapidă a diferitelor răni. În folclorul britanic, a existat superstiția că o ramură de Turiță-mare pusă sub capul unei persoane avea capacitatea de a menține acea persoană adormită până la îndepărtarea plantei. În prezent, Turița-mare este o plantă medicinală recunoscută pentru proprietățile sale sanogene atât pentru om, cât și în utilizarea veterinară.

În fitoterapia modernă preparatele pe bază de Turiță-mare sunt recomandate în special pentru protejarea și regenerarea sistemului digestiv. Compușii biologic-activi conținuți de către aceste preparate au o acțiune de detoxifiere a ficatului și de stimulare a activității vezicii biliare. Mai exact, substanțele amare conținute de către părțile aeriene ale acestei specii sunt responsabile, în cea mai mare parte, pentru efectele sale hepatostimulatoare și colecistokinetice. Este important de remarcat faptul că aceste efecte se obțin DOAR prin resimțirea gustului amar! Astfel, odată cu stimularea receptorilor pentru gustul amar, are loc o reacție automată a organismului, prin care se crește secreția salivară și cea a glandelor cu secreție internă. În acest fel, se obține stimularea poftei de mâncare, creșterea acidității din stomac în vederea unei digestii mai eficiente și stimularea secreției bilei de către ficat, urmată de către evacuarea sa din colecist în duoden. De asemenea, datorită taninurilor conținute, extractul de Turiță-mare este astringent și depurativ, favorizând obținerea de scaune cu o consistență normală și eliminarea acidului uric din organism. Astfel, prin acțiunea astringentă a taninurilor și cea calmantă a mucilagiilor, are loc reducerea inflamațiilor de la nivelul mucoasei gastrice și celei intestinale, cu efecte pozitive asupra tranzitului intestinal accelerat, a colicilor și a balonării. Pe de cealaltă parte, efectul depurativ se manifestă prin stimularea eliminării acidului uric și a calculilor de la nivelul colecistului și a rinichilor. Mai mult, conținutul bogat în substanțe biologic-active precum flavonoidele sau acizii organici (de ex., acidul ursolic), le conferă derivatelor de Turiță-mare proprietăți antioxidante și antiinflamatoare ce contribuie la menținerea diviziunii celulare normale și înlăturarea produșilor rezultați din erorile de diviziune. Similar, acești compuși activi au un efect pozitiv și asupra prostatei, calmând inflamarea sa și contribuind la menținerea unor dimensiuni normale ale acestui organ.

Folosite extern, derivatele din această plantă au efect antiinflamator, hemostatic (datorită vitaminei K) și cicatrizant (datorită taninurilor și mucilagiilor). În plus, grație conținutului în catechine, produsele pe bază de Turiță-mare acționează și ca un excelent regenerator vascular, fiind adjuvant în ulcerele varicoase. Folosită pentru spălături bucale sau gargară, infuzia de Turiță-mare are un efect hemostatic, astringent și antiinflamator asupra gingiilor, mucoasei orale, faringelor și corzilor vocale. La nivel cutanat, derivatele din Turiță sunt un tonic excelent, reglând tenurile seboreice și calmând eczemele, pielea iritată și alergiile.

În concluzie, extractul de Turiță-mare ajută la protejarea și regenerarea sistemului digestiv și, în consecință, la îmbunătățirea digestiei. În plus, compușii activi (de ex.: principii amare – marubină, acid marubic; taninuri – galotanin, elagitanin; glicozizi ai asparaginei și luteolinei, glicozide triterpenice – acid euscapic, acid tormentic; hiperină, tilirozidă, rutozizi, izocumarine – agrimondidă; flavonoide – apigenină, luteolină, campferol, quercetină; acizi organici – nicotinic, ursolic; uleiuri volatile, mucilagii, vitamine – C, K și minerale – dioxid de siliciu ș.a.) din părțile aeriene de Turiță-mare contribuie și la: regenerarea vasculară, stimularea colecistului, reducerea inflamației la nivelul mucoaselor, stimularea secreției gastrice, menținerea sănătății prostatei, normalizarea tranzitului intestinal accelerat, stimularea poftei de mâncare, calmarea durerilor reumatice,  eliminarea azotaților, acidului uric și a calculilor renali sau biliari din organism. Pe scurt, printre virtuțile extractului de Turiță-mare se numără acțiunea: anticatarală, colagogă, coleretică, tonic-amară, detoxifiantă, antioxidantă, antiinflamatoare, eupeptică, digestivă, venotonică, astringentă, antidiareică, antireumatică, antialergică, antivirală, antitumorală și diuretică. Extern, Turița-mare ajută la: calmarea inflamațiilor de la nivelul mucoasei bucale, gingii și faringe, întreținerea scalpului și a tenului sensibil, iritat sau seboreic, reducerea durerilor asociate contuziilor și reumatismului, calmarea și regenerarea pielii afectate de ciupituri de insecte, mușcături de șarpe, eczeme și alergii.

Coada-racului (Argentina anserina sin. Potentilla anserina) este o plantă erbacee perenă, hemicriptofită, care face parte din familia Rozaceelor (din care fac parte Trandafirul, Mărul, Părul, Cireșul, Prunul, Păducelul, Măceșul și multe altele). Cunoscută din vechime, Coada-racului a fost folosită în perioadele de foamete de către multe popoare, în special cele nordice care dezgropau rădăcinile și le uscau pentru a face provizii. În Europa Centrală, planta a fost folosită ca legumă și surogat pentru ceai, iar popoarele din Tibet i-au folosit rădăcinile (gătite în unt și zahăr) pentru prepararea unui fel de mâncare festiv, de Anul Nou. Denumirea științifică a speciei provine, cel mai probabil, de la „potens” (Potentilla), însemnând „puternic / potent”, făcând referire la efectele terapeutice ale plantei, și de la „Anser” (anserina), însemnând „gâscă” și făcând referire la aspectul frunzelor a căror suprafață inferioară este păroasă, argintie și cu o formă ce amintește de penele sau urmele lăsate de aceste păsări. Pe teritoriul țării noastre, Coada-racului a fost folosită în mod empiric ca adjuvant în vindecarea rănilor și a accidentărilor (scrântituri). În Munții Apuseni, frunzele se pisau și se amestecau cu untură, apoi erau aplicate pe zonele dureroase sau pe rănile infectate. Ceaiul din frunzele și tulpinile florifere ale plantei erau consumate contra durerilor și arsurilor de stomac, a durerilor de burtă (crampe, diaree) sau contra frigurilor. Extern, planta se mai folosea și în apa de baie a copiilor, pentru „întărirea oaselor” sau contra eczemelor.

În fitoterapia modernă, preparatele pe bază de Coada-racului sunt recomandate pentru efectul lor antidiareic, antiseptic și antispastic. Datorită conținutului semnificativ în taninuri (7-11% în părțile aeriene și 20% în cele subterane), Coada-racului reduce permeabilitatea capilarelor și a membranelor celulare și ajută la încetinirea tranzitului intestinal prin efectul astringent. Mai mult, compușii activi din plantă au și un rol reglator asupra microflorei intestinale, aceștia contribuind la restabilirea echilibrului microbiotei din stomac și intestine, prin distrugerea sau limitarea dezvoltării microorganismelor patogene, cu efecte benefice vizibile în special în diareea de natură infecțioasă. Prin acțiunea hemostatică, Coada-racului este utilă și în reducerea hemoragiilor interne sau externe (de ex., colo-rectale, nazale) și în normalizarea fluxului menstrual (în special cel abundent). Astfel, Coada-racului ajută la menținerea confortului înainte și în timpul menstruației, are proprietăți antiinflamatoare și analgezice. De asemenea, acțiunea antiseptică a plantei o face utilă în ameliorarea leucoreei și a altor probleme de natură infecțioasă de la nivelul aparatului genital. În plus, compușii activi din părțile aeriene de Coada-racului contribuie și la calmarea colicilor intestinale, relaxarea musculaturii netede a intestinelor, stomacului și a uterului. Extern, preparatele pe bază de Coada-racului au o acțiune antimicrobiană, antiinflamatoare, hemostatică, astringentă, antihemoroidală, ușor analgezică și cicatrizantă, fiind recomandate pentru îngrijirea gurii și gâtului, a tenului și scalpului prin: gargare, spălături locale, badijonări, cataplasme, comprese sau spălături vaginale. Spre exemplu, specia este utilă în dezinfectarea rănilor și grăbirea vindecării lor. De asemenea, derivatele din această specie pot fi utilizate și pentru întreținerea sănătății zonei genitale feminine. Nu în ultimul rând, specia este utilă și în calmarea durerilor în gât, hemoroidale, menstruale și a gingiilor inflamate.

În concluzie, extractul de Coada-racului este un bun adjuvant în menținerea sănătății sistemului digestiv și îngrijirea aparatului genital feminin. Acesta este util în combaterea problemelor digestive de natură infecțioasă și pentru oprirea hemoragiilor. În plus, compușii activi (de ex.: taninuri, principii amare, mucilagii, flavonoide, ulei volatil, săruri minerale) din părțile aeriene ale acestei specii contribuie și la: reglarea fluxului menstrual, calmarea contracțiilor musculare dureroase asociate menstruației, protejarea și refacerea microbiotei vaginale, calmarea colicilor intestinale, normalizarea tranzitului intestinal accelerat, reducerea colicilor gastrice, echilibrarea microbiotei intestinale prin distrugerea microorganismelor patogene, combaterea stărilor inflamatorii și infecțioase de la nivel gastric, intestinal sau genital. Astfel, printre virtuțile extractului de Coada-racului se numără acțiunea: antiseptică, antiinflamatoare, antidiareică, ușor spasmolitică, anticolitică, hemostatică, astringentă, antihemoroidală, antispastică și modulatoare asupra microbiotei intestinale. Extern aceasta are proprietăți: cicatrizante, calmante, antiseptice, antitricomonazice și antieczematoase.

Pătlagina-mare (Plantago major) este o plantă erbacee perenă, din familia Plantaginaceae, cu înălțimi de 5-50 cm și flori gălbui-brune. Cunoscută încă din antichitate, dacii o numeau „spioox” sau „spioac” și o foloseau intern pentru calmarea gâtului iritat și a durerii de stomac, iar extern era pusă pe răni sau furuncule pentru a opri sângerarea și a grăbi vindecarea acestora. Similar celorlalte specii înrudite de Pătlagină (P. lanceolata și P. media), P. major are aceleași întrebuințări atât în medicina tradițională, cât și în cea cultă. Vedem, așadar, că Pătlagina este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale, fiind prezentă în farmacopeea multor țări. Frunzele sale sunt utilizate cu succes atât în medicina umană, cât și în cea veterinară. Produsele obținute din această plantă sunt deosebit de eficiente în calmarea stărilor inflamatorii ale tractului respirator, contribuind și la menținerea sănătății mucoaselor orale și faringiene și calmând episoadele de tuse. De asemenea, extractul de Pătlagină ajută la menținerea sănătății aparatului digestiv și are proprietăți hemostatice datorită conținutului de vitamina K și astringente datorită taninurilor. Astfel, glicozidele iridoide pe care le conține, precum aucubina, ajută la fluidizarea secrețiilor faringo-bronșice și ușurează expectorarea. În plus, Pătlagina reglează tranzitul intestinal lent prin acțiunea ușor laxativă a mucilagiilor, polizaharidelor și glicozidelor iridoide conținute, dar este benefică și în cazul diareii deoarece precipită proteinele din conținutul intestinal, are proprietăți bactericide și bacteriostatice datorită aucubigeninei și conține taninuri cu acțiune astringentă și antibacteriană. Proprietățile antibacteriene ale Pătlaginii au efect și la nivel uro-renal, protejând rinichii și tractul urinar inferior de infecții. Nu în ultimul rând, extractul de Pătlagină are și proprietăți diuretice, scăzând ușor tensiunea arterială, crescând volumul de urină produsă și favorizând eliminarea ureei, clorurilor și a acidului uric din organism. Folosite extern, frunzele de Pătlagină sunt cicatrizante, antipruriginoase, ușor analgezice, emoliente și dezinfectante, stimulând mecanismul natural de refacere a pielii și activând circulația periferică.

În concluzie, extractul de Pătlagină este recunoscut pentru proprietățile sale protectoare și regeneratoare asupra tractului respirator superior. Acesta este recomandat în calmarea tusei, răgușelii, durerilor în gât și pentru ușurarea expectorării. În plus, compușii activi (de ex.: glicozide fenilpropanoide și iridoide – aucubină, rinantină, catalpol, mucilagii – polizaharide, pectine, taninuri, saponine, substanțe fitoncide, alantoină, acizi fenolcarboxilici – ferulic, siringic, vanilic, cumaric, hidroxibenzoic, gentisic, clorogenic, neclorogenic, protocatechuic, cafeic, ursolic, hidroxifenilacetic, acid silicic, flavonoide, minerale – Zn, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn, B, Cu și vitamine – A, C, K ș.a.) din frunzele acestei specii contribuie și la: menținerea sănătății tractului urinar, întărirea imunității locale, fluidizarea sângelui, normalizarea colesterolului și a tensiunii arteriale, combaterea infecțiilor urinare și menținerea sănătății rinichilor, îmbunătățirea digestiei și refacerea mucoaselor digestive din stomac și intestine, reglarea tranzitului intestinal și limitarea proceselor inflamatorii din organism. Astfel, printre virtuțile extractului de Pătlagină se numără acțiunea: expectorantă, antitusivă, antispastică la nivelul bronhiilor, antiseptică, astringentă, emolientă, calmantă la nivelul mucoaselor și a tractului respirator superior, cicatrizantă, antiinflamatoare, analgezică, antidiareică, stomahică, ușor laxativă, antipiretică, depurativă și diuretică. Folosite extern, derivatele din Pătlagină au o acțiune: antiseptică, astringentă, emolientă, cicatrizantă, antiinflamatoare, analgezică, antipruriginoasă și hemostatică.

Mod de utilizare Hyper-Diar:

Adulți: doza recomandată este de 3-6 capsule pe zi, câte 1-2 capsule de 3 ori pe zi, după mesele principale. Cura recomandată este de 2 săptămâni, aceasta putându-se repeta dacă acest lucru este necesar.

Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Ceaiul și Tinctura Antidiareică de la Hypericum!

Produse cu acțiune similară sau complementară: Estro-Glucozamin (capsule), Protonic Flora (capsule), Protonic+, RO-BIO MUSH(capsule),  Bor Organic (capsule), Ceaiul și Tinctura Anticolitică, Ceaiul și Tinctura de Mentă, Hyper-Gas (capsule), Ceaiul și Tinctura Gastrică, Aloe Vera (gel sau capsule), Topinambur (capsule), Hyper Digestiv (capsule), Enzimax (capsule), Hyper-Bil (capsule), Bitterul Taina Plantelor (capsule, hidroalcoolic sau hidroglicerinic),  Bitter ierburile vietiiBitter Taina MaramuresuluiCeaiul și Tinctura GastricăCeaiul și Tinctura Hepatobiliară, Hyper ImunoVigor (capsule), Ceaiul și Tinctura de Afin, Siropul Elixirul Vieții RO, Spirulină cu Aloe și Cătină-albă (capsule),  Detoxifiere colon, Ceaiul de Stejar, Nuc, Răchitan, Mesteacăn, Brusture, Frasin, Splinuță, Anason, Mușețel, Pătlagină sau Salcâm, Semințe de Cânepă, Mix 4 Semințe sau Oțetul Antistres de la Hypericum.

Pentru îngrijirea externă, vă recomandăm: Ceaiul și Tinctura Antihemoroidală, Crema Hemor-Hyp, Crema cicatrizantă, Crema cu Gălbenele, Crema cu Gălbenele și Vitamina E, Crema cu Gălbenele și Propolis, Ceaiul de Alun, Splinuță, Mesteacăn, Frasin, Plop sau Stejar, Crema Intimă Hyper-Gin, Gelul Hyper VenoSan, Pasta de dinți naturală Hyper BoronProtect, Uleiurile esențiale de Mentă, Lavandă, Rozmarin sau Melisă (Roiniță), Tămâia Aromată și Sarea de baie Anti-stres de la Hypericum.

Formă de prezentare:

O cutie conține 60 capsule

Greutate netă:

24,22 g

Condiții de păstrare:

Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.

Contraindicații:

Nu se utilizează de către persoanele alergice la plante din Fam. Asteraceae/Compositae, sau de către cele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.

Precauții:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care urmează tratamente medicamentoase sau care se află sub supraveghere medicală (în special pentru constipație, obstrucție intestinală, glicemie scăzută, tensiune arterială scăzută, afecțiuni renale, hepatice sau cardiovasculare grave) sau cele care sunt programate a li se efectua intervenții chirurgicale, sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
  • A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic.
  • A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici.
  • Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.

Pentru mai multe informatii despre plantele constituente accesati Cartea.

Capsule Hyper Diar
Capsule Hyper Diar

29,00 lei

Hypericum Impex
Logo